教育王國

標題: 2014-2015 cky小一家長揮手區 [打印本頁]

作者: botbot    時間: 14-2-26 10:08     標題: 2014-2015 cky小一家長揮手區

註左冊,下定決心比囝囝讀cky

作者: botbot    時間: 14-2-26 20:38     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

無人?其實都係想有一班小一家長互相支持一下,原來都幾難

作者: penguin_chick    時間: 14-2-26 21:20

唔駛心急,仲有半年才開學
作者: botbot    時間: 14-2-26 23:13

我由收到offer letter開始已經睇下有無人報喜, 因為都好開心經過幾輛面試, 一等再等之下, 終於有結果了, 但大家都好冷靜
作者: NIDmama    時間: 14-2-27 00:49

回覆 botbot 的帖子

Cky 家長唔太活躍於 EK。等開咗學後再開個電話群組!到時你就會感受到呢個大家庭嘅溫暖
作者: botbot    時間: 14-2-27 21:18     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

係呀,咁等分左班先啦

作者: tumtum    時間: 14-2-28 10:39

hihi, I am here
作者: tumtum    時間: 14-2-28 10:39

Btw how to find out about school bus route?
作者: NIDmama    時間: 14-2-28 12:06

回覆 tumtum 的帖子

You will get all the necessary info in June!
作者: botbot    時間: 14-2-28 16:01     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

註冊時,staff比左校車電話叫我問下,我打左去問今年的路線,咁大概估到有無車到

作者: sonsonc    時間: 14-3-2 11:49     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

註册了! Will bring my son to open day on Mar 22.

作者: yutaka    時間: 14-3-4 13:48

Hello!  My daughter will study P1 this coming sept at CKY as well!  Btw, there will be open day on Mar 22?? I didn't know about that........
作者: botbot    時間: 14-3-4 15:23     標題: 引用:Hello!++My+daughter+will+study+P1+this+c

原帖由 yutaka 於 14-03-04 發表
Hello!  My daughter will study P1 this coming sept at CKY as well!  Btw, there will be open day on M ...
我都見人地係咁講,如果22/3有open day,我都想同小朋友去

作者: RKmami    時間: 14-3-4 17:04

Hello everyone, my son will study at CKY this coming September too.
作者: NIDmama    時間: 14-3-4 19:30

3 月22日係今年 Open Day. 有學生表演,有攤位遊戲,10:00-17:00。係一個好機會對學校加深了解!
作者: penguin_chick    時間: 14-3-4 23:44

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: botbot    時間: 14-3-5 01:46     標題: 引用:回覆+botbot+的帖子 3+月22日係今年+Open+

原帖由 NIDmama 於 14-03-04 發表

3 月22日係今年 Open Day. 有學生表演,有攤位遊戲,10:00-17:00。係一個好機會對學 ...
Thx.一定會去睇下

作者: LL222    時間: 14-3-5 16:39

Hello你好
作者: klntiger    時間: 14-3-11 16:03     標題: 回覆:LL222 的帖子

Hi my daughter will join the CKY family in Sept 2014.

作者: Cynth    時間: 14-3-11 16:21

Very excited. Thank you for arranging a group. Look forward for more contact

作者: tsehon    時間: 14-3-12 10:24

Hi Hi my son will be the member of CKY's family in coming Sept 14

作者: 2heimami    時間: 14-3-23 12:14     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

Hi...my son will join CKY in coming September too, let's keep in touch.

作者: 四隻貓    時間: 14-3-23 19:33     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

歡迎大家加入學校呀!

作者: botbot    時間: 14-3-23 21:37     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

昨日去了開放日,對學校的設施更了解,很滿意

作者: Koolo    時間: 14-3-24 10:52

Hi Everyone, my son will also join CKY in Sep 2014. I look forward to meeting you in the campus.

My feeling about the Open day was good. Students are energetic but also very polite. 6/F is the place I like the best.

