教育王國

標題: 今日打去直資培基抽飛,學校拒絕「退飛」,可以嗎? [打印本頁]

作者: chaned12    時間: 20-4-15 10:17     標題: 今日打去直資培基抽飛,學校拒絕「退飛」,可以嗎?

剛剛打去沙田直資培基抽飛,學校話不會喺16/4之前退回「學生資料表」,只可以在電話口頭登記退出,叫我們完全不需要到學校登記,
遲些會有職員聯絡我們取回。

我非常擔心因為口頭電話完全沒有記錄,如果之後不肯退回怎麼辦?
因為之前已簽了承諾書

作者: chanti    時間: 20-4-15 10:31

chaned12 發表於 20-4-15 10:17
剛剛打去沙田直資培基抽飛,學校話不會喺16/4之前退回「學生資料表」,只可以在電話口頭登記退出,叫我們完 ...

快快打電話去學位分配組度問下先

教育局學位分配組
地址:九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室
電話:2832 7740, 2832 7700
辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

作者: hohoho36    時間: 20-4-15 10:38

咁都得?

作者: tung0409    時間: 20-4-15 10:47

回覆 chaned12 的帖子

吓, 咁如果另一間直資收, 但前一間又冇講實幾時可以退回學生資料表, 咁又點算好呢?
又唔係今日打來即日要取回, 都明白學校要d 時間去處理< 但講唔實幾時能取回又的確好令家長擔心呢
如果係要自行offer 個d仲驚..

作者: 08Baby08    時間: 20-4-15 10:47

我自行放榜嗰日打比培基抽飛,佢話起碼要等三個工作天先可以拎,叫我留底資料等職員覆,所以我係每日打比佢問status直到佢confirm幾時比到我

你個case最好打去問edb度問下

作者: YmOra    時間: 20-4-15 10:50

剛剛打去沙田直資培基抽飛,學校話不會喺16/4之前退回「學生資料表」,只可以在電話口頭登記退出,叫我們完 ...

找"教育局"幫助,如果中學唔合作教育局講明會協助取回承諾書和學生資料表。口頭承諾不可信,估計你都沒有錄音,咩保障都無唔得的。快找教育局吧!

作者: chaned12    時間: 20-4-15 10:53

知道,即刻打
作者: tung0409    時間: 20-4-15 10:53

08Baby08 發表於 20-4-15 10:47
我自行放榜嗰日打比培基抽飛,佢話起碼要等三個工作天先可以拎,叫我留底資料等職員覆,所以我係每日打比佢 ...
咁請問最後培基幾時退回給你?

作者: chaned12    時間: 20-4-15 10:54

EDB 嗰邊話忙緊轉頭先覆
係我冇錄音啊&#128557;&#128557;

而家好驚呀

作者: chaned12    時間: 20-4-15 10:56

回覆 chanti 的帖子

謝謝你啲資料,無限感激&#128591;&#128591;
作者: 08Baby08    時間: 20-4-15 10:58

tung0409 發表於 20-4-15 10:53
咁請問最後培基幾時退回給你?

尋日拎返

作者: chanti    時間: 20-4-15 11:00

chaned12 發表於 20-4-15 10:54

希望EDB 快覆,否則下午再打去,分秒必爭!

作者: tung0409    時間: 20-4-15 11:09

08Baby08 發表於 20-4-15 10:58
尋日拎返
即打電話去個日計,扣晒紅假後,要4個工作天才能取回
作者: miriam    時間: 20-4-15 11:17

08Baby08 發表於 20-4-15 10:58
尋日拎返
可唔可以俾資料作日後參考, thx

抽飛成功或遇到問題集中帖
作者: chaned12    時間: 20-4-15 11:17

係咪指定程序?咁如果咁啱有另一間直資收,咪交唔出「學生資料表」?

作者: 08Baby08    時間: 20-4-15 11:22

tung0409 發表於 20-4-15 11:09
即打電話去個日計,扣晒紅假後,要4個工作天才能取回

係呀,所以我都好心急,每日打比佢哋問

作者: tung0409    時間: 20-4-15 11:27

chaned12 發表於 20-4-15 11:17
係咪指定程序?咁如果咁啱有另一間直資收,咪交唔出「學生資料表」?
暫時好似係這一間學校既程序最耐囉,我朋友去福中取回,好順利,一日搞掂
作者: YmOra    時間: 20-4-15 11:27

chaned12 發表於 20-4-15 10:54

建議你從電話錄音中用盡辦法連接不同咨詢項目,只要有人接聽就問你的真正問題,我估計教育局會明白你的緊急,會把線路接駁至相關部門。努力加油呀!

