用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進 ...
樓主: eviepa
go

閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 16-12-23 22:52
講好易,實際大學入學只要到水平就得啦,又攪咩國際尖子出嚟比,按大學要求DSE報讀海外大學要IELTS咪考囉, ...

第一語言方式學習模式,和第二語言方式學習模式,有天壤之別。第一語言考試和第二語言考試模式也有天壤之別,IELTS 就是分第二語言英文人考。絶對有須要分,你唔知唔代表無須分開討論。

尖子重好笑,係你話「不少」DSE有 IELTS 8.0。你的不少,其實數據上係低於0.8%。即你你口中的「不少DSE有 IELTS 8.0」其實係DSE英文尖子。尖子的意思和論點不是我帶出的,係你帶出的,唔係我要比較尖子的。

我無認為國際甚麼安全感,本地是一種學校,國際又係一種學校。唔用國際點形容國際學校呀?我下次用 IS 好唔好D?

我係話「國際學校英文尖子」,你幫我改成「國際尖子」,跟住出句 wakaka,咪稻草人式自我安慰囉。如果看上文下理你不明白「DSE英文尖子」和「國際學校英文尖子」,咁我高古左你的閲讀理解。對不起,我答錯咀。

MASAYA 發表於 16-12-24 00:05
你認為我係肯定句定否定句呀?你主動叫我諗點解,係你想比較定我想比較呀?你話好心就好心啦,今次真係唔該 ...

你寫完個句然後出個笑笑口明顯係諷剌。嗰個情況你寫一句肯定句係無意思的。即係你唔明固中道理。

不過你可以推搪這樣係鴨利州寫法也無不可。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 16-12-24 00:11
回覆 shadeslayer 的帖子

可能家長對中英文把尺唔同,我自己會考英文都好成績,但真心覺得second language ...

同意。但呢度有D人,佢自已講lELTS 8.0 本地學校尖子就可以,人地講第一第二語言英語學習考試分別,國際尖子等等會比人出笑笑口同 wakaka 的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MASAYA 發表於 16-12-24 00:31
呢個帖早期我已經講過我小朋友都係冇練習冇補習,中英數只靠閱讀作校外知識來源,如果唔明但會咁做既話,我 ...

講咁遠乜乜真理做乜, 又係D轉移視。我只係話你的諷刺和 Jane 的追問, 我解析下, 不是我要比較, 係回應你兩位。

咁簡單不值得再講落去。

jumphigh 發表於 16-12-24 09:04
用eviepa個名出完帖便用shadslayer個名去支撐,何必呢?閱讀好處其實有讀過點書,不用讀國際學校的也會知吧 ...

分身都講得出,你一係新來的,一係技窮。

5tgb 發表於 16-12-24 07:34
大家好似無留意到此平台是小學雜談,時常舉大學入學例子,其實數據是十年前的小學數據啦!
比如你隔離屋有個 ...

呢個帖就係有「不少」真實過案,由細英文/中文也很好。

Lingfung813  我仔仔因為從小閱讀,除了被老師讚語文水準高外,還有創作力很高,小一生已經可以寫故事作圖書了   發表於 16-12-25 23:02

MASAYA 發表於 16-12-24 09:54
用返你既說法,真理唔係我提出先,係eviepa講既
其實冇人覺得閱讀帖好煩,而係覺得你兩個好煩,又唔知你明 ...

在千千萬萬的帖中推動補習練習的人煩唔煩?補習練習帖煩唔煩? 我覺得好煩,所以我不會入。唔係 eviepa 的帖,我連EK也少上。

你覺得煩又入來睇?小雜有千千萬萬補習練習帖,午餐波鞋帖你唔入,入一D一年幾個的eviepa 帖?入完又要覆,覆完又要叫煩?

jumphigh 發表於 16-12-24 10:21
正是如此,用eviepa同shadsayer呢兩個名出的閱讀真理帖真係煩到震

煩也入來,dumphigh 同 masaya 你兩係唔怕煩,定被虐狂。

囝囝爸 發表於 16-12-24 11:32
回覆 shadeslayer 的帖子

你性格不變,同 Eviepa 以前被封老友一樣,又多發文,又喜回文,題題都上幾十篇 ...

你性格可有變?從不能(不會)專住討論一樣野。對一些黑纸白字的東西視而不見。

我信口開河? 請你不要真人示範信口開河。舊網友會知我為人最憎信口開河。我在EK大部分帖也是駁論謬誤, 看不過眼信口開河之事。例如, 在討論第一語言英文學生同第二語言英文學生差别時, 有人拋出「不少」DSE生考 IELTS 8.0, 係我指出所謂不少, 其實少於0.9%, 即尖子。所以比較要 like for like. 又例如前題係有「不少」DSE生考 lELTS 8.0和有翻譯員這行業, 推不出「入讀乜類形學校不會令中文或英文語文低落」這謬誤。

愛比較?我回應 Masaya 和 Jane1983 的為何國際學校生不能以閱讀為主, 學得中國家長滿意的中文, 我意思正正就係不應(不能)比較。你又視而不見!長期有 A校 VS B校比較又唔見你或反比較的網友仗義指責?

