教育王國

標題: 有冇今年入讀n1既媽咪? [打印本頁]

作者: patmon1026    時間: 08-7-5 23:26     標題: 有冇今年入讀n1既媽咪?

hello~~你地好呀, 我女女今年8月開學啦..上午班, 你地覺得學校dim呀? 知唔知派邊間小學多?
作者: chanwendy    時間: 08-7-15 14:32

我囡囡都係8月上午班紅組呀, 你係咩組呀, 唔知會唔會係同學仔呢?
作者: carmen412    時間: 08-7-17 15:36

我囡囡都係今年n1, 但係我miss咗5/7家長會呀..., 請問有無d乜嘢重要嘢呀? 我無報到8月個預備班呀, 係咪有需要呢...係喎, 會唔會係同學仔呢...^^
作者: chanwendy    時間: 08-7-17 16:22

原文章由 carmen412 於 08-7-17 15:36 發表
我囡囡都係今年n1, 但係我miss咗5/7家長會呀..., 請問有無d乜嘢重要嘢呀? 我無報到8月個預備班呀, 係咪有需要呢...係喎, 會唔會係同學仔呢...^^

八月係適應班, 頭三日係要一名家長陪返學, 可以知邊佢地點上堂.  八月班前一半都係返一個鐘, 之後十日八日就兩個鐘.  我覺得值得上, 可以比小朋友慢慢適應. 到九月正式返學就會好啲囉.  另外 8/8 會拎校服同影學生相喎.

聽有啲家長話係按出生月份分班架, 我囡係四月出世編咗紅組, 你小朋友咩月份呀.
作者: carmen412    時間: 08-7-17 16:54

我囡囡七月份出世架!

我奶奶今日先幫我返學校攞咗d資料, 要今晚先睇到, 唔知係乜嘢組呢, 我只係知係Group B咋!  你囡囡Group A定B呀?
作者: carmen412    時間: 08-7-17 19:35

chanwendy,

我啱啱check咗喇, 我個女同你個女一樣係紅組呀!!!^^

你個女係咪Group B呀?
作者: chanwendy    時間: 08-7-18 10:00

原文章由 carmen412 於 08-7-17 19:35 發表
chanwendy,

我啱啱check咗喇, 我個女同你個女一樣係紅組呀!!!^^

你個女係咪Group B呀?

我都係 group b 呀, 咁咪係同學仔囉. 我仲以為會係成班都係四月份添, 咁你有冇報 8 月班呀?
作者: carmen412    時間: 08-7-18 10:41

哈哈..., 終於都遇到一個同group同組架, 多多指教呀!!!^^

我無報8月班呀, 都仲諗緊報唔報好... 你囡囡依家有無返緊playgroup呀?

原文章由 chanwendy 於 08-7-18 10:00 發表

我都係 group b 呀, 咁咪係同學仔囉. 我仲以為會係成班都係四月份添, 咁你有冇報 8 月班呀?

作者: chanwendy    時間: 08-7-18 11:57

原文章由 carmen412 於 08-7-18 10:41 發表
哈哈..., 終於都遇到一個同group同組架, 多多指教呀!!!^^

我無報8月班呀, 都仲諗緊報唔報好... 你囡囡依家有無返緊playgroup呀?

我冇同佢上過 PLAYGROUP 架, 所以先同佢報 8 月班, 陪佢返學.  二來我又可以借此知道老師平時點上堂嘛.
作者: carmen412    時間: 08-7-18 12:02

咁都好既, 可以等佢適應下先, 但係我要返工, 所以都陪唔到佢返學...

原文章由 chanwendy 於 08-7-18 11:57 發表

我冇同佢上過 PLAYGROUP 架, 所以先同佢報 8 月班, 陪佢返學.  二來我又可以借此知道老師平時點上堂嘛.

作者: chanwendy    時間: 08-7-19 23:01

原文章由 carmen412 於 08-7-18 12:02 發表
咁都好既, 可以等佢適應下先, 但係我要返工, 所以都陪唔到佢返學...

我都要返工呀, 我得好少年假, 所以要死慳死抵先儲夠假陪佢返架咋, 如果老公到時可以陪到一日, 我就可以慳返半日假囉.
作者: carmen412    時間: 08-7-20 19:12

我都唔係剩返好多假, 所以都要慳d駛呀...

係喎, 8/8做校服同影相都要請假, 因為果日係星期五嚟架... 你果日會唔會親自去呀?

原文章由 chanwendy 於 08-7-19 23:01 發表

我都要返工呀, 我得好少年假, 所以要死慳死抵先儲夠假陪佢返架咋, 如果老公到時可以陪到一日, 我就可以慳返半日假囉.

作者: chanwendy    時間: 08-7-21 10:08

原文章由 carmen412 於 08-7-20 19:12 發表
我都唔係剩返好多假, 所以都要慳d駛呀...

係喎, 8/8做校服同影相都要請假, 因為果日係星期五嚟架... 你果日會唔會親自去呀?

我嗰日會請全日假, 上晝陪佢上完堂, 下晝再同佢影相同拎校服, 拎校服時可以試埋身, 所以都係盡量自己去好啲.  不過我應該搵埋公公婆婆一六去試校服, 順便帶佢地去學校, 因為8月冇得坐校車, 我要公公婆婆幫我接放學.
作者: carmen412    時間: 08-7-21 10:32

icic, 咁我哋果日咪會見到面...^^

係喎, 想問下訂校服, 係咪自己入咗錢去恒生個戶口先, 8/8先交張訂校服表同入數紙比學校, 然後先幫佢哋度身呀?  

原文章由 chanwendy 於 08-7-21 10:08 發表

我嗰日會請全日假, 上晝陪佢上完堂, 下晝再同佢影相同拎校服, 拎校服時可以試埋身, 所以都係盡量自己去好啲.  不過我應該搵埋公公婆婆一六去試校服, 順便帶佢地去學校, 因為8月冇得坐校車, 我要公公婆婆幫我接放學 ...

