教育王國

標題: 有無2011年1D班同學入來傾下 [打印本頁]

作者: szenam    時間: 11-9-2 22:28     標題: 有無2011年1D班同學入來傾下

大家好我囡囡係1D班,我知好少人讀D班,所以開左個Topic,如果睇到既d班同學入來報度,大家日後可以交流下~~
作者: carriechan    時間: 11-9-3 15:30

你好,我呀女Wong Belle,讀P.1D,你亞女什麼名字?星期五手冊寫交I.T form,是什麼?我好像沒收到.
多多指教!
作者: szenam    時間: 11-9-3 16:56     標題: 回復 1# carriechan 的帖子

Hi

好高興有人同班啦,我囡囡叫Rachel Wong,大家都系姓黃應該坐系附近,你話張IT Form系問你家中有無電腦,有無上網同Printer,你再留意下!
作者: jjwan    時間: 11-9-3 16:57

你地好!我女兒都係讀1D班,希望大家可以係度傾下計。張IT form 我女兒都無,我問人影印。
作者: szenam    時間: 11-9-3 18:10     標題: 回復 1# jjwan 的帖子

你好呀,又多一個同學仔,張IT Form得半張A4紙大架乍,你囡囡叫咩名?
作者: jjwan    時間: 11-9-3 18:30

Hi, 我個女叫 Jaelyn Wan。大家都姓W, 唔知學號係唔係差不多呢?
作者: szenam    時間: 11-9-3 18:58     標題: 回覆 1# jjwan 的文章

我囡囡學號26,你應該係我前面,多謝來的加入!
作者: ITETmom    時間: 11-9-3 23:12

你們好!我囡囡都係1D班,叫 Isabelle To,多多指教!
作者: jjwan    時間: 11-9-3 23:39

請問學號可以在那找到?我只知道排隊號碼。
作者: szenam    時間: 11-9-3 23:52     標題: 回覆 2# ITETmom 的文章

歡迎你來到1D班,大家多多交流下!
作者: szenam    時間: 11-9-3 23:58     標題: 回復 2# jjwan 的帖子

我係1號個日打番學校問先知,因為我以為印label要印埋學號,後來佢話唔洗印都得,同埋佢地座位係跟學號座架,你有無見到我覆左你pm呀!
作者: jjwan    時間: 11-9-4 00:41

原帖由 szenam 於 11-9-3 23:58 發表
我係1號個日打番學校問先知,因為我以為印label要印埋學號,後來佢話唔洗印都得,同埋佢地座位係跟學號座架,你有無見到我覆左你pm呀!

szenam, 謝謝您的回覆。我問過囡囡,佢都係一舊雲。所以到現在我都唔知道個學號。我D label 都無印學號。不過吾知點解收吾到您的PM?
作者: carriechan    時間: 11-9-4 11:40

原帖由 ITETmom 於 11-9-3 23:12 發表
你們好!我囡囡都係1D班,叫 Isabelle To,多多指教!

你亞女是否KV畢業,K3A班??Belle 是,何能你是她講那同學,多多指教
作者: szenam    時間: 11-9-4 13:23

提提大家,明天要帶書上課,星期五我打去學校問佢話帶全日課本 !同埋家長日校長提過單/雙週要留意執課本,我睇校曆表明天是雙週,所以明天第三堂應該上SCIENCE,第八九堂上LE,希望我理解無錯啦!
作者: jjwan    時間: 11-9-4 15:21     標題: 回覆 14# szenam 的文章

Thank you
作者: Lumpapa    時間: 11-9-5 00:02     標題: 1D 班同學

囡囡叫林彥彤, Angel Lam 是1D班學生.  媽咪叫Queenie Siu . 希望日後有多些交流 .  

