教育王國

標題: 2010/11 P1 家長請進,一齊傾!^^ [打印本頁]

作者: Lulu0820    時間: 10-8-30 09:03     標題: 2010/11 P1 家長請進,一齊傾!^^

開學喇!一齊係到交流吓!^^
作者: SUSANNA    時間: 10-8-30 09:07

d e l e t e

作者: Lulu0820    時間: 10-8-30 09:22

見到大家有D問題,不如我試吓係到答,我懶,一次過:

視藝袋:佢地要上視藝,開學後老師會叫家長準備,裡面有油粉彩,膠水之類,開學會收到個list

食飯枱墊:膠枱墊或布都得,可以放係學校,教小朋友食完飯抺乾淨放番櫃筒,放長假時老師多數要清櫃筒,到時先攞番屋企洗

校車:都係Kwoon Chung,所以寫票抬頭同幼稚園一樣,小學既校車其實全部都好早到,我大囡條線都係未夠八點就到,原因我唔清楚,可能係交通亦可能係就幼稚園D車,學生早番到可以到左學校先食早餐,亦可去跳繩區跳繩,遲D仲有早操做,至於保母車情況就唔清楚

我都唔係D好細心既媽咪,所以都要同大家一齊交流吓,有錯請指正!

Lulu
作者: Lulu0820    時間: 10-8-30 09:27

Susanna,

唔係依邊呀!開左新屋,個邊再傾!

Lulu

原帖由 SUSANNA 於 10-8-30 09:07 發表
報到.我女今年真班.

作者: 龍婆    時間: 10-8-30 11:33     標題: 回覆 1# Lulu0820 的文章

Hi Lulu0820,
多謝妳既回答, 我個仔係一誠班, 因為佢係考入既所以無論係佢定係我對學校都好陌生, 所以好多謝妳地既幫忙

另外小息既時侯係咪可以係課室食小食飲水, 定係一定要離開班房先至食呀, 因為我睇下洗晤洗幫亞仔準備個小息袋

作者: winniepoon    時間: 10-8-30 12:58

Hi, hi, 等我都來報一下道先...另外, 想話比大家知"2010年小一新生家長會學科資料" 已掛了上website la...

http://www.pcps.edu.hk/dyna/webs/index.php?account=pcps&mod_area=15&id=374

原帖由 龍婆 於 10-8-30 11:33 發表
多謝妳既回答, 我個仔係一誠班, 因為佢係考入既所以無論係佢定係我對學校都好陌生, 所以好多謝妳地既幫忙

另外小息既時侯係咪可以係課室食小食飲水, 定係一定要離開班房先至食呀, 因為我睇下洗 ...

作者: Lulu0820    時間: 10-8-30 13:16

唔洗客氣,交流吓!小一係要多交流,等小朋友大D,我地就可以放心D!

小息好自由,可以食野,飲水去厕所,只係唔比去操場,我通常會放D小食係書包,叫呀囡肚餓就食,早上第一個小息係最長,學校驚小朋友朝早無食早餐,可以係個陣食.

唔洗太擔心,第一個月lunch time會有小老師(五六年級既哥哥姐姐),有時間lunch time大家可以返學校睇吓,D小老師真係幾叻,當年我就好impress,仲諗如果我小朋友第日係咁就好!

Lulu

原帖由 龍婆 於 10-8-30 11:33 發表

另外小息既時侯係咪可以係課室食小食飲水, 定係一定要離開班房先至食呀, 因為我睇下洗 ...

作者: PrinceAaron    時間: 10-8-30 15:24

Thanks Lulu.

原帖由 Lulu0820 於 10-8-30 09:22 發表
見到大家有D問題,不如我試吓係到答,我懶,一次過:

視藝袋:佢地要上視藝,開學後老師會叫家長準備,裡面有油粉彩,膠水之類,開學會收到個list

食飯枱墊:膠枱墊或布都得,可以放係學校,教小朋友食完飯抺乾淨放番櫃筒,放長 ...

作者: 龍婆    時間: 10-8-30 16:02

原帖由 Lulu0820 於 10-8-30 13:16 發表
唔洗客氣,交流吓!小一係要多交流,等小朋友大D,我地就可以放心D!

小息好自由,可以食野,飲水去厕所,只係唔比去操場,我通常會放D小食係書包,叫呀囡肚餓就食,早上第一個小息係最長,學校驚小朋友朝早無食早餐,可以係個陣 ...
唔該晒Lulu
我諗頭幾日既lunch我實去報到
作者: winniepoon    時間: 10-8-31 09:00

Lulu0820, 咁家姐今年做得小老師嗎??  好緊張呀...明天就係啦.  不過, 我要陪細那個開學(K1), 所以第一日會由爸爸帶曉晴返學, 第二日(即2/9)我就應該會去看佢食飯lor, 睇下到時見唔見到你....

