教育王國

標題: SPC 2020~21交流區 [打印本頁]

作者: WindyChow    時間: 20-4-10 18:19     標題: SPC 2020~21交流區

大家好!阿仔決定放棄自行……下星期去註册!大家返學路途遠嗎?吾知可以陪阿仔返學陪到幾時?
作者: johnsonson    時間: 20-4-11 02:28

回覆 WindyChow 的帖子

大家好!我們都決定放棄自行,下星期去註冊。
我們家住新界,路程頗遠,希望仔仔盡快適應!

很高興認識大家,請多多指教!

作者: Happychoy    時間: 20-4-11 15:14

可否講自二是哪一間?
作者: WindyChow    時間: 20-4-11 17:34

Happychoy 發表於 20-4-11 15:14

可否講自二是哪一間?
自行一失敗左!自行二入左大仔間學校SFX,但變相降左banding佢吾想!校長極力建議放榜去自行1叩門!但阿仔好喜歡SPC多過官校!希望他讀得開心!享受六年中學生活!
作者: winniegor    時間: 20-4-11 17:48

Me too! Decided to register on 14Apr morning!  多多指教
作者: winniegor    時間: 20-4-11 17:50

WindyChow 發表於 20-4-10 18:19
大家好!阿仔決定放棄自行……下星期去註册!大家返學路途遠嗎?吾知可以陪阿仔返學陪到幾時? ...
We live at Kennedy Town so take less than half an hour! ^_^
作者: WindyChow    時間: 20-4-12 22:12

winniegor 發表於 20-4-11 17:50
We live at Kennedy Town so take less than half an hour! ^_^
住近學校,慳番好多時間!
作者: Michaelmarch    時間: 20-4-12 23:15

各位好,過兩日去註冊了,好開心(emoji)

作者: winniegor    時間: 20-4-13 13:37

是啊,近家也是其一原因決定去SPC.
你會否再叩門還是一心入SPC?

作者: winniegor    時間: 20-4-13 13:39

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: dormom    時間: 20-4-13 14:48     標題: 回覆樓主:

大家好,我仔去完 spc 好鍾意,同 spc 用家傾過,決定放棄自行同另一間,好期待聽日註冊。

我地住得近,車程大約15分鐘。

作者: miriam    時間: 20-4-13 21:28

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

作者: Michaelmarch    時間: 20-4-14 10:25

作者: miriam    時間: 20-4-14 12:00

版主通知

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝
作者: dingdingdong    時間: 20-4-14 15:06

WindyChow 發表於 20-4-10 18:19
大家好!阿仔決定放棄自行……下星期去註册!大家返學路途遠嗎?吾知可以陪阿仔返學陪到幾時? ...

大家好!我地今日都去左註冊了
我地雖然住港島區,但由東去西都要預45分鐘。

作者: Michaelmarch    時間: 20-4-14 16:05

今日註冊好順利完成

作者: galichan    時間: 20-4-14 16:10

Hello 大家好, 我地都決定放棄自行, 選SPC 喇....
作者: fly08    時間: 20-4-14 16:10

大家好。我們也是今天註冊。車程大約45分鐘。

作者: Ontheway13    時間: 20-4-14 16:18     標題: 回覆樓主

Hi~!打個招呼先,我哋明天才去註冊。

我哋行幾分鐘就到學校

作者: galichan    時間: 20-4-14 16:24

回覆 Ontheway13 的帖子

我諗車程大概50分鐘左右
作者: Choying    時間: 20-4-14 16:31

Hi, 大家好!今早去註冊。由將軍澳返到學校都係50分鐘左右。

作者: Ontheway13    時間: 20-4-14 16:36

Choying 發表於 20-4-14 16:31
Hi, 大家好!今早去註冊。由將軍澳返到學校都係50分鐘左右。

依家有地鐵方便好多,我中學年代將軍澳返觀塘區都不止50分鐘…

作者: Choying    時間: 20-4-14 16:38

係呀!有地鐵比較我地以前方便好多。你住學校附近就更加方便!

