用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進 ...
樓主: eviepa
go

閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 16-12-21 15:50
開口朗讀: 細個啲嗰陣做功課同練習有,而家無。

佢係由同一間小學升上中學部,小學試過有人做英文小測口 ...

唔使讀出声, 好似平時睇書 silent reading 應該可以。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

YolandaTam 發表於 16-12-21 17:47
而家我伴讀, 叫佢朗讀嘅只有SCMP嘅新聞同NATIONAL GEOGRAPHICS了.  小說類呢, 佢始終大個啦, 當消閒.

我唔 ...

每位孩子也有其發展路線圖,好多時迫不了。花農做盡應該做的事,花朵的生長也有快慢,顏色也有所分別。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

YolandaTam 發表於 16-12-21 20:18
你同MRBEAST兩位講得好啱.  其實小女當年小一係英文文盲, 到今日可以自行閱讀SCHOOL FOR GOOD AND EV ...

我並不是認為你強迫你孩子。女兒教會我的, 便是不應用同一把尺量度孩子各方面進度。有時孩子只需要時間長大, 只需要師長體諒, 引導孩子放鬆。

學校少練習, 回家做一點針對性練習, 也無不可。

YolandaTam  明白, 十分感謝!  發表於 16-12-21 21:52

Antonyliang 發表於 16-12-22 11:32
回覆 eviepa 的帖子

在香港小朋友讀本地學校怕英文學得不夠好,讀國際學校又怕不會中文。我家小朋友現在讀 ...

「小學國際, 中學本地」係天真得近乎無可能, 或好好好難。主要中文水平唔夠和不能適應教學方法和文化差異。國際之路是不歸路。

bobbob  調轉就大把  發表於 16-12-22 16:03

judy 發表於 16-12-22 16:33
學生本就應跑跑跳跳,呢間係好學校。

對,少功課,孩子活潑,很好呵。

MASAYA 發表於 16-12-22 16:39
但同樣情況調轉,中文小學就可以只靠閱讀打好英文基礎

Correct. 你先諗下點解?

5tgb 發表於 16-12-22 17:58
Judy, 如果你真的無辦法找出每區收生不足的學校,就當我沒有提過算了,因為大家並不是在同一平台上。 ...

我地幫這些學校推廣,你係幫佢,唔係害佢。道德甚麼?

5tgb 發表於 16-12-22 16:33
如果家長的訴求是功課少、唔谷的學校供不應求,當然吳局長可輕鬆應付啦!
但現時個別特別大聲的家長訴求是 ...

家長聯同學校唔係反TSA操練?

Antonyliang 發表於 16-12-22 21:28
回覆 poonseelai 的帖子

這是因為國際學校低年級學費較便宜,和覺得讀本地學校讀到最後優秀的那部分學生都 ...

纯以語文選校己經不對。語文重要, 但教育不是只學語文。選好學校不是選好英文的學校。

IloveJJ 發表於 16-12-22 22:53
雖然我都唔鐘意學校多功課,但閱唔閱讀,真係唔關功課多少事。
我有兩個仔,兩個讀同一間多功課既學校。
...

係人都知十隻手指有長短, 閱讀興趣有異, 有乜咁奇?

當政府要勸港父母比一小時自由時間香港細路自由活動, 誰人還有閒情閱讀?

係人都知有時間孩子唔一定閱讀, 彈琴, 打球, 但功課補習練習太多就近乎「無」可能有時間做到閱讀, 彈琴, 打球。

stockmike 發表於 16-12-22 22:17
只是跳崩崩學校不受大部份家長歡迎,我又同意少功課不等於會熱充閱讀,但會有空閒發哞豆,好似部電腦 reset ...

小女小學幾年就係讀受歡迎但不容許活潑跳跳扎的學校, 遍遍女兒是天性活潑跳跳扎多野講的孩子。那幾年大人细路都好辛苦。後來轉了少功課接受活潑跳跳扎的學校, 孩子如魚得水。

少功課, 接受活潑跳跳扎, 認真教學的學校, 負担得起我比多多錢都讀。

Jane1983 發表於 16-12-22 22:42
回覆 shadeslayer 的帖子

其實點解?

點解中文小學靠閱讀為主學英文(輔以其他)行得通, 掉轉唔得?

Jane1983  係呀,點解?  發表於 16-12-23 09:32

ABC-DAD 發表於 16-12-23 06:37
攪唔掂,1、找理由去解釋(係常態),2、找解決問題方法

找理由去解釋做唔到,咪唔使再煩;找到方 ...

你要知問題在哪裏先得架,唔解釋只盲目解決,是藥石亂投。

問題一定係家長孩子咩?