原帖由 Lulu0820 於 10-8-30 13:16 發表

小息好自由,可以食野,飲水去厕所,只係唔比去操場,我通常會放D小食係書包,叫呀囡肚餓就食,早上第一個小息係最長,學校驚小朋友朝早無食早餐,可以係個陣 ...

作者: Lulu0820    時間: 10-8-31 09:08

小老師???我個大囡自己都未攪掂點做小老師!!同埋今年未得,下年先五年班!

開學個日細囡已經坐校車,第二日我都會去學校睇佢,因為我估D小老師要下星期先"上班" ,不過你真係要見識吓lunch time入學校個情形,真係人山人海!今年仲要check證,入門口都有排攪...

原帖由 winniepoon 於 10-8-31 09:00 發表
Lulu0820, 咁家姐今年做得小老師嗎??  好緊張呀...明天就係啦.  不過, 我要陪細那個開學(K1), 所以第一日會由爸爸帶曉晴返學, 第二日(即2/9)我就應該會去看佢食飯lor, 睇下到時見唔見到你....

...

作者: 龍婆    時間: 10-8-31 12:17

原帖由 Lulu0820 於 10-8-31 09:08 發表
小老師???我個大囡自己都未攪掂點做小老師!!同埋今年未得,下年先五年班!

開學個日細囡已經坐校車,第二日我都會去學校睇佢,因為我估D小老師要下星期先"上班" ,不過你真係要見識吓lunch time入學校個情形,真係 ...
我個女上年K1我去偷睇佢時已經見識過lunch time入學校個情形, 見到d工人姐姐攞住飯壺好似第一日書展入場咁, 真壯觀
作者: 龍婆    時間: 10-9-2 09:25

我想問下有關中樂器果張通告, 佢寫話参加可以當為音樂會工作紙之一, 其實音樂會工作紙係d咩黎架係咪會計分架, 如果果日剩係大人到小朋友唔到係咪會唔當一次工作紙呀??
另外我又想問下係咪每個小朋友都要學一種樂器呀, 咁如果我個仔已經學緊鋼琴, 咁係咪可以通知老師就唔需要學多一樣呀
作者: Lulu0820    時間: 10-9-2 10:45

每年有一張音樂工作紙要做,係睇一個音樂會連場刊及票尾交,計分既,可以係外面既音樂會或學校舉辦既音樂會,通告既意思應該係你去聽左就可以當功課交,但小朋友唔去就唔知得唔得,我未參加過,所以答唔到你!

學校鼓勵大家學一種樂器,但唔係規定,你有學琴,應該ok嫁!

原帖由 龍婆 於 10-9-2 09:25 發表
我想問下有關中樂器果張通告, 佢寫話参加可以當為音樂會工作紙之一, 其實音樂會工作紙係d咩黎架係咪會計分架, 如果果日剩係大人到小朋友唔到係咪會唔當一次工作紙呀??
另外我又想問下係咪每個小朋友都要學一種樂器呀 ...

作者: 龍婆    時間: 10-9-2 11:59

原帖由 Lulu0820 於 10-9-2 10:45 發表
每年有一張音樂工作紙要做,係睇一個音樂會連場刊及票尾交,計分既,可以係外面既音樂會或學校舉辦既音樂會,通告既意思應該係你去聽左就可以當功課交,但小朋友唔去就唔知得唔得,我未參加過,所以答唔到你!

學校鼓勵大家 ...
唔該晒妳呀Lulu, 對我呢個新加入培小既緊張媽咪黎講, 妳真係幫左我好多, thank you
另外仲想問視藝堂用既袋要幾大個呀, 係咪要放埋入書包定係到時手提架 ^^

作者: 小蕎媽媽    時間: 10-9-2 15:02

視藝袋通常都唔會放埋入書包,多數人都會買一個坊間的畫袋。

原帖由 龍婆 於 10-9-2 11:59 發表
唔該晒妳呀Lulu, 對我呢個新加入培小既緊張媽咪黎講, 妳真係幫左我好多, thank you
另外仲想問視藝堂用既袋要幾大個呀, 係咪要放埋入書包定係到時手提架 ^^ ...

作者: 龍婆    時間: 10-9-3 11:50

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-2 15:02 發表
唔該晒小蕎媽媽
作者: winwinpig    時間: 10-9-3 12:19

請問作文堂是做什麼?  是中文還是英文?
作者: Lulu0820    時間: 10-9-4 07:53

作文堂教中文作文,英文無作文,只有Guided writing.

原帖由 winwinpig 於 10-9-3 12:19 發表
請問作文堂是做什麼?  是中文還是英文?

作者: 小蕎媽媽    時間: 10-9-4 08:06

Lulu

乜一年班有guided writing ? 唔係2年班先開始嗎?

原帖由 Lulu0820 於 10-9-4 07:53 發表
作文堂教中文作文,英文無作文,只有Guided writing.

作者: Lulu0820    時間: 10-9-4 10:35

....我唔記得...老人癡呆症發作....

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-4 08:06 發表
Lulu

乜一年班有guided writing ? 唔係2年班先開始嗎?

