教育王國

標題: 2017-18 P1報名人數 [打印本頁]

作者: sinying520    時間: 16-8-17 11:25     標題: 2017-18 P1報名人數

今日去交form,問同事仔話今年收到7000份申請表,真係好誇張,都係陪跑多。。。

作者: francis_chan    時間: 16-8-17 18:20     標題: 引用:今日去交form,問同事仔話今年收到7000份申

原帖由 sinying520 於 16-08-17 發表
今日去交form,問同事仔話今年收到7000份申請表,真係好誇張,都係陪跑多。。。

...
網上申請時間至21號,申請人數到時肯定不止此數!

作者: tracy.ho    時間: 16-8-18 09:09     標題: 回覆:2017-18 P1報名人數

小朋友英文唔叻,陳守仁面試係用玩嘅形式定真係要自我介紹?有冇媽媽知道?THX

作者: ok3    時間: 16-8-18 17:18

tracy.ho 發表於 16-8-18 09:09
小朋友英文唔叻,陳守仁面試係用玩嘅形式定真係要自我介紹?有冇媽媽知道?THX

...
Ipad 選答案同遊戲形式. 應該冇咁formal, 要自我介紹啦! 不過咩形式都好, 諗住考TSL, 小朋友英文唔叻就真係要諗諗計. 否則唔易過關.

作者: sinying520    時間: 16-8-19 12:59     標題: 引用:Quote:tracy.ho+發表於+16-8-18+09:09+小朋

原帖由 ok3 於 16-08-18 發表
Ipad 選答案同遊戲形式. 應該冇咁formal, 要自我介紹啦! 不過咩形式都好, 諗住考TSL, 小朋友英文唔叻就真係 ...
但英文點為至叻?要會話流利?

作者: ok3    時間: 16-8-19 13:46

但英文點為至叻?要會話流利?
相信聽,說,讀&寫要平均.我小朋友聽, 讀&寫較好. 會話可以, 但肯定唔係流利嗰隻. 一樣有offer.

作者: 三伏    時間: 16-8-21 00:05

暫時超過7200 人報名.
作者: MyAshley    時間: 16-8-22 00:28

已截止,今年共有7400人報名應考陳守仁 2017-18 小一,歷史新高!
作者: sinying520    時間: 16-8-22 08:26     標題: 引用:+本帖最後由+MyAshley+於+16-8-22+00:30+編

原帖由 MyAshley 於 16-08-22 發表

已截止,今年共有7400人報名應考陳守仁 2017-18 小一,歷史 ...
7400個小朋友,只有160個位,相信都真係陪跑居多

作者: francis_chan    時間: 16-8-22 08:54     標題: 回覆:sinying520 的帖子

舊年係150人啊!

作者: string_mama    時間: 16-8-27 07:20     標題: 回覆:2017-18 P1報名人數

請問陳守仁係咪真是不收細B?聽聞有細B的case係in到第三round校長叫佢下年再去考過。

作者: francis_chan    時間: 16-8-27 10:16     標題: 引用:請問陳守仁係咪真是不收細B?聽聞有細B的cas

原帖由 string_mama 於 16-08-27 發表
請問陳守仁係咪真是不收細B?聽聞有細B的case係in到第三round校長叫佢下年再去考過。

...
如果唔俾機會同唔收個細B,點解要俾家長去見第3 round?能夠去到第3round即係小朋友絕對有能力去入讀TSL,去得到第3 round一係就係直接有offer,一係就係waiting,就算係waiting有人放位已經係有機會收,學校如果真係唔收細B?會唔會俾細B去到第3 round浪費學校時間?而唔收細B相信絕不會是事實!

作者: QQmamimi    時間: 16-8-27 12:50

別太認真。如果校長真係有這樣講過的話,可能他根本亂嗡!
因為他對我講的版本剛好相反。
作者: sandychan0707    時間: 16-8-27 21:12     標題: 引用:請問陳守仁係咪真是不收細B?聽聞有細B的cas

...
絕對唔係,我小朋友十一月尾出世,今年都照收,見校長時問過大細B係冇關係,主要係睇小朋友能力!

作者: francis_chan    時間: 16-8-28 08:30     標題: 引用:請問陳守仁係咪真是不收細B?聽聞有細B的cas

...
相信呢個聽聞唔會係真!俾得家長去見校長,已經有機會收了!

作者: sinying520    時間: 16-8-28 09:43     標題: 回覆:francis_chan 的帖子

其實係咪真係要英文流利先收?

作者: grandmalolo    時間: 16-8-28 10:38

,請不要太對TSL美滿化。
作者: grandmalolo    時間: 16-8-28 10:40

OPEN DAY 優秀學生的一面全是假象,不要再以英文好就是理想。
作者: grandmalolo    時間: 16-8-28 10:43

幾年前call waiting 入,好似非入不可,幾年後後悔莫及。
作者: francis_chan    時間: 16-8-28 11:05     標題: 引用:其實係咪真係要英文流利先收? +

原帖由 sinying520 於 16-08-28 發表
其實係咪真係要英文流利先收?
應該不是!

作者: francis_chan    時間: 16-8-28 13:20     標題: 引用:幾年前call+waiting+入,好似非入不可,幾

原帖由 grandmalolo 於 16-08-28 發表
幾年前call waiting 入,好似非入不可,幾年後後悔莫及。
可否詳細說明一下?

