教育王國

標題: 2009 年P.2 集合請進 [打印本頁]

作者: Fishmother    時間: 09-7-8 22:12     標題: 2009 年P.2 集合請進

HI, 各位媽咪集合下年升P 2 的情況, 等大家打聲招呼

1L => 2R   (fishmother 女仔)
作者: DAYDAYCHENG    時間: 09-7-9 13:53

原帖由 Fishmother 於 09-7-8 22:12 發表
HI, 各位媽咪集合下年升P 2 的情況, 等大家打聲招呼

1R => 2D  (daydaycheng 女仔)
作者: cfpa    時間: 09-7-10 11:20

原帖由 DAYDAYCHENG 於 09-7-9 13:53 發表

1R => 2D  (daydaycheng 女仔)

1L=> 2R (fishmother 女仔)
1R=>2D (daydaychng 女仔)
1D=>2D (cfpa 男仔)

作者: billyyanst    時間: 09-7-10 13:21

1R=>2D (daydaycheng 女仔)
1R=> 2R (billyyanst 男仔)

我發現編班好似唔似由LRDS咁順序排, 因為跟據阿仔個全級名次正常應該係讀S班, 你地係咪咁呢?

作者: apple~y    時間: 09-7-10 13:55

想問0下大家呢間小學,功課會唔會好多??
係傳統教學定活動教學??
學費貴嗎??雜費多唔多??
讀那些幼稚園比較容易入呢??
多謝大家幫忙解答
作者: matsai    時間: 09-7-10 23:16

1R=>2D (matsai )
作者: 991129    時間: 09-7-12 11:58

1D=> 2L (991129 男仔)
作者: QKMA    時間: 09-7-13 20:17

報到先...
1D=>2S(QKMA 女仔)
作者: Cookie-Monster    時間: 09-7-16 12:31

1R --> 2R (boy Cookie-monster)
作者: billyyanst    時間: 09-7-16 14:19

幫你加埋落Full List度啦

1R=>2R (boy Cookie-monster)

我呀仔同你同班呀, pls check pm

原帖由 Cookie-Monster 於 09-7-16 12:31 發表
1R --> 2R (boy Cookie-monster)

作者: billyyanst    時間: 09-8-27 13:37

請問第一日返學要不要帶書? 
作者: Cookie-Monster    時間: 09-8-27 18:20

我猜不用吧,不知道學校會否出通告呢?
作者: 991129    時間: 09-8-29 07:31

原帖由 Cookie-Monster 於 09-8-27 18:20 發表
我猜不用吧,不知道學校會否出通告呢?

No need la.  Just take some stationary and the summer holidays homework as alright.  1/9 - 4/9 is 8am-1pm only and 7/9 will return to normal.

作者: 991129    時間: 09-8-29 07:43

I can also find out the form teachers list of 2009-2010 from school website

http://www.plklht.edu.hk/chinese/schoolinfo/contactus.htm
作者: billyyanst    時間: 09-8-29 10:49

勁呀你,我從來都冇留意過呢度有得睇邊個老師教邊科架!

似乎今年都有唔少新老師, 我見2R同2D班其中一個班主任都係新來的

原帖由 991129 於 09-8-29 07:43 發表
I can also find out the form teachers list of 2009-2010 from school website

http://www.plklht.edu.hk/chinese/schoolinfo/contactus.htm

作者: siuchun88    時間: 09-8-29 20:46

咪就係得呢兩個新老師囉,其他全部係舊人,
原帖由 billyyanst 於 09-8-29 10:49 發表
勁呀你,我從來都冇留意過呢度有得睇邊個老師教邊科架!

似乎今年都有唔少新老師, 我見2R同2D班其中一個班主任都係新來的

作者: Fishmother    時間: 09-8-30 10:57

妳地真係細心, 一睇就知邊位係新老師.
作者: Cookie-Monster    時間: 09-8-30 21:04

我看了都不知道哪位是新老師呢!你們真厲害!(可否告訴我哪位才是呢?)
作者: billyyanst    時間: 09-8-31 13:37

黃敏婷老師&何禮全老師

新的老師在教師資歷的資料入面http://www.plklht.edu.hk/chinese/schoolinfo/staff_qualification.htm 仲未有資料update上去, 所以咪知道佢地係新來的老師囉

原帖由 Cookie-Monster 於 09-8-30 21:04 發表
我看了都不知道哪位是新老師呢!你們真厲害!(可否告訴我哪位才是呢?)

