教育王國

標題: 想得個知字.... SMCS [打印本頁]

作者: greatli    時間: 12-11-26 12:46     標題: 想得個知字.... SMCS

想知道一下, 有沒有20分的小女孩可以入到 St Mary's Canossian School ...

得個知字~~~!

作者: overview    時間: 12-11-26 13:06

一定有但唔多.
作者: greatli    時間: 12-11-26 13:12

我20分...衰左...

我都想知道有幾多20分可以入到

50個位..30個是家姐/父母在校讀書或工作

20個位是給計分的...但是, 只要家姐/母親是畢業生,就已經25分...

我地這些20分的....真係無咩機會~!
作者: YIN-MA    時間: 12-11-26 13:16

家姐係畢業生都有分加?Sorry,真係未聽過...
作者: TMMA    時間: 12-11-26 13:18

YIN-MA 發表於 12-11-26 13:16
家姐係畢業生都有分加?Sorry,真係未聽過...
現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段:
自行分配學位
每所官立及資助小學會將其全部小一學額的大約50%作為「自行分配學位」之用。在「自行分配學位」階段,家長可替其子女向一間位於任何小一學校網的官立或資助小學,遞交小一入學申請表,申請該校的自行分配學位。自行分配學位分為兩類:
甲. 供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人的學位
  • 約佔學校小一學額30%
  • 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
  • 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
  • 凡屬此類別的申請人,必獲取錄
乙. 根據「計分辦法準則」分配的學位
  • 佔學校小一學額不少於20%
  • 若申請人數超出其學位數目時,須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:
一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作(20分)
二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀(20分)
三.        父/母為該小學的校董(20分)
四.        父/母或兄/姊為該小學的畢業生(10分)
五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚(5分)
六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 #(5分)
七.        父/母為該小學主辦社團的成員(5分)
八.適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚(10分)
# 在遞交申請表前,家長宜直接向申請的學校查詢有關「相同宗教」的定義。
註: 申請人只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項。所有申報的關係必須證明屬實,才可以獲得有關分數。

作者: YIN-MA    時間: 12-11-26 13:19

據我所知,要有25分的話,除左媽咪係舊生,仲要係教友...
作者: overview    時間: 12-11-26 13:20

家姐係畢業生+教友就有25分

20分揀得smcs就係預左冇機, 反而mcs就大機好多.
作者: YIN-MA    時間: 12-11-26 13:35

噢TMMA,謝謝!一路都以為只係父母係舊生先有分加,原來兄姊都計!咦,可以考慮生多個...嘻嘻!
作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-26 13:46     標題: 引用:家姐係畢業生+教友就有25分20分揀得smcs就

原帖由 overview 於 12-11-26 發表

所以多左人搏天神,因為都係直升st mary

作者: hecabb    時間: 12-11-26 13:53

回復 Charlotte_mom 的帖子

No 20 marks get in for sure! Because my friend failed with 25 marks
作者: dwkw333    時間: 12-11-26 13:58

hecabb 發表於 12-11-26 13:53

No 20 marks get in for sure! Because my friend failed with 25 marks

Thanks for your update. Last year, all 25 marks could get the offer since heard that 20 marks still got the offer. This year, 25 marks still failed...
作者: greatli    時間: 12-11-26 14:16

回復 dwkw333 的帖子

天神25都fail??
作者: qebaby08    時間: 12-11-26 14:17

20分機會真係好微? 到底有無小朋友20分入到?
作者: Fatsa    時間: 12-11-26 14:33

回復 hecabb 的帖子

25分都failed?什麽世界
作者: ha8mo    時間: 12-11-26 14:53

作者: LL222    時間: 12-11-26 14:58

天神25都唔收!?
作者: qebaby08    時間: 12-11-26 15:07     標題: 引用:Quote:hecabb+發表於+12-11-26+13:53+回復+

原帖由 ha8mo 於 12-11-26 發表
咁大鑊?

死喇,我朋友佢仲一路話20分入聖MARY仲易過油天,所以揀MARY
我又係20分一心入St.Mary

作者: greatli    時間: 12-11-26 15:20

回復 qebaby08 的帖子

咁我又唔會覺得20分一定得...不過無諗過竟然25分都唔得.... 如果上一年25分都未必收,我今年就一定唔報~~!
作者: ha8mo    時間: 12-11-26 15:25

作者: qebaby08    時間: 12-11-26 15:36

回復 greatli 的帖子

我囡囡出年先考小一,真係要好好部處下, greatli 你有無私小或直資 backup ?
作者: MC1128    時間: 12-11-26 15:48

可否講吓你朋友25分的組合係點?
作者: Fatsa    時間: 12-11-26 17:58

overview 發表於 12-11-26 13:20

點解呢?唔係反而MCS仲難嗎?