作者: sandychan0707    時間: 16-8-30 00:47     標題: 引用:幾年前call+waiting+入,好似非入不可,幾

願聞其長x2

作者: Ocean419    時間: 16-8-30 09:15     標題: 引用:OPEN+DAY+優秀學生的一面全是假象,不要再

OPEN DAY 優秀學生的一面全是假象,不要再以英文好就是理想。
我去過幾間小學的open day,冇一間不是派精英上台表演,而TSL 就算是台下的學生都是十分醒目有禮和英文流利

作者: QQmamimi    時間: 16-8-30 10:45

這位家長在學校發生了什麼事?怨氣很大。不如同學校好好溝通一下!
作者: sandychan0707    時間: 16-8-30 12:23     標題: 引用:這位家長在學校發生了什麼事?怨氣很大。不

原帖由 QQmamimi 於 16-08-30 發表
這位家長在學校發生了什麼事?怨氣很大。不如同學校好好溝通一下!
我都好想知道

作者: Kato88    時間: 16-9-1 05:20     標題: 引用:幾年前call+waiting+入,好似非入不可,幾

我都好想知,感謝分享

作者: alicesang    時間: 16-9-3 10:18     標題: 引用:+本帖最後由+grandmalolo+於+16-8-30+19:05

,請不要太對TSL美滿化。
其實每間學校都怕收生不足,無論直私定津校,有學校會開openday、有D去目標幼稚園演講、或者俾幼稚園帶團參觀,所以宣傳好的一面是正常不過的。
呢位家長,如果小朋友已在tsl就讀,可能現在不似預期,其實能被幾千人選到去final round的小朋友大家一様優秀,當中差異只是很少很少。與其在Bk不停用力唱衰學校,不如好好扶助下小朋友比較弱的一方面。真的,校內成績排名不是最最重要,到小六自行選二所津中面試,你或許有出乎意料的結果,因為大多中學是看教局的排名次第,不是看校內名次的,而面試的表現亦直接計分,英中尤其看重英文oral 表現吧!加油!

作者: francis_chan    時間: 16-9-3 12:48     標題: 引用:幾年前call+waiting+入,好似非入不可,幾

咁即係有甚麼問題?可否講得具體一點??

作者: grandmalolo    時間: 16-9-5 11:45

回覆 alicesang 的帖子

這只是忠告,而不是唱學校,入讀了數年,LIKE 不LIKE或後悔與否 已不重要,最緊要孩子成長、學習環境和朋輩的影響。另外,選校不要因報名人數而斷定該校有多受歡迎,最後而入讀!TKS這一刻,作為家長也會努力輔助孩孑,因完全不能依靠學校。

作者: 三伏    時間: 16-9-5 13:40

grandmalolo 發表於 16-9-5 11:45
回覆 alicesang 的帖子

這只是忠告,而不是唱學校,入讀了數年,LIKE 不LIKE或後悔與否 已不重要,最緊要 ...
妳所講的可以套用在好多學校, 講咁多句都係點唔到題.
作者: francis_chan    時間: 16-9-5 13:50     標題: 回覆:grandmalolo 的帖子

當然作為子女家長也會努力輔助孩孑,而完全依靠學校,相信任何家長也不會相信!如果子女學業追不上,安排子女去補習相信係必然的事!其實相信間間學校,都不可能完全顧全好所有學生!學生之間學業,人際能力,運動或音樂表現盡會有所分別!聽聞有些小朋友去了津校小一剛上堂,就需要被罰留堂,或校主任對個別學生態度已經很差!Tsl又有沒有這種情況呢?樓主要想想,如果Tsl都算不好,面對貴子女情況,去到其它學校,結果可能更壞!不過也想聽聽樓主子女發生了甚麼事?

作者: Mimichuchu    時間: 16-9-5 18:26     標題: 回覆:2017-18 P1報名人數

我是用家,長子已經畢業,幼女仍有TSL.  他倆也非常喜歡學校,享受上學的日子!

陳守仁的學生讀書未必好叻,但我最欣賞他們自信滿滿,語文能力好,這些都是一生受用的。

校長好有心搞好學校,搞openday我唔覺得係marketing, 而係一個比學生學習和一展所長的機會。家長們都好熱心做helper, 支持學校!

如果有家長認為學校有問題,希望他多和學校communicate,才是对孩子最好!

作者: 三伏    時間: 16-9-5 23:39

Mimichuchu 發表於 16-9-5 18:26
我是用家,長子已經畢業,幼女仍有TSL.  他倆也非常喜歡學校,享受上學的日子!

陳守仁的學生讀書未必好叻 ...
學校有好多人性化政策. 好似取消左簡介日, 唔使家長咁辛苦. 如果似其他學校咁marketing 就攪多幾場等多些人氣. 又好似前年取消安排六月的第二次收生. 免得家長又要撲黎撲去, 老師又唔使咁辛苦. 如果係cap 水學校收多10幾20萬都好. 但佢地無咁做. 對家長同老師咁關懷, 重有乜好投訴. 都唔知係咪第二間學校走黎攪場.
作者: francis_chan    時間: 16-9-6 00:19     標題: 回覆:三伏 的帖子

其實取消左第二次收生,係對第一次收生只有waiting的小朋友肯定比較公平!

作者: siushun    時間: 16-9-7 10:57     標題: 回覆:2017-18 P1報名人數

第二輪有無要交portfolio 呢?

作者: alicesang    時間: 16-9-7 15:23     標題: 引用:第二輪有無要交portfolio+呢? +

原帖由 siushun 於 16-09-07 發表
唔使交

作者: francis_chan    時間: 16-9-11 10:56     標題: 引用:第二輪有無要交portfolio+呢? +

原帖由 siushun 於 16-09-07 發表
如果小朋友入左waiting list,到時候可以補交番!