作者: chanwendy    時間: 08-7-21 14:07

原文章由 carmen412 於 08-7-21 10:32 發表
icic, 咁我哋果日咪會見到面...^^

係喎, 想問下訂校服, 係咪自己入咗錢去恒生個戶口先, 8/8先交張訂校服表同入數紙比學校, 然後先幫佢哋度身呀?  

係呀, 不過我都未必錢, 唔係唔得閒就係唔記得咗.
作者: carmen412    時間: 08-7-22 09:52

我都未入呀, 我諗8/8前入都應該無問題啦...  

原文章由 chanwendy 於 08-7-21 14:07 發表

係呀, 不過我都未必錢, 唔係唔得閒就係唔記得咗.

作者: yanyvonne    時間: 08-7-31 16:09

請問大家知不知N1 還有沒有位呀 ???? THANKS!

今年學費幾錢, THANKS! 
作者: chanwendy    時間: 08-8-1 11:57

今年學費 2700/月, 你小朋友咩月份出世呀, 我知佢 FORM 咗 11月的班, 應該一月都仲會開班, 應該係 FOR 11-12 月出世的.  你可以照填咗報名表先.
作者: kayhywong    時間: 08-8-6 00:01     標題: 回覆 #2 chanwendy 的文章

我個女都係讀紅組呀!可否一齊交流一下意見呢?
pm me

[email protected]
作者: chanwendy    時間: 08-8-6 14:58

原文章由 kayhywong 於 08-8-6 00:01 發表
我個女都係讀紅組呀!可否一齊交流一下意見呢?
pm me

[email protected]

你可以 pm 我, 或者 email 我 [email protected]
作者: carmen412    時間: 08-8-11 17:38

你哋有無用msn呀?

原文章由 chanwendy 於 08-8-6 14:58 發表

你可以 pm 我, 或者 email 我 [email protected]

作者: kayhywong    時間: 08-8-11 22:13     標題: 回覆 #15 chanwendy 的文章

你好,我個囡都紅組呀!你個小朋友返了第一學有咩反應,同時你覺得這兩位老師又如何?
作者: chanwendy    時間: 08-8-12 14:41

我覺得兩位老師都唔錯, 應該 MISS LIM 經驗多啲既, 佢地好有耐性同家長傾, FIRST IMAGE 唔錯, 希望未來都係咁覺得.

我小朋友話返學開心, 好鍾意返學, 但其實問佢咩, 佢都係答 POSITIVE ANSWER. 你有冇上 8 月班架.  今日開始唔洗家長陪上堂, 老師講返佢個情況, 好似我起我同佢上仲要好咁.
作者: carmen412    時間: 08-8-12 15:48

咦.., 咁你哋講果兩個miss係咪會係佢哋第日既班主任呀?

多唔多人報咗8月班呀? 係咪全班都係紅組架? 定係只係分Group A/B?

原文章由 chanwendy 於 08-8-12 14:41 發表
我覺得兩位老師都唔錯, 應該 MISS LIM 經驗多啲既, 佢地好有耐性同家長傾, FIRST IMAGE 唔錯, 希望未來都係咁覺得.

我小朋友話返學開心, 好鍾意返學, 但其實問佢咩, 佢都係答 POSITIVE ANSWER. 你有冇上 8 月班架.  ...

作者: chanwendy    時間: 08-8-12 16:54

原文章由 carmen412 於 08-8-12 15:48 發表
咦.., 咁你哋講果兩個miss係咪會係佢哋第日既班主任呀?

多唔多人報咗8月班呀? 係咪全班都係紅組架? 定係只係分Group A/B?

我諗佢地係行雙班主任制啩, 我記得幼稚園概覽佢個師生比例係 1:10 咁上下. 我見到都係10 個同學仔左右上8月班, 我冇問老師 TOTAL 有幾多人呀.
作者: BB成長期    時間: 08-8-13 11:31

作者: BB成長期    時間: 08-8-13 11:36

作者: chanwendy    時間: 08-8-13 12:44

原文章由 BB成長期 於 08-8-13 11:31 發表
Nice to meet you.  我仔仔born in 四月, 是rainbow組. 我同他返了兩天學, 另一日是姐姐帶. 我在board上看到有05年12月的小朋友亦有06年8月的小朋友, 因此相信不是因月份編班. 今天工人組組話他入到學校已跑入課室,  ...

我都聽講唔係按月份分班, 我陪亞囡上兩日, 第三日婆婆陪, 仲拎咗個小勞作返嚟.
尋日開始唔比陪, 不過我囡冇喊呀, 佢嗰班得兩個喊咋, 都係喊咗一陣就收聲喇. 我亞媽聽 MISS 講話隔離班老師諗住過嚟幫手, 點知一開門好靜, 都冇人喊.

[ 本文章最後由 chanwendy 於 08-8-13 12:55 編輯 ]
作者: chanwendy    時間: 08-8-13 12:48

原文章由 BB成長期 於 08-8-13 11:36 發表
另外, 其實今個月是有校巴的, 8月12日已有啦. 是平時的2/3費用, 如8月21日先搭又會再平一些, 如你們有需要找司機問0下...but我下個月先同阿仔take校巴.

我都係諗住9月先坐校車, 不過我媽聽啲婆婆講話上午班要成點幾先返到屋企架, 因為要接咗下午班返學先車上午班學生.  所以我都諗緊坐唔坐校車好, 如果點幾先返到屋企, 實餓死亞囡呀.  呢幾日放十一點半, 一放學亞囡都即刻問婆婆話要食飽飽呀, 佢點可以挨到點幾先食飯呀.
作者: BB成長期    時間: 08-8-13 13:52     標題: 回覆 #1 chanwendy 的文章

作者: jaamum    時間: 08-8-13 21:10     標題: 有無Green (B) 班既家長呢

我囡囡係Green (B)班, 有邊位家長同班呀? 大家交流一下啦.
作者: chanwendy    時間: 08-8-14 11:17

原文章由 BB成長期 於 08-8-13 13:52 發表
我想不會吧! 阿B放12時, 相信一時前必返到家, 如真的要點幾, 相信好多家長都會投訴, 不如你CALL司機問0下. 我問了早上幾時在家門接上車, 他tell 8:15, 比我們自行帶返學早了約十分鐘. 司機tell 遲兩天再聯絡我, 我都 ...

