用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思 林文燦 福小 虚心請教
樓主: lovelyemile
go

啟思 林文燦 福小 虚心請教   [複製鏈接]

lovelyemile 發表於 18-11-13 20:52
這正正是我和先生其中一個大分歧位

成績重要還是她愉快學習重要,還未有參透的一刻

唔覺得愉快學習同學術程度好互相違背,好似真道為例,小朋友返學開心,初小功課少,但教既野唔淺。福小相對其他津校,應該課業唔算大壓力了。呢兩間我識朋友的小朋友讀緊,只略知一二

dec2009 發表於 18-11-13 18:18
啓思同另外兩間好唔同,兼且學費貴,除非真係情有獨鍾,否則好似樓上各位咁講,福小近又有中學,係穩陣之選 ...

如啟思小唔上啟思中,要考慮習慣左IB模式出返來讀一般中學,要操卷應付測考會不會好痛苦。我有朋友係咁,當然佢係十幾二十年前啦,但佢話讀返主流中學想死,晌啟思太開心

lovelyemile 發表於 18-11-15 22:15
當時是什麼也不認識

只是人云亦云地隨便選了一間

其實主流小學都幾肯定係咁,少極都一年兩測兩考啦,唔谷既直私可能只係少些功課,或小一以進展性評估代替測考(咁做既係極少數,真係得幾間),到小二一樣要測考。似乎樓主要既只有國際學校先俾到,但爸爸又完全不考慮國際學校,睇怕要兩夫妻傾掂先得。

lovelyemile 發表於 18-11-15 23:28
好慘
所以直資少些壓力已經是我們可以compromise 的

既然係咁,就要面對現實,讀直私都要測考同默書,不如搵適合方法同小朋友溫書,再唔係搵補習社或補習老師教,唔好催殘親子關係
‹ 上一主題|下一主題