教育王國

標題: 聖保祿幼稚園 - 面試過程 [打印本頁]

作者: waiwai_kwan    時間: 10-12-30 14:07     標題: 聖保祿幼稚園 - 面試過程

面試過程,問考生什麼呢?
作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-30 16:43

去年阿女做07細B去in:

around 10 個 8 個 小朋友一齊入一個classroom,玩玩具,家長唔比入,15mins左右一齊出返晒嚟,in 完!唔會問家長野,全靠小朋友表現/家底(??),所以我覺得好似我阿女呢D怕羞慢熱嘅一定唔得!

End up 阿女C都唔肯入,老師係咁易比我陪住入,叫佢玩玩具嚟睇下,像徵式問下佢D超間單問題呀,兼且阿女係超細女,result梗係衰咗啦!
作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-30 16:54

奉勸各位,如果諗住媽咪陪"等" in, Daddy 唔使去喇,人山人海到呢,daddy 全部要係學校入口到等,只盡一個家長係classroom 出面等,工人姐姐就去晒學校門口出面等!
作者: GCCC1231    時間: 10-12-30 17:42

如果係Group Interview, 爸爸or媽媽噝門口等就下年請早!

係一D叫爸爸or媽媽一齊入去interview嗰D先有幾會.

睇開啲, 睇輕啲啦!!!!
作者: stinkyrabbit111    時間: 10-12-30 18:37     標題: 回復 2# 蕃薯仔媽媽 的帖子

同你一樣case, interview一定無15min, max 5min, 有d小朋友可能1min, 因為cry立即出番黎...
作者: lamyy    時間: 10-12-31 01:24

有D後悔冇報,我個女係大膽一族,比佢去玩下都好!
作者: elmolly    時間: 10-12-31 02:11

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-12-30 18:37 發表
同你一樣case, interview一定無15min, max 5min, 有d小朋友可能1min, 因為cry立即出番黎...

around 3 mins la
作者: yklovem    時間: 10-12-31 07:49     標題: 回復 4# GCCC1231 的帖子

即唔係全部小朋友都自己入去in嘅嗎?你意思係學校預先揀咗某啲小朋友先會叫埋家長一齊入去in?
作者: LuLuciaMa    時間: 10-12-31 08:49     標題: 回覆 4# GCCC1231 的文章

no fully understand!? Do you mean the school has already decided which child has opportunities to get the offer!? If the interview without parents, it means no chance!? How come!?
作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-31 09:19     標題: 回復 3# elmolly 的帖子

係囉係囉,用3分鐘就係千幾二千人裏面揀到百幾個"精英"架喇!
作者: elmolly    時間: 10-12-31 10:02

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 10-12-31 09:19 發表
係囉係囉,用3分鐘就係千幾二千人裏面揀到百幾個"精英"架喇!

exactly, 總之快過打針既時間就可能揀到
作者: elmolly    時間: 10-12-31 10:04

原帖由 LuLuciaMa 於 10-12-31 08:49 發表
no fully understand!? Do you mean the school has already decided which child has opportunities to get the offer!? If the interview without parents, it means no chance!? How come!?

all kids get chance to be interviewed WITHOUT parent
作者: Snoopywy    時間: 10-12-31 10:23

原帖由 elmolly 於 10-12-31 10:04 發表

all kids get chance to be interviewed WITHOUT parent

但當中已經內定了 !
作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-31 10:29     標題: 回復 1# Snoopywy 的帖子

話時話,聽聞如果媽咪係St.Paul Hospital 做nurse 係必必必必必收架!
作者: Tazman    時間: 10-12-31 10:33

Wakaka...咁攪笑!?...咁當遊戲一場...收就當中六合彩囉...no expectation...KAKA ~

原帖由 elmolly 於 10-12-31 10:02 發表

exactly, 總之快過打針既時間就可能揀到

作者: yaulinda    時間: 10-12-31 10:43

I think so!
Is anyone here can tell? :)
原帖由 蕃薯仔媽媽 於 10-12-31 10:29 發表
話時話,聽聞如果媽咪係St.Paul Hospital 做nurse 係必必必必必收架!