我唔排除呢個可能性架, 因為下午班返一點三, 除非佢另外用車只車下午班學生 (但係咁樣就好高成本), 否則絶對有可能係先車下午班學生返學先車上午班放學.  我媽所聽的婆婆係有個孫讀迦南 (唔肯係現在讀緊定係以前), 佢就話真係點半先到囉.  我個司機只係聯絡過我一次問清楚落車地點, 之後一直未再搵我, 亦都冇留電話同車 NO. 比我, 我諗佢月尾前會聯絡我既.  如果真係咁晏先返到, 我諗我唔坐喇.
作者: patmon1026    時間: 08-8-15 00:31

我囡囡係紫組, 多多指教, 有冇小朋友是同我囡囡一組呀?

我囡囡由11號開始搭校車, 每日11點35分就落車, 我覺得OK喎, 不過遲D返3個鐘就唔知幾點先到喇~

原文章由 chanwendy 於 08-8-14 11:17 發表

我唔排除呢個可能性架, 因為下午班返一點三, 除非佢另外用車只車下午班學生 (但係咁樣就好高成本), 否則絶對有可能係先車下午班學生返學先車上午班放學.  我媽所聽的婆婆係有個孫讀迦南 (唔肯係現在讀緊定係以前),  ...

作者: chanwendy    時間: 08-8-26 11:47

唔解有啲 post 唔見咗既.
作者: carmen412    時間: 08-8-27 12:21

係啦, lee幾日baby-kingdom個網好似有d問題...

原帖由 chanwendy 於 08-8-26 11:47 發表
唔解有啲 post 唔見咗既.

作者: carmen412    時間: 08-8-28 10:56

最後終於响sogo買咗黑鞋同運動鞋lu...

因為我囡無報8月班, 3/9先第一日返學, 我哋驚佢乜嘢都新好難適應, 所以lee兩日都幫佢換上校服同新鞋, 背住書包去食早餐...  佢好開心呀!!!

3/9佢要自己搭校車, 希望唔好喊啦...
作者: chanwendy    時間: 08-8-28 11:28

原帖由 carmen412 於 08-8-28 10:56 發表
最後終於响sogo買咗黑鞋同運動鞋lu...

因為我囡無報8月班, 3/9先第一日返學, 我哋驚佢乜嘢都新好難適應, 所以lee兩日都幫佢換上校服同新鞋, 背住書包去食早餐...  佢好開心呀!!!

3/9佢要自己搭校車, 希望唔好喊啦. ...

今個星期我親自帶亞囡返學, 我見到仲有好多學生喊呀, 有啲仲係坐校車既, 我諗佢地分分鐘係由上車就開始喊到落車入學校都仲喊緊.  我都有擔心到時亞囡上校車後會喊呀, 因為呢個月係婆婆或者我帶佢返到學校.  佢認得老師制服, 所以就算唔係佢班主任帶佢去課室佢都肯跟, 到時坐校車得保姆, 唔知佢肯唔肯跟呢.  係呢, 你住邊區架, 坐幾多號車呀.
作者: carmen412    時間: 08-8-28 15:20

我唔知幾號校車呀, 應該係九龍城果條線...  我哋返學會係尾站, 上完我哋就直接返學校.., 相反放學就變咗第一站, 所以校車叔叔叫我哋12點响度等, 佢話我哋果站12:02就到...

你呢? 你响邊區呀? 我諗你都唔駛擔心啦, 你囡囡返學都無喊, 應該搭校車都ok既, 因為有咁多小朋友同車...^^

原帖由 chanwendy 於 08-8-28 11:28 發表

今個星期我親自帶亞囡返學, 我見到仲有好多學生喊呀, 有啲仲係坐校車既, 我諗佢地分分鐘係由上車就開始喊到落車入學校都仲喊緊.  我都有擔心到時亞囡上校車後會喊呀, 因為呢個月係婆婆或者我帶佢返到學校.  佢認得 ...

作者: chanwendy    時間: 08-8-28 15:42

回覆 carmen412 #38

咁你個司機姓咩架?
頭先 LUNCH 老師打比我, 講返亞囡的情況.  佢話原來亞囡今個星期一同二突然間會喊呀, 可能佢見個個都喊, 所以佢都喊啦.  不過好快老師就氹返佢, 話佢知婆婆面等佢放學咁囉.  不過老師話佢鍾意聽故事, 仲舉手話要幫手揭故事書添喎.  不過老師有啲小朋友連舉手都未識喎, 好似有少少誇張咁.
作者: carmen412    時間: 08-8-29 12:22

司機姓馮架... 你係咪沙田區架?

幾好喎, 老師會打電話同你哋講返小朋友既情況..., 唔知真正開學之後會唔會呢...  

幾好喎, 你囡囡咁主動, 有反應既學生會得人鍾意d架...

原帖由 chanwendy 於 08-8-28 15:42 發表
回覆 carmen412 #38

咁你個司機姓咩架?
頭先 LUNCH 老師打比我, 講返亞囡的情況.  佢話原來亞囡今個星期一同二突然間會喊呀, 可能佢見個個都喊, 所以佢都喊啦.  不過好快老師就氹返佢, 話佢知婆婆面等佢放學咁囉.   ...

作者: chanwendy    時間: 08-8-29 14:08

回覆 carmen412 #40

我住黃大仙, 個司機都終於搵咗我喇.

我都覺得老師幾好架, 佢唔打比我我都唔知亞囡喊過兩日.  老師仲話亞囡上堂好專心, 有反應.  我媽去接放學, 啲亞姐都有讚亞囡好乖, 我諗佢都會得老師鍾意啩.

不過返咗呢個月學真係乖咗, 之前婆婆同佢去公園, 叫佢叫公園啲公公婆婆, 死都唔叫, 有時我同佢等 LIFT 見到隔離屋姨姨, 叫佢叫人佢又係死都唔叫.  返咗呢個月學之後, 次次叫佢叫人佢都肯叫呀.
作者: carmen412    時間: 08-9-1 11:10

係呀..., 我囡都唔肯叫人架, 要睇心情囉..., 希望返學後好d啦...  都係要等人教效果好d...  

