教育王國

標題: 小一編左班啦 [打印本頁]

作者: DDC    時間: 09-7-16 10:45     標題: 小一編左班啦

小兒編了C班,各位家長交流下.
作者: Xanthe    時間: 09-7-16 13:30

我個仔都係編左c班!

原帖由 DDC 於 09-7-16 10:45 發表
小兒編了C班,各位家長交流下.

作者: DDC    時間: 09-7-16 14:25

好野,以後可以互通消息
作者: DDC    時間: 09-7-16 15:00

去左小一訓練日,知道校長離開,覺得好可惜,不知新校長會不會好似舊校長一樣會聽意見.
作者: AK    時間: 09-7-16 16:09

我囡囡都係 c 班呀, 大家多多指教.!! 我聽早先去拎名牌, 請問大家買哂書同校服未呀? 因我個日冇買到 (條隊太長喇) 所以會自己去買, 唔知邊到會平d 呢仲..嘻~~

Thank you!!
作者: DDC    時間: 09-7-16 19:21

名牌今早已拎,書同校服都已買,係個日排隊買的,節省時間嗎,不用四圍揾.

原帖由 AK 於 09-7-16 16:09 發表
我囡囡都係 c 班呀, 大家多多指教.!! 我聽早先去拎名牌, 請問大家買哂書同校服未呀? 因我個日冇買到 (條隊太長喇) 所以會自己去買, 唔知邊到會平d 呢仲..嘻~~

Thank you!! ...

作者: DDC    時間: 09-7-17 20:47

請問小息時可否吃東西?
學校有没有小食部架?

作者: Xanthe    時間: 09-7-19 11:26

書我就搵學校書商買,今年可分開買和平了很多!
校服金輪的料靚d,北角都有校服買,好像近雲寶道!
原帖由 AK 於 09-7-16 16:09 發表

Thank you!! ...

作者: Xanthe    時間: 09-7-19 11:27

小息可以吃東西,沒有小食部。
原帖由 DDC 於 09-7-17 20:47 發表
請問小息時可否吃東西?學校有没有小食部架?

作者: Xanthe    時間: 09-7-19 11:28

係呀,何校長榮休。見過新校長係男性,好誠懇,聽聞不錯!

原帖由 DDC 於 09-7-16 15:00 發表
去左小一訓練日,知道校長離開,覺得好可惜,不知新校長會不會好似舊校長一樣會聽意見.

作者: AK    時間: 09-7-19 23:37

Oh..icic  thank you~~~
作者: DDC    時間: 09-7-20 16:55

谢谢回覆,可以放心的.

原帖由 Xanthe 於 09-7-19 11:28 發表
係呀,何校長榮休。見過新校長係男性,好誠懇,聽聞不錯!

作者: HIMMAMA3    時間: 09-7-26 23:28

我仔編咗1B,多多交流
作者: longmash    時間: 09-8-3 15:12

Hi 各位媽咪,

我囝囝係 1D, 請多多指教!

LongMa
作者: DDC    時間: 09-8-6 14:04

我想上課之後,會需要更多聯繫,保持聯絡!
作者: longmash    時間: 09-8-7 17:10

Xanthe,

請問係咪所有標籤(label) 貼在書本, 文具,衣服...等, 係要用紅色字來做?

LongMaSH
作者: newmother    時間: 09-8-17 22:12

我個女叫盈盈,小女被編入1D班,請各位多多指教。
作者: mimoma    時間: 09-8-20 13:20

Hi !! 各位, 我又加入一齊傾...

好緊張呀, 仲有一星期多就開學了, 各位媽媽

心情如何??

你地開學頭幾日會湊放學嗎?我請了幾小時假

湊他...
作者: HIMMAMA3    時間: 09-8-30 00:52

你地開學頭幾日會湊放學嗎? ------>會ah.
作者: DDC    時間: 09-8-30 01:27

請問以下幾本是否屬於作業:
數學綜合練習
聖經活動冊
閱讀理解
唔該幫吓手, 謝謝

作者: Xanthe    時間: 09-8-31 13:54

係作業黎嫁!

