教育王國

標題: 第二輪面試信 [打印本頁]

作者: Tam2004    時間: 09-9-25 14:07     標題: 第二輪面試信

請問有沒有家長收到真道的第二輪面試信呢? 我很希望小女能入讀真道, 現在等到有點心急....
作者: deniset    時間: 09-9-25 14:20

Hi Tam2004,
絕對明白您的心情,就好似我當年一樣,等到脖子都長。相信有心的家長最終一定如願以償,我們支持您!

原帖由 Tam2004 於 09-9-25 14:07 發表
請問有沒有家長收到真道的第二輪面試信呢? 我很希望小女能入讀真道, 現在等到有點心急....

作者: 爆炸媽媽    時間: 09-9-26 10:57     標題: 同樣心情

我都等緊,咁如有得2nd interview係咪多數都收呀?
作者: littlefaith    時間: 09-9-26 11:11

原帖由 爆炸媽媽 於 09-9-26 10:57 發表
我都等緊,咁如有得2nd interview係咪多數都收呀?

通常有得2nd interview,錄取機會已經好大。但當然有例外,我有一個朋友佢個仔有得2nd interview,但結果都入唔到。

據我朋友所講,佢個仔响2nd interview坐唔定,曾經被薄責,可能因為呢個原因唔收。(當然可能仲有另一啲未知因素,但真正原因,始終係個謎)

據當天面試嘅staff講,應該要大約十月中先會知結果,我估可能係指2nd interview啩。(有錯請指正)

作者: Tam2004    時間: 09-9-28 19:53

多謝各位的回覆, 我會耐心等待.....
作者: catw88    時間: 09-9-30 01:42

我朋友話..
係打電話通知..收信=reject letter
如果一日未有信+一日未有來電=仲有機會

*我2個朋友都係咁講..2個小朋友都讀緊真道~
大家加油..我都等緊電話
作者: sunnyfyma    時間: 09-9-30 10:01

Same...heard from my colleague whose sons are studying at Logos, he said no letter means still have chance.   In 2nd interview, the main purpose looks like is the principal wants to talk to parents and make sure we're on the same theory of teaching kids.   His sons just slept at the sofa in the principal's office.
作者: fostermak    時間: 09-10-3 01:26

我地今日下晝收到電話,約下星期2in,佢地冇出信...

原帖由 sunnyfyma 於 09-9-30 10:01 發表
Same...heard from my colleague whose sons are studying at Logos, he said no letter means still have chance.   In 2nd interview, the main purpose looks like is the principal wants to talk to parents an ...

作者: coldbar    時間: 09-10-4 02:11

-有冇其他人都收到口頭通知叫2nd Interview?
-分批叫定一次過叫, 仔仔收唔到口頭通知, 很担心!
作者: Kangaroo    時間: 09-10-4 09:18

My son has not received any call also. Same as you, very worry.

原帖由 coldbar 於 09-10-4 02:11 發表

作者: littlefaith    時間: 09-10-4 11:41

原帖由 coldbar 於 09-10-4 02:11 發表

唔使咁擔心,我都未收到。2nd Interview超過二百人,冇可能一日可以通知哂。

Anyway,祝大家好運﹗
作者: 軒Mother    時間: 09-10-4 13:48

pls. check PM

原帖由 fostermak 於 09-10-3 01:26 發表

作者: fostermak    時間: 09-10-5 00:54

軒Mother :
噢,應該係下星期三,打錯左添...

新生組果位老師俾左兩個日期我揀,一係星期三下晝,一係星期五早上,我囡囡返上午班,所以揀星期三,如果唔係,果位老師話約星期六要較後時間...
作者: catw88    時間: 09-10-6 00:14

恭喜晒
原帖由 fostermak 於 09-10-3 01:26 發表

作者: angelsecond88    時間: 09-10-6 02:24

你個女好勁,音小收咗,而家真道又叫你2in,真係恭喜恭喜
作者: angelsecond88    時間: 09-10-6 02:25

我都冇收到消息,不過我有預感會唔收
作者: Kangaroo    時間: 09-10-6 08:21

The second interview has just begun. Don't be so pessimistic. You won't know the selection criteria of Logos. Add oil.