原帖由 chanwendy 於 08-8-29 14:08 發表
回覆 carmen412 #40

我住黃大仙, 個司機都終於搵咗我喇.

我都覺得老師幾好架, 佢唔打比我我都唔知亞囡喊過兩日.  老師仲話亞囡上堂好專心, 有反應.  我媽去接放學, 啲亞姐都有讚亞囡好乖, 我諗佢都會得老師鍾意啩. ...

作者: chanwendy    時間: 08-9-1 15:44

原帖由 carmen412 於 08-9-1 11:10 發表
係呀..., 我囡都唔肯叫人架, 要睇心情囉..., 希望返學後好d啦...  都係要等人教效果好d...  

係呀, 公園啲公公婆婆都係咁講, 話呢啲錢係要比賺架.
作者: KaKa423    時間: 08-9-3 11:27     標題: 回覆 # 的文章

我個囡也是green B
Miss Chan個班,多多指教:loveliness:
作者: carmen412    時間: 08-9-4 11:11

你囡囡琴日第一日坐校車有無喊呀?  我囡囡喊得好大聲呀, 今日都喊呀...

我琴日自己接佢放學, 佢一見到我即刻喊... 不過老師話佢只係返學同放學, 上堂就玩得好開心喎...

原帖由 chanwendy 於 08-9-1 15:44 發表

係呀, 公園啲公公婆婆都係咁講, 話呢啲錢係要比賺架.

作者: chanwendy    時間: 08-9-4 12:50

原帖由 carmen412 於 08-9-4 11:11 發表
你囡囡琴日第一日坐校車有無喊呀?  我囡囡喊得好大聲呀, 今日都喊呀...

我琴日自己接佢放學, 佢一見到我即刻喊... 不過老師話佢只係返學同放學, 上堂就玩得好開心喎...

...

我送佢上車, 個保姆一接手就帶佢坐低, 連 bye bye 都未講, 我喺窗邊同佢 say boodbye, 我見佢個樣好無矣, 無表情, 但就冇喊囉, 我唔知佢係咪全程都冇喊呢, 我希望係啦.  我有問佢有冇喊, 佢只係答我小朋友喊囉, 我估佢意思係其他同學喊, 佢冇啩. 老師冇打比我呀, 希望佢真係 ok 啦.
作者: carmen412    時間: 08-9-8 15:02

我囡今日返學搭校車終於都無喊喇...  老師到依家都未試過打比我喎.., 咁係咪即係响學校都無喊呢...  希望佢快d習慣啦...

原帖由 chanwendy 於 08-9-4 12:50 發表

我送佢上車, 個保姆一接手就帶佢坐低, 連 bye bye 都未講, 我喺窗邊同佢 say boodbye, 我見佢個樣好無矣, 無表情, 但就冇喊囉, 我唔知佢係咪全程都冇喊呢, 我希望係啦.  我有問佢有冇喊, 佢只係答我小朋友喊囉, 我 ...

作者: chanwendy    時間: 08-9-8 15:35

原帖由 carmen412 於 08-9-8 15:02 發表
我囡今日返學搭校車終於都無喊喇...  老師到依家都未試過打比我喎.., 咁係咪即係响學校都無喊呢...  希望佢快d習慣啦...

老師都冇再打過比我呀, 我有問亞囡佢返學有冇喊, 佢有時話冇, 有時又話有, 仲示範我睇佢點喊添, 比佢激死, 都唔知真定假, 不過佢就成日講小朋友喊囉, 我諗真係仲有小朋友仲喊緊.
作者: carmen412    時間: 08-9-9 10:41

希望佢講果個小朋友唔係就係我亞囡啦...一一"

原帖由 chanwendy 於 08-9-8 15:35 發表

老師都冇再打過比我呀, 我有問亞囡佢返學有冇喊, 佢有時話冇, 有時又話有, 仲示範我睇佢點喊添, 比佢激死, 都唔知真定假, 不過佢就成日講小朋友喊囉, 我諗真係仲有小朋友仲喊緊. ...

作者: chanwendy    時間: 08-9-9 11:02

原帖由 carmen412 於 08-9-9 10:41 發表
希望佢講果個小朋友唔係就係我亞囡啦...一一"

你亞囡冇上適應班, 會喊都好常, 我亞囡上適應班時, 真係有小朋友由第一日喊到最後一日架, 我亦見到有小朋友未上樓梯就捉實大人隻腳係咁喊添啦.  放心啦, 頭一個月喊都好正常, 第二個月慣咗應該好啲既.  你有冇問亞囡鍾唔鍾意返學呀.  我亞囡上校車個站有另外兩個姐姐一齊, 佢地都好好, 成日都會叫埋亞囡一齊玩, 亞囡會好閇心咁話同姐姐一齊玩, 所以我覺得佢都鍾意返學的.
作者: carmen412    時間: 08-9-9 15:26

我有問佢鍾唔鍾意返學, 佢答我鍾意架...  不過佢今日响屋企已經開始貼實我, 又唔鍾意著校服, 又話好眼瞓, 又話要睇mickey mouse...  佢話唔鍾意school bus, 佢要坐train喎...一一"

原帖由 chanwendy 於 08-9-9 11:02 發表

你亞囡冇上適應班, 會喊都好常, 我亞囡上適應班時, 真係有小朋友由第一日喊到最後一日架, 我亦見到有小朋友未上樓梯就捉實大人隻腳係咁喊添啦.  放心啦, 頭一個月喊都好正常, 第二個月慣咗應該好啲既.  你有冇問亞 ...

作者: chanwendy    時間: 08-9-9 16:29

原帖由 carmen412 於 08-9-9 15:26 發表
我有問佢鍾唔鍾意返學, 佢答我鍾意架...  不過佢今日响屋企已經開始貼實我, 又唔鍾意著校服, 又話好眼瞓, 又話要睇mickey mouse...  佢話唔鍾意school bus, 佢要坐train喎...一一"

...