作者: winniegor    時間: 20-4-14 21:49

我今日都去了註冊.
作者: winnie_kin    時間: 20-4-14 21:56

Hi, 大家好!我地今早已註冊了!車程約50分鐘
作者: guoyingpeng    時間: 20-4-14 22:25     標題: 回覆樓主:

大家好!我們今天註冊,住將軍澳區,大概45-50分鐘車程

作者: townguest1    時間: 20-4-14 22:31

Hello, 好開心嚟呢個交流區報到! 我地決定放棄自行和其他直資,明天到SPC註冊。
作者: WindyChow    時間: 20-4-14 22:58

winniegor 發表於 20-4-13 13:37

是啊,近家也是其一原因決定去SPC.
不會叩門……SPC資源配套同官校無得比!一心一意入SPC!
作者: WindyChow    時間: 20-4-14 23:02

今日帶埋阿囝一齊去註冊,屋企出門計時…到校門要40分鐘,相信開學一定吾得!A1出口可能要排一段時間才上到馬路!
作者: dingdingdong    時間: 20-4-14 23:11

WindyChow 發表於 20-4-14 23:02
今日帶埋阿囝一齊去註冊,屋企出門計時…到校門要40分鐘,相信開學一定吾得!A1出口可能要排一段時間才上到 ...

我都覺得要再預多D時間,搭lift又要排,條行人路又窄⋯⋯

作者: WindyChow    時間: 20-4-14 23:18

dingdingdong 發表於 20-4-14 23:11
希望疫情快D完,開學前順利可以上升中預備班,等佢地可以適應一下!
作者: WindyChow    時間: 20-4-14 23:23

大家會否陪阿囝早上返學?我希望陪佢直至有一天他叫我吾洗再陪!
作者: galichan    時間: 20-4-14 23:30

我諗住陪佢一兩日,之後佢自己搞掂

作者: galichan    時間: 20-4-14 23:31

大家知唔知學校比唔比帶電話返學?

作者: Ontheway13    時間: 20-4-14 23:48

galichan 發表於 20-4-14 23:31

我只記得校內唔畀用。帶應該可以吧,我係街上都見到SPC學生用電話

不過佢哋比較乖,好少一邊行一邊睇電話…

作者: johnsonson    時間: 20-4-14 23:52

我地番學由出門計要1小時5分鐘,好似最遠我地!
坐港鐵!

作者: Ontheway13    時間: 20-4-14 23:58

johnsonson 發表於 20-4-14 23:52
我地番學由出門計要1小時5分鐘,好似最遠我地!
坐港鐵!

你住邊區呀?

作者: johnsonson    時間: 20-4-15 00:10

馬鐵沿線,港鐵應最快最穩陣,別無他選了!

作者: Michaelmarch    時間: 20-4-15 00:25

我今日計過坐地鐵行到學校約40分鐘,家住九龍區

作者: Michaelmarch    時間: 20-4-15 00:29

會呀,方便返學放學聯絡。今日行過下附近街道睇下有咩食,一般都要$55-$60(寫明學生餐),你地傾好俾錢錢帶返學?今日同佢傾過,我話俾住$55,一個月後再檢討是否夠用

作者: Michaelmarch    時間: 20-4-15 00:31

dormom 發表於 20-4-13 14:48
大家好,我仔去完 spc 好鍾意,同 spc 用家傾過,決定放棄自行同另一間,好期待聽日註冊。

我地住得近,車 ...

都算近哦

作者: Ontheway13    時間: 20-4-15 00:31

johnsonson 發表於 20-4-15 00:10

馬鐵沿線,港鐵應最快最穩陣,別無他選了!

日後再慢慢發掘其他路線啦!如果有快車去到佐敦,可以試吓轉換 970,或者旺角轉西環/香港仔紅van。

作者: Michaelmarch    時間: 20-4-15 00:33

dingdingdong 發表於 20-4-14 23:11

條路又真係好鬼窄,想像下開學時可能整條路全部都係學生哥

作者: Michaelmarch    時間: 20-4-15 00:34

WindyChow 發表於 20-4-14 23:18
希望疫情快D完,開學前順利可以上升中預備班,等佢地可以適應一下!

期待這天

作者: johnsonson    時間: 20-4-15 00:35

謝謝提點!贊成再發掘其他路線,暫時地鐵先,起碼時間可控制。
他說不怕辛苦,因喜歡SPC,希望是真的!

作者: Michaelmarch    時間: 20-4-15 00:37     標題: 回覆樓主:

作者: Ontheway13    時間: 20-4-15 00:41

Michaelmarch 發表於 20-4-15 00:29
會呀,方便返學放學聯絡。今日行過下附近街道睇下有咩食,一般都要$55-$60(寫明學生餐),你地傾好俾錢錢 ...