原帖由 angelsecond88 於 09-10-6 02:25 發表

作者: littlefaith    時間: 09-10-6 08:47

原帖由 angelsecond88 於 09-10-6 02:25 發表

唔好太擔心,根據過往經驗,2nd interview係一個long process,甚至有人要等到12月先有2nd interview。

其實,我同老婆都有患得患失嘅感覺,唯有耐心啲等。
作者: daisy17772    時間: 09-10-6 09:08

Neither I.  Stay being optimistic.
作者: luiling    時間: 09-10-6 10:46     標題: 回覆 1# daisy17772 的文章

我琴日收到電話通知 2nd in, 約左聽日 (星期三下午 in), 請問各位媽咪知吾知 in 完後係吾係即刻知道 result 定係仲要等通知?  如果取錄後, 要幾耐答覆? 因為10/10 將會 in 播道, 而播道就要大約10尾先知結果, 吾知可吾可以等埋一齊先決定? 請問你地d小朋友有無報埋播道? tks!
作者: charlotteling    時間: 09-10-6 10:55

今日岩岩收到電話通知, 但未confirm 時間.

想問下今年有幾多人apply, first  interview 會選幾多人, 咁second interview 又會再選幾多人.
作者: fostermak    時間: 09-10-6 13:27

angelsecond88 :
呢一個月咁多面試,你囝囝實有機會的,你仲會int邊幾間?

阿囡本身唔係外向主動型,暫時int左三間,音小收左,真道2nd int,對我地黎講,已經叫好好,我地預佢玩集體遊戲或考學術性方面會比較吃虧,因為玩親集體遊戲,阿囡永遠企埋一面...

-------------------------------------

你個女好勁,音小收咗,而家真道又叫你2in,真係恭喜恭喜 [/quote]
作者: angus_mami    時間: 09-10-6 18:22

we rec'd the call this morning and the 2nd interview had scheduled on this Firday 4:00pm..
作者: littlefaith    時間: 09-10-7 12:38

今朝十點鐘左右終於收到通知,聽日下午second in。希望一切順利。
作者: hellojoyce    時間: 09-10-7 13:26

想問吓你哋 first In 係幾時?

原帖由 littlefaith 於 09-10-7 12:38 發表
今朝十點鐘左右終於收到通知,聽日下午second in。希望一切順利。

作者: angus_mami    時間: 09-10-7 13:52

原帖由 hellojoyce 於 09-10-7 13:26 發表
想問吓你哋 first In 係幾時?
我哋係 5/9 first in..
作者: Charlotte_mom    時間: 09-10-7 15:37

小一版有人話in完有offer了...........好緊張, 我係12/9interview的, 有無人已收到call............???
原帖由 angus_mami 於 09-10-7 01:52 PM 發表
我哋係 5/9 first in..

作者: 爆炸媽媽    時間: 09-10-7 16:02     標題: 我5/9 first in

我和我的朋友都是5/9 first in嘅,到現在還未收到call是否空多吉少呢?
作者: hellojoyce    時間: 09-10-7 16:06

我都係12/9 1st in, 未有消息!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-7 15:37 發表
小一版有人話in完有offer了...........好緊張, 我係12/9interview的, 有無人已收到call............???

作者: littlefaith    時間: 09-10-7 17:23

原帖由 爆炸媽媽 於 09-10-7 16:02 發表
我和我的朋友都是5/9 first in嘅,到現在還未收到call是否空多吉少呢?

我囡囡都係5/9 first in。其實由上星期五學校已經開始聯絡家長,我哋都等到今日先收到通知。我哋估計由於要夾second in時間 (因為好多家長都要返工),所以通知嘅過程會耐一啲,要分好多日通知。

Anyway,希望大家順利﹗
作者: catw88    時間: 09-10-7 20:01

恭喜各位收到消息..我朋友講收到second in 的話..有8成都收了~
希望我都可以收到啦..我女都係9月5日in..
作者: citipeggy    時間: 09-10-8 07:03

咁多人收到2nd in的通知,我真係好worry啊,我重未收到call!我嗰仔嗰日interview時剛剛病好,所以仲係呆呆哋咁 都唔知有無機會2nd in 希望快D收到call 啦!
作者: YanKiu    時間: 09-10-8 11:09

our first in was on the 12th and received call on the 2nd for the 2nd int.

