教育王國

標題: 聖母小學揮手區 [打印本頁]

作者: beautymama123    時間: 13-11-23 11:36     標題: 聖母小學揮手區

等埋大抽獎結果,若不是甲部第一選擇,就決定讀聖母,不過誇區抽到,機會都好微:;pppp:

唔知有冇人都係咁諗呢?

作者: reei    時間: 13-11-23 11:46

Same here
作者: beautymama123    時間: 13-11-23 11:54     標題: 回覆:reei 的帖子

Hello 你囡囡係未聖幼?

作者: melodyq11    時間: 13-11-23 12:10

我都預左入讀聖母架啦....大抽獎都未必咁好彩, 從來都唔會中六合彩, 都唔會諗住中
作者: beautymama123    時間: 13-11-23 12:13     標題: 回覆:melodyq11 的帖子

哈哈!係呀!仲要我不嬲都冇抽獎運

作者: beautymama123    時間: 13-11-23 12:39     標題: 回覆:beautymama123 的帖子

我打算甲一填協恩,,你地呢?

作者: reei    時間: 13-11-23 12:53

回覆 beautymama123 的帖子

No, she from 屋邨kindergarten.
作者: reei    時間: 13-11-23 12:55

Same, but my wife and daughter prefers 圣母。
作者: moonychan    時間: 13-11-23 13:07

HI ALL,

我女女暫時唯一OFFER 聖母, 自行得10分, 自殺式求期交左84區最HIT小學, 放榜唔會去睇了.
如 DGJS REJECT, 多數讀聖小.

只係頭痛緊個時間, 點接送, 因為我估一定冇校車入到大埔嫁喇.....街車又唔知安唔安全.

作者: beautymama123    時間: 13-11-23 13:49     標題: 回覆:moonychan 的帖子

Moonychan, 我同你好似呀!又係得10分,自殺式交去協恩
你可以係聖母小學或幼稚園問定有冇車去大埔,校車可能真係未必有

作者: beautymama123    時間: 13-11-23 13:52     標題: 回覆:reei 的帖子

其實我都好鐘意佢小班教學,大家9月就可以做同學仔

作者: Step_C    時間: 13-11-23 14:14     標題: 回覆:聖母小學揮手區

大家好!我地都有聖母offer!目前除九真waiting list外,都冇嘢係手。除非大抽獎抽到會放棄聖母(因有細佬跟尾),否則都會去聖母。
其實都好唔明,聖母有好多好處如有歷史,小班,校風好,教師有愛心,校園同管理又唔錯,又有直屬中學(中學入U率都有近四成幾好架喎),都注重學術(當然唔及一線,但都會教深及頗多功課),唔知點解佢報名人數唔夠其他人多(如有錯請指正),到有其他offer時又會考慮放棄佢。究竟佢欠啲咩?當然希望我感覺係錯啦,你地又點睇?

作者: moonychan    時間: 13-11-23 14:50

beautymama123 發表於 13-11-23 13:49
Moonychan, 我同你好似呀!又係得10分,自殺式交去協恩
你可以係聖母小學或幼稚園問定有冇車去大埔,校車可 ...
總之就煩啦, 因為算早上堂. 就算自己車, 大人就早過返工.

作者: moonychan    時間: 13-11-23 14:51

Step_C 發表於 13-11-23 14:14
大家好!我地都有聖母offer!目前除九真waiting list外,都冇嘢係手。除非大抽獎抽到會放棄聖母(因有細佬跟 ...
好明顯, 係地點問題啦......如果聖母座落九龍塘/九龍城, 一定唔係呢個申請人數囉.

唉, 地點又真係好吊腳.

作者: beautymama123    時間: 13-11-23 15:07     標題: 回覆:Step_C 的帖子

唉…我都覺得係名牌效應同地區問題,如果係九龍塘區,又唔同講法,可能已俾人話係名校(纯個人感覺,不喜勿插)不過今年聽聞比上年都多左好多人報

作者: Step_C    時間: 13-11-23 15:10     標題: 引用:唉…我都覺得係名牌效應同地區問題,如果係

原帖由 beautymama123 於 13-11-23 發表
唉…我都覺得係名牌效應同地區問題,如果係九龍塘區,又唔同講法,可能已俾人話係名校(纯個人感覺,不喜勿插 ...
今年有幾多人報呀?

