教育王國

標題: 08/09 Nursery 齊齊傾 [打印本頁]

作者: mermaidmom    時間: 08-9-11 13:04     標題: 08/09 Nursery 齊齊傾

各位N班媽咪你地好, 見Lower同Upper都有開topic傾得好開心, N班淨係得class specific嘅topic, 不如我地N班都開返個全級topic交流吓好唔好?  

大家知唔知呢個星期係咪要帶燈籠? 等校車時見有小朋友帶燈籠, 問呀囝又講到一舊舊 , 究竟係咪要帶呢??
作者: PoPoMom    時間: 08-9-11 14:17

hi, 你好!
我無聽到我個女講呀,又唔見有小朋友帶住喎,其他家長知唔知呀?
作者: Asu    時間: 08-9-11 18:20     標題: 好開心見妳開這topic

我其實好想接觸一下Nursery的家長,但我之前開了兩個topics,都是睇的人就多,覆的人少,我覺得它們好cool同自私.

妳們有冇覺得SC的老師關心學生的情度不足?尤其是中文班主任.

作者: counts01    時間: 08-9-11 21:09

點解你咁講呀??我囝囝老師都有寫便條畀我呀!可能剛剛開學,所以忙d...
作者: cheungoli    時間: 08-9-11 23:24

我諗唔駛帶掛,orientation果日好似聽班主任話SC無咩節日慶祝wor~

原帖由 mermaidmom 於 08-9-11 13:04 發表
各位N班媽咪你地好, 見Lower同Upper都有開topic傾得好開心, N班淨係得class specific嘅topic, 不如我地N班都開返個全級topic交流吓好唔好?  

大家知唔知呢個星期係咪要帶燈籠? 等校車時見有小朋友帶燈籠, ...

作者: PoPoMom    時間: 08-9-12 09:41

各位媽咪,你地班小朋友果班,一班有幾人呀?我個女係一班18人呀!
作者: Asu    時間: 08-9-12 11:43     標題: 回覆 # 的文章

是有過一張(d字寫到好像打風, 又中又英)

我見到小朋友咳得很厲害,老師都無幫他戴口罩.

我朋友個女放學後,條內褲發現有尿積.
作者: BabyScott    時間: 08-9-12 12:32

我仔仔班都有19人.  佢好鐘意返學bor.
作者: mermaidmom    時間: 08-9-12 13:11

通常如果唔係全校慶祝ge, 都唔會有通告架, 多數都係老師同小朋友講, 如果小朋友返屋企冇講而又冇帶ge,老師都唔會話ge, 所以如果大家報料老師講d mug, 甘就可以返去問下囝囝lor!

原帖由 cheungoli 於 08-9-11 23:24 發表
我諗唔駛帶掛,orientation果日好似聽班主任話SC無咩節日慶祝wor~

作者: mermaidmom    時間: 08-9-12 13:21

多謝你支持我開topic

之前冇留意你有問topic, 唔係都會去回應.
今年家長可能慢熱d啦, 又冇人帶頭, 所以一路冇統一ge topic, 我忍唔住開因為我呀囝返嚟mei都冇講呀! 我大囡果陣有時靠bk媽咪報料, 再返去引導呀囡講吓, 宜家阿囡k3搵小學又可以互相報料,  我覺得支援好緊要. 希望大家多d入嚟傾啦!

原帖由 Asu 於 08-9-11 18:20 發表
我其實好想接觸一下Nursery的家長,但我之前開了兩個topics,都是睇的人就多,覆的人少,我覺得它們好cool同自私.

妳們有冇覺得SC的老師關心學生的情度不足?尤其是中文班主任. ...

作者: belle    時間: 08-9-12 14:20

作者: Mirth    時間: 08-9-12 14:25

我個女坐school bus返學的...
等車時見到有其他小朋友(Lower class)帶燈籠...咁問阿女老師有沒有話今天要帶燈籠返學校? 佢話無...咁算啦...可能有些班要帶/有些不用帶?!
作者: PoPoMom    時間: 08-9-12 14:33

hi mermaidmom,

我搭地鐵有見到高班小朋友帶燈籠呀,但同佢同校車的小朋友又無帶喎!

