用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唉...小朋友又比老師投訴,可以點做
樓主: chingyee8875
go

唉...小朋友又比老師投訴,可以點做 [複製鏈接]

傷肝,其實隻隻西藥都會咁講。因為大部份的藥都要靠肝去化解排出體外,咁食藥多的話,肝要做多好多野。另外,可能萬分之一的人會對藥反應好大,出現較嚴重副作用。不是常見的問題。

記得看過資料,話有一半人過咗青春期後可以停藥,另外再有一半25歲後唔使再食。即是話75﹪的人成年後唔使食藥。9歲就停藥,unless情況好輕微,否則可能過於樂觀。

for every one criticism, three positives must be given.

June11 發表於 13-8-3 20:29
我仔係輕微,我都有同E生講過要唔要升中先停,但E生同我講,減藥後情況會觀察一段時間,如ok就可以停,其實我覺 ...
替你高興!我有位朋友的囝囝是borderline, 醫生讓佢選要否食藥,校長建議他食藥。但朋友最後選唔食,捱下捱下,去到10歲真的行為改善了好多。
for every one criticism, three positives must be given.

Charlotte_mom 發表於 13-8-5 09:23
OIC, 明你意思
9歲停藥過於樂觀, 呢樣我又同意, 我仔都未停, 我身邊識D人都未停......睇下點啦
唔食藥, 都 ...
我明呀!當年都好怕被老師見到,明明住得近,都俾錢讓囝囝撘一個站的校巴。唔想接放學時聽到老師和其他家長投訴佢。

其實我覺得囝囝都好慘既。小一時常給老師罰佢無得放小息,問點解?原來佢見到其他同學傾計,佢又傾埋一份。同學們能放能收,佢就收唔到口。

老師亦投訴佢唔專心上課,我問囝囝係咪,佢好惘然咁話:我好專心呀!
後來我再問返老師佢究竟做咗乜野,令老師覺得佢唔專心呢? 老師話佢雙眼周圍望,又在座位度扭來扭去,搞到枱椅歪歪斜斜,書包物件通地都係。問返囝囝,佢係唔自覺自己做咗呢D事。

有次同學講咗D野佢覺得好好笑,不停地笑。老師罰佢企,佢竟然企住繼續笑。佢話我知佢當時停唔到。後來食藥,第一個改變就是他發現自己可以忍住唔笑。

我囝小三才確診咋,因為佢主要係唔專心,無走來走去,又無搞人。教署小一本來有個識別評估,班主任最後決定唔將囝囝的名放入名單。我地問過不同的專家都話驟眼睇佢無專注力問題,直到小三那年終於在CAC遇到個clinical psychologist夠胆話佢係ADHD, 叫我地立即帶佢去睇私家精神科醫生開藥。

食咗藥後,佢“脫胎換骨”。之前90﹪問題不再是問題,我們這才肯定他真的有ADHD。

回復 ntefamily 的帖子

我囝囝對4小時的Ritalin反應好大,食咗兩個鐘左右已經開始好唔舒服,頭暈作嘔,忟憎。食concerta, 佢早上7點半食,晚上成9點幾才開始肚餓,要到10點半才開始覺得眼瞓。
現在食8小時的Ritalin LA, 3點幾開始肚餓,3點幾有一個鐘左右會覺得攰和少少忟憎。

通常俾佢食D野,去沖個涼,讓佢安靜一下就會無事。

ntefamily 發表於 13-8-7 16:14
咁我明白了, 但我個精神科醫生堅持話Ritalin 4小時唔會忟憎

咁你小朋友食concerta 後, 在藥力 ...
concerta藥力退時已是晚上9點幾,是他剛好做完功課溫完習,沖涼和玩的時候,不見忟憎。只是十點半前瞓唔著。
當時我覺得好肉赤架!10點半瞓,6點幾7點就要醒,瞓得個8個鐘多少少。早餐食唔得多,晚上9點幾才有胃口,但要上床瞓覺,唔敢俾佢食得太飽。結果瘦咗半個碼。好在轉ritalin LA, 當時我心裏已打算放棄concerta了。

不過,我聽朋友講,佢小朋友食胃口無影响。所以反應因人而異。

Charlotte_mom 發表於 13-8-7 20:40
邊個話呀!我朋友個仔食左藥失常到要家長即刻去接呀
所以,我覺得試藥最好假期試,自己睇下個小朋友咩反應先。

ntefamily 發表於 13-8-7 20:30
好多謝你講得咁詳細,我阿仔已經高中,平時都11:00後才訓覺,呢樣野就無咩問題,我最怕d藥令阿仔燥,好得 ...
囝囝食Ritalin LA, 中午會食少D。佢自己知道D藥幫到佢,所以好想食藥。我同佢講,即使無胃口都要盡量食野,如果體重下降的話,就要停藥架。所以多年來佢已訓練到自己唔肚餓都盡量食。午餐,我會俾少D佢,放學後食茶點,晚餐,然後9點前再食宵夜。早餐現在唔趕返學,有時會食飯或飲湯。

有人講過,ADHD個腦有些似在半睡狀態,好似我地唔夠瞓會集中唔到精神咁。所以我盡量要囝囝瞓多D,不然食藥的效果都未盡理想。

ntefamily 發表於 13-8-7 21:40
明白!多謝!

等阿仔9月轉concerta後跟據佢的情況再慢慢調整。
唔使客氣!我好明白ADHD父母的辛酸。
囝囝的醫生解釋給我聽,ADHD小朋友過目即忘。所以他們學習需要重覆練習,將新知識變成長期記憶,才能學得好。如果將學過的放下一段時間,就會好快忘記。同時,因為腦部構造和其他人有少少不同,他們學新知識亦需要多一點時間。

我沒讓囝囝短假長假停藥有以下原因:
1。曾試過停藥兩次,每次約一個星期。重新食藥時,囝囝都有幾日好唔舒服。我覺得食下停下對他來說較辛苦。
2。他學鋼琴,每天都要練琴。不食藥,練琴時好唔專心和練唔出效果。
3。假期是溫故知新的好機會。把學過的溫習一次,把新的課本預讀一次。更需要食藥幫助他專注。

ntefamily 發表於 13-8-8 12:12
唔該曬!

咁你仔仔平時一個星期食7日藥? 請問食左幾多年? 藥量有無增加到?
藥量隨著他的體重增加。醫生給我們最壞的打算,要食藥食到中學畢業。

chingyee8875 發表於 13-8-8 14:04
唉....今日睇完精神科啦.因為個仔本身身體有問題醫生話暫時唔敢開藥比佢.
要開完會再作決定.(不過個醫生臨 ...
你唔好心急。如果囝囝身體有問題,不要冒險。就等醫生開會問問各方專家的意見先。行為治療亦好重要,既然安排見心理學家,就做住可以做的。

我囝雖然小三才確診,但我之前的幾年都做哂可以做的。確診後再加埋食藥,就漸入佳境。早幾年學回來的“行為治療”招數一直要繼續用的。

我睇書就話運動和omega 3對ADHD有幫助。
‹ 上一主題|下一主題