你上車個站有冇同校哥哥姐姐一齊上車呀, 有會好啲, 可以等車時一齊玩一陣. 如果自己一個上車, 可能感覺冇咁好啩.  或者你又問吓司機或保姆姐姐佢會唔會係坐車時喊.
作者: carmen412    時間: 08-9-9 17:49

無呀.., 我個站得佢一個上車咋, 所以可能差d...  佢等車時會好不安...

原帖由 chanwendy 於 08-9-9 16:29 發表

你上車個站有冇同校哥哥姐姐一齊上車呀, 有會好啲, 可以等車時一齊玩一陣. 如果自己一個上車, 可能感覺冇咁好啩.  或者你又問吓司機或保姆姐姐佢會唔會係坐車時喊. ...

作者: chanwendy    時間: 08-9-10 10:58

原帖由 carmen412 於 08-9-9 17:49 發表
無呀.., 我個站得佢一個上車咋, 所以可能差d...  佢等車時會好不安...

你試吓唔好咁早同佢去等車, 縮短佢等車的時間, 試吓同佢講司機叔叔好好人, 又有保姆姐姐, 上校車又有哥哥姐姐同佢一齊, 好開心架...., 睇吓會唔會好啲.
作者: carmen412    時間: 08-9-10 11:02

其實我都係最後一刻先落去架, 但係佢知道要返學, 一起身已經貼到我實, 好"扭計"...

原帖由 chanwendy 於 08-9-10 10:58 發表

你試吓唔好咁早同佢去等車, 縮短佢等車的時間, 試吓同佢講司機叔叔好好人, 又有保姆姐姐, 上校車又有哥哥姐姐同佢一齊, 好開心架...., 睇吓會唔會好啲. ...

作者: chanwendy    時間: 08-9-10 15:19

原帖由 carmen412 於 08-9-10 11:02 發表
其實我都係最後一刻先落去架, 但係佢知道要返學, 一起身已經貼到我實, 好"扭計"...

咁又真係幾難搞喎, 只可以等佢自己慢慢適應咋喎.
作者: carmen412    時間: 08-9-11 10:28

今日我特登早d出門口... 我唔响度又好似好d喎, 上車都無喊... 聽日再試下先...

原帖由 chanwendy 於 08-9-10 15:19 發表

咁又真係幾難搞喎, 只可以等佢自己慢慢適應咋喎.

作者: chanwendy    時間: 08-9-11 12:21

原帖由 carmen412 於 08-9-11 10:28 發表
今日我特登早d出門口... 我唔响度又好似好d喎, 上車都無喊... 聽日再試下先...

即係平時唔係你帶佢上車呀?  咁可能只係撒嬌都唔定.
作者: carmen412    時間: 08-9-11 15:27

之前我係同佢一齊出門口, 不過姐姐抱住, 之後我突然失蹤, 但係後來佢開始响屋企就貼到我實, 又要我抱佢落樓, 無機會走, 所以先帶佢上車, 不過果日喊得最勁囉... 所以依家開始實行早佢一步出門口...

原帖由 chanwendy 於 08-9-11 12:21 發表

即係平時唔係你帶佢上車呀?  咁可能只係撒嬌都唔定.

作者: chanwendy    時間: 08-9-11 17:51

原帖由 carmen412 於 08-9-11 15:27 發表
之前我係同佢一齊出門口, 不過姐姐抱住, 之後我突然失蹤, 但係後來佢開始响屋企就貼到我實, 又要我抱佢落樓, 無機會走, 所以先帶佢上車, 不過果日喊得最勁囉... 所以依家開始實行早佢一步出門口...

...

都係一個好辦法.
作者: carmen412    時間: 08-9-12 09:49

個方法好似真係得喎, 佢今日仲唔駛姨姨抱, 自己上車...^^ 不過佢同姨姨講去揾媽咪, 姨姨答佢, 好, 去揾媽咪...

原帖由 chanwendy 於 08-9-11 17:51 發表

都係一個好辦法.

作者: chanwendy    時間: 08-9-12 11:35

原帖由 carmen412 於 08-9-12 09:49 發表
個方法好似真係得喎, 佢今日仲唔駛姨姨抱, 自己上車...^^ 不過佢同姨姨講去揾媽咪, 姨姨答佢, 好, 去揾媽咪...

哈哈, 我個女有時瞓醒都會話去婆婆度, 我只會同佢講返咗學先, 放學婆婆喺車站等佢.
作者: carmen412    時間: 08-9-12 16:30

你囡囡有無兄弟姊妹呀? 咁乖肯聽你講...  我個女唔會架... 佢話要去market, 我話佢放學先, 佢就"扭計"...

原帖由 chanwendy 於 08-9-12 11:35 發表

哈哈, 我個女有時瞓醒都會話去婆婆度, 我只會同佢講返咗學先, 放學婆婆喺車站等佢.

作者: chanwendy    時間: 08-9-12 17:20

原帖由 carmen412 於 08-9-12 16:30 發表
你囡囡有無兄弟姊妹呀? 咁乖肯聽你講...  我個女唔會架... 佢話要去market, 我話佢放學先, 佢就"扭計"...

暫時得佢一個咋, 有好多時佢都肯聽, 但有時都會扭, 例如有時佢話要睇 VCD 我唔想, 又或佢已經睇咗好耐唔想佢再睇我停咗機, 佢會係咁講話睇碟碟, 講好多次, 我都次次話唔睇, 佢照講, 我會用其他玩具引佢玩囉.  有時佢都會發脾氣掉嘢, 或將啲玩具掃落地, 我係會打佢架, 仲一定會打到佢喊, 佢喊完我仲一定要佢 SAY SORRY 囉.  有時我都會同佢講咁樣係唔乖, 問佢係咪想激死媽咪, 係咪要媽咪唔開心, 又話佢唔乖我就會唔錫佢之類, 講得多都大部份時間都 WORK 的.
作者: chanwendy    時間: 08-9-12 17:21

CARMEN, 講返個生日會, 有冇 IDEA 著咩衫, 我諗住呢三日假期出去睇吓.
作者: carmen412    時間: 08-9-16 11:07

我諗住同佢著d中式服裝咋...  如果唔係都唔知著乜好...
不過果日我想自己接佢放學呀!!!