我個女星期一話我知畫圖,畫燈籠呀,星期二到四都係話畫自己個樣,想問吓你地小朋友係咪咁講呢?

仲有昨晚佢有提過話有功課,但書包又唔多覺呀,大家知唔知呀?唔知佢係講笑定係真.
作者: 小皇帝    時間: 08-9-12 15:14

Hello 各位, 希望你們會歡迎我加入. 我個女都係Nursery (N purple). 其實我有留意有媽咪出 post, 但因為唔同班, 所以無回應.

燈籠問題, 我見同一校車站的媽咪有提過 (她的女兒是Lower班), 但小朋友就無同我提, 網上通告亦無提, 但今天都放了一個紙的(可摺的)在她書包內以防萬一.

我係一個在職媽咪, 可能常有錯漏, 請各位媽咪提點.
作者: BabyScott    時間: 08-9-12 15:50

係呀!  今日都見高年級同學仔有帶燈籠, 但n班同學仔就冇.  明早我地有學校講座, 咁就會知多d啦.
作者: cheungoli    時間: 08-9-12 16:39

死啦,我果仔傻吓傻吓,今日要帶紅色嘢返學校又無講,第日都唔知會miss幾多嘢,真係要上嚟睇多d先得lar。

PoPoMom,
我記得班主任話10月先有功課wor,而家應該未有掛~

原帖由 mermaidmom 於 08-9-12 13:11 發表
通常如果唔係全校慶祝ge, 都唔會有通告架, 多數都係老師同小朋友講, 如果小朋友返屋企冇講而又冇帶ge,老師都唔會話ge, 所以如果大家報料老師講d mug, 甘就可以返去問下囝囝lor!

...

作者: Asu    時間: 08-9-12 18:12     標題: 義工通告

你們參加嗎?如有,大家可見面.
作者: shiro!    時間: 08-9-12 23:08

hihi大家好,我日日都有過黎st cath到遊,不過都冇一個topic o岩入,等左好耐都冇阿女果班
作者: JessicaSze    時間: 08-9-13 21:20     標題: 義工小組

我會參加義工呀,不過我係working mom,所以只係參加少少,例如做教材咁。我個仔讀ND班,希望有機會同大家見面。
作者: counts01    時間: 08-9-13 23:16

我都想做架, 但係自己又要番學同番工, 都係幫唔到手架啦...
作者: waiwai_mom    時間: 08-9-16 23:19

Dear all moms,

My girl is in NAP class. I'll enroll in the volunteer program like publication/ newsletter production and teaching aids production and art & display. Hope will meet all of you soon.
作者: mermaidmom    時間: 08-9-17 01:34

大家小朋友有冇講呢個星期帶d咩?
我呀囝又係咩都唔講...
作者: wasabi-cat    時間: 08-9-17 09:07

大家好,我初嚟報到,我個女係 N Pansy 班架。

mermaidmom, 今個 wk 應該係帶 circle 既野返學校丫,上個星期六學校個 seminar 都有講過,另外,我見阿女張通告個 4 wk plan 都有寫呢 2 個 wk 係教 circle 丫...
作者: tanganastasia    時間: 08-9-17 11:42

我囡囡ANA, N STAR class,佢好中意中文老師,會成日提,英文老師好少題。
佢都話呢個星期係帶'circle'喎。

我想問你地小朋友放學有無係校車訓, Ana幾乎日日放學都係校車訓,結果返屋企唔係好肯訓,要攪好奈先訓倒,以前好快訓著。我堅持要佢訓晏覺因為佢晚上訓得少,校車訓得幾個字實在唔夠。
作者: 小皇帝    時間: 08-9-17 12:59

各位媽咪, 我想問一問, 圓形物件應該係星期幾帶返學校??
作者: 晶晶媽媽    時間: 08-9-17 13:04

Hello!!大家好呀!終於比我等到阿女果級的topic啦

我個女係n4班,佢返到屋企時好多野都無講呀.
好似上個星期佢玩完燈籠就同我講話老師叫帶返學校,但佢唔記得同我講喎!!真係比佢激死!
作者: mermaidmom    時間: 08-9-17 14:00

wasabi-cat,

Thanks. It may be a good hint to look at the 4-wk plan.  I was too lazy and did not do any revision with my son!

