教育王國

標題: 2010/11 小一新生請進 [打印本頁]

作者: HTM3008    時間: 10-6-17 16:10     標題: 2010/11 小一新生請進

收到學校的暑期班通告
1. 中文班
2. 游泳班
3. 舞蹈選拔

有無人會參加呢?
作者: andykwan    時間: 10-6-18 23:33

we will let daughter to try 舞蹈選拔. I heard some students will join the 中文班 too.

原帖由 HTM3008 於 10-6-17 16:10 發表
收到學校的暑期班通告
1. 中文班
2. 游泳班
3. 舞蹈選拔

有無人會參加呢?

作者: HTM3008    時間: 10-6-21 16:30     標題: 回覆 2# andykwan 的文章

Hello andykwan,
你囡囡是否學緊跳舞?
我聽到,如果入選舞蹈隊每月費用約$2000和星期六練習的.
作者: andykwan    時間: 10-6-22 15:16

Dear HTM,

yes, my daughter is learning Jazz and love dancing very much.

I just know the schedule of practice in summer holiday from the school notice. i will let her have trial in summer first.

原帖由 HTM3008 於 10-6-21 16:30 發表
Hello andykwan,
你囡囡是否學緊跳舞?
我聽到,如果入選舞蹈隊每月費用約$2000和星期六練習的.

作者: Stephanie_T    時間: 10-6-24 00:49

Hi Andy,

我囡囡本身學緊芭蕾舞, 而且興趣頗大. 故此我都有幫佢報舞蹈選拔.
作者: HTM3008    時間: 10-6-24 11:00

Hello andykwan, Stephenie:

請問兩位, 你們的囡囡是否協幼生呢?
我囡囡是外校的而且是開心幼稚園玩玩樂樂, 心想很難涵接協恩小一, 很担心
作者: YolandaTam    時間: 10-6-24 11:10

冇阿, 呢啲活動要著住幼稚園校服出席, 寫明如果要著便服要出示學生手冊, 好似專為協幼生而設咁.  阿囡唔係協幼生,著校服同出示手冊都冇用, 都係開咗學至算啦!
作者: HTM3008    時間: 10-6-24 12:10

又好似係喎, 但學校張通告寄曬比小一新生, 真奇怪??
原帖由 YolandaTam 於 10-6-24 11:10 發表
冇阿, 呢啲活動要著住幼稚園校服出席, 寫明如果要著便服要出示學生手冊, 好似專為協幼生而設咁.  阿囡唔係協幼生,著校服同出示手冊都冇用, 都係開咗學至算啦! ...

作者: andykwan    時間: 10-6-24 14:48

we didn't consider this point.. as we don't have handbook at the moment...

my daughter is not from HYKG, but she knows some of friends already via sunday church.

原帖由 HTM3008 於 10-6-24 12:10 發表
又好似係喎, 但學校張通告寄曬比小一新生, 真奇怪??

作者: HTM3008    時間: 10-7-6 19:23

收到新生家長會通告, 買書不是同一日, 有些不便.
各位媽媽會買多少件校服呢?
作者: Stephanie_T    時間: 10-7-7 00:53

Hi Melody媽咪,

我囡囡都唔系協幼的學生, 希望她會適應到新學校的生活啦. 所以我有幫佢報讀跳舞班及讀書班, 等佢預早熟識一下學校的環境. 現時你們提起我才想到她亦沒有校服及學生手冊, 幸好今個星期六有迎新家長日可以到時問問點處理.
順便想問問各位Daddy,Mami預算買什麼款式的書包比囡囡? 有什麼好建議呢?
作者: 琛琛    時間: 10-7-7 12:18

大家好, 我囡囡都會今年9月入讀協小小一, 希望大家多d交流一下

係喎! 我都想知邊款書包適合小一學生?
作者: HTM3008    時間: 10-7-7 12:31

Hello Stephenie:
我朋友叫我不要買有鏕的書包很重的,
我想買護脊書包, 我女想買有卡通的書包, 暫時未有共識.
阿女太瘦了怎能背起個重書包, 在這個暑假會谷肥她.
作者: Stephanie_T    時間: 10-7-8 02:22

唉! Stephanie都系一樣, 自細縱鬼壞咗偏食到不得了. 依家先得果40磅左右, 身高就有接近1.2米, 瘦到成條騰條甘, 就是擔心佢唔知點揹得起個書包返學.