作者: 991129    時間: 09-8-31 16:15

各位, 學校網頁有開學週資料:

http://www.plklht.edu.hk/others/firstweek.htm
作者: DAYDAYCHENG    時間: 09-9-3 14:10

原帖由 991129 於 09-8-31 16:15 發表
各位, 學校網頁有開學週資料:

http://www.plklht.edu.hk/others/firstweek.htm

各位媽咪,

有冇人知道English Net堂是什麼?
作者: 991129    時間: 09-9-3 15:46

原帖由 DAYDAYCHENG 於 09-9-3 14:10 發表

各位媽咪,

唔清楚, 舊年無...
作者: Fishmother    時間: 09-9-4 00:06

睇學校派嘅上課表寫住 NET TEACHER (NATIVE SPEAKER) 係CALISTA LAM, 我估計呢堂應該係, MISS CALISTA 上的堂.  
原帖由 DAYDAYCHENG 於 09-9-3 14:10 發表

各位媽咪,

作者: 991129    時間: 09-9-4 08:59

原帖由 Fishmother 於 09-9-4 00:06 發表
睇學校派嘅上課表寫住 NET TEACHER (NATIVE SPEAKER) 係CALISTA LAM, 我估計呢堂應該係, MISS CALISTA 上的堂.  

唔知同日常英文堂有乜分別?
作者: billyyanst    時間: 09-9-4 17:54

其實上年每個禮拜都有一堂主要係上PHONIC同睇英文書的堂, 阿仔話係呢個Net teacher 同英文老師一齊教的

原帖由 991129 於 09-9-4 08:59 發表

唔知同日常英文堂有乜分別?

作者: melomama    時間: 09-9-7 20:49     標題: 回覆 10# billyyanst 的文章

1R=>2R (boy Cookie-monster)

1D=>2R (melomama女仔)
hi 各位好!
作者: QKMA    時間: 09-9-7 21:38

今日收到學校通知我個女嗰班有位同學染了H1N1,我個女話有5個sick leave,明天要穿mask返學.....慘啦!H1N1殺到嚟啦.........
作者: 991129    時間: 09-9-8 09:34

原帖由 QKMA 於 09-9-7 21:38 發表
今日收到學校通知我個女嗰班有位同學染了H1N1,我個女話有5個sick leave,明天要穿mask返學.....慘啦!H1N1殺到嚟啦.........

唔係呀, 咁大件事呀... 但學校沒有通知, 真係大件事
作者: KVV    時間: 09-9-8 12:10

我都收到通告, 只係for 2S 班, 我個女話有3個男仔無返, 而有2個仲要坐正佢左, 右2邊.....我好擔心.....只有提佢全日wear mask 食飯先除, 多洗手

原帖由 QKMA 於 09-9-7 21:38 發表

作者: billyyanst    時間: 09-9-8 17:34

阿仔話佢果班有一個同學由開學到今日都冇返學, 唔知係咪有佢份, 但我又冇收到學校電話...
作者: 991129    時間: 09-9-8 20:37

原帖由 billyyanst 於 09-9-8 17:34 發表
阿仔話佢果班有一個同學由開學到今日都冇返學, 唔知係咪有佢份, 但我又冇收到學校電話...

Yes, I also cannot receive any call from school for this issue.  By the way, please check the today electronic notice in the intranet of school and the school has explained the details....
作者: Cookie-Monster    時間: 09-9-12 22:53

今年的閱讀計劃好像轉了,摘星是否沒有了?
作者: QKMA    時間: 09-9-16 19:00

請問你哋知唔知幾時派通告報校際音樂節呢 ?
作者: Annabellalaw    時間: 09-9-17 08:29

只知 羅氏中學 那邊剛發通告要10月2日前交報名表,明年3月舉行,

雖然女兒參加過两年,但我記性不好,會不會將近有報名通告派發呢?

原帖由 QKMA 於 09-9-16 19:00 發表
請問你哋知唔知幾時派通告報校際音樂節呢 ?

作者: billyyanst    時間: 09-9-17 18:05

上年有派通告架, 應該會比官方早一個星期截止, 等到下個星期未見就要打電話返學校問下啦...

借問聲有冇同學仔今年會參加三級鋼琴, 如果有譜可唔可以copy比我, 阿仔老師仲未找到呀!

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-17 08:29 發表
只知 羅氏中學 那邊剛發通告要10月2日前交報名表,明年3月舉行,

雖然女兒參加過两年,但我記性不好,會不會將近有報名通告派發呢?

