教育王國

標題: second in 開始了,可分享? [打印本頁]

作者: Peggie0728    時間: 16-11-1 21:36     標題: second in 開始了,可分享?

請問1/11 見了的家長,可分享流程?

作者: eeie    時間: 16-11-2 10:25

一開始先入去間registration room, 坐下等叫名, 佢同一時段應該唔係好多人, 我早10分鐘到, 眼見等候的大約6-8個小朋友, 佢叫名就會對資料, 然後兩份一齊入file, 小朋友家長一齊去房門口等入去見校長, 會見其間家長在門口等, 我女見咗10分鐘出來了。
作者: Peggie0728    時間: 16-11-2 11:34     標題: 回覆:eeie 的帖子

謝謝分享!全過流程1小時可以完成?參考之前帖子兩位抽波仔決定先後去見校長,另一位看圖書,分下常識,第一位見校長小朋友不用問圖書內容?,請問可以分享下小囡的流程?

作者: eeie    時間: 16-11-2 17:59

Peggie0728 發表於 16-11-2 11:34
謝謝分享!全過流程1小時可以完成?參考之前帖子兩位抽波仔決定先後去見校長,另一位看圖書,分下常識,第 ...

是差不多一小時,等見時間反而耐;我女抽波仔抽到後,所以係先睇書後答題,都沒有問書的內容啊

作者: Peggie0728    時間: 16-11-2 21:17     標題: 回覆:eeie 的帖子

非常感謝。

作者: Diploidcell    時間: 16-11-2 22:36

Thanks for sharing. Were the girls interviewed by the current Principal (alone) or together with the incoming Principal ? Thanks.
作者: eeie    時間: 16-11-3 01:05

Diploidcell 發表於 16-11-2 22:36
Thanks for sharing. Were the girls interviewed by the current Principal (alone) or together with the ...

Current Principal together with a lady, I guess she is the Vice Principal

作者: Mc1234    時間: 16-11-3 06:56

eeie 發表於 16-11-2 10:25
一開始先入去間registration room, 坐下等叫名, 佢同一時段應該唔係好多人, 我早10分鐘到, 眼見等候的大約6 ...

請問全用廣東話?

作者: Diploidcell    時間: 16-11-3 09:13

回覆 eeie 的帖子

Thanks  so much.
作者: eeie    時間: 16-11-3 10:28

Mc1234 發表於 16-11-3 06:56
請問全用廣東話?
故事書是英文, 見面全用廣東話。

希望大家入到最理想的學校

作者: eeie    時間: 16-11-3 10:32

我都等大家分享吓2nd in情況, 我第一日in感覺係...問題咁簡單, 好想知校長係點選合適的女孩子
作者: Mc1234    時間: 16-11-3 12:16

eeie 發表於 16-11-3 10:28
故事書是英文, 見面全用廣東話。

希望大家入到最理想的學校

作者: Kysa    時間: 16-11-3 13:32

eeie 發表於 16-11-3 10:32
我都等大家分享吓2nd in情況, 我第一日in感覺係...問題咁簡單, 好想知校長係點選合適的女孩子 ...

請問有無傳説中嘅'轉轉櫈'呢?

作者: eeie    時間: 16-11-3 13:42

Kysa 發表於 16-11-3 13:32
請問有無傳説中嘅'轉轉櫈'呢?

據不可靠5歲密探聲稱沒有look look chair(emoji)

作者: Peggie0728    時間: 16-11-3 15:37     標題: 回覆:eeie 的帖子

英文書容易D喎!請問有無問書中內容?第一位見校長,就不用問故事內容?

作者: eeie    時間: 16-11-3 17:52

Peggie0728 發表於 16-11-3 15:37
英文書容易D喎!請問有無問書中內容?第一位見校長,就不用問故事內容?

...