想請問各家長知唔知協恩小一學生通常要帶什麼回校? 我所指是除了課本之外是否還有什麼其他嘢(如運動衫、波鞋、水壺等)? 因驚住買個細書包太細裝唔晒, 太大個又揹唔起.
作者: 琛琛    時間: 10-7-8 10:04

Stephanie_T,

我諗今個星期六新生家長日, 可能都會講下小一書包大約每天要帶甚麼回校, 再唔係, 當日都可以問下老師

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-8 02:22 發表
唉! Stephanie都系一樣, 自細縱鬼壞咗偏食到不得了. 依家先得果40磅左右, 身高就有接近1.2米, 瘦到成條騰條甘, 就是擔心佢唔知點揹得起個書包返學.

想請問各家長知唔知協恩小一學生通常要帶什麼回校? 我 ...

作者: HTM3008    時間: 10-7-8 22:58

今天買了新書, 欠兩本未有貨.
大家買了未?
作者: Stephanie_T    時間: 10-7-9 01:34

我都有呀, 因為若果是自己去書局買的話太花時間了, 而且一樣未必搵得齊.
作者: 琛琛    時間: 10-7-9 09:49

Melody媽 & Stephanie_T

我都係返學校買書, 諗住方便d, 唔想花時間去書局買書, 欠個兩本要到開學先有

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-9 01:34 發表
我都有呀, 因為若果是自己去書局買的話太花時間了, 而且一樣未必搵得齊.

作者: YolandaTam    時間: 10-7-9 10:13

買咗...喺嗰度仲有兩個好熱心嘅小朋友幫我忙, 希望我個囡都會係咁好人!
作者: HTM3008    時間: 10-7-9 10:47

很快地望望她的新書內有聖經課本 ,
原來英文書內有教phonic太好了, 不需外找 ,
大家知不知道中文是否用普通話教呢?
作者: 琛琛    時間: 10-7-9 12:05

HTM3008,

好似小三開始會有其中一班係用普通話教中文, 睇番書單都見到小三個價錢有分兩個價錢, 一個係for普通話教中文既課本

原帖由 HTM3008 於 10-7-9 10:47 發表
很快地望望她的新書內有聖經課本 ,
原來英文書內有教phonic太好了, 不需外找 ,
大家知不知道中文是否用普通話教呢?

作者: mylau    時間: 10-7-9 22:53

原帖由 HTM3008 於 10-6-24 11:00 發表
Hello andykwan, Stephenie:

請問兩位, 你們的囡囡是否協幼生呢?
我囡囡是外校的而且是開心幼稚園玩玩樂樂, 心想很難涵接協恩小一, 很担心mouth:" />

唔洗擔心,協恩係包容的學校,比小朋友足夠的適應期,唔會有大問題的!
作者: mylau    時間: 10-7-9 23:37

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-8 02:22 發表

想請問各家長知唔知協恩小一學生通常要帶什麼回校? 我 ...

平時常用的什物會放在學校,如:崇拜手冊、托盤、圍裙、顏色、剪刀、膠水、各種文具等,用個環保袋/大袋袋好,考試或放長假期前先要拎返屋企;

平日書包都唔算好重,要睇當天課節安排,我囡workbook/功課簿如不用做功課,佢都放響櫃桶,唔拎返屋企;

基本是課本、外套、水樽、小食盒、餐具等會每日揹出揹入,我囡現用spi的細碼書包,暫時都夠用!
作者: Stephanie_T    時間: 10-7-10 14:26

今早回校迎新會, 問過班主任Miss Ho話不要買太大個的書包. 雖然工作紙是F4 size, 但是可以對摺放入書包的, 所以書包A4呎吋左右就已經足夠了, 另最好兩邊有網袋的設計, 可以方便放水壺.
我囡囡被編了入小一甲班及紅社, 不知道是否妳囡囡的同班同學?
作者: 琛琛    時間: 10-7-10 22:46

我囡囡都係一甲班, 係藍社

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-10 14:26 發表
今早回校迎新會, 問過班主任Miss Ho話不要買太大個的書包. 雖然工作紙是F4 size, 但是可以對摺放入書包的, 所以書包A4呎吋左右就已經足夠了, 另最好兩邊有網袋的設計, 可以方便放水壺.
我囡囡被編了入小一甲班及紅社 ...