原帖由 DDC 於 09-8-30 01:27 發表
請問以下幾本是否屬於作業:
數學綜合練習
聖經活動冊
閱讀理解
唔該幫吓手, 謝謝

作者: Xanthe    時間: 09-8-31 13:58

我就用公仔label貼文具,冷衫就用marker寫名,書本和作業用label都ok,顏色冇所謂!

原帖由 longmash 於 09-8-7 17:10 發表
Xanthe,

請問係咪所有標籤(label) 貼在書本, 文具,衣服...等, 係要用紅色字來做?

LongMaSH

作者: DDC    時間: 09-8-31 17:55     標題: 回覆 21# Xanthe 的文章

唔該晒,好在有你呢支盲公竹系道.
作者: AK    時間: 09-9-1 18:41

Xanthe,
原來你就係鄧太..個日見到你發言呀, 你好.....好左呢度有你係度...嘻....仲有野想問下你呀..請問水壺係未一定要用有掛繩架..thank you very much.......
作者: DDC    時間: 09-9-1 21:24

今日送阿仔返學,高年班的同學帶阿仔入聖殿,感覺很好.
阿仔放學後問他覺得點,他説好好啊,老師和同學都很好啊.
作者: HIMMAMA3    時間: 09-9-2 23:38

O, Xanthe 就係鄧太!多多指教

原帖由 AK 於 09-9-1 18:41 發表
Xanthe,
原來你就係鄧太..個日見到你發言呀, 你好.....好左呢度有你係度...嘻....仲有野想問下你呀..請問水壺係未一定要用有掛繩架..thank you very much.......

作者: HIMMAMA3    時間: 09-9-2 23:45

我都覺得幾好!不过今日1C成1.00PM先放學吾知做乜作咁遲?  
原帖由 DDC 於 09-9-1 21:24 發表
今日送阿仔返學,高年班的同學帶阿仔入聖殿,感覺很好.
阿仔放學後問他覺得點,他説好好啊,老師和同學都很好啊.

作者: Xanthe    時間: 09-9-3 03:04

最好用有掛繩,因為遲d大息後排隊會方便些!

原帖由 AK 於 09-9-1 18:41 發表
Xanthe,

作者: Xanthe    時間: 09-9-3 03:06

因為要全班學生拾好東西,如自己的物件,然後排隊輪住一班一班落。遲些會好些!

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-2 23:45 發表
我都覺得幾好!不过今日1C成1.00PM先放學吾知做乜作咁遲?  

作者: Xanthe    時間: 09-9-3 03:09

all,

我希望能在這處幫助一些在職的媽媽!將我之前所遇到的問題能告知大家!
作者: DDC    時間: 09-9-3 18:02

好在你報料,我先知炸,阿仔又唔講,工人又唔講,我地返工的,真係樣樣都唔知,唔該晒.

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-2 23:45 發表

作者: DDC    時間: 09-9-3 18:09

唔怪得之,阿仔話要買啦,因為家裡沒有,琴日拿拿聲去買.

原帖由 Xanthe 於 09-9-3 03:04 發表
最好用有掛繩,因為遲d大息後排隊會方便些!

作者: DDC    時間: 09-9-3 18:13

絕對同意,無言感激.

原帖由 Xanthe 於 09-9-3 03:09 發表
all,

我希望能在這處幫助一些在職的媽媽!將我之前所遇到的問題能告知大家!

作者: HIMMAMA3    時間: 09-9-3 22:48

真係好有你係度心都定D. 我仔話班主任好惡成日鬧人.我聽另一家長都係咁講.好似話她係新來的.希望吾會嚇親D小朋友啦.
原帖由 Xanthe 於 09-9-3 03:09 發表
all,

作者: HIMMAMA3    時間: 09-9-3 22:52

Xanthe 請問 有冇半家長義工? e.g.旅行日幫手....? tks!!
作者: AK    時間: 09-9-3 23:37

Dear Xanthe,

唔該哂你真係... 好多野可以請教你..真的太好喇.... Yeah~
作者: DDC    時間: 09-9-4 11:16

阿仔就無話老師會鬧人,睇吓遲的點.