作者: reei    時間: 13-11-23 15:20

作者: reei    時間: 13-11-23 15:43

Actually i prefer heep yunn, but my wife prefers our lady. She said if i insists on heep yunn (if we are lucky) i will have to take over guiding my daughter's homework. She checked heep yunn's sample hommework online, it seems difficult. Not sure about Our Lady but at least 20 in a class, teacher should be able to monitor better. I heard Heep Yunn has many project based assignment.  I work long hours.
作者: moonychan    時間: 13-11-23 15:44

beautymama123 發表於 13-11-23 15:07
唉…我都覺得係名牌效應同地區問題,如果係九龍塘區,又唔同講法,可能已俾人話係名校(纯個人感覺,不喜勿插 ...
身邊同學仔, 基乎識既都收呀~ (非聖幼)

作者: moonychan    時間: 13-11-23 15:47

reei 發表於 13-11-23 15:43
Actually i prefer heep yunn, but my wife prefers our lady. She said if i insists on heep yunn (if we ...
如真係LUCKY, HY 收, 當然HY啦, (唔好意思, 不是說OL不好, 但HY 確實係BANDING 高D)
我覺得, 就算功課量多又好, 深又好, 就算係淺都好, 有父母跟係唔同D嫁.

GOOD LUCK

作者: reei    時間: 13-11-23 15:57

回覆 moonychan 的帖子

my wife says she is more comfortable in band 2 pace. i am speechless
作者: beautymama123    時間: 13-11-23 16:31     標題: 回覆:reei 的帖子

哈哈!你太太只不過唔想大細都辛苦啫,放工之後仲要兼顧小朋友的學業,如果學校程度深及課業多,其實大人仲辛苦

作者: reei    時間: 13-11-23 17:28

She is choosing school that fits our lifestyle , not willing to change lifestyle to fit school. I've posted before, who can resists heep yunn, in this case, let God decides our fate.
作者: pjbb    時間: 13-11-23 19:59

我都有聖母offer, 自行若然咁好彩中(20分),我自己都偏向揀聖母,因為小班較吸引!
作者: beautymama123    時間: 13-11-23 20:27     標題: 回覆:pjbb 的帖子

20分應該好大機會喎,祝你星期一有好消息

作者: ccsweetbaby    時間: 13-11-24 05:01

OLP 係我唯一最想讀!
實而不華!
我得15分,連自行都冇報!

甲一會填maryknoll博下!

作者: ML710    時間: 13-11-24 09:18

我頭痛緊校車!我家住深井,我交留位費時問過學校,佢地話要睇下多唔多小朋友住我呢頭,先決定有無校車!可能只送到荃湾!
作者: beautymama123    時間: 13-11-24 10:33     標題: 引用:OLP+係我唯一最想讀!實而不華!我得15分,

原帖由 ccsweetbaby 於 13-11-24 發表
OLP 係我唯一最想讀!
實而不華!
我得15分,連自行都冇報!
我仲慘得10分咋,初頭都諗住唔報自行,知道實唔得,但聽人講話唔報自行就冇得參加大抽獎,原來可以唔報架???
仲等我特登搭的士去交表,(因為唔熟路),唉…side錢side時間

作者: puiyan119    時間: 13-11-24 10:40

以為私校全軍覆沒,點知咁咁收到聖母offer,關心到攬住個女喊
作者: beautymama123    時間: 13-11-24 10:43     標題: 引用:我頭痛緊校車!我家住深井,我交留位費時問

原帖由 ML710 於 13-11-24 發表
我頭痛緊校車!我家住深井,我交留位費時問過學校,佢地話要睇下多唔多小朋友住我呢頭,先決定有無校車!可 ...
你有冇姐姐?,有就好d可以係荃灣接送,如果唔係.搵定保母車穩陣d

作者: beautymama123    時間: 13-11-24 10:45     標題: 回覆:puiyan119 的帖子

Me too, 可能我個囡比較怕羞,都係只有一個offer, 不過都好感恩,終於放下心頭大石

作者: ccsweetbaby    時間: 13-11-24 10:51

好似要1月中前交文件上教局參加大抽獎!

作者: beautymama123    時間: 13-11-24 11:05     標題: 回覆:ccsweetbaby 的帖子

Oh ic

作者: kiukiu1010    時間: 13-11-24 12:05     標題: 回覆:聖母小學揮手區

我地住聖母附近,而且只有聖母offer,9成讀聖母,我地得15分,我唔相信我地會入到天神

作者: reei    時間: 13-11-24 12:20

回覆 puiyan119 的帖子

Congratulations
作者: cherrieshum    時間: 13-11-24 12:32     標題: 引用:以為私校全軍覆沒,點知咁咁收到聖母offer,

原帖由 puiyan119 於 13-11-24 發表
以為私校全軍覆沒,點知咁咁收到聖母offer,關心到攬住個女喊
恭喜!

