用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 31 之 ”擇到好日子開新舖,今日好人齊呀 ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 31 之 ”擇到好日子開新舖,今日好人齊呀” [複製鏈接]

原帖由 alicetong 於 09-5-16 11:54 發表
太后
咸麥片真係未曾試過喎.....不過感覺上即沖麥片
雖然方便,好似用明火煮會好味d..可能我開得結得濟啦
伯有用湯煮一定好好入味喎..我都想試下呀.就好似
花卷,饅頭配碟頭餸咁

...

格格

麥片太稠就好漿口難食,用得即沖個 D 就唔使用明火,分別係鹹定甜,各有所好啦,食甜又點瘦身呢 ?

用湯煮開既好處係不用在搞調味,開頭亞媽會特別為我預備肉碎,太費神啦,不如用平時既魚湯或者家常湯水煮,幾分鐘就 ok,星期日係屋企,HB 都會買魚仔煎湯,俾我沖麥片同做一味魚湯既 食送 架,上星期係魚湯勝瓜

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 12:06 發表

2b

我都唔鐘意食甜麥皮, 不過齋加少少鹽花, 味道會唔會好'寡'mouth:" />

長老

都唔會呀,其實我一向都有幾大彈性架,好豐富又得,好清淡又得 我通常會加一隻烚蛋同一杯咖啡,當然仲有我每日必食既 : 藥 !

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 12:12 發表

2b

樹關神仔喜好去隔離'小實驗'玩, 我只好第二日去'畢打街'window shopping 囉.    哎呀, 有咩好怕嘖, 畢打街大把其他事好做啦....

覺唔覺大奶奶越來越有'奸妃琴'的影子...... ...

長老

我有 d 覺得以前係亞記係浪費左人材囉,始終千里馬都要有伯樂既,我諗如果佢下次做忠都應該會好出色,奸妃琴做嬤嬤咪一樣咁慈祥

長老

尋晚好在有波士代我出差(有 d 花木蘭 feel)我先無 skip 到家長會,原來學校又有可能俾讀數學延展課程既同學選修 3X 呀(要明年先有定案),最主要係讀兩科理科既同學不被接受讀中國文學mouth:" /> mouth:" /> 我會後馬上拉住負責既老師陳述我地呢個選擇既理由(細B有另一個同學有同樣選擇),老師答應會同高中組既老師商議再盡快俾答覆我地 。。。。 我諗我地應該會上訴得直,因為兩者沒有牴觸

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 12:23 發表

2b

用魚湯沖麥片??? 我第一次見識ja, btw 我屋企一星期最少2-3日飲魚湯, 下次試下先, 夏日將至, 想同個水泡say bye....睇下麥片治肥膏有冇效先

長老

始終食麥片都幾健康呀,受得到係唔錯既選擇(好多人唔喜歡食麥片,尤其係鹹既)

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 12:27 發表

2b

咁大奶奶係紅褲子出身, 關目呢一瓣當然係最'洒家'啦, 薑始終越老越辣, 咁佢又遇到一班好戲之人, 咪可以爆出火花, 唔夠功力想出位就難啦, 高低手立見 ...

長老

難得今次後生果批都發揮得幾好,例如大少爺呀,所以話,化學作用呢家野確實好有用

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 12:33 發表

2b

始終334 都係第一年, 學校好多事都唔敢太快定案, 我諗神仔間學校好多女同學會揀兩科理科再加一科歷史, 文理, 文商, 商理......唔同組合會花樣百出 ...

長老

尋日學校都話好多學校係編班方面都係各施各法,有訂死每班科目不能改變的,亦有好似佢地咁會盡最大努力俾盡量多選擇學生,可能會幾年後先會理出一個大方向啦,不過為左配合資源(師資和地積),不設 VA,Music,PE 這些選修科了,同埋係 334 之下,係唔會再有自修呢種玩法,因為不能符合校本評核既大原則

原帖由 正46 於 09-5-16 12:50 發表
長老,

咁你係咪"港女"一名呀?

要睇您點去理解港女呢個名詞啦,我係 HK 土生土長,肯定係港女啦 應該呢間舖幾位靚媽咪都係,不過並非您係日中所聽到果批囉

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 13:04 發表

2b

可能神仔間係阿爺學校, 所以相對其他學校收到的資訊同埋支援較其他學校多一點, 兼且神仔的成績又不是標青, 所以唔似細B有較多主動權去選擇, 俾到佢讀到心儀的科目已經係行大運lu~~~ ...