其實爬下舊貼已經知道大概考乜野,我不宜多說啦。我估年年問得差不多,其實校長都唔怕你知,因為有d野真係知咗都冇得避改變不到的。過往都有試過第一日有張櫈點知第二日冇,上午下午今明後日問嘅嘢都可以不同,大家自行領吾吧• 我去之前都冇咩準備的,祝我好運也祝大家好運

作者: lui    時間: 16-11-3 20:04

eeie 發表於 16-11-2 10:25
一開始先入去間registration room, 坐下等叫名, 佢同一時段應該唔係好多人, 我早10分鐘到, 眼見等候的大約6 ...

You are very generous . May god bless you and your gal:)

作者: anaso22    時間: 16-11-3 21:12

有沒有人係下午in???

作者: 期雨    時間: 16-11-4 00:04     標題: 引用:一開始先入去間registration+room,+坐下等

原帖由 eeie 於 16-11-02 發表
多謝您的分享,希望囡囡有好成績。
另外你說2nd in 用廣東話,咁請問在1st in 時你們選擇的是哪種語言? 因為我女在1st in 時所選語言係英文。

作者: waninmama    時間: 16-11-4 21:09

eeie 發表於 16-11-3 01:05
Current Principal together with a lady, I guess she is the Vice Principal

Current Principal 李校長?

作者: hkpama2011    時間: 16-11-6 12:15

waninmama 發表於 16-11-4 21:09
Current Principal 李校長?

No, still Mrs. Dai

作者: Chocolatefree    時間: 16-11-7 18:28     標題: 回覆樓主:

樓主Peggie0728, 今天您女兒 2nd in ~ ok 嗎?

作者: Chocolatefree    時間: 16-11-8 10:38     標題: 回覆樓主:

樓主問完人地 1/11 2nd in 資料後,自己也消失了…………………………

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-8 14:28

Chocolatefree 發表於 16-11-8 10:38
樓主問完人地 1/11 2nd in 資料後,自己也消失了…………………………
其實今年考學校,ek氣氛好似好悶,無人想講野。好似個個都好緊張甘,無以前甘可以傾下等放榜。仲有成個半月...

作者: naughtyma    時間: 16-11-8 18:25

我囡囡都in完,個幾月甘長,我都想搵人陪我放榜呀!
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-8 19:20

naughtyma 發表於 16-11-8 18:25
我囡囡都in完,個幾月甘長,我都想搵人陪我放榜呀!
你見成點? 你學校有冇同學仔同你一樣也是有2nd?我學校得我個女一個,所以想搵人傾下都冇

作者: lui    時間: 16-11-8 20:50

cecilia.wilson 發表於 16-11-8 19:20
你見成點? 你學校有冇同學仔同你一樣也是有2nd?我學校得我個女一個,所以想搵人傾下都冇
...

今天見到大約350-360號。

作者: naughtyma    時間: 16-11-8 21:48

回覆 lui 的帖子

你點知呢?
作者: lui    時間: 16-11-8 21:51

naughtyma 發表於 16-11-8 21:48
回覆 lui 的帖子

你點知呢?

望到呀。1:30-3:30共見28個小朋友。最後的no around 350-360

作者: lui    時間: 16-11-8 21:52

lui 發表於 16-11-8 21:51
望到呀。1:30-3:30共見28個小朋友。最後的no around 350-360

所以可能一天in 70人。共7天。純粹估計

作者: naughtyma    時間: 16-11-8 22:33

lui 發表於 16-11-8 21:52
所以可能一天in 70人。共7天。純粹估計
我識有朋友囡囡今個星期五早上in,甘一共in幾多日呢?如有10日,70x10就等如700人?甘中獎機會都好渺茫!

作者: lui    時間: 16-11-8 22:33

naughtyma 發表於 16-11-8 22:33
我識有朋友囡囡今個星期五早上in,甘一共in幾多日呢?如有10日,70x10就等如700人?甘中獎機會都好渺茫!
...

不是日日in架。之後應該只有10及14

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-8 22:34

回覆 lui 的帖子

過去幾年也是差不多這個數字。約500右左
作者: lui    時間: 16-11-8 22:35

lui 發表於 16-11-8 22:33

你問下你朋友見到個no冇?因為個admin 小姐要tick.