作者: QKMA    時間: 09-9-18 11:30     標題: 回覆 2# Annabellalaw 的文章

thanks,我個女嗰琴老師問我,我驚要問學校先派表...我又唔記得上年係点喎!
Annabellalaw,你好,我又係有個細女讀緊kg,第日唔知應否選返呢間學校好,真係好煩呀!其實家姐讀得都ok,同理LHT真係讀得好RELAX,功課唔多,默書又冇乜,比起其他的學校,日谷夜谷,真係好唔同.你當年又点睇LHT呢?
作者: DAYDAYCHENG    時間: 09-9-18 21:41     標題: HELP!

請問有無家長知道"採密集"家課的詞語及佳句是重那裡抄下來????
作者: Annabellalaw    時間: 09-9-19 01:14

Hi,QKMA,

99年二女兒因搬家而插班入了陸慶濤,

那時我從不知這是一

所區內知名小學,我沒有高學歷,只懂專注女兒的學習態度和

生活小節,學術成績完全靠學校,我甚至沒留意坊間有補充練

習(請不要笑我,我是地道香港人),但女兒當年考入藍田聖

保祿,她有四個女同學考入銅鑼灣那間而且入了精英班(這

批學生會考時30分,免中七入大學),我亦很佩服陳校長的

辦校能力和熱誠~~希望他身體健康,多跟學校幾年~~現在

的陸慶濤幸好是直資和校舍不吸引,否則我相信我這两個女

兒就未必有幸讀到了(這是真心話),加上學費在我能力之

內,故此我不作他選.

這完全是我的個人感想,希望能答到你的問題.

補充:考入後才知當時的陸慶濤是很難入的.

原帖由 QKMA 於 09-9-18 11:30 發表
thanks,我個女嗰琴老師問我,我驚要問學校先派表...我又唔記得上年係点喎!
Annabellalaw,你好,我又係有個細女讀緊kg,第日唔知應否選返呢間學校好,真係好煩呀!其實家姐讀得都ok,同理LHT真係讀得好RELAX,功課唔多,默書 ...

作者: QKMA    時間: 09-9-21 23:15     標題: 回覆 1# Annabellalaw 的文章

Annabellalaw:
多謝您的回應!聽完你講之後我心不其言安心一些,其實我都覺得校長很有遠見,是個好校長 其實TKO呢幾年開咗好多間直資新校,校社靚就唔再講,同埋名氣勁,好似播X,真X,優X,所以徑爭大,老牌LHT都在呢幾年都DUP咗好多,過希望學校繼續努力上游,唔好令大家失望.....
作者: 991129    時間: 09-10-1 12:15

Hi, all!

May I know you have the worksheet of "d t n l" for the tomorrow Chinese Quiz?
作者: billyyanst    時間: 09-10-2 00:01

Yes, I have this worksheet which is similiar to previous worksheet of bpmf.

I forget he have to quiz tomorrow ar !!!!

原帖由 991129 於 09-10-1 12:15 發表
Hi, all!

May I know you have the worksheet of "d t n l" for the tomorrow Chinese Quiz?

作者: 991129    時間: 09-10-2 09:31

原帖由 billyyanst 於 09-10-2 00:01 發表
Yes, I have this worksheet which is similiar to previous worksheet of bpmf.

I forget he have to quiz tomorrow ar !!!!

Thanks and I think my son has missed this worksheet.  But it is so strange that my son told me the teacher never taught this before...
Don't worry la, your son is so smart.  Take it easy!
作者: Fishmother    時間: 09-10-12 00:17

已經開左學個半月, 大家有無發覺, 學校網頁仲未UPLOAD 到今年班相.   我記得上學年, 很快就做到.  

原本好心急想睇下新同學和新老個面貌, 到現在已經有些放涼了.
作者: 991129    時間: 09-10-12 11:06

原帖由 Fishmother 於 09-10-12 00:17 發表
已經開左學個半月, 大家有無發覺, 學校網頁仲未UPLOAD 到今年班相.   我記得上學年, 很快就做到.  

原本好心急想睇下新同學和新老個面貌, 到現在已經有些放涼了. ...

Me 2, I am still also expecting to it....
作者: cfpa    時間: 09-10-16 12:00

大家有冇睇過d 英文mock卷, 都幾深下. listening 最後個part, 亞仔只岩得1條. d科目越來越深呀.
作者: Fishmother    時間: 09-10-16 23:14

我囡囡比較好D, TSA LISTENING MOCK PAPER 2 , PART 1 啱 5/7題, PART 2 啱6/9題, 可能佢由細到大都係菲律賓姐姐湊, 所以比較聽得多英文.