作者: silvia_ng    時間: 16-9-13 08:10     標題: 引用:我是用家,長子已經畢業,幼女仍有TSL.++他

原帖由 Mimichuchu 於 16-09-05 發表

陳守仁的學生讀書未必好叻 ...
我大仔都畢左業,細女仲係tsl.  學校bullying老師唔處理/唔識處理,換老師如走馬燈,攪到學生冇歸屬感(大年9月1號都唔會返學校,話唔知仲有邊個老師仲係度教!),  同學校communication?!  上星期三晚家長會,我預先準備左一張A4紙問題,台上三個人都唔答我!4考改三評估出通告用錯既數據,話全港50%學校用3次評估。我唔信,我親自每間去睇人校曆,睇小學概覽,發現根本20%都冇!
好多人有人質係手,敢怒而不敢言。我個女今年最後一年,我發覺係越忍口佢地越過份!從今日開始,我唔會再忍!

作者: silvia_ng    時間: 16-9-13 08:18     標題: 引用:Quote:Mimichuchu+發表於+16-9-5+18:26+我

原帖由 三伏 於 16-09-05 發表
學校有好多人性化政策. 好似取消左簡介日, 唔使家長咁辛苦. 如果似其他學校咁marketing 就攪多幾場等多些人 ...
人性化?!希望你小朋友成功入讀,感受佢啲"人性化", 仲要全盤接受,否則你會被視為"攪事份子",  學校內會有人好好招呼你個人質,包括義工家長,荒死你人質聽唔到,會好大聲咁同佢講野!

作者: francis_chan    時間: 16-9-13 08:30     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

請問4考改3評估有甚麼問題?另外請問貴長子考到的中學好不好?

作者: silvia_ng    時間: 16-9-13 09:57

francis_chan 發表於 16-9-13 08:30
請問4考改3評估有甚麼問題?另外請問貴長子考到的中學好不好?

我長子考到中學好唔好關學校政策咩事呢?! 仲有, 天下間冇好既學校, 只有適合既學校。陳守仁我最認同以上既人講既事︰就係小朋友英語能力高,呢點絕對係事實。是其是,非其非也。

至於改評估有咩問題? 初小小朋友應該冇問題(我個人亦贊成考少D,測小D, 因此先揀陳守仁)。但對今年小六,已經呈過一次分既學生又點呢?

1) 1
月29日做的問卷調查,要九月才公開數據,並要即時執行,有冇問題?

2) 為何對家長解釋會議安排在開學後?而非在有結果後即時舉辦家長講座?有冇問題?

3) 通告上寫出家長教師會於5月20日支持學校決定,但會議記錄在那裡?咁有冇問題?

(按:家長教師會開會之會議記錄由2014年2月後未再上載過內聯網)

4) 通告上列出法團校董會於本年7月16日才批準,為何要馬上落實執行,而非給予家長有足夠的通知期 / 心理準備才實施呢?咁有冇問題?

5) 學校唔知搵邊度D數據話50%用3次評估方法, 但我搵既並非如此(小學概覽所有人都睇得,你都可以睇下先覆我)。咁有冇問題?

6) 何不如大部份三次評估學校般,在11月,3月,6月評估呢? 當中有什麼考慮?

1) 開學至第一次考試上課日期共66日(包括三天適應半天課程);
2) 下學期至測驗共40天上課日;
3) 測驗後至年終考試共42天上課日(包括兩天TSA及兩日預留予TSA)

如果考試日數盡量平均分配,學生便可避免有過多課程需要兼顧。

作者: @@    時間: 16-9-13 10:33     標題: 引用:幾年前call+waiting+入,好似非入不可,幾

Similar situation as my friend, only difference was they are not on waiting. They got admitted on the first round.

作者: @@    時間: 16-9-13 10:41     標題: 引用:這位家長在學校發生了什麼事?怨氣很大。不

原帖由 QQmamimi 於 16-08-30 發表
如果學校係真正開明當然可以溝通,不過...

明顯地就係「順我者昌,逆我者...」

作者: kkqueendom    時間: 16-9-13 11:32

唉....真係失望
作者: francis_chan    時間: 16-9-13 13:56     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

其實以上問題當時係有幾多家長覺得係好大問題?

作者: silvia_ng    時間: 16-9-13 17:57     標題: 引用:其實以上問題當時係有幾多家長覺得係好大問

原帖由 francis_chan 於 16-09-13 發表
其實以上問題當時係有幾多家長覺得係好大問題?
我係1Sept收通告先知今年P6家長支持改三次評估支持率係57%,  而出問卷時係未公佈詳細安排,例如考試月份,改為兩三次quiz取代等等,呢啲係1 Sept及上星期三既家長晚會先知。其餘級別支持率係around 70%.

作者: QQmamimi    時間: 16-9-13 20:24

讓人汗顏
作者: unfair123    時間: 16-9-13 22:11

作為陳守仁用家, 我們十分支持4考改3評, 因為好多學生exam都發溫, 參考學校平時分數比考試分高10-15%, 我相信學校改革建机於此, 相信整個改革巳溫讓一段長時間.