Be patient and good luck!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-7 15:37 發表

作者: luiling    時間: 09-10-8 11:26     標題: 回覆 1# citipeggy 的文章

我琴日 2nd in 完啦, 點知衰晒, 阿女撻晒Q, 見到個校長勁驚, 吾答問題之餘又挨身挨勢, in 完後, 個職員已經通知我地係後備, 如果有學校收你個女就吾好晒時間等佢地, 唉, 聽到後, 個心勁吾開心, 唉, 原本諗住收緊, 點知吾得, 依家好鬼担心黎緊既 interview.
作者: eemum    時間: 09-10-8 12:01

Just finished 2nd in this morning and my daughter is accepted.  But the enrollment fee is really expensive for a month's tuition fee, that's $2,300...
作者: daisy17772    時間: 09-10-8 13:31

原帖由 luiling 於 09-10-8 11:26 發表
我琴日 2nd in 完啦, 點知衰晒, 阿女撻晒Q, 見到個校長勁驚, 吾答問題之餘又挨身挨勢, in 完後, 個職員已經通知我地係後備, 如果有學校收你個女就吾好晒時間等佢地, 唉, 聽到後, 個心勁吾開心, 唉, 原本諗住收緊, 點 ...

I can imagine it's really upset to set such news...but at least the school told you immediately you shouldn't wait for them.  So now you should just leave this matter behind and continue your effort with other schools.
作者: fostermak    時間: 09-10-8 13:32

Hi all:
咁交左enrollment fee,係咪校方會幾耐通知教育局取消我地個大抽獎機會?我地都收左,今晚要決定係咪俾錢...

luiling:
如果真係心儀真道,不如寄封信俾校長或搵幼稚園校長寫信,以表示誠意,一日未收reject 信,仲有機會架,...

作者: eemum    時間: 09-10-8 13:50

原帖由 fostermak 於 09-10-8 13:32 發表
Hi all:
咁交左enrollment fee,係咪校方會幾耐通知教育局取消我地個大抽獎機會?我地都收左,今晚要決定係咪俾錢...

Yes, once you pay the enrollment fee, that means you accepted their offer and they will notify Education department.  Your kid's name will be taken away from the lucky draw list.
作者: luiling    時間: 09-10-8 15:26

多謝各位媽咪鼓勵, 依家唯有寄望黎緊既 interview 啦, 希望阿女吾好再發台瘟.  吾開心當然有啦, 臨門一腳撻Q, 好無奈.  係呢, 各位 2nd in 過既媽咪, 你地個小朋友 in 時, 情況係點架, 個校長係吾係好惡, 都吾知點解佢要個小朋友坐係張矮椅度, 吾同我地一齊坐? 你地可以教d經驗俾我嗎? 你地點同個小朋友講等佢地見到陌生人都可以對答如流? tks!
作者: jlmammy    時間: 09-10-8 15:53

校長一d都唔惡, 係呀, 我囝坐埋一邊折紙飛磯, 又試飛, 校長只同我地兩公婆傾計, 只簡單問我囝叫物名. 成個過程大約30分鈡到啦.  

原帖由 luiling 於 09-10-8 15:26 發表
多謝各位媽咪鼓勵, 依家唯有寄望黎緊既 interview 啦, 希望阿女吾好再發台瘟.  吾開心當然有啦, 臨門一腳撻Q, 好無奈.  係呢, 各位 2nd in 過既媽咪, 你地個小朋友 in 時, 情況係點架, 個校長係吾係好惡, 都吾知點解 ...

作者: littlefaith    時間: 09-10-8 16:34

原帖由 luiling 於 09-10-8 15:26 發表
多謝各位媽咪鼓勵, 依家唯有寄望黎緊既 interview 啦, 希望阿女吾好再發台瘟.  吾開心當然有啦, 臨門一腳撻Q, 好無奈.  係呢, 各位 2nd in 過既媽咪, 你地個小朋友 in 時, 情況係點架, 個校長係吾係好惡, 都吾知點解 ...