請問 "LE""是用那一本書呢 ?
作者: parents2love    時間: 11-9-5 06:51     標題: 回復 16# Lumpapa 的帖子

LE 是 Life Education,類似德育及公民教育,是沒有教科書,通常是到禮堂聽 talk 或活動。
到時老師會派工作紙。
作者: Lumpapa    時間: 11-9-5 12:25

thank you to telling me what is "LE" .
作者: szenam    時間: 11-9-5 14:43     標題: 回覆 3# Lumpapa 的文章

多謝你來報到,我囡囡叫Rachel Wong,多多指教!
作者: szenam    時間: 11-9-5 14:45

今日原來無上堂,仲提大家帶齊書真係唔好意思~~
作者: rosactf9999    時間: 11-9-5 19:03

唔緊要啦. 我估計學校, 都係想小朋友學習下執書包...........

原帖由 szenam 於 11-9-5 14:45 發表
今日原來無上堂,仲提大家帶齊書真係唔好意思~~

作者: ITETmom    時間: 11-9-5 23:49     標題: 回覆 13# carriechan 的文章

我囡囡唔係KV, 但很高興認識你和其他媽媽!
作者: szenam    時間: 11-9-6 16:57

你地今日有無收長河精練同愉快學寫字個兩本書?因為亞女唔知我張答案紙夾左係書最尾個頁,佢同老師講無帶答案紙,但係我見兩本書仲係書包無收到,所以想問下你地,THANKS!
作者: jjwan    時間: 11-9-6 18:30     標題: 回復 23# szenam 的帖子

兩本書還在囡囡書包內,而答案紙就明天交。不過明天都會繼續帶中文書和作業,因有中文課。
作者: szenam    時間: 11-9-6 18:42     標題: 回覆 1# jjwan 的文章

Thanks!我依為佢話無帶答案紙,所以老師唔收佢兩本書,maths & re 我都幫佢執埋作業,個書包好重呀
作者: ITETmom    時間: 11-9-6 20:19

我囡囡個書包我揹都覺得重,遲D有功課更加不堪設想! 真係登佢地辛苦
作者: Lumpapa    時間: 11-9-7 00:11

只收到LE的課程簡介仍未收到工作紙 .  是否跟工作紙温習便可 .  

原帖由 parents2love 於 11-9-5 06:51 發表
LE 是 Life Education,類似德育及公民教育,是沒有教科書,通常是到禮堂聽 talk 或活動。
到時老師會派工作紙。

作者: szenam    時間: 11-9-9 20:11

返左成個星期,亞女話好開心d老師好好人!今日亞女同我講,班裹面有四個同學仔係讀中文加一班,佢地上中文堂佢地四個會去第二度上,唔知點解會咁樣分開呢?有無你地囡囡份呀?
作者: Lumpapa    時間: 11-9-9 22:55     標題: 回復 1# szenam 的帖子

問了囡囡什麽是中文加一班 ,  她也不能說清楚因她不是"加一班"的一份子 ,  如有人知道可否告之 .
作者: Lumpapa    時間: 11-9-9 23:00     標題: 回復 1# szenam 的帖子

問了囡囡什麽是中文加一班 ,  她也不能說清楚因她不是"加一班"的一份子 ,  如有人知道可否告之 .
作者: szenam    時間: 11-9-9 23:50     標題: 回覆 1# Lumpapa 的文章

我個女話佢地第一堂中文,果四個同學已經分開上啦,我都好想知點解~~
作者: karen55407    時間: 11-9-10 07:47

中文較弱的小朋友會被編到加一班,上中文堂去第二個課室上堂,加一班好少人,得十鬆啲人,好好㗎!如果中文好咗就會調返出嚟,由中文唔得嘅補上。
作者: szenam    時間: 11-9-10 13:13     標題: 回覆 1# karen55407 的文章

Thanks Karen!原來係咁,我見佢地下星期已經要默書啦!
作者: karen55407    時間: 11-9-10 13:40

是的,她們的功課可能會多啲,但有讀過的家長表示對學生的中文能力有幫助。
原帖由 szenam 於 11-9-10 13:13 發表
Thanks Karen!原來係咁,我見佢地下星期已經要默書啦!