作者: waiwai2006    時間: 10-9-4 18:59

其實而家最擔心係中文堂, 用普通話, 我仔冇出去學, 見個個同學都係出面學緊, 識聽識講, 有d已經識埋拚音, 我仔一d都唔識, 我怕佢追唔上呀

作者: 小蕎媽媽    時間: 10-9-4 20:36

如果係我,我一定會找普通話老師再補,雖然我們四年班唔係普通話教中文,但我自己唔識所以我唔想佢唔合格,加上你地而家係教中文,話哂主科。
原帖由 waiwai2006 於 10-9-4 18:59 發表
hihi, 報到, 我仔係一愛班 ..

其實而家最擔心係中文堂, 用普通話, 我仔冇出去學, 見個個同學都係出面學緊, 識聽識講, 有d已經識埋拚音, 我仔一d都唔識, 我怕佢追唔上呀 ...

作者: 小蕎媽媽    時間: 10-9-4 20:45

Lulu

呢牌玩緊新野,唔好介意我過來x場。我唔係挑戰你。

原帖由 Lulu0820 於 10-9-4 10:35 發表
....我唔記得...老人癡呆症發作....

作者: PrinceAaron    時間: 10-9-5 23:06

買幾大呀?  要放畫簿orF4便ok?

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-2 15:02 發表

作者: PrinceAaron    時間: 10-9-5 23:08

what is guided writing?  how to guide?

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-4 08:06 發表
Lulu

作者: Lulu0820    時間: 10-9-6 10:23

咁熟咪玩啦!

原帖由 小蕎媽媽 於 10-9-4 20:45 發表
Lulu

呢牌玩緊新野,唔好介意我過來x場。我唔係挑戰你。

作者: Lulu0820    時間: 10-9-6 10:29

Hi, 個人意見,語言係要多接觸先學得好,上課時一班三十人,老師始終好難兼顧個別進度,如果可以既話,另外係出面補吓普通話,小朋友學習都會事半功倍!

原帖由 waiwai2006 於 10-9-4 18:59 發表
hihi, 報到, 我仔係一愛班 ..

其實而家最擔心係中文堂, 用普通話, 我仔冇出去學, 見個個同學都係出面學緊, 識聽識講, 有d已經識埋拚音, 我仔一d都唔識, 我怕佢追唔上呀 ...

作者: Lulu0820    時間: 10-9-6 10:36

好似composition,之前有段example,之後 D keywords 會轉左,叫小朋友跟example自己寫一段,要再清楚D,你去書局是但攞本英文作文補充練習,一二年班個D一定見到.

視藝袋大細無所謂,裝得晒老師叫你帶個D野就得,普通環保袋都得.

原帖由 PrinceAaron 於 10-9-5 23:08 發表
what is guided writing?  how to guide?

作者: 龍婆    時間: 10-9-6 10:51

原帖由 Lulu0820 於 10-9-6 10:23 發表
咁熟咪玩啦!
Lulu please check pm
作者: waiwai2006    時間: 10-9-6 11:16

原帖由 Lulu0820 於 10-9-6 10:29 發表
Hi, 個人意見,語言係要多接觸先學得好,上課時一班三十人,老師始終好難兼顧個別進度,如果可以既話,另外係出面補吓普通話,小朋友學習都會事半功倍!

...

死啦, 你地個個都咁講, 我就係找不到好的老師, 咁點算, 等我睇多佢1 個月, 睇下進度點先, 唔該晒你地意見呀 !
作者: 蕙然爸爸    時間: 10-9-6 18:08     標題: 網上學習課程?

請問各家長有否訂購學校建議的網上學習課程呢?
我暫時傾向不訂購.

-蕙然爸爸
作者: SUSANNA    時間: 10-9-6 20:28

毎年開學都有好多這類網上學習課程, 如不適合大可不訂, 因為學校只係提供有關渠道, 不訂是不會有後果.
作者: Keropi    時間: 10-9-6 20:55

Hi, everybody,

I also want to know which internet course is much more better.  It seems that there is too much similar exercise.  Any advice ?

原帖由 SUSANNA 於 10-9-6 20:28 發表
毎年開學都有好多這類網上學習課程, 如不適合大可不訂, 因為學校只係提供有關渠道, 不訂是不會有後果.

作者: pamelaywy    時間: 10-9-7 10:49

蕙然爸爸,

我都發現有好多網上EX, 結果我同諾謙報了一個網上普通話同英文 (其實英文都有少少後悔), 見課程幾十元, 諗住試一年. 不過普通話我真係需要, 因為我一竅不通, 唯有靠其他資源幫下手.
作者: wig    時間: 10-9-7 17:56

我想問問大家what is墊檯紙? 文具店話無gum嫁野, 叫我買雞皮紙 bor....  Thanks!

作者: pamelaywy    時間: 10-9-7 20:59

原帖由 wig 於 10-9-7 17:56 發表
我想問問大家what is墊檯紙? 文具店話無gum嫁野, 叫我買雞皮紙 bor....  Thanks!