附近餐廳有平有貴,學生餐$50左右,食好D就$80左右……外賣$40左右。

其實擔心難搵位多D

我哋打算畀$1000-1200一個月,佢自己安排邊日食好D,邊日慳D啦

作者: Michaelmarch    時間: 20-4-15 00:44

Ontheway13 發表於 20-4-15 00:41
附近餐廳有平有貴,學生餐$50左右,食好D就$80左右……外賣$40左右。

其實擔心難搵位多D

今日同佢傾過,佢都話擔心搵位問題,我話到時自己執生啦,媽咪返工都係1小時食飯,邊到有位去邊到囉!我話每星期俾一次錢飯錢,車錢另計

作者: Happychoy    時間: 20-4-15 02:31

大家好!今天已註冊SPC! 多多指教。
作者: banhung    時間: 20-4-15 06:57

Ontheway13 發表於 20-4-14 23:48
我只記得校內唔畀用。帶應該可以吧,我係街上都見到SPC學生用電話

不過佢哋比較乖,好少一邊行一 ...

入學校門前熄電話,校內用電話,被發現,學校要收電話,家長回校取回。

作者: banhung    時間: 20-4-15 07:00

Michaelmarch 發表於 20-4-15 00:44
今日同佢傾過,佢都話擔心搵位問題,我話到時自己執生啦,媽咪返工都係1小時食飯,邊到有位去邊到囉!我話 ...

學校小賣部同學生會都有訂飯服務,$20一個, 阿仔食左一學期,暫時未厭,出去食都要$4x-5x

作者: banhung    時間: 20-4-15 07:03

johnsonson 發表於 20-4-15 00:35

謝謝提點!贊成再發掘其他路線,暫時地鐵先,起碼時間可控制。

提議家長都同阿仔除港鐵外,多發掘其他回校路線,今年同學仔試過塞在港鐵兩個鐘,香港大學站A出口被封,現在停學都試埋,真是難忘

作者: banhung    時間: 20-4-15 07:07

banhung 發表於 20-4-15 07:03
提議家長都同阿仔除港鐵外,多發掘其他回校路線,今年同學仔試過塞在港鐵兩個鐘,香港大學站A出口被封,現 ...

如搭港鐵,可試港大站山道出口,及試西營盤站回校,讓他們懂得應變

作者: winniegor    時間: 20-4-15 09:28

Michaelmarch 發表於 20-4-15 00:29
會呀,方便返學放學聯絡。今日行過下附近街道睇下有咩食,一般都要$55-$60(寫明學生餐),你地傾好俾錢錢 ...
其實都幾貴,可能要行去高街附近有些茶歺廰或近英皇附近都有幾間,重有麥當勞。
作者: Michaelmarch    時間: 20-4-15 09:39

winniegor 發表於 20-4-15 09:28
其實都幾貴,可能要行去高街附近有些茶歺廰或近英皇附近都有幾間,重有麥當勞。 ...

高街個邊食店都係細間,如果同一時間放飯,應該唔易搵位,學校有得食就平好多

作者: dormom    時間: 20-4-15 09:45

Michaelmarch 發表於 20-4-15 00:31
都算近哦

係呀,算近,比返小學時仲方便左少少添。

你地個個都山長水遠黎,好佩服小朋友。

作者: dormom    時間: 20-4-15 09:48

banhung 發表於 20-4-15 07:00
學校小賣部同學生會都有訂飯服務,$20一個, 阿仔食左一學期,暫時未厭,出去食都要$4x-5x
...

請問師兄訂飯好食嗎? 係每日訂的?

附近仲有 phD pizza, 大約 $50 有汽水有意粉/pizza/飯,可能算平了。

作者: dingdingdong    時間: 20-4-15 09:53

Michaelmarch 發表於 20-4-15 00:34
期待這天

我都期待bridging course能順利舉行。
見張通告只提7月返去完成註冊,之後就9月再見,希望疫情快D過去,順利升中開學

作者: Ontheway13    時間: 20-4-15 09:55

winniegor 發表於 20-4-15 09:28
其實都幾貴,可能要行去高街附近有些茶歺廰或近英皇附近都有幾間,重有麥當勞。 ...

高街大部份變晒西餐廳了…soho區咁,仲貴  

比較多聖提嘅女仔落嚟食晏

作者: Ontheway13    時間: 20-4-15 09:57

dormom 發表於 20-4-15 09:48

Pizza box 近D

作者: dingdingdong    時間: 20-4-15 10:00

banhung 發表於 20-4-15 07:00
...

阿仔話小學D訂飯好難食,唔知聖保羅是邊個飯商?可不可以每日買?