5tgb 發表於 16-12-23 04:38
多功課,多閱讀,相信是閱讀風氣所影嚮,希望大家不要再將小閱讀與多功課掛勾。這樣祗是給籍口與不閱讀而已 ...

因為眼見,越谷越閱,越 hea越不閱。

Cxxxxx

以啊姨小息的見聞,你推出「因為眼見,越谷越閱,越 hea越不閱。」就合理嗎?即如果學校每日功課量全港最高,其學生的閲讀量也是全港最高? 有要不要數據呢?除非你閲讀的定義包括睇功課練習閲讀理解題目。

不過這題目不是討論「越谷越閱,越 hea越不閱」。

shadeslayer 發表於 16-12-23 00:24
點解中文小學靠閱讀為主學英文(輔以其他)行得通, 掉轉唔得?

問這問題的人都係 Hit and Run 多。

理由係

1 本地學校英文係第二語言程度, 家長期望孩子的英語能力達第二語言中的高水平己很開心, 例如DSE 5**。國際學校中文同樣係第二語言程度, 但一般EK的中國家長,期望孩子的中文能力達第二語言中的高水平是不會滿意的。非 Bilingual diploma 不可。

2 中文公認難過英文。因為家長期望英文(第二語言)和中文(第一語言)之差别, 令本地學校學英文易過國際學校中文很多很多很多。

3 引起閱讀興趣係童書。英文童書無論題材, 量, 或 grading 也好過中文。閱讀學英文易執行過閱讀學中文好多。

4 英文係形聲語言, 閱讀朗讀對認字串字幫助大。中文係形意語言, 讀完要操才識寫。

夠未?

MASAYA  中文係形意語言, 讀完要操才識寫?  發表於 16-12-23 17:17
sarahdad    發表於 16-12-23 14:42

ABC-DAD 發表於 16-12-23 16:06
IS學中文同本地中文小學學英文比較全無意義!
事實係個人語言能力水平達應有程度就係有(包括英美外國頂尖 ...

第一語言和第二語言只係「形容」大約語文水平, 反映水平差異。你試下拿IELTS 6.0 讀Law, 英文系有無人收? 收都唔好讀。

語文除了用來入學, 也是終生受用。入學是好細好細的考慮。

其實要比較本地學校英文和國際校中文, 係 MASAYA。

ABC-DAD 發表於 16-12-23 19:08
重有華人/香港學生英語為第二語言讀AL入學讀,歴史、翻譯、英國文學,唔係我乞求論據啩?環球無數翻譯人才 ...

有DSE學生和國際學校學生讀英文系, Law 等等, 和有翻譯行業高水準双語人, 推不出「讀咩學校水平不會低咗格」這結論。

ABC-DAD 發表於 16-12-23 19:02
其中嘅關鍵就係有不少英語為第二語言嘅DSE考生IELTS係8已上嘛。唔好忽略事實 ...

不少?何謂不少?

5** English 上年 0.9% DSE生考到。而5** 對照 IELTS 是 7.51 to 7.77。即DSE生 只有低過0.9% 達 佢IELTS 8.0。

0.8% 是否「不少」?好主觀的, 你話不少就不少囉。

但討論中講到乜學校, 語言水平如何, 當然係講平均, 一般水平, 不是講0.8%的尖子。否則誤道導也。

ABC-DAD 發表於 16-12-23 22:10
拉雜談就無意思啦,一頭霧水,國際學校定嘅中文水平,唔係必修,DSE中英數通都係必修,selective係無分HL SL ...

可以比, 但比係尖子比尖子: DSE 0.8% 英文尖子同國際學校0.8%英文尖子比。人地唔使考1ELTS, 因為lELTS係比第二語言生考的。如果國際尖子考lELTS, 分數爆哂。唔好拿0.8%自我安慰。

我亦己同你講, 國際學校中文和本地學校英文比較, 係MASAYA問的, 我好心答他。唔關我事。

ABC-DAD  無問題,you win ,okok thanks a lot  發表於 16-12-23 22:55

MASAYA 發表於 16-12-23 23:39
我冇評論過國際學校中文,只係陳述返樓主話中文小學只靠閱讀就可學校英文基礎,後來都唔係我問點解,咩好心 ...

有人說國際校中文不能以閲讀為主習得高水平

Xxxxx

你回應:但同樣情況調轉,中文小學就可以只靠閱讀打好英文基礎

Xxxxxx

你唔明在先,重出笑笑口,加上Jane1983 追問我,好心答,點知一句多謝也無。証明好心無好報。
‹ 上一主題|下一主題