教育王國

標題: 優才留位回條 [打印本頁]

作者: sumaggie101    時間: 14-9-16 14:00     標題: 優才留位回條

作者: rhung    時間: 14-9-16 14:42     標題: 引用:19/9+deadline,+有幾多人會留位?++我仲未有

原帖由 sumaggie101 於 14-09-16 發表
19/9 deadline, 有幾多人會留位?  我仲未有心情寫
我draft 左,未寄

作者: mamay    時間: 14-9-16 14:51     標題: 回覆:sumaggie101 的帖子

寄咗

作者: LuLuKiuKiu    時間: 14-9-16 15:50

For 1st waiting or Waiting?
作者: mamay    時間: 14-9-16 16:18     標題: 引用:For+1st+waiting+or+Waiting?

原帖由 LuLuKiuKiu 於 14-09-16 發表
For 1st waiting or Waiting?
I am 1st waiting, so just sign

作者: 爸爸愛您    時間: 14-9-16 17:17     標題: 回覆:優才留位回條

點解唔留嘅?

作者: hellohappybaby    時間: 14-9-16 20:44

我都draft咗,未寄
作者: umama    時間: 14-9-18 16:49

WAITING, Need to write the letter......
作者: maomaochoi    時間: 14-9-18 20:44     標題: 回覆:優才留位回條

本來真係冇諗住交回條,但阿仔問點解唔交...話哂係佢第一間in的學校,佢可能覺得辛苦in左,又唔係reject,應該要交。好啦,聽日寄啦

作者: LittleButter    時間: 14-9-18 21:13

女兒有first waiting, 但我決定唔交了!大家繼續努力啊!,希望大家最終也能得著「最適合」的小學offer!
作者: 爸爸愛您    時間: 14-9-18 21:34     標題: 回覆:優才留位回條

不過呢間學校好考驗家長嘅意志,係磨滅到你無晒心機為止

作者: mamay    時間: 14-9-19 11:51     標題: 引用:不過呢間學校好考驗家長嘅意志,係磨滅到你

原帖由 爸爸愛您 於 14-09-18 發表
不過呢間學校好考驗家長嘅意志,係磨滅到你無晒心機為止
依家由佢、平常心、有talk 就去、當GT as back up
努力其他學校

作者: fishchow    時間: 14-9-20 01:50     標題: 回覆:mamay 的帖子

看到十之八九,家長有conditional offer, 都係有負面情緒

作者: teambuilder    時間: 14-9-20 07:50

回覆 fishchow 的帖子

聽聞今年冇出conditional offer 喎,我只是1st waiting, 亦是我所預料的,回條已寄,仲要係掛號,以表誠意!
作者: maomaochoi    時間: 14-9-20 09:46     標題: 引用:看到十之八九,家長有conditional+offer,+

原帖由 fishchow 於 14-09-20 發表
看到十之八九,家長有conditional offer, 都係有負面情緒
有負面情緒係因為冇人有condition offer! 然後要人去聽什麼講座,之後又要再interview, 亦要人等到6月先知結果!仲要話自己係名校!

作者: derkin    時間: 14-9-20 11:25     標題: 引用:Quote:原帖由+fishchow+於+14-09-20+發表看

原帖由 maomaochoi 於 14-09-20 發表
有負面情緒係因為冇人有condition offer! 然後要人去聽什麼講座,之後又要再interview, 亦要人等到6月先知 ...
Agreed, 話自己名校難頂!經過十堂,大部份家長會被洗腦及優才化

作者: happylittlebee    時間: 14-9-22 15:25

唔少家長未上晒10堂已有其他offer, 上得晒一定係超級心化儀
作者: llhlee    時間: 14-9-22 15:36

我知道上年有人有 conditional offer 上晒10堂然後唔讀,亦有1st waiting上晒10堂最後都沒有 offer 的。 其實上10堂由幾位博士主講的免費講座,都應該有點得著吧
作者: maomaochoi    時間: 14-9-22 15:58     標題: 引用:我知道上年有人有+conditional+offer+上晒1

原帖由 llhlee 於 14-09-22 發表
我知道上年有人有 conditional offer 上晒10堂然後唔讀,亦有1st waiting上晒10堂最後都沒有 offer 的。 其 ...
但今年要做習作,又話唔可以遲多過幾多分鐘,有時間唔洗做就話啫,人人都想有offer,讀完乜都冇的話係好灰心!