作者: dormom    時間: 20-4-15 10:00

Ontheway13 發表於 20-4-15 09:57
Pizza box 近D

係喎,忘記左 pizza box。
唔知 spc 俾唔俾小息用app或者打電話落定 order 呢 我記得聽 sjc 講座時,sjc校長話在學校唔可玩電話,但可以用黎叫定外賣

作者: miriam    時間: 20-4-15 10:04

版主通知

作者: sasiuman    時間: 20-4-15 11:33

佢哋通常行落去水街食飯,平D

作者: sasiuman    時間: 20-4-15 11:38

放心,師兄會帶佢哋食平嘢(emoji)

作者: MelodyBaby    時間: 20-4-15 11:57

大家好!我地今早去SPC註冊。我哋住新畀,自己開車去到學校都要35分鐘。今日我地架車停係高街之後行上學校。不過怕開左學之後,高街唔知會唔會再有位停到車接放學。

想請問有經驗的家長,除了係高街可以停車等接放學,邊到仲可以停車等候呢?

作者: 為食仔    時間: 20-4-15 12:04

MelodyBaby 發表於 20-4-15 11:57
大家好!我地今早去SPC註冊。我哋住新畀,自己開車去到學校都要35分鐘。今日我地架車停係高街之後行上學 ...

高街應可以,學校正門避車處也有位有人睇車的話可泊一會,另外側門興漢道也有。

作者: 為食仔    時間: 20-4-15 12:07

sasiuman 發表於 20-4-15 11:38
放心,師兄會帶佢哋食平嘢(emoji)

對,開頭師兄會帶佢地去搵食,但一般在水街。有平有貴!

作者: 為食仔    時間: 20-4-15 12:10

今晚我問下仔仔d膳食問題,然後比d資料大家

作者: Ontheway13    時間: 20-4-15 12:20     標題: 回覆樓主

第二街果2間餐廳也不錯,大大份又好味,我哋係常客

作者: banhung    時間: 20-4-15 12:33

dingdingdong 發表於 20-4-15 10:00
阿仔話小學D訂飯好難食,唔知聖保羅是邊個飯商?可不可以每日買?

阿仔話spc小食部d飯ok, 唔知咩飯商,通常早上比定$,訂定實有得食,有時walkin都有飯食,阿姐會現場整定,味道都可以,每日一款飯,佢最欣賞日式牛肉飯,類似吉×家,冇飯或唔鍾意飯款,有撈麵或即食面。
行落水街都好多選擇

作者: banhung    時間: 20-4-15 12:38

dormom 發表於 20-4-15 09:48

可以早上訂飯,一定有得食,唔訂有時都有得食,冇飯佢地會食撈麵或即食麵

作者: KMumK    時間: 20-4-15 13:08

各位好, 我地尋日註咗冊
作者: MelodyBaby    時間: 20-4-15 14:10

為食仔 發表於 20-4-15 12:04
高街應可以,學校正門避車處也有位有人睇車的話可泊一會,另外側門興漢道也有。
...
原來興漢道都可以停車停侯(會有人在車上睇車的),咁方便好多了。謝謝你!
作者: 為食仔    時間: 20-4-15 14:34

MelodyBaby 發表於 20-4-15 14:10
原來興漢道都可以停車停侯(會有人在車上睇車的),咁方便好多了。謝謝你! ...

泊在一旁停一會問題不大,但因是單綫雙行,所以掉頭要在高士台附近比較好。有時接阿仔反而我多在正門避車處。

作者: MelodyBaby    時間: 20-4-15 14:59

為食仔 發表於 20-4-15 14:34

泊在一旁停一會問題不大,但因是單綫雙行,所以掉頭要在高士 ...
我就係見到學校門口可以停車一陣,但眼見只能拍到3架車,如果拍滿了車,就要兜好大個圈先可以返轉頭。如果可以係興漢道停一停咁就好好了。
作者: forester    時間: 20-4-15 15:52

大家好!今天已去註冊

作者: LuiFungHa    時間: 20-4-15 16:31

想請問學校薄扶林道後門,返學放學時間是否開放呢?可否停車上落客後即走?
作者: MelodyBaby    時間: 20-4-15 17:20

LuiFungHa 發表於 20-4-15 16:31
想請問學校薄扶林道後門,返學放學時間是否開放呢?可否停車上落客後即走? ...
後門,是指高街嗎?
作者: LuiFungHa    時間: 20-4-15 17:41

回覆 MelodyBaby 的帖子

我以為後門是在薄扶林道,可能是我搞錯街街名。那請問返學放學時,後門會開放嗎?