作者: tumtum    時間: 14-3-26 14:18

I was also at the open day, and chatted with 2 P.4 boys selling the goodies.  They said school life very very happy, and they both appeared so confident when talking to strangers!  Very impressed by them.
作者: tumtum    時間: 14-3-26 14:18

Any need to start PTH tutoring outside of school in P.1, so that they can catch on in P.2 when the switch to PTH takes place?
作者: 四隻貓    時間: 14-3-27 08:05     標題: 回覆:tumtum 的帖子

Year 1會有普通話堂的。

作者: NIDmama    時間: 14-3-27 08:47

我大仔當年唔係讀英普幼稚園,所以一年級嘅時候都有一星期去外邊補一次,但係升到二年班嘅時候已經停咗!因為佢哋日日都要講,我覺得冇需要再出去補!依家睇番轉頭,其實都覺得冇咁嘅需要,因為小朋友嘅language pick up 得好快!但係因為我自己一啲都唔識普通話,所以當年先有咁既安排!
作者: botbot    時間: 14-3-27 22:25     標題: 引用:我大仔當年唔係讀英普幼稚園,所以一年級嘅

原帖由 NIDmama 於 14-03-27 發表
我大仔當年唔係讀英普幼稚園,所以一年級嘅時候都有一星期去外邊補一次,但係升到二年班嘅時候已經停咗!因 ...
請問日日要講普通話是G1開始G2開始?

作者: NIDmama    時間: 14-3-28 09:46

Cky 有一個 policy 叫 ECECE, 即星期一、三、五在校要用英語交談。二、四就用中文。小一時,中文即係用廣東話。小二開始就要用普通話。除此之外,每日都有中文堂。由小二起,係普教中,所以日日都有機會講普通話!小朋友好易 pick up!
作者: botbot    時間: 14-3-29 09:10     標題: 引用:Cky+有一個+policy+叫+ECECE,+即星期一、三

原帖由 NIDmama 於 14-03-28 發表
Cky 有一個 policy 叫 ECECE, 即星期一、三、五在校要用英語交談。二、四就用中文。小一時,中文即係用廣東 ...
多謝你的分享,我小朋友幼稚園是英粵班,無咩普通話,就是擔心升上cky是否適應普通話教中,而家放心d

作者: laubb08    時間: 14-3-29 12:26     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

Hi hi, my son will also be joining CKY in September.

作者: Gurumama    時間: 14-4-24 18:04     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

幾時先要番去註冊?

作者: cutie_sammuel    時間: 14-4-26 14:16

Great to hear we have a CKY P1 group here. My son is also a newcomer.
作者: LL222    時間: 14-5-3 19:47     標題: 引用:幾時先要番去註冊? +

原帖由 Gurumama 於 14-04-24 發表
幾時先要番去註冊?
我都想知,下一步幾時注冊同選學器?

作者: NIDmama    時間: 14-5-4 00:47

回覆 LL222 的帖子

相信呢兩、三個星期大家應該會收到信,要晌大抽獎前後交大訂,到時亦會有管弦樂介紹,方便大家揀樂器!另外亦可訂校服,校車資料都會到時俾大家!
作者: LL222    時間: 14-5-5 12:47     標題: 引用:回覆+LL222+的帖子 相信呢兩、三個星期大

原帖由 NIDmama 於 14-05-04 發表

相信呢兩、三個星期大家應該會收到信,要晌大抽獎前後交大訂,到時亦會有管弦樂介紹, ...
唔該哂!

作者: calbee6    時間: 14-5-5 16:26     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

樂器,是老師assign 定小朋友/家長自己選呢?

作者: NIDmama    時間: 14-5-5 20:01

係學生/家長揀!不過,如果你㨂咗D好熱門嘅樂器 eg 小提琴,有可能會被 assign 另一種樂器!老師亦會考慮小朋友嘅體形嚟 assign 樂器!其實8 成以上都會派到心儀選擇!
作者: calbee6    時間: 14-5-5 20:17     標題: 引用:回覆+LL222+的帖子 係學生/家長揀!不過,

原帖由 NIDmama 於 14-05-05 發表

係學生/家長揀!不過,如果你㨂咗D好熱門嘅樂器 eg 小提琴,有可能會被 assign 另一種 ...
Thank you!

作者: botbot    時間: 14-5-5 21:23     標題: 引用:回覆+LL222+的帖子 相信呢兩、三個星期大

原帖由 NIDmama 於 14-05-04 發表

相信呢兩、三個星期大家應該會收到信,要晌大抽獎前後交大訂,到時亦會有管弦樂介紹, ...
Thx. 上次交完錢,一直無咩聲氣,好怕自己錯過左重要的日子。

作者: LL222    時間: 14-5-6 15:52     標題: 引用:回覆+LL222+的帖子 係學生/家長揀!不過,

原帖由 NIDmama 於 14-05-05 發表

係學生/家長揀!不過,如果你㨂咗D好熱門嘅樂器 eg 小提琴,有可能會被 assign 另一種 ...
除咗小提琴,敲擊樂,手玲,鋼琴外,請問仲有乜樂器揀呢?什麼樂器比較熱門?