作者: puiyan119    時間: 13-11-24 12:34

beautymama123 發表於 13-11-24 10:45
Me too, 可能我個囡比較怕羞,都係只有一個offer, 不過都好感恩,終於放下心頭大石

...
我個女都係內向型,面試比教輸蝕。聖母可能比較喜歡收文靜型,完全冇諗過可以有offer,依家成個人鬆晒。
作者: beautymama123    時間: 13-11-24 14:03     標題: 引用:我地住聖母附近,而且只有聖母offer,9成讀

原帖由 kiukiu1010 於 13-11-24 發表
我地住聖母附近,而且只有聖母offer,9成讀聖母,我地得15分,我唔相信我地會入到天神

...
仲有大抽獎,不過機會率就.....

作者: beautymama123    時間: 13-11-24 14:05     標題: 引用:Quote:beautymama123+發表於+13-11-24+10:4

原帖由 puiyan119 於 13-11-24 發表
我個女都係內向型,面試比教輸蝕。聖母可能比較喜歡收文靜型,完全冇諗過可以有offer,依家成個人鬆晒。 ...
係拉,而家的面試形式,好講求小朋友在最短時間有最smart的表演,所以外向型的小朋友係著數d(纯個人感覺)

作者: kiukiu1010    時間: 13-11-24 23:05     標題: 引用:Quote:原帖由+kiukiu1010+於+13-11-24+發表

原帖由 beautymama123 於 13-11-24 發表
仲有大抽獎,不過機會率就.....
唔對大抽獎有任何期望,我咁大個女未試過中獎囉!

作者: beautymama123    時間: 13-11-25 01:11     標題: 引用:Quote:原帖由+beautymama123+於+13-11-24+

原帖由 kiukiu1010 於 13-11-24 發表
唔對大抽獎有任何期望,我咁大個女未試過中獎囉!
我諗我同你不相伯仲,我最勁係試過X'mas party 抽中 cleansing lotion旅行套裝

作者: cindycindy1103    時間: 13-11-25 09:28

我都同你地一樣, 得10分, 自殺式報第一城呂明才, 真係衰咗.. 請問你地聖母俾唔俾玩大抽獎架? 我想睇埋乙部得唔得丫... 聖母唔係唔好, 但地點比較唔就腳呢, 我係沙田都唔知點同佢返學...
作者: whalebone    時間: 13-11-25 09:34

I also failed in 自行~~~ luckily my kid got acceptance in Our Lady
作者: moonychan    時間: 13-11-25 10:05     標題: 引用:我都同你地一樣,+得10分,+自殺式報第一城呂

原帖由 cindycindy1103 於 13-11-25 發表
我都同你地一樣, 得10分, 自殺式報第一城呂明才, 真係衰咗.. 請問你地聖母俾唔俾玩大抽獎架? 我想睇埋乙部 ...
我大埔仲死!

作者: beautymama123    時間: 13-11-25 11:36     標題: 引用:我都同你地一樣,+得10分,+自殺式報第一城呂

原帖由 cindycindy1103 於 13-11-25 發表
我都同你地一樣, 得10分, 自殺式報第一城呂明才, 真係衰咗.. 請問你地聖母俾唔俾玩大抽獎架? 我想睇埋乙部 ...
以我所知係俾玩大抽獎架,穩,陣d打電話問下

作者: beautymama123    時間: 13-11-25 11:37     標題: 回覆:聖母小學揮手區

我都費事上協恩個網check, 因我得10分

作者: csyang    時間: 13-11-25 11:38

moony:可唔可以搵下其他住大埔家長一齊坐保母車。
作者: 08Baby08    時間: 13-11-25 11:38     標題: 引用:Quote:原帖由+cindycindy1103+於+13-11-25+

原帖由 beautymama123 於 13-11-25 發表
以我所知係俾玩大抽獎架,穩,陣d打電話問下
我交留位費時已問了,聖母係可以大抽獎

作者: 2008_2012    時間: 13-12-13 22:13

Hi, 小女有幾間私小offer,但只留了聖母,因為鐘意佢小班教學,地方清潔及教師們有愛心,但在自行入咗舊油天,因有弟弟跟尾而且是龍B,所以想放棄OL讀油天,想問是否正確決定,能否給些意見,謝謝。
作者: bcbaby    時間: 13-12-18 22:33

如有細佬,我會揀油天!免費,兩姊弟方便照顧!
作者: moonychan    時間: 13-12-20 11:24

MORNING ALL, 昨天收到教育局的信, 仲玩唔玩大抽獎, 我唔知點 tick

有人收到嗎?

