教育王國

標題: 王錦輝小學簡介會分享 [打印本頁]

作者: BillyBY    時間: 14-5-25 15:11     標題: 王錦輝小學簡介會分享

去了王錦輝小學簡介會及開日,得到以下幾個重點:
-不用等12年,就會看到成績
-小學成績在同學之間是沒有排名次的
-升學情況則是很多到外國升讀頂尖大學
可是,小學評分只有A、A-、B、B-這些印象分,叫家長如何評估全校整體成績。而中學公開考試成績,就沒有數據提供,外國頂尖大學是哪些大學?有沒有人知道?

整個簡介會,聽到很多次中產、中產、中產的字眼。簡介會時間雖然有限,我們最想知道的是收生情況、面試及填表注意,例如沙田及非沙田居民分別,profolio的要求,升中情況等,但學校卻選擇了重點講解清貧計劃,強調只有校長及副校同秘書才會知道小朋友的清貧「身世」。
作者: sze0203    時間: 14-5-25 22:43

對於你的疑問,其實學校的網址寫得好清楚,profolio 照上年申請時會列明,上年只收一張兩頁紙,今年唔知情況有無變。至於收生情況及填表注意事項不太明白你的意思^_^暫時聽咁多簡介會未聽過有學校會講填表重點。
作者: Jane1983    時間: 14-5-25 23:05

上年因為幼稚園安排,有去聽,但完全無印像提過:1)頂尖大學;2)中產;3)清貧家庭等。最記得係admissions officer夫子自道,講佢仔入名小一家點樣開心,到後來先知係惡夢開始。

其實想報就跟網站資料報,講到尾咁多人考,都係睇interview表現。
作者: hobby    時間: 14-5-26 09:24

回覆 BillyBY 的帖子

星期六我先生有聽簡介會, 他都記得有提及學費減免, 反而他就沒跟我說到升學資料,

至於交表, 到時上網睇返要填那些資料, 聽他說最多交3張CERT; 面試包括睇小朋友creativities, logical thinking etc ... 可選英, 普, 廣為面試語言;

當也有機會參觀課室, 聽學生介紹; 當然未必看到學生其他學校生活真實情況;

或者大家對簡介會要求不一樣, 我們是希望更了解學校, 想知道是否啱小朋友; 我好單純咁諗, 啱讀自然讀得好, 唔啱讀, 未到DSE都已經要轉校, 就算讀上去, 有9成升大學都唔會有我份, 這只是我個人少少意見, 不喜勿插

作者: yokeeland    時間: 14-5-26 10:45

當天我亦有去聽簡介會,是當天最後一場。記憶所及,校長及其他教職員未有提及同學升上頂尖大學,以及中產等字眼。但我記得校長有說過,在他們學校就讀十二年後,有信心學生都能升上大學,亦有提及如果有些家庭需要扶助,可以申請某個計劃或助學金,但資料只限校長、副校及個別職員處理。

之後在不足一小時的學校參觀,看到在該校就讀的小朋友都很主動,能操流利普通話及英語。面對我的提問,亦自信回應。但當天跟一名在G6就讀的學生傾談,問他會否原校升上中學,他用英文回答說父親希望他更專注學業,所以新學年會轉校。但他不忘告訴我他過去在學校六年獲益良多,亦給予他很多機會接觸不同事物。

直資學校就是有更大彈性,在小孩子的學習、見識等方面作出他們認為最好的平衡,而每個家長的期望也不同,才造就不同類型的直資學校。所以沒有好與不好,只有是否適合自己孩子,亦符合家長期望的學校。
作者: MrBeast    時間: 14-5-26 11:01

簡介得到的資料大多頗表面,不過有冇chemistry都是一consideration factor
作者: AgapePa    時間: 14-5-26 11:14

BillyBY 發表於 14-5-25 15:11
去了王錦輝小學簡介會及開日,得到以下幾個重點:
-不用等12年,就會看到成績
-小學成績在同學之間是沒有排 ...
沙田區學生名額上限為15%, 沙田居民唔知算唔算優勢

作者: cherryird    時間: 14-5-26 12:01

作者: supericy    時間: 14-5-26 12:07     標題: 引用:反而我最想知有咩校車線,+因為入到的話,+一

原帖由 cherryird 於 14-05-26 發表
反而我最想知有咩校車線, 因為入到的話, 一讀12年, 冇校車就好麻煩, 但簡介會又無講 ...
綱頁有今年既校車線/時間,可睇睇吖

作者: py84ko    時間: 14-5-26 12:33     標題: 引用:Quote:BillyBY+發表於+14-5-25+15:11+去了

原帖由 AgapePa 於 14-05-26 發表
15% ……即只有22個學位for 沙田區學生。

作者: hkpapa852    時間: 14-5-26 13:13

WKF 2004年先創校, 都仲未有人考過高考, 點會知入唔入到咩大學呢..... 好似CKY上年(第一屆高中畢業生)成績亦不如大家期望般好.
作者: bbolaf    時間: 14-5-26 13:55

看到前面的分亨,今年按排好像跟往年簡介會不一樣,因往年在Hall完了簡介會,很多家長都有你們以上的問題,但會按排家長在簡介會完了可以選擇(1)去另一演講廳统一解答家長以上的所有發問問題,或(2)如没問題便去参觀課室。那便不會延誤下一場簡介會,這樣按排都幾好。
作者: melonfans    時間: 14-5-26 14:04

yokeeland 發表於 14-5-26 10:45
當天我亦有去聽簡介會,是當天最後一場。記憶所及,校長及其他教職員未有提及同學升上頂尖大學,以及中產等 ...

