教育王國

標題: 鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享 [打印本頁]

作者: dordormom    時間: 07-8-31 18:39     標題: 鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享

今日去左幼稚園家長會, 都覺得D老師都幾好. 但係幼兒級個英文老師唔係外籍人士, 有小小失望.

Hey Hey mom
作者: fostermak    時間: 07-8-31 23:50

你係上午定下午班架?我囡囡讀下午幼乙班,我都去左今日o既家長會,其實我唔係太介意英文老師係中國人,不過聽佢d口音,唔係好地道native speaker,唔似係土生土長外國大或響國際學校...

原文章由 dordormom 於 07-8-31 18:39 硐表
今日去左幼稚園家長會, 都覺得D老師都幾好. 但係幼兒級個英文老師唔係外籍人士, 有小小失望.

Hey Hey mom

作者: dordormom    時間: 07-9-2 00:11

我囡囡係下午甲班. 我都認同你相看法呵. 矩講英文唔似D "CBC" 或 "ABC" native speaking. 似大多數香港人講英文. 個外籍英文老師唔知係未只消教低年級同高年級??

原文章由 fostermak 於 07-8-31 23:50 硐表
你係上午定下午班架?我囡囡讀下午幼乙班,我都去左今日o既家長會,其實我唔係太介意英文老師係中國人,不過聽佢d口音,唔係好地道native speaker,唔似係土生土長外國大或響國際學校...

...

作者: vchow    時間: 07-9-2 15:13

Hi dordormon
我個仔係上午幼乙. 妳們有冇入去intranet呀. 入面有各老師自我介紹. 雖然. 英文老師唔係外國人, 但我覺得她的英語口音都ok....起碼沒有廣東話英語. 我最欣賞係普通話老師, 她的口音仲好個我以前跟學普通話的老師 .
作者: wingtsang    時間: 07-9-2 23:56

開學啦!有d緊張添! 我仔仔係上午幼甲班,唔知有無人同班呢 個新英文老師好似係今年突登新請淨係for幼班咋,等小朋友多d接觸英文咁話,低高班應該依然係外籍老師,我都覺普通話老師好”正”呀!
作者: fostermak    時間: 07-9-4 23:08

我想問你地會唔會全家參加學校搞番禺遊?同埋唔去呢次,會唔會有其他響香港的旅行?

原文章由 wingtsang 於 07-9-2 23:56 硐表
開學啦!有d緊張添! 我仔仔係上午幼甲班,唔知有無人同班呢 個新英文老師好似係今年突登新請淨係for幼班咋,等小朋友多d接觸英文咁話,低高班應該依然係外籍老師,我都覺普通話老師好”正”呀! ...

作者: ssassa    時間: 07-9-5 11:11

作者: ssassa    時間: 07-9-5 11:13

作者: wingtsang    時間: 07-9-5 14:21

我仲諗住同埋公公婆婆一齊去添! 不過, 細佬就要留響屋企囉! 咁你去唔去呀 十月尾應該有個西貢旅行, 係家教會攪架! 係喎, 你又join 唔join家教會呀:

原文章由 fostermak 於 07-9-4 23:08 發表
我想問你地會唔會全家參加學校搞番禺遊?同埋唔去呢次,會唔會有其他響香港的旅行?

作者: wingtsang    時間: 07-9-5 14:24

ssassa,

Hello! 我仔仔係上幼甲架! 你好!

學校第一次旅行喎, 典解唔捧下場呀

原文章由 ssassa 於 07-9-5 11:13 發表

我填左回條話唔去喇
好似10月尾有個西貢康樂營玩一日既活動, 不過未真正有詳細內容.

作者: wingtsang    時間: 07-9-5 14:30

靈糧friends

你地有無上內聯網呀 我上去都好似無乜野睇到咁, 無理由討論區乜都無架? 又話可以睇到小朋友上課情況, 我都搵唔到:-| 唔知係未好少人用呢?

另外, 今日好開心響學校竟然撞到Erica 姐姐, 原來佢響樹教音樂, 佢係我仔仔上通利Summer Course老師, 佢好有心機, 教得好好架! 正!

日日都收到好多課外活動章程, 睇到頭都暈 , 你地又會唔會參加呀?

[ 本文章最後由 wingtsang 於 07-9-5 14:36 編輯 ]
作者: vchow    時間: 07-9-5 15:19

Hi

外籍女人係教K2 & K3的. :

vchow

原文章由 ssassa 於 07-9-5 11:11 發表
hi all,

我囡囡係讀下幼乙呀!