作者: andykwan    時間: 10-7-11 18:38

My daughter is 一甲班 and 藍社 too. nice to meet 一甲班 parents here..

原帖由 琛琛 於 10-7-10 22:46 發表

我囡囡都係一甲班, 係藍社

作者: HTM3008    時間: 10-7-12 10:46

Stephanie,琛琛,andykwan:
太好了 妳們囡囡都是同一班.

我女編入1C班, 幸好遇見幼稚園的隔離班同學.
作者: 琛琛    時間: 10-7-12 12:17

我相信就算我地既囡囡同班與否, 好快都會認識

原帖由 HTM3008 於 10-7-12 10:46 發表
Stephanie,琛琛,andykwan:
太好了 妳們囡囡都是同一班.

我女編入1C班, 幸好遇見幼稚園的隔離班同學.

作者: HTM3008    時間: 10-7-12 16:09

多謝你!
你囡囡升幾年班?
原帖由 mylau 於 10-7-9 22:53 發表

唔洗擔心,協恩係包容的學校,比小朋友足夠的適應期,唔會有大問題的!

作者: HTM3008    時間: 10-7-12 17:17

agree, agree:D
我先介紹我個小女叫愷庭Melody Mak:loveliness:  
你們是住土瓜灣嗎?
原帖由 琛琛 於 10-7-12 12:17 發表
我相信就算我地既囡囡同班與否, 好快都會認識

作者: Stephanie_T    時間: 10-7-12 21:33

Hi Melody,

我是一甲班的Stephanie Tang. 今天有沒有回校選學樂器? 老師幫我揀了圓號, 我覺得它的外形很有趣, 就像一支波板糖, 希望不會太困難.
作者: 琛琛    時間: 10-7-13 10:19

hi 各位,

尋日無帶囡囡(琛琛)返學校選學樂器, 因為本身琛琛已經學緊鋼琴, 每日都要練琴, 我驚再學多一樣樂器, 到小一時又未知多唔多功課, 加上又要適應, 驚到時無咁多時間練習, 睇下開學後, 會唔會有其他興趣班選擇, 而唔需要返屋企日日練習既, 或者比琛琛玩下, 至於樂器, 遲d先再諗

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-12 21:33 發表
Hi Melody,

我是一甲班的Stephanie Tang. 今天有沒有回校選學樂器? 老師幫我揀了圓號, 我覺得它的外形很有趣, 就像一支波板糖, 希望不會太困難.

作者: HTM3008    時間: 10-7-13 10:45

Stephanie,
我沒有回校選學樂器,因為媽媽同我報了暑假學小提琴.
老師幫你揀了圓號 這樂器可向學校租借,最後如沒興趣轉學別的樂器也可.
大家努力,加油!
原帖由 Stephanie_T 於 10-7-12 21:33 發表
Hi Melody,

作者: Stephanie_T    時間: 10-7-13 21:40     標題: 回覆 1# HTM3008 的文章

Hi Melody,

其實我本身亦學了2年半鋼琴, 但沒有去考級別試. 我只不過想趁小一功課還是不太忙的時候, 去嘗試多一點東西, 因為怕高年班就再沒有機會了. 大家一起努力吧.
作者: mylau    時間: 10-7-14 16:35

原帖由 HTM3008 於 10-7-12 16:09 發表
多謝你!
你囡囡升幾年班?