作者: miriam    時間: 20-4-15 11:31

08Baby08 發表於 20-4-15 10:47
我自行放榜嗰日打比培基抽飛,佢話起碼要等三個工作天先可以拎,叫我留底資料等職員覆,所以我係每日打比佢 ...
樓主今日通知, 以你所講起碼要等三個工作天, 真係 16 Apr 前係拎唔到..............

作者: miriam    時間: 20-4-15 11:33

chaned12 發表於 20-4-15 11:17
以成功拎返學生資料表既會員所講, 學校起碼三個工作天後先會俾得返你, 即係下星期一先有機會拎返

你交學生資料表前有無 scan copy, 有既同新個間直資報定案, 話原先學校未退到學生資料表, 先交 copy, 收到後即補回, 睇下新校接唔接受

作者: 08Baby08    時間: 20-4-15 11:36

miriam 發表於 20-4-15 11:31
樓主今日通知, 以你所講起碼要等三個工作天, 真係 16 Apr 前係拎唔到..............
...

係,我7號即打電話抽飛都要尋日先拎到,所以我覺得佢哋做嘢好慢

作者: YmOra    時間: 20-4-15 11:42

miriam 發表於 20-4-15 11:31
...

但,不合理,教育局講明16日前都可以去取回,就算最後一刻鐘,中學亦要交出。

作者: tung0409    時間: 20-4-15 11:44

YmOra 發表於 20-4-15 11:42
但,不合理,教育局講明16日前都可以去取回,就算最後一刻鐘,中學亦要交出。
...
是的,這中學的做法令人頗反感
作者: chaned12    時間: 20-4-15 11:45

回覆 tung0409 的帖子

係咩原因佢哋搞咁耐都唔肯放返張「飛」出嚟&#128542;同埋接聽電話嗰位職員,語氣真係麻麻,
搞到我唔敢打電話去催

作者: tung0409    時間: 20-4-15 11:48

chaned12 發表於 20-4-15 11:45
回覆 tung0409 的帖子

係咩原因佢哋搞咁耐都唔肯放返張「飛」出嚟&#128542;同埋接聽電話嗰位職員,語氣真 ...

令人覺得是有心留難囉,觀其他直資中學抽飛都很容易的
作者: chanti    時間: 20-4-15 12:02

...

慢都可以接受, 但唔跟教局既16 號前規定可以去抽飛即, 不能交還學生資料表的話, 我作為家長的話就不能接受。

作者: chanti    時間: 20-4-15 12:03

tung0409 發表於 20-4-15 11:48
令人覺得是有心留難囉,觀其他直資中學抽飛都很容易的

不愁收生,點解咁做呢,做壞自己名...

作者: miriam    時間: 20-4-15 12:07

...
學校同你玩野囉, 玩文字...................佢係接受丫, 但要時間做野................

作者: miriam    時間: 20-4-15 12:08

08Baby08 發表於 20-4-15 11:36
係,我7號即打電話抽飛都要尋日先拎到,所以我覺得佢哋做嘢好慢
真係好絕, 同你數足晒咁多日

作者: mcl203    時間: 20-4-15 12:10

chanti 發表於 20-4-15 10:31
快快打電話去學位分配組度問下先

教育局學位分配組

今日係15號喎,都係話明天16號放表~

作者: miriam    時間: 20-4-15 12:10

樓主, 幫培基一把, 改標題寫明校名, 日後 google search 時打培基同抽飛呢 d keywords, 一彈出黎就係學校留難家長, 都唔錯架
作者: mcl203    時間: 20-4-15 12:11

miriam 發表於 20-4-15 12:08
真係好絕, 同你數足晒咁多日

好明顯想盡辦法留學生~~~

作者: miriam    時間: 20-4-15 12:14

mcl203 發表於 20-4-15 12:11
好明顯想盡辦法留學生~~~
已經有幾間留難家長, 我咪開知集中帖, 一帖永留存

作者: mcl203    時間: 20-4-15 12:18

miriam 發表於 20-4-15 12:14
已經有幾間留難家長, 我咪開知集中帖, 一帖永留存

鬼叫EDB今年搞搞震咩,打擊二三線直資收生~~~

作者: 08Baby08    時間: 20-4-15 12:21

我覺得係冇時間比你諗要直資定自行,一放榜就要即刻決定,如果唔係根本冇可能16號前拎得返d文件

作者: a11325    時間: 20-4-15 12:21     標題: 回覆樓主:

