教育王國

標題: 1B班交流區 (1A, 1C, 1D當然都歡迎) [打印本頁]

作者: musemuse    時間: 08-9-21 23:16     標題: 1B班交流區 (1A, 1C, 1D當然都歡迎)

Hello!! 呢度歡迎各1B或其他G1家長問問題, 交流交流! 分享小朋友在學校發生的事等等...

我暫時有1個問題: 時事剪報(二) 要做嗎? 但好似未有那張紙!
作者: NeoMom    時間: 08-9-22 09:39

原帖由 musemuse 於 08-9-21 23:16 發表
Hello!! 呢度歡迎各1B或其他G1家長問問題, 交流交流! 分享小朋友在學校發生的事等等...

我暫時有1個問題: 時事剪報(二) 要做嗎? 但好似未有那張紙! ...

我諗要, 所以我諗住自己用電腦複製一張blank form, 你想要嗎?

仲有, 知唔知感想果度可唔可以用英文寫架?
作者: Hello-Hi    時間: 08-9-22 09:50

是否隔星期做一次?
作者: musemuse    時間: 08-9-22 09:51

好呀, 如果你整左, 請你sendfile俾我, please check PM! Thanks!

我諗用中文會好D, 因為中文先係常識科的教學語言.

原帖由 NeoMom 於 08-9-22 09:39 發表

我諗要, 所以我諗住自己用電腦複製一張blank form, 你想要嗎?

仲有, 知唔知感想果度可唔可以用英文寫架?

作者: summummum    時間: 08-9-22 09:55

支持, 希望除了在學校,電話外, 多一個平台给大家(尢其係1B)分享式提問, 因我都是唔清唔楚的媽媽.

1B(20) 曉琛媽媽報到
作者: musemuse    時間: 08-9-22 09:59

多謝支持, 我囝囝就係RYAN! 我星期五都有到呀!

原帖由 summummum 於 08-9-22 09:55 發表
支持, 希望除了在學校,電話外, 多一個平台给大家(尢其係1B)分享式提問, 因我都是唔清唔楚的媽媽.

1B(20) 曉琛媽媽報到

作者: 靚咪媽    時間: 08-9-22 10:43

我是1A 班的, 歡迎嗎?

我也想知道,是否自行從報章找一篇剪報,寫上讀後感, 每隔一週常識科那天交給老師? (大頭蝦的媽媽上)

原帖由 Hello-Hi 於 08-9-22 09:50 發表
是否隔星期做一次?

作者: NeoMom    時間: 08-9-22 14:09

你地有冇人報左名參加校際朗誦節, 我想比個女玩下但係唔知邊度有好既training course
作者: summummum    時間: 08-9-22 14:14

1B 同學們,記得明天要還圖書和默書(中文)呀!!!!
作者: Alfalfa    時間: 08-9-22 15:01

作者: summummum    時間: 08-9-22 15:34

我都幫小女報了, 但都係揾讀開的老師補下課呀, 廣東話就自已教, 只求參與, 不計回報.
原帖由 NeoMom 於 08-9-22 14:09 發表
你地有冇人報左名參加校際朗誦節, 我想比個女玩下但係唔知邊度有好既training course

作者: NeoMom    時間: 08-9-22 15:38

原帖由 summummum 於 08-9-22 15:34 發表
我都幫小女報了, 但都係揾讀開的老師補下課呀, 廣東話就自已教, 只求參與, 不計回報.

Do you mean the teacher in the school?
作者: summummum    時間: 08-9-22 16:01

課外補習老師.
原帖由 NeoMom 於 08-9-22 15:38 發表

Do you mean the teacher in the school?

作者: NeoMom    時間: 08-9-22 16:11

原帖由 musemuse 於 08-9-21 23:16 發表

我暫時有1個問題: 時事剪報(二) 要做嗎? 但好似未有那張紙! ...

問左學校, 如果再要做, 學校會再派一張blank form, 所以唔洗自己整
作者: musemuse    時間: 08-9-22 21:32

Thanks!

原帖由 NeoMom 於 08-9-22 16:11 發表

問左學校, 如果再要做, 學校會再派一張blank form, 所以唔洗自己整

作者: 靚咪媽    時間: 08-9-22 21:58

今日English堂派了一本英文故事書, 阿仔話老師派俾佢睇,下星期一還給老師. 而手冊上寫著"R Tour", 即係要唔要做任何嘢?

隔離班的同學仔你地有無呢回事呀?
作者: Farm    時間: 08-9-22 22:36

R Tour = Online reading tour.  You can refer the details from Mr Kennard's e-notice on intranet.
For G1 student, it is not compulsory to complete the task but it is recommended to try.
Every week, student will be given an English story book.  You may note that there is a label on the bottom left hand corner with a number.  Don't mix up with the story book borrowed from school library.  Student should return to the English teacher, ie, Miss Chan.
Any question, please feel free to ask.
Farm

原帖由 靚咪媽 於 08-9-22 21:58 發表
今日English堂派了一本英文故事書, 阿仔話老師派俾佢睇,下星期一還給老師. 而手冊上寫著"R Tour", 即係要唔要做任何嘢?

隔離班的同學仔你地有無呢回事呀? ...

作者: phchan    時間: 08-9-22 23:05

是否在網上填寫閱讀報告便可以?
因可以login及找回派發的書本。

原帖由 靚咪媽 於 08-9-22 21:58 發表

隔離班的同學仔你地有無呢回事呀? ...