HTM3008,

我囡升P.2。

我見d囡囡都適應得好好的,學習上/規矩上都沒大問題; 例如:初期唔多吃飯 或食很好慢的,都好快改善,因趕住去玩,雖然lunch只有45mins,學校都會安排一d小活動/遊戲比d囡囡架。
作者: jaimechu    時間: 10-7-15 00:24

Hi, 我囡囡都是1A. 因為去咗旅行, Mon 先返嚟 , 所以無去到Sat 個家長會. 係校務署打電話比我先知有家長會, 連之前寄比我通知有家長會嘅信都收唔到. 琴日返學校呤咗個file, 先知有D樂器班, 都miss 咗D甄選.

想問下嗰封信入面除咗家長會通知仲有D乜嘢.
家長會又有D乜嘢內容.
連書都未買, 係咪又Miss 咗呀!

Thank you very much.
作者: Stephanie_T    時間: 10-7-16 00:22

Hello Jaimechu,

上期六的家長會主要是迎新介紹. 先由校長介紹辦學理念和各科主任之老師後, 再由她們各自講解課程編排的情況, 過程總共兩小時. 言而, 其中重要的內容都已經另外編輯好放置在昨天你回校取回的file文件袋內, 你可以先仔細閱讀了解一下, 如有任何疑問再提出.
而在同一時間, 學校安排了囡囡做咗一個簡單的英語評估, 主要是了解她們對phonics的認知和水平.
其後的時間是銀行派遣了職員協助家長開設戶口, 方便日後轉賬. 跟住就是購買校服和運動服, 最後的節目是回班房比囡囡試食品嚐午餐承包商準備的午饍, 與及認識班主任和解答問題.
初初我收到通告時都懷疑迎新家長會為何要攪成四個鐘, 但最後我們離開學校時真的差不多下午一點了.
Jaimechu妳囡囡編入了邊個社? 提提你去買校服時記得運動服要跟社顏色買, 千萬不要買錯.

原帖由 jaimechu 於 10-7-15 00:24 發表
Hi, 我囡囡都是1A. 因為去咗旅行, Mon 先返嚟 , 所以無去到Sat 個家長會. 係校務署打電話比我先知有家長會, 連之前寄比我通知有家長會嘅信都收唔到. 琴日返學校呤咗個file, 先知有D樂器班, 都miss 咗D甄選.

想問下 ...

作者: jaimechu    時間: 10-7-16 23:18

Thank you very much Stephanie_T.

你所指的課程編排, 是不是通告內每科評估的%分佈和名科需帶什麼書那些資料.

是否一定要開一個工商銀行户口, 以前KG都可以從自己個銀行户口自動轉賬.

那個英語評估是否會將不合格的同學安排補習.

午餐味道如何, 看過那份Lunch Sample, 都揀唔到乜餐適合我個女, 真係頭痛.

迎新會有無提及家長義工, 有什麼資料可以分享一下.
作者: Stephanie_T    時間: 10-7-17 09:35

我所講的是那份13頁紙的家長備忘, 基本上所有在迎新日向家長講解的內容都已經包括在內. 如開頭幾日的特別上課時間, 與及褓母車服務安排事宜.

不知道用其他銀行來轉賬是否okay, 技術上當然沒有什麼困難. 只是既然當天學校都已安排了銀行派遣職員到來, 故此我亦順便開設戶口了.

因英語評估是由一補習社協辦, 故此只是提供一個暑期進修phonics的建議課程. 而因為時間編排上與協恩先前安排的閱讀班撞期, 結果我都沒有報名參加. 因為我覺得培養小朋友閱讀興趣更加重要, 當囡囡自覺有興趣閱讀時, 再去參加語文進修班會事半功倍.

午餐飯盒不用太過擔心, 我囡囡原本都是偏食王咀尖到不得了, 但試食當天她都表示可接受. 而且協恩午餐後會安排一些小活動, 故此囡囡會自覺地很快完成的.

家長義工方面, 現時所有的學校都會有此安排, 當日校方當然亦有提及希望家長按照時間及認知技能全力支持參與, 詳細情況已在通告袋內有交代.

原帖由 jaimechu 於 10-7-16 23:18 發表
Thank you very much Stephanie_T.

你所指的課程編排, 是不是通告內每科評估的%分佈和名科需帶什麼書那些資料.