作者: fish@home    時間: 16-11-8 23:19

請問知唔知面試嘅時候話要帶成績表正本,是面試時直接俾校長睇正本定只係對一對?
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-8 23:21

回覆 fish@home 的帖子

會睇的。面完先比返你

作者: fish@home    時間: 16-11-8 23:29

感謝回覆!大家加油,考小一之路實在難行!
作者: bb2911    時間: 16-11-8 23:44

今日阿囡都in 完。她說不出什麼details , 只說問了很簡單的問題,如名字和幼稚園!會面不夠10分鐘。早in 完都好,唔駛掛住,又擔心狀態,又擔心著涼!

作者: helenatse11    時間: 16-11-9 16:10

我女11/7 IN 的。
但當日我見到等候室有幾個女仔的表格上有大大隻 S 字.... 應該係之前有人講代表有家姐。

有咁多聯繫人士, 好難啊!
作者: hkpama2011    時間: 16-11-9 17:57

lui 發表於 16-11-8 22:33

之前見過14號都仲有,不過應該係最後一日!

作者: lui    時間: 16-11-9 18:03

hkpama2011 發表於 16-11-9 17:57
之前見過14號都仲有,不過應該係最後一日!

應該1/11 3/11 4/11 7/11 8/11 10/11 11/11 14/11 沒有星期三共八天。可能560人

作者: lui    時間: 16-11-9 18:13

helenatse11 發表於 16-11-9 16:10
我女11/7 IN 的。
但當日我見到等候室有幾個女仔的表格上有大大隻 S 字.... 應該係之前有人講代表有家姐。
...

一張紙40-50個number , 我見到四個s左右。

作者: hkpama2011    時間: 16-11-9 18:55

cecilia.wilson 發表於 16-11-8 14:28
其實今年考學校,ek氣氛好似好悶,無人想講野。好似個個都好緊張甘,無以前甘可以傾下等放榜。仲有成個半月 ...

可能等大家都in完會有多啲嘢分享
而家講太多,可能對已經in左嘅人唔公平。雖然,大家嘅問題都未必一樣!

作者: hkpama2011    時間: 16-11-9 18:58

lui 發表於 16-11-9 18:13
一張紙40-50個number , 我見到四個s左右。

有朋友話見到有D字,唔知又代表咩!

作者: Chocolatefree    時間: 16-11-9 19:14

hkpama2011 發表於 16-11-9 18:58
有朋友話見到有D字,唔知又代表咩!

D= daughter?

作者: hkpama2011    時間: 16-11-9 19:15

Chocolatefree 發表於 16-11-9 19:14
D= daughter?

係喎

作者: helenatse11    時間: 16-11-9 19:44

回覆 Chocolatefree 的帖子

D = old girl
作者: naughtyma    時間: 16-11-9 19:59

我近期收了不少reject ,反而這間有2nd,但又知競爭好大,唉.....壓力好大!
作者: naughtyma    時間: 16-11-9 20:01

另外想問以什麼準則定2nd in 日期呢?
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-9 20:02

回覆 naughtyma 的帖子

另外有post,話以前有個小朋友全軍覆沒,最後只有dgjs 收。所以不要太緊張吧。你還有沒有未出結果話未見的?

作者: naughtyma    時間: 16-11-9 20:09

謝謝你的鼓勵,其實我不是0 offer,但我想找些中游的學校反而reject.
作者: 3hearts    時間: 16-11-9 23:38

or D = dai?
作者: helenatse11    時間: 16-11-10 01:32

回覆 3hearts 的帖子

是 old girl, 因識人舊年的女兒考入,在表格上寫了 D
作者: hkpama2011    時間: 16-11-10 12:14

大家有無留意表格有校長簽名?

作者: hkpama2011    時間: 16-11-10 12:18

naughtyma 發表於 16-11-9 19:59
我近期收了不少reject ,反而這間有2nd,但又知競爭好大,唉.....壓力好大!