作者: 中天英    時間: 08-9-23 00:22

應該大约一個月先做一次, 要做既時侯, 老師會派一張表, 剪報貼上, 再填下面幾句簡單問題就搞掂。

題目方面, 通常係隨意既, 有時會有特定題目, 好似今期大仔要搵"中國毒奶"既新聞。
原帖由 靚咪媽 於 08-9-22 10:43 發表
我是1A 班的, 歡迎嗎?

我也想知道,是否自行從報章找一篇剪報,寫上讀後感, 每隔一週常識科那天交給老師? (大頭蝦的媽媽上)

作者: 靚咪媽    時間: 08-9-23 09:27

我上過Readingtour.net, 但不懂怎樣搵番阿仔那本書...

原帖由 Farm 於 08-9-22 22:36 發表
R Tour = Online reading tour.  You can refer the details from Mr Kennard's e-notice on intranet.
For G1 student, it is not compulsory to complete the task but it is recommended to try.
Every week, st ...

作者: 靚咪媽    時間: 08-9-23 09:32

G4 咁快有今次的題目了. 是否老師會預早告訴同學,留意定報紙呢? 我就是考慮過這個問題...

~ 當今日有常識科,老師派剪報習作表,未必搵到適合的文章做功課,明天怎樣交呢?

原帖由 中天英 於 08-9-23 00:22 發表
應該大约一個月先做一次, 要做既時侯, 老師會派一張表, 剪報貼上, 再填下面幾句簡單問題就搞掂。

題目方面, 通常係隨意既, 有時會有特定題目, 好似今期大仔要搵"中國毒奶"既新聞。
...

作者: summummum    時間: 08-9-23 10:34

用作者 or Level I 作search 就找到.

原帖由 靚咪媽 於 08-9-23 09:27 發表
我上過Readingtour.net, 但不懂怎樣搵番阿仔那本書...

作者: NeoMom    時間: 08-9-23 11:06

原帖由 summummum 於 08-9-23 10:34 發表
用作者 or Level I 作search 就找到.

For G1 students, should it be Level 2?
作者: AFSL2007    時間: 08-9-23 13:15

It depends on the level stated on the book cover.  Normally, books of Level 1 and Level 2 are also available for G1 students.  

原帖由 NeoMom 於 08-9-23 11:06 發表

For G1 students, should it be Level 2?

作者: AFSL2007    時間: 08-9-23 13:20

Farm 提供了以下方法:

"最快的方法是用ISBN去search, 你可以在書後面找到這個number."

原帖由 靚咪媽 於 08-9-23 09:27 發表

作者: GuGu    時間: 08-9-23 16:30     標題: 回覆 # 的文章

IB homework today:

親子冊 -- any idea?
作者: balltsang    時間: 08-9-23 16:40

原帖由 GuGu 於 08-9-23 16:30 發表
IB homework today:

親子冊 -- any idea?

親子閱讀冊:)
作者: GuGu    時間: 08-9-23 16:48     標題: 回覆 # 的文章

balltsang,

Aiya.. thanks ah... looking for you ah... want to give you a call but worried that you still on your way home..hehe..

how to do ga..
作者: balltsang    時間: 08-9-23 16:53

原帖由 GuGu 於 08-9-23 16:48 發表
balltsang,

Aiya.. thanks ah... looking for you ah... want to give you a call but worried that you still on your way home..hehe..

how to do ga..

個風打到黎,我地9秒9返屋企

只雖填p.3少少資料,don't worry..無難度
作者: GuGu    時間: 08-9-23 16:57

Many thanks ah... Hopefully tomorrow no need to go to work la.. we still waiting for the meeting result...hehe.e...

原帖由 balltsang 於 08-9-23 16:53 發表

個風打到黎,我地9秒9返屋企

只雖填p.3少少資料,don't worry..無難度

作者: Scooter    時間: 08-9-23 17:44     標題: Punishment

Have any of your kids being punished in class? What do you think?
作者: phchan    時間: 08-9-23 20:26

是什麼意思? 你的小朋友曾經被罰嗎?
學校通常不會怎樣懲罰小孩,多數是循循善誘的。

作者: Bluecat    時間: 08-9-23 20:42

原帖由 Scooter 於 08-9-23 17:44 發表
Have any of your kids being punished in class? What do you think?

What happen????
作者: 中天英    時間: 08-9-23 23:37

Scooter,

請問你是優才家長嗎?

係咪你既小朋友有唔愉快經驗呀?

原帖由 Scooter 於 08-9-23 17:44 發表

作者: Scooter    時間: 08-9-24 09:33     標題: 回復 1# 中天英 的帖子

是!
在班上罰企、無小息併罰企是循循善誘的方法嗎? 與主流學校有可分別!有點失望!循循善誘的方法是怎樣的?
作者: Hello-Hi    時間: 08-9-24 09:56

Have any of your kids being punished in class?  >> 小兒昨天放學都因講說話而被老師罰,原定要在今天小息罰企的。

What do you think? >> 我覺得如這情況被罰,是無問題的,小兒平日的確是個多嘴仔。昨晚問他,他說知道不對了,不會再做。

昨天他都得到一份獎勵小禮物(鉛筆),他說老師話他乖wor。 暫時我覺得老師是有賞有罰的人。

Scooter > 我們的孩子是同班嗎?
作者: NeoMom    時間: 08-9-24 10:08

有與校學了解情況嗎, 可否分享多點?好讓我們對事件/學校了解多

個人覺得有時罰係必須的, 不過要處理得好, 好似罰企, 其實可以讓小朋友有個冷靜既空間, 但就不是要以此來羞辱佢地
作者: GuGu    時間: 08-9-24 10:09

Scooter,

Did you ask your son why the teacher punish him?