校長好好人,唔惡,不過面試時較嚴肅。

我囡囡都肯坐,不過就眼仔周圍望,腳仔成日fing。不過都勉強答到校長嘅問題,終於過咗,真係一額汗。由於真道係我同老婆嘅first priority,所以立刻註冊。

luiling,唔好灰心,一日冇話reject,一日都仲有機會。
作者: luiling    時間: 09-10-8 17:13     標題: 回覆 1# littlefaith 的文章

littlefaith,
多謝你, 你個女好Q, 你地係吾係今日先2nd in?  in 完後即刻 通知你地得吾得? 係吾係即刻要俾學費 $2300? 琴日 in 完後, 到依家都仲好 down, 真係吾知個女發咩瘟, 好驚 interview 其他學校時佢都係咁.  點好.
作者: hin_ma    時間: 09-10-8 17:20

[quote]原帖由 luiling 於 09-10-6 10:46 發表
我琴日收到電話通知 2nd in, 約左聽日 (星期三下午 in), 請問各位媽咪知吾知 in 完後係吾係即刻知道 result 定係仲要等通知?  如果取錄後, 要幾耐答覆? 因為10/10 將會 in 播道, 而播道就要大約10尾先知結果, 吾知可 ...

我今日in完,立即知結果,仲可以立即註冊,好開心。
(但帶唔夠錢,明天再去)
作者: raincheuk    時間: 09-10-9 12:52

等咗咁多日,今日終於收到電話通知 2nd in, 約左週日下午,收到時真係好開心,但我知若果ok咗,要係幾日之內交留位費,二仟幾都幾貴呀。
作者: cjessjess    時間: 09-10-9 14:46

我就重未收到電話......
作者: Kangaroo    時間: 09-10-9 14:59

Me too. Wait , Wait Wait........

原帖由 cjessjess 於 09-10-9 14:46 發表
我就重未收到電話......

作者: eemum    時間: 09-10-9 15:23

原帖由 Kangaroo 於 09-10-9 14:59 發表
Me too. Wait , Wait Wait........

I think this school is quite strategical that charge a lot for reservation a seat and just give few days for parents to decide.  So many parents may rethink to enroll or not even accepted by school.   So the 2nd in process will take long untill enough parents enrolled and those enrolled will be quite firm on the seat (as the cost is high to give up).  So don't give up...there is still chance.
作者: littlefaith    時間: 09-10-9 16:06

原帖由 eemum 於 09-10-9 15:23 發表

I think this school is quite strategical that charge a lot for reservation a seat and just give few days for parents to decide.  So many parents may rethink to enroll or not even accepted by school. ...

非常同意﹗相對某啲直資,真道在「留位策略」較有效。猶記得之前某直資校長話有家長拖到八月先回覆話唔讀,霸住啲位,令有心嘅家長無限地等待。

再講,佢收嗰二千銀唔係袋落袋,而係將來計落學費度,對我哋有心俾仔女入讀真道嘅家長非常合理。
作者: 軒Mother    時間: 09-10-9 23:41

Hi littlefaith:
歡迎加入真道大家庭
遲d加入家長合唱團, 返黎一齊唱吓歌仔, 你就會見到校長
『唔嚴肅』輕鬆嘅另一面

原帖由 littlefaith 於 09-10-8 16:34 發表

校長好好人,唔惡,不過面試時較嚴肅。

我囡囡都肯坐,不過就眼仔周圍望,腳仔成日fing。不過都勉強答到校長嘅問題,終於過咗,真係一額汗。由於真道係我同老婆嘅first priority,所以立刻註冊。

luiling,唔好灰心,一日冇話rejec ...

作者: flower28    時間: 09-10-10 00:45

我哋都收咗喇,因為我同老公都好鍾意呢間學校,所以真係好開心呀!

作者: qq_dad    時間: 09-10-10 11:42

欢迎欢迎,来到真道大家庭。

除了“家长合唱团","家长团契”,"家长会的活动/网站" 可以跟其他家长联系,
在过往,学校有“家长课堂”让家长学习点样培养孩子,我在那里学了十分多智慧。

:D :loveliness:
作者: littlefaith    時間: 09-10-10 15:30

原帖由 軒Mother 於 09-10-9 23:41 發表
Hi littlefaith:
歡迎加入真道大家庭
遲d加入家長合唱團, 返黎一齊唱吓歌仔, 你就會見到校長
『唔嚴肅』輕鬆嘅另一面

係呀﹗我同太太已經計劃緊到時一齊參加。
好期待﹗
作者: qq_dad    時間: 09-10-11 00:26

原帖由 littlefaith 於 09-10-10 15:30 發表

係呀﹗我同太太已經計劃緊到時一齊參加。
好期待﹗

littlefaith

听讲,家长合唱团今年欢迎10~11年度准家长提早参加,大家可以交流交流。
:loveliness: :D :loveliness:

作者: angus_mami    時間: 09-10-11 16:40

週五 2in. 我個仔得左, 一個月學費留位對有心入讀學生都算公平.  個校長好有抱負, 對學生要求唔係將來入讀那一間名大學, 而係學生將來怎樣回饋社會. 未reject 就仲有機會, 大家努力!
作者: Kangaroo    時間: 09-10-11 21:53

I read from LOGOS website :

2010–2011 年度基階一第二輪招生簡介會 即將展開。歡迎仍有意入讀本校基階一的學生家長出席,以了解本校的理念及特色,詳情如下:
日期: 二零零九年十月十七日 (星期六)
時間: 下午七時半至九時半

地點: 香港華人基督教聯會真道書院 四樓禮堂
將軍澳嶺光街五號 ( 第一校舍 )

I don't recall there was a 2nd phase of admission last year, am I correct? Do you know why there is a second phase?
作者: littlefaith    時間: 09-10-12 06:26

原帖由 Kangaroo 於 09-10-11 21:53 發表

2010–2011 年度基階一第二輪招生簡介會 即將展開。歡迎仍有意入讀本校基階一的學生家長出席,以了解本校的理念及特色,詳情如下:
時間: 下午七時半至九時 ...

真道每年都有兩輪小一招生,第一輪在六月,第二輪在九月。今年因H1N1,致使第一輪延遲到九月,令兩輪招生好像相隔時間很短而已。

作者: Kangaroo    時間: 09-10-12 07:47

ic, thanks

原帖由 littlefaith 於 09-10-12 06:26 發表

真道每年都有兩輪小一招生,第一輪在六月,第二輪在九月。今年因H1N1,致使第一輪延遲到九月,令兩輪招生好像相隔時間很短而已。

作者: cjessjess    時間: 09-10-12 12:34

終於收到call啦, 聽日second in.....
好開心呀))))))))))
作者: littlefaith    時間: 09-10-12 13:35

原帖由 cjessjess 於 09-10-12 12:34 發表
終於收到call啦, 聽日second in.....
好開心呀))))))))))

恭喜﹗祝一切順利﹗
作者: flower28    時間: 09-10-12 15:15

原帖由 Kangaroo 於 09-10-11 21:53 發表

時間: 下午七時半至九時 ...

我有朋友個仔喺度讀,佢話前兩年都已經係分兩輪架喇!

作者: citipeggy    時間: 09-10-12 15:40

嘩!咁多人都收到Call啦! 我到現在都仲未收到! 好驚啊
作者: brian8676    時間: 09-10-12 15:50

Hi Charlotte

原來係你,我是Brian ma,恭喜你已收到second in,祝你一切順利。
作者: brian8676    時間: 09-10-12 16:06

Hi Charlotteling

原來係你,我是Brian ma ,恭喜你己收到second in,祝一切順利:

原帖由 charlotteling 於 09-10-6 10:55 發表
今日岩岩收到電話通知, 但未confirm 時間.

想問下今年有幾多人apply, first  interview 會選幾多人, 咁second interview 又會再選幾多人.

作者: cjessjess    時間: 09-10-12 16:20

多謝
原帖由 littlefaith 於 09-10-12 13:35 發表

恭喜﹗祝一切順利﹗

作者: Kangaroo    時間: 09-10-12 16:31

我都仲未收到!

原帖由 citipeggy 於 09-10-12 15:40 發表
嘩!咁多人都收到Call啦! 我到現在都仲未收到! 好驚啊

作者: deniset    時間: 09-10-12 17:34

預祝各位有心家長2nd in 順利。
另外,恭喜所有2010-2011準真道家長。

作者: angelsecond88    時間: 09-10-13 12:34

原帖由 Kangaroo 於 09-10-12 16:31 發表
我都仲未收到!

same here,add oil^^
作者: cjessjess    時間: 09-10-13 22:20

收左亞女啦
作者: CCnam    時間: 09-10-14 00:38

我也在等待中,真私的很令人擔心,
這所學校是我和我的孩子都很喜歡的
作者: junjunmama    時間: 09-10-14 01:06

過兩日到我地去,好期待...希望有好消息
教育方向一致,簡直好想快點返學
作者: deniset    時間: 09-10-14 11:50

恭喜恭喜!