其實我同你情況差不多!但我自己衰,只報了6間,都有啲擔心

作者: helenatse11    時間: 16-11-10 12:41

回覆 hkpama2011 的帖子

有嗎?
作者: helenatse11    時間: 16-11-10 12:43

naughtyma 發表於 16-11-9 20:01
另外想問以什麼準則定2nd in 日期呢?
我知道第一天有舊生的也有家姐的, 但也有無關係人士..... 所以真係唔知咩準則?!
作者: helenatse11    時間: 16-11-10 12:46

我女話有2個女人响入面, 但亦有朋友同我講第一天 IN 的有三個人。應該係新舊校長加副校。

作者: hkpama2011    時間: 16-11-10 13:54

helenatse11 發表於 16-11-10 12:41
回覆 hkpama2011 的帖子

有嗎?

有呀,不過唔知有無咩含意,或者可能只係普通一個簽名,人人都有都唔定
純粹八卦問吓

作者: hkpama2011    時間: 16-11-10 13:56

helenatse11 發表於 16-11-10 12:46
我女話有2個女人响入面, 但亦有朋友同我講第一天 IN 的有三個人。應該係新舊校長加副校。

...

新校長唔係話現任副校長咩?
另有其人?

作者: naughtyma    時間: 16-11-10 14:05

應是中學部副校長
作者: naughtyma    時間: 16-11-10 14:09

hkpama2011 發表於 16-11-10 12:18
其實我同你情況差不多!但我自己衰,只報了6間,都有啲擔心
老公說我不用太大壓力,但有offer的與dgjs的落差大,真的有壓力,只想找人呻下下......希望這漫長的等待日子易過點
作者: hkpama2011    時間: 16-11-10 14:30

naughtyma 發表於 16-11-10 14:09
老公說我不用太大壓力,但有offer的與dgjs的落差大,真的有壓力,只想找人呻下下......希望這漫長的等待日 ...

正面啲諗,落差大,都叫有offer嘛

作者: mannitol    時間: 16-11-10 14:34     標題: 引用:Quote:hkpama2011+發表於+16-11-10+12:18+

原帖由 naughtyma 於 16-11-10 發表
老公說我不用太大壓力,但有offer的與dgjs的落差大,真的有壓力,只想找人呻下下......希望這漫長的等待日 ...
Haha…你嘅境況同我上年一樣,所以好明白你心情。嗰個月成日諗住亞囡有冇機會,想快啲有個了決。不過就係因為已有一間都適合嘅响手,心態反而冇咁擔心,只係有點妄想。隨遇而安吧,上天自有安排。祝福你。

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-10 16:14

我同你情況完全一樣。同埋現在已經冇乜幾多間需要面試,只餘下宣道同埋 cky.
但已經無心戀戰

作者: helenatse11    時間: 16-11-10 16:54

大家係咪都係無關係人士呀?

我覺得俾哂D位有關係個D,應該無太多位剩。
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-10 17:48

回覆 helenatse11 的帖子

沒關係,非名幼。

作者: hkpama2011    時間: 16-11-10 17:50

helenatse11 發表於 16-11-10 16:54
大家係咪都係無關係人士呀?

我覺得俾哂D位有關係個D,應該無太多位剩。 ...

沒關係,非名幼 x 2
不過最後收唔收都未知

作者: naughtyma    時間: 16-11-10 18:10

mannitol 發表於 16-11-10 14:34
Haha…你嘅境況同我上年一樣,所以好明白你心情。嗰個月成日諗住亞囡有冇機會,想快啲有個了決。不過就係因 ...
謝謝各位同路媽媽的分享與支持!Mannitol,想問你最終有無Offer呢?
作者: naughtyma    時間: 16-11-10 18:15

cecilia.wilson 發表於 16-11-10 16:14

我同你情況完全一樣。同埋現在已經冇乜幾多間需要面試,只餘下宣道同埋 cky.
小女連cky的2in都無,但現在心情也好好多,真的要承認面試是配對遊戲,看到小朋友的笑臉,便覺得不要將結果看得太重!很高興有這個平台同大家分享!