原帖由 Scooter 於 08-9-24 09:33 發表
是!
在班上罰企、無小息併罰企是循循善誘的方法嗎? 與主流學校有可分別!有點失望!循循善誘的方法是怎樣的?

作者: musemuse    時間: 08-9-24 10:45

我都聽我囝囝講過有同學被罰企及冇得上小息, 我覺得如果罰企時間大約5分鐘或以內係OK既, 俾小朋友知道有獎有罰的道理, 我都知老師好喜歡比貼紙鼓勵小朋友, (題外話: 我囝囝好緊張手冊上的貼紙, 有時唔知點解甩左會唔開心)

如果係成個小息都被罰, 令到小朋友冇得上廁所或休息一下, 我覺得就唔係太好, 你可以同老師了解一下你小朋友被罰的原因及經過先. 多d同老師溝通, 因為有時小朋友講野未必可以盡信... 我係話我個仔, 因佢成日亂up...  

原帖由 Scooter 於 08-9-24 09:33 發表
是!

作者: musemuse    時間: 08-9-24 10:51

會唔會聽日要罰番? (just kidding)

By the way, 點解放學唔俾講說話??

原帖由 Hello-Hi 於 08-9-24 09:56 發表
Have any of your kids being punished in class?  >> 小兒昨天放學都因講說話而被老師罰,原定要在今天小息罰企的。

作者: Hello-Hi    時間: 08-9-24 11:39

點解放學唔俾講說話?? >>> o, 我講得不清楚......應該是排隊放學時在班房講野 (我不肯定是和同學傾計定自己講野 !?)

會唔會聽日要罰番? >>> 感覺上小兒無因要罰不開心,但好慚愧做錯的事,所以一放有主動說要被罰,不過起先不太願意說原因。
作者: Scooter    時間: 08-9-24 17:14     標題: 懲罰是沒有問題的!

不合宜的行為是要處理的,但罰企和沒有小息是一種消極處理手法,孩子只會學習到在權威下出現自律的行為,這是學校的理念嗎?孩子從中學習到甚麼?孩子又是否知道該如何改正過來?還有小一學生是需要時間適應的,老師們知道嗎?
作者: phchan    時間: 08-9-24 21:55

剛剛問了囝囝,原來罰企是很多時發生的,(因他之前沒提過),他說很多同學仔都試過被罰企,跟住就數一串同學仔的名字,當然包括他自己啦。

問他被罰企覺得怎樣,他說自己唔乖所以被罰囉,他說只要企好D,好快就唔洗企,但企得唔好,就要企耐D,所以他會企得好好。(睇吓佢幾有經驗)  

雖然囝囝從沒提過罰企的事,但他毎天回來,就會佷興奮地告訴我,他今天因為乖而得到貼紙的數目,上星期,他所得的貼已超過10張,所以老師送給他一份小禮物。

看來,老師是有獎有罰的,如果對於老師處罰的方式有意見,不妨直接聯絡老師了解一下吧。

請容許我分享多一個經驗,(可能因為我囝囝較活潑,所以經驗多些)。囝囝試過唔乖,老師告訴他可以幫他,方法是用一面黑白鏡,先照著他,然後很快收起,說是把唔乖的囝囝已經收起了,剩下是乖的他,囝囝很喜歡,一回家便告訴我們,我很高興,因為老師嘗試用不同的方法幫他。
作者: ausansan    時間: 08-9-25 13:19

Hello all,

My girl is in 1B, Wai Sum.  She has the experience of being punished.  As far as I heard, the punishment "Standing" does not last for a long time.  She told me that she just stood for a while and then teacher let her go and enjoy her rest time.  Afterall, she has no negative feeling and it is fine with me.  Indeed, more important is to make sure she knows what she should behave.

Sum Sum Mum
作者: Scooter    時間: 08-9-25 15:26     標題: 懲罰是沒有問題的!

有足夠的指引、有足夠的警戒、有足夠的教導、然後再配合有建設性的處罰是會協助我們培養好小孩的。
我一直沒有反對懲罰,只是我不贊同唔乖的標準和出現唔乖行為至受罰的過程,以及同學抄下孩子的號數後,老師不經了解便懲罰和沒意義的懲罰。暫時未能接受優才的老師會這樣!你們知不知到這班乖同唔乖的定義是甚麼?如何有獎?如何會受罰?不防問問你的孩子。
作者: NeoMom    時間: 08-9-25 15:39

原帖由 Scooter 於 08-9-25 15:26 發表
有足夠的指引、有足夠的警戒、有足夠的教導、然後再配合有建設性的處罰是會協助我們培養好小孩的。
我一直沒有反對懲罰,只是我不贊同唔乖的標準和出現唔乖行為至受罰的過程,以及同學抄下孩子的號數後,老師不經了解便懲 ...

care to elaborate more? do you mean the teacher appoints some students as "police" to watch over the other students in class? If that's the case, seems horrible indeed!
作者: musemuse    時間: 08-9-25 15:40

我今晚先問到囝囝, 但我擔心佢都係講一半唔講一半, 因為近日佢都唔係太多同我分享學校的事... (掛住玩)

關於:
1. 老師如何定義"唔乖的標準"?
2. 出現唔乖行為至受罰的過程?
3. 你們知不知到這班乖同唔乖的定義 - "這班"是否指1B?
4. 如何有獎?
5. 如何會受罰?

你可否先和我們分享? 說到底, 我地都係想了解多點孩子的學校生活, 不是想引起什麼爭論, thanks!!

