教育王國

標題: 2008年9月入學(旺角)家長請埋位 [打印本頁]

作者: Alanhoky    時間: 08-7-27 16:32     標題: 2008年9月入學(旺角)家長請埋位

小女 ( 何映頤) 3月出生  家住(坑口)

請大家互相登記列表,可作進一步認識.

作者: 軍魁星    時間: 08-7-27 18:36

軍女報到, 家住藍田.
作者: 靚咪媽    時間: 08-7-28 11:40

報到報到!
小兒哲瑜,4月出世,住牛池灣, 多多指教.
作者: edea    時間: 08-7-28 12:36

你地小朋友既名都咁好聽既!? 好文雅呀!

路人甲
作者: Bluecat    時間: 08-7-29 03:15

小兒(林仁傑),是六月出世的,家住屯門
報到報到!指教指教!
作者: summummum    時間: 08-7-29 23:07

報到報到!
小女曉琛,12月出世,住康怡, 多多指教
作者: 靚咪媽    時間: 08-7-30 09:57

為何稱呼自己做"路人甲"

你小朋友叫小墨魚,好cute,其實叫咩名呀?
原文章由 edea 於 08-7-28 12:36 發表
你地小朋友既名都咁好聽既!? 好文雅呀!

路人甲

作者: edea    時間: 08-7-30 21:12

原文章由 靚咪媽 於 08-7-30 09:57 發表
為何稱呼自己做"路人甲"

你小朋友叫小墨魚,好cute,其實叫咩名呀?

因為我個女已經唔係新入學,我入黎搭下訕o者
作者: phchan    時間: 08-7-30 21:41     標題: 回覆 #1 Alanhoky 的文章

HI, 大家好
小兒 柏羲,七月出世,住藍田

希望可在此交流一下學校的情況啦,
(因小兒比較論盡,經常甩甩漏漏 )
作者: un_gu    時間: 08-8-4 13:21

Hi, my son Gordon, living in Tiu Keng Leng
作者: 天青日    時間: 08-8-5 14:31

報到! 小兒大隻朗.

啱啱知道冇校車去德福, R頭中.........
作者: 靚咪媽    時間: 08-8-5 16:00

我個仔出世嗰時就大隻,家陣就普普通通size, 大隻朗你係咪做好多運動,食好多嘢呀,第時返學教吓我個仔可以嗎  

我家住牛池灣,都係無校車,我都未知點算好

原文章由 天青日 於 08-8-5 14:31 發表
報到! 小兒大隻朗.

啱啱知道冇校車去德福, R頭中.........

[ 本文章最後由 靚咪媽 於 08-8-5 16:02 編輯 ]
作者: 天青日    時間: 08-8-5 16:28

佢依家叫排骨朗至啱, 不過細時叫慣左....

我自己住調景嶺, 不過放學會要番左爺爺嫲嫲屋企(德福)先.  本來諗住坐校車唔洗兩老車來車往湊放學咁辛苦. 依家睇怕都冇計.
作者: Joyce-ma    時間: 08-8-6 17:40

大家好!小女, Joyce, 家住黃埔, 都係無校車.但校車公司話好似學校有可能安排其他保姆車??我嘗試致電學校, 負責的同事要星期三才放完假, 我會再問問詳情...

大家多多指教.

Joyce-ma

原文章由 靚咪媽 於 08-8-5 16:00 發表
我個仔出世嗰時就大隻,家陣就普普通通size, 大隻朗你係咪做好多運動,食好多嘢呀,第時返學教吓我個仔可以嗎  

我家住牛池灣,都係無校車,我都未知點算好

...

作者: 靚咪媽    時間: 08-8-7 09:56

我都諗緊可能要自己湊返學,再叫工人接放學...都幾煩.

原文章由 天青日 於 08-8-5 16:28 發表
佢依家叫排骨朗至啱, 不過細時叫慣左....

我自己住調景嶺, 不過放學會要番左爺爺嫲嫲屋企(德福)先.  本來諗住坐校車唔洗兩老車來車往湊放學咁辛苦. 依家睇怕都冇計. ...

作者: 靚咪媽    時間: 08-8-7 09:57

早兩天我都致電過學校,接聽嗰位先生說負責人做緊interview,叫我留低電話,會遲些覆我. 但是我還未收到電話回覆... 或者今日再打多次去學校問.

原文章由 Joyce-ma 於 08-8-6 17:40 發表
大家好!小女, Joyce, 家住黃埔, 都係無校車.但校車公司話好似學校有可能安排其他保姆車??我嘗試致電學校, 負責的同事要星期三才放完假, 我會再問問詳情...