我覺得 TSA D 卷, 無論係理解, 寫作 OR 聆聽, 不嬲都深過功課. 我知好多學校都係P3先開始練, LHT 都算早開始, 希望小朋友因此能夠熟能生巧喇.  

各位小朋友, 繼續努力喇!!
原帖由 cfpa 於 09-10-16 12:00 發表
大家有冇睇過d 英文mock卷, 都幾深下. listening 最後個part, 亞仔只岩得1條. d科目越來越深呀.

作者: cfpa    時間: 09-10-19 17:59

原帖由 Fishmother 於 09-10-16 23:14 發表
我囡囡比較好D, TSA LISTENING MOCK PAPER 2 , PART 1 啱 5/7題, PART 2 啱6/9題, 可能佢由細到大都係菲律賓姐姐湊, 所以比較聽得多英文.

我覺得 TSA D 卷, 無論係理解, 寫作 OR 聆聽, 不嬲都深過功課. 我知好多學 ...

你囡囡好叻. , 大家加油.
作者: 991129    時間: 09-10-20 08:40

原帖由 cfpa 於 09-10-16 12:00 發表

The class of my son did not distribute the listening mock exam paper but just the reading comprehensive one only....
作者: cfpa    時間: 09-10-20 13:20

原帖由 991129 於 09-10-20 08:40 發表

The class of my son did not distribute the listening mock exam paper but just the reading comprehensive one only....

Oh. I see. But i don't understanding why need to attempt this TSA in P2?
作者: Cookie-Monster    時間: 09-10-20 22:12

各位:
請問知道不知道,星期五23/10,英語劇那天,小朋友穿甚麼回校?
作者: Fishmother    時間: 09-10-20 23:21

cfpa 妳好 !

其實全港系統性評估 (tsa) 係3 年班先去考的. 以我所知, 雖然tsa呢個成績不是直接影響學生派中的成績, 而是影響學校 banding從而派中會分到多少band 1 位.

所以lht 都好重視, 而且早d操練, 都係好事, 只是想他們早d熟練.   現階段不要太注重得分吧.

原帖由 cfpa 於 09-10-20 13:20 發表

Oh. I see. But i don't understanding why need to attempt this TSA in P2?

作者: billyyanst    時間: 09-10-21 09:35

阿仔話係下身著牛仔褲,上身著運動衫

我都覺得早d 做TSA練習等佢地早d適應都未必係壞事, "培生"中文果本TSA重深, 我買左都未開始比阿仔做...以我所知"九龍塘宣道"都有用中文果本做教材

原帖由 Cookie-Monster 於 09-10-20 22:12 發表
各位:
請問知道不知道,星期五23/10,英語劇那天,小朋友穿甚麼回校?

作者: cfpa    時間: 09-10-21 17:36     標題: 回覆 51# Fishmother 的文章

多謝你長細解釋. 係咪好似我地似前d學能測驗咁. 咁其實而家係做緊p3程度既tsa嗎? 唔好意思咁多問題.
作者: billyyanst    時間: 09-10-21 18:03

cfpa,
我估只係形式用TSA的模式而程度應該唔會咁快去到小三程度, 純綷個人意見...

Fishmother,

我幫你再解釋一下, 決定間小學有幾多band1/2/3學生比例應該係升中一時響中學考的中一入學前學科測驗(俗稱升中編班試)而唔係TSA, 記憶中係以最近兩年測驗成績的平均數計算,  但對已經升左中一的學生其實冇乜得益, 因為成績只係影響下一屆學生, 即係考得好就益左之後d 學弟/妹, 所以我都有聽過有d小學會叫六年級學生將升中一的學生暑假返去補課, 希望拉高band 1 的比例

而TSA係用黎睇下學生係全港學生中的水平, 即係響有d學校/視學報告中間中會見到 "英文科高於全港水平" 之類...

詳情可以睇下以下連結:-
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009100500265

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007092604783

原帖由 Fishmother 於 09-10-20 23:21 發表
cfpa 妳好 !

其實全港系統性評估 (tsa) 係3 年班先去考的. 以我所知, 雖然tsa呢個成績不是直接影響學生派中的成績, 而是影響學校 banding從而派中會分到多少band 1 位.

所以lht 都好重視, 而且早d操練, 都係好事,  ...

作者: Cookie-Monster    時間: 09-10-21 21:56

唔該你,我阿仔甚麼也不太留心!

原帖由 billyyanst 於 09-10-21 09:35 發表
阿仔話係下身著牛仔褲,上身著運動衫

我都覺得早d 做TSA練習等佢地早d適應都未必係壞事, "培生"中文果本TSA重深, 我買左都未開始比阿仔做...以我所知"九龍塘宣道"都有用中文果本做教材

...

