教育王國

標題: DBS 2nd in [打印本頁]

作者: colin0409    時間: 14-11-3 17:16     標題: DBS 2nd in

本人的小朋友自問冇特異功能,又唔係身家豐厚,只是有幸收到信。其實一早已知好多有關係或校董的子弟已留了位,我好奇想知佢地最後入閘的小朋友(沒任何關係)的理想條件是什麼?

2nd in時好怕校長見我們家長背景一般而落空。唔知佢地會問咩(小朋友和家長)?

和大約有幾多機會成功入閘?謝謝大家的意見

作者: login_mc    時間: 14-11-3 17:23     標題: 回覆:colin0409 的帖子

平常心啦!介意自己背景嘅話、入到去都唔開心

作者: sissysze    時間: 14-11-3 18:42     標題: 回覆:DBS 2nd in

甘佢明揀有錢人又可以點? 唔通可以即變到做有錢人等學校收?

作者: Argyle    時間: 14-11-3 19:57     標題: 引用:本人的小朋友自問冇特異功能,又唔係身家豐

原帖由 colin0409 於 14-11-03 發表
本人的小朋友自問冇特異功能,又唔係身家豐厚,只是有幸收到信。其實一早已知好多有關係或校董的子弟已留了 ...
How do you know? By EK?

作者: colin0409    時間: 14-11-3 22:05     標題: 回覆:DBS 2nd in

其實出這post,希望大家分享下入到2nd in大約幾大機會會入到?謝謝

作者: bubuG    時間: 14-11-3 23:06     標題: 引用:其實出這post,希望大家分享下入到2nd+in大

其實出這post,希望大家分享下入到2nd in大約幾大機會會入到?謝謝
150 out of 300 will get offers but old boys/associated parties have advantages. For example, old boys get 10 points more than non associated applicants.

作者: bluebluebe    時間: 14-11-4 00:12     標題: 引用:其實出這post,希望大家分享下入到2nd+in大

我覚得入到2nd in就代表有機會,如果收左你個仔就代表佢係學校想要既人,吾收亦吾會係因為你既家庭背景,結果吾係自己可以控制,平常心吧!同自己講,有2nd in巳好叻仔,當贏左

作者: colin0409    時間: 14-11-4 06:40     標題: 回覆:bluebluebe 的帖子

感激大家,其實入到第二面試好似中左獎咁了。希望囝囝盡力了。

作者: jasonpun    時間: 14-11-4 08:01     標題: 回覆:colin0409 的帖子

咁是否已出second in 結果?

作者: hojacq    時間: 14-11-4 10:16

second in 信幾時發出?
作者: chubbybaby    時間: 14-11-4 14:51

hojacq 發表於 14-11-4 10:16
second in 信幾時發出?
我上星期四收到信的,星期五便收到學校電話

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5