作者: QQee    時間: 12-11-26 18:36

MC1128 發表於 12-11-26 15:48
可否講吓你朋友25分的組合係點?

我都覺得可疑, 應該係計錯數, 25分應該收梗.
作者: goldpiglet    時間: 12-11-26 19:42

回復 greatli 的帖子

Yes!!! My girl's classmate 20marks for sure....ST MARY!
作者: Kobaby    時間: 12-11-26 19:45

我朋友, 25分自行st mary's都失敗....舊生加教友..
不是聽聞, 是我朋友。
作者: goldpiglet    時間: 12-11-26 19:59

回復 Kobaby 的帖子

Impossible,  all of us already said congrats to her (20marks) aft school(in person).
Ur fd could recfrm with  ST  MARY  in no time wor.

作者: MC1128    時間: 12-11-26 20:01

Kobaby 發表於 12-11-26 19:45
我朋友, 25分自行st mary's都失敗....舊生加教友..
不是聽聞, 是我朋友。

暫時有兩種說法,Kobaby朋友會唔會是中學校友,唔係小學校友?
作者: marcuscyrus    時間: 12-11-26 20:03     標題: 回覆:goldpiglet 的帖子

Is it possible that some claims to have 25 marks have moms graduated in st Mary secondary school but not the primary school?

作者: karen55407    時間: 12-11-26 20:08     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

又會否女兒未洗禮呢?或者填表時漏剔教友呢?

作者: hecabb    時間: 12-11-26 20:51     標題: 回覆:marcuscyrus 的帖子

My friend is old girl of st Mary's primary school and secondary school, and catholic, 25 marks. Failed

I don't understand why 20 points will get in.

作者: marcuscyrus    時間: 12-11-26 21:16

如屬實,我建議你立即叫朋友聯絡小一入學組,以查證。

作者: Fatsa    時間: 12-11-26 21:30     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

小朋友係咪不是首名子女?

作者: sp3014    時間: 12-11-26 21:31     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

25 marks still can't get in. Very shocking. So competitive this year.

作者: Mimmy    時間: 12-11-26 21:32

回復 Fatsa 的帖子

無關係, 手持25分係用唔到首名子女5分

作者: valmom    時間: 12-11-26 21:34     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

我就係個位拎住25分但今日自行冇份!我係smcs 同smcc舊生,自少領洗。女兒係嬰兒領洗!我好肯定我交齊資料冇漏。身邊個個知我25分都入唔到都好錯愕。
純粹真係得個知,個位20分入咗smcs嘅小朋友係純粹宗教加首名子女同適齡?

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 21:34     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

May be she confuse wth the system , if sis study the school already , no need count the mark , it must enter , for other no sis studying in the school , only old girl ( mother or sister study before and graduate ) they need count mark ! I think those who say she is 20 mark may be some confusing wth the system !

作者: Mimmy    時間: 12-11-26 21:36

回復 valmom 的帖子

如你無填漏任何資料, 請你盡快聯絡小一入學組

我有個auntie以前教書, 佢好肯定同我地講如果有20分/15分入到自行, 而25分唔得既, 佢好認真講句, 你可以去報ICAC, 你都係快快問個清楚明白

作者: marcuscyrus    時間: 12-11-26 21:40

如果有第一身25分失敗的個案,即是說20分入是不可能吧..

作者: valmom    時間: 12-11-26 21:42     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

所以我想知個位話20份入到嘅小朋友係咪因為另一d原因而入到。例如有媽咪提出如果有家姐讀緊,父母係SMCS做嘢,咁呢位小朋友一定入到。呢個同個分數無關。

作者: karen55407    時間: 12-11-26 21:50     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

真是羅生門事件

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 21:53     標題: 引用:所以我想知個位話20份入到嘅小朋友係咪因為

原帖由 valmom 於 12-11-26 發表
所以我想知個位話20份入到嘅小朋友係咪因為另一d原因而入到。例如有媽咪提出如果有家姐讀緊,父母係SMCS做 ...
我覺得20分位小朋友的媽媽搞錯了!自己是必入的甲類,誤以為自己是乙類,那就說得過去,old girl +適齡兒童only (20)?

作者: karen55407    時間: 12-11-26 21:54     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

有無人可以親身上嚟報喜係20分得㗎?