我去到computer room 同 science room, 都係高小學生介紹.  Computer room個男仔同我講吾係好識點用英文講, 話講番中文. 去science room個女仔掛住自己玩, 佢直頭話我吾識用英文講, 我用中文講.  最後我地去睇其他示範, 佢又搶咗其他同學做個示範物品.

我地有同小朋友去,被安排入課室,  間房直頭光到睇吾到slide.

不過好多小朋友都好熱情介紹, 好乖有禮貌.  數學房最好玩, 小朋友用英語介紹好好流暢.

作者: Trilextea    時間: 14-5-26 14:26

我是用家,學校眞係唔講名次,只求一個愉快學習還境,功課又唔多,但好多project,家長預咗要幫手,例如做powerpoint,大家要有思想準備,你同隔離屋個小朋友比較,直資學校好大唔同!
作者: maymay321    時間: 14-5-26 14:56     標題: 回覆:Trilextea 的帖子

愉快學習也要重成績,如果太多project要父母幫忙,學校又太多課外活動,又不講求名次,家長會否沒有安全感?沒有排名很難轉校。
很多人說要有自己小一學生升到中學畢業才知實際情況,但一讀12年,如果我小朋友有幸入讀,但6年後,這間中學的整體公開試成績仍未見理想,到時怎麼算?走又走不了。

作者: 喜樂果子    時間: 14-5-26 15:49

典實區內對wkf中學的學術及校風都好一般
作者: BEBIBE    時間: 14-5-26 16:16

當天我亦有去聽簡介會,是當天最後一場。記憶所及,校長及其他教職員未有提及同學升上頂尖大學,以及中產等 ...
我都係聽最後一場, 都聽唔到校長有話入咩頂尖大學. 都係聽到校長話有信心令學生可以升上大學咁...其實佢講助學金果D我覺得佢係想表達佢間學校有教無類, 即使學費負擔唔到, 學校都會幫佢. 唔係將人"分等". 如果分既話, 就唔洗SET果8%出來比資助人士啦
而且佢話佢地高小去OVERSEAS既交流活動大多數係去窮地方幫助人, 但同時要教會學生尊重, 同埋平等. 唔係我幫你=我高過你. 所以我幾BUY呢間學校德育方面好好.

作者: BEBIBE    時間: 14-5-26 16:23

AgapePa 發表於 14-5-26 11:14
我反而覺得唔係優勢, 因為沙田人只有150 / 15% = 22.5個位....

作者: BEBIBE    時間: 14-5-26 16:23

cherryird 發表於 14-5-26 12:01
反而我最想知有咩校車線, 因為入到的話, 一讀12年, 冇校車就好麻煩, 但簡介會又無講 ...
佢個WEBSITE有校車路線..超多..多到眼都花.

作者: Tigerpooh    時間: 14-5-26 17:02

我聽第二場就聽到樓主所講的野, 真係提過幾次中產, 話你地絶大部份人一定有能力帶小朋友出國旅行, 亦提過外國頂尖大學

但今次簡介會講的野著重左在平時上堂學d 咩, 有幾愉快教學咁,  但就真係缺乏左升中、或入大學之事宜,  如佢無呈分試, 係咪真係100%升到原校中學升讀?  唔達標點算?  同埋無提及入浸大有優勢,  (我個friend 個女係這校頭幾界畢業生, 現讀這中學, 她說以前的簡介會講話讀這所學校, 入浸大有優先的) 咁而家唔提, 咁仲有無優勢呢?
作者: BillyBY    時間: 14-5-26 17:25

原來呢度有人講沙田問題

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

昨天收到電話,話想收阿囡,問我有沒有沙田區以外地址,我冇,對方就話如果沙田區有位,阿囡可即時補上。
補充:囡囡有2nd in,昨天冇話要3rd in。
考慮過後,我們會放棄王锦辉。希望喜歡wkf的人可得償所願。
作者: BillyBY    時間: 14-5-26 17:28

我唔會教小朋友分人地係咩產。正正經經讀書最重要,好多新派直資,唔谷得來,成績好出眾。最到肉果d升中升大學唔講,講左好多其他野。
作者: 茄子    時間: 14-5-26 17:30     標題: 回覆:Tigerpooh 的帖子

住沙田是没優勢!我住沙田,wkf call waiting問我有沒有區外地址,有就可即留位,但我沒有,我就只好等沙田區的人放棄學位,過了幾個月都沒消息呀!
另外,上年面試選廣東話,但首輪面試有考中、英文,英文還要講故事,次輪十分容易!