作者: hoihoima    時間: 14-9-22 18:28

sumaggie101 發表於 14-9-16 14:00
19/9 deadline, 有幾多人會留位?  我仲未有心情寫
無打算留位,無打算處理。

作者: crm1chm    時間: 14-9-22 19:07     標題: 回覆:優才留位回條

幾時上第一堂?

作者: niclicma    時間: 14-9-22 19:58     標題: 引用:幾時上第一堂? +

原帖由 crm1chm 於 14-09-22 發表
幾時上第一堂?
25/9

作者: fishchow    時間: 14-9-22 20:48     標題: 回覆:maomaochoi 的帖子

「讀完都冇offer??」OMG!

作者: maomaochoi    時間: 14-9-24 22:35     標題: 回覆:優才留位回條

唔知點解諗起聽日要上堂,內心忟忟地😤

作者: 史科菲    時間: 14-9-24 22:49     標題: 引用:唔知點解諗起聽日要上堂,內心忟忟地ԅ

原帖由 maomaochoi 於 14-09-24 發表
唔知點解諗起聽日要上堂,內心忟忟地😤
我waiting list 叫我填完又填就忟上啦,真係想玩死我地先開心,嬲嬲地讀鮮魚行

作者: maomaochoi    時間: 14-9-24 22:50     標題: 引用:Quote:原帖由+maomaochoi+於+14-09-24+發表

原帖由 史科菲 於 14-09-24 發表
我waiting list 叫我填完又填就忟上啦,真係想玩死我地先開心,嬲嬲地讀鮮魚行

...
高質素家長

作者: fishchow    時間: 14-9-25 01:42     標題: 回覆:llhlee 的帖子

其實我未明,果10堂要計家長分?上晒冇 offer 是因為咩原因?是否本來就不打算收?

作者: mamay    時間: 14-9-25 07:15     標題: 引用:其實我未明,果10堂要計家長分?上晒冇+off

原帖由 fishchow 於 14-09-25 發表
其實我未明,果10堂要計家長分?上晒冇 offer 是因為咩原因?是否本來就不打算收?

...
要再3rd in, 所以會讀完唔收

作者: derkin    時間: 14-9-25 08:22     標題: 回覆:mamay 的帖子

其實大家係咪有d誤會,優才選的是家長,不是小朋友,所以你上堂要做功課,表現好家長才有3rd in !

作者: fongyuen    時間: 14-9-25 10:46

derkin 發表於 14-9-25 08:22
其實大家係咪有d誤會,優才選的是家長,不是小朋友,所以你上堂要做功課,表現好家長才有3rd in !

…
對,優才很著重選一些聽話的家長,不歡迎動輒對校政指指點點的家長,所以才有此舉。
作者: sumaggie101    時間: 14-9-25 11:03

作者: maomaochoi    時間: 14-9-25 11:11     標題: 回覆:優才留位回條

我都唔知係幸定係不幸要繼續玩落去...如果收唔到first waiting, 我估我會唔開心,始終第一間in, 如果係reject 或者waiting難免會有些失落。而家唯有當係阿仔努力左,到阿媽要出場...

