教育王國

標題: Dse 6科全5 入到中港大法律系? [打印本頁]

作者: Goodluck2022    時間: 23-9-3 22:09     標題: Dse 6科全5 入到中港大法律系?

https://####/zh-hk/pathway/progs/jupasProg/JS6406
https://####/zh-hk/pathway/progs/jupasProg/JS4903

https://####/zh-hk/pathway/progs/jupasProg/JS1061

城大4.2 dse 英文5便可, 準確嗎?

作者: lm251099    時間: 23-9-4 13:08

Goodluck2022 發表於 23-9-3 22:09
https://####/zh-hk/pathway/progs/jupasProg/JS6406
https://####/zh-hk/pathway/progs/jupasProg/JS4903
...

正常途徑應該有點難度

圖片附件: myimage.jpg (23-9-4 13:08, 179.67 KB) / 下載次數 43
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NTIyfDM0YWFjZmU4fDE3MTc0NjA0NTB8MA%3D%3D

作者: tavia_yy    時間: 23-9-4 14:44

回覆 Goodluck2022 的帖子

中大應該有機會。港大未必入到,港大6科5 = 33分。

作者: mcl233    時間: 23-9-4 15:10

除咗港大仲要搏一搏,中大城大應該問題不大~

作者: Goodluck2022    時間: 23-9-4 15:34

通常中大約咩grade in  best 6.  平均 5 便可? 6x 5 = 30?
中大Pcll 是否大約收一半only ?
作者: esmehouse    時間: 23-9-5 15:45

Goodluck2022 發表於 23-9-4 15:34
通常中大約咩grade in  best 6.  平均 5 便可? 6x 5 = 30?
中大Pcll 是否大約收一半only ? ...

HKU 都係年年好多人入唔到 PCLL 架喎 不過入唔到出路都多架
作者: YolandaTam    時間: 23-9-5 16:10     標題: 回覆樓主:

我女有中學同學
5** 5 5 4 5 5 入港大法律系
佢 5** 係中文,兩個選修係 Econ 中史
ECA 係中文學會會長,連 prefect 都唔係。

作者: Goodluck2022    時間: 23-9-5 18:29

回覆 YolandaTam 的帖子

甘勁! 今年嗎?
作者: Goodluck2022    時間: 23-9-5 18:29

回覆 esmehouse 的帖子

入唔到有咩出路?
Paralegal ?

作者: esmehouse    時間: 23-9-5 18:34

Goodluck2022 發表於 23-9-5 18:29

入唔到有咩出路?
Compliance、Paralegal、教書、政府工
作者: YolandaTam    時間: 23-9-5 18:50

Goodluck2022 發表於 23-9-5 18:29
回覆 YolandaTam 的帖子

甘勁! 今年嗎?

2022 DSE

作者: lm251099    時間: 23-9-5 19:17

esmehouse 發表於 23-9-5 15:45
HKU 都係年年好多人入唔到 PCLL 架喎  不過入唔到出路都多架

聽人講,今年PCLL都係得一半畢到業

作者: Goodluck2022    時間: 23-9-5 19:48

PCLL 合格率係邊度看?
作者: esmehouse    時間: 23-9-5 20:23

lm251099 發表於 23-9-5 19:17

讀 Law 真係超辛苦架,DSE 又要求中文 4、英文 5,入到去又要 keep GPA,PCLL 又唔收晒自己啲學生,唯一好嘅係多出路,起碼都係專科
作者: Goodluck2022    時間: 23-9-6 07:49

入到pcll  畢業率邊度看?
如果完唔到pcll,  做10 年工作經驗工資會多小? a upper and lower range please.

作者: esmehouse    時間: 23-9-6 09:56

Goodluck2022 發表於 23-9-6 07:49

好難答你喎,識人同唔識人已經好大分別
作者: October.    時間: 23-9-6 12:43

Goodluck2022 發表於 23-9-6 07:49

入唔到PCLL,如果淨係睇錢途,可考慮公務員,冇得輸,識幾個LAW 畢業做公務員,30歲前都已經高人工了。
作者: Goodluck2022    時間: 23-9-6 13:01

回覆 October. 的帖子

做咩? 但律師international firm 10 多萬起標, 你講既高大約多小?
跟教師、護士相若嗎?

作者: esmehouse    時間: 23-9-6 14:48

October. 發表於 23-9-6 12:43
入唔到PCLL,如果淨係睇錢途,可考慮公務員,冇得輸,識幾個LAW 畢業做公務員,30歲前都已經高人工了。 ...