大家多多指教.

Joyce-ma

...

作者: 芷鍛    時間: 08-8-10 23:45

小女芷鍛,住將軍澳,請各位多多指教.
作者: Bluecat    時間: 08-8-23 19:57

小兒Trevor 仁傑被編到1B班
你地呢??
作者: balltsang    時間: 08-8-23 21:24

1B Skye
作者: Bluecat    時間: 08-8-23 23:21

原帖由 balltsang 於 08-8-23 21:24 發表
1B Skye

Hi Hi
係同班同學ah!!!多多指教!
作者: musemuse    時間: 08-8-23 23:41

Hello 各位優才新生家長, 我遲左來報到, 做番少少野先... 以下係將你地提供的資料整左個列表, 方便大家參考. 如有錯漏, 請指正﹗

(1) Alanhoky 何映頤 (), 3, 坑口
(2) 軍魁星
軍女 (), 藍田
(3) 靚咪媽 小兒哲瑜 (), 4, 牛池灣
(4) Bluecat 林仁傑 (Trevor) (), 6, 屯門, 1B
(5) summummum 曉琛 (), 12, 康怡
(6) phchan 柏羲 (), 7, 藍田
(7) un_gu Gordon (), 調景嶺
(8) 天青日大隻朗 (), 調景嶺/德福
(9) Joyce-ma Joyce (), 黃埔
(10) 芷鍛 芷鍛 (), 將軍澳
(11) balltsang Skye (), 沙田, 1B
(12) musemuse Ryan (), 坑口, 1B
(13)
(14)
(15)
(16)
(17)
(18)

作者: musemuse    時間: 08-8-23 23:47

Hello Bluecat,

今日認識左妳, 真係開心, 我地1B班個班主任楊老師好好人呀, 我個仔回家路上係咁講佢! 阿仔仲帶我去有Thomas Train 那間房, 差d想摷d玩具出黎玩!

原帖由 Bluecat 於 08-8-23 19:57 發表
小兒Trevor 仁傑被編到1B班
你地呢??

作者: balltsang    時間: 08-8-23 23:50

原帖由 musemuse 於 08-8-23 23:41 發表
Hello 各位優才新生家長, 我遲左來報到, 做番少少野先... 以下係將你地提供的資料整左個列表, 方便大家參考. 如有錯漏, 請指正﹗

(1) Alanhoky 何映頤 (女), 3月, 坑口
(2) 軍魁星 軍女 (女), 藍田
(3) 靚咪媽 小 ...

Hi...我個係仔, 沙田

作者: musemuse    時間: 08-8-23 23:54

已更新skye的資料,thanks!

原帖由 balltsang 於 08-8-23 23:50 發表

Hi...我個係仔, 沙田

作者: 中天英    時間: 08-8-24 00:09

咁TKO果邊有冇份先?

原帖由 musemuse 於 08-8-23 23:41 發表

作者: musemuse    時間: 08-8-24 00:14

中生,點會唔預TKO果邊呀!

原帖由 中天英 於 08-8-24 00:09 發表
咁TKO果邊有冇份先?

作者: musemuse    時間: 08-8-24 00:20

2008年9月G1入學 (旺角)
(2) 軍魁星
軍女 (), 藍田
(3) 靚咪媽 小兒哲瑜 (), 4, 牛池灣
(4) Bluecat 林仁傑 (Trevor) (), 6, 屯門, 1B
(9) Joyce-ma Joyce (), 黃埔
(10) 芷鍛 芷鍛 (), 將軍澳
(11) balltsang Skye (), 沙田, 1B
(13)
(14)
(15)
(16)
(17)
(18)

2008年9月G1入學 (將軍澳)

(1) 中天英, 中中 (), 藍田, 1D
(2)
(3)

作者: 中天英    時間: 08-8-24 00:24

musemuse,

就係等你講呢句

我細仔叫  ....    中中   1D    家住籃田

原帖由 musemuse 於 08-8-24 00:14 發表
中生,點會唔預TKO果邊呀!

作者: musemuse    時間: 08-8-24 00:26

哈哈~ 更新左~ 中中爸~

原帖由 中天英 於 08-8-24 00:24 發表
musemuse,

就係等你講呢句

我細仔叫  ....    中中   1D    家住籃田

作者: 中天英    時間: 08-8-24 00:31

唔該晒

原帖由 musemuse 於 08-8-24 00:26 發表
哈哈~ 更新左~ 中中爸~

作者: 軍魁星    時間: 08-8-24 19:13

(2) 軍魁星 軍女 (), 藍田 1A

麻煩 update.  Thanks.