原帖由 chanwendy 於 08-9-12 17:21 發表
CARMEN, 講返個生日會, 有冇 IDEA 著咩衫, 我諗住呢三日假期出去睇吓.

作者: chanwendy    時間: 08-9-16 11:40

原帖由 carmen412 於 08-9-16 11:07 發表
我諗住同佢著d中式服裝咋...  如果唔係都唔知著乜好...
不過果日我想自己接佢放學呀!!!

我買咗套中國服呀, $40 都 OK.  如果你未買要快啲買呀, 原來好多學校都要學生著中國服呀. 我姪女讀另一間都係話要著中國服, 我亞嫂行咗幾個街市好多檔先搵到呀, 我尋日去買, 個檔主都係話近日好多人買呀, 我都係好彩買到最後一套咋.
作者: chanwendy    時間: 08-9-16 11:43

我想問有冇媽咪小朋友有上八月適應班架, 你地適應班時的老師係咪就係手冊簽名的那兩位老師呀.  我早兩日先發現, 原來其中一位老師轉咗.  即係八月時係 MISS LIM & MISS KWOK, 但係手冊係 MISS LIM & MISS LAU.  但係我問亞囡有冇 MISS LAU, 佢又話冇, 同埋星期五個燈籠, 亞囡係話 MISS KWOK 同佢一齊做架喎.  有冇媽咪都有咁既情況呢.
作者: kayhywong    時間: 08-9-16 22:43     標題: 回覆 # 的文章

是的,MISS KWOK 己經去了橙組,轉了MISS LAU,己MISS LIM 是班主任 ,MISS LAU就助教,因為問了老師。
作者: chanwendy    時間: 08-9-17 10:29

原帖由 kayhywong 於 08-9-16 22:43 發表
是的,MISS KWOK 己經去了橙組,轉了MISS LAU,己MISS LIM 是班主任 ,MISS LAU就助教,因為問了老師。

原來係咁, 但點解亞囡成日話個燈籠係 miss kwok 同佢一齊做架呢. 唔知 miss lau 好唔好呢, 我未見過佢添.
作者: carmen412    時間: 08-9-17 10:39

咦..., 咁第一日開學我見到果個係miss lau定miss kwok呢...  我只得3/9開學第一日有接個女放學, 見過兩位老師...  我都未分得清楚...

原帖由 chanwendy 於 08-9-17 10:29 發表

原來係咁, 但點解亞囡成日話個燈籠係 miss kwok 同佢一齊做架呢. 唔知 miss lau 好唔好呢, 我未見過佢添.

作者: chanwendy    時間: 08-9-17 11:47

原帖由 carmen412 於 08-9-17 10:39 發表
咦..., 咁第一日開學我見到果個係miss lau定miss kwok呢...  我只得3/9開學第一日有接個女放學, 見過兩位老師...  我都未分得清楚...

MISS KWOK 係長頭髮, 瘦瘦的, 冇帶眼鏡. 你見到既係咪咁, 如果唔就係 MISS LAU 喇.
作者: Canny18    時間: 08-9-17 14:05     標題: 回覆 # 的文章

Hi 你好!

我囡囡係彩虹組,請問生日會是否要着不同衫,我重未收到通告ge?
作者: chanwendy    時間: 08-9-17 14:54

原帖由 Canny18 於 08-9-17 14:05 發表
Hi 你好!

我囡囡係彩虹組,請問生日會是否要着不同衫,我重未收到通告ge?

不是通告, 只係手冊裡寫住.  你今個星期收到手冊, 你揭去最後應該有一頁貼咗類似學習進度之類的東西, 一共兩頁, 第二頁最後一項就有寫中秋節放假同埋生日會. 如果冇, 你問吓老師, 我唔知會唔會唔同組別有唔同日子都唔定.
作者: carmen412    時間: 08-9-17 15:01

咁我見到果個應該係miss lau...

原帖由 chanwendy 於 08-9-17 11:47 發表

MISS KWOK 係長頭髮, 瘦瘦的, 冇帶眼鏡. 你見到既係咪咁, 如果唔就係 MISS LAU 喇.

作者: carmen412    時間: 08-9-22 15:30

真係好!!  十月份有家長會...  唔駛估估下或者等老師電話, 到時可以清楚了解下囡囡上堂既情況...

請問大家係咪都係安排咗响星期六見呀?
作者: patmon1026    時間: 08-9-22 23:01

係呀~我都係星期六呀~~你地小朋友係乜野組呀? 有冇人同我一樣係purple呀?? 希望見到你地啦
作者: chanwendy    時間: 08-9-23 11:13

我約咗十月十一日 12:45 呀, 點知會見耐呢, 你地會自己去定係同埋小朋友一齊去呀.
作者: carmen412    時間: 08-9-23 12:01

我約咗1:15呀, 咁咪可能見到你囉...^^
我諗我應該會帶埋個女去..., 你呢?

patmon

原帖由 chanwendy 於 08-9-23 11:13 發表
我約咗十月十一日 12:45 呀, 點知會見耐呢, 你地會自己去定係同埋小朋友一齊去呀.

作者: carmen412    時間: 08-9-23 12:03

我同wendy都係紅組架..., 係呢, 你約咗幾點呀?

原帖由 patmon1026 於 08-9-22 23:01 發表
係呀~我都係星期六呀~~你地小朋友係乜野組呀? 有冇人同我一樣係purple呀?? 希望見到你地啦

作者: chanwendy    時間: 08-9-23 12:21

原帖由 carmen412 於 08-9-23 12:01 發表
我約咗1:15呀, 咁咪可能見到你囉...^^
我諗我應該會帶埋個女去..., 你呢?

patmon

我都會同埋亞囡去, 可能你就係我之後嗰個都唔定喎.
作者: carmen412    時間: 08-9-23 15:23

應該係啦...  佢無理由預15分鐘咁少...  半個鐘都差唔多...  係呢, 嗲d會唔會同埋一齊去呀?  我諗我應該係一家三口一齊去...