作者: 茄子    時間: 14-5-26 17:35     標題: 回覆:BillyBY 的帖子

係我的回覆!現在還沒有消息!其實,我都幾鐘意wkf,近屋企,語境好!最弊是中學未見成績!

作者: sammysnake    時間: 14-5-26 17:38

回覆 Tigerpooh 的帖子

我係來年的家長,我都有參加星期六第一場的簡介會。副校有提過學生多為中產家庭,因此父母很疼愛小朋友,故學校希望透過服務社會及設清貧學生計劃,鼓勵學生接觸社會不同階層,亦讓希望入讀王錦輝的家庭不會因學費貴而卻步。至於入大學率,校長表示有很多學生一早已計劃出國讀書並入讀頂尖大學,並相信家長不用等12年便可看到好成績。
當日觀察,圖書室的小朋友十分熱情,用流利英語介紹她們的作品及功課,我只覺得中文寫作可更佳,小二可以看圖作文寫了2頁大格紙,中文程度已比我預期為好了。

學校的老師比我感覺較年輕,但與小朋友關係很好,小朋友介紹時她們都會在旁給予鼓勵。

作者: bbolaf    時間: 14-5-26 17:43

明白家長想要得到的甚麼資訊,希望這些去年WKF在DSE的成績結果可給作參考。

"In general, 36% of our Grade 12 graduates were offered an undergraduate degree placement in either a HK or overseas university.  HK schools who accepted our students included HKU, CUHK, HKUST, CityU, HKIEd, PolyU.  Additionally, slightly over 60% of our students were offered a placement in a local sub-degree program, an overseas foundation program or an associate degree program in HK or elsewhere. A remarkable statistic is that over 98% of our grade 12 graduates continue to have a passion for learning and pursuing their studies somewhere"

但請留意這屆不是由小一開始讀起的。
.
作者: BillyBY    時間: 14-5-26 17:57

受政府資助的直資學校,給低收入家庭學費資助,是常識吧!這是政府批准他們辦學的條件之一,我有沒有理解錯?

既然有同學有頂尖大學收,分享下year幾要走,要幾時去外國讀,才可入到頂尖大學,相信很多父母都想知道。
作者: BillyBY    時間: 14-5-26 18:41

多謝資料!很多父母給小朋友入直資學校,是想有更好資源,考取更好成績。有邊個父母只要愉快學習,不要考入大學。sub-degree program?associate degree program?即副學士?讀完grade 12不是可考外國大學嗎?為何要再讀overseas foundation program?
作者: yamin    時間: 14-5-26 18:43     標題: 引用:我是用家,學校眞係唔講名次,只求一個愉快學

原帖由 Trilextea 於 14-05-26 發表
我是用家,學校眞係唔講名次,只求一個愉快學習還境,功課又唔多,但好多project,家長預咗要幫手,例如做powerpo ...
要家長幫手做PowerPoint,是不是親子功課?如否,家長幫小朋友做得太好,老師會否認為是家長代勞因此而扣分?

作者: sammysnake    時間: 14-5-26 19:05

其實簡介會就是讓家長透過參觀了解學校是否合適,去年我報為小朋友報小一時我都花了不少時間搜集有興趣的學校的資料,包括問就讀的家長,甚至我自己中學老師(現仍教中學)對不同學校的意見。最後發現無論幾好的學校,亦要小朋友自己肯讀,家長願意陪伴小朋友一同學習,學校只是其中一個因素吧。既然了解後覺得學校未達自己心中的要求,香港仍有很多很好直資私校,津校可考慮,大家加油吧
作者: samsonthepooh    時間: 14-5-26 20:37

我都係來年的家長,我喜歡這間學校就因為'開心學校'!12年後我沒興趣亦沒能力知!其實喜歡傳統的真的不要讀這間,你會很怒氣!我個FRIEND話我知有部份家長投訴功課太少攪到要特別比多D功課D同學仔,何必呢?去找'谷'個D學校吧

作者: maymay321    時間: 14-5-26 21:24

我去完簡介會,眼見小朋友活潑自信、英文又好,但理性去思考,中學不可不諗,為小朋友安排龍校不可看短線。有沒有小五小六家長,可以分享一下。如果到時小六,沒呈分,有甚麼其他出路?
作者: JadeW    時間: 14-5-26 23:03     標題: 回覆:maymay321 的帖子

的都去左簡介會,同左吾同既小朋友傾談。五年級的學生講普通話的語言能力吾太好,英文亦一般。二年級的學生問佢最喜歡邊科答我所有都喜歡,有點行貨,英文佢話每周既writing journal 都係要父母幫手做既,即吾係自己寫既作品。我聽完有些少失望!