作者: Joyce-ma    時間: 08-8-24 23:03

hi, 各位,

小女, Joyce, 梁嘉珮, 1C班.  有冇同學仔??請多多指教.

Joyce-ma

作者: 靚咪媽    時間: 08-8-24 23:12

(2) 軍魁星
軍女 (), 藍田, 1A
(3) 靚咪媽哲瑜 (), 4, 牛池灣, 1A
(9) Joyce-ma Joyce梁嘉珮 (), 黃埔, 1C
(10) 芷鍛 芷鍛 (), 將軍澳,
(13)
(14)
(15)
(16)
(17)
(18)

(2)
(3)

作者: 靚咪媽    時間: 08-8-24 23:20

你好呀, 原來我地小朋友同一班的. :)

原帖由 軍魁星 於 08-8-24 19:13 發表

(2) 軍魁星 軍女 (女), 藍田 1A

麻煩 update.  Thanks.

作者: summummum    時間: 08-8-24 23:24

(2) 軍魁星
(5) summummum 曉琛 (), 12, 康怡, 1B
(9) Joyce-ma Joyce梁嘉珮 (), 黃埔, 1C
(13)
(14)
(15)
(16)
(17)
(18)

(2)
(3)

作者: 靚咪媽    時間: 08-8-24 23:26

Bluecat,

你好! 很高興於認識你, 23/8我們在樓梯上有一面之緣,還記得嗎? 多多指教!

原帖由 Bluecat 於 08-8-23 23:21 發表

Hi Hi
係同班同學ah!!!多多指教!

作者: Bluecat    時間: 08-8-25 03:16

記得ah!我見牛池灣都估係妳ah!!!
唔怪得果日有種親切感驅使我同妳打招呼la!!!
hahaha
我果日認識左musemuse,balltsang同妳靚媽咪!
好開心,大家都好nice!人生路不熟,日後可以互相照應lah!
期待期待
作者: chiuwingtun    時間: 08-8-25 06:47

Hello, my girl is accepted by GT for P1 in 09, and I lived in Laguna Verde (Hung Hom). May I ask how I can send my girl to school if there is no school bus?
Thanks!
作者: 靚咪媽    時間: 08-8-25 09:01

我都有同感,仲有... 你仔仔好開朗又好細心,見我和仔仔上樓梯,仲識得叫埋你一齊行埋一邊唔好阻住人,好叻仔,我都忍唔住要同佢打招呼呀.

那天我顧住問校車資料,都無時間認識其他人,只識到你和認得edea咋. 希望日後多d機會和各位認識.

原帖由 Bluecat 於 08-8-25 03:16 發表
記得ah!我見牛池灣都估係妳ah!!!
唔怪得果日有種親切感驅使我同妳打招呼la!!!
hahaha
我果日認識左musemuse,balltsang同妳靚媽咪!
好開心,大家都好nice!人生路不熟,日後可以互相照應lah!
期待期待 ...

作者: Hello-Hi    時間: 08-8-25 10:32

報到 ~ 小兒蝦仔1B班, 家住長沙灣, 請大家多多指教。

作者: 天青日    時間: 08-8-25 11:58

原來forum分左兩邊, 怪之成日覺得係office同屋企睇到嘅唔同啦.

大隻朗係1A, 請多多指教~~
作者: Joyce-ma    時間: 08-8-25 20:14

Hi, I'm very glad to hear there is schoolmate in HungHom.  As no school bus for us, I'm planning to send my girl, Joyce, to school by taxi.  I live in Whampoa Garden.  Will you join us??  If yes, pls email me.  [email protected]

Joyce-ma

原帖由 chiuwingtun 於 08-8-25 06:47 發表
Hello, my girl is accepted by GT for P1 in 09, and I lived in Laguna Verde (Hung Hom). May I ask how I can send my girl to school if there is no school bus?
Thanks!

作者: musemuse    時間: 08-8-25 21:40     標題: Updated List

(2) 軍魁星
(8) 天青日大隻朗 (), 調景嶺/德福, 1A
(13) Hello-Hi  蝦仔 (), 長沙灣, 1B
(14)
(15)
(16)
(17)
(18)

(2)
(3)

P.S. 中生好似好孤獨....    

作者: Bluecat    時間: 08-8-26 01:18

睇返個list優才D精英真係來自五湖四海wor!!!