作者: LL222    時間: 14-5-6 15:57     標題: 引用:Quote:原帖由+NIDmama+於+14-05-04+發表回

原帖由 botbot 於 14-05-05 發表
Thx. 上次交完錢,一直無咩聲氣,好怕自己錯過左重要的日子。
就係見到有個post, 家長已經交咗留位費,但收唔到信繳交雜費,學校竟然唔問吓就取消咗佢個位。

作者: NIDmama    時間: 14-5-6 18:18

管弦樂團入面嘅大部分樂器都有,有弦樂、木管樂、銅管樂都有,不過冇鋼琴。交大訂果日會有學生表演,到時會有樂器介紹!唔使擔心!至於學校嘅 admin, 真係有好大進步空間,可能大家係時候要適應一下

作者: LL222    時間: 14-5-7 12:47

NIDmama 發表於 14-5-6 18:18

管弦樂團入面嘅大部分樂器都有,有弦樂、木管樂、銅管樂都有,不過冇鋼琴。交大訂果日 ...

Thank you!  
作者: alfjen    時間: 14-5-10 09:53     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

Hi! My son will start p1 in sept. Very excited!

作者: calbee6    時間: 14-5-10 11:26     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

請問現任家長,CKY 有無小一適應班,同幾時呢?需要家陪同嗎?

作者: cutienat    時間: 14-5-10 15:00     標題: 回覆:calbee6 的帖子

開學前會有orientation,家長要一齊返,但無適應班。

作者: cutienat    時間: 14-5-10 15:02     標題: 回覆:cutienat 的帖子

其實頭一兩個星期都係適應期,小朋友好快就習慣。

作者: calbee6    時間: 14-5-10 16:57     標題: 引用:其實頭一兩個星期都係適應期,小朋友好快就

原帖由 cutienat 於 14-05-10 發表
其實頭一兩個星期都係適應期,小朋友好快就習慣。
Thanks

作者: ngokwan    時間: 14-5-10 19:03     標題: 引用:開學前會有orientation,家長要一齊返,但無

原帖由 cutienat 於 14-05-10 發表
開學前會有orientation,家長要一齊返,但無適應班。
想問orientation是一日半日定一二個星期?
知道今年是邊日嗎?

作者: cutienat    時間: 14-5-10 19:38     標題: 回覆:ngokwan 的帖子

舊年係半日,應該大概係8月尾。
今年我就唔知,你可以等遲啲註冊時問吓confirm未。

作者: NIDmama    時間: 14-5-11 16:39

回覆 ngokwan 的帖子

學校唔會咁早通知幾時有 orientation,不過通常都會晌䦕學前嗰個星期六上午!
作者: calbee6    時間: 14-5-11 17:48     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

甘遲?好難幫個仔準備,有d擔心添

作者: botbot    時間: 14-5-11 17:53     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

我想知是否一開始就有游水堂?我要訓練下小朋友執齊自己的沖涼用品

作者: NIDmama    時間: 14-5-11 18:37

學校 website 出咗,5月31日 10-12:30 會有 Parents Seminar and student school experience!  嗰日應該要交大訂,可以訂校服,有校車 info, 應該會有樂器介紹!
過去幾年開學前都要 meet 多次 做 orientation, 因為到時先會齊腳,分埋班,班主任會交代要為小朋友準備D乜!係有些少趕,但係 manage 到㗎!
游泳堂通常係9月尾、10月頭開始,為期4 星期!係時候 train 小朋友自己沖涼同執嘢!不過到時會有義工家長幫手,唔使太擔心!
作者: calbee6    時間: 14-5-11 19:45     標題: 引用:學校+website+出咗,5月31日+10-12:30+會

原帖由 NIDmama 於 14-05-11 發表
學校 website 出咗,5月31日 10-12:30 會有 Parents Seminar and student school experience!  嗰日應該要 ...

作者: botbot    時間: 14-5-12 14:44     標題: 引用:學校+website+出咗,5月31日+10-12:30+會

學校 website 出咗,5月31日 10-12:30 會有 Parents Seminar and student school experience!  嗰日應該要 ...
Thx. 咁真係要訓練下執齊自己的野

作者: LL222    時間: 14-5-12 18:18     標題: 引用:學校+website+出咗,5月31日+10-12:30+會

Thanks! 除咗交大訂,訂校服,校巴費外,仲要交什麼費用?網頁話要帶六、七張支票。

游泳堂是正常課堂一定要上,還是optional的興趣班?呀女未學識游泳,有冇浮水輔助用品?

作者: calbee6    時間: 14-5-12 18:52     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

請問泳池水凍嗎?需要著保暖衣嗎?