長老

我都係自恃細 B 有籌碼先夠膽膽粗粗去搵老師談判咋

原帖由 正46 於 09-5-16 13:05 發表
太后,

教育係應該改革, 不過改得太快, 太多只會玩死學校, 家長, 學生, 最後就害番香港.
答案準則太空範就只會影響學生考試成績, 有線搵0左陶傑試答通識科問題, 今日睇下有乜結果先...
:igiveu ...

通識呢科係對學校,老師同同學黎講最摸不透既一科,不過我相信呢科對唔會死讀書,識得思考既同學黎講會比較著數

係大學公報 2012 年收生要求上,大家要留意 4個核心課程,中英數通識都要合格係最基本既要求,已經冇得講話數學唔合格都有可能入到大學呢支歌仔唱,大家不要掉以輕心,另外,因為通識答題,係需要寫 essay 既,即係相對黎講,語文會更加重要

原帖由 正46 於 09-5-16 13:10 發表
太后,

你屬於乜0野港女我就唔知, 不過時下青年太過講求實際, 物質享受就係事實. 依0家0既拍拖根本就唔可以叫戀愛,
只係人有我有, 人拍我拍.

...

我都唔想認,不過我肯定係上一代港女

原帖由 正46 於 09-5-16 13:12 發表
太后,

叫細B讀埋英國文學啦, 我個女話少人考呀!
仲易有大學收添.

一來得 3 科選修,二來佢學校無開(我地揀讀中國文學係想佢打好中文抵,佢既英語能力我無擔心過

原帖由 正46 於 09-5-16 13:14 發表
太后,

就係咁先難攞分! 仲要必修添.

點讀通識?真係要摸著石頭過河 。。。。

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 13:19 發表

2b

我讚同, '通識'呢科本意係好, 一定唔可以死讀書, 透過多思考, 探討, 討論去了解知識, 但香港自幼兒教育至小學, 傳統上令好多學生甚至父母相信背誦課文可考好成績, 上課時又齋聽老師講解, 無發言權, 呢種學習方 ...

長老

所以如果現在小朋友既成績不是靠死背硬記得番黎既,您應該可以比較放心

原帖由 正46 於 09-5-16 13:19 發表
太后,

我個女話佢間大學d學生英文真係好屎,
佢地講得好d0既都俾人當異類.

我就係意識到現在學生既語文水平偏低,才會提議細 B 選修文學這一科,相對大部份學科都採用為教學語言既英語,中文確實讓我比較擔心 幸好佢接納我既提議

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 13:28 發表

46,

咁又唔好一竹槁打哂一船人, 只是佔大部份(即唔係語文系)的大學生係講同寫比較低水平jel

長老

又未必盡然,聽聞好多語文好既同學都無選讀語文系架 mouth:" /> mouth:" /> 希望未來大學收生要有 4 科核心課程合格既基本要求可以幫助提升普遍語文水平啦

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 13:29 發表

但有幾多學校或者家長肯冒呢個險mouth:" />

長老

細 b 學校可能要幫助學生順利過渡呢個教學模式,今年係 contemporary studies 呢科就有一個橫跨整個學年既 project 要做,最近先聽到佢話係度埋緊尾,到左 7 月份學校會邀請校外人士黎檢閱今次既成績(都係尋晚聽番黎既)。
為左迎接來年既 334,學校懇請家長如要帶小朋友外遊,最好等到7 月尾先好成行,更要在 8 月 10 號前回港,以便面見班主任(如無意外,會做足 3 年)並且參加一個類似 bridging camp 既活動

原帖由 alicetong 於 09-5-17 10:07 發表
太后
格格兩座山都要玩呢個334遊戲,等您地小朋友摸
清門路先過幾招0黎啦...

早晨 !

似乎您家下應該開始蒐集資料啦喎

原帖由 bettylam 於 09-5-17 11:46 發表
午安~

近排一覺醒來,已經係中午loo~ 剛岩見地下實在太污穢,抺完先同偉哥呀仔呀女撐枱腳...

是日晚餐不用煮,有bb滿月宴在megabox....呀仔呀女吾去,自己搵食...

betty ...

Dear Betty

咁咪同偉哥拍住拖去飲囉
‹ 上一主題|下一主題