用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 請問高主教小學中英數教深幾多?
樓主: evil
go

請問高主教小學中英數教深幾多? [複製鏈接]

回覆:請問高主教小學中英數教深幾多?

校長簡直當小朋友係一部機器,要徹徹底底將小朋友變成一部考試機器。要操練小朋友成為超人,要佢地做到超乎能力的事情。從來不會從小朋友角度着想,為求利益,不擇手段

引用:其實3測3考不是很普遍嗎?12網好多學校也是

原帖由 cyhh 於 14-11-18 發表
其實3測3考不是很普遍嗎?12網好多學校也是3測3考,之前高小也是3測3考,但3測不計分(但應該都會同計分一 ...
之前的校長,會在测驗中,比家長知道小朋友的强弱,就算測驗成績唔理想,小朋友都唔需氣餒,因為唔計分,只要努力就可以在考試考得好成績。

回覆:gbmum 的帖子

我唔多覺得學校老師教得深,佢地只係教得淺,功課深,考得深,所有深層知識都是由家長去教!

我唔介意學校將程度提升,但都要因應小朋友的能力而提升。要打擊小朋友的自信係好容易,但家長要增強小朋友的自信並非一朝—夕的事情。小朋友有自信心,才能鼓勵繼他們續向前行。

我覺得一所出息的學校,除了有突出的成績外,能提昇小朋友的自學能力也肯重要。暫時在新政策下,完全不能提升小朋友的興趣。

回覆:evil 的帖子

如果學校係100%保証小朋友可直升中學,我唔介意學校有這麼急進的表現。但每年只有大約一半學生可入回中學升讀。那麼其餘入不到中學的小朋友會怎樣呢?他們就會是遺棄的一群小朋友,不知去到那個banding中學。

回覆:Ka_BB 的帖子

英文同中文模式一樣
數學有計算題及文字體,約50分鐘50幾條數。數學係好多tricky 題目

回覆:sumaggie101 的帖子

説真的補習是沒有用,最好的方法就是自己教!

‹ 上一主題|下一主題