作者: bcbaby    時間: 13-12-20 16:14

有呀!我會玩大抽獎!因為有細佬跟尾呀

Hi Moony, 我地囡囡係同一KG呀!

作者: japanbread    時間: 13-12-20 19:00

咁即刻放棄OL ?
作者: japanbread    時間: 13-12-20 19:03

黃大仙區被選為跨境學童專區、會影響你們的決定嗎?
作者: bcbaby    時間: 13-12-20 23:15

不用放棄OL, 可以大抽獎!但教署會通知學校!
我是聖母小學舊生,很喜歡母校。以前40幾人一班,功課很多,底子打得好!現在小班,學校又番新過,感覺比以前更加好!奈何有細佬跟尾,如抽得不理想就讀私校。

作者: wtskina    時間: 13-12-21 07:26     標題: 回覆:bcbaby 的帖子

有冇人致電聖母問比吾比大抽奖?或過來人比些意見?感謝。

作者: beautymama123    時間: 13-12-22 16:23     標題: 回覆:wtskina 的帖子

可以大抽獎架

作者: laujoe    時間: 13-12-23 14:35     標題: 引用:Hi,+小女有幾間私小offer,但只留了聖母,

原帖由 2008_2012 於 13-12-13 發表
Hi, 小女有幾間私小offer,但只留了聖母,因為鐘意佢小班教學,地方清潔及教師們有愛心,但在自行入咗舊油 ...
好正確

作者: 2008_2012    時間: 13-12-26 00:01

回覆 laujoe 的帖子

謝謝你的意見。已去信到學校放棄小一學位,讓出個位給其他備取生。
作者: kenuschoy    時間: 14-2-14 09:10

hi!
我呀女都是今年9月 p1.
作者: moonychan    時間: 14-2-27 12:47

bcbaby 發表於 13-12-20 16:14

有呀!我會玩大抽獎!因為有細佬跟尾呀

HIHI, 因為小一面試告一段落後, 都冇上 ek 一段時間..........岩岩才睇到你的留言.

你女女都係 kv? 佢邊班呀? 我女女 k3c

作者: astro41    時間: 14-3-3 09:29

請問讀小一小朋友在學校生活開心嗎?

可不可以分享一下謝謝

作者: MoubarakF    時間: 14-3-4 11:48

回覆 astro41 的帖子

不開心……過份傳統,老師多疼成績效優秀的同學,相反中等成績便會被受怱視。敬請好好考慮,以防日後後悔。加上學術上,只有數是讀高半級,日常中、英、數科也是用廣東話教授……未能真正為想上英文中學作好預備!功課多也是必然,但小朋友只是為測驗和平時的默書以費盡精力。一星期二次英默……今天默完正式英文默書,明天又要預默下一次的英默……根本來不切温習,雖則不計分,但不合格要重抄兩次,再加上其他功課,大人,細佬都很大壓力!上二年級更有背默,但內容非連貫性,難以理解背默原因、目的,真的很吃力,太2810;抄寫並不幫助到小朋友理解和明白!數學書的練習是回家做,一做由28頁不等,當然也再加上其他workbook...TSAetc. 中文阅讀理解訓練不夠,但test,Exam24篇是作考試部分,家長預備自購練習作補充和温習,但希望還有時閒着休息吧!學校並不太鼓勵閱讀課外書,可能真的無時無刻,一年約交24閱讀報告,但欠趣味性,只要求一般性答案,不用思考,小朋友只視為交功課而完成吧!一点也没有因此而提高小朋友多看ࢵ4;書的興趣!家長還要肯小朋友能認付樂器練習,因是必修科,並且可以令小朋友成績拉高、或低的關鍵性。
作為家長的我,現在明白為小朋友選擇學校時,首要考慮:是否適合貴子女,學校生活能否誘發小朋友的學習興趣和動力,還是為别人說好,而去跟隨……

作者: astro41    時間: 14-3-4 14:29

聲你講完有點害怕小女9月讀小一在校內生活不開心

作者: MoubarakF    時間: 14-3-4 15:01

回覆 astro41 的帖子

其實不用太担心,我相信比較聰明的小朋友是能夠適應的,只是小女為個别例子。不過你要知道學校的課程進度是這樣,相信必定能夠習慣。我以往也是這樣生活,不過後來經過家人相討以後,最後選擇另一個較不同的環境下學習,全都機於私人理由吧!
加油吧媽媽……開頭大半年,小朋友和大人也得一同學習在新環境下的種種變化,要多支持她們,她們很需要正能量和幫助!