作者: crm1chm    時間: 14-9-25 11:18     標題: 回覆:優才留位回條

其實唔係咁多人可以六點收工,仲仆到入去將軍澳添,真係………

作者: maomaochoi    時間: 14-9-25 11:27     標題: 回覆:優才留位回條

真係好彩我份工比較自由...其實平時我5點零收工架啦,今間要捱到6點呀陰公

作者: owennam    時間: 14-9-25 11:50     標題: 引用:真係好彩我份工比較自由...其實平時我5點零

原帖由 maomaochoi 於 14-09-25 發表
真係好彩我份工比較自由...其實平時我5點零收工架啦,今間要捱到6點呀陰公

...
今日你係六點去到優材先開始開工呀,陰功

作者: teambuilder    時間: 14-9-25 11:54

咁其實都係一個月一晚啫。。。雖則有好多家長真係好忙好忙。。。

作者: tantanmama    時間: 14-9-25 11:58

決定了會去上堂的就平常心吧, 就算以前1st waiting都係要上10堂+interview但唔一定有offer架啦. 唔好再諗今年唔出conditional offer呀, 朝令夕改呀果D喇. 成日帶住負面情緒盞自己同小朋友都唔開心架.
利申: 優才係我心儀學校之一, 但唔係非君不嫁果類, 今晚會去上堂.
作者: maomaochoi    時間: 14-9-25 12:07     標題: 回覆:優才留位回條

冇辦法啦,乜都唔好諗,硬住個頭皮就去啦!各位老友!

作者: Bstar    時間: 14-9-25 12:20     標題: 回覆:優才留位回條

其實當聽下學校係咪真係適合囉!
如果聽完覺得唔好咪放棄!唔洗考慮咁多!

作者: littlenstar    時間: 14-9-25 12:34     標題: 引用:決定了會去上堂的就平常心吧,+就算以前1st+

原帖由 tantanmama 於 14-09-25 發表
決定了會去上堂的就平常心吧, 就算以前1st waiting都係要上10堂+interview但唔一定有offer架啦. 唔好再諗今 ...
agree. 今晚見

作者: chungmanchung20    時間: 14-9-25 12:50     標題: 回覆:優才留位回條

真道出左offer,要唔要返屋企睇睇先?

作者: fingerbb    時間: 14-9-25 13:00     標題: 回覆:優才留位回條

我收到logos offer, 仲諗緊去唔去GT,甘啱今日出offer.

作者: sumaggie101    時間: 14-9-25 13:09

作者: fingerbb    時間: 14-9-25 13:19     標題: 回覆:優才留位回條

Logos second in 11 aug

作者: Bstar    時間: 14-9-25 15:17     標題: 回覆:fingerbb 的帖子

睇下自己鍾意邊間多啲!
兩間學校好唔同!
Anyway , 恭喜你!起碼一間在手!

作者: AgapePa    時間: 14-9-25 15:42

maomaochoi 發表於 14-9-22 15:58
但今年要做習作,又話唔可以遲多過幾多分鐘,有時間唔洗做就話啫,人人都想有offer,讀完乜都冇的話係好灰 ...
上年, 有部分家長只係找人代去上堂,  今年可能用"做習作" 呢招杜絶這些人.

作者: ivypooh    時間: 14-9-25 16:30     標題: 回覆:優才留位回條

未收到真道信,焗去

作者: isaackyliebun    時間: 14-9-25 17:06     標題: 引用:未收到真道信,焗去 +

原帖由 ivypooh 於 14-09-25 發表
未收到真道信,焗去
X2

作者: mamay    時間: 14-9-25 17:35     標題: 回覆:優才留位回條

請問邊個MTR 出口?

出左行地下定上商場行快D?

作者: **芳芳**    時間: 14-9-25 18:07

maomaochoi 發表於 14-9-22 15:58
但今年要做習作,又話唔可以遲多過幾多分鐘,有時間唔洗做就話啫,人人都想有offer,讀完乜都冇的話係好灰 ...

依家有邊份工可以早走, 我放六點三, 咁即係點????  
作者: mamay    時間: 14-9-25 18:33     標題: 回覆:優才留位回條

I arrived, can tell every parent 冇笑容

作者: maomaochoi    時間: 14-9-25 18:35     標題: 引用:I+arrived,+can+tell+every+parent+冇笑容 +

原帖由 mamay 於 14-09-25 發表
I arrived, can tell every parent 冇笑容
Wakaka! I really like your comment

作者: mamay    時間: 14-9-25 18:37     標題: 引用:Quote:原帖由+mamay+於+14-09-25+發表I+arr

Wakaka! I really like your comment
死氣沉沉

作者: maomaochoi    時間: 14-9-25 18:39     標題: 回覆:優才留位回條

我未到,不過已經"嘴藐藐"

作者: Sharon111    時間: 14-9-25 19:22     標題: 回覆:優才留位回條

真係個個唔駛返工咩?!
遲到張紙都唔同色,駛唔駛咁?!

