用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 ** PART 4 **
樓主: maba
go

仔女經 ** PART 4 ** [複製鏈接]

Re: 仔女經 ** PART 4 **

收拾書包好過年 .....      

校長唔會係人都推薦既, 恭喜您喇 ...       [quote]
timmysum 寫道:
OIC,但封信同FORM. PROFILE分開,會唔會好易唔遺失

我會趁得我同佢兩個人既時候同佢傾下, 咁我地兩母子都有小小秘密架o麻, 再之後我就會衡量好唔好同 baba 講囉
smum 寫道:
我都係咁.

我仲想問下, 如果發現仔女有時對baba講大話, 例如baba問佢溫咗書未, 你知道佢明明未溫, 但佢又同baba講溫咗, 我唔想當佢面拆穿佢, 因怕baba大發脾氣, 你地又點做呢?adore:

[quote]
2bzmummy 寫道:
小學個時就我一個人去, 但到中學我就要 hb 一齊去, 因為佢都要知道囝囝既成長有咩問題      
: [/quote]

我 hb 係好少發脾氣既, 係屋企更加唔會, 但如果我 warn d 仔話會打小報告佢地又會忌架, 真係好奇怪 ...    
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
smum 寫道:
我都係咁.

我仲想問下, 如果發現仔女有時對baba講大話, 例如baba問佢溫咗書未, 你知道佢明明未溫, 但佢又同baba講溫咗, 我唔想當佢面拆穿佢, 因怕baba大發脾氣, 你地又點做呢?adore:

其實if baba 大發脾氣會有咩結果, 個仔女會唔會'的'起'心肝'去溫書sin   

我同hb 而家最叻係大仔面前'che'貓尾      (因我大仔受ne 套), 我發覺佢未做哂功課or溫書, 我會sin 'dum'下佢, if 佢'so' me, 我會warn 佢話會話畀baba 知, if 佢仍然冇反應, 而 me 覺得佢過份, 我會搵baba 攪掂佢      跟住咪我同baba 唱雙'黃'......軟硬兼施, 暫時都work      [/quote]

可能係估唔到睡火山係咩情況下會爆, 又唔知會爆得幾勁, 所以忌 ?      
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
我 hb 係好少發脾氣既, 係屋企更加唔會, 但如果我 warn d 仔話會打小報告佢地又會忌架, 真係好奇怪 ...    

hb 都好少發脾氣....so 可能咁樣佢忌d卦   

不過佢忌hb 唔帶佢去玩jel      [/quote]

您細個果時有冇主動溫習先 ? 我就冇喇 ....      
smum 寫道:
其實if baba 大發脾氣會有咩結果, 個仔女會唔會'的'起'心肝'去溫書sin   

我就係驚baba發脾氣, 個仔唔會會'的'起'心肝'去溫書, 而係一個大話蓋一個大話落去. 我有私下同佢話講大話係好錯, 佢只係解釋佢真係有溫, 不過係在學校溫咗.

你地d仔女考完試, 你地有無叫佢地每日都溫下書架, 定係到要考試時先溫呢?

長老, 您呢排少上黎喇, maba 係要考第一先收貨架, 唔係阿囡咁配合, 邊敢咁大聲講呀 ...  :tongue:  :tongue:  :tongue:
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba 寫道:
我來喇.......

平時已經個個week 有quiz + dict. 咪係溫書, dict佢自已搞掂(hehe...至少九亞幾 我放棄左, 要佢負責), 至於quiz 就要出吓問答題, 如佢話溫左,我會叫攞d supporting doc.比我睇吓

maba

你阿囡真掂        又肯聽你支笛...sin mo sin mo    [/quote]

唉, 何不食肉糜 ......      
maba 寫道:
神ma,
典解你會話唔聽? 你地d亞b成日唔聽駛既咩?
唔係馬  

唔駛咁擔心, 個個小朋友都唔一樣, 岩人地未必岩您既, 慢慢黎喇, 您咪當自己小朋友有性格囉, 佢 baba 都係呀      
smum 寫道:
真係好羨慕你地呀, 個仔女又聽話又叻, hb又同你地配合.

我個仔唔係唔聽話, 要睇心情. 佢係吃軟唔吃硬, 偏偏我hb又係d硬板板d人黎.

