用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

大笨鐘 發表於 21-7-7 23:32
阿仔聽日,心情興奮,希望你個仔都 enjoy ~

見到班同學仔,又大家考哂試,真係玩都玩得特別開心!叫呀仔影多啲相呀!

大笨鐘 發表於 21-7-7 23:39
IB 成績咁勁嘅,除非決意返香港讀,唔係嘅話,UCAS 已經開始咗 Clearing,仲有機會有靚死雞執。
...

我有朋友個仔考IB,之前都係等成績先決定留港定去澳洲。尋日見佢Facebook報喜,會留港入UST了。

October. 發表於 21-7-8 09:17
IB考得咁好, 我地考DSE既仔女唔受影嚮、冇壓力係假既, 大學學位就得咁多, 餅仔點分呢? d大學收到d狀元榜眼 ...

諗唔到人哋,只可以諗自己啦!我哋下星期都要開始度度contingency plan,有咩依郁都叫有幾手準備。我睇學友社個出路指南已經上載咗電子版,又係時候做功課了

RoseRose1980 發表於 21-7-9 12:47
唔一定毅行醫路先入番mbbs, 藥劑& bio med 有programme 祗要多2年就用8年時間有雙學位,毅行醫路要畢業先再 ...

我仔好似冇擺藥劑,bio med可能有,我都要問返佢本人 同埋HKU好似有個新科,都叫人先讀完佢,能夠有一級榮譽畢業嘅話(仲有唔知咩要求),可入返MBBS year 2定3,仲到時唔洗enrichment year,呢個我哋未詳細了解。

JoeyJoey 發表於 21-7-9 10:15
係呀! 我都叫我囡有咩都先報左名先,蝕手續費都要㗎嘞

比錢買安全感,非常值得

幪面超人 發表於 21-7-12 10:36
你仔仔係咪報左mbbs和bio med?兩科佢想讀邊個多d, 原因何解?
我見bio med都幾好, 但又驚選錯
...

我就冇問佢點解揀呢啲科呀,佢想讀咩就睇佢自己意向囉。同埋mbbs太難了,只係試下挑戰,不敢抱太大期望。

我見佢bio med擺到第8位,唔係太前的,到時睇餸食飯再執位。

而家想同佢討論contingency plan,但佢唔肯,話唔好提住喎。

happylogin 發表於 21-7-12 14:24
我女都係,話出咗成績先。

唔夠十日就放榜,而家都唔肯諗,都唔知佢係有信心/想逃避定係點。我自己就覺得要兩手準備先有安全感,佢就天跌落嚟當被冚

回覆樓主:

我一係瞓唔著,一係就發夢佢放榜唔夠分。。。撞鬼,仲有一星期捱。。。

JoeyJoey 發表於 21-7-14 17:54

我23年又要玩多濟。。。

我都係。。。23年再嚟

miriam 發表於 21-7-14 23:57
21/7 我囡唔俾我去學校

想問下個日會有咩搞呢?

我去負責比錢(上訴或買卷或轉Jupas嘅研究),因為我請假比較難,最好有咩一日攪哂,咁就very good啦。

hoilong 發表於 21-7-15 09:08
大家放鬆D, 已成定局!
同仔女講, 得失不重要, 已儘力, 就算失敗了,仲有其他出路!
21/7早上, 休假和老公出 ...

對住個仔就好似精神分裂,好鬼輕鬆提佢條條大路通羅馬。但其實自己緊張到屎。叫我唔好緊張,就好似比蚊咬完叫我唔好R咁難

JoeyJoey 發表於 21-7-15 15:26
係呀! 我自己口中就叫個囡....放鬆d,唔好咁緊張...

其實自己係最緊張果個....

係呀 我表面上照煲劇、打機,其實係睇下啲料、新聞咁樣,佢唔知我做緊乜。

miriam 發表於 21-7-15 18:33
就入上訴呢樣野,我唔去點上訴喎

我都唔識呀!

不過早兩日呀仔有問我,如果夠分,仲會否上訴。我話如果有機會令自己後悔嘅話,咁就上訴啦!佢就爆其實佢自己都想有需要時上訴,但怕我要洗好多錢。我就笑佢,頂盡咪四科,今年慳咗報名費,就當送錢比考評局都OK呀

所以應該果日佢或者會有選擇困難症唔知想上訴邊科,我就做佢聆聽者囉。

miriam 發表於 21-7-16 13:07
我發火之下先知佢報左咩科............

我囡 math & bio 真係好大機會要上訴, 唔係我邊會想去學校丫

呢兩科我仔都係對預期有落差,不過數學真係好難先可成功,未必會用個quota上訴呢科。但若你女case萬一冇2,都真係跌錢買希望。

kellymami 發表於 21-7-16 13:12
應該好多人會appeal 呢2科

我直覺bio都會係其中一科打算上訴嘅   今年出得太tricky,數學又深到唔夠時間做,真係呢。。。

October. 發表於 21-7-16 14:09
出題既人, 佢地仔女應該唔考DSE, 諗起真係條氣唔多順.
d官、 大學教職員等有關人士既仔女,有幾多 ...

係啦。。。不過好在今年死亡之卷中文科唔太難,求3應該順利吧。

qkhui 發表於 21-7-16 15:36
仔仔係上年DSE, 噉都有上訢. 當然唔成功. 但我自己過來人O既感覺. 值得上訢的. 當然知上訢得值機會好細, 但 ...

我仔都講明會買哂成套卷,計哂上訴四科+買哂成套卷,應該仲要比考試費平 佢都話係想留為紀念喎,見證自己一步一腳印。

P1001S 發表於 21-7-16 16:34
如出現你講咁點都要博一博。舊年我仔appeal係博大霧心態去用盡名額appeal咗中,英,通,Econ。佢無去appea ...

bio專有名詞冇得轉,但Essay那part,有機會都提升少少分數,所以理科卷都有機會上訴成功架。當然文科睇落好似大機會啲咁啦。

不過其實overall要成功上訴的percentage亦實在太低了。。。好難。

大笨鐘 發表於 21-7-16 17:14
如果阿仔中文無3,點都會 appeal 同買卷,買個希望都要。阿仔無信心中文攞3。
...

我仔考完果剎那係好有信心攞3的,但早兩日就話覺得自己唔得,真係自己嚇自己,傻瓜!

大笨鐘 發表於 21-7-16 17:16
阿仔話有5** 先買,應該可以慳返呢d 錢

5**好難攞呀! 所以我哋都係咩卷都買啦,呀仔唔敢開呢個盤口。
‹ 上一主題|下一主題