作者: elainesugar    時間: 14-9-25 19:23     標題: 引用:I+arrived,+can+tell+every+parent+冇笑容 +

原帖由 mamay 於 14-09-25 發表
我朋友到咗後whatsapp 我講 “沒有靈魂的軀殼,心不甘情不願"

作者: cmt1010    時間: 14-9-25 19:28     標題: 回覆:elainesugar 的帖子

如果真係咁唔鍾意間學校,何必要去呢?第時如果真係擺個細路係到讀書,又咁唔鍾意間學校,成日話呢樣唔好個樣唔好,好辛苦過喎。

作者: cutelybb    時間: 14-9-25 19:43     標題: 回覆:優才留位回條

見有家長post上fb, 第一份功課要做千字文

作者: 嘉雯kaka    時間: 14-9-25 20:03     標題: 引用:+本帖最後由+cutelybb+於+14-9-25+19:50+編

原帖由 cutelybb 於 14-09-25 發表

唔係呀話 😱好彩我係waiting

作者: cutelybb    時間: 14-9-25 20:09     標題: 回覆:優才留位回條

浪費家長時間,點解要難為家長? 不如放多d時間去教學啦! 除非本身好鍾意依間學校,如果唔係真係無可能接受到。

作者: erniewellie    時間: 14-9-25 20:14     標題: 引用:+本帖最後由+cutelybb+於+14-9-25+19:50+編

原帖由 cutelybb 於 14-09-25 發表

千字文

作者: savi    時間: 14-9-25 20:14     標題: 回覆:cutelybb 的帖子

同意!痛苦中……

作者: fishchow    時間: 14-9-25 20:57     標題: 回覆:mamay 的帖子

咁3rd 見,是in 家長?

作者: ffaye    時間: 14-9-25 21:00     標題: 引用:如果真係咁唔鍾意間學校,何必要去呢?第時

原帖由 cmt1010 於 14-09-25 發表
如果真係咁唔鍾意間學校,何必要去呢?第時如果真係擺個細路係到讀書,又咁唔鍾意間學校,成日話呢樣唔好個 ...
咪就係因為大家未有其他offer啫!無錯一個願打一個願捱,但何苦要為難家長?間間都未出offer要上10堂仲要有功課,最終咪要犧牲親子時間,係咪辦校既方針呢?

作者: chungmanchung20    時間: 14-9-25 21:07     標題: 回覆:優才留位回條

一千字、想放棄

作者: mamay    時間: 14-9-25 21:16     標題: 引用:一千字、想放棄 +

原帖由 chungmanchung20 於 14-09-25 發表
一千字、想放棄
Just read the book lists, some are easy one, not that heavy e.g. 人物傳記

作者: Rambowun    時間: 14-9-25 21:20     標題: 回覆:優才留位回條

我都剛上完堂,坦白說,若我有其他offer,我真係會起身與校方對質。我想間一問貴校各位得高望重的教育家點解做事會朝令夕改,同埋既然出咗600個first waiting 何解還要其他waiting 的家長寫信呢?唔通學校咁無信心600個小朋友都唔讀?!還是想自我感覺良好,想有被其他家長蔟擁的感覺。

作者: maomaochoi    時間: 14-9-25 21:26     標題: 回覆:優才留位回條

Strategy, 等你地忙住做千字文,冇時間搞仔女的面試(講笑)。不過我早兩年讀Psy Degree, 有講資優,其實校長講的當聽故仔算了...而且第一時間返屋企搵番份論文先,咁啱我做過資優topic, 1500字英文,大你!😆

作者: cmir    時間: 14-9-25 21:28     標題: 回覆:優才留位回條

雖然我冇報,但係見到咁,我覺得好反感,本末倒置。 係小一面試呢個遊戲里,家長,小朋友都已經好大壓力,何苦要再加重我地的負擔?