作者: Snoopywy    時間: 10-12-31 10:43

不是聽聞,我友人就係
佢同事都係...佢小朋友d同學仔咪係同事既仔女囉

作者: Snoopywy    時間: 10-12-31 10:44

原帖由 Tazman 於 10-12-31 10:33 發表
Wakaka...咁攪笑!?...咁當遊戲一場...收就當中六合彩囉...no expectation...KAKA ~

豪30蚊俾佢,睇係自已(個女)有冇中獎命

作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-31 10:46     標題: 回復 1# Tazman 的帖子

係呀…阿女大咗一年,今年又比$30入場費,無祈望無失望,比阿女入去當見識下,周末活動之一,跟住去下中央圖書館,行下維園同CWB,食埋清湯腩…
作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-31 10:51     標題: 回覆 2# Snoopywy 的文章

HAHAHA…唔好話"豪"…我地"捐"$30過佢,支持下呢場show…
作者: hkspiderman    時間: 10-12-31 10:52     標題: 回復 14# 蕃薯仔媽媽 的帖子

唔肯定係米必收,不過我覺得無問題,話晒同一機構,留d位比staff好合理! 政府都係咁做喇!
作者: Tazman    時間: 10-12-31 10:53

又幾好節目喎...kaka~

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 10-12-31 10:46 發表
係呀…阿女大咗一年,今年又比$30入場費,無祈望無失望,比阿女入去當見識下,周末活動之一,跟住去下中央圖書館,行下維園同CWB,食埋清湯腩… ...

作者: Tazman    時間: 10-12-31 10:56

唔止錢啦...身體力行幫埋佢橕場添啦...幾千人同一個朝早打晒蛇餅交 form 喎, 幾威幾虛撼呀...

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 10-12-31 10:51 發表
HAHAHA…唔好話"豪"…我地"捐"$30過佢,支持下呢場show…

作者: Tazman    時間: 10-12-31 10:58

你意思係官校會留位比公務員呀?  唔係化...邊間呀?  小學/中學唔係派架咩?

原帖由 hkspiderman 於 10-12-31 10:52 發表
唔肯定係米必收,不過我覺得無問題,話晒同一機構,留d位比staff好合理! 政府都係咁做喇!

作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-31 10:59     標題: 回覆 1# Tazman 的文章

WAKAKA…係呀係呀,全靠我地幫手做個"勢"出嚟咋!
作者: Snoopywy    時間: 10-12-31 11:11

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 10-12-31 10:59 發表
WAKAKA…係呀係呀,全靠我地幫手做個"勢"出嚟咋!

嘻嘻,唔好咁衰衰啦..話晒你情我願既
交表當天既安排好好,好順暢
作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-31 11:16     標題: 回復 1# Snoopywy 的帖子

話時話,C6拎返嚟張回條佢 係第2500個,我真係O晒嘴!
作者: Tazman    時間: 10-12-31 11:22

係呀...排個兩個半鐘意頭隊真係好好...好順暢呀...wakakaka

原帖由 Snoopywy 於 10-12-31 11:11 發表

嘻嘻,唔好咁衰衰啦..話晒你情我願既
交表當天既安排好好,好順暢

作者: Snoopywy    時間: 10-12-31 11:31

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 10-12-31 11:16 發表
話時話,C6拎返嚟張回條佢 係第2500個,我真係O晒嘴!

友人話超過3千人
作者: Snoopywy    時間: 10-12-31 11:32

原帖由 Tazman 於 10-12-31 11:22 發表
係呀...排個兩個半鐘意頭隊真係好好...好順暢呀...wakakaka

睇吓報紙...飲吓野,好易過,係要企一陣暏
作者: Tazman    時間: 10-12-31 11:35

不過見幾個大肚媽咪就真係慘 D, 企足兩個幾鐘~

原帖由 Snoopywy 於 10-12-31 11:32 發表

睇吓報紙...飲吓野,好易過,係要企一陣暏

作者: qyeternity    時間: 10-12-31 11:42

我朋友在St.Paul Hospital 做nurse , 據她說去年有staff囝囡沒有offer, 可能是太多人申請吧!
作者: Cutemom0808    時間: 10-12-31 11:54

點解大家這麼快說內定呢?為甚麼內定又申請呢?
作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-31 12:09     標題: 回復 1# Cutemom0808 的帖子

就係唔明佢地用咩準則去挑選"精英"囉,真係靠3分鐘?咁唧係有"內定準則"啦!