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-3 22:48 發表
真係好有你係度心都定D. 我仔話班主任好惡成日鬧人.我聽另一家長都係咁講.好似話她係新來的.希望吾會嚇親D小朋友啦.

作者: HIMMAMA3    時間: 09-9-4 23:34

大家多D交流ah
原帖由 DDC 於 09-9-4 11:16 發表
阿仔就無話老師會鬧人,睇吓遲的點.

作者: Xanthe    時間: 09-9-5 10:28

學校旅行就唔會有家義工幫手,家長可以幫遊戲日(5th March)、親子旅行、圖書館(可以自己選時間)、學校會搞一些活動需要家長時,家長就可以幫手!

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-3 22:52 發表
Xanthe 請問 有冇半家長義工? e.g.旅行日幫手....? tks!!

作者: Xanthe    時間: 09-9-5 10:34

1至2年級班主任唔會惡得去邊,1c班主任好玩得、小朋友會鍾意佢!1d班班主任就夠細心,遲些會生bb,代課老師都好有經驗。1b班主任是新來,但尋日午膳時間見到佢train小朋友食飯唔可以一路食一路講野,教小朋友好多規矩。1a班主任就夠細心。這幾個月班主任都會train佢地守規矩,會讓他地習慣小學生活!

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-3 22:48 發表

作者: DDC    時間: 09-9-5 16:43

好啊,保持聯絡.

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-4 23:34 發表
大家多D交流ah

作者: HIMMAMA3    時間: 09-9-5 23:33

明白哂! many thanks!!
原帖由 Xanthe 於 09-9-5 10:28 發表
學校旅行就唔會有家義工幫手,家長可以幫遊戲日(5th March)、親子旅行、圖書館(可以自己選時間)、學校會搞一些活動需要家長時,家長就可以幫手!

作者: HIMMAMA3    時間: 09-9-5 23:42

好在有你報料咋,心都定d.吾該哂!!
原帖由 Xanthe 於 09-9-5 10:34 發表
1至2年級班主任唔會惡得去邊,1c班主任好玩得、小朋友會鍾意佢!1d班班主任就夠細心,遲些會生bb,代課老師都好有經驗。1b班主任是新來,但尋日午膳時間見到佢train小朋友食飯唔可以一路食一路講野,教小朋友好多規矩。1a班主任 ...

作者: DDC    時間: 09-9-6 10:09

Xantle,

請問小字典(黃色)是否要買的?好似我地無喔. 唔該話我知ㄚ. Thanks.
作者: Xanthe    時間: 09-9-6 13:25

我都冇應該遲D可以買!呀女小一個陣唔駛買/用字典!

原帖由 DDC 於 09-9-6 10:09 發表
Xantle,

請問小字典(黃色)是否要買的?好似我地無喔. 唔該話我知ㄚ. Thanks.

作者: DDC    時間: 09-9-7 09:09

哦,明白晒,只好等老師的指示做吧.唔該晒.

原帖由 Xanthe 於 09-9-6 13:25 發表
我都冇應該遲D可以買!呀女小一個陣唔駛買/用字典!

作者: DDC    時間: 09-9-8 09:29

Hi,各位媽咪!

你地琴晚有無做家書和點唱紙呀?我地做咗個幾鐘呀!
作者: DDC    時間: 09-9-8 09:52

Xantle,

明天體育堂,我諗要著體育服,重有無其他野要帶呀?

Thanks
作者: HIMMAMA3    時間: 09-9-8 12:37

我都係呀!家書做左好耐,呀仔話手都攰哂
c la, 係咪會愈 來愈多功課ga?
作者: mimoma    時間: 09-9-8 12:45

原帖由 Xanthe 於 09-9-5 10:34 發表
1至2年級班主任唔會惡得去邊,1c班主任好玩得、小朋友會鍾意佢!1d班班主任就夠細心,遲些會生bb,代課老師都好有經驗。1b班主任是新來,但尋日午膳時間見到佢train小朋友食飯唔可以一路食一路講野,教小朋友好多規矩。1a班主任 ...