作者: szenam    時間: 11-9-10 22:47     標題: 回覆 19# Lumpapa 的文章

我想問你今日係咪有返主曰學呢?因為亞女話今日有個同學仔著校服掛住1D班個名有個彤字,不過係新同學上年無返架!
作者: Lumpapa    時間: 11-9-10 23:54

囡囡叫林彥彤 ,  因第一次回校上慕道班所以穿校服 .  請多多指教 .   Angel's Mummy -  Queenie

原帖由 szenam 於 11-9-10 22:47 發表
我想問你今日係咪有返主曰學呢?因為亞女話今日有個同學仔著校服掛住1D班個名有個彤字,不過係新同學上年無返架!

作者: szenam    時間: 11-9-11 14:29     標題: 回復 1# Lumpapa 的帖子

佢地好開心架!頭一個鐘係課室,有時玩下遊戲,講下故事做下手工,之後果一個鐘多數都係操場玩,一個月先一次感恩祭,所以你最好帶定毛巾比佢,着得輕便d同波鞋!
作者: szenam    時間: 11-9-11 14:49     標題: 回復 1# Lumpapa 的帖子

佢地好開心架!頭一個鐘係課室,有時玩下遊戲,講下故事做下手工,之後果一個鐘多數都係操場玩,一個月先一次感恩祭,所以你最好帶定毛巾比佢,着得輕便d同波鞋,遲d會有本手冊派比佢地添!
作者: Lumpapa    時間: 11-9-11 17:42

小朋友一定很開心 .  Angel Daddy 很想她能早日成為天主教徒 .  請妳的女兒多和Angel一齊玩 .  謝謝妳 !

原帖由 szenam 於 11-9-11 14:49 發表
佢地好開心架!頭一個鐘係課室,有時玩下遊戲,講下故事做下手工,之後果一個鐘多數都係操場玩,一個月先一次感恩祭,所以你最好帶定毛巾比佢,着得輕便d同波鞋,遲d會有本手冊派比佢地添! ...

作者: szenam    時間: 11-9-12 16:55

之前報左小提琴同中國舞,亞女話今日有人同佢地度手,今日收到小提琴通告要交學費,但中國舞就無通知,你地有無呀?
作者: ITETmom    時間: 11-9-12 17:24     標題: 回復 40# szenam 的帖子

我第一揀小提琴,第二揀中國舞,得小提琴有消息,但好似中國舞同小提琴係同一個時間。 順便問係咪學費同樂器費交比囡囡小息自己入落收集箱?好似好'牙煙'!

作者: szenam    時間: 11-9-13 12:08     標題: 回覆 1# ITETmom 的文章

我其實第一係中國舞第二先係小提琴,我上星期三2:50你上幾點呀?之前話一班8個人,唔知佢地你咪加開左班呢?因為我朋友個女讀1B都收到回條,不佢佢報星期四,點解好似咁易收既!
作者: ITETmom    時間: 11-9-13 15:42     標題: 回覆 42# szenam 的文章

Isabelle 都係星期三2:50pm 回條寫3A 課室蔡嘉琪導師。好似真係好易,同Isabelle 校車的另一個同學仔(一年級)都話收左學小提琴!
作者: rosactf9999    時間: 11-9-13 16:29     標題: 回復 36# Lumpapa 的帖子

我都見到你呀. 不過我個女讀1c班...
作者: rosactf9999    時間: 11-9-13 16:31

我亞女報左單簧管, 不過冇消息. 我問亞女有冇人叫佢去見老師, 佢又話冇.... 可能已經冇左著落.

我地只揀左一項...... 我叫佢揀埋中國舞, 佢話唔揀......

原帖由 szenam 於 11-9-12 16:55 發表
之前報左小提琴同中國舞,亞女話今日有人同佢地度手,今日收到小提琴通告要交學費,但中國舞就無通知,你地有無呀?

