教育王國

標題: (最快)2012可能搬新校舍轉(全日)......大家有咩意見呀? [打印本頁]

作者: maggielee    時間: 09-9-27 05:32     標題: (最快)2012可能搬新校舍轉(全日)......大家有咩意見呀?

P.M.(最快)2012可能搬新校舍
(全日)......
大家有咩意見呀?

支持 ? OR 反對 ?

作者: ernestchow    時間: 09-9-27 18:52

反對,有d r 頭,那衹24個classroom,就算cut 班都欠 教室,重建就好了,可大d地方用

作者: cheechee    時間: 09-9-27 18:57

作者: ernestchow    時間: 09-9-27 19:19

原帖由 cheechee 於 09-9-27 18:57 發表
我星期六水運會之後專登去一去新校舍"視察"一下.
有以下感覺 :
首先那處不近mtr, 要搭mtr上學的就煩很多了. 當然如果可有個設備似樣的校舍就要有取捨, 但那兒位處在一個三角位, 相信"重建"都無位擴大, 執都唔執到d ...

我都唔鍾意那處,灣仔現變國際學校,如那重建我都鍾意location多過causeway Bay個間,空氣都好d

作者: ernestchow    時間: 09-9-27 19:28

原帖由 cheechee 於 09-9-27 18:57 發表
我星期六水運會之後專登去一去新校舍"視察"一下.
有以下感覺 :
首先那處不近mtr, 要搭mtr上學的就煩很多了. 當然如果可有個設備似樣的校舍就要有取捨, 但那兒位處在一個三角位, 相信"重建"都無位擴大, 執都唔執到d ...

斜馬路for中學就冇太大問題, for小學就危險d,那又舊又殘又小,有d P5-P6學生自行乘mtr返學,好不方便
作者: maggielee    時間: 09-9-28 00:19

hi,咁多位:
我都係咁唸......cheechee話齋:
(我支持轉全日(但只支持返學時間係8:30之後, 最多放學晏d), 但唔支持搬去果度.)

當初選下午校就係唔想返咁早.多D親子時間.
小朋友十點十一點訓  
~十點左右起身!
訓十個鐘都係仲有大把時間用...

補習..溫吓默書.預習備課.
學吓嘢.興趣.學藝班.
OR 慢慢享受早餐.聽吓學校CD.用吓電腦.
呢D親子時間我十分珍惜...唔想咁快就無.
**全日小朋友讀書就辛苦多了.
晚晚補習完已經得返半條命,
功課做完就要即刻食飯.訓覺~.**
以上時間當佢早07:00~21:00
已經佔用14小時.
如果要訓到十個鐘...跟本無晒親子時間...
咩嘢都要好趕..............!!!!!!!!!!!!!!!
仲要唔知學校會訂咩飯盒公司??????
,(I am 無飯煮婦)
anyway...
唔知學校係咪...問完意見調查都係會搬呢?
定係其實早已決定搬?
問意見...會唔會只係想問我地搬的細節呢?
唔知係唔係一定要下午校搬呢?
而家個校舍我幾滿意吖!
您地覺得呢?

作者: maggielee    時間: 09-9-28 00:27

唔知有無人係有咩嘢其他原因支持KA ???
作者: Sindy    時間: 09-9-28 16:56

原帖由 maggielee 於 09-9-28 00:27 發表
唔知有無人係有咩嘢其他原因支持KA ???

返全日真係無咩時間...我女由半日轉左全日...都嘈到拆天咁........我揀呢度,都覺得半日好d,又因為返下午好d,所以死都唔揀/轉上午咋
作者: Dorathy    時間: 09-9-29 17:01

唔好意思!  我係今年要申請2010年度小一家長, 請問新校舍在那?  謝謝!
作者: maggielee    時間: 09-9-30 10:20

東院道.............聖雅各小學個位~
作者: maggielee    時間: 09-9-30 10:22

原帖由 Sindy 於 09-9-28 16:56 發表

返全日真係無咩時間...我女由半日轉左全日...都嘈到拆天咁........我揀呢度,都覺得半日好d,又因為返下午好d,所以死都唔揀/轉上午咋

讚成~
作者: cheechee    時間: 09-9-30 11:55

作者: ernestchow    時間: 09-9-30 13:20

原帖由 cheechee 於 09-9-30 11:55 發表
我仔之前返全日(返自己區), 每天要早上6時多起床, 還要很趕的去梳洗, 食早餐也要一路行一路食. 由其冬天時, 天未光就要夾梗抱佢起床, 大人細路我都覺殘忍, 而家返下午好舒服.  
我見聖雅各個web site有校車時間, 大 ...