*另外多謝ausansan 及phchan 的分享! 我今晚要問囝囝佢有冇被罰過企同埋原因、過程 (如果佢願意講的話).

原帖由 Scooter 於 08-9-25 15:26 發表
我一直沒有反對懲罰,只是我不贊同唔乖的標準和出現唔乖行為至受罰的過程,以及同學抄下孩子的號數後,老師不經了解便懲 ...

作者: phchan    時間: 08-9-25 15:55

請不要恐慌,先多了解了解吧!

我囝囝有告訴過我老師是有委派一位同學仔協助紀錄那一個小朋友唔乖的,(在家長日當天,老師也有提及這位協助她的小朋友)。但是否如Scooter所說只寫下號碼不問因由便罰,我實在有保留,至少我囝囝毎次均知道自己錯什麼,怎樣是乖,怎樣是唔乖。
作者: Hello-Hi    時間: 08-9-25 16:35

上星期五家長會時班主任對我說,1B班星期1無功課堂,所以小組組長會抄下寫好手冊的組員學號,第二日可取得貼紙貼在手冊上。星期2-5功課堂就即時派貼紙。

而小兒被罰的原因,最先他是答我不知道的。我問左幾次,我話無理由不知道,他才說出來。

Scooter > 我都不是要爭論,只是說出所知,有好多事情,我真係不知道的,所以我上網就是想知多D,希望可以互相幫助。
作者: GuGu    時間: 08-9-25 17:02

My son is one of the group leader, he told me that Ms Yeung gave him a small note book (hello kitty cover) for marking down Good student's class number, then the good student will receive a sticker from Ms Yeung.  

This is only my son's group method but not sure other group.

By the way, Scooter, did you attend last Friday Parent's night?

作者: ausansan    時間: 08-9-25 17:34

I understanding the concern about the judgement of right or wrong behaviour.  Sometimes, I myself have the same question.

Actually, I have long heard from my daughter that both students with good and no good behaviour will be jotted down by different leaders in the class.  

Whenever the leaders jot down another classmates's class no. because of no good behaviour, the leaders need to show the note book to these classmates and they have to lay down on their desk quietly.  Then, the leaders will deleted their no. from the note book.  My daughter had been jotted down for several times and finally, the leaders deleted her from the list.

May be we can also go home and double with our child again tonight.  So far, I have no worries because my girl is so happy with her school life.

作者: NeoMom    時間: 08-9-25 17:44

講到尾最緊要都係溝通, 學校如果知道多d小朋友在家的教導方式, 而家長對小朋友在學校的情況有更深入既了解, 相信可以得出一個好的方法去幫助小朋友

其實莫講話學校同家長, 就算兩公婆都有時會為點樣教小朋友而有不同意見

作者: edea    時間: 08-9-25 17:53

原帖由 Scooter 於 08-9-24 17:14 發表
不合宜的行為是要處理的,但罰企和沒有小息是一種消極處理手法,孩子只會學習到在權威下出現自律的行為,這是學校的理念嗎?孩子從中學習到甚麼?孩子又是否知道該如何改正過來?還有小一學生是需要時間適應的,老師們知道嗎? ...

我想請問你有沒有和老師或主任了解過整件事?

我相信老師充分了解小一需要適應期, 而每天早上我都見主任老師對小朋友很友善. 遇到問題, 何不和主任老師溝通一下,避免有什麼誤會. 為人父母都緊張疼惜自己子女, 但面對問題時保持冷靜和客觀也是很重要的.
作者: Bluecat    時間: 08-9-25 20:03

原帖由 ausansan 於 08-9-25 17:34 發表
I understanding the concern about the judgement of right or wrong behaviour.  Sometimes, I myself have the same question.

Actually, I have long heard from my daughter that both students with good and ...

Hi wai sum mama
口供完全一致ah!!!

All 1B mama
我都分享下la!
囝囝之前都試過被罰企2/3次但他冇任何hard feeling!!
因佢都知組/班長其實俾左機會佢但都唔合作,老師邀請佢暫時離開坐位企下冷靜一下亦合理!!!
佢亦好緊張會為左stickers and 小禮物而努力做好D!

如果19/9有出席家長會應該感受到楊老師係好有愛心好有計仔應付學生的老師ah!

囝囝話早兩日楊老師上完其他班PE 跟住小息,她告訴1B班好攰!大部份小朋友都擁去替她揼骨按摩又拎水果食物給她!

囝囝常常返來報告好多得意sweet sweet野ga!!!
佢好鍾意D老師~班主任好生動ga!囝囝話佢成日講野氹佢地開心,Mr.Leigh(個個小息都去找他玩仲叫佢Mr. Monkey,Mr. Ugly tim,冇大冇細),林主任唱歌好好聽,囝囝好鐘意上音樂堂,又勁鍾意普通話楊老師話佢D國語好好聽好溫柔ah!今日小息就去左找曹校長拎紫菜食!
日日都開開心心ga!!
作者: balltsang    時間: 08-9-25 20:25

Hi wai sum mama
又多一位1B班家長
=============================

我囝囝亦曾被罰,被罰的過程我是接受的;囝囝亦沒因此而有hard feeling及不喜歡罰他的老師。其實1B班班主任絕對是一位獎罰分明而又很得同學歡心的老師..

