用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智
go

庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智   [複製鏈接]

有乜好拗?上智从來只係一间深水埗区地区名校,又点可以同傳統名校比?深水埗区小学(除SFA)既水平又点同港島区比?我从來都觉得上智未達1A級,只不过係深水埗区,除左佢以外亦無乜其他中学比佢好,所以果区band1女仔都会以上智為首選。我大女以前小学时亦只係1B成績。如無記錯,应該高中D班讀M1,E班讀M2。-班36人咪有数得計~

gigayan 發表於 20-12-26 21:35
呢個係Poyau之前做的對比

2020年 | 2019年
上智个His同 Geog其实多年都係麻麻……真係不敢恭維

IloveJJ 發表於 20-12-26 21:43
好多人話,地區名校成績比傳統名校好架喎!

包生仔嗎?我只覺以前校長Mrs Or係女强人,而家呢位唔知咯~

bbc2018 發表於 20-12-26 22:32
我意思係上智同聖母玫瑰和德雅同一區,聖母玫瑰和德雅收生同上智比差一段距離,不過後二間好似都上升緊, ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104
回应#1050

bbc2018 發表於 20-12-27 09:53
咁德雅呢?德雅中學收生同上智不是相差更加遠,但都進步唔少,我唔認為深水埗區小學講得咁差,1A學校已經 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3848062

上智比德雅好呢个謎思存在已久……真要由你去說服深水涉区家長了……

gigayan 發表於 20-12-27 10:05
佢宜家已經想唔修......

但其實我覺得佢肯修(再加肯睇肯記)嘅話,應該都唔會好差嘅......:thin ...
我勸你女就唔好揀中史咯~

gigayan 發表於 20-12-27 10:07
即係你嘅意思,覺得德雅/聖母玫瑰比上智成績更加好??
師妺要加油爭氣了……佢講紧呢个大概係正增值同負增值问題。

bbc2018 發表於 20-12-27 10:14
其實我係回應你不止一次講深水涉小學學校差, 點會唔知上智係1A, 德雅當時可能2A?同上智收生比相差頗大, 不 ...

绝對認同德雅正增值,佢同样係收SSP区学生,但收比上智成績遜既学生仍可以進步不少,等同九真一样,非常有勁。

但如果你係上智入边讀紧,就会知成績最好果批係聖家、SFA或九龍城区小学生,當然唔系絕對,但整体表現SSP区小学的確係比其他区弱。

2020年上智考得差,對新校長有个“刺激”亦唔係坏事。其實SSP区無乜突出band1中学,上智已係揀無可揀中已經叫做“最好”的了……以前大女有同学媽咪話SFA最top果班女係唔会target上智,你可以想像-下佢算唔算1A咯~

cafeva 發表於 20-12-27 10:53
用返EK常用述語啫
#73都有懷疑過。
真系躺著也中槍……正如培正-样,無那那俾人追捧变成名校,旧生表示莫名其妙~

講都唔信,幾年前大女考入上智,-直嬲我到畢業,話呢间唔知咩鬼学校,無人識……連小学老師都唔識,一見派位紙上“寶血會”三个字,嚇到鼻哥窿都無肉,睇清楚英文名先定一定神,我女肯定係开荒牛……莫名其妙幾年下來突然多左咁多人討論。

上智出名在会考年代,篩走哂会考果批,上到AL入大学果班真係精英,全班入大学(果年代未係八大?),所以先咁神……-班咪頂笼三+幾四十人止?同而家DSE入U人数可能差唔多,但个base就係全級計,神話不再……

Anyway, 新校長的確要加油了~

gigayan 發表於 20-12-27 11:19
你幫吓手推呢個帖出去,等大家唔好以為上智可以同一眾1A傳統女校比啦!
...
其實hkpapa-早講过……唔係新鮮事。

gigayan 發表於 20-12-27 11:23
呢位老師近年好多時推上智俾一眾唔係級頭嘅師妹

暈……穩陣吖嘛~英文好实收咁滯。

當年个女成績,連HY我都唔敢報,只報尐会全in既中学,揀上智亦係因為咁,佢怨我唔同佢考GH, 但我唔鍾意GH多功課,鍾意上智夠自由~而且总算係band1, 又唔洗同男仔爭……

bobbob 發表於 20-12-27 11:30
學校近年出名唔係關fyy事咩?

係就唔会用佢同-眾女名校vs啦!你咁講查詢既家長咪中槍?

IloveJJ 發表於 20-12-27 11:47
根據EK評價:
上智-1A
St. Clare - 1C
你選擇信大海定信用家?

elbar 發表於 20-12-27 12:18
佢同 藍田聖保祿 都係坐落一般人說平民區(即非強區),又沒有任何 直屬/聯繫 小學,始終每年派位收到學生質 ...

EXACTLY!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3849776

二線小学級头,人地都係recommend上智油真級数~

開始近現实了……樓主get到未?

講成績,-睇数字就知上智唔係1A个pool, 不过都係果句,佢已經係SSP区最好既-间津中了~

但亦如我好耐之前同yolky gigayan講,上智俾到好多机会我大女發展,令佢个中学成長階段充滿自信,老師好有愛心,呢间係好適合自理力高有目標既女仔讀。

cafeva 發表於 20-12-27 13:33
唔係吖嘛!我暈啦!

SMCC跌得太勁啫……等於攞德雅同上智比~

bbc2018 發表於 20-12-27 13:45
自行,叩門上智唔係大部分收1A生嗎??聽講喜歡收他區1A生添,某幾間直私另計。

深水埗區惟一一間band 1A ...
俾我係1A生都唔会揀上智啦~上边講过SFA既1A女係唔会以上智為目標。

bbc2018 發表於 20-12-27 13:59
您要知地區學校1A生係會選上智,不是嗎??
旅港5个,荔天17个,寶血会嘉靈……唔知係咪1A,问yolky就最明白此1A不同彼1A既道理,间间学校都有1A, 实力不会-样啩……旅港荔天既1A大概同聖家油天有出入吧~以前我地小学入GH既都係1B-1C生,唔会話GH係1C校啩?
‹ 上一主題|下一主題