作者: szenam    時間: 11-9-13 18:19     標題: 回覆 3# ITETmom 的文章

我再睇番回條都係蔡嘉琪老師3A班課室,你會唔會陪囡囡一齊上呀?我會陪佢上,唔知有無機會見面呢?
作者: jjwan    時間: 11-9-13 21:22

我囡囡 Jaelyn 都係上星期三2:50pm 3A 班房小提琴L1A 班,希望28/9 可以見到大家啦!今曰去咗通利,不過無阿女size(1/8) 小提琴。你地買咗末呀?在那裏買?
作者: szenam    時間: 11-9-13 22:21     標題: 回復 1# jjwan 的帖子

我同事話佢有個小提琴放左係度好耐,佢個女以前學左一排無學,不過個盒個鎖有d壞,佢話明天帶比我睇下先,如果ok的話我就唔洗買啦!
作者: carriechan    時間: 11-9-13 22:41

在學校學課外活動真是重要嗎?為什麼那麼緊張?不知為什麼小學只有西樂?中樂要中學才有?沒有日文,德文等其他特別課外活動,而舞蹈只有中國舞,沒有土風舞,拉丁,芭蕾舞呢?
作者: ITETmom    時間: 11-9-14 10:15     標題: 回覆 46# szenam 的文章

我都會陪Isabelle 上堂,其實係我想知教D乜,等佢練琴時可以幫下佢! 到時見!
作者: szenam    時間: 11-9-14 21:55     標題: 回覆 4# jjwan 的文章

我同事今日拎左個小提琴比我,不過好舊下同埋連佢都唔知咩size,我打算攞去亞女學開鋼琴個度比佢睇下,仲用唔用得同埋個size適唔適合先,如果唔得就要買個新!亞女話今日重新執過位,由門口第一行轉左去最入個行,又識多左d新同學仔啦!
作者: Lumpapa    時間: 11-9-14 22:41     標題: Violin Class

Angel 都是上這班,媽咪(Queenie) 都會陪Angel 上堂, 到時見!

原帖由 ITETmom 於 11-9-14 10:15 發表
我都會陪Isabelle 上堂,其實係我想知教D乜,等佢練琴時可以幫下佢! 到時見!

作者: jjwan    時間: 11-9-14 22:44

原帖由 szenam 於 11-9-14 21:55 發表
我同事今日拎左個小提琴比我,不過好舊下同埋連佢都唔知咩size,我打算攞去亞女學開鋼琴個度比佢睇下,仲用唔用得同埋個size適唔適合先,如果唔得就要買個新!亞女話今日重新執過位,由門口第一行轉左去最入個行,又識多左d ...

係呀,我囡囡由門口第二行第三個位,搬左去最中間嗰行第一個位。可能佢太"遊雲",老師要好好盯實佢,真係辛苦老師啦!不過佢話睇黑板清楚好多,可能因為佢實在太細粒,
作者: Lumpapa    時間: 11-9-14 22:46     標題: 回覆 2# szenam 的文章

Angel 調到最入的一行第三個位,希望她也能夠識多D朋友仔!!!
作者: Lumpapa    時間: 11-9-14 22:46     標題: 回覆 2# szenam 的文章

Angel 調到最入的一行第三個位,希望她也能夠識多D朋友仔!!!
作者: szenam    時間: 11-9-14 23:28     標題: 回覆 1# Lumpapa 的文章

我個女咪就係Angel後面囉
作者: szenam    時間: 11-9-14 23:42     標題: 回覆 4# jjwan 的文章

其實今朝送亞女返學,佢有個同學都係1D班,佢無參加學校小提琴班,因為無人接放學,所以自己係通利學,不過佢今朝同我講,佢個女買個果size係1/4,但係佢囡囡比較細粒排第二,我見你話你個size係1/8,究竟咩size先啱呢?因為我個女今晚經過琴行叫姐姐幫佢度,姐姐話佢用1/10,我係電話聽到都覺得出奇,我印象通告d size好似唔見有1/10,等我明天帶埋個琴比佢睇同問清楚佢先!
作者: jjwan    時間: 11-9-16 17:08

我問左幾間琴行,阿女應該用1/10。佢身形超細粒,成個K2-K3學生。但我就買了1/8, 因爲吾想同其他學生差太遠。驚佢會自卑,好似攞住個bb 玩具咁!但用1/8,佢開始時會辛苦一點。如用1/4,佢一定拉唔到。

另外,你地知唔知興趣小組有甚麼不同的組別?我囡囡係節奏組,你地呢?
作者: szenam    時間: 11-9-16 19:57     標題: 回覆 1# jjwan 的文章