作者: melonfans    時間: 14-5-27 08:42

嗰日computer room有展出小五生自己寫program, 係individual assignment, 吾係group project.  

我有問小朋友爸爸媽媽教吾教到佢寫program, 佢話佢地都吾識, 係學校亞sir教的, 咁我又問, 你吾識做咁點呢?  佢話都係問番亞sir law!  
作者: Trilextea    時間: 14-5-27 09:32

回覆 maymay321 的帖子

呢個就係我既point,過往真係有家長無安全感轉校。大家決定入wkf讀,就唔好同人比,個心好唔安樂。但話兩頭說,wkf學生學到既野係成績表睇唔到!

作者: Trilextea    時間: 14-5-27 10:06

基本上你交留位費,一定上到中學,唔達標,會建議學生留班,係建議姐,家長可自行決定。
至於家長参與,我講多少少,佢地英文有show and tell,毎個同學毎三個月都有一次機會企出黎講五分穜野,題目自選,有同學只係用口講,但大部份同學都有powerpoint輔助,學校無要求,但肯定powerpoint係家長做,老師唔會加分又唔會扣分,show and tell 根本唔計分,但小朋友怕出醜,好緊張,成篇野背咗,間接學咗英文生字,又訓練到自信!
另一例子,學生學基本法及香港歷史,家長要上網找舊香港圖片,又要去民政署攞基本法讀,然后拍片介紹基本法,例如基本法比我地有宗教自由,條片又要放落手指帶返學present (group project).wkf 平時功課唔多,但家長要學點剪片,加字幕,連家長都有野學!
至於上到中學,成績好自然唔使担心,成積不太理想,學校就有優勢了,校長可以寫信比浸大,推薦學生讀associate degree,然后先入浸大,條路遠咗,但不失wkf有阿媽backup,多條路行吓。
作者: sze0203    時間: 14-5-27 11:14

我覺得最緊要係搵一間適合自己又適合小朋友的小學配對! WKF 的教學重點係讓學生豐富知識, 著重創作思考, 而唔係填鴨式咁教! POWER POINT 或需要家長一齊完成PROJECT,我個人認為係同小朋友同共學習的親子活動,大人亦有機會吸收更多知識!睇下個家長係自己埋頭苦幹做PROJECT或是同小朋友一齊搵資料, 一齊研究點PRESENTATION LA~~ 兩者係好大的分別! 神校學生都要補習,有唔明都要問老師吧!這應該是好正常的學習概念!

我的目標不單是小朋友能升什麼中學或大學,希望睇得再遠少少關乎佢地有無人生目標及方向,關心社會,懂得與人溝通相處。

簡介會的兩小時相信可以了解的事情實在不多!再者就算學校講到完美無暇,學生百分之八十入大學都好,自己的小朋友讀唔上或家長與學校溝通唔到,間學校再好都無用!如果覺得間學校不是心目中杯茶就真係無謂勉強,香港還有好多好學校選擇^^
作者: BillyBY    時間: 14-5-27 11:52     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

透過理性討論,多分析,多思考,於不同途徑獲得的資訊,確是美事。

我們家長就是想了解實況,直接告知約36%升本地及海外大學,好讓大家有個概念。若果有優勢入讀浸大,應該重點提一下吧!

懂得表達、擁有國際視野,如果12年後,出來貢獻社會,也是我們為小朋友安排的一個選擇。

作者: WingKanMa    時間: 14-5-27 11:55     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

我個小朋友現讀G5,其實上到高小的小朋友都是自己做power point和自己上網找資料,所以做父母跟本唔需要太擔心,放手比小朋友自己學習,對他們日後發展更有幫助。

作者: WingKanMa    時間: 14-5-27 12:02     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

其實Wkf中學部開始有少少改變,除了DSE課程提供,學校在2016-17開始在G11和G12提供GCE A level/IGCSE比小朋友選擇,所以有心放小朋友在Wkf讀的家長請留意。

作者: sze0203    時間: 14-5-27 12:07

BillyBY 發表於 14-5-27 11:52
透過理性討論,實況愈看愈清。

我們家長就是想了解實況,直接話我知約36%升本地及大學,好讓大家有個概念 ...
就正如我頭先所提及,簡介會的時間不多,升學的資料喺學校網址內可找到,而且前幾年話比大家知升上浸大有優勢,但今年起政策可能有變,12年後更加難料!依家畢業的學生亦不是WKF 一手湊大的學生,所以升大學率亦未必作準!暫時我聽左幾個講座,各校的校長都唔會講太多升大學的情況!我相信大家都係對學校有興趣才會到簡介會聽資訊!我認為可先報名面試,到有機會3IN 時再向老師/校長詳細查詢會更清楚^^

作者: rachel1224    時間: 14-5-27 12:26     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

想問下學校是否要家長提供住址證明?