Hello-Hi

HiHi!你小朋友會坐校車or自行帶上學???
開學再同妳相認!

作者: Hello-Hi    時間: 08-8-26 09:26

Hi, Bluecat

你好,我多數會帶囝搭mtr上學,坐褓母車回家。
開學後見
作者: 軍魁星    時間: 08-8-26 10:06

原帖由 靚咪媽 於 08-8-24 23:20 發表
你好呀, 原來我地小朋友同一班的. :)

Hi, 多多指教.
作者: 軍魁星    時間: 08-8-26 10:09

原帖由 Joyce-ma 於 08-8-25 20:14 發表
Hi, I'm very glad to hear there is schoolmate in HungHom.  As no school bus for us, I'm planning to send my girl, Joyce, to school by taxi.  I live in Whampoa Garden.  Will you join us??  If yes, pls  ...

Hi, Joyce-ma, 有無落去樓下問下d保姆車有無去旺角的?  大型屋苑通常比較容易有.  不過如果自己有時間接送就更加好, 可以入班房睇一陣先走.  (不過今年人多唔知仲俾唔俾).  我今年都會自已接送.
作者: balltsang    時間: 08-8-26 14:20

原帖由 Hello-Hi 於 08-8-26 09:26 發表
Hi, Bluecat

你好,我多數會帶囝搭mtr上學,坐褓母車回家。
開學後見

蝦仔係咪乳名
囝囝叫乜名,比d hints呀
作者: Hello-Hi    時間: 08-8-26 15:23

balltsang,請收PM
作者: Joyce-ma    時間: 08-8-28 22:41

Thanks for your advice.  In fact, I've asked them before summer vacation.  They told me the students went to one school only.  Anyway, I got one namecard and another mobile no. I called them and the answer was "NO".  I also gave the contact to GT(MK) this week.  Mr. Cheung said he would consolidate.

Any student(s) live in WP/Hung Hom???  I'm planning to go by taxi!!

Joyce-ma

原帖由 軍魁星 於 08-8-26 10:09 發表

Hi, Joyce-ma, 有無落去樓下問下d保姆車有無去旺角的?  大型屋苑通常比較容易有.  不過如果自己有時間接送就更加好, 可以入班房睇一陣先走.  (不過今年人多唔知仲俾唔俾).  我今年都會自已接送. ...

作者: edea    時間: 08-8-28 23:50     標題: 回覆 # 的文章

我起初都為校巴問題困擾, 不過下定決心日日同囡囡坐的士返就冇咁煩, 仲可以自己朝朝上課室陪到囡囡打鐘既時間真係好珍貴, 可以識晒囡囡全班同學又同囡囡多左話題傾, 真係得到好多!

再者, 校車姨姨幾惡, 佢唔係衰人,惡係要管住班小朋友, 唔俾佢地校車上喧嘩同玩,保障佢地安全, 但另一個角度睇,小朋友好悶, 成個鐘車程就好多都zzzzz....女同學返到學校zzzz到辮都散晒...見怪不怪。所以我會兼職幫小妹妹梳頭

對校車服務我始終有所保留。
作者: edea    時間: 08-8-28 23:59

忽然又記起一件事, 小墨魚有一次傾計俾老師摘名, 寫左響白板,果晚佢冇提過(唔知係唔係真係冇件事), 第二朝入到課室個名未擦, 我先知佢俾人摘名

所以入課室分分鐘有驚喜/嚇 小朋友作品貼堂又先睹快
作者: 軍魁星    時間: 08-8-29 11:06

原帖由 edea 於 08-8-28 23:59 發表
忽然又記起一件事, 小墨魚有一次傾計俾老師摘名, 寫左響白板,果晚佢冇提過(唔知係唔係真係冇件事), 第二朝入到課室個名未擦, 我先知佢俾人摘名

所以入課室分分鐘有驚喜/嚇 小朋友作品貼堂又先睹快:w ...

我第一年日日接送阿哥, 今年到阿妹, 都好應該享受同等權利.
作者: edea    時間: 08-8-29 13:58

原帖由 軍魁星 於 08-8-29 11:06 發表

我第一年日日接送阿哥, 今年到阿妹, 都好應該享受同等權利.

隔幾年輪到軍b
作者: phchan    時間: 08-8-29 14:11

請問各位家長,知否第一天返要帶什麼?是否需要帶課本?
作者: Bluecat    時間: 08-8-29 22:14

原帖由 phchan 於 08-8-29 14:11 發表
請問各位家長,知否第一天返要帶什麼?是否需要帶課本?

