用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校方懶得同你分析, 胡亂叫小六生報跨區名校 ...
go

校方懶得同你分析, 胡亂叫小六生報跨區名校 [複製鏈接]

上年小朋友學校將面談放在晚上,就家長放工後去。除了有其它主講題目,剩下只有一個半小時,雖然有三位老師,但時間的確不夠。其實可以平時返去找老師或打個電話比佢,再詳細問清楚,係輕鬆的環境下,應該更易有所得著。

再者,班名次或級名次對報自行收生真係好重要,沒理由老師唔講。由其是屬於band 1的同學一定要問清楚。

原帖由 chumamma 於 11-9-13 01:24 發表
想問小六老師會否為學生分析如何選校。

我最近聽到親戚好怒氣, 話學校唔講名次, 又無好好同家長分析, 只叫Brand one (包括1尾) 小六生試張祝珊名校。

我心想, 入到張祝珊就佢學校出位, 入唔到就你自己事。

今天,  ...  

又講 X 中學拒收 Y 小學學生......
我好想知,可pm話我知。

所謂的名校,老師的教導方法愈係以符合家長意願為目的,跟本上跟一個普通的sales已無分別,起碼在心態上。君不見甚麼xx教育、xx補習等追遂成效的補習社如雨後春筍。有沒有人夠膽開一間專補德育的補習社,或者專係標榜德育教育的學校!

原帖由 redkoni 於 11-9-21 13:28 發表

俾你提醒咗, 攪吓新意思, 以作育英才, 德育和成績並重為賣點的專科補習社都有得搞, 不過顧客首先必須狂操由補習社獨家搜集的各大名校試卷, 至於用甚麽方法搜集回來當然唔係德育課題啦. 德育乃後補課程, 只要中學文 ...

唔記得跟你講,中學文憑試時才補德育可能太遲,夠16歲已經出事,重要係告唔入喎!
‹ 上一主題|下一主題