作者: NIDmama    時間: 14-5-12 19:02

仲要交租書費俾出版社同學樂器費! Cky 係圖書教學,中英書都係同出版社租!應該大概係咁多,帶多幾張以免寫錯!其實呢個星期應該會收到信,入面會有各種 form 同 info, 照住做就OK啦!另外,游泳課係常規課,一年兩次,通常9月尾、10月頭一次,3月尾一次,每次4星期,所有人都要上。其實好多小朋友都唔識游水,近池邊嗰兩條 lane 嘅池底有個台,佢哋可以企到,再加上有浮板,所以唔會有問題㗎!

作者: NIDmama    時間: 14-5-12 19:10

回覆 calbee6 的帖子

個池係暖水池,夏天通常唔使著保暖衣!冬天就可能要!其實到時老師會有好清晰嘅指引,唔使帶太多嘢嘅,因為學校係唔俾沖涼㗎,只可以用清水冲身,亦都冇風筒吹頭,所以帶D好 basic 嘅嘢已足夠!

作者: ngokwan    時間: 14-5-13 07:01     標題: 回覆:NIDmama 的帖子

想問小朋友是否都一定要出席?
因當天上午囡囡要考試

作者: LL222    時間: 14-5-13 08:58     標題: 引用:回覆+LL222+的帖子 仲要交租書費俾出版社

原帖由 NIDmama 於 14-05-12 發表

仲要交租書費俾出版社同學樂器費! Cky 係圖書教學,中英書都係同出版社租!應該大概係 ...
多謝你的回覆!

作者: NIDmama    時間: 14-5-13 11:14

回覆 ngokwan 的帖子

只有家長出席而小朋友去唔到應該問題不大,不過最好都係問l吓學校好D!
作者: botbot    時間: 14-5-16 19:02     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

大家可以check信箱,今日收到樂器同游水班的資料

作者: LL222    時間: 14-5-19 18:41     標題: 引用:大家可以check信箱,今日收到樂器同游水班

原帖由 botbot 於 14-05-16 發表
大家可以check信箱,今日收到樂器同游水班的資料
收到啦,幾清楚。你參唔參加個暑期游泳班?

作者: botbot    時間: 14-5-21 11:31     標題: 引用:Quote:原帖由+botbot+於+14-05-16+發表大家

原帖由 LL222 於 14-05-19 發表
收到啦,幾清楚。你參唔參加個暑期游泳班?
我唔去了,已安排了暑假活動

作者: harukaw    時間: 14-5-26 21:36

請問31號當日係咪即係去註冊埋
作者: LL222    時間: 14-5-27 12:05     標題: 引用:請問31號當日係咪即係去註冊埋

原帖由 harukaw 於 14-05-26 發表
請問31號當日係咪即係去註冊埋
係呀。

作者: tumtum    時間: 14-5-27 13:39

That's why they say in the letter if the parents don't show up on Sat they will cancel the place and give it to someone else

作者: LL222    時間: 14-5-31 13:44     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

完成註冊,個樂器示範幾好。

作者: NICOLEHUNG7    時間: 14-6-7 16:46

hi, 我們都係cky新一份子
作者: babybeck    時間: 14-7-24 12:47     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

請問有有人收到信通知幾時開學?喺咪八月最後個星期六?

作者: LL222    時間: 14-7-25 11:08

babybeck 發表於 14-7-24 12:47
請問有有人收到信通知幾時開學?喺咪八月最後個星期六?

我未收到信。有現有家長跟我說 : 通常8月最後一個星期六會有 orientation, 小朋友都要去,到時分晒班,兩位班主任會同家長解釋學校嘅 daily routine, 仲會教家長要為小朋友準備開學用品!通常得上午半日!
作者: babybeck    時間: 14-7-25 22:42     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

哦……I see...咁唔知幾時定lunch呢?如果orientation嗰曰至訂好似遲咗啲噃……

作者: johnattanma    時間: 14-7-28 00:34

Hi,大家好!我們都是CKY的一份子!Orientation day 見!
作者: CCCLAU    時間: 14-7-30 11:36

hi hi , good morning!! i m here
作者: NIDmama    時間: 14-7-30 15:34

回覆 babybeck 的帖子

唔使擔心!小朋友一定訂到飯!
作者: sarubuta    時間: 14-8-5 11:17

想請教CKY有無校車去奧運站架?  返學約幾點上車?  放學約幾點到呢?
作者: alfjen    時間: 14-8-12 05:59     標題: 回覆:LL222 的帖子

We still have not received any news about orientation yet.. A bit worry whether we have missed the post, has anyone received letters/ info yet?