原帖由 chanwendy 於 08-9-23 12:21 發表

我都會同埋亞囡去, 可能你就係我之後嗰個都唔定喎.

作者: chanwendy    時間: 08-9-23 16:24

原帖由 carmen412 於 08-9-23 15:23 發表
應該係啦...  佢無理由預15分鐘咁少...  半個鐘都差唔多...  係呢, 嗲d會唔會同埋一齊去呀?  我諗我應該係一家三口一齊去...

我老公返 SHIFT 架, 未知嗰日返咩, 如果可以佢都會盡量一齊去既.
作者: carmen412    時間: 08-9-25 16:16

今日老師第一次打比我, 提我哋聽日生日會唔駛著校服..., 唔知係咪個個都接到電話呢...
作者: chanwendy    時間: 08-9-26 10:56

原帖由 carmen412 於 08-9-25 16:16 發表
今日老師第一次打比我, 提我哋聽日生日會唔駛著校服..., 唔知係咪個個都接到電話呢...

我都有呀, 不過因為亞囡有鼻水唔舒服所以喊同有啲扭計, 老師打比我先講呢樣, 之後先講生日會的事, 我以為係因為亞囡喊過佢先打比我添.
作者: mandy1003    時間: 08-9-26 11:38

Hello! 我係新用戶,咁啱睇到呢個討論題目,真好!我個仔都係紅組.
沒有Miss打過給我提今日係生日會,其實一路以來都沒有Miss主動打給我!這點我也覺得唔係幾舒服.我個仔喺頭三個禮拜係冇喊,但去到八月尾九月開始就有,一去到學校門口講Bye-Bye就喊.我有打過去問Miss,通常都係Miss Lim聽(e.g.上星期打咗一次),她的態度令我覺得我好似好煩住佢咁,所以真係唔係幾舒服.Wendy & Carman, 你地又覺得點呢?
另外,張通告好似話唔好帶小朋友出席家長會?我見面時間係11 Oct, at 14:10.

<<依家對Miss Lim的感覺完全唔同了,之前只是一些誤解吧了!.........updated on 16 Oct 2008>>

作者: carmen412    時間: 08-9-26 12:11

Mandy,

你好!!  好開心又多一位紅組媽媽加入, 有時可以互相提醒嘛...^^

其實你都唔駛為咗無收過老師電話而唔開心, 因為琴日都係我第一次接到老師電話, Miss Lim比我既感覺都好nice... 唔好太擔心!!  之前同d媽咪都傾過, 如果無乜特別老師都唔會打比我哋...

你都係約咗11/10, 咁我諗個個都係同一日...  不過你咁晏, 我都未必見到...  唔知遲d學校會唔會有d親子活動, 等大家見下面呢...

原帖由 mandy1003 於 08-9-26 11:38 發表
Hello! 我係新用戶,咁啱睇到呢個討論題目,真好!我個仔都係紅組.
沒有Miss打過給我提今日係生日會,其實一路以來都沒有Miss主動打給我!這點我也覺得唔係幾舒服.我個仔喺頭三個禮拜係冇喊,但去到八月尾九月開始就有,一去到學校 ...

作者: mandy1003    時間: 08-9-26 22:12

Hi Carmen,

多謝你的安慰!但Miss Lim 俾我的感覺真係平平.除了在電話中的態度外,我之前係自己帶個仔返學的(現在撘校車),即使見面時,她都好像不想我煩她般,態度真是麻麻!因為佢俾我的感覺不太有愛心,所以我個心真的不舒服.Anyway, 可能佢只對我是這樣吧!

另外,只是多口講吓,我知道”啓思”開頭會日日都打給家長傾吓,之後會隔日,再之後會同家長共識減少次數,表現出非常關懷.

<<依家對Miss Lim的感覺完全唔同了,之前只是一些誤解吧了!.........updated on 16 Oct 2008>>

作者: chanwendy    時間: 08-9-28 16:55

原帖由 mandy1003 於 08-9-26 11:38 發表
沒有Miss打過給我提今日係生日會,其實一路以來都沒有Miss主動打給我!這點我也覺得唔係幾舒服.我個仔喺頭三個禮拜係冇喊,但去到八月尾九月開始就有,一去到學校 ...

你好細心睇通告呀, 我都完全冇為意話唔好帶小朋友添, 唯有好唔情願地放低在婆婆度啦.  我都唔係好似接過學校兩次電話咋, 感覺都係有特別事先會打電話比家長.  我諗佢地都有教下午班, 如果日日都打都幾煩, 幾大 workload, 如果冇咩特別又唔知講咩好.  不過我都有少少同感, miss lim 唔算好有愛心, 但都 ok 的, 可能佢經驗多啲, 做咗咁多年, 或多或少冇初初做時的衝勁, 正如我都覺得徐主任真係一個主任多啲, 我都睇到出佢真係好喜歡小朋友嗰種囉.  不過整體我都覺得 ok, 尤其是佢地有家長會, 咁就可以一次過講, 咁少打電話都唔係問題啦.
作者: carmen412    時間: 08-9-29 16:16

今曰Miss Lim打比我改11/10約見既時間, 佢約我早d..., 依家改咗12:10...  我順便問咗佢係咪唔好帶小朋友, 佢話帶埋都唔緊要喎...
作者: chanwendy    時間: 08-9-29 17:09

原帖由 carmen412 於 08-9-29 16:16 發表
今曰Miss Lim打比我改11/10約見既時間, 佢約我早d..., 依家改咗12:10...  我順便問咗佢係咪唔好帶小朋友, 佢話帶埋都唔緊要喎...