作者: silvia_ng    時間: 16-9-13 22:42     標題: 引用:作為陳守仁用家,+我們十分支持4考改3評,+因

原帖由 unfair123 於 16-09-13 發表
作為陳守仁用家, 我們十分支持4考改3評, 因為好多學生exam都發溫, 參考學校平時分數比考試分高10-15%, 我相 ...
如果我係其他年級學生或者係黎緊投考既家長,我諗我都支持。不過對已經考過一次呈分既學生,到開左波到下半場先話你知要改rules, 又真係幾有趣。話時話,你上星期三有冇份聽晚會?我自己聽完就發覺同6年前入學時所要求既學校完全唔同左,愉快學習不見了,洗濕咗個頭家下硬食埋落去。到呈分時一分都不能少既壓力,擴張到每次既平時分。。。真係開心到呢。。。以往都係TOBS (數學科) 會咁,而家四科齊鳴。我家下晚晚要化身做9527, 再扮演心理輔導員添呀!

作者: tomcathui    時間: 16-9-13 23:07

客觀事實是這次改革對現在六年班學生和家長的影響是最大,無論是好是壞最後一年改變遊戲規則,都使用家不安。學校改革的出發點不用懷疑,在競爭激烈的分數比較中,加入平時分(小測分)確是公平一點,而現在的考生之多,新學生質素不斷提升,也趨化了要更完善的考核制度。雖然,來得有點生硬,但相信大部份家長都會接受既定事實。
對看官我想留下一點提示:TSL英文科是必定好的;中文科和數學科才是兵家必爭之地。祝大家學業進步。
作者: silvia_ng    時間: 16-9-13 23:20     標題: 引用:客觀事實是這次改革對現在六年班學生和家長

原帖由 tomcathui 於 16-09-13 發表
客觀事實是這次改革對現在六年班學生和家長的影響是最大,無論是好是壞最後一年改變遊戲規則,都使用家不安。 ...
來得有點生硬,但都會接受。。。咪就係硬食囉(乜有得揀咩?!) !😂 陣間分分鐘會有啲"何不食肉糜"既留言出現添。😂

作者: francis_chan    時間: 16-9-14 00:03     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

轉變雖然來得快有點急,,令部分人可能一時不能接受!但所有小六學生其實都在同一制度下作公平評分,看不到轉變後會有甚麼大問題!

作者: silvia_ng    時間: 16-9-14 07:08     標題: 引用:轉變雖然來得快有點急,,令部分人可能一時

原帖由 francis_chan 於 16-09-14 發表
轉變雖然來得快有點急,,令部分人可能一時不能接受!但所有小六學生其實都在同一制度下作公平評分,看不到 ...
其實我都係問緊前面果六條問題有冇問題(特別係假數據引導家長果條) ,其他公平與否我都唔夠膽講,每個人承受改變能力唔同,當恆之有效既制度突然要改,校方美其名話希望考中間果班小朋友會考得好返啲(咁佢地上左,邊個跌落黎呢?好高深既語言藝術呀!), 完全迴避其他問題唔答令家長釋疑,咁又真係冇問題?記住,呢級100人入面,仲有43人反對佢架!

作者: gingerale    時間: 16-9-15 10:03

回覆 silvia_ng 的帖子

Don't be a sore loser!
作者: silvia_ng    時間: 16-9-15 16:18

gingerale 發表於 16-9-15 10:03

你好有趣,或者你係D比人霸王硬上弓後都會send appreciation letter 比人果D。 道不同不相為謀,你咪答我啦! 用"茅招贏人",唔通又好光彩咩? 定係只識做呢D野?!

作者: gingerale    時間: 16-9-15 16:57

TSL雖然越來越多人申請,到畢業還是有band 2, band 3的學生。P6的時候,通常邊緣學生的家長都好緊張,每個分數也會很計較,這也是正常的。改了考試次數或平時分比重,對這些學生有害與否真的很難說,因為他們成績有時幾波動,但對大部份學生來說,應該不會有什麼影響。 其實TSL就算是b1/2邊緣學生,上了b1b/c的中學,也可以“名列前茅”,"越讀越有自信”, 不是嗎?
作者: QQmamimi    時間: 16-9-15 23:08

Silvia EE, 一直追睇你的貼文。到今次事件為止真的好震撼。
因為你一直也是TSL論壇的指南針。 相信這次事件讓你真的
太失望了。 如果事情屬實,確實令現在快要畢業的學生很無奈!
作者: francis_chan    時間: 16-9-16 09:24     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

制度改變係事實,任何改變都會有人讚成或反對,如果任何事都要有100%人讚成才能做才能改變,相信任何事都做不成!只有收拾心情,在餘下時間做好好子女的評估作準備,相信成績會俾先前呈分試方法更好更佳也不是沒有可能!

作者: silvia_ng    時間: 16-9-16 09:58     標題: 引用:+本帖最後由+gingerale+於+16-9-15+17:02+

原帖由 gingerale 於 16-09-15 發表

TSL雖然越來越多人申請,到畢業還是有band 2, band 3的學 ...
其實我都係針對佢個手法,好差囉!亦係近年既處事手法。P5以前都有Education camp, 上年粒聲唔出冇埋,唔知咩事。上年P5呈分試,今年開學先知話計錯分,排名好多學生受影響。但單靠細路轉述,有啲話英文默書出錯,有啲話常識出錯,到底係咩出錯,唔知呀?!其實我女會否受呢次改變而得益,都係未知知數(佢亦係某人口中啲讀得唔好既學生添) ,但點解我都會出聲呢?因為我都真係忍左好耐啦,乜真係可以咁獨斷獨行架咩?!

作者: silvia_ng    時間: 16-9-16 10:01     標題: 引用:Silvia+EE,+一直追睇你的貼文。到今次事件

原帖由 QQmamimi 於 16-09-15 發表
Silvia EE, 一直追睇你的貼文。到今次事件為止真的好震撼。
因為你一直也是TSL論壇的指南針。 相信這次事件 ...
我都知好多人睇我留言,因為我好on居地係03年登記時用真名,咁我講野都一直係有果句講果句。網上講野有法律責任呀!更何況我有呢次相關既通告,冇得作假架!