小皇帝,

You may bring it any time during the week.

tanganastasia,

My son also sleeps on the school bus.  His sleeping pattern was very disturbed and we are still making adjustment.  It's quite a headache!
作者: PoPoMom    時間: 08-9-17 14:49

tanganastasia & mermaidmom,

我呀囡又係天天在保姆車訓覺,仲係訓到好冧果種,返到家都仲訓唔醒架!佢的作息時間都係仲未定,仲係要時間去適應呀!
作者: Chowsf    時間: 08-9-17 16:02

Dear All,

我個女讀N Daisy
作者: MrsCLee    時間: 08-9-17 16:39

HIHI, 我個仔係 n purple
作者: 小皇帝    時間: 08-9-17 17:34

mermaidmom,

Thanks.

MrsCLee,

My girl is also in N Nurple. If so, I think I may meet you before during the two orientation days.
作者: waiwai_mom    時間: 08-9-17 18:01

Hi Ana's mom.

This is Audrey's mom. At last we meet here!

I totally agree with U. Sleeping pattern is totally disrupted. 簡直係大災難,點搞都唔訓。好多時五點半六點就扭訓,激死,完全冇計搞唔掂。夜晚又夜訓,冇十點半訓唔倒,朝早又點搞都唔起身,總之慘!

原帖由 tanganastasia 於 08-9-17 11:42 發表
我囡囡ANA, N STAR class,佢好中意中文老師,會成日提,英文老師好少題。
佢都話呢個星期係帶'circle'喎。

我想問你地小朋友放學有無係校車訓, Ana幾乎日日放學都係校車訓,結果返屋企唔係好肯訓,要攪好奈先訓倒,以前 ...

作者: MrsCLee    時間: 08-9-18 16:07

阿仔都係日日係車瞓, 返到屋企就醒, e+日日十點零瞓, 朝早八點幾有時九點幾起身
作者: cheungoli    時間: 08-9-18 17:39

Hi Ana's mom,
你講的中文老師係咪Miss LEE定係另一個呀,Ana搭school bus 要幾耐呀,你有無諗過比佢搭媬姆車呀
作者: viviyu    時間: 08-9-18 22:26

各位媽咪,你們好。

我的囡囡是 N Pear 班的。
請多多指教。
作者: QutieBaby    時間: 08-9-19 00:44

大家好!
好開心見到呢個topic呀!以後大家可以係度交流喇!
我囡囡讀NB班,唔知有無同班同學呢?
我都係日日問阿女老師有無叫你帶咩返學,佢先至答我咋!
唔問都唔講!
上星期就帶左RED o既野,今個星期就帶circle o既野,
我想問下帶左返學校o既野會唔會俾返我地o架?
因為上星期帶左件red o既野,到而家都無攞返o黎呀!

ie媽,好開心係呢度見到你呀!你囝囝係咪羅福道o個間呀?
作者: cheungoli    時間: 08-9-19 09:17

Hello你好,我係N-star班的,我問過班主任話星期五會比返d嘢我地,上星期我個仔無帶,所以唔知帶了果d有無比返呢,你問開班主任其他事的時候問吓啦

原帖由 QutieBaby 於 08-9-19 00:44 發表
大家好!
唔問都唔講!
上星期就帶左RED o既野,今個星期就帶circle o既野,
我 ...

作者: 小皇帝    時間: 08-9-19 12:57

QuiteBaby,

你個女都好, 你問帶什麼, 她答你. 我的小皇帝竟回答我, "無野帶." 激死.

原帖由 QutieBaby 於 08-9-19 00:44 發表
大家好!
唔問都唔講!
我 ...