其他老師/主任都好nice,我認同edea所講,應與學校了解小孩子的情况,事件的原委,家長與學校互動才能解決問題!
作者: edea    時間: 08-9-25 20:33

原帖由 Bluecat 於 08-9-25 20:03 發表

Mr.Leigh(個個小息都去找他玩仲叫佢Mr. Monkey,Mr. Ugly tim,冇大冇細),林主任唱歌好好聽,囝囝好鐘意上音樂堂,又勁鍾意普通話楊老師話佢D國語好好聽好溫柔ah!今日小息就去左找曹校長拎紫菜食!
日日都開開心心ga!!

哈哈...兩位net teacher都好nice, 我個女今年由林主任教唱歌,又係話佢唱歌好好聽, 仲學佢唱高音添!

曹校長一定好多儲備, 個個都知搵曹校長一定好野食
作者: Bluecat    時間: 08-9-25 22:02

另一事例
之前陳主任同我傾過Trevor成日響學校跑,其他都做得好又好肯幫同學,但跑這回事卻多次提點仍經常犯!

我知道後亦加以提點跟他分析在課室,走廊,甚至草地跑周圍咁多同學好易發生意外......

幾日後放學遲遲都未見Trevor出來,很擔心入去禮堂原來Trevor心急見我(一話放得就第一個帶頭跑出來)老師就罰佢要最遲放!他跟我協議不會再犯規~跑!

家長會果晚陳主任同我傾左好耐了解Trevor在家情況,我們怎樣教導!
其實跑唔係大罪,但欠缺自制能力,屢勸不聽就要正視!

我係時侯想辦法幫他去銘記and自我控制~
我們協定了如果再犯便滿足他~要他早上6時起床到球場跑十個圈才回家換校服返學!

怎料星期一又犯,遲遲未出來,陳主任帶佢出來,佢已經想喊咁樣,陳主任冇鬧佢仍然係循循善誘,苦口婆心咁教導佢,但佢知自己衰要受罰令我失望!佢喊住攬實我say sorry!!!

星期二早上6點叫佢好合作即刻彈起身受罰~到公園開始跑左未夠一個圈就喊辛苦(按住心口話唔舒服喘晒氣!)其實囝囝個心有事係唔適宜跑/劇烈運動ga!我要佢照跑......跑完每一個圈就過來講感受......"知錯!""知唔應該響唔適當既場地and時間跑!""我唔會再犯""我會控制到自已"......佢真係辛苦......但都要再跑......跑左四個大圈度.....佢求我話真係跑唔到......Ok stop la!我真係好忍心!眼淚在心裡流!!

我要佢將這次受罰銘記於心同埋感受下自己真係唔適宜跑......個心真係會唔舒服!唔係冇人嗌停佢自己唔識停咪死!

so far Tue and today接佢放學主任都讚佢好乖!!
希望keep住la!家校合作!
縱容包庇只會另孩子變本加厲!

作者: edea    時間: 08-9-25 22:49     標題: 回覆 # 的文章

Trevor媽:

我睇到眼濕濕,Trevor每跑一個圈就道歉, 亦都感受到妳好用心教仔仔, Trevor好乖, 一定會努力改進, 佢好錫媽媽啊, 跑出黎係掛住媽媽, 錯左又內疚怕媽媽失望, 真係好感動。
作者: 靚咪媽    時間: 08-9-25 23:11

Bluecat,
(少少個人感受想向你說說吧 )

想像到你作為母親,為了改正Trevor 所作的付出,真係用心良苦. 聽見Trevor 的懲罰真令我心痛... 你做媽媽,相信不比我少. (他心臟不好下次改另一種懲罰吧!~希望無la )

看得出Trevor知道自己的錯誤在那裏,知錯勇於承認並道歉是很值得同學學習(讓我很感動). 話雖如此,你仍堅持履行懲罰的承諾,負起媽媽對子女的承擔,真令我佩服.

小孩子犯錯是平常事,"懂得知錯,學會改正"是成長過程必需學會的. 但小孩就是小孩,身邊需要有大人(家長/老師)適當的指導和引導,他們才能明白對與錯. 若Trevor不懂自己錯在那裏,相信無論老師罰唔罰企,罰幾多次企,他都不懂改正過來. 聽說小孩就是父母的一面鏡.   你教導有方,有空要過兩招給我.

我們作為家長的,希望大家在這裏都能互相勉勵,為子女一起努力吧!
作者: 中天英    時間: 08-9-26 01:38

Bluecat,

好感動。

見倒妳咁用心教仔, 咁堅持賞罰分明, 相信而家好多家長(當然包括我)都做唔倒。

原帖由 Bluecat 於 08-9-25 22:02 發表
另一事例
之前陳主任同我傾過Trevor成日響學校跑,其他都做得好又好肯幫同學,但跑這回事卻多次提點仍經常犯!

我知道後亦加以提點跟他分析在課室,走廊,甚至草地跑周圍咁多同學好易發生意外......

幾日後放學遲遲都未 ...

作者: Alfalfa    時間: 08-9-26 09:20

作者: Alfalfa    時間: 08-9-26 09:36

作者: edea    時間: 08-9-26 12:48

我很認同兩夫婦教小朋友也有齟齬,更何況家校之間, 也需要溝通.

有那個小朋友會從不做錯事呢, 大人也會錯, 更何況小朋友. 怎麼教, 怎樣罰, 跟學校感到不協調時何不提出, 相信雙方都是合理的人, 一定可以找出一個平衡點.
作者: musemuse    時間: 08-9-26 13:19

Bluecat, 我都被你既堅持而感動, 我都自問做唔到呀!
天氣咁熱, 空氣又唔係咁好, Trevor要小心身體呀!