作者: billyyanst    時間: 09-10-22 09:22

唔使客氣, 阿仔d記性都一樣好飄忽, 好似今日佢話係總彩排要著體育服但我今朝見大部份同學仔都冇著, 睇怕都係佢搞錯多啦...

原帖由 Cookie-Monster 於 09-10-21 21:56 發表
唔該你,我阿仔甚麼也不太留心!

作者: cfpa    時間: 09-10-22 13:19

原帖由 billyyanst 於 09-10-21 18:03 發表
cfpa,
我估只係形式用TSA的模式而程度應該唔會咁快去到小三程度, 純綷個人意見...

Fishmother,

我幫你再解釋一下, 決定間小學有幾多band1/2/3學生比例應該係升中一時響中學考的中一入學前學科測驗(俗稱升中編班試) ...

To Billyyanst & Fishmother,

Thx a lot.
作者: billyyanst    時間: 09-10-23 15:34

請問今日有冇家長有去睇過Musical, 可唔可以講下情況, 好睇嗎?
作者: Fishmother    時間: 09-10-23 22:26

billyyanst

原來攪錯左 tsa 同升中編班試的功能.  真係多謝哂妳資料.

原帖由 billyyanst 於 09-10-21 18:03 發表
cfpa,

Fishmother,

我幫你再解釋一下, 決定間小學有幾多band1/2/3學生比例應該係升中一時響中學考的中一入學前學科測驗(俗稱升中編班試) ...

作者: Fishmother    時間: 09-10-23 22:42

今日我有去, 全部二年班同學都有份演出.  

覺得編劇上好好, 好有分工合作的精神.  當然, 主角每幕都有出場, 而且要講最多台詞.  而另外每組都有一些同學負責講每組的台詞.  有些穿動物服的要負責跳舞, 有些就要負責埋講野.  總括黎講, 全部學生都有份參與唱歌.  

我覺得佢地全部都不怯場.  經過同學們的努力, 完全沒有出錯, 真係沒有白費老師嘅心血同精神.  

最後, 老師仲好細心, 完場時安排學生同家長分批上台合照tim.  所以有去參觀嘅家長, 大多可以同自己仔女影到合照留念.

原帖由 billyyanst 於 09-10-23 15:34 發表
請問今日有冇家長有去睇過Musical, 可唔可以講下情況, 好睇嗎?

作者: billyyanst    時間: 09-10-23 23:47

Fishmother,

唔該晒!  ^-^

阿仔都有份扮WINDS講幾句對白, 佢返到屋企話今日好開心, 仲話化裝化到好古怪添, 我同老公今日都去唔到, 真係有D可惜...

原帖由 Fishmother 於 09-10-23 22:42 發表
今日我有去, 全部二年班同學都有份演出.  

覺得編劇上好好, 好有分工合作的精神.  當然, 主角每幕都有出場, 而且要講最多台詞.  而另外每組都有一些同學負責講每組的台詞.  有些穿動物服的要負責跳舞, 有些就要負責 ...

作者: sleepingbo    時間: 09-10-26 17:23

請問課外活動後有校車嗎?
作者: QKMA    時間: 09-10-30 21:50

點解D數學作業會給老師收晒,真唔明?咁我地點温習呀?星期五先教第十一課即乘數,教唔切喎!!! 咁點算呀!
作者: billyyanst    時間: 09-10-31 10:19

阿仔果班數學作業有派返, 但中文QUIZ卷就冇派...

原帖由 QKMA 於 09-10-30 21:50 發表
點解D數學作業會給老師收晒,真唔明?咁我地點温習呀?星期五先教第十一課即乘數,教唔切喎!!! 咁點算呀!

作者: Fishmother    時間: 09-10-31 20:32

在最後一個星期, 老師係咁趕教.  不過我諗乘法唔會出得太深 OR 太多掛

原帖由 billyyanst 於 09-10-31 10:19 發表

作者: cfpa    時間: 09-11-2 11:10

原帖由 billyyanst 於 09-10-31 10:19 發表

同亞仔情況一樣, 冇派中文quiz卷. 星期日唯有溫d工作紙.. 希望過關la.
作者: cfpa    時間: 09-11-2 11:22

原帖由 Fishmother 於 09-10-31 20:32 發表
在最後一個星期, 老師係咁趕教.  不過我諗乘法唔會出得太深 OR 太多掛

教得真係急左d, 亞仔都以為11課唔使考tim. 應該只係考concept, 唔會太難. 放心.