作者: MrsCLee    時間: 08-9-19 14:58

qutiebaby, 好耐無見啦, ivan 係羅福道 ar, 下午班

我星期二問阿仔有無野要帶返學校, 佢話帶提子 (因為個日帶左提子做 tea)

尋日再問佢, 佢話帶士多啤梨 (又係 tea), 真係俾佢激 c, 我再問, 係咪要帶三角型既野 ar, 答我士多啤梨, 我再問, 係咪紅色呀, 又答士多啤梨

放棄, 尤佢無野帶啦

作者: MrsCLee    時間: 08-9-19 15:01

唔記得答 tim, 上次聽 miss 講, 所有拎番去既野都要貼 label, 會比番佢地拎番屋企架

原帖由 QutieBaby 於 08-9-19 12:44 AM 發表
大家好!
唔問都唔講!
我 ...

作者: MrsCLee    時間: 08-9-19 15:03

hi, 小皇帝, orientation 我只係 attend 左星期四, 阿仔星期五病左, 我地無返呀

你係 a 定 b group ? 阿仔係 a ar.

原帖由 小皇帝 於 08-9-17 05:34 PM 發表
mermaidmom,

Thanks.

MrsCLee,

My girl is also in N Nurple. If so, I think I may meet you before during the two orientation days.

作者: jumpyjelly    時間: 08-9-19 15:42

Hi 各位mama好! 我個女叫Claudia,讀N5.
作者: wko1029    時間: 08-9-19 17:49

hi, 我係初嚟報到....我有個問題想請教你地呀....

我想俾亞女讀SC, 亞女將會於2010年讀k1, 因為我想亞女兩歲讀n1, 因為SC冇兩歲班, 所以會報其他幼稚園讀n1.....想問吓你地小朋友之前有冇讀n1? 讀邊間? 因為我驚SC只收某些幼稚園嘅n1學生.....thanks.
作者: JessicaSze    時間: 08-9-19 21:28

剛剛收到通告,知道學校準備開Science workshop,不過時間剛剛同阿仔原先的英文playgroup 撞時間,但係仔仔返st cat開心過返playgroup 。真難選擇,有無人知道Science workshop好唔好,成效怎樣呢?
作者: viviyu    時間: 08-9-19 22:27

我也看到通告了。
剛剛上了Science workshop的網頁看,
發覺原來有 Team 1(9堂)和 Team 2 (13堂) 2部份。
雖不知為何沒有 K2的課程,
但我想我會為我囡囡報讀吧,
因她最喜歡問 "呢個係咩嚟家"....
我想她會喜歡這課程的。

不過通告寫明人數過多時要抽籤,
就算報了名也不保證一定讀到吧??
作者: viviyu    時間: 08-9-19 22:42

各位媽咪,

請問有沒有人知道K1共有多少班?
我的女兒是 N Pear (雅息士道校)的,
我知道有其他類似的班別名稱如 N Star等。
但我見到還有如  NB ? N5? 等的,
是簡稱還是班名嗎?

作者: greatli    時間: 08-9-20 00:57

唔好意思, 我在SC的網站內找不到Nursery 班的資料.. 我囡囡1.5歲, 我想找找一些給她明年讀的N 班資料...

可否有高人指點一下?
作者: 小皇帝    時間: 08-9-22 10:59

MrsCLee,

我阿女係group b. 他們是同班不同組, 可能遲些, 他們會彼此認識. :)

原帖由 MrsCLee 於 08-9-19 15:03 發表
hi, 小皇帝, orientation 我只係 attend 左星期四, 阿仔星期五病左, 我地無返呀

你係 a 定 b group ? 阿仔係 a ar.

作者: wasabi-cat    時間: 08-9-22 12:15

viviyu,

NB 同 N5 個 d 唔係簡稱,係羅福道個邊 d 班名嚟架.

essex campus 就多數用 fruit, flowers' name etc 做班名.
作者: 小皇帝    時間: 08-9-22 12:22

JessicaSze,

我都有同一個問題, 星期六早上已安排了她參加其他活動(畫畫), 因為阿女係下午班, 所以只有星期六才有課外活動, 而且是和她的朋友仔一齊, 一直都畫得很好很開心, 所以都不知道應該點???