多謝你同balltsang今朝打俾我… Ryan冇野呀, 我諗佢嘔是因為暈車浪去到學校接佢佢都幾精神, 本來佢仲想入課室同小朋友bye bye, 不過我話唔好阻住人上堂, 就冇入去了! 回家路上佢仲好多野講添… (原來佢都有被摘過名, 但冇罰過企喎!)

而家我地在家好悶呀. 佢只肯睇碟…. , 今個星期返得3日學仲要2日都有才華班.

原帖由 中天英 於 08-9-26 01:38 發表
Bluecat,

好感動。

見倒妳咁用心教仔, 咁堅持賞罰分明, 相信而家好多家長(當然包括我)都做唔倒。

作者: Bluecat    時間: 08-9-26 18:09

原帖由 musemuse 於 08-9-26 13:19 發表
Bluecat, 我都被你既堅持而感動, 我都自問做唔到呀!
天氣咁熱, 空氣又唔係咁好, Trevor要小心身體呀!

多謝你同balltsang今朝打俾我… Ryan冇野呀, 我諗佢嘔是因為暈車浪… 去到學校接佢佢都幾精神, 本來佢仲想入 ...

今朝好遲先返到學校就見Ryan悶悶的坐書包前,我問佢係咪唔開心???佢話唔舒服嘔好辛苦......我話打俾媽媽???
佢話好......楊老師見佢咁......摸佢頭仔有D熱就帶佢上去探熱!咁即係有冇燒?淨佢暈車浪點解都要走?
作者: Bluecat    時間: 08-9-26 18:57

多謝大家關心!!! 你地唔好以為我變態就得lah!
我平時都同佢玩到好癲,一齊V V嘩嘩,攬攬錫錫friend嚟ga!
但適當既時侯就要變身!

賞罰分明係因為我唔想囝囝以為自己做錯事扭下氹下冧下錫下我(佢强項)就過骨,冇事,冇後果,冇承擔!咁仲得了既 愛佢還愛佢!唔教害左佢!
可能你地果D乖冇咁勞心勞力~

教仔我要鬥智鬥力!軟硬兼施!見招拆招 !宜家D小朋友好醒,轉數快,樣樣野90個理由,好彩教學相長,我都進步不少仲有D計仔hahahahah

今日Trevor好開心被德育黃主任邀請和兩位學兄一起食lunch!!!相當回味 好期待再有下次tim!!!
期間分享强項及弱項科!我個仔"唔知醜ops:" /> "話自己畫畫,英文,數學,唱歌,普通話乜乜都叻!冇弱項wormouth:" /> !!!又出IQ題考主任同D哥哥仔! 成個過程好開心!!!
黃主任鼓勵囝囝讚佢主動,勇於嘗試同埋是一個守規矩既好孩子!
好開心响呢個時侯又多一個人令佢知道自己做得到!做得好!係有讚賞獲肯定!

另一件事
今日Trevor臨放學被同學搶左本書擾攘一輪搞到執唔切書包,老師冇派貼紙俾佢......佢覺得自己好委屈用手冊遮住喊 佢話好醜費事俾人知wor!!!
放學佢提出打俾老師解稺但找不到!我叫佢寫俾紙仔俾老師law!

才華班
phchan 原來Trevor同ph一齊上立體彩繪畫Monster 好盡慶好好玩!!!囝囝報料ph全日都好乖!
通常係同另一個小朋友一齊先郁手郁腳,尋日Trevor做佢地和士佬搞到被推倒地上

作者: 軍魁星    時間: 08-9-26 22:25

是!

個topic寫住B班, 依家睇返先知道有呢件事.

我問個阿女, 佢話A班有四個班長, 如果有小朋友調皮, 班長會通知老師, 不過佢自已就話未見過有同學因此而受罰.  B班既情況就唔清楚.  如果對學校的做法有疑問或者異意, 可以直接同班主任或者旺角校的兩位主任查詢, 反映, 根據過往經驗, 校方係非常樂意接受家長意見的.   希望你既問題盡快得到解決.
作者: musemuse    時間: 08-9-26 22:39

事緣係, 老師帶佢去校務處探熱後打俾我, 話佢有微燒, 叫我去接佢, 咁我咪即刻滾水淥腳由公司飛去接佢, 去到校務處的Staff說佢其實有燒, 97, 98度, 雖然我用手感覺唔到佢燒, 但既然都請左假, 黎左, 咪接佢走lor! 佢在MTR都有話: 咁咪上唔到立體彩繪lor, 我話係呀! 下星期啦.... 唉, 在家佢一路係咁問而家佢地上緊乜堂, 小息未, 幾時上才華班 etc etc....

其實, 佢真係只係暈車浪而嘔, 因為我後來才想起, 不是華氏100.4度才算發燒嗎?? (而且佢在家一路都冇燒過touch wood) 加上今朝都幾熱.. 點都好啦, 我都明學校一定係嚴謹D, 唔容許有病童在校. 不過如果再有咁既情形, 我真係冇咁多假請, 同埋驚boss唔like... 好驚呀, 希望佢醒目D 啦~

原帖由 Bluecat 於 08-9-26 18:09 發表

今朝好遲先返到學校就見Ryan悶悶的坐書包前,我問佢係咪唔開心???佢話唔舒服嘔好辛苦......我話打俾媽媽???
佢話好......楊老師見佢咁......摸佢頭仔有D熱就帶佢上去探熱!咁即係有冇燒?淨佢暈車浪點解都要走? ...

作者: musemuse    時間: 08-9-26 22:42

嘻嘻, 唔係話1A, 1C, 1D都歡迎嗎?? 話晒個topic都係我開 (係咪叫咩"樓主"??) 你得閒入黎支持下啦, 想聽下其他班既分享呀!!