我真係諗住當週末活動嘅心態去逛下架咋!
作者: Cutemom0808    時間: 10-12-31 12:14

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 10-12-31 12:09 發表
就係唔明佢地用咩準則去挑選"精英"囉,真係靠3分鐘?咁唧係有"內定準則"啦!

我真係諗住當週末活動嘅心態去逛下架咋!

GH部份小朋友半分鐘都沒有呢!
作者: Tazman    時間: 10-12-31 12:17

有 d 話淨係問左咩名都有 offer 呀, 如果我係個 d "半分鐘" 我唔 mind 呀...hehe ~

原帖由 Cutemom0808 於 10-12-31 12:14 發表

GH部份小朋友半分鐘都沒有呢!

作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-31 12:19     標題: 回復 1# Cutemom0808 的帖子

半分鐘都無又個份D,話晒"捐"咗$30,玩3分鐘玩具都得褂!
作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-31 12:20     標題: 回復 1# Cutemom0808 的帖子

半分鐘都無又個份D,話晒"捐"咗$30,玩3分鐘玩具都得褂!
作者: Cutemom0808    時間: 10-12-31 12:26

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 10-12-31 12:20 發表

老師也要time cost吧,差不多了。多過1分鐘的是賺了,有waiting的是bonus,有offer的是中了jackpot
作者: audreymok    時間: 10-12-31 12:32

態度正確
作者: audreymok    時間: 10-12-31 12:33

我哋都係比較理智嘅一群
作者: GAT    時間: 10-12-31 15:36     標題: 回復 10# qyeternity 的帖子

This may be true in the past. But last year because of the keen competition- even the doctors working in St Paul Hospital cannot got their babies in!
作者: maynjune    時間: 10-12-31 16:12

Gooosh...!

作者: stinkyrabbit111    時間: 10-12-31 20:29     標題: 回復 39# Cutemom0808 的帖子

我地上年apply spk, 用$30中咗獎! 就係傳說中的reject letter, 要知spk唔收, 出的都係waiting list letter (similar to st cat)

中reject信的機會仲細過 accetance letter..
哈哈, 所以我地無唔開心...

今年再apply, 有當bonus lor ...
作者: 蕃薯仔媽媽    時間: 10-12-31 23:54     標題: 回覆 1# stinkyrabbit111 的文章

哎呀!咁我舊年都一樣中獎喎!係reject letter 嚟架!

不過我都要幫佢講返D好話,我身邊識3個小朋友讀緊SPK嘅K1,阿A女阿爸係醫生,阿媽係主婦,阿B女嘅父母都係做一般文職住居屋,阿C仔都係一般小康家底,咁睇落好似各階層都有機嘅!佢地唯一共通點係年頭大B唧!
作者: CYTmama    時間: 11-1-2 23:56

so does that means kids will go in alone first for interview and if they are 'ok', 1 parent will be asked to go in for interview as well?
作者: sylsysin    時間: 11-1-3 00:05

好想和大家分享一下自己女女的經歷,
上年我抱著與大家一樣的心情帶女女去面試,入了課室不到一分鐘她就出返來,她對我說老師只要求她說她的名字及叫她玩玩具......最後都收了她......相信她們想選一些較獨立的學生...anyway...best wishes to you all!!!
作者: stinkyrabbit111    時間: 11-1-3 07:55

no, during the whole interview, only the child is allow to go inside..I was one of the lucky mum who can get inside because my girl could not stopping crying ever since she started waiting outside the interview classroom..then I was asked to accompany her into the classroom...once my girl sit down on the chair, I was asked to leave...after 30sec (haha may be less) my girl was "kicked out" because she cried la...

原帖由 CYTmama 於 11-1-2 23:56 發表
so does that means kids will go in alone first for interview and if they are 'ok', 1 parent will be asked to go in for interview as well?