作者: zzbchu    時間: 12-11-26 21:55     標題: 引用:回復+Fatsa+的帖子 無關係,+手持25分係用

原帖由 Mimmy 於 12-11-26 發表
回復 Fatsa 的帖子

無關係, 手持25分係用唔到首名子女5分
如果不是首名只有10分+old girl 5分+ 同宗教5分總共只有20分咋喎,有錯請更正.

作者: karen55407    時間: 12-11-26 21:57     標題: 回覆:valmom 的帖子

如果真有人20分得,我支持你去教統局求証,唔使報ICAC,可能有出錯啫!如查屬實,我相信教統局會比返個位你的

作者: momochiu    時間: 12-11-26 21:58

大把人好奇怪地明明25分都話自己得20分, 很不能理解。今日先有一個。
作者: marcuscyrus    時間: 12-11-26 21:58

zzbchu 發表於 12-11-26 21:55
如果不是首名只有10分+old girl 5分+ 同宗教5分總共只有20分咋喎,有錯請更正.

...
old girl 10分,首名5分,但此兩項只能2選一

作者: valmom    時間: 12-11-26 21:58     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

Old girl10分 or 首名5分 either one
宗教5分
適齡10分

作者: Mimmy    時間: 12-11-26 21:59

回復 zzbchu 的帖子

(一) 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
(二) 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
(三) 父/母為該小學的校董 (20分)
(四) 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
(五) 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)(5分)

以上係同一組別, 只可選其一

作者: karen55407    時間: 12-11-26 22:01     標題: 回覆:zzbchu 的帖子

old girl有十分,適齡十分,教友五分,的確有25分。old girl係唔計首唔首名的,有幾多個女排第幾都係十分。

作者: valmom    時間: 12-11-26 22:02     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

Btw, kobaby 同hecabb 都係講緊我個case,(多謝兩位互不認識嘅好友同時替我著緊)即係暫時得我一個25分入唔返母校?咁好彩我就真係要買六合彩!

作者: karen55407    時間: 12-11-26 22:03     標題: 回覆:cautionchan 的帖子

贊成

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 22:03     標題: 引用:Old+girl10分+or+首名5分+either+one 宗教5

Old girl10分 or 首名5分 either one
宗教5分
適齡10分
所以應該如20 分入到,其媽媽應誤會組合:old girl (10)+ 適齡(10)!但她誤會自己女兒的姐姐在讀,不用計分!

作者: momochiu    時間: 12-11-26 22:04

你地睇無咩20分上來報喜就知, 個個都係朋友個小朋友。連25分都無幾個!
作者: zzbchu    時間: 12-11-26 22:04     標題: 回覆:marcuscyrus 的帖子

原來係咁,謝謝!

作者: marcuscyrus    時間: 12-11-26 22:05

cautionchan 發表於 12-11-26 22:03
所以應該如20 分入到,其媽媽應誤會組合:old girl (10)+ 適齡(10)!但她誤會自己女兒的姐姐在讀,不用計 ...
我覺得可能性極低吧,玩過呢個game o既,點會搞錯?而且..同學們應知道女孩有個姐姐吧

作者: momochiu    時間: 12-11-26 22:06

same thing happens to MCS this year!
作者: zzbchu    時間: 12-11-26 22:07     標題: 回覆:Mimmy 的帖子

明白了,謝謝!

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 22:10     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

甘即是點牙?全都25 ?那為何要說自己20呢?恕本人愚昧,可否告知?

作者: valmom    時間: 12-11-26 22:13     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

即係我最好聽日打去問問。如果有校友same case, 麻煩告知。多謝各位。

作者: marcuscyrus    時間: 12-11-26 22:13

cautionchan 發表於 12-11-26 22:10
甘即是點牙?全都25 ?那為何要說自己20呢?恕本人愚昧,可否告知?
我..純粹白撞靠估媽媽是舊生,但從來不做彌撒,不是教友,所以只得20分
再重申,我是亂估,唔打算負責的

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 22:16     標題: 引用:Quote:cautionchan+發表於+12-11-26+22:10+

原帖由 marcuscyrus 於 12-11-26 發表
我..純粹白撞靠估媽媽是舊生,但從來不做彌撒,不是教友,所以只得20分
再重申,我是亂估,唔打算負責的
但old girl 20 分加適齡10=30 ??
Old girl + 首名=35 ??

作者: karen55407    時間: 12-11-26 22:18     標題: 回覆:cautionchan 的帖子

喂!你條數錯晒!睇清楚份計分表啦!