作者: PoohsBaby    時間: 14-9-25 21:54

回覆 cmir 的帖子

Me too 我冇報,

我覺得好反感.   Not a good school, crazy management and principal.

作者: crm1chm    時間: 14-9-25 21:54     標題: 回覆:優才留位回條

經歷完今晚,我對學校校長的思維只感到………嘆氣

作者: stepyau    時間: 14-9-25 22:14     標題: 回覆:優才留位回條

可能酸葡萄吧 -- 現在真的非常興幸自己連waiting都無。學校咁做,同羞辱緊家長有什麼分別,上10堂不能遲到早退還要交功課,仲要in多次。。。究竟校長想將得來不易的reputation攪成點至滿意?其實佢知唔知好多家長真係好不滿呢?

作者: mamay    時間: 14-9-25 22:27     標題: 引用:Strategy,+等你地忙住做千字文,冇時間搞仔

Strategy, 等你地忙住做千字文,冇時間搞仔女的面試(講笑)。不過我早兩年讀Psy Degree, 有講資優 ...

作者: chunyuma    時間: 14-9-25 22:46     標題: 引用:Strategy,+等你地忙住做千字文,冇時間搞仔

Strategy, 等你地忙住做千字文,冇時間搞仔女的面試(講笑)。不過我早兩年讀Psy Degree, 有講資優 ...

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-9-25 22:59

stepyau 發表於 14-9-25 22:14
究竟校長想將得來不易的reputation攪成點至滿意?其實佢知唔知好多家長真係好不滿呢?

就算真係好多家長不滿又如何? 咪照樣有家長照做, 怪獸學校一樣有市場

作者: crm1chm    時間: 14-9-25 23:17     標題: 回覆:優才留位回條

其實佢間中學算 band 幾??

作者: maomaochoi    時間: 14-9-25 23:18     標題: 回覆:優才留位回條

唔好忘記仲有case study要做(希望唔好行到呢步咁折墜)...不過我唔係好明點解要做千字文,學校又會點處理呢?我唔信校長會睇哂,咁有乜意思?而且校長今日講完一堆廢話,我見唔到有乜得着。7大智能8大智能係乜?點樣可以發掘小朋友的天份?學校有什麼忠告給家長?根本只係聽校長吹水!用咁多時間做無聊野,不如放係教育度!成件事我睇唔到學校有乜實際的方針。要做marketing, 英華同陳守仁就真係做得好喇!呢個校長越搞越"鍋"....鮮魚行校長都好過佢! 唔識做marketing可以平實啲,做好啲教育。恒生商學院都好低調,一心做好教育,最終一定有人欣賞!

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-9-25 23:32

cmir 發表於 14-9-25 21:28
雖然我冇報,但係見到咁,我覺得好反感,本末倒置。 係小一面試呢個遊戲里,家長,小朋友都已經好大壓力, ...
x2, 到底係家長定小朋友讀小學? 又如何可以用家長份功課判斷小朋友係咪適合?
校長又有冇諗過既然份功課會決定收唔收, 會唔會有家長請鎗手代寫?

作者: AgapePa    時間: 14-9-25 23:42

maomaochoi 發表於 14-9-25 23:18
唔好忘記仲有case study要做(希望唔好行到呢步咁折墜)...不過我唔係好明點解要做千字文,學校又會點處理 ...
做千字文就係要篩走無心讀的家長, 因為交留位費和上十堂巳經篩唔走D人,
上堂又有部分家長找人代去.
上年有好多人有Offer 兼上足堂, hold 位hold到 8月先走.