Dear Xanthe (鄧太)

好感激你幫忙, 知道班主任是個細心的人, 我比較放心了...
仔仔仍然不適應小學生活, 今早等校車時喊住上車...
我自己亦要重頭適應生活節奏...
希望仔仔快d識番新朋友會好d啦!!!
作者: AK    時間: 09-9-8 22:34

Oh..慘喇. 見你地好似好多野做咁 tim..呀女 Sat 開始發燒..到今日仲有 dd ..2日冇返學喇, 想問下各位 1c 媽咪, 係咪真係好多野做呀, 死啦..我怕我 miss 左好多野呀..鳴~~ 有排追喇...嗚~~
作者: Xanthe    時間: 09-9-8 22:56

nothing to bring la, need to bring enough water

原帖由 DDC 於 09-9-8 09:52 發表
Xantle,

明天體育堂,我諗要著體育服,重有無其他野要帶呀?

Thanks

作者: Xanthe    時間: 09-9-8 23:02

check the online handbook and you will see the homework, these 2 days not much homework

原帖由 AK 於 09-9-8 22:34 發表
Oh..慘喇. 見你地好似好多野做咁 tim..呀女 Sat 開始發燒..到今日仲有 dd ..2日冇返學喇, 想問下各位 1c 媽咪, 係咪真係好多野做呀, 死啦..我怕我 miss 左好多野呀..鳴~~ 有排追喇...嗚~~ ...

作者: Xanthe    時間: 09-9-8 23:03

家書好像自由寫,我冇寫!

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-8 12:37 發表
我都係呀!家書做左好耐,呀仔話手都攰哂
c la, 係咪會愈 來愈多功課ga?

作者: Xanthe    時間: 09-9-8 23:04

明天要帶水果作敬師日禮物!
作者: AK    時間: 09-9-8 23:40

Xanthe,

Thanks..有睇呀我都...見開始有功課喇, 有 d怕佢追唔到囉...唔知聽日返唔返到又...自己又冇時間上去拎..個細仔都有燒先 c..咩菌黎架而家..唉~~

多謝你成日提我地..嘻..
作者: sandylaw    時間: 09-9-8 23:46

歡迎各位小一媽咪
呢度好耐無試過咁有生氣啦
作者: sandylaw    時間: 09-9-8 23:48

原帖由 Xanthe 於 09-9-8 23:04 發表
明天要帶水果作敬師日禮物!

今日阿女放學有講
不過我唔記得左買.........
作者: AK    時間: 09-9-8 23:52

SandyLaw,

要你地多多指點就真...thank you thank you..
作者: sandylaw    時間: 09-9-9 09:18

原帖由 AK 於 09-9-8 23:52 發表
SandyLaw,

要你地多多指點就真...thank you thank you..

唔駛咁客氣,大家子女在同一所校園上學,應該互相提點同幫助既....

三年前我大女入讀小一,都係全靠鄧太呢支盲公竹幫我咋
THANKS XANTHE
作者: DDC    時間: 09-9-9 11:12

人多的,開心的.大家加油!

原帖由 sandylaw 於 09-9-8 23:46 發表
歡迎各位小一媽咪
呢度好耐無試過咁有生氣啦

作者: DDC    時間: 09-9-9 11:32

我就係唔知道家書屬唔屬於功課,唔感唔做,又唔知dead line,所以急急做.如果星期五先派,有星期六和日做的話,會好好多.   

原帖由 Xanthe 於 09-9-8 23:03 發表
家書好像自由寫,我冇寫!

作者: DDC    時間: 09-9-9 11:56

這種精神最可敬,我希望能延續下去   

原帖由 sandylaw 於 09-9-9 09:18 發表

唔駛咁客氣,大家子女在同一所校園上學,應該互相提點同幫助既....

