用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神嘉諾撒學校
樓主: BOBO128
go

天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

我家小姐終於lum左 ,好彩考完試咋  
要黎既始終都要黎,仲發燒,外感,氣管一齊黎

各位保重身體呀

原文章由 栗子媽媽 於 08-6-16 23:52 發表
唉,小主英文都....................
總括黎講都係差過上學期

Thank you for your info.

可以反映下嗎 --- 食完飯上, 飯氣攻心, 無得relax之餘,仲要上堂,好辛苦架噃 (我無利益衝突架,我囡小一都未知下學年有無份)

原文章由 shirleychan2007 於 08-6-28 10:07 發表
各位媽咪: 有最新消息 :

下學年返學同放學時間會有變, 返早5分鐘, 放遲5分鐘, 即係返8:10, 放3:25, 而中午食完飯之後就無左午間閒情時段, 即係
食完飯無得自由活動, 改為上輔導班, 拔尖班咁, 如果無班要上既
同學仔 ...

你又要搵補習社? 攪到我都驚埋  

原文章由 栗子媽媽 於 08-7-2 10:07 發表
你地攪到我好驚
事關栗子個補習姊姊仲未CFM我出年補唔補栗子

好耐好耐之前係放學後上的, 是否近兩三年改左中午食完飯上呀?

好多學生住得遠要搭校車,放左學上就搭唔到校車返歸,
朝早上又話唔WORK, 咁咪焗住要食完飯上

Shirley,
知唔知點解早上唔WORK呀?

原文章由 竹葉青 於 08-7-1 23:52 發表
其實巳前一向都係下午上拔尖架,只係今個學期轉左早上,我諗學校試過唔work先轉返下午掛.
我都去翰林交左九月錢喇!

之前我以為用左lunch time一半既時間上輔導和拔尖班, 原來係有新既導修堂, 幾好噃

原帖由 shirleychan2007 於 08-9-4 20:28 發表
根據我個囡講, 班務個堂係o係課室祈禱, 跟住收下功課, 派下通告個d野啦, 至於飯後個堂導修, 係用黎上輔導班, 拔尖班呀咁囉, 如果唔駛上呢d班既同學仔, 就用黎做功課啦.

...

星期六開家長會時校長告之有七成家長填回的意見書話澳華OK噃, 今次澳華都係加左$0.5, 百物滕貴只加$0.5好難得了(不過唔知佢地點賺錢?)

其實D飯味道唔係咁差, 朗誦節時亞囡LUNCH後先返到學校,個飯盒無食到,我帶返屋企叮熱食左,味道都OK噃唔差。

我地未收到通知 ,唔通知係唔係拔尖同補底都唔駛呀

原帖由 栗子媽媽 於 08-9-9 10:34 發表
需要拔尖同補底既LIST出左未呀

英文Reading已text左Grading

原帖由 栗子媽媽 於 08-9-9 10:34 發表
需要拔尖同補底既LIST出左未呀

交左PTA買Reader既訂單,訂單分幾種color,原來唔同grade唔同color,我都係e+先g

P.1無訂過, 我都鍾意有得睇下內容先買書, 今次亞囡話想訂就試訂左。

我地成個暑假偷懶,e+魂魄仲未附體, 咁快又Dict喇,又要向LEVELING升級進發    

原帖由 栗子媽媽 於 08-9-9 15:13 發表
栗子話佢未BOR
一講LEVELING我又有壓力LA

仲有, 下個WEEK又DICTATION LA

竹葉青:

你囡囡reading leveling好高, 可以同我地分享下心得嗎?
同埋升讀P.3時功課多唔多?

Thanks

Yes, 好囡都勁鍾意公主&Barbie,由兩年歲到e+都係,唔同既只係grading, e.g.白雪公主,最初睇一頁幾行字,d字大大隻,圖畫多多的。大個d都仲係睇白雪公主,不過一頁就多幾行字,d字細d,圖畫細d。   無佢乎

我都好想同佢伴讀,但係 ... 你講得岩:講就無敵,做就...我都好衰呀

暑假偷懶,e+惡果來臨,前日問佢31-19=?,答錯4次仲要計左好耐,死未

上d鬼婆班有無效用? 你地今年咩班?

原帖由 berylberyl 於 08-9-11 12:23 發表

個個小女孩都係如是, 最鍾意就係公主, 佢哋都唔厭, 但我見到就皺眉, 今次難得話想訂啲書睇, 我咪訂囉,
練習吓, (he.. he 講真, 講就無敵, 做就 …..) 我真係衰, 成個暑假除咗要佢上鬼婆班外, 都無同佢練reading,  ...

今年你地有無報朗誦節呀?

I'll attend on National Day.

原帖由 shirleychloe 於 08-9-19 23:09 發表

Yes ar...unless you need to join the opening la. By the way, will any mama go to 開放日?

栗子媽媽

會出席開放日嗎?

claudi-mama

你終於為囡囡揀左天神,歡迎你地

你囡囡適應得好嗎?

原帖由 BOBO128 於 08-9-11 17:46 發表

栗子媽媽

PLS CHECK PM

栗子小姐仔
你好豪呀

原帖由 栗子媽媽 於 08-10-27 12:43 發表
我家小主人都唔知幾官方
佢話經費要18萬, mami 你支持下啦
跟住仲好豪咁肯出自己果50大元

我地2B平日功課量正常D,通常臨測考前功課會特多,不過依家都係正常量。  但以我所知都比2C多D。

嘩!!!! 你點發功, 你個女咁勁跳8級 , 分享吓

原帖由 JASMINEBB 於 08-10-30 12:07 發表
你就好啦! 個女咁細個已經對你咁豪!   我個女淨係猴住我D野, 成日話我D野靚, 大個留番比佢!

我地2C班出左Reading Level評估啦! 你個女點呀? 我個女舊年差到要去家長會, 今年竟然由Level 1 升到 Level 9! 阿 ...

原帖由 黃嘉嵐 於 08-10-28 20:53 發表
咁難得有機會表演播,就算貴都要支持下既~同埋囡囡咁有努力練習,做家長既點可以錯過呢~

我地英.數都未派,唔知深唔深。

但亞女話仲有得讀卷。測常時仲有同學仔問老師"沉迷"點解天

"亞女有話過有人拎3X分,不過冇為意邊科" -- 我都係。

原帖由 栗子媽媽 於 08-11-20 09:47 發表
亞女有話過有人拎3X分,不過冇為意邊科
佢ONLY話英文至叻個同學仔都係89分咋,唔G真唔真呢
分數佢就UP哂比我G,不過,英文同數學卷未派返黎,真係唔G深成點

可能佢地未慣冇人讀卷JET,冇問題既,大家一齊努力LA

...
‹ 上一主題|下一主題