唔駛ah!淨係帶吉書包得lah!!!老師會派野ah!!!
作者: phchan    時間: 08-8-30 00:05

謝謝你的回覆,唔該晒。
(小兒都是1B班ah!這裡已經有五個1B 的男孩了)

原帖由 Bluecat 於 08-8-29 22:14 發表

唔駛ah!淨係帶吉書包得lah!!!老師會派野ah!!!

作者: musemuse    時間: 08-8-30 01:13

哈哈,5個1B福仔! (not 福娃)

(2) 軍魁星
(6) phchan 柏羲 (), 7, 藍田, 1B
(14)
(15)
(16)
(17)
(18)

(2)
(3)

原帖由 phchan 於 08-8-30 00:05 發表
謝謝你的回覆,唔該晒。
(小兒都是1B班ah!這裡已經有五個1B 的男孩了)

作者: 芷鍛    時間: 08-8-30 23:35

小女1A
作者: musemuse    時間: 08-8-30 23:54     標題: Updated list (G1)

(2) 軍魁星
(10) 芷鍛 芷鍛 (), 將軍澳, 1A
(14)
(15)
(16)
(17)
(18)

(2) Ivy.CL, (), 1D
(3)

作者: 芷鍛    時間: 08-8-31 00:02

musemuse

超高效率!!
作者: chunshing    時間: 08-8-31 00:30     標題: 回覆 # 的文章

小兒,太子區,1C。多多指教。
作者: musemuse    時間: 08-8-31 00:36     標題: 再黎Update! Total 16人! Yeah!

Updated list (G1)

(2) 軍魁星
(14) chunshing (), 太子, 1C
(15)
(16)
(17)
(18)

(3)

原帖由 chunshing 於 08-8-31 00:30 發表
小兒,太子區,1C。多多指教。

作者: Farm    時間: 08-8-31 22:57

很久沒有上BK了, 先為小兒報到, 元元, 1A, 住鑽石山

Edea: 原來你每朝乘Taxi上學, 咁你幾點上車呀, 另外, 你估計工人接小朋友放學坐地鐵, 回到鑽石山要幾點, 因為我都有考慮自己帶返學, 放學就工人姐姐接, 不過又要趕得及接哥哥校車, 都幾煩.

軍生: 上星期六在課室我已捉住軍女和元元認識, 以後就拜託軍女多多照顧元元啦.

其他1A班家長, 希望在9月19日晚家長日有機會跟大家見面啦.
作者: musemuse    時間: 08-8-31 23:34

再黎Update! Total 17人! Yeah!

(2) 軍魁星
(15) Farm 元元 (), 鑽石山, 1A
(16)
(17)
(18)

(3)

原帖由 Farm 於 08-8-31 22:57 發表
很久沒有上BK了, 先為小兒報到, 元元, 1A, 住鑽石山

Edea: 原來你每朝乘Taxi上學, 咁你幾點上車呀, 另外, 你估計工人接小朋友放學坐地鐵, 回到鑽石山要幾點, 因為我都有考慮自己帶返學, 放學就工人姐姐接, 不過又要 ...

作者: summummum    時間: 08-9-1 09:52     標題: 回覆 # 的文章

summummum 曉琛 (女), 12月, 康怡, 1B

P.S.
My daughter said Ms. Yeung ( 1 B Class teacher ) ask her to bring 6 student photos to school on 02/09.

summummum
作者: Hello-Hi    時間: 08-9-1 10:32

hi, summummum

1B終於有女同學報到了 :D

明天要帶:
6 student photos,書包, 水﹠水樽,學生名牌,手巾仔。
文具!?
作者: balltsang    時間: 08-9-1 13:01

原帖由 Hello-Hi 於 08-9-1 10:32 發表
hi, summummum

1B終於有女同學報到了 :D

明天要帶:
6 student photos,書包, 水﹠水樽,學生名牌,手巾仔。
文具!?

係..終於有女同學報到

我會預備1-2支筆比佢:)
使唔使預備小點??
6 student photos>> Skye仲話帶一兩張得哪

作者: chunshing    時間: 08-9-1 13:31

My son has not asked me to prepare photos.

原帖由 balltsang 於 08-9-1 13:01 發表

係..終於有女同學報到

我會預備1-2支筆比佢:)
使唔使預備小點??
6 student photos>> Skye仲話帶一兩張得哪

作者: balltsang    時間: 08-9-1 13:38

原帖由 chunshing 於 08-9-1 13:31 發表
My son has not asked me to prepare photos.