作者: Fishmother    時間: 09-11-5 14:07

聽聞今次期中考英文科成績麻麻.  普遍得分唔係好高.  唔知份卷係咪真係好深呢?  真係有d擔 心唔合格tim.
作者: cfpa    時間: 09-11-5 14:49

原帖由 Fishmother 於 09-11-5 14:07 發表
聽聞今次期中考英文科成績麻麻.  普遍得分唔係好高.  唔知份卷係咪真係好深呢?  真係有d擔 心唔合格tim.

亞仔話教堂唔識串. 想追問其他佢識唔識. 佢話唔記得哂 就走左去..... ....
作者: QKMA    時間: 09-11-5 20:56

原帖由 Fishmother 於 09-11-5 14:07 發表

今日派了英文卷啦!亞女話有九十幾分的,都有大約十人喎!過份卷都唔太淺喎!
作者: cfpa    時間: 09-11-6 14:14

原帖由 QKMA 於 09-11-5 20:56 發表

今日派了英文卷啦!亞女話有九十幾分的,都有大約十人喎!過份卷都唔太淺喎!

你小朋友好smart wor, 亞仔得八十幾分. 卷真係唔淺. 可能平時睇書睇得唔多有關. anyway, 希望黎近d results 大家都滿意. :loveliness:
作者: billyyanst    時間: 09-11-6 17:41

聽阿仔講英文科都有唔少人唔合格, 大部份都係最後果part出事, 阿仔果班好似比其它班差左dd, 得一個有9x分, 阿仔8x分已經係全班第二高

原帖由 QKMA 於 09-11-5 20:56 發表

作者: QKMA    時間: 09-11-6 23:16

原帖由 billyyanst 於 09-11-6 17:41 發表
聽阿仔講英文科都有唔少人唔合格, 大部份都係最後果part出事, 阿仔果班好似比其它班差左dd, 得一個有9x分, 阿仔8x分已經係全班第二高

...

聽講中文科有人100分喎,不過唔知邊班?都幾勁喎!數學全班最好似97分.亞女話中文科老師話佢哋考得唔好,因全班设有人滿分喎!幾鬼高期望喎又...................
數學科又幾攪笑,老師同佢地對卷,有人話老師改錯卷,結果就由9x扣到8x,我個女又比老師扣了2分呀!其實只是畫時鐘的部份,7時20分,支時針畫咗對住個7字,應該要係指住7過小小喎,其實20分鐘,個時針都唔係行咗好多,好嚴僅
英文科方面好多都係最後果part writing d tense, 條例題係用 I 做 subject,比佢地寫就用 He,想到点作句時,佢地又忘記verb要轉tense + s 呢!真係挑戰題
作者: Fishmother    時間: 09-11-7 23:45

我也覺得英文科最易失分, 一定係最後寫句子個part. 份卷其他部份, 都出得好直接

另外數學科, 頭一版寫要寫上跳字鐘的一題, 如果在3點前沒有寫上0 字, 老師是當錯的扣一分.  但我有點奇怪, 之前做的家課, 好像不會擺pm在前面, 而且前面的一題, 它們都沒有寫上0 字.  真令我感到十分混亂
原帖由 QKMA 於 09-11-6 23:16 發表

聽講中文科有人100分喎,不過唔知邊班?都幾勁喎!數學全班最好似97分.亞女話中文科老師話佢哋考得唔好,因全班设有人滿分喎!幾鬼高期望喎又...................:quiet:
數學科又幾攪笑,老師同佢地對卷,有人話老師改錯 ...

作者: KVV    時間: 09-11-9 15:49

我個女都係衰左係呢到, 畫到長針指住7就錯~
(其實只是畫時鐘的部份,7時20分,支時針畫咗對住個7字,應該要係指住7過小小喎)
而英文卷都係作左句子, 有2句 He / She +又唔記得加s/es. 另外個幾題又記得, 笑死.

原帖由 QKMA 於 09-11-6 23:16 發表

聽講中文科有人100分喎,不過唔知邊班?都幾勁喎!數學全班最好似97分.亞女話中文科老師話佢哋考得唔好,因全班设有人滿分喎!幾鬼高期望喎又...................
數學科又幾攪笑,老師同佢地對卷,有人話老師改錯 ...

作者: billyyanst    時間: 09-11-23 09:28

deleted!!!