希望佢裝修耐d,遲d才轉
作者: JoJo    時間: 09-9-30 13:25

cheechee,
據我所知. 聖雅各既返學時間係比別人早 (返早放早的). 所以我諗上車時間也自然會早一點

原帖由 cheechee 於 09-9-30 11:55 發表
我仔之前返全日(返自己區), 每天要早上6時多起床, 還要很趕的去梳洗, 食早餐也要一路行一路食. 由其冬天時, 天未光就要夾梗抱佢起床, 大人細路我都覺殘忍, 而家返下午好舒服.  
我見聖雅各個web site有校車時間, 大 ...

作者: ernestchow    時間: 09-9-30 13:36

原帖由 JoJo 於 09-9-30 13:25 發表
cheechee,
據我所知. 聖雅各既返學時間係比別人早 (返早放早的). 所以我諗上車時間也自然會早一點

遲也都是好早起床,冇晒親子時間,反對全日制,好討嚴causeway bay個地方
作者: JoJo    時間: 09-9-30 16:20

ernestchow,
唔駛咁激動.   我都係講返個事實出黎. (聖雅各的確係返早放早)

在我立場. 無話轉好唔轉好. 但政府嘛.. 個陣教育局講過要全面推行小學轉全日制. 好似講過到2012年就會全面實行 (唔肯定, 請指正, 如我錯了)

我只會諗. 如到我個仔畢業都未必能轉到全日制咁 je.

或者再等學校出通告 update 個收集意見書既情況係點再任討論.

原帖由 ernestchow 於 09-9-30 13:36 發表

遲也都是好早起床,冇晒親子時間,反對全日制,好討嚴causeway bay個地方

作者: ernestchow    時間: 09-9-30 18:15

原帖由 JoJo 於 09-9-30 16:20 發表
ernestchow,
唔駛咁激動.   我都係講返個事實出黎. (聖雅各的確係返早放早)

在我立場. 無話轉好唔轉好. 但政府嘛.. 個陣教育局講過要全面推行小學轉全日制. 好似講過到2012年就會全面實行 (唔肯定, 請指正,  ...

好多還是半日小學都末有頭緒有地方搬,2009都話全都轉喇,2012希望都未必得

作者: CrabPincers    時間: 09-10-2 10:32

原帖由 ernestchow 於 09-9-30 13:36 發表

上午班就收到通知, 依家都未知係上午班搬定下午班搬, 為何一口咬定呢?
作者: JoJo    時間: 09-10-2 15:44

CrabPincers,
你好呀. 我也是剛剛得知上午校也收到相同的通告 (9/30), 因下午校比上午校早出 . 所以便心想假設是下午校調遷 (而非上午校)

原帖由 CrabPincers 於 09-10-2 10:32 發表

上午班就收到通知, 依家都未知係上午班搬定下午班搬, 為何一口咬定呢?

作者: cheechee    時間: 09-10-6 15:10

作者: chansm8    時間: 09-10-8 13:16     標題: 軒官將快轉全日,你們想留下還是想去新校舍

新校舍地方好似大些, 請發表.
作者: JoJo    時間: 09-10-8 14:21

chansm8,
因見已有人post 相同 Topic, 故作合併一起討論.

maggielee,
因見你仍未改 topic. 故我幫你將 (PM) 二字刪了. 再放在此處方便各位可以一起討論.

原帖由 chansm8 於 09-10-8 13:16 發表
新校舍地方好似大些, 請發表.

作者: chansm8    時間: 09-10-8 17:21

新校舍就是ST. PAUL'S HOSPITAL側,以前聖瑪利亞堂中學, 那處的空氣及環境比灣仔軒官好.

原帖由 Dorathy 於 09-9-29 17:01 發表
唔好意思!  我係今年要申請2010年度小一家長, 請問新校舍在那?  謝謝!

作者: ernestchow    時間: 09-10-8 19:50

原帖由 chansm8 於 09-10-8 17:21 發表
新校舍就是ST. PAUL'S HOSPITAL側,以前聖瑪利亞堂中學, 那處的空氣及環境比灣仔軒官好.

那好細.衹24個classroom,我不喜歡,又唔近MTR,又唔近補習社,不過最近經過聖雅各原校還未拆,鵬架也沒有,沒動工,如起好也要3-4年,聖又要裝修,我唸我仔畢業也是原校讀,仲好

作者: mycathy    時間: 09-10-9 17:43

唔知究竟係上午定下午校轉既機會大呢? 到時又點改名呢? 同聯繫中學又會唔會有影響呢? 哩d問題都好想知。
作者: JoJo    時間: 09-10-10 15:57

現在是上/下午校搬仍未知, 要由學校校董會個邊商討再決定.