以前問過EDB,學校要安掛16日前退回資料表。

作者: gracelam    時間: 20-4-15 12:21

直接踩上去,"得"正正校務處度等, 同佢講我只得今日得閒,等幾耐我都等。

作者: miriam    時間: 20-4-15 12:27

a11325 發表於 20-4-15 12:21
以前問過EDB,學校要安掛16日前退回資料表。
即刻諗到衰野, 16/4 學校玩野地 16:30 call 你有得拎, 17:00 就收工, 有叫你架, 係你趕唔到黎咋, 明天請早

作者: miriam    時間: 20-4-15 12:28

mcl203 發表於 20-4-15 12:18
鬼叫EDB今年搞搞震咩,打擊二三線直資收生~~~

target 既抽飛走左, 要 call waiting, 打擊真係唔細

作者: mcl203    時間: 20-4-15 12:29

gracelam 發表於 20-4-15 12:21
直接踩上去,"得"正正校務處度等, 同佢講我只得今日得閒,等幾耐我都等。
...

唔戴口罩會唔會快啲?~~~

作者: mcl203    時間: 20-4-15 12:30

miriam 發表於 20-4-15 12:28
target 既抽飛走左, 要 call waiting, 打擊真係唔細

最慘係補極都未盡頭呢?收低少少就以後可能唔使翻身~~~

作者: chanti    時間: 20-4-15 12:31

mcl203 發表於 20-4-15 12:29

唔戴口罩再加幾聲咳會更快~~~

作者: mcl203    時間: 20-4-15 12:32

chanti 發表於 20-4-15 12:31
唔戴口罩再加幾聲咳會更快~~~

咁可能去咗亞博,放出嚟都17號了~~~

作者: chanti    時間: 20-4-15 12:33

mcl203 發表於 20-4-15 12:32
咁可能去咗亞博,放出嚟都17號了~~~

死都要拿返張小六資料表先去亞博

作者: gracelam    時間: 20-4-15 12:33

作者: mcl203    時間: 20-4-15 12:34

chanti 發表於 20-4-15 12:33
死都要拿返張小六資料表先去亞博

搵立場生菓,係大媽即到~~~

作者: miriam    時間: 20-4-15 12:35

係唔小心跌左口罩落地,無士啤又咁岩勁咳,會唔會好 d 呢

作者: mcl203    時間: 20-4-15 12:35

miriam 發表於 20-4-15 12:35
係唔小心跌左口罩落地,無士啤又咁岩勁咳,會唔會好 d 呢

要問祝君好了~~~

作者: miriam    時間: 20-4-15 12:37

mcl203 發表於 20-4-15 12:30
最慘係補極都未盡頭呢?收低少少就以後可能唔使翻身~~~

直資張音樂椅係有排都唔完,加埋今年提早公布,二三線更難捱

作者: miriam    時間: 20-4-15 12:38

唔知有無記者係度睇帖寫野呢?
作者: subb    時間: 20-4-15 12:38

其實我都唔明點解,培基抽飛要咁難! 這校整個收生流程都暢順, 多人讚及喜歡。
但一到抽飛就....(emoji)(emoji)

作者: chanti    時間: 20-4-15 12:40

miriam 發表於 20-4-15 12:37

直資張音樂椅係有排都唔完,加埋今年提早公布,二三線更難捱 ...