我都係用雞皮紙, 或者雜誌滑面那種報紙舖也可以
作者: 龍婆    時間: 10-9-8 15:09

Hi Lulu,
係隔離見到妳話細女病左, 祝佢快d好返~
講起細既仲發緊夢我都有同感, 好似頭先同老公一齊去睇亞仔食Lunch, 一去到就見佢好急咁食飯, 就問佢做咩食得咁急, 佢話一陣要去面試(課外活動), 我就覺得奇怪明明我幫佢報既係無需面試架 不過我又無理由唔信佢, 但我都有問下佢兩個同學仔, 大家都話"係呀去面試呀" 之後亞仔就好急咁用4啖食埋條香蕉(今日有水果送)就走出班房跟住d同學同小老師一齊走, 但又好奇怪地有d同學無去, 有d仲食緊飯, 咁我同老公就跟住去睇下...., 嘩!都好多人下喎....., 但係大家都係入同一個班房, 心諗咁多活動點面試呀 終於忍唔住問下門口個男老師....原來只係報左合唱團既至去面試 唉! 果下我同老公苦笑住走, 等亞仔自己係入面白撞下
作者: waiwai2006    時間: 10-9-8 15:55

原帖由 龍婆 於 10-9-8 15:09 發表
Hi Lulu,
講起細既仲發緊夢我都有同感, 好似頭先同老公一齊去睇亞仔食Lunch, 一去到就見佢好急咁食飯, 就問佢做咩食得咁急, 佢話一陣要去面試(課外活動), 我就覺得 ...

睇完笑左出來, 我諗我個仔可能都差唔多, on 居居咁
作者: PrinceAaron    時間: 10-9-8 22:06

Haha.........

Hi Lulu,
講起細既仲發緊夢我都有同感, 好似頭先同老公一齊去睇亞仔食Lunch, 一去到就見佢好急咁食飯, 就問佢做咩食得咁急, 佢話一陣要去面試(課外活動), 我就覺得 ...

作者: Lulu0820    時間: 10-9-9 08:28

多謝關心!!細囡無事,聽日應該可以返學.

哈哈!!小一就係咁,好可愛,不過錯吓學吓,好快就適應!

我個細囡仲勁,返學第二日反黎,我問佢老師有無教書呀?佢眼錄錄咁望住我話"物野叫做教書?"即時同家姐一齊跌底!到左第三日放學,見佢有英文功課做,就問佢教英文個老師姓物,佢諗一諗之後話"媽咪,我地今日無英文堂!" 簡直夢遊病發!

Hi Lulu,

作者: 龍婆    時間: 10-9-9 12:15

原帖由 Lulu0820 於 10-9-9 08:28 發表

我個細囡仲勁,返學第二日反黎,我問佢老師有無教書呀?佢眼錄錄咁望住我話"物野叫做教書?"即時同家姐一齊跌底!到左第三日 ...
囡囡無事就好喇
不過佢又真係幾攪笑 比着我係妳我都唔知點反應好
作者: winniepoon    時間: 10-9-9 12:16

Wah...wing wing 果然不同凡響呀!!

原帖由 Lulu0820 於 10-9-9 08:28 發表

我個細囡仲勁,返學第二日反黎,我問佢老師有無教書呀?佢眼錄錄咁望住我話"物野叫做教書?"即時同家姐一齊跌底!到左第三日 ...

作者: 龍婆    時間: 10-9-9 12:21

原帖由 waiwai2006 於 10-9-8 15:55 發表

睇完笑左出來, 我諗我個仔可能都差唔多, on 居居咁
無錯~我個仔當時比我既感覺就係on 居居咁, 用差d哽死既超速度食飯之後原來係攪錯
作者: waiwai2006    時間: 10-9-9 15:17

想問下, 英文科派左一d notes, 其實係唔係要每日都帶番學校架 ? 定係可以keep係屋企 ? 咁使唔使另外用一個file 入起去每日帶返學 ? 

問呀仔佢話, ”唔....唔知喎, 帶又得....呀, 唔帶都ok既”  
作者: PrinceAaron    時間: 10-9-9 22:40

好奇怪, 同一日, 同一個科目有2堂可以分開時間上, 點解唔連堂呢?
作者: wig    時間: 10-9-10 14:20

呀仔話宜家使帶, 遲d先要 ... 但呀仔可信性 so-so, 成日發緊夢gum.....

原帖由 waiwai2006 於 10-9-9 15:17 發表
想問下, 英文科派左一d notes, 其實係唔係要每日都帶番學校架 ? 定係可以keep係屋企 ? 咁使唔使另外用一個file 入起去每日帶返學 ? 

問呀仔佢話, ”唔....唔知喎, 帶又得....呀, 唔帶都ok既”   ...