我個仔間學校又唔係咁多quiz 同 dict 喎

咁咪即係您搵對自己要行既路囉....      
sorlo 寫道:
[quote]
maba 寫道:
神ma,
典解你會話唔聽? 你地d亞b成日唔聽駛既咩?
唔係馬  

人地個的唔知, 我呀囡就唔會聽, 依家為左唔嗌交, 我唯有係有得佢自己解決問題

雖然我覺得我地父母比的指引佢, 成績會好一的 ,  但係依家我地唔煩佢, 番到屋企就只係同佢傾下學校野, 有時提佢少少野, 少左好多衝突, 大家心情都好的

真係失禮哂啦 [/quote]

您就好喇, 去旅行, 我都係留港消費, 唔駛奢望 ....       

又真係唔明....    
maba 寫道:
[quote]
長老, 您呢排少上黎喇, maba 係要考第一先收貨架, 唔係阿囡咁配合, 邊敢咁大聲講呀 ...  :tongue:  :tongue:  :tongue: [quote]

大姐, 呢d係比小姐既講價, 明解無?

有咩出奇, 我個日見到阿仔帶去補習既袋裏邊有錫紙一卷同 honey 一瓶, 夠膽死去完 picnic 番黎 d 野都唔清, 仲帶埋去補習, 死未 ?      
sorlo 寫道:
maba:

做功課同溫書都係值得探究既問題, 好似有時佢開住電視做功課, 開住收音机做功課, 未做english pal , 未練琴咁

有時手冊又無寫, 個書包又有過期tvb 周刊, 食物吉包
我都無理佢, 只係每個月出糧比佢時叫佢清一下

個時只係哦佢呢的, 大家都嘈一餐

恭喜, 破壞第一傳 .....

我細 b 聽日考中文, 岩岩問左佢, 佢話溫晒喇, 聽朝再複多次併音, 聽住先喇 .....    
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
長老, 您呢排少上黎喇, maba 係要考第一先收貨架, 唔係阿囡咁配合, 邊敢咁大聲講呀 ...  :tongue:  :tongue:  :tongue:

2b

:idea:  :idea:  :idea:

阿仔考試中文合格.......        [/quote]

梗係真喇, 果瓶 honey 係佢負責帶既, 去到又話搵唔到, 成 group 人 bbq 冇得用, 番黎就係個袋到出現喇, 要幾懵有幾懵呀 ....     
sorlo 寫道:
[quote]
有咩出奇, 我個日見到阿仔帶去補習既袋裏邊有錫紙一卷同 honey 一瓶, 夠膽死去完 picnic 番黎 d 野都唔清, 仲帶埋去補習, 死未 ?       [quote]

係真唔係呀, 真係比2b你笑屎左我呀

係呀, 佢個班係用普通話教中文既 .... 但簡體字要考, 又真係第一次聽見 wor ....    
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
恭喜, 破壞第一傳 .....

我細 b 聽日考中文, 岩岩問左佢, 佢話溫晒喇, 聽朝再複多次併音, 聽住先喇 .....    

2b

中文考併音      我知阿仔要考簡體字    [/quote]

所以我都冇點鬧佢, 淨係成日叫佢做'大番薯'o者....      
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
梗係真喇, 果瓶 honey 係佢負責帶既, 去到又話搵唔到, 成 group 人 bbq 冇得用, 番黎就係個袋到出現喇, 要幾懵有幾懵呀 ....     

2b

小事糊塗jel......, 阿仔咪又係咁....條碗布係面前都話睇唔到    [/quote]

但係神仔今次講得好岩 wor ... 同埋睇得出佢好錫細佬仔囉 !      
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
smum 寫道:
Annie

你hb好好脾氣喎.

smum,

都唔係ga.....一發脾氣     

學2b話齋佢係睡火山卦      [/quote]

好似我兩個囝囝, 真係好鬼好, 把口就唔認 ....      
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
但係神仔今次講得好岩 wor ... 同埋睇得出佢好錫細佬仔囉 !      

所以hb 畀佢    lor (要背住唔畀佢知) [/quote]

我都係, 個時屋企冇電視, 都係聽下三個小神仙咁囉 ....   
正46 寫道:
[quote]
maba 寫道:
嘩~~~~~唔得架喎, 做hw 點可以tv & 收音機呀?
書包仲有tvb 周刊    , 比我會    仲要蚊耳仔罰企tim呀

我0個年代都係一面聽收音機一面做功課0架, 有乜咁大件事
:tongue:  :tongue:  :tongue: [/quote]
‹ 上一主題|下一主題