作者: reei    時間: 14-3-4 17:30

Looks like hv to work very very hard.
作者: kenuschoy    時間: 14-3-5 12:00

回覆 MoubarakF 的帖子

請問英默一星期二次,中文默書一星期幾次?
每日功課有幾多份,學校是否有功課輔導班?

謝謝!

作者: MoubarakF    時間: 14-3-5 16:32

回覆 kenuschoy 的帖子

Chinese dictation ....normally is 1 time per week.  around 8-10 times per semester.  Daily homework average 8-10 for total.  There is no additional class provided from school for doing homework or extra help in studying by teacher.
作者: astro41    時間: 14-3-5 21:01

要做幾多小時才做完默書範位多不多
作者: 方圓圓    時間: 14-3-14 19:06

我的女兒在聖母讀得很開心,她很喜歡那裏的老師和修女,每一年總會有一位老師是她的偶像,她的成績不算很好,功課是有點忙,但應付得到。每天放學總會吱吱喳喳說學校的事給我聽,令我對學校有一定的認識。有一次,女兒說有一個同學說了一句白痴,老師立刻教訓那位同學不可以說這些話,令她覺得好大件事,覺得這句話是粗話,不可以講,我很喜歡.而我大兒子的學校,算是有點名氣的,但卻會有同學講粗口,仲試過補習時,有同學拿香煙叫其他同學試吸,令我好擔心,唯有不斷提兒子不要跟人學壞.相反聖母就令我放心得多.女兒一點也不驚修女,
小息時會去跟修女談天,她說修女很喜歡跟同學說話.有時她會把修女說給她聽的故事說給我聽,都是一些很正面的訊息,所以我就是最喜歡聖母夠傳統,我不想我的女兒十六歲就攪大個肚,讀修女學校.注重道德培養,中國人的傳統美德禮義廉恥是很重要的。
聖母雖然沒有一些學校那麼出名,但成績卻是非常好,她們公布了舊年的小六派位成績,竟然是全港之冠,這真叫人吃驚,全級六年級只有一個同學派第二志願,其他所有同學都派第一志願,連最有名氣的學校也沒有這個成績,我大兒子的學校派第一志願的只有80幾個%,還有很多人派到十幾志願,今年小六了,真令我擔心.而女兒我卻不用擔心,聖母最差都是派到第二志願,而她又不是考最尾......可能我常常拿兒子的學校和女兒的學校來比較吧,我總是較喜歡聖母。
作者: moonychan    時間: 14-3-20 12:53

方圓圓 發表於 14-3-14 19:06
我的女兒在聖母讀得很開心,她很喜歡那裏的老師和修女,每一年總會有一位老師是她的偶像,她的成績不算很好,功 ...

那麼, 是否大部份都係升上聖母書院, 都係=第一志願?

我仔仔都係讀所為有名氣的男校, 唔係點教書的, 家長自己攪掂, 好深~

作者: RCD    時間: 14-4-7 10:01

回覆 MoubarakF 的帖子

每學期只有八次默書,星期二英文,星期四中文.作為家長無理由唔清楚.
作者: cookie880512    時間: 14-5-3 09:02     標題: 回覆:聖母小學揮手區

我想問下你地有幾多係聖幼升上黎???

作者: dorothy0818    時間: 14-5-9 15:03

回覆 方圓圓 的帖子

我的女兒今年也是六年級她不是從聖幼升聖小的

作者: wongbb0811    時間: 14-7-6 17:19     標題: 引用:我的女兒在聖母讀得很開心,她很喜歡那裏的

原帖由 方圓圓 於 14-03-14 發表
我的女兒在聖母讀得很開心,她很喜歡那裏的老師和修女,每一年總會有一位老師是她的偶像,她的成績不算很好,功 ...
想問問是否大部份小六生都升讀聖母書院?但聖母書院好像是band2中學,所以我都有點擔心,而且家不在黃大仙區,要轉回本區是否很困難的呢?

作者: arbekwan    時間: 14-7-18 07:42

Hi!
我女九月都係聖母小一生,聽到功課咁多真係好擔心,但我地考的只有聖母收佢,而且無大抽獎!
作者: arbekwan    時間: 14-7-18 07:45

聽聞聖母升中時如果唔填聖母書院為第一志願,派得唔好聖母書院係唔好收返,唔知係咪真呢?
作者: Daphne_Lai    時間: 14-7-31 12:35

Hello ~~ my daughter will be P1 student in September 2014 also

作者: arbekwan    時間: 14-8-7 15:56

請幾時分班?點分?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5