雖然英文老師唔係外籍人, 不過我都覺得佢講d英文都算ok, 不過間學校有個外籍女人, 咁係做乜既呢

作者: fostermak    時間: 07-9-5 20:13

今日學校派左本簿仔,囡囡話係拿返屋企寫字畫野,你地d小朋友係咪咁講俾你聽?咁今日係有功課做?

咁你帶唔帶細B去番禺呀?我地決定帶思晴,放低妹妹俾麻麻湊,費時響大陸惹病就麻煩

原文章由 vchow 於 07-9-5 15:19 硐表
Hi

外籍女人係教K2 & K3的. ::" />

vchow

[ 本文章最後由 fostermak 於 07-9-11 16:13 編輯 ]
作者: fostermak    時間: 07-9-5 20:33

ssassa :
你係c組定d組呀?我囡囡係d組,可能我地見過...

wingtsang:
我今個禮拜日日上內聯網download囡囡上課d相,佢地好快手,今日上堂,即日有相睇...不過你地知唔知上星期五家長會有冇放上網?係咪冇擺上網定搬走左,我見唔到...

佢地分日派興趣班通告,但我已經幫囡囡報左晝班,唔可以再考 慮其他...

原文章由 wingtsang 於 07-9-5 14:30 硐表
靈糧friends

你地有無上內聯網呀 我上去都好似無乜野睇到咁, 無理由討論區乜都無架? 又話可以睇到小朋友上課情況, 我都搵唔到:-| 唔知係未好少人用呢?

另外, 今日好開心響學校竟然撞到Erica 姐姐,  ...

作者: ssassa    時間: 07-9-5 23:30

作者: ssassa    時間: 07-9-5 23:31

作者: geoshi50    時間: 07-9-5 23:39

Hello LLC friends,

Due to not install chinese writing pen so may I use English for my chat with all.  My daughter studied K1B on A.M.
class.

Just to say Hi all !

George
作者: dordormom    時間: 07-9-5 23:49

Hi all LL friends,

I was so happy that my daughter would not cry when I
said bye to her at the school today. I believe she likes the
school. Does anyone read the intranet? I can know what
she was doing at school which is good.

My daughter is K1A pm class, anyone is her classmates?

Dora ma
作者: dordormom    時間: 07-9-5 23:53

I will go la... coz I think parent has to participate more school activities to know more the school and have the child know that we all participate the school activities.

dora ma

原文章由 fostermak 於 07-9-4 23:08 硐表

作者: alvinbb    時間: 07-9-6 00:00

Hi all,

I am going to apply 2008 K1 for my son and want to seek for your advice on Diamond Hill "Ling-Liang-Tong".  Please share why you send your kid there for K1  ? and it is met your expectation ?

Thanks for your advice.  

Alvinbb

原文章由 dordormom 於 07-9-5 23:53 硐表
I will go la... coz I think parent has to participate more school activities to know more the school and have the child know that we all participate the school activities.

dora ma

作者: wingtsang    時間: 07-9-6 09:46

Hi, geoshi50,

Welcome welcome!

原文章由 geoshi50 於 07-9-5 23:39 硐表

Due to not install chinese writing pen so may I use English for my chat with all.  My daughter studied K1B on A.M.
class.

George

作者: vanessa_lee    時間: 07-9-6 12:55

靈糧friends,

Hello!我囡囡係上幼乙呀!我阿囡無本畫野的簿仔派呀!唔通漏左
作者: wingtsang    時間: 07-9-6 13:43

邊有咁快有功課呀 哈哈, 你就想! 應該係老師送比小朋友嘅小禮物嚟架! 卓卓日日都有禮物收架, 不過就未送到簿仔

原文章由 fostermak 於 07-9-5 20:13 硐表
今日學校派左本簿仔,囡囡話係拿返屋企寫字畫野,你地d小朋友係咪咁講俾你聽?咁今日係有功課做?