做功課呢招, 對有心讀的家長比較有利,

作者: AgapePa    時間: 14-9-25 23:45

瑩瑩老豆 發表於 14-9-25 23:32
x2, 到底係家長定小朋友讀小學? 又如何可以用家長份功課判斷小朋友係咪適合?
校長又有冇諗過既然份功課會決 ...
其實in家長時, 只要問吓份功課内容, 請鎗手代寫的實穿崩

作者: umama    時間: 14-9-25 23:46

seems crazy than i expected, luckily i hv waiting offer only.

yes, i remember those parents have 'cold' face on the interview date.
作者: maomaochoi    時間: 14-9-25 23:47     標題: 引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-9-25+23:18+唔

原帖由 AgapePa 於 14-09-25 發表
做千字文就係要篩走無心讀的家長, 因為交留位費和上十堂巳經篩唔走D人,
上堂又有部分家長找人代去.
上年 ...
為左要留有心讀的學生,而勞司動眾,仲要換來咁多反對的聲音,值得嗎?

作者: AgapePa    時間: 14-9-26 00:06

maomaochoi 發表於 14-9-25 23:47
為左要留有心讀的學生,而勞司動眾,仲要換來咁多反對的聲音,值得嗎?
  ...
因為有很多自私家長hold位, 上年有很多人很遲才放棄入讀, 雖然只有100個位, 但6月至8月可以派幾十個Offer.
我估計對收生質数都有一定影嚮,

作者: ccwong101    時間: 14-9-26 00:06     標題: 回覆:maomaochoi 的帖子

問題係佢咁搞法,連本來有心讀嘅家長都走埋呢!

作者: yylemami    時間: 14-9-26 00:07

maomaochoi 發表於 14-9-25 23:47

...
難說. 就小一選校這遊戲而言, '非君不嫁'這心態談不上健康...除非校方也是'非卿不娶'?!?!
學校若要六月才派offer, 就算die hard fans也不會對學校'專一'. 事實上學校已逼使一眾一心入GT棄抽獎的家長重新考慮.......

作者: stepyau    時間: 14-9-26 00:10     標題: 回覆:優才留位回條

其實間間學校都有人hold位hold到最尾,可能優才係最早嗰批出offer,好多勁的小朋友拿來做backup而endup佢地有better offer,所以“拋售”情況嚴重?學校除了用呢個劃時代的嶄新創意手法外,有無考慮過其他方法呢?

作者: maomaochoi    時間: 14-9-26 00:16     標題: 引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-9-25+23:47+為

原帖由 AgapePa 於 14-09-26 發表
因為有很多自私家長hold位, 上年有很多人很遲才放棄入讀, 雖然只有100個位, 但6月至8月可以派幾十個Offer.
...
其他學校相信都會面對一樣的問題,人地係點做的?BTW, 得100個位,但6-8月可以放幾十個位,流失率都好高喎!provided that 果啲家長已經上過堂。其實係乜問題令家長咁容易放棄佢?開頭我都幾鍾意優才,小班,生命教育,才藝培育,一條龍,但而家行政的問題令我有點反感....本來有別的offer我未必會放棄優才,但而家如果有offer, 我會第一時間放棄優才,這是校長想要的結果嗎?

作者: AgapePa    時間: 14-9-26 00:16

yylemami 發表於 14-9-26 00:07
難說. 就小一選校這遊戲而言, '非君不嫁'這心態談不上健康...除非校方也是'非卿不娶'?!?!
學校若要六月才派 ...
上年第一輪8月出offer 個100人, 差不多走得七七八八, 最後入讀根本無幾多個,
與其出offer 比人hold 位, 今年可能跟大隊, 12月先出offer. 睇埋份千字文先决定

作者: maomaochoi    時間: 14-9-26 00:20     標題: 引用:Quote:yylemami+發表於+14-9-26+00:07+難說

原帖由 AgapePa 於 14-09-26 發表
上年第一輪8月出offer 個100人, 差不多走得七七八八, 最後入讀根本無幾多個,
與其出offer 比人hold 位, 今 ...
佢應該唔係12月出offer, 因為3月仲要交多另一份習作,對家長係好折磨