可能每班要求不同:)
作者: 靚咪媽    時間: 08-9-1 17:49

為免疑慮,我剛致電回學校查詢了G1明天開學細節.

各位同學需帶備物品如下:

1) 名牌
2) 書包
3) 少量文具, 如: 鉛筆,擦膠
4) 相片方面~ 23/8 當天校方已為新生拍了數碼照,基本上不用帶相片回校. 但亦有個別班主任要求學生帶備,視乎每班情況而定,這點,相信可向自己小朋友查詢,即管相信他們吧.

另: 明天學校安排了茶點時間,校方會準備餅乾及飲品給同學,亦歡迎同學自行帶備水壼及少量茶點享用.

各位,明天見! (我自己都很緊張呀 )

作者: balltsang    時間: 08-9-1 18:56

唔該晒!!靚咪媽
作者: kykyma    時間: 08-9-1 23:01     標題: kykyma報到

kykyma 報到 小兒owen 1A 藍田

原帖由 musemuse 於 08-8-31 00:36 發表

(2) 軍魁星 軍女 (女), 藍田, 1A
(3) 靚咪媽 許哲瑜 (男), 4月, 牛池灣, 1A
(4) Bluecat 林仁傑 (Trevor) (男), 6月, 屯門, 1B
(5) ...

作者: edea    時間: 08-9-1 23:25

第一次小一入學一定好開心, 可以的話不如去校門影張相圥入去, 歷史性時刻呀

有機會大家可以相認下, 我會著青色衫,西褲, 白色手袋, 以後冇得上班房, 大家可以在草地見下!
作者: balltsang    時間: 08-9-1 23:34

原帖由 edea 於 08-9-1 23:25 發表
以後冇得上班房... ...

真的嗎?!...失望
作者: edea    時間: 08-9-1 23:59

原帖由 balltsang 於 08-9-1 23:34 發表

真的嗎?!...失望

係呀, 可能因為志潔得番一班, 以往草地由志潔做早會, 今年起由優才用黎做早會啦. 我都有d失望, 上班房可以睇到好多野架.
作者: 芷鍛    時間: 08-9-2 00:25

1A班都要帶相喎.
EDEA明早見

原帖由 edea 於 08-9-1 23:59 發表

係呀, 可能因為志潔得番一班, 以往草地由志潔做早會, 今年起由優才用黎做早會啦. 我都有d失望, 上班房可以睇到好多野架.

作者: 靚咪媽    時間: 08-9-2 16:41

今日終於認識了幾位媽咪,真係好. :loveliness:

今天派的通告(A5 size)寫著8/9或之前交相,但阿仔又話明天交?? 放學之後我先去影,怕明天未能交到相片,怎辦?

原帖由 芷鍛 於 08-9-2 00:25 發表
1A班都要帶相喎.
EDEA明早見

作者: 靚咪媽    時間: 08-9-2 16:45

真可惜 :(

唔知日後有無機會上他們班房呢?
原帖由 edea 於 08-9-1 23:59 發表

作者: 靚咪媽    時間: 08-9-2 16:53

kykyma, 你好.
好嘢,又多位1A同學仔

原帖由 kykyma 於 08-9-1 23:01 發表
kykyma 報到 小兒owen 1A 藍田

作者: edea    時間: 08-9-2 17:32

nice to meet you all!

唔好意思因為趕住返工所以今日要走先.

陳校長見我地成班人過黎聽我地講乜,好驚呀 唔敢話佢知係成班網友第一次見

軍生真係famous, 今朝好似好幾個媽咪問我邊個係軍生. 拎住相機既型仔就冇走雞.
作者: 軍魁星    時間: 08-9-2 18:35

原帖由 edea 於 08-9-2 17:32 發表
nice to meet you all!

唔好意思因為趕住返工所以今日要走先.

陳校長見我地成班人過黎聽我地講乜,好驚呀 唔敢話佢知係成班網友第一次見

軍生真係famous, 今朝好似好幾個媽咪問我邊個係軍生. 拎住 ...

今日好多人摞住部大相機影相bor.    第一日做小學生, 要影返幾張留念既.  阿女全程無笑過, 好似好緊張咁.

作者: edea    時間: 08-9-2 18:37

原帖由 軍魁星 於 08-9-2 18:35 發表

今日好多人摞住部大相機影相bor.    第一日做小學生, 要影返幾張留念既.  阿女全程無笑過, 好似好緊張咁.

http://cliffordlee.smugmug.co ...