大約十年前有個 Co-ed 仔係 HKU 畢業,佢原本仲有半年 TC 就可以成為律師,佢最終都係放棄唔做律師去做政府工,人工真係高 亦識人唔做律師開補習社,又係賺好多
作者: October.    時間: 23-9-6 15:02

Goodluck2022 發表於 23-9-6 13:01

做咩? 但律師international firm 10 多萬起標, 你講既高大約多小?

你之前問既而我答你既係入唔到PCLL啵。
你話律師international firm 10 多萬起標?新仔律師都有咁多? 咁我就唔明白林作又點解要跳船咯。
公務員人工公開透明,上網就查到。

作者: October.    時間: 23-9-6 15:08

esmehouse 發表於 23-9-6 14:48
大約十年前有個 Co-ed 仔係 HKU 畢業,佢原本仲有半年 TC 就可以成為律師,佢最終都係放棄唔做律師去做政 ...

家人做緊政府,佢識好幾個高薪後生仔,(年紀稍大就唔講啦),全部都唔過30歲,有個係做緊律師都跳去政府做EO。
AO 一考入已經6萬, JRE officer grade  全部都三萬幾UP,如果22歲一畢業就考入,年年跳POINT, 正正常常3-4年又升職(近年快左),人工真係唔錯架。

作者: ericjil    時間: 23-9-6 15:27

政府律師起薪$75,000 ,升一級已經120,000起跳。

作者: mcl233    時間: 23-9-6 15:56

lm251099 發表於 23-9-5 19:17

唔會下化,如呢度嘅說法,畢唔到業已經一批學生,仲PCLL唔見一半,咪最終得返2-3成人~

作者: kkhon    時間: 23-9-6 16:22

識人入到大firm就係,如果吾係日日喺法庭做當值律師都幾閉翳。
作者: chrischeung    時間: 23-9-6 19:32

回覆 kkhon 的帖子

有咩閉翳?人工少?
作者: Goodluck2022    時間: 23-9-6 20:00

讀完法律,律師做EO ??
係港大中大英文很好定求其英文level 4 的律師?

作者: esmehouse    時間: 23-9-6 20:27

Goodluck2022 發表於 23-9-6 20:00

讀完法律,律師做EO ??
HKU CU CityU 英文一定要 5 才收架喎,HKU CU 中文都一定要 4,CityU 就不需要,我諗你要做多啲功課
作者: Goodluck2022    時間: 23-9-6 20:43

英文5 批是否大多不能pcll 合格?
有5** 及5*

作者: esmehouse    時間: 23-9-6 20:48

Goodluck2022 發表於 23-9-6 20:43

英文5 批是否大多不能pcll 合格?
你問返 12 樓個位啦,係佢話一半人唔合格
作者: kkhon    時間: 23-9-6 21:02

chrischeung 發表於 23-9-6 19:32
回覆 kkhon 的帖子

有咩閉翳?人工少?
讀Law到成為律師過程係好艱辛,成本效益好懸殊,有興趣及為志願另計。
作者: LovelyBB06    時間: 23-9-7 00:35

請問有沒有識人讀緊Law?是否真的很辛苦?是否很難畢到業?
作者: Goodluck2022    時間: 23-9-7 05:47

回覆 LovelyBB06 的帖子

作者: esmehouse    時間: 23-9-7 06:41

LovelyBB06 發表於 23-9-7 00:35
請問有沒有識人讀緊Law?是否真的很辛苦?是否很難畢到業?
好老實講,所有專業嘅嘢都難讀㗎啦,所以興趣行先係好重要,LLB 唔難畢業呀
作者: Goodluck2022    時間: 23-9-7 07:24

其實讀is or ls, 邊d 年讀law 表現較好?
作者: ElaiUKStudy    時間: 23-9-7 08:54

esmehouse 發表於 23-9-6 20:48
你問返 12 樓個位啦,係佢話一半人唔合格

三間有offer LLB的大學都會向立法會出關於法律學位(包括LLB, double degree,JD 以及PCLL) 的報告,大家可以參考:

1. LLB or JD grad 入PCLL的數目,如果本地入自己果間,有2:1成績是入場劵,三大,只有HKU有講明2:1比例係大約2/3,即60-65%,其他兩間沒有說明,聽講比例會較HKU高。而外國,例如英國LSE的2:1比例可以去到90%!

