用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派左第六志願將軍澳官立中學
樓主: ShanShanMa
go

派左第六志願將軍澳官立中學   [複製鏈接]

樓主真的服了你,你連這間學校都唔清楚就填落去,重話要去王華湘叩門,叩一間比將官還低了一個級別的學校!係叩都去叩迦密主恩或宣基,不過又唔係咁易叩就真。

將官是將軍澳區內以迦密主恩和宣基為首的四大英中之一,其實因為得四間。估計成績屬1C級別。區內學校的校風都算不錯,就算是一些band 3學校如張沛松、馬陳端喜、靚次伯等都是完全可接受的,更何況是獨處一隅的將官。

王家爸爸    發表於 14-7-8 17:04

引用:b2如果咁博隨時派入b3,比你入將中超級好運

原帖由 安格斯媽媽 於 14-07-11 發表
b2如果咁博隨時派入b3,比你入將中超級好運。
正常b2宣基未必夠膽揀,王華湘及慕德又超熱,放第一都未必派到 ...
可能將官有聯繫位,街外生唔多願放將官第一.放第二又點因區內學生好多一係自行時已成功,餘下又去了乙一的學校。而且,區內明知得四間英中,乙2有人開始選他區學校了。

可能今年將軍澳的同學真係派得好好!

引用:自行及甲部都邑宣基。唸住只攻—間,其他唔

原帖由 ShanShanMa 於 14-07-11 發表
自行及甲部都邑宣基。唸住只攻—間,其他唔敢揀。
你band 2生但專攻宣基,除非你是宣小的同學。

引用:Quote:ShanShanMa+發表於+14-7-11+07:15+多

原帖由 lauwingtai 於 14-07-11 發表
咁真係神奇! 咪話b2乙六中將官, b1乙六中將官都神奇, 仲神奇過乙五中聖家, 會唔會真係電腦出錯呢?
...
有好多人話西貢供求失衡,band 1位唔夠,邊個夠膽乙2重填band 1學校。乙一更係揀間多位嘅中學。有聯繫位嘅中學會只係讓人家用來放保險位。樓主好識玩這個遊戲,一係宣基,一係將官。

kbdpto 發表於 14-7-12 15:29
假如屬實,反映將中在西貢區的吸引力大幅下降,位列四B1之未,竟然有位留給B2生,在僧多粥少的西貢網真難以 ...
先睇下區內四大band 1英中提供學位的數量,
將官有58個非保留位,保留位23
景嶺有72個
迦密有74個
宣基有53個非保留位 , 保留位21

理論上,應以迦密和景嶺機會較多,以此兩校作首選的人數亦應較多。宣基因為狀元效應,吸引力有增無減,估計宣基雖然得53個位,風險上是較迦密和景嶺為高,仍有一定捧場客。

餘下的將官,不是沒有人揀,只是沒有好吸引的條件,除聯繫學校的同學之外,放乙一的恐怕不多。但將官放乙二的應該還有,希望搏完第一輪回來,唔得都仍有希望搏到乙二。

只是將軍澳一向都是自行和轉區派位的離場率相當高,這亦再一次引證了需要靠乙二派位的band 1同學不多。因此將官係唯一一間最有機會係有剩餘學位給band 2同學的學校。

引用:真係好神奇,+咁計,下年既可以試下填3間BAND

原帖由 杰杰媽媽 於 14-07-18 發表
真係好神奇, 咁計,下年既可以試下填3間BAND 1啦
如果今年有上EK已經通晒水話應該盡填本區和他區的band 1學校了。

hoiki332002 發表於 14-7-22 21:19
我朋友女是將天小學B1生,超中意官中,放咗第一志願都入唔到,入咗第二志願景嶺!耐人尋味~ ...
跟據上面的資料,撇除自行和甲部的影響,band 1生只要在乙部有填將官,應該唔會派唔到將官的。

至於第二派景嶺,最大可能唔知會否是自行或甲部有填景嶺而提早被取錄!

kerkermui 發表於 14-7-26 10:25
作為將官舊生,我睇見母校由飛仔學校,試過一個星期兩單血案,訓導日日要過對面警處傾計,到今日嘅受歡迎程 ...
有乜野血案咁嚴重?講兩單黎聽下!

引用:+本帖最後由+kerkermui+於+14-7-26+22:04+

原帖由 kerkermui 於 14-07-26 發表
嘩!將官眨下眼又廿年!廿年前將軍澳好多地方仍未開發,又是地方勢力的萌芽時期,開荒的一群當然是痛苦的。

‹ 上一主題|下一主題