用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消中小學考試名次制度
樓主: 天外之人
go

取消中小學考試名次制度   [複製鏈接]

天外之人 發表於 22-11-11 11:06
我都知道世上冇一個教育制度完美,你的論點和根據,著眼點在於最後既考試方式引致既教育,我都覺得係唔好,更體 ...
過程心態咪就係因人而異,因家長心態而異囉,好似網友講制度本身係中性㗎嘛。你睇到有少部分同學受唔到現時制度,比例有幾多?我就係話比例非常少,否則去到初中都冇晒人啦?或者間間學校都變精神病院啦?是實上就係大部份嘅本地學校嘅大部份學生都冇問題喎?咁點解要為咗極少部分唔適應嘅小朋友(其實可能係家長有問題添)去改一個大部份人都冇問題嘅制度呢?唔可以將個別問題無限放大然後當係結構性問題㗎喎?

shadeslayer 發表於 22-11-11 11:17
我贊成合適的時間行精英制。但我和你意見有啲唔同,我支持多啲人讀大學受高等教育。精英嘅篩選唔一定係入 ...
咦?係咪我文筆有問題呢?我明明就係話唔入大學都可以係精英喎?我又估唔到你咁literal喎,我用工種作為例子因為比較易明啫。冇緊要,我修正。唔入大學做詩人都可以係精英,或者揸巴士閒時行山都可以係精英。
如果讀大學係純粹知識追求,我唔反對㗎。不過大家老實啲啦,其實大部分人入大學純粹因為認為有個學位會升喱,跟住就「嫌棄」啲相對較普通嘅工種,我認為對社會係壞事,始終都要有人掃街㗎?其實英國而家咪大大鑊囉,之前因為貝理雅覺得要人人入大學所以大量加開大學學位,變咗冇人肯做啲menial work。脫歐前仲可以靠啲東歐移民撐住,一脫歐直頭人材荒。「高級」工種太多人爭,因為太多人有學位覺得博得過。「低級」工種冇人做,因為個個揸住個學位覺得冇理由要捧餐,洗碗,掘地,寧可喺屋企攞綜援等運到。

如果到請人嗰時先精英,咁喺大學讀咗幾年「廢」科,諗住出嚟就有好工送上門嗰啲點算? 唔好諗住係少數呀,我經驗就算唔係多數,比例都絕對唔低。呢啲跟住又埋怨社會唔公平呀,明明我大學畢業點解唔係入投行入大公司,點解明明我讀大學出嚟都要做麥當勞... 呢啲如果一早入行學廚(舉例咋吓),可能做咗大師傅自己開餐廳添喇。

天外之人 發表於 22-11-11 12:26
最後那段感覺有點問題,或許理解未夠.............但就真係覺得教育比錢變質晒.
終身學習係每個人都可以做到 ...
其實之前講咗好多次,冇心讀可能佢唔係讀書材料囉?點解人人都要一定適合讀書呢?可唔可以有啲何詩蓓/張家朗/傅家俊其實根本個天資唔喺讀書度呢?李嘉誠先生都冇讀完中學?點解讀書唔開心係賴制度不公?係賴社會不公呢?咁拎走晒啲評核考試之後,都唔讀書/或者讀唔成書嗰啲點呢?又可以賴啲咩呢?
而家問題係有幾多學生早段教學令佢冇咗學習動機吖嘛,我話比例好少吖嘛,因為大部份嘅學生都係正常升上高中吖嘛。咁即係唔係結構性問題啦。如果早年教育有咁大問題,其實應該間間學校都有好多唔讀書/黐晒線嘅學生啦?事實係冇吖嘛。

ABC-DAD 發表於 22-11-11 12:37
你講英國無人做某啲工種有咩根據架?你肯定只有白人先做白領?唔好把社會/政治/經濟問題無限上綱啦,集中講 ...

哈,你又搞錯咗我嘅重點,我冇話同膚色有關喎。

我係話因為多咗大學畢業生(白人/黑人/黃種人/印巴人都有㗎,全部都係「英國」人),少咗肯做menial work嘅「英國」人。

我嘅argument係人人追求知識係好事,但唔需要一定要入大學。人人讀大學未必係好事。

shadeslayer 發表於 22-11-11 13:15
社會的現實會令一些大學生做看更,揸車,清潔。無問題的。哲學畢業揸巴士,唔覺得有問題。
我同你梗係冇問題啦,之前嘅討論大家都明啦。

而家講緊社會大部份人吖嘛,現實就係覺得讀過大學梗係要向上流啦,或者點樣死都要入大學,因為有個學位仲唔升哩?

我崇尚知識追求㗎,不過好老實講,我嘅知識絕大部份唔係喺大學學返嚟嘅,係我睇書/同人傾偈/自學返嚟嘅。我讀機械工程但係做廣告,我大學學嘅嘢一丁點都冇喺大學後幫過我。

我唔認為家長同學生嘅不合理期望會被矯正,但係佢哋會向現實低頭,然後心存怨氣。

都話我個人比較cynical,我相信人嘅貪婪係無止境嘅

shadeslayer 發表於 22-11-11 13:46
教育帶來獨立思考,獨立思考係社會嘅基石。

但係教育唔一定需要喺大學發生。

而家有成1.5萬個UGC學士學位喎,起碼夠30%人喎?
係呀,我覺得30%太多㗎。

shadeslayer 發表於 22-11-11 14:02
就算真係心存怨氣,應該可以隨着時間嘅過去以減低,或者慢慢調節自己心態。

就算真係有怨氣解決唔到,都 ...
既然係咁,以同樣邏輯,應該而家早年教育照顧唔到嘅少數都應該調節心情,唔好怪罪於照顧到大部份人嘅制度囉,唔使改啦。
最後又係返番去,你理想嘅no child left behind,同我嘅「精英」制二元對立,無止境重複又重複...

天外之人 發表於 22-11-11 15:16
看了你所舉英國例子,中國會不會就是因為這個原因,所以才將英文不是主科.....留待鐘意學習既學生學英文,唔鐘 ...
Er,Sorry我唔明你嘅邏輯。讀得開唔開心同是否讀英文有咩關係呢?莫非香港學生係因為讀英文而唔開心?

我諗一廂情願覺得政治領袖就有信用其實係好天真嘅想法。任何地方嘅政治領袖都有私心,呢樣同東/西方教育一啲關係都冇,係基本人性。

ABC-DAD 發表於 22-11-11 16:52
唔好意思我估係搭錯線,佢quoted 你,我quoted 佢,你見到以為我quote 你,佢剷左自己啲嘢,又覆我話無講 ...
我都係有alert我先覆咋,我相信我冇剷走過我講嘅嘢...
‹ 上一主題|下一主題