作者: silvia_ng    時間: 16-9-16 10:07     標題: 引用:制度改變係事實,任何改變都會有人讚成或反

原帖由 francis_chan 於 16-09-16 發表
制度改變係事實,任何改變都會有人讚成或反對,如果任何事都要有100%人讚成才能做才能改變,相信任何事都做 ...
其實我唔洗你教我點教我女預備呈分試,我亦知道每個政策都唔會得到100%認同才可出台。觀乎你每個留言都係叫我"接受", 恐怕你忽略左我講既重點:我係已經知道自己冇得揀,要硬食。再者,我一早提出果幾個問題,你冇回應過,同校方一樣喎!咁又如何令人信服呢?

作者: gingerale    時間: 16-9-16 13:21

silvia_ng 發表於 16-9-16 10:01
我都知好多人睇我留言,因為我好on居地係03年登記時用真名,咁我講野都一直係有果句講果句。網上講野有法律 ...

很多人都知道自從妳在PTA處得不快後,就對學校好多意見,在這背景下,你在此的評論已不太中肯了!既然你已繞過學校去保良局和教育局投訴,就等他們幫你處理,不要在此發放不平衡的資訊去影响别人了!

作者: silvia_ng    時間: 16-9-16 15:13     標題: 引用:Quote:silvia_ng+發表於+16-9-16+10:01+ 我

原帖由 gingerale 於 16-09-16 發表
很多人都知道自從妳在PTA處得不快後,就對學校好多意見,在這背景下,你在此的評論已不太中肯了!既然你已 ...
嘩嘩嘩,你好似係insider喎!我向教育署同保良局投訴你都知!我好似從冇透露過喎!(even我私人facebook都冇同人講),  咁問你講野難道就會公正?呢件事好睇啦,學校要派人打擊我係呢個平台講事實,你唔好delete post呀!咁我諗你好清楚pta選舉後,佢地可以搬龍門玩互選職位又得,猜包剪揼選秘書位都得又得啦!(保良局教育部總主任係tsl學生家長我都知,我都好期待學校既書面回覆呢!唔知佢打算企家長果邊,定局方果邊呢?)

作者: silvia_ng    時間: 16-9-16 15:25     標題: 引用:Quote:silvia_ng+發表於+16-9-16+10:01+ 我

很多人都知道自從妳在PTA處得不快後,就對學校好多意見,在這背景下,你在此的評論已不太中肯了!既然你已 ...
頭先打唔哂,講多少少。我要澄清,我冇繞過學校就去書面投訴,而係我上星期三比左機會學校解釋,準備好成張A4紙問題,但佢地一條都冇答我,放棄左溝通機會。書面投訴係我星期四寄出既,唔好老屈。仲有你所講既pta選舉,已事隔兩年前既事,如果我係有心講學校不是,兩年內已可講十萬八千次,仲可以公開同某人既WhatsApp對話,但我冇選擇咁做囉。唔好諗到我好得閒,好恨做pta先得架!我當日參選係為細路,為相信我既家長,唔係想做學校既紙板公仔呀!果啲留返比其他有心人做啦!

作者: Mei721    時間: 16-9-16 16:03

gingerale 發表於 16-9-15 10:03

How sweet!
So you are the ultimate winner?
May God bless you, amen.

作者: Mei721    時間: 16-9-16 16:12

silvia_ng 發表於 16-9-16 15:25
頭先打唔哂,講多少少。我要澄清,我冇繞過學校就去書面投訴,而係我上星期三比左機會學校解釋,準備好成張 ...

Silvia EE, 留返d 時間專注呈分試。

衰d 講你捱多8個零月就見生天,真係犯不著浪費自己寶貴嘅時間。妳原意係為大家好,理性尋求對話,但可惜好多人根本唔明白。情況似現時社會,有一班人為香港努力,可惜保皇勢力強大... 天佑眾人吧!

唔好再浪費時間係呢個小平台同打手角力。

作者: @@    時間: 16-9-16 16:19

gingerale 發表於 16-9-16 13:21

從何途徑可以知道點樣「處得不快」呢? 願聞其詳...

Thanks.

作者: gingerale    時間: 16-9-16 18:10

@@ 發表於 16-9-16 16:19
從何途徑可以知道點樣「處得不快」呢? 願聞其詳...

Thanks.
當事人都沒有否認“處得不快”,不用詳談了。
其實當事人應看看閣下的帖子:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3252672&pid=42786287&fromuid=537695\

作者: silvia_ng    時間: 16-9-16 19:31     標題: 引用:Quote:@@+發表於+16-9-16+16:19+從何途徑可

喂,唔好選擇性失明啦打手,冇事實去反駁我,但又拉開話題唔答人野。仲有呢,你引既帖係中學既學校,原來入黎既小學生都要有咁既心理質素,我諗好多家長眼晴雪亮好多。我話比果個家長知啦,我真係好不快呀,就好似比人呃左好耐,到發現真相果陣既感覺咁囉!

作者: silvia_ng    時間: 16-9-16 19:37     標題: 引用:Quote:silvia_ng+發表於+16-9-16+15:25+ 頭

原帖由 Mei721 於 16-09-16 發表
Silvia EE, 留返d 時間專注呈分試。

衰d 講你捱多8個零月就見生天,真係犯不著浪費自己寶貴嘅時間。妳原 ...
都係架,呢件事就算點樣都好,都知道冇得推倒重來,我只想要一個答案,只希望前人種福後人享。如果再比某啲衰人咁攪落去,前人一直努力既心血只會化為烏有。佢可以係網上打擊我,但網下既人呢?佢控制到幾多?