開頭我只見到軍仔, 咁我問佢妹妹呢? 佢話唔知, 我周圍望唔見你地, 跟住波波(balltsang)叫我, 我同佢掛住相認唔記得左睇軍女 聽日再睇下先.
作者: edea    時間: 08-9-2 18:41

係呢, 今日我見一位十分高既外籍男子手持camera向一年級係咁影, 陳校長都同佢傾左幾句, 唔知佢既小朋友係咪今年既一年級生呢.

今朝見到周老師好開心, 佢著住一對黃色雨靴好醒目, 成個暑假冇見周老師, 見到佢真係好開心, 不過唔好意思阻住佢做野, 佢好忙咁幫小朋友排好d書包同企位.
作者: balltsang    時間: 08-9-2 18:47

原帖由 edea 於 08-9-2 18:41 發表
係呢, 今日我見一位十分高既外籍男子手持camera向一年級係咁影, 陳校長都同佢傾左幾句, 唔知佢既小朋友係咪今年既一年級生呢.

我地班有位混血兒女同學,o位位應該係佢daddy

今日著紅紅地(?)T恤 o個位係咪軍生?!
作者: 軍魁星    時間: 08-9-2 18:56

原帖由 balltsang 於 08-9-2 18:47 發表

係, 我今日著紅色 T shirt.  邊位係你呢?
作者: musemuse    時間: 08-9-2 19:07

今日好高興呀, 識到Bluecat, balltsang (仲同佢地2個食早餐:  ), Hello-Hi, 芷鍛媽咪, Joyce-ma, edea, 臨放學仲有幸見埋軍生和囡囡, 真係好開心呀, 除左咁, 仲有我個仔留俾我洗的校服 (有幾點番茄跡)!

希望以後我地好快再聚!

係呢, 你地小朋友有冇講佢地在草地睇升旗? 是否開學日先有? 仲有咩分享呀?

原帖由 balltsang 於 08-9-2 18:47 發表

作者: musemuse    時間: 08-9-2 19:16     標題: Updated list (G1)

(2) 軍魁星
(15) Farm 元元 (), 鑽石山, 1A
(16) summummum, 曉琛 (), 12, 康怡, 1B
(
17) kykyma, Owen (), 藍田, 1A
(18)

(3)

作者: balltsang    時間: 08-9-2 19:35

原帖由 軍魁星 於 08-9-2 18:56 發表

係, 我今日著紅色 T shirt.  邊位係你呢?

明早叫edea介紹呀...如果你明天都接送的話
作者: edea    時間: 08-9-2 20:26

原帖由 musemuse 於 08-9-2 19:07 發表
今日好高興呀, 識到Bluecat, balltsang (仲同佢地2個食早餐::" />  ), Hello-Hi, 芷鍛媽咪, Joyce-ma, edea, 臨放學仲有幸見埋軍生和囡囡, 真係好開心呀, 除左咁, 仲有我個仔留俾我洗的校服 (有幾點番茄跡)!  ...

有升旗咩? 點解我唔見既?
作者: balltsang    時間: 08-9-2 20:34

原帖由 edea 於 08-9-2 20:26 發表

有升旗咩? 點解我唔見既?

Skye都話有

musemuse
仲有唱校歌..
仲有Mr Leige(?)去過班房,阿仔話佢好攪笑
作者: Joyce-ma    時間: 08-9-2 20:43

Hi, 各位. 真有緣!到接放學時竟然相遇.雖然不同班, 冇問題!我告訴囡囡這事,希望明天可以把我囡囡介紹你們認識.BTW, 她都說有到球場看升旗. 明天見.

Joyce-ma

原帖由 musemuse 於 08-9-2 19:07 發表
今日好高興呀, 識到Bluecat, balltsang (仲同佢地2個食早餐::" />  ), Hello-Hi, 芷鍛媽咪, Joyce-ma, edea, 臨放學仲有幸見埋軍生和囡囡, 真係好開心呀, 除左咁, 仲有我個仔留俾我洗的校服 (有幾點番茄跡)!  ...

作者: musemuse    時間: 08-9-2 20:57

唱校歌? 佢地識唱咩?