作者: Lulu0820    時間: 10-9-16 07:43

教完左個個story d notes就可以放屋企自己溫習,唔洗帶返學,唔想佢地個書包咁重掛!到左高年班,老師會派埋file,咁個陣就真係要日日帶!

原帖由 waiwai2006 於 10-9-9 15:17 發表

問呀仔佢話, ”唔....唔知喎, 帶又得....呀, 唔帶都ok既”   ...

作者: 龍婆    時間: 10-9-16 11:14

大家請留意下小朋友既健康狀況, 因為亞仔話尋日佢果班有4個同學同時請病假, 所以尋日開始全日都要帶mask
作者: Lulu0820    時間: 10-9-17 10:08

我囡個班都係尋日開始全班帶口罩,我囡話老師話一班有兩個同學以上請假就要帶,尋日我班有三個請假,所以就要帶!小心D都好既,學校實在太多人,唔小心好容易爆傳染病!

另想請問聽日家長會幾點鐘開始?因為我唔見左張通告...

Lulu

原帖由 龍婆 於 10-9-16 11:14 發表
大家請留意下小朋友既健康狀況, 因為亞仔話尋日佢果班有4個同學同時請病假, 所以尋日開始全日都要帶mask

作者: winniepoon    時間: 10-9-17 12:14

http://www.pcps.edu.hk/dyna/data/user/pcps/files/201009150745380.pdf

原帖由 Lulu0820 於 10-9-17 10:08 發表
我囡個班都係尋日開始全班帶口罩,我囡話老師話一班有兩個同學以上請假就要帶,尋日我班有三個請假,所以就要帶!小心D都好既,學校實在太多人,唔小心好容易爆傳染病!

另想請問聽日家長會幾點鐘開始?因為我唔見左張通告. ...

作者: Lulu0820    時間: 10-9-17 13:21

Thanks, Winnie, 都唔記得可以上網睇...

原帖由 winniepoon 於 10-9-17 12:14 發表
http://www.pcps.edu.hk/dyna/data/user/pcps/files/201009150745380.pdf

作者: emeraldlam    時間: 10-9-21 12:23     標題: 回復 2# winniepoon 的帖子

我都係小一的家長. 上完星期六的家長會. 了解多了. 不過10月尾就有測驗週啦.. 都幾快呀...
作者: Lulu0820    時間: 10-9-21 14:35

歡迎歡迎一齊傾! 係嫁,我地學校真係好快就測驗,不過小一係好難估個小朋友表現,所以我對細囡無物期望,希望佢全部合格就算!

原帖由 emeraldlam 於 10-9-21 12:23 發表
我都係小一的家長. 上完星期六的家長會. 了解多了. 不過10月尾就有測驗週啦.. 都幾快呀...

作者: 龍婆    時間: 10-9-21 22:41

原帖由 emeraldlam 於 10-9-21 12:23 發表

Hi emeraldlam, 好耐無傾過喇, 仲記得我嘛, 早排係小一選校度撞返金毛B媽, 係屋企附近撞返AJ, 而係呢度就撞返妳, 真係好開心呀
作者: pamelaywy    時間: 10-9-21 23:18

原帖由 龍婆 於 10-9-21 22:41 發表

Hi emeraldlam, 好耐無傾過喇, 仲記得我嘛, 早排係小一選校度撞返金毛B媽, 係屋企附近撞返AJ, 而係呢度就撞返妳, 真係好開心呀

HI, 龍婆, 很高興認識你呀, 我是一誠班跟你傾計那個大肚媽咪呀 ! (相信無認錯, 因為我認得你囝囝呀!)
作者: 龍婆    時間: 10-9-22 11:13

原帖由 pamelaywy 於 10-9-21 23:18 發表

HI, 龍婆, 很高興認識你呀, 我是一誠班跟你傾計那個大肚媽咪呀 ! (相信無認錯, 因為我認得你囝囝呀!)
係呀, 係我呀 真係好開心可以係度遇到妳呀, 咁我地平時都可以係度再傾喇
作者: PrinceAaron    時間: 10-10-3 11:29

數學有份功課叫"學習冊", 今日要做P.16-18, 請問"學習冊"是什麼?
作者: Lulu0820    時間: 10-10-4 08:42

夾係書入面薄薄地,全本連封面都係書紙單色印刷個本就係喇!今日先見到留言不過都希望幫到你!

原帖由 PrinceAaron 於 10-10-3 11:29 發表
數學有份功課叫"學習冊", 今日要做P.16-18, 請問"學習冊"是什麼?

作者: winwinpig    時間: 10-10-4 11:07

各位小一媽咪 : 囡囡寫字很細力, 有什麼鉛筆好介紹?
作者: 龍婆    時間: 10-10-4 16:23

原帖由 winwinpig 於 10-10-4 11:07 發表
各位小一媽咪 : 囡囡寫字很細力, 有什麼鉛筆好介紹?
文具店d人介紹話用中華牌(紅黑)寫既字d色會黑d
作者: kathy79214    時間: 10-10-4 22:53

原帖由 Lulu0820 於 10-8-30 09:03 發表
開學喇!一齊係到交流吓!^^

Lulu
請問你可否給我你的email,有事詢問。thanks
My email address:[email protected]
作者: Lulu0820    時間: 10-10-5 08:11

請check pm!