作者: Fishmother    時間: 09-12-13 20:59

09-10 班相, 學校終於 UPLOAD 左喇, 大家去睇睇喇
作者: QKMA    時間: 09-12-21 21:17

各位家長:
Merry Christmas!
你哋有冇留意最近d新意題,勁數校長是喎!大家點呀?
作者: Fishmother    時間: 09-12-21 23:08

都係果句喇. 單野快D有個定案, 等大家早D決定日後條路係點選.  
QKMA, 妳又點睇呀?
作者: cfpa    時間: 09-12-21 23:57

tko派位得一間英中, 勁增好大, 分分鐘抽不好.  有同冇都冇咩分別. 除非中中都冇所謂la.  但去到好情緒化字眼, 在lht 讀書 = 冇禮貌之類說話就........
作者: KVV    時間: 09-12-22 10:46

hi all,
其實我都有錯愕點解學校今年先表明不會報呈分試, 如果入學前知清楚, 可能又會另有選擇。至於學校的所謂自行分配學位實得2間可選, 2間不幸落選, 情況可想, 坦白講當初想到如學業成績好會自行/大抽獎出外, 但學校己不容許我選了, 失望有的, 但沒有激動。
昨天問了一個今年小5的同學仔, 佢話本來想報Lam Tin St Paul, 但現在沒了只可直升上law's。
真的要轉校相信不難, 難是難在女兒要離開愉快的校園, 她所鍾愛的老師, 一班每天掛著笑面一起相處的同學。

原帖由 cfpa 於 09-12-21 23:57 發表
tko派位得一間英中, 勁增好大, 分分鐘抽不好.  有同冇都冇咩分別. 除非中中都冇所謂la.  但去到好情緒化字眼, 在lht 讀書 = 冇禮貌之類說話就........ ...

作者: Cookie-Monster    時間: 09-12-22 22:16

校長的承諾,我真的不知道。希望知情的家長可以坐低慢慢傾,解決問題。
但LHT的老師真的不錯,這是不能否認的,我的小朋友讀得很開心。
如果事情鬧得不愉快,影響了學校,我覺得老師不會開心,孩子也不會快樂。
事情是要解決的,但相信平心靜氣會好些。

原帖由 KVV 於 09-12-22 10:46 發表
hi all,
其實我都有錯愕點解學校今年先表明不會報呈分試, 如果入學前知清楚, 可能又會另有選擇。至於學校的所謂自行分配學位實得2間可選, 2間不幸落選, 情況可想, 坦白講當初想到如學業成績好會自行/大抽獎出外, 但 ...

作者: QKMA    時間: 09-12-22 23:42     標題: 回覆 1# Cookie-Monster 的文章

本人讚同Cookie-Monster意見
本人希望新校laws可以爭氣,能令大家家長派定心丸,又希望校長在laws師資及品行多多著重,唔好令大家失望.至於有D家長話要轉校,我本人認為對小朋友影響怎大,而有些家長談及LHT學生品行差就太離奇,要太過激動,太過抹黑,對大家也沒有好處!!!!!!mouth:" />mouth:" />

作者: cfpa    時間: 09-12-23 00:04

原帖由 KVV 於 09-12-22 10:46 發表
hi all,
其實我都有錯愕點解學校今年先表明不會報呈分試, 如果入學前知清楚, 可能又會另有選擇。至於學校的所謂自行分配學位實得2間可選, 2間不幸落選, 情況可想, 坦白講當初想到如學業成績好會自行/大抽獎出外, 但 ...

成績好自然想出去找更好學校, 人之常情, 自行可跨區, 考心儀學校 (當然要有把握). 如考不上要等大抽獎,  大抽獎現時將軍澳只有迦蜜同宣基比較好, 其他其實都好普通下.

但相信五年級家長們爭取大抽獎而放棄law's係一個嚴肅抉擇. 學校可成人之美.

在將軍澳區選大抽獎而放棄law's 係一個困難決定.
作者: KVV    時間: 09-12-23 11:26

講得啱, 其實到小五真的要放棄law's 可以又未必會, 行得放棄呢一步就一定要好有把握考到更好的學校.其實選放棄學位的可能是很少數人。

原帖由 cfpa 於 09-12-23 00:04 發表

成績好自然想出去找更好學校, 人之常情, 自行可跨區, 考心儀學校 (當然要有把握). 如考不上要等大抽獎,  大抽獎現時將軍澳只有迦蜜同宣基比較好, 其他其實都好普通下.

但相信五年級家長們爭取大抽獎而放棄law's ...

作者: cfpa    時間: 09-12-23 12:34

DEAR QKMA,
同意, LAWS真係要爭氣.唔好令大家失望.