原帖由 軍魁星 於 08-9-26 22:25 發表

個topic寫住B班, 依家睇返先知道有呢件事.

我問個阿女, 佢話A班有四個班長, 如果有小朋友調皮, 班長會通知老師, 不過佢自已就話未見過有同學因此而受罰.  B班既情況就唔清楚.  如果對學校的做法有疑問或者異意,  ...

作者: 軍魁星    時間: 08-9-26 22:48

原帖由 musemuse 於 08-9-26 22:39 發表
事緣係, 老師帶佢去校務處探熱後打俾我, 話佢有微燒, 叫我去接佢, 咁我咪即刻滾水淥腳由公司飛去接佢, 去到校務處的Staff說佢其實有燒, 97, 98度, 雖然我用手感覺唔到佢燒, 但既然都請左假, 黎左, 咪接佢走lor! 佢在 ...

97, 98 度應該唔算燒, 有時跑跳完都可能會啦, 可能學校真係敏感左d.  不過如果只係發低燒, 而唔係受傷, 唔需要飛過去既, 我試過由深圳返過來, 成三個鍾先到, 翠姐同阿仔係醫療室度等.  有時做緊野真係行唔開.
作者: musemuse    時間: 08-9-26 22:53

我所謂飛, 係飛快咁閃咋 (都唔等老細返, 只係話左俾HR聽屋企有事要走先) 我飛MTR都好近, 30分鐘內!

原帖由 軍魁星 於 08-9-26 22:48 發表

97, 98 度應該唔算燒, 有時跑跳完都可能會啦, 可能學校真係敏感左d.  不過如果只係發低燒, 而唔係受傷, 唔需要飛過去既, 我試過由深圳返過來, 成三個鍾先到, 翠姐同阿仔係醫療室度等.  有時做緊野真係行唔開. ...

作者: phchan    時間: 08-9-27 00:01

原來Ryan、Trevor同囝囝都係上立體彩繪,不過囝囝比較少講上堂的情況,只係講好鐘意上。   

今日黃主任打電話比我,告訴我囝囝乖左好多同學校如何幫囝囝適應,有D我都唔知,因囝囝冇講,但我真係好開心,因大家都好努力幫囝囝,亦願意比機會佢,當然囝囝都好努力去適應,我的感覺係我冇揀錯學校

Bluecat, 睇完你的分享,好感動,真要向你請教一下教小朋友的方法。
作者: musemuse    時間: 08-9-27 00:18

Ryan昨天的中文功課畫左你囝囝呀,仲寫佢最鍾意係玩玩具添, 不過佢寫錯左個第hei字, 好難寫耶...   

原帖由 phchan 於 08-9-27 00:01 發表
原來Ryan、Trevor同囝囝都係上立體彩繪,不過囝囝比較少講上堂的情況,只係講好鐘意上。   

今日黃主任打電話比我,告訴我囝囝乖左好多同學校如何幫囝囝適應,有D我都唔知,因囝囝冇講,但我真係好開心,因大家都好努力幫囝囝,亦願 ...

作者: 中天英    時間: 08-9-27 00:22

<< 囝囝試過唔乖,老師告訴他可以幫他,方法是用一面黑白鏡,先照著他,然後很快收起,說是把唔乖的囝囝已經收起了,剩下是乖的他,囝囝很喜歡,一回家便告訴我們,我很高興,因為老師嘗試用不同的方法 >>

服左優才D老師, 咁既方法都唸倒

唔怪得成班咁精靈、活潑既小朋友, 一上堂就咁專心聽老師講野。
作者: 靚咪媽    時間: 08-9-27 19:43

今朝睇到阿仔份中文功課,佢原來畫咗軍女,寫住最鍾意係唱歌.

原帖由 musemuse 於 08-9-27 00:18 發表
Ryan昨天的中文功課畫左你囝囝呀,仲寫佢最鍾意係玩玩具添, 不過佢寫錯左個第hei字, 好難寫耶...   

作者: 軍魁星    時間: 08-9-27 20:24

原帖由 靚咪媽 於 08-9-27 19:43 發表
今朝睇到阿仔份中文功課,佢原來畫咗軍女,寫住最鍾意係唱歌.

阿女近排鍾意唱歌, 初時唱校歌, 後來改校歌來唱, 教左佢校歌國歌唔可以改, 之後佢開始唱羅文既<<激光中>>, 佢唔唱我都唔記得左有呢隻歌.  依家仲改埋歌詞添.  

頭先問佢最鍾意邊個, 佢話最鍾意細佬個屁股.
作者: 靚咪媽    時間: 08-9-27 21:17

軍女好有潛質做創作歌手喎.

哈哈~令我想起'John神'廣告嗰個好有彈性的股.
這位家姐一定係幫細佬換片片換得多

原帖由 軍魁星 於 08-9-27 20:24 發表

阿女近排鍾意唱歌, 初時唱校歌, 後來改校歌來唱, 教左佢校歌國歌唔可以改, 之後佢開始唱羅文既, 佢唔唱我都唔記得左有呢隻歌.  依家仲改埋歌詞添.  

頭先問佢最鍾意邊個, 佢話最鍾意細佬個屁股. ; ...

作者: 軍魁星    時間: 08-9-28 19:14

原帖由 靚咪媽 於 08-9-27 21:17 發表
軍女好有潛質做創作歌手喎.