作者: AgapePa    時間: 14-9-26 00:21

stepyau 發表於 14-9-26 00:10
其實間間學校都有人hold位hold到最尾,可能優才係最早嗰批出offer,好多勁的小朋友拿來做backup而endup佢地 ...
早幾年試過用超收方法, 點知放棄的又比預期小, 変成真的超收, 4 班変5 班, 又係比人鬧

作者: CBabeY    時間: 14-9-26 00:25     標題: 回覆:優才留位回條

其實學校真係咁怕流失,可效法今年KTS咁,過左自行先開始招生,真係好好好like優才嘅家長,就算有其他offer響手,一定仆到去放棄其他而取優才。今年d安排真係無言

作者: AgapePa    時間: 14-9-26 00:37

stepyau 發表於 14-9-26 00:10
其實間間學校都有人hold位hold到最尾,可能優才係最早嗰批出offer,好多勁的小朋友拿來做backup而endup佢地 ...
除了神級, 很多學校都要面對這個"拋售嚴重的情況",
你睇下"學之園"今年的数字就知.
59人考到音小, 只有1人讀
55人考到崇真, 又係得1人讀
33人考到禮賢, 又係得1人讀
24人考到聖母, 又係得1人讀

作者: Rambowun    時間: 14-9-26 00:39     標題: 回覆:優才留位回條

請各位家長擦亮眼睛,明白是非。唔係我們是怪獸家長而助長了這令人費解學學校,而是大家先是認同佢的教育模式和辦學理念才投考這學校。我今天上課,是想看看學校對其出爾反爾的選拔過程有甚麼解釋。不幸的是,隻字不提,我徹底的失望。學歷高,但不理家長感受,自我為是的,還做甚麼教育呢!

作者: yylemami    時間: 14-9-26 00:45

maomaochoi 發表於 14-9-26 00:16
其他學校相信都會面對一樣的問題,人地係點做的?BTW, 得100個位,但6-8月可以放幾十個位,流失率都好高喎 ...
但這千字文對這問題有任何正面影響嗎? 會走的會走...但本來不會走的恐怕也會走....最後入讀的, 又會否是優才眼中的理想人選?

作者: crm1chm    時間: 14-9-26 00:49     標題: 回覆:優才留位回條

除此之外,大家對今晚校長的談話,想法,對題目內容著重點,有無咩睇法?

作者: fingerbb    時間: 14-9-26 00:50     標題: 回覆:AgapePa 的帖子

頭三間校車連學費過六千,可能家長覺得唔值。

作者: maomaochoi    時間: 14-9-26 00:52     標題: 引用:除此之外,大家對今晚校長的談話,想法,對

原帖由 crm1chm 於 14-09-26 發表
除此之外,大家對今晚校長的談話,想法,對題目內容著重點,有無咩睇法?

...
完全係廢!

作者: yylemami    時間: 14-9-26 00:59

Rambowun 發表於 14-9-26 00:39
請各位家長擦亮眼睛,明白是非。唔係我們是怪獸家長而助長了這令人費解學學校,而是大家先是認同佢的教育模式 ...
同意. 為什麼沒有解釋? 這些錯亂的確影響了家長...難道不應該交代一下? 錯了要認, 打要企定...為什麼學校的德育做得這麼好, 但卻做不到這麼基本的尊重?
作者: ozoz    時間: 14-9-26 01:06     標題: 引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-9-26+00:16+其

原帖由 yylemami 於 14-09-26 發表
但這千字文對這問題有任何正面影響嗎? 會走的會走...但本來不會走的恐怕也會走....最後入讀的, 又會否是優 ...
GT今年想趕客?

作者: little_kid    時間: 14-9-26 03:59     標題: 回覆:Rambowun 的帖子

我沒有報這學校,怎樣「其出爾反爾的選拔過程」?

如果想選擇有心讀的學生,延遲申請日期。唔使浪費家長的親子時間。

我相信辦一些遊戲活動給accept左offer 的小朋友,仲好過要家長上沉悶的課。要知道小朋友一句「很鍾意間學校」勝過寫千字文!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5