原帖由 JessicaSze 於 08-9-19 21:28 發表
剛剛收到通告,知道學校準備開Science workshop,不過時間剛剛同阿仔原先的英文playgroup 撞時間,但係仔仔返st cat開心過返playgroup 。真難選擇,有無人知道Science workshop好唔好,成效怎樣呢? ...

作者: mermaidmom    時間: 08-9-22 13:52

science workshop 要自己接送真係好遠呀, 而且好貴...
之前sc有攪過english drama workshop口裨麻麻, 上完一期之後又再開延續course, 都係好貴, 唔知science workshop會唔會都係甘呢?

原帖由 小皇帝 於 08-9-22 12:22 發表
JessicaSze,

我都有同一個問題, 星期六早上已安排了她參加其他活動(畫畫), 因為阿女係下午班, 所以只有星期六才有課外活動, 而且是和她的朋友仔一齊, 一直都畫得很好很開心, 所以都不知道應該點???

...

作者: MrsCLee    時間: 08-9-22 16:01

我都報左, 因為我本身無為阿仔報任何興趣班, 不過, 收唔收都無所謂, 咁細個, 都係玩多

不過書就無買 LA, 太貴, EXCHANGE RATE 用 11計
作者: mermaidmom    時間: 08-9-24 11:45

又唔洗返學, 呀囝喺屋企搗蛋喇!!

大家有咩節目可以安排比小朋友? 佢地唔洗返學, 但係我地耍返工....
作者: minikoala    時間: 08-9-24 12:01

哈哈哈,阿仔咁好精力丫....

我個女就同個工人玩,尋日麻麻就帶左阿女上佢屋企玩咋....

屋企活動,都係不外乎玩玩具、讀圖書、睇 vcd/dvd、填下色、玩下泥膠等等....

原帖由 mermaidmom 於 08-9-24 11:45 發表
又唔洗返學, 呀囝喺屋企搗蛋喇!!

大家有咩節目可以安排比小朋友? 佢地唔洗返學, 但係我地耍返工....

作者: MrsCLee    時間: 08-9-24 15:31

係屋企真係頭痛, 拆屋咁濟

係咪個個 mami 都開始比阿仔返興趣班 ?
作者: QutieBaby    時間: 08-9-24 21:09

原帖由 viviyu 於 08-9-19 22:42 發表
各位媽咪,

請問有沒有人知道K1共有多少班?
我的女兒是 N Pear (雅息士道校)的,
我知道有其他類似的班別名稱如 N Star等。
但我見到還有如  NB ? N5? 等的,
是簡稱還是班名嗎? ...

其實呢個問題我都好想知,我個女係NB,但有D就NSTAR,NGREEN...好似好亂咁!究竟有幾多班呢?
作者: QutieBaby    時間: 08-9-24 21:14

星期六o既science workshop 都係撞正阿女o既興趣班,
所以都無得參與!
mrsclee, 你不妨考慮俾你囝囝上d音樂班或者畫班,相信大部份小朋友都有興趣o既!
作者: viviyu    時間: 08-9-25 00:37

wasabi-cat,

謝謝你告訴我。
原來那些是班名....班別那麼多,
難怪用水果和花朵的名字也不夠用。

原帖由 wasabi-cat 於 08-9-22 12:15 發表
viviyu,

NB 同 N5 個 d 唔係簡稱,係羅福道個邊 d 班名嚟架.

essex campus 就多數用 fruit, flowers' name etc 做班名.

作者: wasabi-cat    時間: 08-9-25 09:08

我都有比個女上 music playgroup,但就無撞 science workshop 既時間,所以都可以報下,抽到就參加 lor...

大家如果想比小朋友參加 d playgroup, 最緊要留意下會唔會有 d 班係要預先輪候,因為少則排幾個月,多則可能以年計架.
作者: mermaidmom    時間: 08-9-25 09:59

你就好啦係NB, miss pong同miss anna係very good老師, 我呀囡第一年都係比佢地教, 之後就一年比一年.... 宜家阿囝連第一年都冇甘好彩呀!!!:;pppp:

原帖由 QutieBaby 於 08-9-24 21:09 發表

其實呢個問題我都好想知,我個女係NB,但有D就NSTAR,NGREEN...好似好亂咁!究竟有幾多班呢?