原帖由 kathy79214 於 10-10-4 22:53 發表

Lulu
請問你可否給我你的email,有事詢問。thanks
My email address:[email protected]

作者: winwinpig    時間: 10-10-5 12:18

原帖由 龍婆 於 10-10-4 16:23 發表
文具店d人介紹話用中華牌(紅黑)寫既字d色會黑d

Yes, 老師好似提過. 謝
作者: kathy79214    時間: 10-10-5 14:05

原帖由 Lulu0820 於 10-10-5 08:11 發表
請check pm!

Lulu
Pls check pm
作者: rejoice    時間: 10-10-7 09:07

Lulu
有事請教,請 check pm! Thanks.
作者: waiwai2006    時間: 10-10-7 09:30

唉, 剛發現呀仔唔記得帶水返學校, 其他功課/小食冇帶就冇大所謂, 但唔帶水真係唔得, 全日唔飲水點搞呀, 唉, 一陣要帶樽水出學校俾佢, 真係煩, 山長水遠
作者: Lulu0820    時間: 10-10-13 14:45

提吓大家,下星期一測作文係lunch time測嫁,1:00pm 前要食晒飯等老師黎,如果自己攞飯去既就整D簡單D既野食啦!
作者: PrinceAaron    時間: 10-10-13 22:00

下?  無寫手冊喎, 是否班班都要?  

原帖由 Lulu0820 於 10-10-13 14:45 發表
提吓大家,下星期一測作文係lunch time測嫁,1:00pm 前要食晒飯等老師黎,如果自己攞飯去既就整D簡單D既野食啦!

作者: 龍婆    時間: 10-10-13 23:01

原帖由 Lulu0820 於 10-10-13 14:45 發表
Thank you lulu

原帖由 PrinceAaron 於 10-10-13 22:00 發表
應該係班班都要, 因為係測驗, 手冊係尋日寫架, 不如聽日妳打去學校問下
作者: winniepoon    時間: 10-10-14 08:52

我阿囡"光班"都冇寫呀.  唔係19/10 測聖經, 而21/10 定22/10測作文嗎?  跟著就26/10至29/10測中, 英, 數同埋常識lor.

原帖由 龍婆 於 10-10-13 23:01 發表
Thank you lulu

應該係班班都要, 因為係測驗, 手冊係尋日寫架, 不如聽日妳打去學校問下

作者: Lulu0820    時間: 10-10-14 08:58

學校之前派測驗時間表同範圍個張紙有寫,要家長簽名個張,之後貼左係手冊前面,不過作文個格比較細,同埋只寫日期無寫時間,好容易會睇漏.

唔係邊班,係全校都係個日,個o個時間,作文係一定考既,往後既日子都會錦安排,提埋聖經就係19/10(星期二)朝早,用左集會堂黎測!

多口講埋,測驗其間係照教書,照樣每日有功課嫁!

原帖由 PrinceAaron 於 10-10-13 22:00 發表

作者: Lulu0820    時間: 10-10-14 09:07

睇清楚啦,靚媽!! 22/10係默英文,仲有個數學評估(佔10分)我就唔記得邊日!

其實係當年我都唔知,個日呀大囡都係考天才...所以先多口提吓大家!

原帖由 winniepoon 於 10-10-14 08:52 發表
我阿囡"光班"都冇寫呀.  唔係19/10 測聖經, 而21/10 定22/10測作文嗎?  跟著就26/10至29/10測中, 英, 數同埋常識lor.

作者: 龍婆    時間: 10-10-14 10:06

原帖由 winniepoon 於 10-10-14 08:52 發表
我亞仔手冊張測驗時間表係寫18/10測作文, 19/10 測聖經架~
作者: winniepoon    時間: 10-10-15 08:51

禽晚返去睇番啦....YES....u're correct.  星期一測作文, 星期二測聖經...真係開始有d緊張....

原帖由 龍婆 於 10-10-14 10:06 發表
我亞仔手冊張測驗時間表係寫18/10測作文, 19/10 測聖經架~

作者: pamelaywy    時間: 10-10-15 09:30

我前兩日接放學時都問過老師, 老師話會1:00 sharp 就派卷開考, 所以帶飯就要輕便點.
咁我問訂飯又如何, 她就說如何平日吃飯慢的, 也建議帶點輕便點的午餐 (如三文治) 給他們.
好彩我囝食飯都唔叫慢, 我諗如果平日12:50 前食完的小朋友, 飲埋水去埋廁所, 都應該ok
作者: 龍婆    時間: 10-10-15 15:04

原帖由 pamelaywy 於 10-10-15 09:30 發表
我前兩日接放學時都問過老師, 老師話會1:00 sharp 就派卷開考, 所以帶飯就要輕便點.
咁我問訂飯又如何, 她就說如何平日吃飯慢的, 也建議帶點輕便點的午餐 (如三文治) 給他們.
好彩我囝食飯都唔叫慢, 我諗如果平日12: ...