作者: gingerale    時間: 16-9-16 21:50

silvia_ng 發表於 16-9-16 19:31
喂,唔好選擇性失明啦打手,冇事實去反駁我,但又拉開話題唔答人野。仲有呢,你引既帖係中學既學校,原來入 ...

我是想你看該家長其中一段留言,可能要desktop先看到,算吧!
你是風雲人物,不需要insider,很多家長,學生,老師都識得你,你和學校及其他家長因PTA鬧不快是事實,大家都知,不用反駁。你早兩年已在EK已有批評學校對你個仔不公,不是最近才"開火"了。當我們與別人結怨後,對方做什麼都會覺得有問題。我唔係咩打手,只係近日你在此偏頗的言論,加上人人當你係TSL icon,我先好似你咁,不能再忍才出聲。

作者: silvia_ng    時間: 16-9-16 23:31     標題: 引用:Quote:silvia_ng+發表於+16-9-16+19:31+ 喂

我是想你看該家長其中一段留言,可能要desktop先看到,算 ...
你咪扮唔係insider啦!我出信去教育署冇人知架,除左校方既人,又或者core group, 無啦啦你又點會知呀!你同校方有咩親密關係呀?你地呢兩年對我既"熱情既關心"點會唔知?!大家係交接會第二日,吹行雞打哂電話黎唱衰我,其實好多人話我知呀!我唔出聲反駁,係免得好似果個人咁無腦呀!兩年前呀仔份數學卷由第一個老師改係啱,突然改做錯我都好記憶猶新呀!大拿拿4分扣哂,由98落到94,點會唔記得老師既"關照"呀!你冇實質既理據去回答我既疑問,咁你不如收啦!只係識用pta唔愉快乜乜物物,咁其實係咪要我公開我同楊永明私下傾呢件事既WhatsApp呢?拿,我講多次,人在做天在看!呢句應該令大家念念不忘啦!我唔打算回應你呢個假名人啦,你分分鐘自己就係方丈,我再答你就似怨婦,我乖乖等教育署佢地reply就得。

作者: gingerale    時間: 16-9-17 00:07

silvia_ng 發表於 16-9-16 23:31
你咪扮唔係insider啦!我出信去教育署冇人知架,除左校方既人,又或者core group, 無啦啦你又點會知呀!你 ...

咁激動,任何旁觀者都看出妳同校方深仇大恨啦,連校長也直乎其名!你在此的談論有幾持平中肯,大家都心中有數了。不用回答我了,再咁激呢個thread好快會俾人摺埋呢!

作者: lololala    時間: 16-9-17 00:38

你咪扮唔係insider啦!我出信去教育署冇人知架,除左校方既人,又或者core group, 無啦啦你又點會知呀!你 ...
嘩!數學攞9X分
作者: tomcathui    時間: 16-9-17 05:32

大家都知要"硬食”,但是呈分才計錯分係事實,草草了事。人家派得好學校也不存在血海深仇,而且網上寫的都要負責。分數和改制息息相關,緊張時刻殺出呈咬金,便當然難接受。手法和處理都有問題,當年說的天文館不了了之,今天的方向究竟是對還是錯要後人才知。但由考入的一天到現在,敗走的也確實不少。要馬兒好,馬兒一定要吃草,不是叫人吹眠馬兒你會飛,隻馬就曉飛,飛落街跌死才真。
怪事年年有,今年特別多。願君早歸去,身體福壽安。
作者: @@    時間: 16-9-17 11:11

gingerale 發表於 16-9-16 18:10

致gingerale: 你都幾恐怖... 我係呢度回應,你竟然search 我以往的回覆  

但我又自問行得正企得正唔怕你『人慾手尋』嘅。

作者: @@    時間: 16-9-17 11:14

嘩!好爆喎 (emoji)

作者: @@    時間: 16-9-17 11:17

gingerale 發表於 16-9-17 00:07
咁激動,任何旁觀者都看出妳同校方深仇大恨啦,連校長也直乎其名!你在此的談論有幾持平中肯,大家都心中 ...

睇得出你真係好專敬專重崇拜仰慕敬佩敬拜校長 :dadday:

作者: @@    時間: 16-9-17 11:55

gingerale 發表於 16-9-16 21:50

我是想你看該家長其中一段留言,可能要desktop先看到,算 ...

「兩年前對個仔不公」
「依家先開火」

... 果位家長點解會咁忍得?
會唔會「兩年前」嘅事已經「吞」下來。
然而「依家」再有導火綫呢? 敢問該家長嘅「開火」對你有咩影響?點解你會代學校係討論區「張牙舞爪」?

家長有不滿點解唔可以發聲?政府都有教小朋友要識講【唔好】!爬文見家長在家長會發問、去信教育署呢d 在我來看似係理性表達意見,但點解樓主會覺得係『開火』呢? 唔發聲又點溝通呢?

回應中深感樓主係 Insider 但又有理說不清 【註:「有理」一詞未被證實】

我覺得如果家長真心要開火,在佢身上發生嘅足夠報料比生果報,甚至90後教師出書...