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 22:19     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

寫錯old girl 是10分、但始終都伱二十分,點入?

作者: marcuscyrus    時間: 12-11-26 22:20

cautionchan 發表於 12-11-26 22:19
寫錯old girl 是10分、但始終都伱二十分,點入?
佢話自己唔係教友,實情全家都係囉再重申,我只是虛構ja!

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 22:22     標題: 引用:Quote:cautionchan+發表於+12-11-26+22:19+

佢話自己唔係教友,實情全家都係囉再重申,我只是虛構ja!
Thx ! 但拿宗教分唔係要交受洗紙,佢交了拿了個5分,冇奶油晤知呀?

作者: karen55407    時間: 12-11-26 22:24     標題: 回覆:valmom 的帖子

如果真係咁唔好彩的話!你叩門應該好大機會入得返,等你的叩門好消息,Welcome be a Marian again!主佑!

作者: hecabb    時間: 12-11-26 22:33

valmom 發表於 12-11-26 22:02
Btw, kobaby 同hecabb 都係講緊我個case,(多謝兩位互不認識嘅好友同時替我著緊)即係暫時得我一個25分入 ...
Valmom, not only you, my friend told me she also got a friend with 25 marks failed to smsc
作者: cautionchan    時間: 12-11-26 22:34     標題: 回覆:valmom 的帖子

如不介意,可否問完上來告知事實真相?

作者: heiheigirl    時間: 12-11-26 22:41     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

同學仔20分入左,她是適齡+首名+宗教

作者: momochiu    時間: 12-11-26 22:51

咁點解無人自己報喜?
作者: cautionchan    時間: 12-11-26 22:53     標題: 引用:咁點解無人自己報喜?

原帖由 momochiu 於 12-11-26 發表
咁點解無人自己報喜?
其實25 / 20 分入都值得㭟喜,又唔係D唔見得光的事!甘真是點解?又真是唔係好明?

作者: marcuscyrus    時間: 12-11-26 22:53

回復 momochiu 的帖子

見我地討論得咁熱烈,原本想都唔出現啦
作者: heiheigirl    時間: 12-11-26 22:55     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

未必人人會上bk

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 22:58     標題: 引用:回復+momochiu+的帖子 見我地討論得咁熱烈

回復 momochiu 的帖子

見我地討論得咁熱烈,原本想都唔出現啦
唔明,冇衝突架!如真是20分入,佢又唔係去搶,無須避忌啦!

作者: momochiu    時間: 12-11-26 22:59

但年年都有人會好開心地報喜, 及, 在st.mary 個邊報喜尋親! 奇唔奇?
作者: karen55407    時間: 12-11-26 22:59     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

其實未小班時,20分入嘅都只是個位數,變小班縮咗20個位,計分位小咗4個,但係old girl又唔會少咗,今年仲傳聞女多男少,做成真係首次聽到有人25分入唔到

作者: wootaitai    時間: 12-11-26 23:00     標題: 引用:Quote:原帖由+momochiu+於+12-11-26+發表咁

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 23:02     標題: 引用:其實未小班時,20分入嘅都只是個位數,變小

原帖由 karen55407 於 12-11-26 發表
其實未小班時,20分入嘅都只是個位數,變小班縮咗20個位,計分位小咗4個,但係old girl又唔會少咗,今年仲 ...
可否賞試解釋點解25都話自己20分?

作者: karen55407    時間: 12-11-26 23:02     標題: 回覆:wootaitai 的帖子

之前市塲普遍仲以為瑪利諾比St Mary競爭大

作者: karen55407    時間: 12-11-26 23:05     標題: 回覆:cautionchan 的帖子

嗄!點知呀!你以為我係今屆成功申請者嗎?

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 23:05     標題: 引用:之前市塲普遍仲以為瑪利諾比St+Mary競爭大 +

之前市塲普遍仲以為瑪利諾比St Mary競爭大
係囉!今年好像maryknoll 真的有20分抽入!有冇人知maryknoll 有人25 而不入嗎?(應該在mcp到問)sorry !

作者: momochiu    時間: 12-11-26 23:05

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: cautionchan    時間: 12-11-26 23:07     標題: 引用:嗄!點知呀!你以為我係今屆成功申請者嗎?

嗄!點知呀!你以為我係今屆成功申請者嗎?
Sorry ! 因我不明白,看看你們是否有什麼看法或綜合以往結論?