作者: NIDmama    時間: 14-8-12 09:53

回覆 alfjen 的帖子

Don't worry!  We didn't get anything either!  
作者: calbee6    時間: 14-8-12 15:35     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

都有d擔心,校車未约實,午餐未訂……請問頭一星期返幾多個鐘?

作者: CCCLAU    時間: 14-8-13 12:18

my friend's son is studying in cky, She said always the orientation day always holds on last Saturday in August.
作者: alfjen    時間: 14-8-15 10:30     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

I called the school bus company and they said that they will send out school bus arrangement around Aug 20th.

作者: botbot    時間: 14-8-15 10:35     標題: 引用:都有d擔心,校車未约實,午餐未訂……請問

原帖由 calbee6 於 14-08-12 發表
都有d擔心,校車未约實,午餐未訂……請問頭一星期返幾多個鐘?
我有同樣想法,午餐安排是否30/8先會知?心急死,我提自己盡量唔好心急,但而家8月中,仲有半個月就開學,對學校安排一無所知,樣樣都等,究竟要考驗我的耐性到幾耐

作者: NIDmama    時間: 14-8-15 12:06

咁你要開始訓練自己!以後陸續有來!其實大家真係唔使擔心,應該最遲下星期會收信通知月尾有 orientation!  信入面仲會有飯單俾大家揀! Orientation Day 果日交番俾班主任!
年年都係咁安排都冇問題,放心啦!小朋友大個仔、大個女啦!可以慢慢放手,交俾學校啦!

作者: botbot    時間: 14-8-15 12:21     標題: 回覆:NIDmama 的帖子

唉,要返工嘛,30/8 orientation 要請定假,我明白學校年年都係咁run,如果註冊日講話30/8 有orientation 8月中有信講膳食同校車,雖然都遲,但心裡有數,因為cky位置好吊腳,校車如接送唔到,或者太早,可能要自行安排交通,人手安排要考慮,唔想臨急先去搵,大家如人手充足一早決定自己帶飯或自己接送,當然無我我憂慮,總之心裡很不踏實

作者: tumtum    時間: 14-8-15 16:09

I live on HK Island and the bus company called me last week, telling me that since there are not enough students for my route, we will not get school bus service la.  Too bad, I have to make other arrangements.

作者: LL222    時間: 14-8-15 18:09     標題: 回覆:NIDmama 的帖子

請問係唔係第一日就返全日呢?定係頭幾日要返得幾個鐘嘅適應班?

作者: NIDmama    時間: 14-8-15 20:56

真係冇乜印象返學頭幾日會放早!我問過其他媽咪都話應該係返全日!
作者: LL222    時間: 14-8-15 21:45     標題: 引用:回覆+LL222+的帖子 真係冇乜印象返學頭幾

原帖由 NIDmama 於 14-08-15 發表

真係冇乜印象返學頭幾日會放早!我問過其他媽咪都話應該係返全日! ...
咁就好啦,交通不方便,要接送便煩

作者: NIDmama    時間: 14-8-15 23:12

就算將來有D日子會早放,大部分時間都會有校巴接送,唔需要家長另作安排!

作者: NIDmama    時間: 14-8-15 23:25

Cky admin 真係有好大改善空間!好多時候都會較遲通知家長!我哋久經訓練,已經習慣!依家係時候大家要開始習慣一下!開學後,可以問吓有經驗嘅家長有D乜日子要準備請假出度學校活動!其實學校嘅 e-circular 同 e-calendar 都做得唔錯,家長可以用佢哋做好 planning!  
作者: LL222    時間: 14-8-16 11:57     標題: 引用:回覆+LL222+的帖子 就算將來有D日子會早放

就算將來有D日子會早放,大部分時間都會有校巴接送,唔需要家長另作安排!
NIDmama, 唔該哂你!

作者: calbee6    時間: 14-8-16 12:49     標題: 引用:回覆+botbot+的帖子 Cky+admin+真係有好大

Cky admin 真係有好大改善空間!好多時候都會較遲通知家長!我哋久經訓練,已經習慣! ...
Thanks!

作者: NIDmama    時間: 14-8-19 18:12

今日收到通吿,9月1號會13:15  放學!晌學校食午飯之後放學!有校巴接送!大家可以放心!
作者: babybeck    時間: 14-8-20 08:52     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

點解新生咁遲都未有信嘅?有冇人收到呢?

作者: botbot    時間: 14-8-20 12:50     標題: 回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

請問午飯要自備餐具定即棄?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5