是否一定要開一個工商銀行户口, 以前KG都可以從自己個銀行户口自動轉賬.

那個英語評估是否會將不合 ...

作者: HTM3008    時間: 10-7-29 12:42

大家有無報讀"林慕德"個phonics班呢?
你哋覺得教得好嗎?
會繼續報讀嗎?
作者: 琛琛    時間: 10-7-29 15:25

HTM3008,

我無同囡囡報"林慕德"個phonics班, 因為本身已經學緊phonics, 同埋一早已安排好晒暑期班,
咁有報名既小朋友, 你地覺得呢個phonics班好嗎? 當日家長會就好似講到唔錯, 但唔知真正好唔好

同埋, 我想問下我地係唔係只係等9月1日開學, 至前唔會有其他學校活動?

原帖由 HTM3008 於 10-7-29 12:42 發表
大家有無報讀"林慕德"個phonics班呢?
你哋覺得教得好嗎?
會繼續報讀嗎?

作者: Stephanie_T    時間: 10-7-31 11:58

我都是一樣無報讀到此phonics, 因為他提供的時間甚至與協恩先前安排的讀書班撞咗期. 預算開咗學再搵其他phonics班給Stephanie.
其他方面好似再沒有安排什麼活動了.

原帖由 琛琛 於 10-7-29 15:25 發表
HTM3008,

我無同囡囡報"林慕德"個phonics班, 因為本身已經學緊phonics, 同埋一早已安排好晒暑期班,
咁有報名既小朋友, 你地覺得呢個phonics班好嗎? 當日家長會就好似講到唔錯, 但唔知真正好唔好

同埋,  ...

作者: HTM3008    時間: 10-7-31 16:29

我都無報"林慕德"個phonics班, 一早已安排的暑期班撞咗時間.
聽佢地講暑期後有恆常班的,想知教得好不好,
有報名既小朋友, 你地覺得呢個phonics班好嗎?
作者: YolandaTam    時間: 10-7-31 18:06

好係幾好,但係好密集,好demanding囉.  不過我個囡都受到,會再讀後續課程嘅...
作者: 琛琛    時間: 10-9-6 21:21

k1A班家長, 請問夏令時間係唔係只係逢每星期四先著運動衫, 其他日子都係著校服裙? 到冬令時間就連星期三都要著運動衫? 謝謝!!
作者: minniemouse    時間: 10-9-7 21:27

Wed - sport uniform
作者: 琛琛    時間: 10-9-7 21:46

亞囡問咗班主任, 只需要在體育課當日先要著運動衫, 即星期四,

而我剛剛check過小一家長備忘, 冬令時間, 逢星期三設早操課, 學生須穿運動衫回校

原帖由 minniemouse 於 10-9-7 21:27 發表
Wed - sport uniform

作者: 琛琛    時間: 10-9-14 15:20

各位,

不經不覺開咗學差不多兩星期, 大家個囡囡適應嗎? 下星期正式返冬令時間, 我囡囡會係學校訂飯, 唔知你地會唔會呢?
作者: amyleechan    時間: 10-9-14 22:12

小女讀P1A,有冇同班同學的家長係到?我們住得近,會送飯。有冇家長會做義工(看食飯)?
作者: 琛琛    時間: 10-9-14 22:47

amyleechan,

我囡囡都係讀P1A, 囡囡要坐校車, 所以係學校訂午餐, 而我無報名做義工, 但學校家長學堂既活動, 我有參加其中幾個活動

原帖由 amyleechan 於 10-9-14 22:12 發表
小女讀P1A,有冇同班同學的家長係到?我們住得近,會送飯。有冇家長會做義工(看食飯)?