作者: dormom    時間: 20-4-15 17:47     標題: 回覆樓主:

後門係薄扶林道,喺正燈位既
不過果度上落車,應該要就得好啱,等一下都唔得。

反而如果要等一等 ,可能上到山道頂 或者 聖安多尼教堂門口避車處

作者: 為食仔    時間: 20-4-15 17:51

回覆 LuiFungHa 的帖子

是薄扶林道,返學放學時間會開放。最好在高街上落,一定有位無劃線,可泊在一旁。如在紅綠燈李昇小學前停放低仔仔,一分鐘行到返學校。
作者: LuiFungHa    時間: 20-4-15 17:52

回覆 dormom 的帖子

完全明白,謝謝你你啊!
作者: LuiFungHa    時間: 20-4-15 17:53

回覆 為食仔 的帖子

知道,thank you!
作者: MelodyBaby    時間: 20-4-15 18:13

LuiFungHa 發表於 20-4-15 17:41
回覆 MelodyBaby 的帖子

我以為後門是在薄扶林道,可能是我搞錯街街名。那請問返學放學時,後門會開放嗎? ...
原來是我攪錯。
我依為成條街叫高街,原來高街過左燈位之後係簿扶林道。

作者: LuiFungHa    時間: 20-4-15 18:24

回覆 為食仔 的帖子

謝謝!說得好好清楚啊!
作者: elo1616    時間: 20-4-15 20:27

可以帶,但在校內要熄機。

作者: galichan    時間: 20-4-15 20:29

elo1616 發表於 20-4-15 20:27
可以帶,但在校內要熄機。

Thank you(emoji)那麼有通訊功能的手錶是不是都不能用?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: elo1616    時間: 20-4-15 20:32

dingdingdong 發表於 20-4-15 10:00

無飯商,有小食部. 同學們都會到附近餐廳食午餐.  中西日式都有,唔使擔心.

作者: elo1616    時間: 20-4-15 20:34

galichan 發表於 20-4-15 20:29
Thank you(emoji)那麼有通訊功能的手錶是不是都不能用?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

我想其實手錶不會發出聲響應該冇問題

作者: vykee    時間: 20-4-15 20:35     標題: 回覆樓主:

今日註册完了!

作者: galichan    時間: 20-4-15 20:35

elo1616 發表於 20-4-15 20:34
我想其實手錶不會發出聲響應該冇問題

謝謝你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: 為食仔    時間: 20-4-15 21:16

galichan 發表於 20-4-15 20:29
...

完則上不可。可穿戴但不可在校內用其智能功能

作者: galichan    時間: 20-4-15 21:19

為食仔 發表於 20-4-15 21:16

完則上不可。可穿戴但不可在校內用其智能功能

收到,謝謝你們

作者: 為食仔    時間: 20-4-15 21:26

問過阿仔有關膳食問題
1. 水街附近一般$40前後
2. 放飯,都要快去搵位,有時要等下位。但開學後基本上好快就會知道點搵食。食飯時間是足夠的。
3. 校內飯盒是小食部預備,一般不預定也能買到,當然未必一定有你想食個款。但如要指定邊一款午餐,就最好預定。$25 包飲品

作者: IRIS91    時間: 20-4-15 21:39     標題: 回覆樓主:

大家好,阿仔決定放棄自行,今日去左SPC註冊了。

作者: LuiFungHa    時間: 20-4-15 21:41

為食仔 發表於 20-4-15 21:26
問過阿仔有關膳食問題
2. 放飯,都要快去搵位,有時要等下位。但開學後基本上好快 ...
謝謝分享!聽講有啲同學會去港大canteen 食晏,唔知係咪一個好選擇呢?
作者: elo1616    時間: 20-4-15 22:33

LuiFungHa 發表於 20-4-15 21:41
謝謝分享!聽講有啲同學會去港大canteen 食晏,唔知係咪一個好選擇呢?

現在不可以了,只招待港大師生

作者: winniegor    時間: 20-4-15 23:01

Michaelmarch 發表於 20-4-15 09:39
高街個邊食店都係細間,如果同一時間放飯,應該唔易搵位,學校有得食就平好多
...
你都講得啱, 但我估佢地初頭會鐘意出街食,一來貪新鮮,二來咁先覺得自己係中學生^_^
師兄會帶他們出去搵食?好期待呀!

作者: Michaelmarch    時間: 20-4-15 23:04

為食仔 發表於 20-4-15 21:26
問過阿仔有關膳食問題
2. 放飯,都要快去搵位,有時要等下位。但開學後基本上好快 ...

學校小食部價錢好經濟

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5