教育王國

標題: 2020-2021聖道迦南書院 (STCC) 交流區 [打印本頁]

作者: jmk2012    時間: 20-3-27 07:32     標題: 2020-2021聖道迦南書院 (STCC) 交流區

大家交流一下!

作者: vin105    時間: 20-3-27 08:57

請問知唔知道學校裏面嘅屬靈氣氛好唔好?

另外,有冇話如果孩子跟唔上,就會強烈勸喻佢哋嘅家長安排佢哋嘅子女退學的情況?

作者: vin105    時間: 20-3-27 20:21

另外問吓,知唔知有冇校方/同學仔家長自組校車服務?

作者: vin105    時間: 20-3-28 17:58

It is a very good worship for memory training this afternoon!

我同意記憶法對中學學習有幫助!

Flash should be help for vocabulary memory! Don’t know whether it is useful for memorising definition?

作者: jmk2012    時間: 20-3-28 20:45

回覆 vin105 的帖子

Any recording for the memory training workshop uploaded online??

作者: vin105    時間: 20-3-28 21:14

U can try to check the link provided by the school! The YouTube channel is there right the workshop!

It inspires me and my kids!

作者: jmk2012    時間: 20-3-28 21:14     標題: 回覆樓主:

Thanks

作者: jmk2012    時間: 20-3-28 21:52

Online workshop for 2020-2021 parents, on Youtube, thanks.

作者: vin105    時間: 20-3-28 22:02

Good, worthy to watch!

亞仔也看得很投入!

作者: jmk2012    時間: 20-3-31 09:39

Good arrangement

作者: jmk2012    時間: 20-3-31 15:38     標題: 回覆樓主:

How many applicants this year??
More than 1000 students??

作者: vin105    時間: 20-3-31 17:48

jmk2012 發表於 20-3-31 15:38
How many applicants this year??
More than 1000 students??

My application no. Is less than 200, as I remembered.

因為佢申請編號靠近1000?

作者: jmk2012    時間: 20-4-7 09:37     標題: 回覆樓主:

不是人人有得in??

作者: SKB    時間: 20-4-8 22:26

中左間band2中中自行,老師話間中中好過STCC,考慮緊抽唔抽飛,好煩腦呀!

作者: JHsbb    時間: 20-4-8 22:38

SKB 發表於 20-4-8 22:26
中左間band2中中自行,老師話間中中好過STCC,考慮緊抽唔抽飛,好煩腦呀!
...
我女自行都成功, 所以會抽飛

作者: SKB    時間: 20-4-8 22:40

JHsbb 發表於 20-4-8 22:38
我女自行都成功, 所以會抽飛

請問抽飛幾號係deadline?

作者: JHsbb    時間: 20-4-9 00:35

SKB 發表於 20-4-8 22:40
請問抽飛幾號係deadline?
16號前

作者: jmk2012    時間: 20-4-9 07:20     標題: 回覆樓主:

Does your son like STCC?

作者: SKB    時間: 20-4-9 09:13

回覆 jmk2012 的帖子

佢無咩特別感覺或要求
老師話happy school,活動多元,新派學校。

主任話通常收B2-B3學生,所以就算英中又點,B2-B3生都難以應付,所以好難先提升到成績。

作者: jmk2012    時間: 20-4-9 09:20

回覆 SKB 的帖子

My friend's kid is studying at this school.  

The parent said most of her kid's classmates are Band 2A - Band 2B students.  One elite class for Band 1C students.  

The parent said the teachers are very kind and caring.  

Other parents, any opinion on the school?

作者: jmk2012    時間: 20-4-9 09:23

聖道迦南書院(2019/20)交流組

More opinions from this group.

作者: jmk2012    時間: 20-4-9 09:25

聖道迦南書院(2019/20)交流組
More opinions from this group.
作者: SKB    時間: 20-4-9 09:39

jmk2012 發表於 20-4-9 09:20
回覆 SKB 的帖子

My friend's kid is studying at this school.  

Yes,網上家長用家既意見都正面,所以都覺得入到去會讀得開心,但開心過後都要考試,呢間好多家長註冊了都當入讀英中既水泡或安全網,所以真係要嚮呢幾日諗清諗楚抽唔抽飛。

作者: jmk2012    時間: 20-4-9 10:05

聖道迦南書院(2018-2019)同學仔
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3616505&highlight=%E8%81%96%E9%81%93%E8%BF%A6%E5%8D%97%E6%9B%B8%E9%99%A2

作者: jmk2012    時間: 20-4-13 07:25

vin105 發表於 20-3-28 22:02
Good, worthy to watch!

亞仔也看得很投入!

Will your son study at STCC in the end?