我同事比我個小提琴太舊用唔到,所以我都要買過新,我個女應該用1/8,你個買左幾錢呀?你話囡囡係節奏組你係邊到睇架?
作者: jjwan    時間: 11-9-16 20:53

我朋友介紹我在樓上鋪買。一套連肩托和換了弦線$530。不過我吾知道好唔好,因我一D都吾識。在家課冊p.10有寫興趣小組。
作者: szenam    時間: 11-9-16 21:43     標題: 回覆 1# jjwan 的文章

我個女係G16創意小手工,多謝你提我如果唔係我都唔知~~
作者: szenam    時間: 11-9-16 21:49

我係1A班見到佢地話入去內聯網,入左password後去新郵件, 收件人旁邊有個"編輯"制, 你咁一下有1D班,你會見到所有同學仔個名架!
作者: ITETmom    時間: 11-9-17 14:25     標題: 回覆 62# szenam 的文章

wow, 真係見到所有老師和同學名,

Isabelle 課外活動係G18 Fun with words.
作者: carriechan    時間: 11-9-17 17:54

興趣小組有幾多項?我阿女舞蹈組.
作者: onec    時間: 11-9-19 09:27

szenam,

我囡囡都係G16, 唔知係咪small group呢?  好似mix埋4班d小朋友!

原帖由 szenam 於 11-9-16 21:43 發表
我個女係G16創意小手工,多謝你提我如果唔係我都唔知~~

作者: szenam    時間: 11-9-19 18:55

你好呀,我諗應該係四班mix埋,你囡囡係1A班架嗎,不過唔知幾多人一班,同有幾多項課外活動呢?我個女畫畫同做手工好士,有機會比佢玩多D真係好呀!我今日收到中國舞取錄通知,但係同小提琴個上課時間完全一樣,我依家都唔知點,我係咪唔洗交中國舞d費用呢?
作者: szenam    時間: 11-9-21 09:30

Hi ITETmom,

你之前係咪都有報中國舞,你有無收到通知?前日手冊有張紙叫交錢,不過上堂時間同小提琴一樣,我都上唔到!
作者: ITETmom    時間: 11-9-21 16:25     標題: 回覆 67# szenam 的文章

我冇收到通知呀,可能因為我是second choice la.
作者: siufay1    時間: 11-9-21 20:30

RE: 禮貌單張

請問是否在封面簽好個名+寫好名字,班別學號就得? 裡面是否不用填??
作者: ITETmom    時間: 11-9-21 21:10     標題: 回覆 69# siufay1 的文章

我也是這樣認為。
作者: Lumpapa    時間: 11-9-23 23:44     標題: Notice SCH27a

通告 SCH27a 要網上回覆, 但在內聯網中見不到, 有家長找到嗎? 在那兒可找到呢?          Queenie (Angel's Mummy)
作者: carriechan    時間: 11-9-24 00:11

What is (一年級)我的學習歷程檔案??
作者: carriechan    時間: 11-9-24 00:11

What is SCH27a??? I cannot find it.
作者: szenam    時間: 11-9-24 00:18     標題: 回覆 1# carriechan 的文章

我都唔知網上回覆d咩,入內聯網又無收到email,究竟做d咩?
作者: jjwan    時間: 11-9-24 00:21

I can't find it either. Don't know what to do?

作者: karen55407    時間: 11-9-26 14:48

登入家長內聯網 - 互動通訊 - 佈告板 - 學校通告
原帖由 szenam 於 11-9-24 00:18 發表
我都唔知網上回覆d咩,入內聯網又無收到email,究竟做d咩?

作者: Lumpapa    時間: 11-9-26 21:10

Sneman , 我可以入到綱,  無發現任問題.  Angel's Mummy.

原帖由 ITETmom 於 11-9-21 16:25 發表
我冇收到通知呀,可能因為我是second choice la.