作者: mimoma    時間: 09-9-9 12:47

各位小一媽咪, 見到你地小朋友好像已經適應

小一生活, 但我小朋友今日仍然喊住回校, 有

點擔心他.....有點衝動想打電話班主任問下上

堂情況....我是否太心急呢?

各位可否給D意見比我!!! THX!!!
作者: AK    時間: 09-9-9 13:41

呀女今日仲未返到學呀, 陰公....一陣真係要蛇出去學校拎功課喇.......

So far 呀女返左4日 (上個 week), 又冇見佢唔想返學 bor, 你有冇問下佢係學校既活動係點架? 有冇識到同學仔呀? 打去比班主任了解下都係一個好方法黎既, 你試下啦都!!!!!

大家加油~~~
作者: Xanthe    時間: 09-9-9 14:01

呀仔話唔駛交喎!

原帖由 DDC 於 09-9-9 11:32 發表
我就係唔知道家書屬唔屬於功課,唔感唔做,又唔知dead line,所以急急做.如果星期五先派,有星期六和日做的話,會好好多.   

作者: Xanthe    時間: 09-9-9 14:02

你可唔可以pm我你小朋友讀邊班叫什麼名字,返學時我幫你留意一下。班主任都要時間去了解小朋友,遲些好好些!Don't worry!!

原帖由 mimoma 於 09-9-9 12:47 發表
各位小一媽咪, 見到你地小朋友好像已經適應

小一生活, 但我小朋友今日仍然喊住回校, 有

點擔心他.....有點衝動想打電話班主任問下上

堂情況....我是否太心急呢?

各位可否給D意見比我!!! THX!!! ...

作者: Xanthe    時間: 09-9-9 14:04

eee, 咁我應該知道係邊個同學仔啦!你小朋友應該坐係近門口第一個位!

原帖由 AK 於 09-9-9 13:41 發表
呀女今日仲未返到學呀, 陰公....一陣真係要蛇出去學校拎功課喇.......

So far 呀女返左4日 (上個 week), 又冇見佢唔想返學 bor, 你有冇問下佢係學校既活動係點架? 有冇識到同學仔呀? 打去比班主任了解下都係一個好 ...

作者: Xanthe    時間: 09-9-9 14:06

Sandy, 我等緊營營入埋黎就退休啦!

原帖由 sandylaw 於 09-9-9 09:18 發表

作者: Xanthe    時間: 09-9-9 14:10

今日午膳聽到宣佈,明天飲水機會正式開放!

今午吃飯有音樂點唱+週會會送水果籃給老師!
作者: AK    時間: 09-9-9 15:01

哈哈.. 我 only 知佢坐第一行囉....岩架喇你都應該!! 咁你知唔知多唔多人病呀佢地~~

好勁呀你~~  大人!!
作者: Xanthe    時間: 09-9-9 16:38

唔多呀!1c 好像1位,1d好像1位

原帖由 AK 於 09-9-9 15:01 發表
哈哈.. 我 only 知佢坐第一行囉....岩架喇你都應該!! 咁你知唔知多唔多人病呀佢地~~

好勁呀你~~  大人!!

作者: AK    時間: 09-9-9 18:31

icic..都好...

我拎左功課喇, but 見網上家課冊上英文有 Wg A = writing A 簿, but 我 d 功課入面, 冇英文簿既 ??  rrrr 頭 ????? 即係點呢 ???
作者: AK    時間: 09-9-9 20:28

又有問題喇我, 見今日中文要查字典, 其實有冇話統一用邊本架, 書單好似冇寫要買邊本架 bor... help pls..
作者: Xanthe    時間: 09-9-9 21:50

老師未幫你開,你可以同班主任check返!

原帖由 AK 於 09-9-9 18:31 發表
icic..都好...

我拎左功課喇, but 見網上家課冊上英文有 Wg A = writing A 簿, but 我 d 功課入面, 冇英文簿既 ??  rrrr 頭 ????? 即係點呢 ???