作者: wingtsang    時間: 07-9-6 13:46

Hello! vanessa_lee  

Welcome, welcome! 我估班班d禮物仔都唔同架, 阿仔第一日係書包, 第二日係氣球, 第三日係小搖鼓, 今日就係彈彈捧

原文章由 vanessa_lee 於 07-9-6 12:55 硐表
靈糧friends,

Hello!我囡囡係上幼乙呀!我阿囡無本畫野的簿仔派呀!唔通漏左

作者: wingtsang    時間: 07-9-6 13:49

Hi LLC friends,

我諗緊報林慕德定Letterland個phonics班好呀 唔知仲有無其他課程未派呢? 你地又報唔報呀
作者: supergirl    時間: 07-9-6 15:02

唔好意思...我過路見到林慕德dcourse, 我以為佢無再開班tim, 因之前睇到佢d 新聞........

http://hk.news.yahoo.com/070102/12/1z7z4.html

唔知現在重有無林生d course上呢 去邊到開以報

原文章由 wingtsang 於 07-9-6 13:49 硐表

我諗緊報林慕德定Letterland個phonics班好呀 唔知仲有無其他課程未派呢? 你地又報唔報呀

作者: rayvonne    時間: 07-9-6 15:15

各位家長,

Diamond Hill LLC 同 Lam Tin LLC 邊間好D? 我住TKO. 近Lam Tin, but 我見有TKO家長都會去Diamond Hill. 點解呢?
作者: vchow    時間: 07-9-6 15:31

hello George

My son is 君利 (上幼乙).

Nice to meet you here.

vchow

原文章由 geoshi50 於 07-9-5 23:39 硐表

class.

George

作者: vchow    時間: 07-9-6 15:33

Hi

妳嘗試參觀兩間校舍, 咁妳會知道點解多人選Diamond Hill.:

vchow

原文章由 rayvonne 於 07-9-6 15:15 硐表
各位家長,

Diamond Hill LLC 同 Lam Tin LLC 邊間好D? 我住TKO. 近Lam Tin, but 我見有TKO家長都會去Diamond Hill. 點解呢?

作者: vchow    時間: 07-9-6 15:37

updated

找到了啦........THX

Hi

請問妳在內聯網邊到有上課D相? 我睇了全部只係老師自我介紹相片和最新的校舍相片...

唔該
vchow

原文章由 fostermak 於 07-9-5 20:33 硐表
ssassa :
你係c組定d組呀?我囡囡係d組,可能我地見過...

wingtsang:
我今個禮拜日日上內聯網download囡囡上課d相,佢地好快手,今日上堂,即日有相睇...不過你地知唔知上星期五家長會有冇放上網?係咪冇擺上網定搬走左, ...

[ 本文章最後由 vchow 於 07-9-6 22:41 編輯 ]
作者: vanessa_lee    時間: 07-9-6 22:52

我阿囡d禮物仔同你阿囝個d一樣呀!謝謝你
原文章由 wingtsang 於 07-9-6 13:46 硐表
Hello! vanessa_lee  

Welcome, welcome! 我估班班d禮物仔都唔同架, 阿仔第一日係書包, 第二日係氣球, 第三日係小搖鼓, 今日就係彈彈捧

作者: vanessa_lee    時間: 07-9-6 22:56

我幫阿囡報左畫班咋!英文應該唔報住,我怕阿囡吸收唔到,遲d先報
原文章由 wingtsang 於 07-9-6 13:49 硐表

作者: geoshi50    時間: 07-9-7 00:32

Hi Vanessa & vchow,

We shall be a same class in DHam, K1B in A.M.

Vanessa, I am George from Bayview Garden too.  How is your daughter ?  I know you already enrolled painting class via DHam.  I have not enroll any course yet, may I know which painting class are you enroll ?  How much & where is the course located ?

Vchow, I recognize your daughter via your photo.  How are you ?

Hope all of our child will enjoy & love their school life in LLC.

Keep in touch.
George
作者: fostermak    時間: 07-9-7 00:52

vanessa_lee:
我都幫阿囡報左畫班,但係校方點解唔係一次過派學習班報名表,而係逐日派?搞到我以為畫班可以報,就拿拿臨交表報畫班

vchow:
響"互動通訊-->賀咭之後就係"校園相簿",記得download呀...

你地會唔會聽晚去紅磡灣馬頭涌立小學講座?如果係,可以約埋一齊麻...

原文章由 vanessa_lee 於 07-9-6 22:56 硐表
我幫阿囡報左畫班咋!英文應該唔報住,我怕阿囡吸收唔到,遲d先報

作者: vanessa_lee    時間: 07-9-7 01:41

Hi George,
我地是否見過呢?我地是住同屋苑 畫班張通告是在31/8家長日派的,成份好厚內容有教層員名單、行事曆、學校平面圖.....最後幾頁就係興趣班,圖畫班在招生章程和報名表格的第一項,$960(12堂)上課地點在學校,你有無個份通告呀?
原文章由 geoshi50 於 07-9-7 00:32 硐表
Hi Vanessa & vchow,

We shall be a same class in DHam, K1B in A.M.

Vanessa, I am George from Bayview Garden too.  How is your daughter ?  I know you already enrolled painting class via DHam.  I have  ...