作者: QutieBaby    時間: 08-9-26 00:18

原帖由 mermaidmom 於 08-9-25 09:59 發表
你就好啦係NB, miss pong同miss anna係very good老師, 我呀囡第一年都係比佢地教, 之後就一年比一年.... 宜家阿囝連第一年都冇甘好彩呀!!!:;pppp:

mermaidmom,
原來你囡囡以前都係nb,不過外籍老師今年唔係miss anna,係miss evelyn喇!
Miss Pong好唔好就未知,因為暫時都仲係無乜溝通,返學咁耐都係搵過佢一次,佢都只係大致話阿囡無乜問題,就無其他野講喇!:-|
作者: sherisecheung    時間: 08-9-28 03:22     標題: 報到

我囡囡Sherise都係 nursery, N6P pm class at Norfolk Road
Class Teacher 係 張老師 and Miss Erin
Nice to meet you all.

Mandy
作者: vincy1015    時間: 08-9-28 11:01

作者: vincy1015    時間: 08-9-28 11:09

作者: mermaidmom    時間: 08-9-29 10:13

我個囡係度讀upper班, 囝囝宜家讀nursery, 呀囝係細囝, 12月ge, interview是未識講野冇出聲都收咗, 不過知道有其他小朋友有sibling係度讀唔收, 但'ngai'咗之後都收番, 唔洗担心, 比心機啦!

原帖由 vincy1015 於 08-9-28 11:09 發表
大家好! 好開心知道有呢度!! 得閒大家多d入來傾吓啦!
我囝囝係N Peach(下午班), 希望囡囡都可以入埋同一間啦, 唔係就麻煩了, 有無兄弟姐妹都係呢度返架? 我就啱啱收到報名表, 我囡係細b, 好驚佢難考d, 請大家俾d意見 ...

作者: MrsCLee    時間: 08-9-29 16:32

vincy1015, 好 arm wor, 我地唔止同一屋苑,我細仔都係今年考呢

作者: LovelyBB06    時間: 08-9-30 13:26

各位SC上午班學生的家長, 在申請入學表上有一項是問如果上午班full晒, 會否考慮下午班, 請問你們當年在申請表上是填會or否? 我驚填了"會", 如果亞b又pass左,他們便會安排讀下午班. 我今日要寄回申請表了, 請指教, 謝謝!
作者: priscillachanhk    時間: 08-9-30 14:59

呀!
我舊年就係填“會”, 佢就收阿仔讀下午班啦!

原帖由 LovelyBB06 於 08-9-30 13:26 發表
各位SC上午班學生的家長, 在申請入學表上有一項是問如果上午班full晒, 會否考慮下午班, 請問你們當年在申請表上是填會or否? 我驚填了"會", 如果亞b又pass左,他們便會安排讀下午班. 我今日要寄回申請表了, 請指教, 謝 ...

作者: PoPoMom    時間: 08-9-30 16:05

hi, 我係填否的,現在我個囡係讀上午班!
作者: shiro!    時間: 08-9-30 22:35

hi mandy,
小囡stephanie同sherise一班,
不過我個囡唔識pth所以進度好慢,
希望遲d好些啦:D
michelle
原帖由 sherisecheung 於 08-9-28 03:22 發表
我囡囡Sherise都係 nursery, N6P pm class at Norfolk Road
Class Teacher 係 張老師 and Miss Erin
Nice to meet you all.

