用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC & KV
go

SC & KV [複製鏈接]

終於見到個會入 SC EP AM班嘅朋友仔喇..

我女女都係收咗入norfolk校.  我d朋友都話入到呢班真係好難得, 我都有介意過SC可能冇KV教得d小朋友咁discipline (所以收到kv waiting list0個陣有dd失望), 但係由細學好language又真係好重要而入英普班又如我所願, sc個language environment咁好真係好難得, 連阿女而家playgroup個普通話老師都話sc教得好..咁discipline嘅野唯有自己教好d...

不過sc係比kv需要多好多 parents involvement, so唔懶得~~

原帖由 LoveYauYauB 於 09-12-9 00:25 發表
我08/07女女都有好多offer, 有報的都收佢, 不過我問過佢, 佢話選SC, 所以放棄KV等等! (我晒左D相出來俾佢選, 而且講埋俾佢知有邊個鄰居哥哥姐姐讀緊, 咁佢都話要SC -- 都算民主啩 ---"假"果仲, 哈哈!)
我同老公唸過 ...

其實而家做家長真係好難, 又要個仔女入好學校/名校想佢第時好d, 而家d小學又short嘅, 功課量同考試/測驗好多, 想仔女名列前矛唯有加兩錢肉緊, 學我個教師朋友話齋, 近年100個小朋友中可能只有幾個係唔洗靠阿媽而讀到書又好成績嘅....
但係點樣同小朋友0係學習過程上保持良好關係唔日日開火, 對我呢d新手媽媽又係一門新嘅學問~~
‹ 上一主題|下一主題