作者: 008mama    時間: 11-1-3 11:26

原帖由 sylsysin 於 11-1-3 00:05 發表
好想和大家分享一下自己女女的經歷,
上年我抱著與大家一樣的心情帶女女去面試,入了課室不到一分鐘她就出返來,她對我說老師只要求她說她的名字及叫她玩玩具......最後都收了她......相信她們想選一些較獨立的學生...a ...

請問你囡囡幾多月出生呀 ?
我只想知道 spk 係咪真的只收大女
thanks !
作者: BigMac16    時間: 11-1-3 14:49

what do you mean "big" girl?? my daughter is studying in SPK too, and she was born in late July.....

作者: sylsysin    時間: 11-1-5 00:59

my daughter born in mid of Jun.....and only 2 - 3  born in Sept-Dec.
作者: lilian11    時間: 11-1-6 20:00

請問你們收到信知道幾時interveiw?
作者: jacky1666_hk    時間: 11-1-7 12:37

唔好意思,,,想問下
好多人都放呢間係first choice, 所以我今日都上網睇
本來一直心頭好都係 st clare 同sh,  or救恩,, 真光堅道,

今日search 下 st paul
發現原來收2yrs 8mth,,, 我個女係 2010-1月1b..
我見你地都話上年去完今年再去,,,.
係咪都係差唔多月份???

如果我都想比阿女做細b,,, 係咪姐係要報2012-13??
2011年就要報,,,,,??
唔得都仲有2012可以try???
有冇人係in 晒兩年???...可以share 下ma?
因為我問過我本身個4大,  都係2012年先可以報...

同埋我想問,,,,你地會點choose??
因為我都唔太知道呢間sch ge info,,
有咩好?????
作者: brrbaby2007    時間: 11-1-7 12:46

原帖由 jacky1666_hk 於 11-1-7 12:37 發表
唔好意思,,,想問下
好多人都放呢間係first choice, 所以我今日都上網睇
本來一直心頭好都係 st clare 同sh,  or救恩,, 真光堅道,

今日search 下 st paul
發現原來收2yrs 8mth,,, 我個女係 2010-1月1b..
我見你地 ...

你係大b只可in 1次
作者: BBCOW2009    時間: 11-1-7 13:27

如果冇理解錯的話, 31/12 可選擇做細B或大B, 而1/1則冇選擇, 只可做大B
作者: qqbabe    時間: 11-1-7 13:48

9月1日至12月31日出世都可以玩兩次~
作者: fefemom    時間: 11-1-7 13:50

BBCOW2009 對.
作者: eggmama    時間: 11-1-7 14:35

I will bring my girl to try 2nd time as she is Nov 2007 bb. However, she studied PN and K1 already, if repeat SPK k1, seems too simple (boring???) for her, any REPEAT K1 SPK parents can share?
作者: Ivyhoyeeling    時間: 11-1-7 15:02

咁即係有無人知會考小朋友咩問題呢???
就算小朋友平時唔怕羞都好, 都好睇當場小朋友的表現...
kg 真係睇彩數...平常心啦各媽咪....
作者: Sumyeema1    時間: 11-1-7 16:12     標題: 回覆 58# eggmama 的文章

不會覺得悶。

SPK 用自家的主題書,K1 課程簡單:

例如英文:教英文字母,但不是跟 a b c 的順序。剛開學是九月,老師會叫小朋友觀察有沒有樹葉掉下來,有沒有變黃, 於是就先教 L for Leaf。

SPK 提供很多活動給小朋友參與,很開心的。

SPK 的老師經常將小朋友在校的活動上載到內聯網, 家長即日可以下載相片或 Video, 非常有效率,值得一贊。

作者: garycafe    時間: 11-1-25 13:54

Yes. just around 3 mins.
Not decided already. My son got an offer last year and we have no background, no reference letter, no religion.

Maybe he is a boy so...easier.

I have a daughter and she will have interview next week. Hope she will get an offer too.
作者: sas180180    時間: 11-1-31 17:49

interview 時男女比例如何
作者: hihicathk    時間: 11-2-5 11:07     標題: 回復 13# Snoopywy 的帖子

我又唔覺得係內定wow... 我個女0703大女, 舊年去in 無喊, 我0地住西九, 唔識人, 無背景... turn out 我女都好好彩收0左... 而家讀緊K1.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5