用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 談談沙田小一06/07選校...請bk parents分享與教路 ...
樓主: lamloloo
go

談談沙田小一06/07選校...請bk parents分享與教路 [複製鏈接]

Re: 談談沙田小一06/07選校...請bk parents分享與教路

bowling68>>
你囡囡好瞼熟 ,  不知我們是否認識???
我囡囡都讀緊 良局 吳多泰幼稚園.
亞女肯定讀朱正賢啊!
去年有一女生是 吳多泰學生 ,
考到頭二, 三名 . 而一般由該幼稚園學生
出來都讀得好好嫁

9月9日家長座談會 , 你會到嗎?
而9月12可取小一入學申請表呢 , 仍未有決定???

請 CHECK PM !

Re: 談談沙田小一06/07選校...請bk parents分享與教路

BOWLING>>

哈哈 !!
真係是你    

瑩瑩和程程生日好近,連樣子都似埋 ,你張大頭相居然可呃到程程爸,佢和我都話你個囡是我地個囡呀.

check pm . 詳談

sammyck>>
HELLO!!
真開心,有書友仔!!

我囡囡在校慶有扮 rat 呀 .4隻中的一隻, 而Bowling 好似就無喇
可能你囡囡都認錯 Bowling 個囡是我囡啊!!!
佢地真好似樣,連髮型都似埋嫁!!!

我聽講朱小而家的功課少左啦 !
對我們的幼稚園生 , 小一來說不會是問題.
在828那日的家長日 , 原來朱小在輔導方面落了很多支援 , 學校有2個不同程度的學習啟導班 , 給下不同需要的學生 , 而學校也有功課輔導班 ,  收費平 , 十分方便在職父母 .

個人圖文兼備的簡介,我想信是用係6月放榜後叩門 , 或想入讀私小,直資才有用.

石門的浸大王錦輝有無諗諗???

smilejackie 寫道:
請問鄰近濱景"梁鉅鏐"是否已有決定在06-07轉全日?
從小一學校資料見這所學校只有顯示上午小學,
沒有下午?

開學有派第二次出問卷 , 第一次唔算 , 下午班投訢 , 故再黎多一次 .

就算轉全日 ,  會是 明年在統一派位時 , 在資料上會列明.

heiB>>
培基地點好吊腳 , 除非住駿景園或火炭附近才方便      
你仲有個細 , 近的會好的掛!

去年亞仔同學是首名 , 無宗教 , 第一輪派到馬風!!

今年就唔知點! 不如查下統計署 / EMB  , 沙田有幾多男, 女仔正讀沙田的幼稚園來估下 !

你仔仔有無興趣玩台拳道???
有平野介紹呀
check    pm    :

bowling68 >>

第二張相呀???
呢張唔似我個囡喎
我就唔 POST 的相喇!

你識唔識 Snowie 的媽咪???
佢大仔正讀 p.3 呢  

Sammick>>
我估你囡囡是 E 班 , 是不是
不如報蔡學校,我地的小朋友有分 + 的.
石門浸大唔錯,估會與蔡的質量不相伯仲.

heiB>
咁唔諗培基 ,咁諗第二間喇??
真係諗下蔡小呀,唔錯嫁! 

<<<個西人話吳幼的英文深喎!>>

佢點知嫁??
而家亞仔間學校 ENGHLISH 都足,英文科是英文科主室主任教,小一播!

我同事個仔係.
今年p.5
他問點解選呢間喎?

程度好淺...,英文不足....新移民多....有教無類...有學生來會收....總之佢話第二間先...

因為佢仔仔一出 時,發現個腦有問題,細個時DOCTOR話可以入一般學校,而佢住瀝源,攪左一輪,至有呢間收佢個仔讀.

Index99 寫道:
朱正賢下午: 已於今年與大圍田心村小學合併, 新校名為保良局黃賜豪, 請留意合併後banding會有改變, 有說是兩校之平均, 有說是當新校來計, 即33% band1, 33% band2, 34% band3.
梁鉅鏐下午: 今年已經無批小一開班啦
梁鉅鏐上午: 應在07轉全日制, 派band 1 的百分率為53%

小女今年進梁鉅鏐上午讀小一, 很開心, 感覺學校很照顧新同學, 暫時都沒很多功課, 且副校長講明沒罰抄...

OH! My son told me on July  , this year promoted to secondary school   Band 1 is 50 %
3% should be the result of the parents " lock the door " sucessfully.

<<感覺學校很照顧新同學>> of course ! young kids .
I think all primary should take this action to pay more attention for P.1 students

bowling >>

why you say all mentioned school  here is good    

Which school you hammer  for Ying Ying .  

Sammi >
How about you ??
Can see you tomorrow evening ????

bowling 68 & Sammick>>

Where are you ???

In the morning , I order my girl to ask your girls which school should be choosen    ???

Sammick>>
I guess you are the mami who the name of your daughter is Mui Mui  !!
Is correct or not , please PM  

heiB>>
朱上小一多由經驗老師任教英文 , 打好基礎. 亞仔個班就是英文科主任.
有2位外籍老師註校. 亞仔都有話多時見到佢地喎!
仲有一星期放學校後有英文自費堂 , $580/12堂咁上下.
1 小時.
每星期五有英文閱讀課 , 要看英文 (BOOK ).
學校今年仲增有中央圖書館 , 會有很多 ( BOOK )

學校課本唔似人地標榜用高一程度 , 但從工作紙 , 家課也知程度是跟吳幼接上的.

論地點 , 你算真方便. 馬鑯好近好方便.
環境雖然跟沙田2間的培某 , 培物大大不同 , 但soft 件好正 . 佢個學校INTERNET仲好正嫁.......

唔講喇 , 講太多唔係咁好. SORRY !!!
而家得咁多先 , 如有資料再 pm 你呀

<<朱是否排第四 in net 91 >>

保朱的老師在 618 的一次家長會上說 , "保朱是一間教好. 學生的學校 , 唔係一間名學".

BOWLING>>
我去年係 BK 見到 , 如係 PLK 的幼稚園生報 PLK 的 私小 是有分+ , 是佢 PLK 的機制 , 不是 emb 果的黎嫁.

這個不錯的部署 , 可達致 DOUBLE WIN 的效果呢.
你參觀過朱小 , 是2公婆嗎??

有無見到x敏的父母? 在x敏生日會上曾說會揀朱小, 現在唔知呀??

仲有,學校話而家裝修一間room 做 ENGLISHCORNER ROOM.我無見過,咁你有無見到呢?點樣 ?

亞女回報,佢忘記問你女女,哎 

YING YING 學好多野喎 !! 
不過,朱小都你好多課外活動,岩晒你呀   

你會幾時交表 ?? 約埋好???

sammyck>>

唔清楚你是否跟我傾計, 我厚顏回應先呀!!!!!!

是爸爸媽媽都無所謂 lu , 難得係你肯講出來     

希望你在第一ROUND 得喇.
咁 F 班的 鄧 X 心 就可能有伴 , 因為佢係必收生呀.

去年我仔仔那班有男同 學只是首名, 都在第一ROUND 中左而入馬主風嫁 , 希望今年連下一城.   
‹ 上一主題|下一主題