原帖由 cjessjess 於 09-10-13 22:20 發表
收左亞女啦

作者: cjessjess    時間: 09-10-15 11:55

想請教校本課程係咪等如IB課程?
作者: angus_mami    時間: 09-10-15 12:58

唔會寄信, 要等電話通知 2nd in..
作者: KenBaBa    時間: 09-10-16 00:06

原帖由 cjessjess 於 09-10-15 11:55 發表
想請教校本課程係咪等如IB課程?

Dear cjessjess,

校本課程即是校方自主自決自選自編的課程,由於學校是直資,有別於官津學校,可以在課程上享有「高度自治」。校方在課程方面有專責部門主理,中文課程會採用蘇教版,英文及科學等會選用美國教材。

IB 課程對真道而言,是 IB Diploma 課程,是供 MS stage (可能是 MS3及MS4) 主攻考進國際認可的大學的課程。

作者: cjessjess    時間: 09-10-16 09:04

多謝你覆呀, Kenbaba.....

其實我地已經註左冊架啦, 不過信心未夠.....
我同老公都好鍾意真道嘅理念, 無耐現實環境開始令我有少少信心危機, 怕自己揀錯學校會影響到個女......我地又住得遠, 遲D可能要搬到TKO, 個細女又要轉校......我宜家個心law law luen....

原帖由 KenBaBa 於 09-10-16 00:06 發表

Dear cjessjess,

校本課程即是校方自主自決自選自編的課程,由於學校是直資,有別於官津學校,可以在課程上享有「高度自治」。校方在課程方面有專責部門主理,中文課程會採用蘇教版,英文及科學等會選用美國教材。

IB 課程 ...

作者: junjunmama    時間: 09-10-17 23:48

我地都confirm左,好開心
作者: lovebabyv    時間: 09-10-18 23:19

請問各位係2ND round被取錄既家長,可以講下係咪校長見家長呀?問d咩呀?見左幾耐呀?有咩意見可以俾d等2nd in既家長呀?many thanks!!!

原帖由 junjunmama 於 09-10-17 23:48 發表
我地都confirm左,好開心

作者: Auntie-DOS    時間: 09-10-19 14:49

校長問小朋友:
1. 叫咩名,讀邊間學校,邊一班。我仔仔初時好細聲答,校長都有鼓勵佢大聲D。
2. 邊位老師教,要我提佢先識答,再問邊位老師教普通話,我個仔諗左好耐先答'李老師'(用普通話答)。
3. 問鐘意咩運動,因profile有寫佢玩柔道,佢又係唔識答。我提佢星期六玩,佢竟然答'燈籠'。校長笑下話都係。我再提佢先識答。

校長跟住問家長:
1. 點解選真道?
2. 點樣培養小朋友?

主要都係傾下計,感覺好casual。我有帶埋本書比個仔睇,當校長同爸爸傾談時,佢就不停問我書入面既野,所以校長知佢好鐘意睇書。

我個仔係12月細仔,不過就幾大隻,校長都問佢係唔係食好多野。其實入到2nd interview 9成都收,只要小朋友肯講野,有禮貌,答得唔好都唔緊要。當然父母要跟學校理念一樣!

完左係會即刻知道收左或後備,有3日時間留位。

作者: lovebabyv    時間: 09-10-20 13:10

thanks auntie-dos,你好詳細呀...另恭喜你成功左... 另有少少野想問你,點解你要選真道?因真道頭兩年功課量勁少,咁佢地會學d咩呢?sorry!可能我既思想仲有d古老 不過我又唔想小朋友日日做功課做到11/12點,仲要每兩星期唔係默書就test.... 所以我都偏向選直資(希望有暑收啦... )不過tko仲有其他直資,你有冇報呢?你對其他有咩見解呢?sorry!我有咁多野問你 因我真係好驚選錯... many thanks autie-dos

原帖由 Auntie-DOS 於 09-10-19 14:49 發表
校長問小朋友:
1. 叫咩名,讀邊間學校,邊一班。我仔仔初時好細聲答,校長都有鼓勵佢大聲D。
2. 邊位老師教,要我提佢先識答,再問邊位老師教普通話,我個仔諗左好耐先答'李老師'(用普通話答)。
3. 問鐘意咩運動,因profile有寫佢 ...