作者: maggiechu    時間: 10-9-15 22:27

你們好!可否請教各位家長,你們大多是自行分配定係大抽獎抽到?有15就抽到嗎?好担心的我,好想了解,謝謝你們回覆。
作者: amyleechan    時間: 10-9-15 23:03

女女係第一輪20分入協小,真係好好彩,有好多20分也未必入到協小
作者: 琛琛    時間: 10-9-15 23:09

maggiechu,

15分可以話無乜機會,因為好多20分都抽唔到

原帖由 maggiechu 於 10-9-15 22:27 發表
你們好!可否請教各位家長,你們大多是自行分配定係大抽獎抽到?有15就抽到嗎?好担心的我,好想了解,謝謝你們回覆。

作者: maggiechu    時間: 10-9-16 23:21

好多謝你們的回覆!
原帖由 琛琛 於 10-9-15 23:09 發表
maggiechu,

15分可以話無乜機會,因為好多20分都抽唔到

作者: jaimechu    時間: 10-9-17 09:34

Hi,my daughter is also in 1A. She is sitting in the 2nd row 3rd seat. She said she usually stays in the classroom in recess time. Some girls play outside the classroom. How about your daughter? Do you bring any book for the "morning reading" time? My girl said she only sometimes takes out the book.
作者: 琛琛    時間: 10-9-17 12:45

我囡囡就坐第4行第2個位, 每朝早讀都會睇書, 小息時囡囡話都係周圍行下, 有時都會留係課室, 同同學仔傾下計
作者: amyleechan    時間: 10-9-18 01:09

我囡囡坐第一行第三個位,叫Sabrina。今個星期有好多通告,你哋囡囡會唔會參加課後活動班呀?
作者: 琛琛    時間: 10-9-18 08:38

amyleechan,

大部份課外活動都係星期六, 我囡囡星期六已經有其他興趣班要返, 而游水(星期五)又唔可以跟校車返屋企, 所以得番中文班可以考慮, 我比囡囡自己諗,

另外, 我想問下你地功課問題, 我囡囡話今日英文功課 (PLE Ex) 只需要做首兩條, 其餘3-4題不需要做, 我想問下係唔係? 我見手冊又無講做邊幾題?

原帖由 amyleechan 於 10-9-18 01:09 發表
我囡囡坐第一行第三個位,叫Sabrina。今個星期有好多通告,你哋囡囡會唔會參加課後活動班呀?

作者: amyleechan    時間: 10-9-18 12:57

我囡囡個情況同你囡囡個情況都差不多,況且佢已經要星期三留校學樂器,我想都唔會再俾佢上學校的課外活動,根本都無時間。

英文功課真係做兩題,我個囡都係咁講。

原帖由 琛琛 於 10-9-18 08:38 發表
amyleechan,

大部份課外活動都係星期六, 我囡囡星期六已經有其他興趣班要返, 而游水(星期五)又唔可以跟校車返屋企, 所以得番中文班可以考慮, 我比囡囡自己諗,

另外, 我想問下你地功課問題, 我囡囡話今日英文功課  ...

作者: 琛琛    時間: 10-9-18 18:53

amyleechan,

唔該晒, 我諗英文功課真係做兩題 ^_^

我同囡囡傾過, 中文班無得玩 (比起其他興趣班唔算係玩), 都係唔參加, 等出年先再諗下會唔會參加其他興趣班
作者: claracpp    時間: 10-9-19 12:29

吾知 泳天 教得 好吾好 ?
作者: 琛琛    時間: 10-9-19 20:18

唔好意思, 我想問問 " 成長列車"這本書, 是不是留在學校, 阿囡今晚執書包時屋企無咗呢本書, 佢有少少印象 (唔係好肯定) 話本書係學校 , 希望有人可以回答到我呢個問題, 因為明天要上 生命教育堂..唉!!
作者: rrvvmama    時間: 10-9-19 22:05

作者: 琛琛    時間: 10-9-20 21:44     標題: 回復 1# rrvvmama 的帖子

rrvvmama,

謝謝你!! 今日囡囡放學話我知, 本成長列車本係老師keep咗, 囡囡真係無乜記性....唉!
作者: jaimechu    時間: 10-10-14 15:54

Amyleechan, please check pm
作者: jaimechu    時間: 10-10-14 16:09

H&A:

Please check pm
作者: 琛琛    時間: 10-10-15 12:00

jaimechu,

原帖由 jaimechu 於 10-10-14 16:09 發表
H&A:

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5