作者: Xanthe    時間: 09-9-9 21:53

應該用小樹苗字典但仍未有flyers出,唔駛驚用返自己的字典先。再者我相信老師都未教小朋友查字典!

原帖由 AK 於 09-9-9 20:28 發表
又有問題喇我, 見今日中文要查字典, 其實有冇話統一用邊本架, 書單好似冇寫要買邊本架 bor... help pls..

作者: AK    時間: 09-9-9 22:00

Xanthe,  

LOVE YOU SO MUCH >>>

聽日打去問下老師先.. thanks~~
作者: AK    時間: 09-9-10 22:38

今日班主任打黎, 問下呀女點..呀女今日可以返學喇, 原來佢地班有個確診左豬流感呀, 佢仲早個呀女冇返學, 而家冇哂事, 出左院, 不過穩陣起見都仲係屋企休息中..... 大家可以觀察下小朋友先!!!
作者: DDC    時間: 09-9-11 14:19

係呀,我仲以為係你個女添,又話出咗院,你個女應該無入院呀.

原帖由 AK 於 09-9-10 22:38 發表
今日班主任打黎, 問下呀女點..呀女今日可以返學喇, 原來佢地班有個確診左豬流感呀, 佢仲早個呀女冇返學, 而家冇哂事, 出左院, 不過穩陣起見都仲係屋企休息中..... 大家可以觀察下小朋友先!!! ...

作者: AK    時間: 09-9-11 16:50

唔係...呀女冇入到院...不個個次同佢睇醫生 都見好多小朋友發燒, 而家 d 菌真係勁左好多....大家都要小心d...見到佢地病..真係想自己頂哂佢好個....

作者: DDC    時間: 09-9-11 17:19

好鍾意你呢句,..真係想自己頂哂佢好個.... 說得對!

原帖由 AK 於 09-9-11 16:50 發表
唔係...呀女冇入到院...不個個次同佢睇醫生 都見好多小朋友發燒, 而家 d 菌真係勁左好多....大家都要小心d...見到佢地病..真係想自己頂哂佢好個....

5 ...

作者: Xanthe    時間: 09-9-11 22:44

AK and all,

take good care la!!!

原帖由 DDC 於 09-9-11 17:19 發表
好鍾意你呢句,..真係想自己頂哂佢好個.... 說得對!

作者: AK    時間: 09-9-11 23:55

我都係講出各位媽媽既心聲o者...嘻嘻~

又一個 week 喇.... 兩日假..大家開心d   Yeah~
作者: Xanthe    時間: 09-9-12 08:27

係呀可以玩得開心d,有時間就要溫定默書。

原帖由 AK 於 09-9-11 23:55 發表
我都係講出各位媽媽既心聲o者...嘻嘻~

又一個 week 喇.... 兩日假..大家開心d   Yeah~

作者: DDC    時間: 09-9-12 09:13

請問你地有沒有收到通告 No. 020 呀,我地無喎?
作者: AK    時間: 09-9-12 18:12

DDC,

有呀, 係 電子平台 既 login ID & Password , 如果你冇就要問下班主任喇.....
作者: DDC    時間: 09-9-12 18:40

唔該哂!唯有問老師啦.

原帖由 AK 於 09-9-12 18:12 發表
DDC,

有呀, 係 電子平台 既 login ID & Password , 如果你冇就要問下班主任喇.....

作者: AK    時間: 09-9-14 23:41

Xanthe,

有野想請教你, 見學校有張通告係買 longman express CD & E-books, 想問係咪一定要買既呢?? 我估係比家長同小朋友用既, 佢地係學校應該冇用架.係咪呢? 即係我唔買都得..係咪呢 ? 嘻..thank you 哂你~
作者: Jacquelinelty    時間: 09-9-15 10:51

原帖由 AK 於 14/9/2009 23:41 發表
Xanthe,

有野想請教你, 見學校有張通告係買 longman express CD & E-books, 想問係咪一定要買既呢?? 我估係比家長同小朋友用既, 佢地係學校應該冇用架.係咪呢? 即係我唔買都得..係咪呢 ? 嘻..thank you 哂你~ ...

