教育王國

標題: 基督教祟真中學交流區 [打印本頁]

作者: NC914    時間: 12-7-12 19:13     標題: 基督教祟真中學交流區

我囝囝德社
作者: NC914    時間: 12-7-13 12:56

TTCA ....
作者: NC914    時間: 12-7-23 11:18

Hi Hi 我囝囝1B班,多多指教
作者: futoi    時間: 12-7-23 16:25

Hi, 我囝囝都係德社,今日第一日上升中銜接班!
作者: NC914    時間: 12-7-24 10:39

尋日上左英數及IS……Futoi你小朋友邊班呀?
作者: HMTB11    時間: 12-8-11 16:49

小女也是今年中一生, 是否中一己分班, 請問是怎分的, 小女女一問十不知, 真火,
作者: HMTB11    時間: 12-8-13 23:17     標題: 回覆:HMTB11 的帖子

冇人

作者: NC914    時間: 12-8-15 12:56

今日上網有得睇分班結果
http://www.ttca.edu.hk/CustomPage/46/1213CA.pdf
我囝 1C班

作者: Truelight    時間: 12-8-15 13:20

您們好!我的女兒是 1B 班。 請問那班是精英班?
作者: HMTB11    時間: 12-8-16 00:43     標題: 回覆:Truelight 的帖子

看到了,小-女是1E 我都想知是否按成績分班 唉睇怕女女都

作者: Truelight    時間: 12-8-18 14:25

有消息話1A 和 1B 班係英文精英班,1C 和1D係數學精英班。
作者: leehyalbert    時間: 12-8-18 18:20

我個仔今年升中一, 係Samuel 社, 請多多指教
作者: NC914    時間: 12-8-20 11:38

Truelight 發表於 12-8-18 14:25
有消息話1A 和 1B 班係英文精英班,1C 和1D係數學精英班。

really.... 咁我囝d數又真係長期高分
作者: HMTB11    時間: 12-8-27 20:43     標題: 回覆:NC914 的帖子

九月一曰是否第一天開學曰呀?

作者: NC914    時間: 12-8-28 11:25

係呀返 9:00-12:00, 好似有影學生相

作者: HMTB11    時間: 12-9-1 18:55     標題: 回覆:NC914 的帖子

今天收到飯单 好似好古怪 四餸是一同吃的 好似唔多衞生 星期一上學是否要帶書呢,有否一E 家長呀?大家交流下.

作者: Kylemama    時間: 12-9-2 16:52

NC914 發表於 12-7-23 11:18
Hi Hi 我囝囝1B班,多多指教
Hi,
我囝囝都係1B,

作者: leehyalbert    時間: 12-9-2 21:40

HMTB11 發表於 12-9-1 18:55
今天收到飯单 好似好古怪 四餸是一同吃的 好似唔多衞生 星期一上學是否要帶書呢,有否一E 家長呀?大 ...

我兒子是1D, 我諗也不用太擔心, 應該會用公筷和公羹的! 另外, 是維他天地投來做的, 大集團應該不會太差的
作者: sakura65    時間: 12-9-3 17:09

我囝囝1B班,Esther社,多多指教
作者: Kylemama    時間: 12-9-5 20:26

sakura65 發表於 12-9-3 17:09
我囝囝1B班,Esther社,多多指教
各位媽咪,
仔仔女女返學已第三天。回家有無不停講學術既嘢?
阿仔食飯不停講。我睇佢幾中意崇基。:loveliness:

作者: Truelight    時間: 12-9-5 21:52

我女女這幾天都十分雀耀唱住校歌,我覺得她十分喜愛TTCA,尤其是多元化的課外活動。盼望升上中一後,更主動學習。星期五是家長日,希望可更深認識學校的運作。

作者: futoi    時間: 12-9-5 22:36

回復 futoi 的帖子

My son's class is S1E.
作者: leehyalbert    時間: 12-9-6 09:14

我個仔最鍾意就係佢有好多不同的學會, 特別是佢好喜愛的天文學會. 佢仲話這幾天每日都結識到新的朋友!
作者: NC914    時間: 12-9-6 11:21

我囝已經去圖書館借左3本書, 仲大讚D書好新 , 日日放學返到黎都不停分享.... 又話校長帶崇拜唱"hozana"
作者: sakura65    時間: 12-9-6 14:29

我囝囝都話學校的老師好好,年輕而且對學生用心鼓勵。看來沒有選錯學校。
作者: HMTB11    時間: 12-9-9 10:53     標題: 回覆:sakura65 的帖子

是否每个人都要參加一个音樂活動和学會架

作者: Kylemama    時間: 12-9-9 11:29

回復 sakura65 的帖子

上完星期五嘅家長會,對TTCA更加有信心。校長好有幹勁,口才了得!希望各位仔仔女女比心機.