作者: flower28    時間: 09-10-20 13:44

原帖由 lovebabyv 於 09-10-20 13:10 發表
thanks auntie-dos,你好詳細呀...另恭喜你成功左... 另有少少野想問你,點解你要選真道?因真道頭兩年功課量勁少,咁佢地會學d咩呢?sorry!可能我既思想仲有d古老 不過我又唔想小朋友日日做功課做到11/12 ...

我朋友個仔讀緊FS1,睇佢又唔係真係傳聞中咁少功課,每日都有幾樣,不過就唔係傳統既功課咁,而係工作紙,題目都比較活動啲嗰種.另外仲要讀好多圖書.問佢個仔都話返學好開心.仲有佢個老師仲會打俾我朋友傾吓佢個仔學習上既問題,各方面睇嚟好似幾好咁,所以我諗我會揀呢間囉!
作者: Auntie-DOS    時間: 09-10-20 15:13

hi lovebabyv,

選真道唔係因頭兩年功課量勁少,而係喜歡真道走的是類似國際學校的路線, 一切著重學生自身發展, 發展創意和批判性思考。覺得很適合細仔既性格。

也報左播道,喜歡她的德育, 生命價值教育培訓, 學費也比較平。
作者: 阿笨與阿占    時間: 09-10-21 13:34

恭喜你! 我地27/10去, 希望有好消息!

原帖由 Auntie-DOS 於 09-10-20 15:13 發表
hi lovebabyv,

選真道唔係因頭兩年功課量勁少,而係喜歡真道走的是類似國際學校的路線, 一切著重學生自身發展, 發展創意和批判性思考。覺得很適合細仔既性格。

也報左播道,喜歡她的德育, 生命價值教育培訓, 學費也比 ...

作者: cnet123    時間: 09-10-21 15:41

其實真道2ND IN 真係好大機會收, 我和太太及女兒係月頭 2ND IN 見丘校長時他只係問下我個女你叫咩名,住邊, 學校名, 班級, 邊個教英文等普通問題.過程都好relax下, 出到來就比OFFER我地.
不過就得三日比你交留位費, 最後我地都決定放棄, 因我們都心有所屬,其實真道都是一間好學校. 在此願各小孩都入到合適的小學.
作者: abcdleung    時間: 09-10-24 13:36

請問有否家長已有姊兄在HKCCCU就讀並已收到SECIND IN 通知, Will accept the children if his/her brother/sisiter is studing in HKCCCU ?
作者: junjunmama    時間: 09-10-25 03:00

Aunti-DOS,
我個仔都係比較圓,一入門口校長就話佢看來都有成50磅,好眼力!In In 下,我個仔竟然問可吾可以食野,
可能已經比左個“喂食”印象校長,哈

原帖由 Auntie-DOS 於 09-10-19 14:49 發表
我個仔係12月細仔,不過就幾大隻,校長都問佢係唔係食好多野。其實入到2nd interview 9成都收,只要小朋友肯講野,有禮貌,答得唔好都唔緊要。當然父母要跟學校理念一樣! ...

作者: littlefaith    時間: 09-10-25 08:34

原帖由 junjunmama 於 09-10-25 03:00 發表
Aunti-DOS,
我個仔都係比較圓,一入門口校長就話佢看來都有成50磅,好眼力!In In 下,我個仔竟然問可吾可以食野,
可能已經比左個“喂食”印象校長,哈

...

Hi, junjunmama,

我囡囡剛剛相反,因為佢生得好細粒,所以臨完面試時,丘校長就微笑問咗一句:「你好細粒喎,係咪食好少飯架。」,跟住我個囡就傻笑…
作者: anjogmail    時間: 09-10-25 17:28

喔...仲未有電話, 好驚! 如果寫信畀校長跟進再表達有幾想入真道, 會唔會可能提高2nd-in的機會呢?
作者: lovebabyv    時間: 09-10-26 15:47

你地就好啦...我E+仲等緊信呀...

原帖由 littlefaith 於 09-10-25 08:34 發表

Hi, junjunmama,

我囡囡剛剛相反,因為佢生得好細粒,所以臨完面試時,丘校長就微笑問咗一句:「你好細粒喎,係咪食好少飯架。」,跟住我個囡就傻笑… ...