妳囝囝就真係食得快, 我果個..... 睇怕我果日要早d去督住佢至得喇, pamelaywy星期一見
作者: emeraldlam    時間: 10-11-3 10:44

我個女都係P.1, 愛班, 已完成晒測驗週, 但截至昨天還未派, 唔知佢得唔得...

講開食飯. 我係在校搭食... 每次返親學校看午飯, 大部份小朋友都食晒... 菜就通常剩多點... 但見過幾次肉排飯, 那個肉真係幾大件.... 唯有叫囡囡用义拆開...
作者: emeraldlam    時間: 10-11-3 10:51

順帶一提, 已出了冬季校服
作者: mianyang_99    時間: 10-11-3 16:45

sorry, 請問你地是否培幼升培小呢??
培幼是否真的很淺而培小又很深呢?如是, 小朋友是否要在培幼時狂補英,中呢??

唔好意思, 咁多問題...
作者: kakahaha    時間: 10-11-4 01:12

mianyang_99,

我是小一的家長,也是由培幼直升。

你所說的都是真的,由其是英文skip得好利害,數就出名深!她並不是活動式教學!

由於培幼課程好簡單,而且並不知道兩者相差這麼遠,由得佢玩足3年,所以現在追到氣咳!

原帖由 mianyang_99 於 10-11-3 16:45 發表
sorry, 請問你地是否培幼升培小呢??
培幼是否真的很淺而培小又很深呢?如是, 小朋友是否要在培幼時狂補英,中呢??

唔好意思, 咁多問題...

作者: mianyang_99    時間: 10-11-4 08:32

原帖由 kakahaha 於 10-11-4 01:12 發表
mianyang_99,

我是小一的家長,也是由培幼直升。

你所說的都是真的,由其是英文skip得好利害,數就出名深!她並不是活動式教學!

由於培幼課程好簡單,而且並不知道兩者相差這麼遠,由得佢玩足3年,所以現在追到氣咳!

...

thank you你呀...
so, 係培幼既階段就真係要另外補普 , 英, 數lor~~
作者: emeraldlam    時間: 10-11-13 23:37     標題: 回復 1# mianyang_99 的帖子

英文真係skip最厲害, 又要串字, 又要學句子.... 都幾難.....

數學其實都ok. 只係文字題...

拼音, 真係要補補會順些, 開學到現在, 聲母己教晒.... 課程都去得好快.... 但很多小朋友都講到下cum
作者: winniepoon    時間: 10-11-25 08:53

好耐冇上來啦....up一下條thread先...

阿囡小一光班禽日剛剛中文默書, 佢話今次有"趣味默書", 有d字唔識, 咁我一邊口裡同佢說"唔緊要啦..咁我地要努力去看多d書, 認識多d字啦...", 一邊心唸"真係一d都唔趣味呀..."....報告完畢!!!
作者: Hei_Ka_Mum    時間: 10-11-25 11:34

Winniepoon, 我阿女都在小一光班, 她說禽日的默書, 她不夠時間做, ???? 默書, 怎麼會不夠時間呢?

原帖由 winniepoon 於 10-11-25 08:53 發表
好耐冇上來啦....up一下條thread先...

阿囡小一光班禽日剛剛中文默書, 佢話今次有"趣味默書", 有d字唔識, 咁我一邊口裡同佢說"唔緊要啦..咁我地要努力去看多d書, 認識多d字啦...", 一邊心唸"真係一d都唔趣味呀...". ...

作者: winniepoon    時間: 10-11-25 12:17

Hi, hi, nice to meet you ah.....

不夠時間...我個囡冇咁講, 剩係話有字唔識lor...

To ALLs, 同你地分享一下...話說這個星期係"英文週", 午膳時間在操場有活動, 阿囡好開心地除了報告了她在"趣味默書"唔識字之外, 佢話佢在操場玩"包...剪...x" 竟然win win 唒, 打低了很多對, 得了個rubber禮物...哈!! 哈!!

原帖由 Hei_Ka_Mum 於 10-11-25 11:34 發表
Winniepoon, 我阿女都在小一光班, 她說禽日的默書, 她不夠時間做, ???? 默書, 怎麼會不夠時間呢?

...

作者: Lulu0820    時間: 10-11-25 13:24

Oh, 細囡都無同我講有趣味默書tim...

原帖由 winniepoon 於 10-11-25 12:17 發表
Hi, hi, nice to meet you ah.....

不夠時間...我個囡冇咁講, 剩係話有字唔識lor...

To ALLs, 同你地分享一下...話說這個星期係"英文週", 午膳時間在操場有活動, 阿囡好開心地除了報告了她在"趣味默書"唔識字之外, ...