作者: BillyBY    時間: 14-5-27 13:00

回覆 sze0203 的帖子

是校長提到有學生升讀海外頂尖大學,才引起我的好奇心,想進一步了解中學情況,甚至升大學情況。
作者: BillyBY    時間: 14-5-27 14:12

思考題

有隻新股票,你問隻股既表現,人家就說是頂尖,一買要12年,中間不可轉手。

你想知成績,用家說成績不是單從成績表可以看到,呢隻股好國際化,又好有才能,簡報、用powper point好熟好叻,演說能力又高,但依家仲係好新既股,股票要睇長線,雖然依家64%不能入大學,但買左就唔好驚,唔好諗住轉手,唔好同其他股票比較,總之依家潛力未展現。12年後既事,沒有人可以預知。

作者: smart_bus    時間: 14-5-27 15:34     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

咸魚靑菜各有所愛,諗清楚先申請囉。申請直資,明買明賣,唔啱唔好申請,以免大家痛苦。

作者: AgapePa    時間: 14-5-27 15:48

BillyBY 發表於 14-5-27 14:12
思考題

有隻新股票,你問隻股既表現,人家就說是頂尖,一買要12年,中間不可轉手。
用12年人生去投資, 都算係訓身兼一注獨羸. 唔會凈係靠個信字掛?

作者: BillyBY    時間: 14-5-27 15:55     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

只想跟大家一起討論,一起思考,一起反覆思考。

作者: sammysnake    時間: 14-5-27 16:05

咁如果唔想take risk,傳統名校已較有穩定的成績,只是家長是否希望小朋友不斷為考試測驗追求分數,每天過考試80幾分還擔心考第尾的日子吧!
作者: Charlotte_mom    時間: 14-5-27 16:09

投資股票concept唔適用, 投資只有一個目的: 賺錢! 完全係"今日唔知聽日事"的cash cow concept, 你唔會睇佢EHS做成點, 唔會睇佢員工turnover, 唔會睇佢持份者滿意程度, 更唔會睇員工操守

如果以"買股票"心態黎選校, 正正係我最怕果款: 睇數字黎排學校次序

或者你要先考慮清楚究竟教育對你黎講意義係咩, 再決定點選校 (當然數字好緊要, 但其他呢?)

利申:唔係WKF家長亦唔係fans, 有感而發姐
作者: sze0203    時間: 14-5-27 16:15

首先,教育並唔可以用股票去作例子,就算你長放12年喺同一隻股,但控制權一定不在你手;校長的意思應該係wkf與其他學校的教學方法不同,雖然佢叫大家一心一意讀wkf 12年啫,但事實上有好多成功轉校的例子而又適應到其他學校!

其實唔係唔想反覆再反覆思考,因用家一定知道風險,而且搜集的資料一定不少,結論係各人心中如意算盤都不同,你有疑問好正常,但亦不能否定有用家願意承擔風險,而這些所謂風險只不過唔係你心目中的"藍籌股"only,唔代表間學校無實力!

比你讀埋神校,都唔可以擔保中途無被勸退學!不如樓主話我知邊間學校擔保個小朋友成績卓越?錦繡前程??
作者: BillyBY    時間: 14-5-27 16:31     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

即將報考小學的父母,是值得去反覆思考的。

不是說神校,一般band 1、2津中,入大學率都超過50%吧!現在說的,36%是本地加海外升讀大學的總數,這點不可不放在考慮之列。

作者: MrBeast    時間: 14-5-27 16:35

都唔係ar, 我覺得藍籌和概念股的比俞也頗貼切
作者: sze0203    時間: 14-5-27 16:56

其實, 我好感恩有樓主呢種咁明白事理, 諗得清清楚楚先去考學校的家長^^ 如果個個家長都好似你咁諗, 就唔會一個小朋友報十幾廿間, HOLD 哂D位慢慢諗^^ 而我個細女就更加有機會入心儀小學
作者: BEBIBE    時間: 14-5-27 17:16

其實明買明賣姐, 學校升大學information一直都係公開. 如果覺得值駁率低咪唔好駁囉. 我唔明你是想叫D BUY WKF既人說服你認同WKF? 還是你想說服鐘意WKF既人唔好揀佢?

作者: BillyBY    時間: 14-5-27 18:48     標題: 引用:其實明買明賣姐,+學校升大學information一

原帖由 BEBIBE 於 14-05-27 發表
其實明買明賣姐, 學校升大學information一直都係公開. 如果覺得值駁率低咪唔好駁囉. 我唔明你是想叫D BUY W ...
只是一起討論下,選校的迷思。

作者: caa    時間: 14-5-27 18:52

MrBeast 發表於 14-5-27 16:35
都唔係ar, 我覺得藍籌和概念股的比俞也頗貼切
同意,除非day trading,否則買股票要看其公司理念和執行(即董事和管理層的能力等),市場環境;看學校也是看其vision, mission,也要看執行能力(即校長丶教師團隊等),curriculum制度以致考那個試,該公開試的前景趨勢
作者: hkpapa852    時間: 14-5-27 19:46

