用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE (JUPAS) vs 自修或兼讀 IAL/GCEAL/OSSD (Non JUPAS) ...
樓主: 小時了了
go

DSE (JUPAS) vs 自修或兼讀 IAL/GCEAL/OSSD (Non JUPAS)   [複製鏈接]

小時了了 發表於 19-4-28 23:03
大家係呢討論版,相信您將會/已經經歷了小學升中學非筆墨所能形容嘅經歷。
小學: 小五小六呈分,大家跟住 ...

你好勁啊

hkpapa852 發表於 19-4-29 10:17
咦, 原來中大有要求? 我之前識個幾個入HKU, 係無考過任何中文科, 只係海外中學考幾科GCE-AL入 (海外中學其 ...

海外考GCEAL有機會考埋中文。

如果AL唔考,可以以IGCSE中文代替,那個程度是初小級,唔洗點温去考廣東話既一定pass.

如果進取些,可以用其他外文代替,如法文、西班牙文。

所以佢地無考中文,考左你都唔知。因為名校中一中二已去考IGCSE中文了。

小時了了 發表於 19-8-28 14:06
紐西蘭中學考英國/香港嘅嘅大學係咪收 Firm Offer 而唔係 CO? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod= ...
呢個我唔知. 不過, CO 可以參看以下中文大學NON JUPAS 網站.

http://admission.cuhk.edu.hk/non-jupas-yr-1/application-details.html

To facilitate outstanding candidates in making informed decisions among all early offers they receive from various universities, candidates who apply to CUHK on or before 18 November 2019 will be considered for an advance offer. In this round, successful applicants may be given a firm or conditional offer depending on individual merits, and those selected for advance offers will be notified by mid-January 2020.

Advance Offer is not applicable to the MBChB programme.

Applicants who are not selected for an advance offer will compete on equal footing with all other applicants in the Regular round, the application deadline of which is 6 January 2020.

回覆樓主:

IELTS只有2年有效期,S5九月頭考就岩岩好。

如果IGCSE English 1st language有5或以上,連IELTS都唔洗考(香港的大學而言)

小時了了    發表於 20-3-31 18:13

chickchick 發表於 21-3-10 12:08
謝謝你的無私分享。每學制的資料很實用!
就OSSD, 因為加籍亦有家人今年在UT入讀,也有些分享.

我亞大2020入大學,舊年有報加國大學。

101係畀加國高中去報,有D似香港JUPAS。加國高中會直接同加國大學溝通。加國高中內不論是加國人定國際生,都係用101去報。

所以e school既學生係用101去報。本地人同國際生分別只係學費。

我亞大係加國公民,但在香港讀高中,係要報105,但用domestic。

所以,點解想升加國大學,最好讀加國中學。就好似想上香港大學,最好經JUPAS一樣

hkpapa852 發表於 21-3-11 12:44
香港好似有國際學校係可以銜接加拿大升學

有呀. 有個行Alberta省既,今年開埋IB,好似係CAIC咁上下(我唔熟國際學校)。前日我見到有另一間
https://jupas.mingpao.com/overseas/%E5%A0%B1%E8%80%83%E5%8A%A0%E6%8B%BF%E5%A4%A7%E9%AB%98%E4%B8%AD%E6%96%87%E6%86%91%E8%A9%A6-%E5%85%A8%E7%90%83%E9%A0%82%E5%B0%96%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E8%AA%8D%E5%8F%AF-%E7%82%BA%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%A9%95/

有興趣可以看看

hkpapa852 發表於 21-3-11 12:44
香港好似有國際學校係可以銜接加拿大升學

HKPapa,你係本港教育高手,現在有興趣香港以外的學制嗎?

小時了了 發表於 21-3-11 22:59
以下資料,如我理解有錯,多謝大家指教修正,先謝謝大家先。

以我理解, 根據 University of Toronto 大學 ...

妳應該岩。因為我地行105 domestic, 其實唔知101既規則。謝謝妳clarify.

回覆樓主:

了了,

除非medicine, vet, 呢類專業學科,否則,我既經驗,無咩domestic同international既quota分別。都係$$作怪啫     

小時了了    發表於 21-3-15 11:01

回覆樓主:

101好似無domestic同international....不過我唔肯定

小時了了 發表於 21-3-21 13:41
OUAC Statistics https://www.ouac.on.ca/statistics/
  • Undergraduate Application Statistics

• 了了,

妳好勁啊,我都無見過呢D statistics.

我地第1、2志願UT, 第3志願Waterloo. 全都有offers.

小時了了 發表於 21-3-21 22:29
    原本係 Google 嘗試搜尋 OUAC101:OUAC105 係咪正如上面 post 資料咁講 ~70% : 30% 比例收生,但OUAC stati ...

我自己覺得101同105,就好似JUPAS同Non JUPAS咁。

本地行101一定會快D,話哂Ontario自己個curriculum. 105係外邊curriculum, 5花8門,好難劃一分高下,比較遲出offer好正常。

小時了了    發表於 21-3-22 12:51

施爾歐 發表於 21-11-29 15:40
    我亦都有研究過OSSD課程,以我理解
    1)用OSSD讀完Y12一定是用101報OUAC

施爾歐,

多謝你的資料。

想問下... 有個在Toronto讀緊OSSD課程既G12學生找我幫佢報non jupas. 想問下OSSD是否只有6科?我見只入英、數、和其他4科。我想知是否正確。

謝謝你。

施爾歐 發表於 21-12-2 16:48
    OSSD當然唔止6科啦,你睇返我再上一個貼#193已經例出好多科。如果你報香港NJ同加拿大大學都係睇最好嘅6科成 ...

是否在中4-中6當中選6科(包英數)去報?我未報過,我只報左中6個6科。

施爾歐 發表於 21-12-2 17:14
    當然係Year 12嘅6科啦,你睇返係xxx4x有個4字嘅都係Y12嘅course

唔該哂啊。個朋友G12只讀6科,即係無得㨂。

感謝妳。

小時了了 發表於 22-6-16 09:06
    nicolemummy 您好呀! 有事想請教一下您.

搵返你呢個帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewt ...

因為係佢自己經津校報UCAS,我完全沒有經手(因為我唔想佢去英國,好貴),所以我完全唔知,在UCAS我幫唔到忙,不好意思。

我D朋友就推介用agent。佢用agent,純以IAL成績,已收UCL biomedical sciences offer而且成績已達標。我都想用agent但又怕畀agent sell. 1516中。但我估我都係自己報多。

小時了了 發表於 22-6-16 09:29
    明白. 唔該晒. 問多一句及再確定一下, 唔知您記唔得當時英國大學係咪同時出 IAL 及 DSE 2個成績 conditiona ...

頭2間完全無畀CO。
    另外3間,好似有2間2個curriculum 既CO都畀。最後1間只畀DSE CO。

小時了了    發表於 22-6-16 10:00

babyyiu 發表於 22-6-16 12:25
    講到貴,最近睇一睇,如ICL math and cs 要37k GBP(大約)一年,真係幾頭痕。
    ...

這實在太小兒科了。

Cambridge 既MBBS是 61K英磅
    ICL既MBBS都 46K英磅
    ‹ 上一主題|下一主題