2. PCLL的failure rate 只係幾個%, 2021年CityU, 只有10個畢唔到業,全部學生共有205人, 肥咗可以retake架

https://www.legco.gov.hk/yr2022/english/counmtg/papers/cm20220706-sp056-e.pdf

作者: mcl233    時間: 23-9-7 09:30

HKU PCLL Programme Entrance Requirements

https://admissions.hku.hk/tpg/pr ... te-certificate-laws
作者: pipeter.john    時間: 23-9-7 10:38

kkhon 發表於 23-9-6 21:02
讀Law到成為律師過程係好艱辛,成本效益好懸殊,有興趣及為志願另計。

好奇一問。做一個專科醫生最少要1x年,其實成本效益是否仲小?當然有興趣行醫另計。
作者: esmehouse    時間: 23-9-7 10:47

pipeter.john 發表於 23-9-7 10:38
好奇一問。做一個專科醫生最少要1x年,其實成本效益是否仲小?當然有興趣行醫另計。 ...
都係個句啦,有興趣咪讀囉,冇興趣真係會讀得好辛苦,年年都有學生 quit 神科,真係唔好為錢或夠分去選科,亦聽唔少大學選科好多時都係家長迫學生選,Yr 1 quit U 或轉科都唔話俾父母知亦有
作者: pipeter.john    時間: 23-9-7 10:54

esmehouse 發表於 23-9-7 10:47
都係個句啦,有興趣咪讀囉,冇興趣真係會讀得好辛苦,年年都有學生 quit 神科,真係唔好為錢或夠分去選科, ...
轉佐科父母都不知道?可能要在畢業禮上才發覺!
作者: Goodluck2022    時間: 23-9-7 11:08

回覆 ElaiUKStudy 的帖子

去外國讀法律更易去pcll ?
作者: ElaiUKStudy    時間: 23-9-7 18:36

Goodluck2022 發表於 23-9-7 11:08

去外國讀法律更易去pcll ?

海外普通法國家讀法律回港要考完conversion paper, 好似係六科,才可以報PCLL.

會唔會比香港讀容易就不太清楚,因為,PCLL不是看overall GPA, 而是
law subjects 的分數。

外國比2:1honour的比率高(尤其是過去三年在疫情時期),大學都會考慮的。

作者: ElaiUKStudy    時間: 23-9-7 18:52

10多萬係有幾多個位先!

我沒有數據,只知有間Magic Circle train完都係7-8萬,每年每間只有十個八個位,今年經濟唔好,有間MC, 十多個trainee, 只收3-4個做associate!

大部分律師行(本地)只係比4-5萬左右。

做ifirm/MC/政府,你冇first honour或高2:1及好的交際能力,唔使諗!

當然,識得佢哋managing partner可能另計。但係,大律師樓而家都有規矩的。

作者: Goodluck2022    時間: 23-9-7 19:58

Conversion pass rate please
作者: Goodluck2022    時間: 23-9-7 20:01

甘小???
EO 升到SEO 是否比律師好?

https://csradar.com/grade/Executive-Officer

律師平均15 萬一個月至55 到60 歲難嗎?

EO 不用一定要專科如法律。

作者: ElaiUKStudy    時間: 23-9-7 22:09

Goodluck2022 發表於 23-9-7 20:01

甘小???

不要見怪,我都是外行人,只係道聽途說,有錯請包容。

其實,大學畢業後的仕途真是很難估,三十年前同現在已經很不同,不少行業也失去光環,甚至消失 (例如打字員),現在正是另一個大變局,人口老化,科技興起以提升生產力,誰能估到三十年後各工種會點。

行行出狀元,重點是小朋友有信心,有毅力,能適應變化,香港要搵錢,不難!

作者: rich8    時間: 23-9-7 23:02

pipeter.john 發表於 23-9-7 10:38
好奇一問。做一個專科醫生最少要1x年,其實成本效益是否仲小?當然有興趣行醫另計。 ...