作者: littlefaith    時間: 09-10-26 18:44

原帖由 lovebabyv 於 09-10-26 15:47 發表
你地就好啦...我E+仲等緊信呀...

唔好灰心﹗十一月好多直資、私校公佈結果,到時會出現大執位,相信會有唔少位放返出嚟。祝你好運﹗
作者: catw88    時間: 09-10-27 00:06

NO NEWS IS GD NEWS~
我朋友都係咁安慰我..
因為..真係有fd 係4月先收到tel..
反而 reject 就一早收信woo....
佢地就咁講..不過有朋友話..真道唔會有reject letter..全數入waiting..
邊樣先係真..?
作者: paulproduct    時間: 09-10-27 17:46     標題: 回覆 13# Auntie-DOS 的文章

謝謝您的Information!
丘校長真係好Nice.
確定大家理念一致後, 他就收了女兒入真道的大家庭。:)
作者: qq_dad    時間: 09-10-27 22:40

原帖由 paulproduct 於 09-10-27 17:46 發表
丘校長真係好Nice.

Congratulation!  

Will you consider other school choice?

Any expectation about the School environment like Parents Choir, Parents Fellowship, Parents Association to you and your family?
作者: Evolution6    時間: 09-10-27 22:51     標題: 回覆 1# qq_dad 的文章

我越嚟越心急...我仔仔9月5日 1st in.到宜家都係音訊全無.....希望真係如各家長所講, No news is good news.
作者: Kangaroo    時間: 09-10-28 11:10

me too! Although My son got offers from other schools but I still hope he can go to LOGOS.

原帖由 Evolution6 於 09-10-27 22:51 發表
我越嚟越心急...我仔仔9月5日 1st in.到宜家都係音訊全無.....希望真係如各家長所講, No news is good news.

作者: lovebabyv    時間: 09-10-28 16:00

咁想問1st in個時問你小朋友d咩呀?到2nd in你地見校長又問左d咩呀? thanks!

原帖由 paulproduct 於 09-10-27 17:46 發表
丘校長真係好Nice.

作者: paulproduct    時間: 09-10-28 18:42

Evolution6 & Kangroo,

我相信2nd In階段仍在進行中, 基於校長會親自面見每位家長及學生, 故整個過程會較長。
就面見當日, 丘校長見我們到兩點幾還未吃午膳呢, 他實在太忙了。
所以, 有心入真道的話, 大家不要放棄。

qq_dad,

簡介會及面見時, 校長都說, 家長的參與十分重要。我同太太都期代加入家長合唱團, haha...

lovebabyv,

1st in - 由於不想給女兒壓力, 我都沒有問她太多, 只知道過程沒有用英文或普通話, 見到她開開心心地走出來已經收貨了

2nd in - 內容與Auntie-DOS較早前所說的差不多, 整個過程約20分鐘, 在一個歡樂的氣氛下完成

P.S. 如果大家認同真道的教學模式的話, 校長會感受到的

原帖由 lovebabyv 於 09-10-28 16:00 發表
咁想問1st in個時問你小朋友d咩呀?到2nd in你地見校長又問左d咩呀? thanks!

作者: 阿笨與阿占    時間: 09-10-28 23:13

收左呀女啦!
好開心佢可以加入真道大家庭!各位多多指教!!
作者: angus_mami    時間: 09-10-28 23:31

Congratulations!

我個仔都收左啦,  日後大家多多交流呀..

原帖由 阿笨與阿占 於 09-10-28 23:13 發表
收左呀女啦!
好開心佢可以加入真道大家庭!各位多多指教!!

作者: Justine_Ma    時間: 09-10-30 03:22

我囝囝30/10 2nd in,都係前日先收到電話,好驚唔知收唔收。
因為我囡囡3年前就係咁衰左,今年考插班又衰埋。
而家訓都訓唔著,係咁上網搵資料。希望今次得啦!
作者: Kangaroo    時間: 09-10-30 08:54

Hope you can get it this time.

原帖由 Justine_Ma 於 09-10-30 03:22 發表
我囝囝30/10 2nd in,都係前日先收到電話,好驚唔知收唔收。
因為我囡囡3年前就係咁衰左,今年考插班又衰埋。
而家訓都訓唔著,係咁上網搵資料。希望今次得啦! ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5