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-10 19:07

今年好多人連一個offer 都無。其實如果你已經有offer,加埋小朋友入到dgjs 2nd in. 其實你小朋友已經好叻。
第日喺學校如果一直俾心機都可以做頭果一批。
我都係咁同自己講,叫自己唔好咁緊張入唔入到dgjs

作者: mannitol    時間: 16-11-10 19:43     標題: 引用:Quote:mannitol+發表於+16-11-10+14:34+Hah

謝謝各位同路媽媽的分享與支持!Mannitol,想問你最終有無Offer呢?
有呀,現在日日好開心咁返學呢!其實CKY係我dream school, 亞囡都好鐘意,不過佢都係連2nd in 都冇。

作者: naughtyma    時間: 16-11-10 21:01

謝謝cecilia .wilson、mannitol,我希望囡囡同你囡囡上年一樣,失意CKY,得意Dgjs(發夢中,哈哈.........)
Btw, 想問以你對囡囡同學的認識,我們這些無關係人士是否真的很少機會入讀呢?
作者: mannitol    時間: 16-11-11 07:25     標題: 引用:謝謝cecilia+.wilson、mannitol,我希望囡囡

謝謝cecilia .wilson、mannitol,我希望囡囡同你囡囡上年一樣,失意CKY,得意Dgjs(發夢中,哈哈.........)
...
以我認識嘅,有家姐讀緊的有幾個,有幾多個媽咪係old girl,係聖公會會友就唔清楚。我比較熟悉嘅4個都係N無,連我自己都係。

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-11 07:42

其實我想問吓大家入到2nd in 的,是否也是很喜歡看書和識好多字的小朋友?
另外是大家的數學程度高不高?
我自己的女兒英文閱讀能力很高,但中文只係認得好小字。
數學方面,只係最簡單的加數,學校冇教我亦都冇同佢操。

作者: bb2911    時間: 16-11-11 14:23

mannitol 發表於 16-11-10 14:34
Haha…你嘅境況同我上年一樣,所以好明白你心情。嗰個月成日諗住亞囡有冇機會,想快啲有個了決。不過就係因 ...
我的情況差不多,但阿囡不太喜歡有的offer, 說很喜歡DGJS,入到會好開心,本來也不抱期望,但她一說,難免又想多了。⋯⋯現在要不時告訴她,很大可能失敗的!擔心她失望!
作者: bb2911    時間: 16-11-11 14:30

回覆 cecilia.wilson 的帖子

小女喜歡看書,但不是書不離手那種,有玩具一定是揀玩具啦。閱讀能力很普通,中英字也認得不多,因從不操!所以有2nd in非常意外,懷疑first in 著重listening, 理解多些。
作者: hkpama2011    時間: 16-11-11 14:41

mannitol 發表於 16-11-10 19:43
有呀,現在日日好開心咁返學呢!其實CKY係我dream school, 亞囡都好鐘意,不過佢都係連2nd in 都冇。

...

我都係好鍾意CKY,但女女又係連2nd in 都無。選校真係一個配對遊戲,我都係安慰自己,係女女唔適合間學校,唔係佢唔得!
希望到12月派彩時,我都同你一樣有好消息啦!

作者: hkpama2011    時間: 16-11-11 14:42

naughtyma 發表於 16-11-10 21:01
...

希望到時有機會做同學

作者: hkpama2011    時間: 16-11-11 14:46

bb2911 發表於 16-11-11 14:30

小女喜歡看書,但不是書不離手那種,有玩具一定是揀玩具啦。閱讀能力很普通, ...

我個女同你個女差不多,所以我都好意外!

作者: helenatse11    時間: 16-11-11 15:29

其實那些一D關係都無, 而最後又入到嘅女仔, 一定好叻!!

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-11 15:44

回覆 helenatse11 的帖子

我反而會話,如果一啲關係都冇入到的女仔,佢哋的父母好叻。 lol
因為小朋友現階段的表現好反映父母用咗幾多心機

作者: helenatse11    時間: 16-11-11 15:58

作者: jenjenny    時間: 16-11-11 16:49

cecilia.wilson 發表於 16-11-11 07:42
其實我想問吓大家入到2nd in 的,是否也是很喜歡看書和識好多字的小朋友?
另外是大家的數學程度高不高?
...