咁你咪即係喺我前面囉.  如果帶埋小朋友都唔緊要的話, 我都帶埋亞囡喇, 最多臨入去前同佢去廁所先囉.
作者: babyducky    時間: 08-9-30 16:05

原帖由 carmen412 於 08-9-29 16:16 發表

Hello,
我囡囡都係紅組, 但我個appointment time 同你一樣喎(11/10, 12:10pm)??, 學校我覺得一般啦, 係唔夠細心, 我囡囡先排出玫瑰疹冇返學成10日,老師都係過咗成3日先打比我問我咩事, 同埋你地知唔知學校啲冷氣好勁, 因為我囡囡冇塔校車, 每日工人接放學都話亞囡隻手好凍(已經穿咗外套), 所以家長會我一定會反映吓.
上次我囡囡請病假, 我問老師有冇其他同學病, 佢話冇, 但後來從一名工人姐姐知道佢個小朋友同我囡囡一樣病都好密(running nose & cougt).
Thank you everyone for sharing
作者: carmen412    時間: 08-10-2 09:32

hello..., 好開心又一個同學仔媽咪加入... ^^

咦... 係12:10pm喎, 其實係後來Ms. Lim打比我話改架..., 之前約咗1:10pm, 不過佢話果日要上堂, 問我改早d定平日, 咁我當然唔想平日啦, 因為我平日要返工, 唔想專登請假...  哈哈, 咁我哋當日實碰面啦...

冷氣太勁小朋友好易病架, 尤其係d咁既天氣, 等我家長會都反影下先...

原帖由 babyducky 於 08-9-30 16:05 發表

Hello,
我囡囡都係紅組, 但我個appointment time 同你一樣喎(11/10, 12:10pm)??, 學校我覺得一般啦, 係唔夠細心, 我囡囡先排出玫瑰疹冇返學成10日,老師都係過咗成3日先打比我問我咩事, 同埋你地知唔知學校啲冷氣好 ...

作者: mandy1003    時間: 08-10-4 22:32

我個仔都成日病 (Running Nose & Cough, sometimes fever),都久唔久就要請假.係呀!我都覺得D冷氣好勁,我都會反映下.Miss Lim 都有 Call 我改見面時間(11點幾,唔記得 exact time,不過佢話會有通告給我Confirm) ,另外,近排話我聽要戒尿片,因為我個仔仲要著片,一時肯去一時又唔肯,好麻煩.
呢間學校暫時給我的印都係普普通通,因為不是太有愛心,唔知學嘢方面佢又好唔好?可能真係要幫佢搵另一間讀K1.

<<依家對學校的感覺完全唔同了,之前只是一些誤解吧了!.........updated on 16 Oct 2008>>

作者: carmen412    時間: 08-10-6 10:54

好多幼稚園2009/2010 K1都開始接受報名又或者開始派form, 如果你諗住轉就要留意喇..., 因為有d學校d form係派晒就無架喇...

原帖由 mandy1003 於 08-10-4 22:32 發表
我個仔都成日病 (Running Nose & Cough, sometimes fever),都久唔久就要請假.係呀!我都覺得D冷氣好勁,我都會反映下.Miss Lim 都有 Call 我改見面時間(11點幾,唔記得 exact time,不過佢話會有通告給我Confirm) ,另外,近排話我聽要 ...

作者: mandy1003    時間: 08-10-9 09:57

多謝Carmen你的提點,Yes,其實我之前也開始睇吓有冇其他學校可能會較”迦南”好的K1,不過不會報太多,精選,因為都有”迦南”做後備.暫時只報了"St. Catherine's"及York(呢間其實除咗佢英文好外,我都唔知係唔係真係好,現在喺BBKingdom問緊).

我星期一收到Miss Lau電話,第一次接觸,佢非常友善,好人,同Miss Lim比較好似佢熱情好多,可能佢係比較新,會有多D Heart.佢只係想同我講我個仔哭鬧情況好轉,真係有心!所以對”迦南”感覺好番些!本來真係唸住要報好多間K1等亞仔多D機會讀第二間.現在我想都係精選便算,考到就當Bonus,因為亞仔唔係咁識講嘢,所以機會....Anyway, just try his best!
作者: carmen412    時間: 08-10-10 16:47

Mandy,

你講果兩間我都有報...

SC仲約埋interview喇.., 你收到信未呀?  但係YORK我仲未收到信呀.., 但响BK見好多媽咪都話收到信, 仲話10月interview...

不過我都唔會比自己同亞女咁大壓力...  你講得啱, 考到當bonus囉...^^
作者: chanwendy    時間: 08-10-11 17:46

見到 mandy 同 carmen 你地都話同小朋友考 st. catherine, 好奇一問, st. catherine 唔係國際學校的嗎, 佢會唔會函接唔到大部分小學呢, 雖然我都聽過讀 st. catherine 考 good hope 九成收. 不過 st. catherine 係唔受學卷架喎, 而且佢的學費都幾甘架喎.
作者: patmon1026    時間: 08-10-12 00:44

我今日IN完YORK啦~不過覺我呢間學校好商業化~個校長不停HARD SELL間學校有幾勁, 公開考試D學生有幾多分, 成個簡介會一粒鐘(實際唔知幾耐,因為我聽左一個鐘就走左出唻), 都冇講到關於學校既野, 例如學費、返學時間同校車等等.....講開校車, 今日報紙講完來尋日YORK架校車撞左, 仲有幾個小朋友受驚要入醫院添呀~
作者: mandy1003    時間: 08-10-12 22:34

我九月尾才Send form 去York, 未收到任何消息,包括acknowlegement letter.

而St. Catherine's,我都收到十一月會去interview.另外,我諗佢只係個中文名叫”國際英文幼稚園”,好似唔係太國際的.因有英粵班的及多數都係香港人讀.

你地家長日後覺得點呀?我覺得幾好喎,feel到佢地都應該好友善及有耐性對小朋友,所以感覺好番好多.可能開頭Miss Lim真係比較忙,而我又緊張亞仔的哭鬧及有時會發脾氣,帶給Miss太多麻煩,令Miss唔鍾意佢.及唔知亞仔鍾唔鍾意返學,喺學校喊得勁唔勁,總之就非常擔心,不過接觸多了她們,感覺真係好番好多.而Miss Lau更一直以來也俾我的印象都好好,所以放心了許多.希望繼續都有這好感覺吧及亞仔能開開心心及健健康康地在”迦南”吧!Yeah!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5