其實香港讀醫行醫性價比係好高,當然係有能力計及有興趣,無論你讀得好唔好,只要合格,醫管局已經有一份工等緊你,唔需好似其他學科要鬥GPA高,又要靠自己去搵工。醫生除咗畢業第一年只有3⃣️萬幾人工,跟住第二年已經係有七萬幾。這時可以唔做公立,跳去私人市場,或自己開診所都可月入幾十萬。如果做專科有機會月入一百萬甚至聽過一千萬。相信係世界上,香港行醫係數一數二最賺錢嘅地方

作者: Goodluck2022    時間: 23-9-8 12:30

回覆 rich8 的帖子

除了醫呢
作者: BSCYL    時間: 23-9-8 19:11

rich8 發表於 23-9-7 23:02

畢業第二年才成為正式醫生,根本不可能立刻外闖,除非是關係戶,否則一般私家醫院多數偏向吸納有經驗的醫生。 而且幾十萬也只有專科畢業後才可能有,一般普通科醫生很難有這個收入。 至於月入百萬,千萬,在芸芸醫生中,更佔極少的比例。

作者: Goodluck2022    時間: 23-9-10 13:31

除了讀醫, 大家認為未來仲有咩出路
作者: hei918    時間: 23-9-16 11:20

October. 發表於 23-9-6 15:02
你之前問既而我答你既係入唔到PCLL啵。
你話律師international firm 10 多萬起標?新仔律師都有咁多? 咁 ...

MC做trainee已經5萬+,實習完第一年真係有大約8萬,不過應該好難入,收外國名校多,本地大學畢業,相對難好多
作者: esmehouse    時間: 23-9-16 14:12

hei918 發表於 23-9-16 11:20
MC做trainee已經5萬+,實習完第一年真係有大約8萬,不過應該好難入,收外國名校多,本地大學畢業,相對難 ...
我覺得係要識人,我識幾個 LSE、UCL 都係入中 size firm
作者: Starbay    時間: 23-9-16 20:08

hei918 發表於 23-9-16 11:20
MC做trainee已經5萬+,實習完第一年真係有大約8萬,不過應該好難入,收外國名校多,本地大學畢業,相對難 ...

請問這樣的話,那應該去海外讀law?之後再回香港考conversion和PCLL?要有兩個國家/地區的執業牌?

作者: hei918    時間: 23-9-17 00:25

Starbay 發表於 23-9-16 20:08
請問這樣的話,那應該去海外讀law?之後再回香港考conversion和PCLL?要有兩個國家/地區的執業牌?
...
我本身不是讀law, 只係身邊識人讀啫,所以所知的好片面啫。外國讀完返香港,應該要考conversion 同PCLL,吾需要2地都有執業牌。至於去海外好還是本地好,我估都好視乎邊一間

作者: rich8    時間: 23-10-1 18:38

kkhon 發表於 23-9-6 21:02

認同,過程一啲都唔容易,最少讀5年,雙學位6年。考PCCL還要俾20萬左右。跟住實習一年至2⃣️年,睇你做大律師定係事務律師,先真正成為律師

作者: rich8    時間: 23-10-1 18:44

BSCYL 發表於 23-9-8 19:11
畢業第二年才成為正式醫生,根本不可能立刻外闖,除非是關係戶,否則一般私家醫院多數偏向吸納有經驗的醫 ...

可考慮自己開诊所,實習完一年就可以可以。屋企人開個私家醫生,自己開普通診所,次次都要等成30 40個位,姑娘話預5分鐘睇一個症,$收640一位,姑娘仲話呢好多時中午都唔得閒食飯咁滯,你計吓一日八個鐘,一個月已經係over100萬

作者: ElaiUKStudy    時間: 23-10-2 15:32

rich8 發表於 23-10-1 18:44

真係這麽好嗎?我住的屋苑個醫生都係收$320仲係已經行醫幾十年了!

初哥出嚟做連鎖醫療集團普通科,收入很一般咋!

作者: mcl233    時間: 23-10-2 19:52

ElaiUKStudy 發表於 23-10-2 15:32
真係這麽好嗎?我住的屋苑個醫生都係收$320仲係已經行醫幾十年了!

初哥出嚟做連鎖醫療集團普通科,收入 ...

刪~~~~~

作者: linglingba    時間: 23-11-5 13:35

ElaiUKStudy 發表於 23-10-2 15:32

初哥出嚟做連鎖醫療集團普通科,收入 ...

你屋苑的醫生真係收得好平,我呢度好普通的普通科醫生睇傷風感冒已收5百起跳(仲記得呢個好普通的普通科醫生洗傷口唔掂的,約十年前,女小腿洗曬血,搵佢洗傷口,佢洗得唔好,女隻腳傷口第二日仲"汁汁"的流膿,之後要去東區醫院睇急症,那時呢個普通渣嘢醫生洗次傷口已收5百了)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5