作者: valmom    時間: 12-11-26 23:08     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

既然又多個話工20分入到,雖然兩位冇現身,即管聽日打去問問。諗緊開場白。因為兩位20分入到嘅case都係人地嘅小孩,教育局未必理我。

作者: TMMA    時間: 12-11-26 23:09

可能⋯真的是可能⋯那人的領洗紙是在公海領受的,
或佢身邊所有人都知佢係其他宗教的(可能是好神心的神婆)
所以果5分宗教分是唔講得比人知的!所以25分也要扮20分!
以上純屬假設,如是事實,咁就⋯⋯⋯
作者: cautionchan    時間: 12-11-26 23:09     標題: 引用:公平些,+mcs無發生既,+唔代表st.mary唔會發

原帖由 momochiu 於 12-11-26 發表
公平些, mcs無發生既, 唔代表st.mary唔會發生。如果妹少, 25分可以抽的位又少過入紙人數, 的確是會發生20分 ...
唔明?25 分的位俾20分少,它們都不是乙纇嗎?

作者: karen55407    時間: 12-11-26 23:10     標題: 回覆:momochiu 的帖子

我真不明白為何會有25分入唔到,20分卻入到的理論。

作者: NatalieBaby    時間: 12-11-26 23:12     標題: valmom 的帖子

valmom, 建議你同學校覆核下, 會唔會有嘢攪錯. 也可懇切和學校表達誠意, 可能可後補.

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 23:14     標題: 引用:我真不明白為何會有25分入唔到,20分卻入到

我真不明白為何會有25分入唔到,20分卻入到的理論。
讚同,可否講下如何25分位比20分少抽不到,反而20分入了!請原諒小妺愚昧!

作者: karen55407    時間: 12-11-26 23:15     標題: 回覆:cautionchan 的帖子

這樣,我就大膽推斷,那個25分會員是真有其事(排除佢無漏填表格的可能),咁我估是那些20分成功的會員嘅朋友當中有誤會。

作者: marcuscyrus    時間: 12-11-26 23:16

karen55407 發表於 12-11-26 23:15
這樣,我就大膽推斷,那個25分會員是真有其事(排除佢無漏填表格的可能),咁我估是那些20分成功的會員嘅朋 ...
這也是最合理,有時可能20分那些當時人也沒親口跟其他人說自己20分,只是大家一直就以為他是

作者: karen55407    時間: 12-11-26 23:17     標題: 回覆:cautionchan 的帖子

我估計她是混淆了必收生(甲部)同計分生(乙部)了!

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 23:20     標題: 引用:我估計她是混淆了必收生(甲部)同計分生(

我估計她是混淆了必收生(甲部)同計分生(乙部)了!
謝謝解答,我都認為係,其實甲部入硬,根本唔使計分,D人混亂了,以為所有都要計分!

作者: karen55407    時間: 12-11-26 23:23     標題: 回覆:valmom 的帖子

你可致電學校或教統局,直言有人話比自己低分卻成功獲派位,想查証是否計錯分

作者: valmom    時間: 12-11-26 23:26     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

我都認為呢個可能性最高,因為呢個遊戲玩咗咁多年,教育局冇理由咁都搞錯。
聽日打返去學校,問下有冇後補名單。。咁好似實際d。。
如果兩位20分嘅朋友知道當時人嘅計分方法,麻煩告知,等大家媽咪有個參考。謝謝

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 23:26     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

Valmon,  明天快快打電話問個明白,等你消息!

作者: heiheigirl    時間: 12-11-26 23:26     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

其實有懷疑應該問下學校,唔好令到自己失去機會

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 23:29     標題: 引用:我都認為呢個可能性最高,因為呢個遊戲玩咗

我都認為呢個可能性最高,因為呢個遊戲玩咗咁多年,教育局冇理由咁都搞錯。
聽日打返去學校,問下有冇後補 ...
讚同,二位二十分的朋友如知實際分數組合,煩請告知,以釋疑慮!謝謝!

作者: karen55407    時間: 12-11-26 23:30     標題: 回覆:valmom 的帖子

我擔心是你填漏表格,因前年我朋友交喇沙時漏填了五分,幸好返轉頭補得返

作者: valmom    時間: 12-11-26 23:35     標題: 回覆:想得個知字.... SMCS

頭先專登拎個copy出黎再望多次,冇漏,而且當日我交咗自己畢業證書副本,阿女領洗紙。冇理由冇填佢又拎咗d文件。
一於聽日問個明白,大家得個知字啦。反正預咗冇。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5