不是3/5 完、之後有位就留返叩門用?叩門階段應該又有一大批比佢地選擇啦。

作者: miriam    時間: 20-4-15 12:41

subb 發表於 20-4-15 12:38
其實我都唔明點解,培基抽飛要咁難! 這校整個收生流程都暢順, 多人讚及喜歡。
但一到抽飛就....(emoji)(e ...
都有學校唔肯俾返家長承諾書, 呢樣學校係張承諾書寫左已退學還好, 最重要既學生資料表一定要拎到手

明知麻煩既學校, 家長真係要玩埋錄音, 拍片就真係有難度, 另外就係當場用手機影返晒所有退學既資料, 免日後口同鼻拗

作者: miriam    時間: 20-4-15 12:45

chanti 發表於 20-4-15 12:40
不是3/5 完、之後有位就留返叩門用?叩門階段應該又有一大批比佢地選擇啦。
...
根據過往記錄, 有部份直資係交名單之後, 仲有一輪 call waiting, 個批學生可以玩埋大抽獎

某直資以前係可以通知收左後唔使即時註冊, 學生可以玩埋大抽獎再決定

作者: YmOra    時間: 20-4-15 12:46

chanti 發表於 20-4-15 12:02
慢都可以接受, 但唔跟教局既16 號前規定可以去抽飛即, 不能交還學生資料表的話, 我作為家長的話就不能接受 ...

一定接受唔到,講明16號之後就應該16日仍可取回先對嘛!係中學不對。

作者: YmOra    時間: 20-4-15 12:48

miriam 發表於 20-4-15 12:07
學校同你玩野囉, 玩文字...................佢係接受丫, 但要時間做野................
...

我俾時間你做,但一定要俾我走到,只要我係响16號或之前辦理就一定要配合我呢!

作者: miriam    時間: 20-4-15 12:53

YmOra 發表於 20-4-15 12:48
我俾時間你做,但一定要俾我走到,只要我係响16號或之前辦理就一定要配合我呢!
...
培基~~~

有無老師追緊帖丫~~~

作者: chanti    時間: 20-4-15 12:56

miriam 發表於 20-4-15 12:45
根據過往記錄, 有部份直資係交名單之後, 仲有一輪 call waiting, 個批學生可以玩埋大抽獎

某直資以前係可 ...

係喎,好似係李國寶。

作者: chaned12    時間: 20-4-15 12:56

而家等緊EDB電話嗰邊回覆, EDB職員都話係呀16號之前係可以攞返的,但要等負責主任回覆我再教我點做

你講得啱,學校擺到明留難,其實咁樣只係做衰自己個名!

作者: chaned12    時間: 20-4-15 12:59

剛剛再打去學校,今次自行錄了音,學校職員態度不太好!話今朝你已經打過嚟,話我哋知道幾時可以放返張「飛」出嚟會覆你,你再打電話黎我都答唔到你的&#128548;

所以我決定改了標題做學校名,
等其他家長以後search的時候都以作參考

作者: miriam    時間: 20-4-15 13:02

chaned12 發表於 20-4-15 12:59
剛剛再打去學校,今次自行錄了音,學校職員態度不太好!話今朝你已經打過嚟,話我哋知道幾時可以放返張「飛 ...
我放左去集中帖

抽飛成功或遇到問題集中帖

作者: chanti    時間: 20-4-15 13:02

剛剛再打去學校,今次自行錄了音,學校職員態度不太好!話今朝你已經打過嚟,話我哋知道幾時可以放返張「飛 ...

實在太差了!

作者: chaned12    時間: 20-4-15 13:03

怎樣放去集中站?
作者: tung0409    時間: 20-4-15 13:07

chaned12 發表於 20-4-15 13:03
怎樣放去集中站?
超級版主 已放

作者: miriam    時間: 20-4-15 13:07

chaned12 發表於 20-4-15 13:03
怎樣放去集中站?
我放左 link, 你去我俾你條 link click 落去就會見到你個帖條 link

作者: mcl203    時間: 20-4-15 13:07

chanti 發表於 20-4-15 12:40
...

二三線直資,一向係有機會越loop越收得弱少少,始終要俾學費,今年經濟又似乎~~~

作者: mcl203    時間: 20-4-15 13:08

miriam 發表於 20-4-15 12:41
都有學校唔肯俾返家長承諾書, 呢樣學校係張承諾書寫左已退學還好, 最重要既學生資料表一定要拎到手

明知麻 ...