小雜甚致所有討論區也不斷有比較, 有乜問題? 合適的比較是討論區的精髓。

ABC-DAD 發表於 16-12-24 11:47
我對國際學校無特殊睇法,真係有數據咪攞出嚟睇囉,尖子當然有分量啦,不過我唔支持咁比較,拉人地企你陣營 ...

又係嗰句, 邊嗰拋出不少DSE 生考 IELTS 8.0 尖子先?  你形容的 8.0要DSE尖子才達到, 明嗎。你依家反過來話我開新戰線, 講我階級重?  賊喊捉賊就係呢隻。

回覆樓主:

以為自己的才是現實,別人的總是理想,對別人的現實例子現像視而不見。這不是以為自己㒕有真理?其實這裏發言的人,沒有一個因為這題目有一萬次閲讀,有幾百回應而改變立場,每一位在這題目上也以為自己有真理。

有自己意見是一種態度,無意見這樣又得,那樣又得,也是一種態度。堅持這種態度咪以為自己有真理囉。

我出文多及集中,代表我一定會信口開河?以此為理由罵人信口開河便正示範信口開河,明唔明?

你以上提出國際學校生也補習亦是一例。咁多國際學校,咁多國際學生,傻人也不會話無國際學生補習。係風氣大小問題。而且我從來無講過任何補習練習也是多餘的。我講一般本地學校的課內英文文法課,文法練習從來不缺,家長課外應閲讀為主。你當然對我這些話視而不見了。

囝囝爸  補習唔係講一兩個,你可比較一年二年三年,就知幅度增長多。  發表於 16-12-28 11:21
囝囝爸  你這篇文應該是對我而言啩,陣腳大亂變咗覆樓主?  發表於 16-12-28 11:16

ABC-DAD 發表於 16-12-24 14:07
shadeslayer 發表於 16-12-23 00:24
點解中文小學靠閱讀為主學英文(輔以其他)行得通, 掉轉唔得?

我無拋(唔係我提出DSE/IELTS先)…,亦無話“只有”5**”嘅DSE學生先可以有IELTS 8,

Ccc

你以前閲讀理解高分嗎?

我無話你提出DSE/IELTS先。我亦無話你提出只有”5**”嘅DSE學生先可以有IELTS 8。我話你先提出「不少 DSE生考IELTS 8」,其實係0.8%DSE尖子,所以係你提出尖子這概念來討論。明未?

LSKLTK 發表於 16-12-24 14:51
希望推廣嘅唔係打擊或踩低別人、咄咄逼人、自吹自擂再加上無限loop「真理」,簡單真心分享已夠。

呢度唔 ...

教育冇絶對。

Xxxxxxx

「教育冇絶對」這觀念本身是否絕對?

現代教育比以前的卜卜齋好,是否絕對?

LSKLTK 發表於 16-12-24 16:17
呢句有成為絶對的必要嗎?你可以自己理解或者定義。同埋我冇提過什麼卜卜齋,時代唔同,有什麼好比較?如 ...

你提出教育無絶對,我想攪清楚你的概念啫。我只想討論,明白你的意思,決定可取與否,你不用拉到贏輸,別人對我的看法,又給三個絶對的定義等等胡混過去。我係問「你的定義下,教育無絶對本身是否絕對」。

不可提卜卜齋?係未你無提過的別人不能提供例子攪清概念?你的「絕對」有同一時代這條件嗎?何謂同一時代?

回覆樓主:

無意思的, 自己都唔知自己講乜, 叫口號式漫駡, 我要食聖誕大餐, 自便了。

一萬多閱讀, 2百幾三百回文, 多謝大家幫忙搭此樓, 我想樓主好滿意了。

各位也聖誕快樂(emoji)

回覆樓主:

語文和文化係分不開的。不能擁有超強語文能力, 但對孕育出這種語文的文化一無所知。沒有文化認知的外語學習, 只是皮毛。

當然, 仲有文化認識, 語文是工具, 不是知識本身, 或思考本身。所以我認為選校不是選語文, 對一些人選校時過份看重語文不以為然。

回覆樓主:

囝囝爸, 在手機板, 如果不引用任何文章, 程式 default 說回覆樓主。通常我廢事找原文, 或一次過答多過一遍文章, 我就不引文。別自我安慰甚麽自亂陣腳。

bobbob 發表於 17-1-4 11:43
想請教邊位史上最出名又最有成就嘅人、父母又係虎爸虎媽?

Venessa Mae. 不過係反面教材。

bobbob 發表於 17-1-4 12:20
佢肯定有個虎媽,但講唔講得上最有成就?真係見人見智,如果佢唔係有張asian嘅面孔應該無咩人追捧 ...

用個「最」字無意思。VM都唔算有成就咁你定的門檻好高。
‹ 上一主題|下一主題