作者: Duffy15    時間: 20-4-13 14:20

依家STCC仲收生嗎?

作者: jmk2012    時間: 20-4-13 14:33     標題: 回覆樓主:

No idea

作者: jmk2012    時間: 20-4-13 14:34     標題: 回覆樓主:

組內有其他家長知道嗎?

作者: jmk2012    時間: 20-4-13 14:36

Duffy15 發表於 20-4-13 14:20
依家STCC仲收生嗎?

Want to apply?

作者: Duffy15    時間: 20-4-13 14:37

Just ask

作者: LHLMother    時間: 20-4-14 17:03

我都想知啊!

作者: vin105    時間: 20-4-14 22:39

jmk2012 發表於 20-4-13 07:25
Will your son study at STCC in the end?

May not la!

應該去自行派位那間中學!

作者: jmk2012    時間: 20-4-15 06:33

vin105 發表於 20-4-14 22:39
May not la!

應該去自行派位那間中學!

Does your kid like the school?

作者: vin105    時間: 20-4-15 07:02

jmk2012 發表於 20-4-15 06:33
Does your kid like the school?

亞仔覺得間間都有可取之處,可能還未知中學細節對他成長的重要。

他會看那學校可以坐多長的巴士時間上學,越長越高分!所以他最鍾意深水埗崇真書院。

學校可唔可以外出吃飯,因為他為食!

學校課外活動有冇佢鍾意個玩嗰啲嘢!

最重要學校多唔多功課多唔多IT類型嘅節目同埋活動!所以他鍾意匯知中學因為用iPad上堂!

咁都有了解到英中的英語學習環境,對他升大學的好處!

其實小朋友真係唔係好識揀,我哋做父母嘅可能真係要幫下佢哋分析,協助我的選擇。

作者: jmk2012    時間: 20-4-17 06:13

vin105 發表於 20-4-15 07:02
亞仔覺得間間都有可取之處,可能還未知中學細節對他成長的重要。

他會看那學校可以坐多長的巴士時間上學 ...

Hope that your kid has a happy secondary school life.

作者: vin105    時間: 20-4-17 06:29

jmk2012 發表於 20-4-17 06:13
Hope that your kid has a happy secondary school life.

Thank you!

Help him to prepare the Pre-S1 now! Move on step by step la!

It is a long road!

作者: jmk2012    時間: 20-4-17 06:30     標題: 回覆樓主:

How do you help your kid prepare?

作者: jmk2012    時間: 20-4-18 14:33     標題: 回覆樓主:

請問明年是否由4班加至5班?共多少人一班?

作者: maken    時間: 20-4-19 11:30

小女B2生,之前沒報到尼間,宜家入表唔知有沒機會
作者: jmk2012    時間: 20-4-19 12:06

回覆 maken 的帖子

Yes

作者: jmk2012    時間: 20-4-20 10:13

回覆 maken 的帖子

Please go to the school's official website or call the school for details.

作者: jmk2012    時間: 20-4-22 08:36

作者: jmk2012    時間: 20-4-26 08:48

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3820182&extra=page%3D4
For your reference.

作者: jmk2012    時間: 20-6-20 07:48

回覆 Duffy15 的帖子

https://stcc.eclasscloud.hk/kis/admission_form2/

作者: jmk2012    時間: 20-7-6 18:32

applied?

作者: CSSMF    時間: 20-7-8 19:54

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 20-7-9 01:10

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

作者: jmk2012    時間: 20-7-13 21:25     標題: 回覆樓主:

有家長問,有冇校車安排?

作者: jmk2012    時間: 20-8-1 12:50

請問今年入讀STCC的同學有冇band 2A- 1C?

作者: jmk2012    時間: 20-8-26 06:32     標題: 回覆樓主:

請問小朋友冇冇考pre-S1?

作者: soshanna    時間: 20-9-1 23:02

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 20-9-2 00:32

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

作者: jmk2012    時間: 20-10-12 23:15

回覆 soshanna 的帖子

基督教中國佈道會 聖道迦南書院 網上收生系統                               

https://stcc.eclasscloud.hk/kis/admission_form2/

作者: jmk2012    時間: 20-11-19 20:48

Virtual Information Day

https://www.stcc.edu.hk/stcc360/

作者: jmk2012    時間: 20-11-23 22:41

聖道迦南書院積極推廣飛盤成種子中學 體育科主任:藉飛盤運動鍛鍊團隊協作精神                                                                               
教育                                                                        17:15                                        2020/11/20                                                                       

https://topick.hket.com/article/ ... E%E7%A5%9E?r=cpstni

作者: jmk2012    時間: 20-12-21 12:15     標題: 回覆樓主:

請問今年有多少小六生報讀STCC?
有家長已交留位費?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5