BillyBY 發表於 14-5-27 16:31
即將報考小學的父母,是值得去反覆思考的。

不是說神校,一般band 1、2津中,入大學率都超過50%吧!現在說 ...
香港中學依家得3個Band,所以Band 2學校入大學率一定冇可能過50%而且「入大學率」又係一個呃人數字,因為就算你只係係大學讀高級文憑或者副學士,大多數學校都將呢D學生視之為入到大學

作者: BillyBY    時間: 14-5-27 20:09     標題: 引用:Quote:BillyBY+發表於+14-5-27+16:31+即將

原帖由 hkpapa852 於 14-05-27 發表
香港中學依家得3個Band,所以Band 2學校入大學率一定冇可能過50%而且「入大學率」又係一個呃人數字,因為就 ...
謝謝指正。一起討論多好。

作者: hungchan1234    時間: 14-5-27 20:11

回覆 JadeW 的帖子

在學校open day,普遍的學校都會派出最好的學生show off 自己有幾強,但這校就不一定會這樣,如果學生想幫助學校,他們可主動和老師聯絡,一様可參加open day,或許他們的普通話或者英文不是很強,但學校想給予他們多些機會和練習,使他們更進步,這才是教育,其實他們的學生在中文和英文朗誦都拿到很多獎,他們都不需被選出來自才可參加,這正是一視同仁!

作者: nillnill    時間: 14-5-27 20:57     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

或者入樹仁大學都叫入到大學

作者: samsonthepooh    時間: 14-5-27 22:00

WKF係另類選擇,我喜歡就係吾死谷!我明大部份家長林長線,但12年太長,什麼世界誰知,我會要開心學習吧!
作者: sweeticandy    時間: 14-5-28 16:23

我都係來年的家長.. 簡介會那天我先生去左聽同埋參觀.. 所以我俾唔到好多.COMMENTS..

好多謝大家的理性分析....
其實入大學率都係好重要一環..

始終一黎就係.12 年...有好多野需要考慮...
不過.... 何不見左先... 再決定呢~

作者: sweeticandy    時間: 14-5-28 16:24

samsonthepooh 發表於 14-5-27 22:00
WKF係另類選擇,我喜歡就係吾死谷!我明大部份家長林長線,但12年太長,什麼世界誰知,我會要開心學習吧! ...

我都鐘意WKF 既學習模式....
但係同意.12 年太長... 好難諗.

作者: edutm    時間: 14-5-28 17:48     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

請問洗唔洗交portfolio?報名話如果有推薦信或cert就先交,我女兩樣都無……

作者: hobby    時間: 14-5-29 11:13

回覆 edutm 的帖子

我估不用交, 我囡都只有話劇的進步演員奬 ... 推薦信也沒有; 但我相信都係考實力, 暫時最欣賞學校唔要求交一多疊資料

作者: Tigerpooh    時間: 14-5-29 15:39

校長話不收profolio呀, 只收最多3張cert
作者: idy926    時間: 14-5-29 16:38

WingKanMa 發表於 14-5-27 11:55
我個小朋友現讀G5,其實上到高小的小朋友都是自己做power point和自己上網找資料,所以做父母跟本唔需要太 ...

我女P4,今年起都是佢自己上網搵料做powerpoint,以前我都有一齊搵,但無教powerpoint因為我吾識,佢會問老師&自己摸。講真以前一齊搵料都幾忙,但一定要教佢點搵重點呀咁,佢地大d先可以獨立自己做得完完整整,大家都齊齊學習。今年我吾出手,佢亦話吾要我幫,結果今次show & tell全部佢自己做,其實我都暗地驚驚,不過最後成績又吾錯

這方面大家吾洗太擔心

作者: ivypooh    時間: 14-5-30 14:21     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

想問下佢地係咪只收3張cert?thanks

作者: Tigerpooh    時間: 14-5-30 16:17

ivypooh 發表於 14-5-30 14:21
想問下佢地係咪只收3張cert?thanks
最多3張

作者: ivypooh    時間: 14-5-30 16:34     標題: 引用:Quote:ivypooh+發表於+14-5-30+14:21+想問

原帖由 Tigerpooh 於 14-05-30 發表
最多3張
係3張紙定3張cert?

作者: doll_fish    時間: 14-5-30 16:46     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

昨日打去問左,可以三張雙面,即可6張cert

作者: ivypooh    時間: 14-5-30 17:18     標題: 引用:昨日打去問左,可以三張雙面,即可6張cert +

原帖由 doll_fish 於 14-05-30 發表
昨日打去問左,可以三張雙面,即可6張cert
甘可否1開2?