校名, 以下午校通告話會用返軒官 但後加括號 (xxx道)咁呢

至於另外一個問題 (聯繫), 我也不知道. 我相信很多家長都好 concern.

原帖由 mycathy 於 09-10-9 17:43 發表
唔知究竟係上午定下午校轉既機會大呢? 到時又點改名呢? 同聯繫中學又會唔會有影響呢? 哩d問題都好想知。

作者: Sindy    時間: 09-10-11 01:56

原帖由 JoJo 於 09-10-10 15:57 發表
現在是上/下午校搬仍未知, 要由學校校董會個邊商討再決定.

校名, 以下午校通告話會用返軒官 但後加括號 (xxx道)咁呢

至於另外一個問題 (聯繫), 我也不知道. 我相信很多家長都好 concern.

...

其他已經遷校既經驗...聯係關係應該唔會變,就算變,都係唔會影響到舊有學生
作者: aa120520    時間: 09-10-20 15:15

AM or PM will move to Causeway Bay? Who decided to do so? Government? School? Parent? Thanks!
作者: ernestchow    時間: 09-10-20 18:23

最快2012,但見聖雅各舊址都未拆,原烽不動,千禧校舍建成起碼4.5年,如再搬去又裝修1年,我直覺2012多數不能搬去新址
作者: maggielee    時間: 09-10-25 01:19     標題: 回覆 28# aa120520 的文章

"MAY BE "......Government !
作者: kukukoo    時間: 09-11-16 09:12

I can't find any notices from school websites. Actually whether am or pm class will move out ?
作者: JoJo    時間: 09-11-16 12:00

仲未知邊個搬!

原帖由 kukukoo 於 09-11-16 09:12 發表
I can't find any notices from school websites. Actually whether am or pm class will move out ?

作者: talent2000    時間: 10-1-8 02:31

作者: ernestchow    時間: 10-3-1 16:43

好開心),收到通告話小二以上不用返全日,我因為鍾意返下午才讀此校
作者: Sindy    時間: 10-3-1 17:15

原帖由 ernestchow 於 10-3-1 16:43 發表
好開心),收到通告話小二以上不用返全日,我因為鍾意返下午才讀此校

阿仔都係六年級時先轉到全日(因為到時先搬)
作者: brianshe    時間: 10-3-16 12:21

作者: wendywoo72    時間: 10-3-16 15:27

係唔係已經cfm 係上午校搬?

原帖由 brianshe 於 10-3-16 12:21 發表
支持上午校搬去東院道

作者: JoJo    時間: 10-3-19 10:42

暫時仍未知是上午定下午搬喎......

原帖由 wendywoo72 於 10-3-16 15:27 發表
係唔係已經cfm 係上午校搬?

作者: kukukoo    時間: 10-5-15 22:13

When do we know it am or pm class to move to new site ?

原帖由 JoJo 於 10-3-19 10:42 發表
暫時仍未知是上午定下午搬喎......

作者: JoJo    時間: 10-5-17 11:27

學校仍未出通告告知. 而學校網頁仍沒有提及!

原帖由 kukukoo 於 10-5-15 22:13 發表
When do we know it am or pm class to move to new site ?

作者: maggielee    時間: 10-5-19 23:58

新消息話抽籤......都算公平!
大家5050~
作者: talent2000    時間: 10-5-23 23:51

作者: brianshe    時間: 10-5-25 18:18

作者: talent2000    時間: 10-5-25 21:07

作者: brianshe    時間: 10-6-3 17:33

作者: talent2000    時間: 10-6-5 02:16     標題: 回覆 45# brianshe 的文章

作者: talent2000    時間: 10-6-5 02:19

作者: cheechee    時間: 10-6-5 16:36

作者: Sindy    時間: 10-6-10 13:54

原帖由 talent2000 於 10-6-5 02:16 發表
In view of QC quota, I like AM school more than PM in term of academic! You are hardly convincing me this time!

上午校多得幾多人去QC?真係差呢幾個位既話,不如揀間夾個仔/女,讀得開心事半功倍,成績好邊度都唔駛擔心...
作者: Sindy    時間: 10-6-10 13:55

原帖由 cheechee 於 10-6-5 16:36 發表
為何總是要比較成績呢? 除非上下午都讀過, 否則又如何有資格去比較呢?
本是同根生啊! 係咪?!

