教育王國

標題: 今年K3 的家長話今年李小派左千幾份表. WAH! 真係好誇. [打印本頁]

作者: ShanBoBo    時間: 12-9-20 12:16     標題: 今年K3 的家長話今年李小派左千幾份表. WAH! 真係好誇.

GOOD LUCK TO ALL K3 STUDENTS AND PARENTS.

INTERVIEW WILL BE HELD ON COMING SAT (20 SEP 2012)

作者: boci媽咪    時間: 12-9-21 13:30

今年俾去年多了好多人!簡介會係數禮堂唔夠位,要開埋四樓及三樓的課室!我就是在三樓課室聽,但感覺不大好!
作者: boci媽咪    時間: 12-9-21 13:33

今年參加了四至五個簡介會,發現今年多了好多誇境學童
作者: looking    時間: 12-9-21 17:03

點之學校, 我住的屋苑都多咗係好多內地人。
作者: hkangel89    時間: 12-9-23 22:00

真的很誇張,不知面試當天有多少人出席呢?

作者: kywcheng    時間: 12-9-24 06:46

回復 hkangel89 的帖子

一定超過二千人...因為加埋家長的數字 ^^
我估九龍區的直資...面試...人數...更多...
學生得五歲人仔...就要...黎個...叻...唔...叻...分類...
現今教育制度都幾無良下...

作者: Danny3101    時間: 12-9-24 09:40

其實李宗德巳比其他九龍直資小人申請.
其實學校巳越做越好.
家長巳明白和接受直資的學校.  況且學費不貴.

作者: 莎莎莉莉    時間: 12-9-24 17:36

對, 李小比九龍已算無咁多人, 不過, 多人唔一定你會喜歡.
去年我仔考左四間直資, 我覺得除了英華, 最想入都係李小, 後尾英華唔收, 我就好自然要左李小個offer
另外兩間唔係話唔好, 有間仲係幾千人考添, 但我仔考完第一輪, 我已對呢間學校無乜興趣. 始終, 每人心底裡合適的學校都不同, 要清楚自己想要乜野學校.

將來細佬入到李小就入啦, 都唔驚得咁多, 兩年後應更多人.
入唔到咪大抽獎囉
作者: 莎莎莉莉    時間: 12-9-24 17:38

今年換了校長, 我無得同去年的校長比較, 但up to now我仍覺得佢幾好, 好踏實.
作者: Monday-cat    時間: 12-9-24 18:38     標題: 回覆:今年K3 的家長話今年李小派左千幾份表. WAH! 真係好誇.

一日考過千人其實我覺得好難係十分鐘內睇到小朋友叻唔叻,仲要睇埋家長問卷,挑選合適學生都好難,所以就算考唔到都唔代表小朋友較差,不要太灰心,彩數都有佔部分分數

作者: Monday-cat    時間: 12-9-24 18:44     標題: 回覆:今年K3 的家長話今年李小派左千幾份表. WAH! 真係好誇.

其實好多人唔止考一間,係考五六間,所以我覺得公佈結果後,有人會放番D位出黎,出年6月仍有叩門機會
要對小朋友有信心呀

作者: Danny3101    時間: 12-9-24 21:01

如照往年做法.  是沒有第二次叩門的機會.
因為如到 6月份有小朋友不來校正式註冊 (交第一個月學費)
就當放棄學位.  會先找 waiting list 的家長看看會否仍會來報讀小一.

作者: Monday-cat    時間: 12-9-24 22:36     標題: 回覆:今年K3 的家長話今年李小派左千幾份表. WAH! 真係好誇.

作者: GCH    時間: 12-9-25 13:12

唉,聽到今年既人數咁多,我真係有點擔心,因為下年就到妹妹考啦,
希望而家哥哥在校參加樂隊及成績係級中較前既兩個因素可以幫下妹妹入啦!

否則,我都唔知點解,因為妹妹已無咗首名子女分,得大抽獎,真係全無保障呢!
作者: GCH    時間: 12-9-25 13:15

Danny3101 發表於 12-9-24 09:40
其實李宗德巳比其他九龍直資小人申請.
其實學校巳越做越好.
家長巳明白和接受直資的學校.  況且學費不貴.

睇過你幾個留言,
雖然唔認識,但都好想讚一讚你,
你好中肯亦好欣賞學校,
係一個正面既好家長!

作者: boci媽咪    時間: 12-9-25 20:17

我個囝今年小一,細囡就岩岩星期六面試完,講真,見人,又,
喜是無選錯學校
最是為囡囡擔心
作者: boci媽咪    時間: 12-9-25 20:20

亦後悔為哥哥放棄了校隊合唱團,

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5