作者: queenielai    時間: 14-5-30 19:06     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

簡介會嗰日,副校講明是3張cert, 不是3張A4紙,是3張cert印在3張A4紙上,也說明不要縮印~

作者: supericy    時間: 14-5-30 19:54     標題: 引用:簡介會嗰日,副校講明是3張cert,+不是3張A4

原帖由 queenielai 於 14-05-30 發表
簡介會嗰日,副校講明是3張cert, 不是3張A4紙,是3張cert印在3張A4紙上,也說明不要縮印~

...
yes...我都係咁理解

作者: efmk2004    時間: 14-5-30 21:02

簡介會當日,副校長同校長講明,唔收profo,3張cert最多,不能影2面取考,縮印更加得啖笑
作者: edutm    時間: 14-5-30 22:12     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

大家有咁多cert?興趣班出席率夠就有果D唔算呀嘛。

作者: tantanmama    時間: 14-5-30 23:33

edutm 發表於 14-5-30 22:12
大家有咁多cert?興趣班出席率夠就有果D唔算呀嘛。
你唔覺EK一向臥虎藏龍咩? flyers 13盾都唔知放唔放好, 興趣班出席証證書完全唔入流啦.

作者: ivypooh    時間: 14-5-31 01:19     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

我聽簡介會時係講3張,打去問想confirm下又話係3頁紙(可雙面,1開幾等),所以先問下大家

作者: py84ko    時間: 14-5-31 02:53     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

揀學校,唔同買股票,係小朋友讀書,用家係小朋友,唔係自己。

作者: hobby    時間: 14-6-3 09:56

我反而想請教大家, 學校話交一年的成績表, 但我得評估報告, 一年好多份, 交晒全部, 還是只交上下學期已經可以? 我覺得交埋咁大疊嘢, 學校都未必睇, 或覺得睇到煩
作者: sammysnake    時間: 14-6-3 12:20

我上年只交上下學期成績表,評估報告沒有交
作者: sweeticandy    時間: 14-6-3 14:38

我想請問.如果唔交.CERT..可唔可以交.3 頁介紹小朋友既生活呢? CERT 我真係無乜.. 有都係D 垃圾 CERT.
作者: py84ko    時間: 14-6-3 15:54     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

我反而想知如果申請清貧計劃,通常幼稚園校長係咪唔容易及好難去推薦呢?因為每間幼稚園推薦最多兩位!

作者: Trilextea    時間: 14-6-3 16:00

如果交.3 頁介紹小朋友既生活都可以,我建議唔好自已寫,最好由幼稚園老師及校長寫,信紙有logo個種,如果由浸會有關人士寫仲好!我以前都係這樣做。
作者: Trilextea    時間: 14-6-3 17:37

清貧計劃應該係之后的事,學校confirm收先申請,而且要提交好多文件。唔一定係第一年申請,任何一年都可以入表。
作者: 日爸    時間: 14-6-4 01:19     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

去年幫仔仔報過WKF,想分配一下,希望可以幫到今年的家長。
選WKF都是希望仔仔可以在愉快學習中成長,而仔仔的幼稚園都是同樣的教學理念。仔仔全校有十多名小朋友一起報WKF,但全部都入唔到2nd in。我們事後和老師討論過WKF想收啲咩學生?老師們都摸不著頭腦!
最初了解WKF,認為是不考學術的學校,主要考小朋友的思考,但結果有所出入。面試時會問小朋友圖片中物品的英文叫法,又會用普通話問小朋友,看看他們識唔識答,冇嘜考思考性問題。仔仔幼稚園用廣東話教學,主要培養小朋友活動思考和解難,没有谷英文和普通話。但我覺得主要係這間幼稚園唔出名,老師們都未聽過,仔仔在面試中講完校名,老師的反應是:“嘜你學校個名咁長“,好明顯老師未聽過。
當收到1st in 失敗了的結果後都有想過可能仔仔的能力不及其他幼稚園的學生,但當仔仔被一所九龍區真正不考學術的直資小學取錄後,我知道仔仔的能力不比其他幼稚園的學生差,只是没有被谷英文和普通話,及幼稚園不出名!所以没有2nd in 的機會。
希望今年報考的家長多點準備,不要像我去年的想法“他們注重小朋友的思維多於學術!“
祝大家好運!

作者: samsonthepooh    時間: 14-6-4 12:56

我和樓上剛剛相反!我女不太懂普通話,幼稚園只是我太太公司附屬普通學校,所以我女多用廣東話,老師問只叫佢用普通話讀自己的名字,英文都係問住那裡,基本上佢話絕大部份用廣東話!老師都有問學校名,都吾識!仲問埋係邊?其實應該說IN左40MIN什麼類型問題都有,出來後佢話:咁多間衣間最容易(B4 IN 嘅係音小,嶺小同ST MARAGET),仲有一樣有趣:當日係工人幫佢簡3,去到我先知著左涼鞋,心林:陪跑算吧!...結果WAITING來年收左!
我相信冇絕對的,喜歡開心學校的,ADD OIL!!