哈哈~令我想起'John神'廣告嗰個好有彈性的股.
這位家姐一定係幫細佬換片片換得多

聽日開始佢要戴眼鏡返學喇.
作者: 靚咪媽    時間: 08-9-28 23:10

好有老師feel呀
原帖由 軍魁星 於 08-9-28 19:14 發表

聽日開始佢要戴眼鏡返學喇.

作者: 軍魁星    時間: 08-9-28 23:35

原帖由 靚咪媽 於 08-9-28 23:10 發表
好有老師feel呀

呢幾張呢?

作者: musemuse    時間: 08-9-29 09:35

軍女戴左眼鏡真係大個女左. 你細仔一定好聽呢個老師話.
係呢, 星期六你影童軍, 唔記得請你幫我順手影下Ryan添! 唔知有冇一張半張影到佢? (哈, 不過你未必認得邊個係佢...) 你如果upload左d相, 可唔可以俾個album網址我呀?? Thanks!!

佢今日真係病左, 我請婆婆來睇住佢, 我懷住好擔心既心情返左工... 唉, 唔知係咪因為童軍個日一凍一熱呢? 佢係超大汗. 所以永遠都係一個髮型 -- 平頭裝!

原帖由 軍魁星 於 08-9-28 23:35 發表

呢幾張呢?

ht ...

作者: 靚咪媽    時間: 08-9-29 10:05

呢張好得意呀! 但都係大頭相那張有少女氣質D

hehe~望極都想像唔到軍女唱"激光中"個樣係點

原帖由 軍魁星 於 08-9-28 23:35 發表
呢幾張呢?

作者: 靚咪媽    時間: 08-9-29 10:09

今早見到軍女返到學校就與兩位女同學一齊研究眼鏡,其中一位都有戴. 跟住3個就一路玩火車龍,好開心. 睇嚟她很喜歡自己的新造型.
作者: 靚咪媽    時間: 08-9-29 10:15

musemuse,

你囝囝無事嘛,有無發燒? 小朋友小病是福. 讓他休息一下,別擔心!

近日天氣轉涼,早上及傍晚特別風大,各位小心注意. 秋天終於到了.

原帖由 musemuse 於 08-9-29 09:35 發表
係呢, 星期六你影童軍, 唔記得請你幫我順手影下Ryan添! 唔知有冇一張半張影到佢? (哈, 不過你未必認得邊個係佢...) 你如果upload左d相, 可唔可以俾個album網址 ...

作者: 軍魁星    時間: 08-9-29 10:24

原帖由 靚咪媽 於 08-9-29 10:09 發表
今早見到軍女返到學校就與兩位女同學一齊研究眼鏡,其中一位都有戴. 跟住3個就一路玩火車龍,好開心. 睇嚟她很喜歡自己的新造型.

哈哈, 我呢排都無返早會, 下次早d返去睇下先.
作者: 軍魁星    時間: 08-9-29 10:27

原帖由 musemuse 於 08-9-29 09:35 發表
係呢, 星期六你影童軍, 唔記得請你幫我順手影下Ryan添! 唔知有冇一張半張影到佢? (哈, 不過你未必認得邊個係佢...) 你如果upload左d相, 可唔可以俾個album網址 ...

童軍d相係呢度, 如果你唔記得左 password 請pm我.  無乜影到小童軍.

http://cliffordlee.smugmug.com/gallery/6075833_Zrpj8

呢排轉天氣真係要小心感冒.
作者: musemuse    時間: 08-9-29 10:33

我真係唔記得password, 唔該pm我, thanks!!

原帖由 軍魁星 於 08-9-29 10:27 發表

童軍d相係呢度, 如果你唔記得左 password 請pm我.  無乜影到小童軍.

http://cliffordlee.smugmug.com/gallery/6075833_Zrpj8

作者: musemuse    時間: 08-9-29 10:36

靚咪媽: 多謝關心, 佢100度左右. 是的, 秋天終於到了, 佢今朝仲流鼻血, 反而唔係流鼻水!

原帖由 靚咪媽 於 08-9-29 10:15 發表
musemuse,

你囝囝無事嘛,有無發燒? 小朋友小病是福. 讓他休息一下,別擔心!

近日天氣轉涼,早上及傍晚特別風大,各位小心注意. 秋天終於到了.

作者: musemuse    時間: 08-9-29 10:54

小童軍在操場排隊那張, 搵到我囝囝, 不過佢冇望鏡頭, 好明顯掛住傾偈!

原帖由 軍魁星 於 08-9-29 10:27 發表

作者: balltsang    時間: 08-9-29 13:05

musemuse
唔怪得今曰唔見ryan
希望佢快d好返
多點休息,保重:)

軍兄
可否比個passwod我入去8下.....雖然無我仔份
作者: summummum    時間: 08-9-29 13:59

軍兄
可否比個passwod我入去看呀.
作者: Hello-Hi    時間: 08-9-29 14:18

軍兄,

我都去8下.....^V^ 些些你。
作者: 軍魁星    時間: 08-9-29 22:29

原帖由 Hello-Hi 於 08-9-29 14:18 發表
軍兄,

我都去8下.....^V^ 些些你。

Sure, pls check pm all.
作者: Hello-Hi    時間: 08-9-30 09:58

軍兄,

thank you thank you。
制服和球場好襯色呀。原來都好多學生參加wor.
作者: 軍魁星    時間: 08-9-30 19:52

原帖由 Hello-Hi 於 08-9-30 09:58 發表
軍兄,

thank you thank you。
制服和球場好襯色呀。原來都好多學生參加wor.

著住套制服真係幾威水咖.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5