Mandy

作者: vincy1015    時間: 08-10-2 04:04

作者: vincy1015    時間: 08-10-2 04:07

作者: MrsCLee    時間: 08-10-2 13:20

細仔曳過哥哥好多, 我都幾擔心
作者: Chowsf    時間: 08-10-2 13:40

Hello! 各位媽咪,

我囡囡讀N Daisy
作者: vincy1015    時間: 08-10-3 02:09

作者: sherisecheung    時間: 08-10-3 14:24     標題: 回覆 # 的文章

hello michelle,
好開心見倒你呀...
我個女都係完全唔識pth, 返到屋企問佢响學校發生乜事, 好似都成舊雲咁
你囡囡坐邊張枱呀? Sherise 坐 rabbit 枱呀

mandy
作者: MrsCLee    時間: 08-10-4 11:36

我陪左一日咋, 因為阿仔第2日發燒, 無返
咁應該見過面 la

原帖由 vincy1015 於 08-10-3 02:09 AM 發表

咁我地有無見過面呢 九月頭開學頭果兩日你有無陪亞囝返學, 有咪見過囉

作者: mermaidmom    時間: 08-10-5 20:09

大家知唔知下星期帶咩? 我囝返嚟從來唔自己講, 要問佢係咪帶xx佢先話係, 仲要帶咗番去又唔比老師, 真係激c!! 細囝真係水皮d...
作者: MrsCLee    時間: 08-10-6 09:49

我個仔一直都無帶, 我尤佢, 佢唔講, 我就唔俾佢帶

另外, 我想問有無 mami join 左 science workshop ? 我收到 notice, ivan 今個 week 開始啦

我見到 net 上有張 notice to lower class, 有秋季旅行呀, 好羨慕, 出年我一定會 join

原帖由 mermaidmom 於 08-10-5 08:09 PM 發表
大家知唔知下星期帶咩? 我囝返嚟從來唔自己講, 要問佢係咪帶xx佢先話係, 仲要帶咗番去又唔比老師, 真係激c!! 細囝真係水皮d...

作者: 小皇帝    時間: 08-10-6 12:00

MrsCLee,

真係好, Ivan參加咗, 我個小姐因為"撞"咗其他興趣班, 所以無報名, 記得遲D話比我地聽個coures點樣. Thank you.
作者: appleng    時間: 08-10-6 12:33

hi!咁多位媽咪
我囝囝讀N Green, 都join咗science workshop , 11:00am,唔知工人姐姐同妹妹可唔可以留在playground等夠鐘接放學呢?得75mins都唔知返唔返屋企好?

ps. 我填表的時候都選上下午班都得,結果好彩收咗上午的,以供參考。
作者: MrsCLee    時間: 08-10-6 13:46

我都想知, 我會自己湊, 不過有細佬一齊, 又係唔知去邊好.

appleng, 你有無 workshop 個 detail schedule ?
我好似唔見左張 notice

原帖由 appleng 於 08-10-6 12:33 PM 發表
hi!咁多位媽咪
我囝囝讀N Green, 都join咗science workshop , 11:00am,唔知工人姐姐同妹妹可唔可以留在playground等夠鐘接放學呢?得75mins都唔知返唔返屋企好?

ps. 我填表的時候都選上下午班都得,結果好彩收 ...

作者: wasabi-cat    時間: 08-10-6 14:40

MrsCLee,

我個女有 join science workshop 丫,係早個班。ivan 上邊班丫?

原帖由 MrsCLee 於 08-10-6 09:49 發表
我個仔一直都無帶, 我尤佢, 佢唔講, 我就唔俾佢帶

另外, 我想問有無 mami join 左 science workshop ? 我收到 notice, ivan 今個 week 開始啦

我見到 net 上有張 notice to lower class, 有秋季旅行呀, 好 ...

作者: MrsCLee    時間: 08-10-6 15:48

我係 11 點呀

原帖由 wasabi-cat 於 08-10-6 02:40 PM 發表
MrsCLee,

我個女有 join science workshop 丫,係早個班。ivan 上邊班丫?

