用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 咩幼稚園好呀
go

咩幼稚園好呀 [複製鏈接]

我係新手MAMI, 個囡2007年出世, 明年讀k1, 我無經驗, 又多幼稚園, 都唔知應選邊間好.....煩c人呀....我老公係公務員, 我當然想個囡可以讀名校啦, 但我怕佢讀得辛苦又覺得學費好貴, 培正係中中, 我又唔想佢讀中文中學, 協恩又話未必入到小學, 民生又話無培正咁好, 而我那區係46區, 官塘區, 無咩好學校, 咁係咪真係要讀私校呢, 大家可以給我些意見嗎???
   0    0    0    0

我都想我個囡讀傳統學校, 但個囡無時停, 好活躍, 所以真係好煩....不過我想都係讀傳統架啦, 我想法同你差不多, 咁請問你認為應入咩幼稚園好呢???? 謝謝

原帖由 kerkermui 於 09-6-2 09:36 發表
我覺得~ 首先家長要有共識, 想小朋友將來行咩路.. 然後再計劃讀邊類嘅KG~

以我屋企而然, 我地傾向讀傳統名校, 要坐定定上堂嘅, 有機會都會送小朋友去外國讀大學, 但就唔會讀國際學校~
所以, 揀KG時, 唔會報國際班 ( ...

我個囡未入學都已經好大壓力, 競爭又大, 為佢選咩學校都已經煩C我啦, 個小朋友又要操到好FIT, 又要有禮貌, 又要坐定定, 喂, 佢得2YRS人仔咋, 對佢咁高要求, 有時覺得好可悲........有D幼稚園還要睇父母嘅表現, 真係人都顛呀

原帖由 superp7 於 09-6-2 16:02 發表
好明白大家的心情,舊年同你地一樣,個心15.16.一時諗住target依間,一時又諗一間,其實都好視乎每個人情形,個人愚見,偏向有小學,中學聯繫的幼稚園,資料都係喺討論區睇同上教育署網頁, 但無可否認,大仔,大女真係surewin ...
‹ 上一主題|下一主題