用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中文大學的「資優計劃」
樓主: IloveJJ
go

中文大學的「資優計劃」   [複製鏈接]

浩霆豬豬 發表於 15-1-16 12:43
我仔讀過一期科學,佢話好好玩,而且學嘅嘢係學校無得學嘅,都考慮緊再報。

...

浩霆豬豬,  你仔三定四年級? HKAGE 今年有先導計劃給家長提名的 (小四至小六), 不過不知過了時間沒, 你可上網頁看看。

學苑課程就算是會員,報讀亦要答問題,經篩選才會取錄。例如中學數學科還要出席一個test,達標才會取錄上該課程的,完成課程再要通過test, 有些課程合格後可取大學學分的,唔係比錢就可讀。其實冇乜需要比較邊個好啲,家長,同學覺得合適咪ok囉!

yee8001 發表於 16-4-27 17:40
阿仔今次有報名參加中大資優課程, 學校都有寫推薦表格仲幫手寄埋申請表, 唔知中文幾時會唔會通知有冇得評估 ...
其實學校唔係幫手寄出,只是推薦表格內容學校有指引,不能給家長知。另外,中大一定有得評估,評估後才決定收哪些學生的。

準媽咪 發表於 16-5-12 12:39
都知道供不應求, 所以從未想過越級挑戰囉 !

仔報左 2 科, 加家長講座, 都已 $800 了!
只要同學有能力,這些課外增潤課程越級挑戰都好合理。

準媽咪 發表於 16-5-13 10:47
希望有機會上堂啦 ! 否則就算下年升小三, 老公都未必會同意再報 !
其實這些資優課程,好多時都係持開放態度的,我仔當年小二,已上資優學苑小六課程,到中一時上中六課程,到中二已有上大學學分課程了。

setom 發表於 16-5-16 19:38
中大的資優課程, 我兒子也是小二, 上了兩個小五六的課程; 反而之前打電話去資優學苑問會否對小四以下的學生 ...

我都覺得叻的同學其實不少,但伯樂唔係個個有機會遇到的,感恩。

準媽咪  的確系, 伯樂 可遇不可求 !  發表於 16-5-17 22:50
‹ 上一主題|下一主題