DEAR KW,
相信都唔會太多人選放棄, 但大部份人諗入直資可兩手準備這個諗法要更改LA . 
作者: KVV    時間: 09-12-23 13:52

唔諗呢個問題住, 諗下x'mas 假點溫書先最緊要, 一放完假又考試了, 好彩學校不多功課, 快快手做好, 就預備過左聖誕節開工   

原帖由 cfpa 於 09-12-23 12:34 發表
DEAR QKMA,
同意, LAWS真係要爭氣.唔好令大家失望.

DEAR KW,
相信都唔會太多人選放棄, 但大部份人諗入直資可兩手準備這個諗法要更改LA .  ...

作者: cfpa    時間: 10-1-11 17:12

亞仔話考試有分派. 成績尚可, 只是中文退左10%都有. 全部pass 都好ok.

作者: 991129    時間: 10-1-11 20:41

原帖由 cfpa 於 10-1-11 17:12 發表
亞仔話考試有分派. 成績尚可, 只是中文退左10%都有. 全部pass 都好ok.

Yes,, Chi, Eng. and Maths exam papers are returned today and the results of my son are OK.  Agree, all passed are alright.....
作者: cfpa    時間: 10-1-12 12:29

原帖由 991129 於 10-1-11 20:41 發表

Yes,, Chi, Eng. and Maths exam papers are returned today and the results of my son are OK.  Agree, all passed are alright.....

作者: 991129    時間: 10-1-15 09:43

原帖由 cfpa 於 10-1-12 12:29 發表

下學期大家同樣要加油努力
作者: anueso    時間: 10-1-26 00:38

我個女係2L班, 是插班生的, 我很多都不大熟悉, 需要大家提點!
作者: cfpa    時間: 10-1-26 12:32

原帖由 anueso 於 10-1-26 00:38 發表
我個女係2L班, 是插班生的, 我很多都不大熟悉, 需要大家提點!

Welcome.
作者: billyyanst    時間: 10-1-26 13:40

您好!

可唔可以講下點解會轉入黎?純粹8掛, 唔好擔心,呢度暫時都好滿意...

作者: KVV    時間: 10-1-26 14:17

hi~~我個囡讀2S班. 你係下學期插班?

作者: 991129    時間: 10-1-26 21:27

Hi!  My son also studies at 2L.  
作者: MIHO.WAH    時間: 10-1-27 14:40

DEAR 各位家長

我是準小一家長, 我想問下學校是否有分數加如讀公文數 ? 因剛公文老師致電問我會否仍讀 ? (因我已停學轉E.NOPI , 故同公文暫停2個月) 公文老師順便提我有家長也是LHT的, 一直都會問公文取收據回校加分之用 ?

我都想清楚下 ?
作者: KVV    時間: 10-1-27 15:37

hi Miho. Wah
沒有聽到數學讀公文數有加分的事, 只係英文科會鼓勵小朋友參加phonics / cambridge english 呢d 就可寫左 English performance 表上. 沒有讀的有睇english book or 英文節目都可寫上表上. 而我囡囡一年級就有學Cambridge english starter..但她說很悶, 課程太淺, 返左十個月停.

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-27 14:40 發表
DEAR 各位家長

我是準小一家長, 我想問下學校是否有分數加如讀公文數 ? 因剛公文老師致電問我會否仍讀 ? (因我已停學轉E.NOPI , 故同公文暫停2個月) 公文老師順便提我有家長也是LHT的, 一直都會問公文取收據回校加 ...

作者: MIHO.WAH    時間: 10-1-28 10:08

原帖由 KVV 於 10-1-27 15:37 發表
hi Miho. Wah
沒有聽到數學讀公文數有加分的事, 只係英文科會鼓勵小朋友參加phonics / cambridge english 呢d 就可寫左 English performance 表上. 沒有讀的有睇english book or 英文節目都可寫上表上. 而我囡囡一年 ...

DEAR KVV

明白, THKS
作者: cfpa    時間: 10-1-28 14:29

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-27 14:40 發表
DEAR 各位家長

我是準小一家長, 我想問下學校是否有分數加如讀公文數 ? 因剛公文老師致電問我會否仍讀 ? (因我已停學轉E.NOPI , 故同公文暫停2個月) 公文老師順便提我有家長也是LHT的, 一直都會問公文取收據回校加 ...

我亞仔讀緊, 但冇聽講學校會有分+, 因為由幼稚園k3讀起, 志在比d功課亞仔做下咁law. 但我而家都想cut左佢.. haha..

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5