用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有冇人報St.Mary's or 天神
樓主: Eugenia
go

請問有冇人報St.Mary's or 天神 [複製鏈接]

Re: 請問有冇人報St.Mary's or 天神

I applied Holy Angels this Monday too.  I got 20 points only.  How many points can get in last year in 1st round???

栗子媽媽 :
How many points do you have??

Claudi-mama

catcatmom,

天主教點樣保守,點解m Ah仔?唔m Ah女? 請加以說明.    

Many thanks

Claudi-mama

姐姐係畢業生。你呢

栗子媽媽

宗教 5/10分    

claudi-mama

"NO"   She is studying in St. Rose
B4 一條龍, 每班考頭十名(聯繫)才可sure win入到St. Mary。
聽亞女講她的同學(派位個D)讀到屎屎吓!若非考頭十名,老師都叫你最好唔好選,因為真係好 ???? 叫我地D亞女同亞媽量力而為力 。

有無人知St. Mary 同天神的課程是否一樣???我都驚細女如果好彩入到天神,將來入到St. Mary唔g OK唔 OK???

july_rhapsody 寫道:
claudi-mama,

請問姐姐是否已升上St' Mary's?
若是, 她在St'Mary's 適應得好嗎?

july_rhapsody

[quote]
claudi-mama 寫道:
姐姐係畢業生。你呢
[/quote]  

嘩JasmineBB,你好勁呀! 打電話去天神問,佢地又答你
你囡囡又係報天神幾多分呀?若同道中人祝成功?

claudi-mama
quote]
JASMINEBB 寫道:
我今日打咗, 今年必收生有十幾個, 20分唔係全部收晒, 不過只係多咗4-5個, 15分唔駛諗![/quote]  

栗子媽媽 ,

你有無幫囡囡報直資及私小 我考過浸小,不過failed 本來唔想再考,但亞女班主任話最好考幾間打底 考到又煩 考唔到又煩 依家做亞媽真煩

claudi-mama

栗子媽媽

我舊公司個客兩個仔女係宣道讀話幾好o架。我是31net, 2nd round : St. Mary is my first choice, but if fail, I dont know which school should I choice ?   Headache

claudi-mama

Eugenia,

Why haven't seen any message from you in this forum that opened by you on Sep 26     

claudi-mama

Eugenia,

Your girl applied St. Mary/HACS or Maryknoll???

Eugenia,

I have applied GT & TSL for my girl.

You got 20 points in Maryknoll, why do you consider St. Mary / HACS?????

claudi-mama

claudi-mama 寫道:
栗子媽媽 ,

你有無幫囡囡報直資及私小 我考過浸小,不過failed 本來唔想再考,但亞女班主任話最好考幾間打底 考到又煩 考唔到又煩 依家做亞媽真煩

claudi-mama[/quote]

竹葉青 ,

Thanks for your info. Would u mind to share how did you apply天神小二插班?? Wrote letter???Phone call???
Have 天神 has " Science" same as St. Mary?What's the requirment of St. Mary in HACS???

Thanks for sharing

claudi-mama

竹葉青 寫道:
hi,

我囡囡今年都係天神小二插班生,佢地現在巳好著重英文尤其好著重閱讀架,我知天神同st mary本英文書唔同,天神用"my pals"聽聞e本書都算深.實際兩間比較就唔太清楚,只知學校話有75%直上st mary,其如就應該係留班or自己走,同埋上年p.1因有成6個留班所以先有位比我女插班咋.d老師話因為要合st mart要求先可以升班喎.佢地好多野都話要做到st mary要求先得.[/quote]

真係好靚牙 不過我無分  

St. Mary /HACS 你有幾多分  

claudi-mama

Eugenia 寫道:
hi claudi-mama,

其實三間學校我都鍾意, 最終選MCS是因為她的校舍好靚.

Eugenia
[/quote]

竹葉青,

e+天神ge課外活動多5多牙   

全日制的課堂安排如何  

claudi-mama

竹葉青

星期一至五d課外活動是放學后學的,是嗎 係ge米無校車坐  
另外,有無導修堂 (即有老師教做功課個d)
你係5係住天水圍, 亞女放學后free time多5多   

claudi-mama

竹葉青

please check PM

claudi-mama

竹葉青

我都想知

claudi-mama
kimimi 寫道:
竹葉青

張相好得意呀, 個時幾多個月呀 ?
之前讀邊間小一咁好可以插班入天神 ?
剛小二已經上3級琴, 幾大個開始學咖 ?

Eugenia,

真你好難講?我地天神都要講彩數 更何況MCS 祝你好運

2nd round你咩net牙  

claudi-mama

竹葉青 ,

我大女前年畢業,細嘅出年就小一。大女以前是返half day同埋和St. Mary只係聯繫。e+已係全日制同一條龍。我諗課程應有所改變,又唔知點同St. Mary配合(因兩校課程好似有D唔同)米要係li sh law下料 lor  

學校有無講下點配合St Mary牙

你對寶貝D相好正,囝囝好鬼cute,Pls PM 影樓info比我 ,Thanks

囡囡間補習社OK嗎?

claudi-mama

竹葉青 寫道:
Hi claudi-mama,

你囡囡係咪讀小一架,小一課外活動係咪唔同架,我見d通告係比p.2-p.5架.
你地秋季旅行家長有冇得去呀,我地冇得去呀,佢地小二去西項戶外康樂中心.

竹葉青,

已經收到, Thank you very much.

天神小一旅行, 收料話前兩年家長無得去, 再前兩年家長可以去。今年家長有無得去就真係要睇通告至知。

另外, 天神Eng書你囡囡讀2A2B定3A3B??? 佢地本英文書應該同MCS一樣,但同SMCS就唔同。

claudi-mama
‹ 上一主題|下一主題