[ 本文章最後由 vanessa_lee 於 07-9-7 01:44 編輯 ]
作者: vanessa_lee    時間: 07-9-7 01:50

我估太多興趣班,所以分開派呀!我報畫班因阿囡在暑假時,上過畫班好鍾意,所以見到便報名了!小學講座我不去了,阿囡現在還小呀!
原文章由 fostermak 於 07-9-7 00:52 硐表
vanessa_lee:
我都幫阿囡報左畫班,但係校方點解唔係一次過派學習班報名表,而係逐日派?搞到我以為畫班可以報,就拿拿臨交表報畫班

[ 本文章最後由 vanessa_lee 於 07-9-7 01:54 編輯 ]
作者: wingtsang    時間: 07-9-7 09:07

呢樹呀!

http://snlenglish.com/

原文章由 supergirl 於 07-9-6 15:02 硐表
唔好意思...我過路見到林慕德dcourse, 我以為佢無再開班tim, 因之前睇到佢d 新聞........

http://hk.news.yahoo.com/070102/12/1z7z4.html

唔知現在重有無林生d course上呢 去邊到開以報

...

作者: wingtsang    時間: 07-9-7 09:10

所以都唔知報唔報住好, 報左又驚遲d報唔到其他果d喎!

原文章由 vanessa_lee 於 07-9-7 01:50 硐表
我估太多興趣班,所以分開派呀!我報畫班因阿囡在暑假時,上過畫班好鍾意,所以見到便報名了!小學講座我不去了,阿囡現在還小呀!

作者: kyyung    時間: 07-9-7 15:47

hi!

My daughter is also in class 上幼乙.......
her name is Karina

thx
作者: choifung618    時間: 07-9-7 23:49     標題: 你們好,我想問下這間學校好唔好呢?

我約了明天12:00pm去學校參觀,如果環境理想都會幫女兒報名08年K1班,想問下各位家長的意見,謝謝!!!
作者: dordormom    時間: 07-9-8 01:29

My daugther is now studying K1 pm class. So far I think
teachers are all very nice and so as the workers. They
give me the impression of well organized and children
oriented. Although the school area is not very big, you
will have good impression on the school design.
It should be a happy school. However one thing to consider is that they dont have much homework for kid to do at
home. Thus I have enrolled some language and fun
courses for my daughter this year.

dora ma

原文章由 choifung618 於 07-9-7 23:49 硐表
我約了明天12:00pm去學校參觀,如果環境理想都會幫女兒報名08年K1班,想問下各位家長的意見,謝謝!!!

作者: ssassa    時間: 07-9-8 10:25

作者: 芷芊    時間: 07-9-8 13:10

dordormom,

Hi!我囡囡係K 1 AM (A)

原文章由 dordormom 於 07-9-8 01:29 硐表
My daugther is now studying K1 pm class. So far I think
teachers are all very nice and so as the workers. They
give me the impression of well organized and children
oriented. Although the school are ...

作者: wingtsang    時間: 07-9-8 22:24

Hello! 芷芊

終於都搵到個同班同學喇! 你好呀! 星期五派左本天父xx同兒歌集, 唔知洗唔洗放落書包日日帶返學呢

原文章由 芷芊 於 07-9-8 13:10 硐表
dordormom,

Hi!我囡囡係K 1 AM (A)

作者: vanessa_lee    時間: 07-9-9 00:14

我記得8月尾的家長日,講過d書唔駛帶返學校,d書係方便家長同小朋友一齊看的
原文章由 wingtsang 於 07-9-8 22:24 硐表
Hello! 芷芊

終於都搵到個同班同學喇! 你好呀! 星期五派左本天父xx同兒歌集, 唔知洗唔洗放落書包日日帶返學呢

作者: wingtsang    時間: 07-9-10 16:36

今日返齊小朋友, 好熱鬧呀!
作者: geoshi50    時間: 07-9-11 00:32

Dear ALL,

Do you know we have a PTA gathering on this Friday night ?  Which DLL parents will participant this meeting ?

My daughter has little bit cry when she travel to school via school bus today,  fortunately she back to normal very soon after the teacher comfort her.  Actually, I used to rang a call and ask teacher how is my daughter this morning.  She replied to me very soon and tell me the process (cry) of my daughter so I able to catch my daughter lastest situation very fast.  I felt their feed back is very instant once you have any question or worried your child in the school daily.