黑紙白字唔好慳力~~~

作者: 煩媽你好媽    時間: 20-4-15 13:08     標題: 回覆樓主:

deleted

作者: miriam    時間: 20-4-15 13:10

mcl203 發表於 20-4-15 13:08
黑紙白字唔好慳力~~~
我返工真係忙死, 都有抽時間睇帖既, 眼見有會員俾留難, 真係忙爆都開個集中帖等家長留意抽飛要小心既野

作者: 08Baby08    時間: 20-4-15 13:15

嘩,佢哋咁衰架

作者: miriam    時間: 20-4-15 13:16

煩媽你好媽 發表於 20-4-15 13:08
寫email or fax 比學校要求退學,並要求於16前取回學生資料表
樓主已聯絡教局, 等有關主任教佢點處理

作者: miriam    時間: 20-4-15 13:21

08Baby08 發表於 20-4-15 13:15
嘩,佢哋咁衰架
有幾間唔肯俾返家長承諾書, 我唯有叫家長係 4 May 後打去學位分配組問囉, 相信教局收得電話多都煩, 出年可能會再出指引去改善掛

作者: 小時了了    時間: 20-4-15 13:21

經驗之談如下:

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556&extra=&page=10
#190 & #193

作者: miriam    時間: 20-4-15 13:27

小時了了 發表於 20-4-15 13:21
經驗之談如下:

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen https://www.edu-kingdom.com/ ...
#193 唔成立

今年已改程序, 家長有權抽飛, 唔同以前一係搏, 一直乖乖留係直資等放榜後叩門

同埋學校交既係學生資料表副本去教局, 相信當年學校都有不實之處

作者: 小時了了    時間: 20-4-15 13:28

miriam 發表於 20-4-15 13:27
#193 唔成立

今年已經程序, 家長有權抽飛, 唔同以前一係搏, 一直乖乖留係直資等放榜後叩門
我意思係#190 及 #193 係同一間新界東直資

作者: miriam    時間: 20-4-15 13:30

小時了了 發表於 20-4-15 13:28
我意思係#190 及 #193 係同一間新界東直資
介唔介意我 edit 你 #193 原文, 加返係邊間中學

作者: chaned12    時間: 20-4-15 13:37

冇問題呀,你 隨便edit 原文啦☺️
作者: miriam    時間: 20-4-15 13:41

chaned12 發表於 20-4-15 13:37
冇問題呀,你 隨便edit 原文啦☺️
我唔會 edit 你原文, 只係放左條 link 去集中帖啫

係度都呼籲下已抽飛既家長報料, 等之後既家長要抽飛時可以準備充足

作者: chanti    時間: 20-4-15 13:48

小時了了 發表於 20-4-15 13:21
經驗之談如下:

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen https://www.edu-kingdom.com/ ...

預約咗都要係度等30分鐘?咁你係企係校務處個到等定係點呢?

作者: CM.MUN    時間: 20-4-15 14:10

其實真係唔明啲學校係點諗,嘅然家長決定抽飛唔讀,點解要為難家長,註冊時已經有號碼,有幾難搵返資料,難道學校真係想家長企係校務處鬧交咁先攞到??

作者: YmOra    時間: 20-4-15 14:23

miriam 發表於 20-4-15 12:53
培基~~~

有無老師追緊帖丫~~~

培基?!係有DD意外,希望jm可以順利辦妥手續啦!

作者: wendyaupooh    時間: 20-4-15 14:25

我之前問過EDB架啦
如果有直資 "留難" 抽飛﹐
係一定要打去EDB﹐佢地會直接跟直資溝通。(但前題係你要有自一 / 自二收左)
作者: chaned12    時間: 20-4-15 14:25

唉.....教統局啱啱回覆咗我,佢叫我自己同學校傾返,學校有權唔係16號之前放返張「飛」出嚟,承諾書就寫明24號之前會將副本送去教育局已作實,
所以教育局叫我等多一兩日先&#128517;

作者: chanti    時間: 20-4-15 14:31

chaned12 發表於 20-4-15 14:25
唉.....教統局啱啱回覆咗我,佢叫我自己同學校傾返,學校有權唔係16號之前放返張「飛」出嚟,承諾書就寫明2 ...

咁你有冇問, 如果明天16號都唔放返張「飛」比你咁點先?