Dear AK,

Those CD & E-book are additional learning materials.

Jacqueline
作者: Xanthe    時間: 09-9-15 13:41

AK,

可以唔買。但如果冇時間/唔識教小朋友讀英文,我就建議買CD給小朋友。

原帖由 AK 於 09-9-14 23:41 發表
Xanthe,

有野想請教你, 見學校有張通告係買 longman express CD & E-books, 想問係咪一定要買既呢?? 我估係比家長同小朋友用既, 佢地係學校應該冇用架.係咪呢? 即係我唔買都得..係咪呢 ? 嘻..thank you 哂你~ ...

作者: AK    時間: 09-9-15 14:20

Jacquelinelty & Xanthe,

Thank you, , 唔該哂 )))))))))))))))

作者: mimoma    時間: 09-9-16 23:31

Thank You..Thank You...!!

我都煩惱緊這套英文cd是否一定要買, 多謝各

位報一報料!!

我現在仍然很不適應做一個小學家長, 實在有

很多事情跟進....真的要繼續努力!!!
作者: AK    時間: 09-9-16 23:52

mimoma,

哈!!!! 我都係努力學習中, 大家得閒交流交流下就得架喇, 呢度又有好多有經驗既 mami.......係呢, 你小朋友仲有冇喊呀???

原帖由 mimoma 於 09-9-16 23:31 發表
Thank You..Thank You...!!

我都煩惱緊這套英文cd是否一定要買, 多謝各

位報一報料!!

我現在仍然很不適應做一個小學家長, 實在有

很多事情跟進....真的要繼續努力!!! ...

作者: mimoma    時間: 09-9-17 12:57

AK :

無呀....但差不多到門口又好緊張, ..見到他忍

住忍住,.我想..他自己很努力適應緊了...我覺

得他進步左...班主任之前有覆我電話, 說他其

實係學校都OK!! 所以, 我放心了小

總之, 大家一齊努力加油加油.....
作者: DDC    時間: 09-9-17 18:51

係呀!我地都係咁呀!兩公婆好似自己讀書咁,仲辛苦的.又要教個仔做功課,又要睇通告,的通告鬼咁多,慢慢適應啦.
作者: AK    時間: 09-9-17 22:46

哈哈...大家一起努力加油喇 )))))))))))))
作者: Xanthe    時間: 09-9-18 10:26

開學初期係會有好多通告派,慢慢會習慣!

原帖由 DDC 於 09-9-17 18:51 發表
係呀!我地都係咁呀!兩公婆好似自己讀書咁,仲辛苦的.又要教個仔做功課,又要睇通告,的通告鬼咁多,慢慢適應啦.

作者: mimoma    時間: 09-9-18 13:25

又到星期五啦!!我明天短週不用上班, 有2日休息呀,好開心....哈哈,覺得仲開心個仔仔

各位各位, 你地同小朋友商量好參加什麼課外活動未呀? 我仔仔話參加田徑, 跆拳和比比呢? 其實想問, 比比和朋友仔是什麼課外活動??
作者: DDC    時間: 09-9-18 14:20

我都係咁唸,希望遲的會習慣的啦     

原帖由 Xanthe 於 09-9-18 10:26 發表
開學初期係會有好多通告派,慢慢會習慣!

作者: DDC    時間: 09-9-18 17:31

我返五日既,好開心到咗星期五,有兩日休息呀!我地想參加管樂,弦樂和兵乓球.

我仔K3有參加比比的,都ok架.老師會叫小朋友做一的事,會叫他們寫低開心定唔開心咁.

原帖由 mimoma 於 09-9-18 13:25 發表
又到星期五啦!!我明天短週不用上班, 有2日休息呀,好開心....哈哈,覺得仲開心個仔仔

各位各位, 你地同小朋友商量好參加什麼課外活動未呀? 我仔仔話參加田徑, 跆拳和比比呢? 其實想問, 比比和朋友仔是什麼課外活動?? ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5