用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC定DGS?
樓主: 小乖豬
go

SPCC定DGS?   [複製鏈接]

interview 發表於 20-3-11 21:52
DGS 是否F3 science 没有分三科?
讀係照分三科,但成績表都係Sci.-科出成績~

ucw 發表於 20-3-12 13:39
回覆 velma 的帖子

咁阿女讀得開唔開心?
讀女校識唔到男仔实在係个迷思……除非个女仔本身好內向、由細到大都女校、無參加乜課外活動,否則真係無乜影响。我成日同我女傾男仔,發現唔知点解佢会識其他中学既男仔?有d係小学既同学,有d係以前係泳会識,有d係朋友既阿哥/细佬,有d係朋友既男友……实在要好深閨既先會識唔到男仔。

goodmama2003 發表於 20-3-12 14:23
如果DGS vs HYS 呢?
不嬲有旧帖~

chingyu 發表於 20-3-12 18:42
以我觀察,無論讀乜嘢學校,喜歡拍拖的女仔,讀女校都會好快拍拖。
無興趣拍拖嘅女仔,讀男女校都唔會拍拖 ...
Yes!

sfly97 發表於 20-3-12 22:54
有次去簡介會,個 MC 第一句就係 “我地女拔呢就出名讀書叻架啦”, 唔知佢地啲老師有無聽過 rehearsal, 還 ...
Emmmm.....简介会好似係用英文?

ucw 發表於 20-3-12 23:38
回覆 Yanamami 的帖子

每年3-4月,D記喺EK都係特別串嘅~

我只係觉得,如果有心係简介会"show quali", 最好莫过於揾两個学生,-人用英文,-人用pth, 字正腔圓、抑揚頓挫禁去介紹学校……用广東話好似唔夠“氣勢”

sfly97 發表於 20-3-13 00:24
第一年那個英文也不是好勁,照稿讀,我自己去聽。今年那個英文流利啲,不過我女成場聽到好悶

同 ...
話时話,DGS同SPCS收好多陳守仁

b3410 發表於 20-3-13 08:40
國際學校轉入的同學,中文點算?
讀IB另外既2nd lang?

interview 發表於 20-3-13 00:47
其實我女比較內斂(但人緣好,)就算自己有強項都是非常謙虛的(從她告訴我跟校長對答,我也覺得校長也覺 ...
我相信孩子性格係天生加上家庭教導多於其他,孩子係自己-手-腳湊大,我地俾左咩經歷佢,咩成長环境佢去養成佢既性格,多於学校,学校最多係激發出佢潛在既本質。

interview 發表於 20-3-13 10:19
我覺得學校有少少關係啦,不過可能小學影響大d

最大因素是天生

有既,但我觉得唔会將佢由唔係变到係~由無变有。而你亦講得啱,小学影响会大d, 不竟升中都差不多定形。

我大女小学好呆、好鵪鶉,上到中学(女津)突然变左另-个人,好有目標,好有自信(我就觉得真係over左),好有实踐力,好主动……但唔觉得呢个係佢中学既norm. 我觉得係佢係啱既学校,遇上啱既老師俾到佢有發揮出黎。

講起天生,細女性格真係係肚入边已係知道d, 由BB到而家禁大个,我真係投降,genes太强,用十年时间都改唔到佢。

fatman69 發表於 20-3-13 12:33
今年中二都有DGS插班SPCC生,可能真係想讀IB。
又或者升中已心儀SPCC但入唔到,中二捲土重來~

velma 發表於 20-3-13 12:52
開心, 高中更開心

至於拍拖, 真係睇人
要拍既阻唔到,無兴趣既亦催唔著,所以平常心,最紧要早教识保護自己。

mamakarena 發表於 20-3-13 13:24
咁有冇SPCC插DGS 嘅case ? 好似好少聽到
矛,从来都矛。SPCC係香港手屈-指,边有人調轉行?

gigayan 發表於 20-3-13 14:01
大師姐同阿女有點似..... 小學時技能唔多,只係「得把口」,上到中學參加好多課外活動,一至五都好 ...
係好無价既体驗所以我好贊成中-二玩多d,唔好只顧讀書。

https://hk.news.yahoo.com/%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E6%89%80%E6%9C%89%E5%85%A5%E5%A2%83%E8%80%85%E9%A0%88%E9%9A%94%E9%9B%A2-2-%E5%91%A8-%E4%B8%8D%E6%8E%92%E9%99%A4%E5%B0%81%E5%9F%8E-051713251.html

Sheep06 發表於 20-3-29 13:50
聽聞話說前幾年SPCC 仲係舊校長的年代,有個DG 嘅女仔考轉過黍 SPCC, 俾佢考到,其實佢一心冇諗過讀,只係 ...

So bad....父母好有問題。我女升中考完直資,決定後其他-律至电唔去2nd in, 自行亦唔去,除左留番其他机会俾同校同学,亦係唔想中学对小学有不良印象,影響以後收生決定。

如果講紧經濟係主要原因,禁呢个Vs帖就更無意思。雖然都会俾最好既仔女,但从來都係睇餸食飯,屋企係掹掹緊既話,又点可以勉强?细女有DG收了,基本上唔洗有懸念,仲有乜好Vs? 大不了想更輕鬆既話,放棄DG搏自行悭番学費,家姐再插班津校咪悭到学費、車程。白白討論DG vs SPCC, 边间好d適合d有意思嗎?反正問題出自經濟負擔同車程。

我女果時未加学費时$3800/m, $1500/m飯錢加車費,$1xxx補習。係禁多,無其他費用。玩下手年尾有船攞既話,悭番两个月学費。

fatman69 發表於 20-3-30 13:16
好多人都把lunch呢個問題放到好大!
SPCC創校百年,校友們有冇把這看成嚴重問題呢?
連入學咁難都解決到, ...
禁的確係我女考慮其中-个要素~

sfly97 發表於 20-3-30 13:23
其實學校有飯堂已經可以解決呢啲問題,返學校係讀書,唔係食自助餐
...
番学绝对不止讀書禁简单
‹ 上一主題|下一主題