希望樓主gingerale 手下留情唔好手尋我其他舊post 黎攻擊我

對題回答問題 is preferred

作者: tomcathui    時間: 16-9-17 13:11

有一點很鬼的是,TSL icon變了異見分子.看過MARVEL都知鼎鼎大名愛國的美國隊長,如今竟變了九頭蛇的無間道.烏呼哀哉!
網路使你興起,也可以使你墮落.
校長金句:你要相信學校.
只管信不要問,亞Lee路也.
非認知能力不能使人飛,只能麻醉失敗者,陶醉於自我感覺良好。

作者: Mei721    時間: 16-9-17 13:53

silvia_ng 發表於 16-9-16 19:37
都係架,呢件事就算點樣都好,都知道冇得推倒重來,我只想要一個答案,只希望前人種福後人享。如果再比某啲 ...

你嘅熱血留著吧!學校唔接受你又可以點?

【吾本將心照明月,奈何明月照溝渠】

有雪亮眼睛嘅一定會明白!

作者: Mei721    時間: 16-9-17 14:09

gingerale 發表於 16-9-16 21:50

「偏頗言論」請詳加說明。

觀乎Silvia 嘅post, 佢清楚列出對學校嘅意見,有d 仲有確實數據為支持。佢要嘅只係解釋,無話要【推翻】校政。

反觀gingerale 你嘅回應似是東拉西扯,完全無address 到問題,亦無理據原因支持。不免令人懷疑你係【為支持而支持】,時下對此稱謂【盲粉】。

既然Silvia 都用真名見人,佢在明你在暗 不如你都以真身示人,咁樣你嘅回應就可以有返d 公信力 (emoji)

而我... 你查吓我嘅舊post 丫

作者: CandyCandy    時間: 16-9-18 10:05

我一直係旁觀者,我實在覺得將Silvia係PTA遇到嘅不公平事,係呢度攞出嚟講,係想抹黑Silvia!

其實Tsl近年將資源大力傾斜係種植有機菜上,我都未見到學生有咩得益!

身為Tsl家長,真係好想見到學校進步、越見開明、學生開心又學到嘢。好嘅一定支持!
作者: tomcathui    時間: 16-9-18 13:29

回覆 CandyCandy 的帖子

绝對認同。義工家長抽調到種植,而閱讀角,故事组和小㕑師的義工因而相對減小.也因為處事不公,所以有部份義工家長意慶欄柵流走了。為了要飛變成雀,所以放棄原本的雙腳,照鏡一看,變了四不像,木宰羊.

作者: Ellie33    時間: 16-9-18 15:43

相信校方與家長也希望學校不斷進步及學生有所得益,大家也是同舟。假如欠缺溝通或只顧某方利益不顧整體,那又如何可協作?整體怎能進步?或甚者會否倒退?假如校方或PTA在資源調配及政策改革上能多作公開咨詢,決定前多權衡各方問題,家長提出問題時校方能公平公正地正面合理回應,正常家長又怎會在這討論區申訴。

世上沒有完美的學校,這裏討論的問題在别的學校也可能發生,關鍵在於校方了解問題後如何處理。希望校方假如看到這些討論,能認真檢討與改善。
作者: francis_chan    時間: 16-9-18 15:44     標題: 回覆:tomcathui 的帖子

做家長義工做甚麼位置都要爭?

作者: faithmon    時間: 16-9-18 19:34

一直在EK做遊客,今次重開户口是以TSL的Ex家長身份,想說些心底話。
孩子在TSL成長,家長亦然。TSL的盛名,局方、校方、學生、家長都功不可抹(包括親切的張姑娘)。大家都祈盼TSL發光發亮,當然孩子强,學校才强。
Sil阿E,多年來我以為是校方喉舌,後期才知道是位熱心的家長。悠然生敬,這位在職家長,還能盡心盡力為學校發声,因為愛孩子,所以愛學校。
校方每年有百多個畢業生升中,对呈分試習以為常; 過來人知道呈分試令多少家長瘋癲(我曾是其中)。如果校方能以同理心去理解安慰家長,而不要用官腔調去敷衍家長,那麼,TSL的孩子就有福了。
幼吾幼,以及人之幼。所說是大愛,不是收幾個契仔,而是把所有學生都視為己出,一視同仁的愛(請勿對號入座)。
這两年,為何能令一位頭號粉絲發火呢?在我这遊客看來,就是溝通的問題。簡單而真誠的對話,不花錢的,用誠意好嗎?
高高在上的是誰呀?不是任何當權在位者,是學生! 孩子是未來!
別再用這种小肚雞腸的方式對話好嗎?以為家長都是盲的,怎會不知誰是誰?
快快以真誠去交流吧!Sil阿E是位難得的好家長。TSL all the best!!!

p.s.一直以做為TSL的家長而驕傲。

作者: CandyCandy    時間: 16-9-18 20:35

francis_chan 發表於 16-9-18 15:44
做家長義工做甚麼位置都要爭?
其實家長做義工,為嘅都係子女,亦因為為咗子女,所以都希望投入子女嘅學校幫下手啫,但係有人真係唔知為咗咩,可能為保自己一席,經常抹黑人,唔知校方知唔知呢?希望校方能夠睇真啲,糾正崗紀啦。

作者: kkqueendom    時間: 16-9-18 22:10

由小朋友考幼稚園開始,我們便以入陳守仁為目標奮鬥,積極打好孩子的中,英,數基礎,蕭阿姨一直以來的無私分享,令我們很期待能將小朋友送入去讀書,但最近保良局接二連三發生了上報新聞後(顏保0時件和莊啟程事件),我開始對保記既行事處理方式感到失望...