Ryan 投訴睇升旗好熱喎! 佢真係超大汗, 放學時成頭濕晒 (雖然佢既髮型已經係陳校長口中一抹就得的那種)

原帖由 balltsang 於 08-9-2 20:34 發表

Skye都話有

musemuse
仲有唱校歌..
仲有Mr Leige(?)去過班房,阿仔話佢好攪笑

作者: Farm    時間: 08-9-2 23:12

今日收到張功課代號表, 知道每一班每一科由哪些老師任教, 真係好清楚, 不過點解班主任陳老師無任教任何科目呢?

軍生:
我無機會接送囝囝上學, 有機會幫我影幾張相好嗎?囝囝是坐2號校巴的, 十分感謝.

[quote]原帖由 軍魁星 於 08-9-2 18:35 發表

作者: 靚咪媽    時間: 08-9-3 12:04

課室門口有張紙寫著陳老師任教英文課.

原帖由 Farm 於 08-9-2 23:12 發表
今日收到張功課代號表, 知道每一班每一科由哪些老師任教, 真係好清楚, 不過點解班主任陳老師無任教任何科目呢?

軍生:
我無機會接送囝囝上學, 有機會幫我影幾張相好嗎?囝囝是坐2號校巴的, 十分感謝.

[quote]原帖由 ...

作者: musemuse    時間: 08-9-3 13:38     標題: Updated list (G1)

20089G1入學 (旺角)
(1) Alanhoky
何映頤 (), 3, 坑口
(2) 軍魁星
(3) 靚咪媽 哲瑜 (), 4, 牛池灣, 1A
(4) Bluecat
林仁傑 (Trevor) (), 6, 屯門, 1B
(5) summummum
曉琛 (), 12, 康怡
(7) un_gu Gordon (
), 調景嶺
(11) balltsang Skye (
), 沙田, 1B
(12) musemuse Ryan (
), 坑口, 1B
(13)
Hello-Hi  
蝦仔 (), 長沙灣, 1B
(14) chunshing (
), 太子, 1C
(15) Farm
元元 (), 鑽石山, 1A
(16) summummum,
曉琛 (), 12, 康怡, 1B
(17)
kykyma,
Owen (), 藍田, 1A

作者: musemuse    時間: 08-9-3 13:41

因字數超過 BK 的限制, 要分開放2個list, 證明我地GT G1越來越人強馬壯!! 1D都有4位報左到!

20089G1入學 (將軍澳)
(1)
中天英, 中中 (), 藍田, 1D
(3) 野野芄, Takumi (), 1D
(4) beesbees, 1D
作者: NeoMom    時間: 08-9-3 13:50

岩岩至發現呢條thread, 報個名先

Abby 1b (住將軍澳)
作者: musemuse    時間: 08-9-3 14:02

NeoMom,我差唔多日日都有上黎update個list架, 你而家先發現, 令我好傷心呀!!

Abby是否坐校車架? 如果係, 佢同 Ryan 一齊坐校車喎! Ryan 今朝到站 (學校) 又嘔了, 幸好有袋在手, 不過都夠慘! 好彩佢嘔完又冇乜野...

20089G1入學 (旺角)
(1) Alanhoky
何映頤 (), 3, 坑口
(2) 軍魁星
(3) 靚咪媽 哲瑜 (), 4, 牛池灣, 1A
(5) summummum
曉琛 (), 12, 康怡
(6) phchan
柏羲 (), 7, 藍田, 1B
(8) 天青日
大隻朗 (), 調景嶺/德福, 1A
(9) Joyce-ma Joyce
梁嘉珮 (), 黃埔, 1C
(12) musemuse Ryan (
), 坑口, 1B
(13) Hello-Hi  
蝦仔 (), 長沙灣, 1B
(14) chunshing (
), 太子, 1C
(15) Farm
元元 (), 鑽石山, 1A
(16) summummum,
曉琛 (), 12, 康怡, 1B
(17) kykyma, Owen (
), 藍田, 1A
(18) NeoMom, Abby (
), 將軍澳, 1B

原帖由 NeoMom 於 08-9-3 13:50 發表
岩岩至發現呢條thread, 報個名先

Abby 1b (住將軍澳)

作者: NeoMom    時間: 08-9-3 14:11

原帖由 musemuse 於 08-9-3 14:02 發表
NeoMom,我差唔多日日都有上黎update個list架, 你而家先發現, 令我好傷心呀!!

Abby是否坐校車架? 如果係, 佢同 Ryan 一齊坐校車喎! Ryan 今朝到站 (學校) 又嘔了, 幸好有袋在手, 不過都夠慘! 好彩佢嘔 ...

我眼大姐, 佢係搭校車架, 我都好擔心佢會嘔, 不過好在擒日冇, 唔知今日點

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5