作者: sakura65    時間: 12-9-9 18:26

回復 HMTB11 的帖子

是呀,基祟每個學生在中一時都要有一體一藝的課外活動。課外活動有很多的選擇,但有些活動會撞時間。。仲頭痛緊點選。

作者: sakura65    時間: 12-9-10 16:09

不知多不多學生是住在港島區的呢? 我們住港島區的學生每天返學都幾遠下,但這邊又無校車服務。如果住港島區的家長有興趣,可以一齊同學校傾下開條港島線返學都好呀。
作者: Truelight    時間: 12-9-11 13:16

在港島住要返TTCA,您都幾有心。我們住在九龍東,坐地鉄返學要40分鐘左右,但可接受。課外活動多元化,女女揀了田徑,希望被取錄。另外TTCA今年入大學的percentage 也不過不失,盼望在鄭校長的帶領下,不斷進步。
作者: Kylemama    時間: 12-9-19 20:44     標題: 回覆:Truelight 的帖子

上學差不多三星期。放學回家後,小朋友用多少時間做家課?

作者: Truelight    時間: 12-9-19 21:18

放學回家後 hea 一陣,就 做家課連溫習到10:30左右。How about yours?

作者: sakura65    時間: 12-9-20 01:07

回復 Truelight 的帖子

Same as my son. Take a rest for a while and then start doing homework after dinner. Usually finishes at 10:00pm. But he still feels tired. Maybe need more time to get used to new school life...

作者: Truelight    時間: 12-9-20 11:34

I think so. Hope that all including the parents will soon accommodate themselves to the changed situation after summer holidays.  Anyway, studying in TTCA is challenging. Keep up the good work!

作者: Kylemama    時間: 12-9-23 16:26     標題: 回覆:Truelight 的帖子

On average, he finishes at 10:30.  In some occasion he finishes later around 11:30.  There is no time left to study.

作者: Truelight    時間: 12-9-25 09:27

I feel the same way as my daughter often has no more time left to study after finishing her homework each night.

By the way, I appreciate the parent talk of “6A Education” presented by Mrs. Ling last Saturday. Her sharing inspired me much on children nurturing.

作者: sakura65    時間: 12-9-25 15:25

Agreed.. 6A 本書真係好正,家長必讀。
上週六凌太的演繹亦令我們獲益良多。未來三週都要去捧場。

作者: Kylemama    時間: 12-10-28 16:10

吾知係呀仔慢,定功課太多!完全無時間溫習。

作者: leehyalbert    時間: 12-11-1 15:08

回復 Kylemama 的帖子

我個仔都係好多晚都做到成11點幾, 又係無咩時間溫書!
作者: NC914    時間: 12-11-2 12:56

leehyalbert 發表於 12-11-1 15:08
回復 Kylemama 的帖子

我個仔都係好多晚都做到成11點幾, 又係無咩時間溫書!

每日放學後我囝大約用2小時做功課,其餘時間超hea... quiz都o.k.

我真係想問下你地小朋友真係做功課做到咁夜架, 我有d坦心個囝太hea

作者: leehyalbert    時間: 12-11-2 13:23

回復 NC914 的帖子

我問我個仔點解做功課做到咁夜, 佢話好多時放學返到屋企都好攰, 要睡一睡, 但一睡就到成6點幾, 做一陣功課, 就食飯, 食完飯就做. 除了睡一睡無左成兩個鐘外, 最大問題, 就係遇到唔太識, 或唔清楚的, 一係就係咁打電話問同學, 一係就係度發呆, 但就唔主動問父母, 我試過走埋佢問佢, 佢話解唔明d英文數學(佢小學時數學成績不錯), 我一解俾佢, 佢好似叮一叮咁明白了, 就好快做完了, 真係俾佢激死!
作者: NC914    時間: 12-11-2 13:36

我囝放學後去補習社2個鐘, 7:00返屋企食飯, 食完飯沖完涼就hea到10:45瞓...每星期只用星期六上午補2個鐘中文&中史, 下午補2個鐘 Eng & Chem.... 數學就自己攪掂, 我見佢quiz合格就冇迫佢, 希望下星期 UT冇問題啦
作者: Kylemama    時間: 12-11-4 20:01     標題: 回覆:NC914 的帖子

我Cut晒所有補習。可能有人問功課會加快完成功課。

作者: Hazen爸爸    時間: 12-12-11 01:33

請問入大學%?

作者: MUMMYSIK    時間: 12-12-18 17:53

請就讀之家長幫忙!!

校長話上年收滿人無得叩門,請問今年TTCA 是否難入?  
校風如何?  2012 DES 升U率幾多入本地大學?

作者: NC914    時間: 12-12-19 17:53

校長的信提及以下DSE資料

達到大學入學最低要求的人數約為三份二,遠高於全港不足四成的百份比。
獲得大學聯招學位的學生人數約為三份一,遠高於全港 18%的大學入學率。

校風我覺得好好, 老師有愛心, 同學生建立亦師亦友關係
作者: NC914    時間: 13-1-16 11:32

Anita :

7:55 am - 3:50pm
作者: bighinhin    時間: 13-1-18 23:55     標題: 回覆:NC914 的帖子

有冇人註冊左 ?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5