之後得知蕭阿姨孩子既事情後,簡直係令我對學校既fantasy完全幻滅...雖不知這裡有沒有學校既人起度監視,但我記得校長曾經講過校方會上forum的,希望學校真係可以同家長好好溝通,希望校長係可以接納他人意見既賢君
作者: gingerale    時間: 16-9-18 22:15     標題: 回覆樓主:

我唔係咩insider, 該家長識的老師一定比我多同熟,,同校長的交流也多過我,我都冇同他whatsapp過。我是TSL家長,沒有參加PTA,無同該家長講过野,我也有認識人在保良局和教育局工作,若有人因為去信投訴被知悉而打算向學校興師問罪,恐怕會自討沒趣。
她沒有被抹黑,我只提及她因PTA而跟校方不和,沒有說誰对誰錯,鬧不快是事實,從她自己的發言也看得出。
她的言論有冇偏頗? 考試卷拿94分說是被關照扣左4 分,為何不是先前98分是多給了4分?只會批評學校老師換得快,但又不理解不少直資學校都有此現象,另一方面,也有不少老師在前校長李太或羅校長 ( 現DBSPD 校長)時已在任呢!
至於她說学校在家長會唔答佢問題,好多時記者招待會都唔会答哂D問題吧?她那張A4紙唔知問左D乜,但Post在這裡的六大問題涉及一些決策程序,數據資料等,要好好整理才回應也不奇怪,而家教育局保良局收投訴後都冇要求校方馬上回覆吧?最重要的是改評核次數和平時分比重,連她自己也沒有說不公平呢!

作者: francis_chan    時間: 16-9-18 22:31     標題: 回覆:gingerale 的帖子

其實都想問下98分被扣到94分好像講到似有心針對咁,還是真係本身真係改錯左呢?同時間係咪都係好多人改左分數呢?數學分數相信對或錯都會比較容易分辨吧!

作者: Mei721    時間: 16-9-19 00:02

francis_chan 發表於 16-9-18 22:31
其實都想問下98分被扣到94分好像講到似有心針對咁,還是真係本身真係改錯左呢?同時間係咪都係好多人改左分 ...

「數學分數相信對或錯都會比較容易分辨吧!」

如果答案啱,老師比full marks=有4分。之後又話錯,原因係無根老師教嘅方法去運算=扣4分。設身處地換轉你係該家長,你會點?

我嘅認知數學應該有好多方法得到正確答案,正所謂【條條大路通羅馬】何解答案啱,後來又會因為運算方法而全扣4分呢?

Fyi, I m an outside insider. 同樣係因為識得人多。想起我底嘅,恐怕會自討沒趣

作者: Mei721    時間: 16-9-19 00:06

我又問個問題丫:如果一個本地學生中文默書100分滿分得4分,你覺得學校/老師會點處理?

作者: francis_chan    時間: 16-9-19 00:17     標題: 引用:我又問個問題丫:如果一個本地學生中文默書

原帖由 Mei721 於 16-09-19 發表
我又問個問題丫:如果一個本地學生中文默書100分滿分得4分,你覺得學校/老師會點處理?
...
如果小朋友成績大部份不達標,有些學校做法會迫佢退學!

作者: Mei721    時間: 16-9-19 00:34

francis_chan 發表於 16-9-19 00:17
如果小朋友成績大部份不達標,有些學校做法會迫佢退學!

中文默書啫,又未至於被退學。

幾次中文默書都唔合格,你覺得學校/老師會/應該點處理?

作者: francis_chan    時間: 16-9-19 00:44     標題: 回覆:Mei721 的帖子

聽聞一些有龍校的小學會對大部份成績不達標的學生會迫退佢!如果只係一科唔合格,家長自己應該尋求方法幫其子女,伴讀,默書前試試幫佢默默書,或者係去補習!

作者: Mei721    時間: 16-9-19 01:15

francis_chan 發表於 16-9-19 00:44
聽聞一些有龍校的小學會對大部份成績不達標的學生會迫退佢!如果只係一科唔合格,家長自己應該尋求方法幫其 ...

數學扣分有何見解?

作者: francis_chan    時間: 16-9-19 06:29     標題: 回覆:Mei721 的帖子

真實情況不知怎樣,很難說?很難評?

作者: Mei721    時間: 16-9-19 07:36

francis_chan 發表於 16-9-19 06:29
真實情況不知怎樣,很難說?很難評?

哈哈!你已經自打咀巴。

#關公災難
#方丈除咗小氣原來仲好低智

作者: silvia_ng    時間: 16-9-19 07:49     標題: 回覆:2017-18 P1報名人數

各位早晨呀!好幾日冇回應呢個帖,見到好多家長出聲發言,仲講埋啲唔係我提出既校內不公平事宜,真係一石激起千重浪,這是家長醒覺運動嗎? 😂 現今世代,落井下石既人多,雪中送炭既更感難得。我咁多年來為小朋友,為家長既野,值得了!給教育署及保良局的信,我註明了"Confidential "的,唔知點解可以比啲呀豬呀狗,呀茂呀壽都知?!我諗,看倌應該都估到佢係邊個啦!(佢真係好得閒架!套用呀仔講過既說話:佢成日躲係佢自己個竇入面) 換老師換到老師名單都冇埋唔敢比人睇(年資耐既家長應該仲記得以前網站可以睇哂邊個老師係咩班既class teacher or co class teacher), 有一年換17個老師,真係唔知係咪全部直資學校都係咁呢?我唔敢講,我冇數據呀!
多謝一直以黎日以繼夜,夜以繼日咁打擊我抺黑我既各位。你地對我同小朋友既傷害,只會成為我地他日既祝福!繼續吧!我地一家人其實比你想像中堅强的!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5