用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有冇自閉症小朋友家長??入黎傾下... ...
go

請問有冇自閉症小朋友家長??入黎傾下... [複製鏈接]

原文章由 竹葉青 於 07-9-24 12:03 硐表
hi,

大家好呀,我囝囝現在3.5歲,佢被評為有自閉傾向,佢有語言能力,但只係英文,中文就只得2歲到能力,佢對英文學得好快佢自己睇碟就會學識,但佢又識聽我地講中文喎真奇怪.但佢就對食物好固執佢由細到大都唔食粉麵同飽 ...

照你寫的,仔仔的狀況不算嚴重,其實你要主要看他的社交,他會不會和其他小朋友有好的溝通,非語言都有好正常的溝通方式.你家中是不是以英文為主語?但呢類小朋友有的真是識英文,不識中文,另外就是你要少讓仔仔看vcd,看得多電視的小朋友專注力要差些.我仔仔細個時就是最中意看電視,模仿電視都好叻,但當時我完全唔知道發生什麼事.仔仔仲細,你多同他講生活上的東西.讓他對身邊的東西多d留意.有的傾向的小朋友,到大可能會冇嘢.加油.
我的小姨甥仔,好可愛呀

原文章由 竹葉青 於 07-9-28 11:42 硐表
HI YUKI63

好多謝你呀,我地其實係家係多用中文,不過仔仔由少就對英文好快學到,中文就教好耐先識講一兩個字,佢兩個月就入育嬰院,當然係全中文啦,但好奇怪佢都係唔識講野到兩歲都係,但我就發現佢識認英文字母同數字( ...

有時變動為他哋帶來好多困擾,自閉的小孩怕生活被打亂.其實你仔仔能力應該很高,所以不要太過擔心,就是多d陪他玩,不要讓他在一個人的世界中太耐.有姐姐最好拉,他的語言有個模仿對象,媽媽能樂觀對仔仔都有幫助.你已經做得好好拉.
我的小姨甥仔,好可愛呀
‹ 上一主題|下一主題