作者: szenam    時間: 11-9-27 14:19     標題: 回復 1# Lumpapa 的帖子

Angel ma,

今日入到啦,尋日比人board左
作者: szenam    時間: 11-9-27 21:31     標題: 回復 1# szenam 的帖子

今日收到張奧數比賽通告,亞女話唔係個個有,唔知係咪真呢?明天陪亞女上小提琴,有機會見下面啦!
作者: Lumpapa    時間: 11-9-27 22:34     標題: 回復 1# szenam 的帖子

Szenam Ma,  彥彤話有四個同學有份參加 , 未知是否正確.   妳囡囡和Angel是有份的.  明天violin class 傾 .
作者: fan_tsai    時間: 11-9-29 14:36

請問今年P.1是否普教中?如是,是否四班都是??
作者: rosactf9999    時間: 11-9-29 16:26

我女都係咁講 (我都有懷疑係咪真)

原帖由 szenam 於 11-9-27 21:31 發表
今日收到張奧數比賽通告,亞女話唔係個個有,唔知係咪真呢?明天陪亞女上小提琴,有機會見下面啦!

作者: szenam    時間: 11-9-29 17:07     標題: 回復 1# rosactf9999 的帖子

我諗係真,因為我個女話有7個人,佢仲講哂d同學名比我聽,另外尋日有一個同學話唔參加,老師都叫佢要帶番張通告番去,跟住老師將個位比左另一個同學!
作者: szenam    時間: 11-9-29 17:09     標題: 回復 3# fan_tsai 的帖子

P2先開始普教,不過得3班先有~~
作者: fan_tsai    時間: 11-9-29 18:05     標題: 回復 1# szenam 的帖子

你的意思是否你女兒今年不是普教中,明年佢P.2才有?我知現在P.2有三班,所以想知道今年P.1是否也開始普教中!Thanks.
作者: karen55407    時間: 11-9-29 19:55

校長話因應學生嘅普通話能力、中文科成績和家長意願,去決定開幾多班普教中,所以唔一定是三班的。
原帖由 szenam 於 11-9-29 17:09 發表
P2先開始普教,不過得3班先有~~

作者: TSEYOYO    時間: 11-10-4 09:37     標題: 回復 1# karen55407 的帖子

請問是否有參加中文加一班小朋友,
我囡囡是1-D
作者: TSEYOYO    時間: 11-10-4 09:39     標題: 大家做朋友

我女都係1-D
作者: TSEYOYO    時間: 11-10-4 09:41     標題: 大家做朋友

我女都係1-D
作者: Lumpapa    時間: 11-10-6 23:51     標題: Oct 11 Eng Dictation

請問知否 11/10 Eng Dictation 之 SE14 內容? SE14 是否未派的呢?    from : Queenie (Angel's mummy)
作者: carriechan    時間: 11-10-7 20:45

English Dict SE14今日已交回學生,但SE10 還沒有交回,有沒有人有,可否e mail 給我??
[email protected]
Thanks
作者: Lumpapa    時間: 11-10-8 00:09     標題: 回復 1# carriechan 的帖子

Dear Annie (Belle's Mummy),

I haven't seen SE10, too.  Did Belle know the content of SE10?

Queenie
作者: szenam    時間: 11-10-8 13:27     標題: 回復 1# Lumpapa 的帖子

我都發覺無se10,有無人知係咩?
作者: mankamama    時間: 11-10-8 17:09     標題: 回復 93# szenam 的帖子

se10 is "make sentence with There is & There are."
作者: amble    時間: 11-10-8 20:11

大家好~~小女Priscilla Kwan也是1D班~~
作者: carriechan    時間: 11-10-8 20:35

我已寫給Miss Yiu(English teacher),沒有SE10 working sheet,相信她會跟進!
作者: Jannet    時間: 11-10-8 23:26     標題: 回復 96# carriechan 的帖子

Dear Annie

I just emailed SE10 to Lumpapa and you. Please check email.

Cheers
Jannet
作者: TSEYOYO    時間: 11-10-9 15:59     標題: 學校作業

請問"PTA AGM,帶出席證"有無人知係咩?
作者: amble    時間: 11-10-9 23:03

請問有無媽咪有數學工作紙(七)?
[email protected]

THANKS!
作者: szenam    時間: 11-10-10 15:49     標題: 回復 2# TSEYOYO 的帖子

PTA係星期六出席家教會張入埸券!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5