作者: sze0203    時間: 14-6-4 15:04

我個大女, 學術上從不著重, 只著重學習生活, 學習合群合作,上年WKF 面試時比我感覺學校大致上觀察小朋友是否喜歡閱讀, 是否懂得與人合作相處, 生活上的應變能力等; 我個女中文麻麻, 讀字咭時都讀錯字, 寫英文名又唔係寫全名!!

BTW,除左WKF, 我個女無其他學校的OFFER, 我個女比較主動答問題, 樣子唔似乖乖坐定定的學生。所以呢個真係學校與學生之間的配對遊戲^^
作者: 日爸    時間: 14-6-4 18:45     標題: 回覆:sze0203 的帖子

我仔仔間學是活動教學,個個學生都主動問問題,主動答問題,不是在定定那些,廣東话教學,但十幾個,冇一個有2nd in,所以真係唔知WKF要嘜學生。

作者: linlai    時間: 14-6-4 19:03     標題: 回覆:日爸 的帖子

我也是一樣,我仔仔中、英、數也很好,鋼琴五級,所報的學校,除了DBSP外全部都收,唯獨是WKF連2nd in 都冇,真是很難明。

作者: 日爸    時間: 14-6-4 19:53     標題: 回覆:linlai 的帖子

考學術我個仔死緊,佢學校不注重學術,只鼓勵學生睇圖書,主要培養小孩對問題的分析,給他們自己去找答案,然後一起討論,但他們十多位同學都冇2nd in。不是住在我這區的人,多數未聽過這間學校!
我只幫阿仔報了WKF 和一間九龍區直資,九龍區個間一點學術都冇考過,好彩地收咗阿仔。WKF 就2nd in 都冇。

作者: stockmike    時間: 14-6-4 20:12     標題: 回覆:王錦輝小學簡介會分享

王錦輝學費唔算平,加埋校車費。我相信六月七日後會走一批。心儀此校大家加油。

作者: py84ko    時間: 14-6-4 22:26     標題: 引用:清貧計劃應該係之后的事,學校confir

原帖由 Trilextea 於 14-06-03 發表
清貧計劃應該係之后的事,學校confirm收先申請,而且要提交好多文件。唔一定係第一年申請,任何一年都 ...
理論上應該有offer先申請,但校方又要幼稚園8月11日前交,但未開始interview, 連offer都未有,交乜鬼!

作者: Trilextea    時間: 14-6-5 09:54

無2nd in 可能好多因數,其中一個係父母都要返工。佢地經常要家長義工!
作者: sze0203    時間: 14-6-5 10:51

忘記提一點: 我C6係公務員,有香港私/直校學費津貼
作者: mimi1102    時間: 14-6-5 12:09

佢地唔係已經有學生入左大學嗎? 我有朋友的女兒前一兩年入左科大, 聽講成績仲考得好好. 印象中記得當年中大同科大同時比OFFER 佢, 但佢喜歡讀科大果科多D, 所以最後揀左去科大.

申報: 不是WKF 家長, 也不是粉絲

作者: 恩庭寶貝    時間: 14-6-5 14:06     標題: 引用:+本帖最後由+mimi1102+於+14-6-5+12:16+編

作者: 茄子    時間: 14-7-5 18:10     標題: 引用:+本帖最後由+samsonthepooh+於+14-6-4+13:0

原帖由 samsonthepooh 於 14-06-04 發表

我和樓上剛剛相反!我女不太懂普通話,幼稚園只是我太太 ...
我又分享下!佢1st interview唔容易。有中、英老的考。除看書、玩積本外,問的問題幾深,如英文老師要阿女即席講故事,幸好女兒讀國際幼稚園,見鬼多過見人,照講可也,老師都話good。相反,2nd in淺到暈,睇完片段,考生讀問題作答,幾乎個個都識,全長唔使15分鐘,都唔知佢點揀人!結果係阿女waiting,真係唔知點解!

昨日,沙田友有人放位,終於call waiting(上次call我問有冇其他區地址)。我又更好的offer放咗位啦!

其實好矛盾,我女英普都good,英文outstanding,都想keep住佢,但無奈的是阿女十分文靜,wkf的同學較活潑,怕佢唔適應,惟有讀另一間傳統中小,但都怕阿女嫌悶(因為鬼婆班主任話佢應識晒小一嘅嘢,應覺得上堂好悶!)

作者: zhaifufu    時間: 14-7-6 18:33     標題: 引用:去年幫仔仔報過WKF,想分配一下,希望可以

原帖由 日爸 於 14-06-04 發表
去年幫仔仔報過WKF,想分配一下,希望可以幫到今年的家長。
選WKF都是希望仔仔可以在愉快學習中成長,而仔 ...
你好呀,唔該你,想請問邊間九龍區真資唔考學術,小兒現都就讀學券幼稚園,麻煩請教你!

作者: hebe2010    時間: 14-8-22 08:58

SORRY 新手唔太明
我想問冇呈分試係咪好難中學?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5