作者: Lulu0820    時間: 10-11-27 09:17

請問有無人知道剛派返來要設計既"時間小主人"幾時交?Thank you thank you!!
作者: winniepoon    時間: 10-11-30 08:50

阿囡話星期五交wor...
原帖由 Lulu0820 於 10-11-27 09:17 發表
請問有無人知道剛派返來要設計既"時間小主人"幾時交?Thank you thank you!!

作者: Lulu0820    時間: 10-11-30 17:41

...我班已經係尋日交左...好彩有做...
原帖由 winniepoon 於 10-11-30 08:50 發表
阿囡話星期五交wor...

作者: 龍婆    時間: 11-1-14 09:25

請問下星期一開始係下學期, 咁係咪下星期一會派新書呀, 咁果日係咪唔洗帶書剩係帶書包就得呀
作者: Lulu0820    時間: 11-1-15 09:08

早晨呀!呀囡手冊無寫但佢話老師話係帶個"吉"書包,但佢班個中文老師特別走去叫佢地帶番中文書,所以你要再問吓小朋友!

老完試喇!輕鬆晒!

原帖由 龍婆 於 11-1-14 09:25 發表
請問下星期一開始係下學期, 咁係咪下星期一會派新書呀, 咁果日係咪唔洗帶書剩係帶書包就得呀

作者: 龍婆    時間: 11-1-15 12:05

原帖由 Lulu0820 於 11-1-15 09:08 發表
早晨呀!呀囡手冊無寫但佢話老師話係帶個"吉"書包,但佢班個中文老師特別走去叫佢地帶番中文書,所以你要再問吓小朋友!

老完試喇!輕鬆晒!

唔該晒Lulu, 亞仔尋晚都話左比我聽話帶個吉書包就OK喇, 不過就要帶視藝袋
係呀我都好開心考完試, 我地終於可以過一個無壓力既新年喇!
另外Lulu呀, 聽講係咪每個學期尾既考試卷係唔派返屋企比我地睇架, 知唔知點解會咁安排既, 咁我咪唔知小朋友錯咩law???
作者: Lulu0820    時間: 11-1-15 12:42

考試卷係唔會派番屋企嫁,老師會係課堂上同小朋友對卷對分,點解我就唔知,所以每次都係叫呀囡自己記住錯物,不過,如果果次小朋友考得特別差,分數好低,咁你都可以打電話約老師睇卷,多數lunch time,我大囡D成績都唔係特別好,不過我都係睇過一兩次,因為我覺得佢自己上心記住錯物好過我吓吓提佢!

原帖由 龍婆 於 11-1-15 12:05 發表
唔該晒Lulu, 亞仔尋晚都話左比我聽話帶個吉書包就OK喇, 不過就要帶視藝袋
係呀我都好開心考完試, 我地終於可以過一個無壓力既新年喇!
另外Lulu呀, 聽講係咪每個學期尾既考試卷係唔派返屋企比我地睇架, 知唔知點解會 ...

作者: 龍婆    時間: 11-1-17 10:39

原帖由 Lulu0820 於 11-1-15 12:42 發表
考試卷係唔會派番屋企嫁,老師會係課堂上同小朋友對卷對分,點解我就唔知,所以每次都係叫呀囡自己記住錯物,不過,如果果次小朋友考得特別差,分數好低,咁你都可以打電話約老師睇卷,多數lunch time,我大囡D成績都唔係特別 ...
Lulu 唔該晒, 希望我唔洗去睇卷啦 ^ ^
作者: winniepoon    時間: 11-1-19 08:52

禽日阿囡話所有試卷已分發哂給他們啦....hm...坦白講, 我覺得佢考得唔係咁好, 不過, 算啦, 咪當佢仲有進步空間lor...
作者: Lulu0820    時間: 11-1-20 07:57

初小唔可以作準,大D先會知佢係點,比D時間佢又比D時間自己!

我囡都麻麻,檢討過之後我發現教大囡既方法好似唔多適合佢,果然兩個人就係兩種性格,要諗吓點教佢!

原帖由 winniepoon 於 11-1-19 08:52 發表
禽日阿囡話所有試卷已分發哂給他們啦....hm...坦白講, 我覺得佢考得唔係咁好, 不過, 算啦, 咪當佢仲有進步空間lor...

作者: mysy33    時間: 11-1-26 21:13

唔好意思!
請問你地是否培幼升培小呢?
請問培幼K3是否有暑假普通話課程準備升培小提供?

作者: Lulu0820    時間: 11-1-27 20:08

有,不過好似唔係好長時間,我自己就無比小朋友參加,學語言始終要時間,自己係出面早D學好D!

原帖由 mysy33 於 11-1-26 21:13 發表
唔好意思!
請問你地是否培幼升培小呢?
請問培幼K3是否有暑假普通話課程準備升培小提供?

作者: mysy33    時間: 11-1-27 23:27

多謝回答,我想都要開始找普通話老師了.
請問單對單上門好還是去'playgroup'好?有冇介紹?謝謝

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5