作者: appleng    時間: 08-10-6 19:39

我第一堂都會自己湊,等我返屋企搵返張schedule再比你啦!
原帖由 MrsCLee 於 08-10-6 13:46 發表
我都想知, 我會自己湊, 不過有細佬一齊, 又係唔知去邊好.

appleng, 你有無 workshop 個 detail schedule ?
我好似唔見左張 notice

作者: shiro!    時間: 08-10-7 20:36

Mandy,
EE.....我個女都係RABBIT枱喎 ,佢近櫃果邊,
其實佢都係一舊雲,我只是聽到佢唱歌
Michellle
原帖由 sherisecheung 於 08-10-3 14:24 發表
好開心見倒你呀...
我個女都係完全唔識pth, 返到屋企問佢响學校發生乜事, 好似都成舊雲咁
你囡囡坐邊張枱呀? Sherise 坐 rabbit 枱呀

mandy

作者: mermaidmom    時間: 08-10-8 17:25

Up Up 先!
作者: shiro!    時間: 08-10-9 13:19

Mandy,
今日終於聽到阿女提到sherise個名啦 佢聲稱佢地係好朋友o黎架
作者: vincy1015    時間: 08-10-9 13:39

作者: MrsCLee    時間: 08-10-9 14:10

THANKS, appleng

Vincy, 係我啦, 不過阿仔第一日貼個塊係膠布黎架, 佢自己"抓"損左個額頭

原帖由 vincy1015 於 08-10-9 01:39 PM 發表

咁我知啦! 第一日你囝囝唔舒服, 貼住貼貼既!

作者: mermaidmom    時間: 08-10-10 10:42

老師話呢個星期帶square呀!
作者: MrsCLee    時間: 08-10-10 11:43

我個仔仲未識講呀

原帖由 mermaidmom 於 08-10-10 10:42 AM 發表
老師話呢個星期帶square呀!

作者: 小皇帝    時間: 08-10-10 18:13

原來帶正方形, 我問小姐, 小姐答我:"I don't know." 激死.
作者: sherisecheung    時間: 08-10-13 11:55     標題: Re:

我問我囡囡, 都仲係唔知咁咁....比佢睇你囡囡&囝囝既相, 佢就話係同學仔...
sherise 係望响櫃嗰邊, 咁咪應該坐你囡囡對面....sherise坐近門口(後面)張枱...

mandy

原帖由 shiro! 於 08-10-9 13:19 發表
Mandy,
今日終於聽到阿女提到sherise個名啦 佢聲稱佢地係好朋友o黎架

作者: MrsCLee    時間: 08-10-14 12:01

有無mami 知道 st cat 收幾多班英粵,幾多班英普呢 ?

原帖由 sherisecheung 於 08-10-13 11:55 AM 發表

我問我囡囡, 都仲係唔知咁咁....比佢睇你囡囡&囝囝既相, 佢就話係同學仔...
sherise 係望响櫃嗰邊, 咁咪應該坐你囡囡對面....sherise坐近門口(後面)張枱...

mandy

...

作者: 小皇帝    時間: 08-10-14 17:05

想問一問各位mami有關冬天校服問題, 學校遲些會唔會出通告提Nursery的家長幫小朋友買校服??定假設家長會 ”自動波”去買?? Thanks.
作者: mermaidmom    時間: 08-10-14 18:05

學校已出通告nov有需要可以穿, dec就全部換季, 但係要自己自動波去買!

原帖由 小皇帝 於 08-10-14 17:05 發表
想問一問各位mami有關冬天校服問題, 學校遲些會唔會出通告提Nursery的家長幫小朋友買校服??定假設家長會 ”自動波”去買?? Thanks.

作者: MrsCLee    時間: 08-10-15 10:28

網上通告 no. 35
有埋地址架

原帖由 mermaidmom 於 08-10-14 06:05 PM 發表
學校已出通告nov有需要可以穿, dec就全部換季, 但係要自己自動波去買!

作者: 小皇帝    時間: 08-10-15 10:57     標題: 回覆 # 的文章

唔該兩位mami, 真係要多D上網睇通告.
作者: mermaidmom    時間: 08-10-15 22:32

其實仲有一間叫做'大溢', 喺紅磡, d質地冇世光甘好, 不過就平好多, 學校以前都有登佢地個名, 不過後尾好似佢地唔肯加價同另外2間睇齊就冇再登, 但佢地都有喺學校門口派單張, 佢地有個website, 有興趣可以look look:
http://www.tai-yat.com/ty/index.html

原帖由 MrsCLee 於 08-10-15 10:28 發表
網上通告 no. 35
有埋地址架

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5