作者: chaned12    時間: 20-4-15 14:32

不過我諗EDB自己都有啲亂,個職員係咁話冇聽過沙田有間叫做培基,淨係知道有間直資叫培僑,除此之外沒有另一間直資中學&#128560;

最後我要將成個培基直資學校地址重複三次,佢先相信有依間學校,
以後就叫我再等多1-2日,家長唔需要一定係16號取回「學生資料表」

究竟發生咩事?點解會咁?&#128560;

作者: chaned12    時間: 20-4-15 14:33

佢話唔需要喺16號之前取回,學校都寫明4月24先交資料上去教育局,叫我要相信學校唔好心急,

係咁叫我要比d時間學校做嘢&#128560;

作者: miriam    時間: 20-4-15 14:35

YmOra 發表於 20-4-15 14:23
培基?!係有DD意外,希望jm可以順利辦妥手續啦!
唔止培基, 仲有其他直資唔肯俾返家長承諾書家長

作者: chaned12    時間: 20-4-15 14:36

吓?仲有邊間?
作者: wendyaupooh    時間: 20-4-15 14:39

回覆 miriam 的帖子

其實如果唔係自一 / 自二收左上次EDB個主任的確話佢有權唔比你抽飛的。
但自一 / 自二係收左既話﹐佢一定要比你抽

作者: miriam    時間: 20-4-15 14:40

chaned12 發表於 20-4-15 14:32
不過我諗EDB自己都有啲亂,個職員係咁話冇聽過沙田有間叫做培基,淨係知道有間直資叫培僑,除此之外沒有另 ...
亂...............

有無寫低同你聯絡既教局主任電話 & 錄音?

佢咁講 ok, 下星期拎唔到時搵返佢處理

作者: GLAU530    時間: 20-4-15 14:41

我昨天打去,話明天可以去取回學生资料表!

作者: newcomer550    時間: 20-4-15 14:43

wendyaupooh 發表於 20-4-15 14:39

其實如果唔係自一 / 自二收左上次EDB個主任的確話佢有權唔比你抽飛的。
咁點會呀, 如果有另一間直資收咗, 都唔可以抽飛. 如果係咁, 學校越早出OFFER越著數.

作者: miriam    時間: 20-4-15 14:44

整個抽飛係自一同自二成功取錄, 直資互轉不在此限, 基本上都成功轉到, 只係學校留難家長啫

作者: miriam    時間: 20-4-15 14:45

newcomer550 發表於 20-4-15 14:43
咁點會呀, 如果有另一間直資收咗, 都唔可以抽飛. 如果係咁, 學校越早出OFFER越著數.
...
舊帖有講最終都轉到, 唔好問我邊個帖囉

作者: YmOra    時間: 20-4-15 14:47

那個主任是否答錯嘢?!就算無自1或自2取錄都應該有權放棄直資學位進入"大抽獎"。

作者: fatman69    時間: 20-4-15 14:51

08Baby08 發表於 20-4-15 11:36

7/4打去,當之後3wd,8/4,9/4兩天,10/4-13/4為假期14/4計多日,15/4取回都好正常。

作者: miriam    時間: 20-4-15 14:51

YmOra 發表於 20-4-15 14:47
那個主任是否答錯嘢?!就算無自1或自2取錄都應該有權放棄直資學位進入"大抽獎"。
...
以教局 concept, 邊有家長咁傻自一/二都唔收時放棄直資去玩大抽獎呢

作者: miriam    時間: 20-4-15 14:53

第一年咁玩得個 "亂" 字, 希望教局今年搞到有家長瀨晒野後會改返個程序
作者: chaned12    時間: 20-4-15 14:56

多謝你哋,我仲以為自己搞錯了,唔應該喺16號之前堅持要取回「學生資料表」

作者: YmOra    時間: 20-4-15 15:02

miriam 發表於 20-4-15 14:51
以教局 concept, 邊有家長咁傻自一/二都唔收時放棄直資去玩大抽獎呢

個人認為,這情況應該不會"少"機會發生,尤其今年新玩法下仲多人大玩試考直資,手執直資再看自1自2中不中再放棄直資再玩大抽獎,就算每所直中有2位家長咁玩法都有成120人出現重返大抽獎個"圈"。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5