成日都見人地比較上下午校,真係幾悶
作者: byychan    時間: 10-6-10 14:26

yes, 所謂成績好同唔好係之前人地仔女的成績, 就算間校成績平均無咁好, 自己仔女成績都可以取極高分數入名校中學. 又同搬校有幾大關係? 老師校長都不變...

hk社會大部分家長都like自己仔女間校先俾佢讀, 大家無讀過人地間校, 點比較?

原帖由 Sindy 於 10-6-10 13:54 發表

上午校多得幾多人去QC?真係差呢幾個位既話,不如揀間夾個仔/女,讀得開心事半功倍,成績好邊度都唔駛擔心...

作者: talent2000    時間: 10-6-10 17:25

作者: kukukoo    時間: 10-6-11 09:52

I agree with your comment "不如揀間夾個仔/女,讀得開心事半功倍,成績好邊度都唔駛擔心". Our child need to spend 6 yrs time in there, if they don't like the school, it is too hard for them to concentrate on studying.

原帖由 Sindy 於 10-6-10 13:54 發表

作者: talent2000    時間: 10-6-11 11:40

作者: Sindy    時間: 10-6-11 15:58

原帖由 talent2000 於 10-6-5 02:16 發表
In view of QC quota, I like AM school more than PM in term of academic! You are hardly convincing me this time!

唔係想FORCE TO CONVINCING YOU,只係你有咁既諗法,所以我講下我既睇法啫...如果只睇個配額而盲目揀學校,似乎冒險左D,真係架,差果幾個位而揀佢,未夠深思熟慮....講多幾個睇法都唔得?唔通我識你?我有成日challenge你?
作者: CrabPincers    時間: 10-6-11 19:20

原帖由 Sindy 於 10-6-11 15:58 發表

唔係想FORCE TO CONVINCING YOU,只係你有咁既諗法,所以我講下我既睇法啫...如果只睇個配額而盲目揀學校,似乎冒險左D,真係架,差果幾個位而揀佢,未夠深思熟慮....講多幾個睇法都唔得?唔通我識你?我有成日challenge你 ...

唉, 配乜鬼野額者
我吾知你們d 小朋友幾多年級, 我個女就6年級, 今年, 拿返份學位配額看, 我無記錯既話, qc 聯繫位得22個, 因為我果個係女, 所以我無留意qc, 但一定吾會多過30個位

22個位, 還要上下午班兩間小學分, 你話一間分得幾多個?

而且, 派聯繫位, 吾係計成績既, 係看運, 即係看你number 靚吾靚, 甘即係話, 上午班派左33個又點(上年), 我估, 派甘多入, 好大因素係因為qc 同 樣都係灣仔區, 會係d 同區學額樹分左d 出黎

相反, bps, 因為係東區校網, 比灣仔區既好似10個位都吾夠, 所以, 每年派得11, 2個已經叫多

如果真係叻既, 好多未到派位, 已經去左dbs, dgs 呢d interview, 今年6年級, 就有一個入左spcs 啦, bps 佢都吾等啦

另外, 我想幫軒上平反, 就係, 軒上係今年已經實施左小班教學, 已經吾係成30人一班

人地依家得27個一班, 雖然吾係25個, 但多2個, 就叫大班?

至於, 暗地裏, 有精英班, 我女讀左6年, 就畢業啦, 我暫時, 都未見到一班係全部band 1 既學生(我都想見到甘)

未求証既野, 就真係吾好講到似層層甘

講真, 我真係想軒上搬
環境好好多, 對我黎講又近

當然, 如果係要搭mtr 果d, 佢地會覺得係地鐵站行去新校舍遠左, 每個人都有自己既見解, 無可能全校甘多個學生, 甘多個家長, 都一致讚成搬或者讚成不搬

再者, 依家一年級的學生, 講真呀, 到時都吾知情況係點, 如果要改建, 分分鐘連果一年都吾駛讀tim 啦, 有乜好拗
作者: ernestchow    時間: 10-6-11 20:36

原帖由 CrabPincers 於 10-6-11 19:20 發表

唉, 配乜鬼野額者
我吾知你們d 小朋友幾多年級, 我個女就6年級, 今年, 拿返份學位配額看, 我無記錯既話, qc 聯繫位得22個, 因為我果個係女, 所以我無留意qc, 但一定吾會多過30個位

22個位, 還要上下午班兩間小學 ...

係呀,學校申請改建,希望有30個課室,如改建的話,仲有排

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5