我囡喜歡閲讀,英文閲讀能力高,書不離手,連食飯都要睇書,但中文字識很少,數學中等

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-11 17:25

回覆 jenjenny 的帖子

咁你面試時用中文定英文?

作者: jenjenny    時間: 16-11-11 17:32

cecilia.wilson 發表於 16-11-11 17:25
回覆 jenjenny 的帖子

咁你面試時用中文定英文?

中文,照我所知,應該無得揀

作者: naughtyma    時間: 16-11-11 18:23

bb2911 發表於 16-11-11 14:30

小女喜歡看書,但不是書不離手那種,有玩具一定是揀玩具啦。閱讀能力很普通, ...
小女的情況與大家極之接近,我覺得1st除考聆聽、理解外,應考口語,因我囡囡說用英文創作了一個故事/看圖說故事俾老師聽,總之應無考太深的認字,否則囡囡實fail!因自問我只著重語境,但沒有谷囡囡認字。
作者: naughtyma    時間: 16-11-11 18:26

hkpama2011 發表於 16-11-11 14:42
希望到時有機會做同學
承你貴言
作者: jenjenny    時間: 16-11-11 18:36

naughtyma 發表於 16-11-11 18:23
小女的情況與大家極之接近,我覺得1st除考聆聽、理解外,應考口語,因我囡囡說用英文創作了一個故事/看圖說 ...

我們那組無考會話,我女話只做卷同玩了一個遊戲

作者: naughtyma    時間: 16-11-11 18:46

甘可能唔同組考唔同task了
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-11 19:13

我女果組係做卷,掛毛巾。做卷有中英數,掛毛巾兩個小朋友一組

作者: eeie    時間: 16-11-11 23:16

我女唔係好講1st in考咗d咩,只係話睇故事蓋印,同埋玩集體遊戲⋯
佢平時英文閱讀能力比較好,中文不算很好是平均的。

作者: naughtyma    時間: 16-11-12 09:47

請問據以往的經驗,是否早一日,即21/12收信呢?
作者: ccsai    時間: 16-11-12 11:41

我女1st in時只係做中英文卷各一份,同另一考生合作摺手巾,單獨掛手巾。其實無諗到佢過到呢關,因為我哋一向無谷佢,加埋我哋係n無仲要係細女。中文佢認字幾好,幾乎可以自己睇故事書,英文就一般。數學識加數,開始有減數概念。
10號當日2nd in了。

希望大家都有好消息可以做同學~
作者: eeie    時間: 16-11-12 11:52

哩個post會唔會一直延續至出offer?仲有成個幾月

作者: eeie    時間: 16-11-12 11:53

naughtyma 發表於 16-11-12 09:47

係,大家期待的聖誕禮物

作者: BabyAndre    時間: 16-11-12 12:14

naughtyma 發表於 16-11-12 09:47

去年是12月19日收信。

作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-12 12:29

希望大家可以一齊入到,到時做埋同學,可以繼續延續我哋嘅交流。
我女是一月大女,性格內向,但因為知道這是好學校所以很盡力去考試。
因為佢英文比中文好,但係2 nd in面試全中文,所以變咗一面講一面夾左好多英文單字。
等全部人面試之後可以分享多啲第二次面試的內容。因為仲要等成個幾月,其實都好悶
作者: cecilia.wilson    時間: 16-11-12 12:30

回覆 BabyAndre 的帖子

請問成功和不成功的是否也是同一日收信?
作者: jenjenny    時間: 16-11-12 14:17

cecilia.wilson 發表於 16-11-12 12:29
希望大家可以一齊入到,到時做埋同學,可以繼續延續我哋嘅交流。
我女是一月大女,性格內向,但因為知道這 ...

我女又係唔係外向型,英文比中文好,不過讀傳統中文幼稚園,所以廣東話溝通無問題,但有時亦會夾些英文單字,佢係筆試好過面試果種,所以都怕2nd in 未能達到甘top的學校的要求

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5