Very apprecipate!
george
作者: 2004123    時間: 07-9-11 00:37

我的仔仔都讀緊上幼甲,我依家試吓幫我的仔寫Blog.大家一起研究.研究.有時間上去睇吓俾D意見!

http://hk.myblog.yahoo.com/2004-123

[ 本文章最後由 2004123 於 07-9-11 00:41 編輯 ]
作者: dordormom    時間: 07-9-11 00:58

I am so happy to hear my daugher said to me today that she loves the school. I believe she can compare with
the different between previous nursery school with this
one too.

Though my daughter cried when I leave school when class
started at 1:30 pm, however she stopped crying quickly with a teacher sitting beside her to comfort her. I was
also appreciate to her class teacher that she can quickly
understand my daughter's character and habit.

I think I have chosen the right school for my kid. Though I am still a bit worry about this school may be quite easy
and as a parent need to put more effort to help her
learning eng, math and others for preparing to interview
with primary school

Dora ma
作者: 芷芊    時間: 07-9-11 02:14

你地知唔知,個蒙特梳利Room,小朋友幾時可以玩得呀?

芷芊

原文章由 vanessa_lee 於 07-9-9 00:14 硐表
我記得8月尾的家長日,講過d書唔駛帶返學校,d書係方便家長同小朋友一齊看的

作者: fostermak    時間: 07-9-11 13:16

geoshi50  & all靈糧家長:
我星期五會去PTA聚會,到時相應啦...

另外想問,學校番禺遊,小朋友係咪要回鄉證+回港證架?因為我只辦理左回港證,未有回鄉證

原文章由 geoshi50 於 07-9-11 00:32 硐表
Dear ALL,

Do you know we have a PTA gathering on this Friday night ?  Which DLL parents will participant this meeting ?

My daughter has little bit cry when she travel to school via school bus today, ...

作者: wingtsang    時間: 07-9-11 13:49

Foster,

我都會到呀! 到時見啦! 卓卓今日無啦啦喊到豬頭咁唔比我走呀, 激水我!

原文章由 fostermak 於 07-9-11 13:16 硐表
geoshi50  & all靈糧家長:
我星期五會去PTA聚會,到時相應啦...

另外想問,學校番禺遊,小朋友係咪要回鄉證+回港證架?因為我只辦理左回港證,未有回鄉證

...

作者: fostermak    時間: 07-9-11 16:10

wingtsang:
會唔會卓卓見到人地喊,佢又喊埋一份?

思晴可能返N1返到八月尾,得一個多星期暑假,同埋事先都有同佢講K1返新學校,又同佢唱靈糧歌同睇書,所以返呢度K1都好適應,隔鄰左右同學仔喊,佢都冇跟住喊,照舊坐響度玩玩具,又話好鍾意呢度...

原文章由 wingtsang 於 07-9-11 13:49 硐表
Foster,

我都會到呀! 到時見啦! 卓卓今日無啦啦喊到豬頭咁唔比我走呀, 激水我!

作者: vanessa_lee    時間: 07-9-11 16:54

靈糧家長們,
我都會去家教會,星期五見
作者: vchow    時間: 07-9-11 20:46

今日唔知點解冇相睇?
作者: dordormom    時間: 07-9-11 23:46

upload 左啦. 不過唔係日日見到有我囡囡相片.
作者: geoshi50    時間: 07-9-12 00:02

Dear All,

I also can't found photo album today.  Don't know why ?

See you all on coming Friday night.

George
作者: Bone-Bone    時間: 07-9-12 12:27

[quote]原文章由 geoshi50 於 07-9-12 00:02 硐表

George :

你是否先去互動通訊, 再去---校園相簿便可, try try!
作者: fostermak    時間: 07-9-12 12:59

尋晚真係冇UPLOAD到,係今朝早技術員先UPLOAD上去乍,而家已經有得睇...

我想問,你地點樣聯絡班主任,我上網搵唔到佢地E-MAIL,食飯時間打去,學校冇人聽電話...

原文章由 Bone-Bone 於 07-9-12 12:27 硐表
[quote]原文章由 geoshi50 於 07-9-12 00:02 硐表

George :

你是否先去互動通訊, 再去---校園相簿便可, try try!

作者: wingtsang    時間: 07-9-13 10:38

響尋找用戶果度, 打番老師名, 就搵到架啦! 不過, 穩陣d, 我估寫張紙仔放入通告袋交比老師會好d囉!

另外, 想問下內聯網, 除左睇相同佈局板之外, 好似無乜update野咁? 討論區同聊天室都無work咁  係唔係我睇漏呢?

原文章由 fostermak 於 07-9-12 12:59 硐表
尋晚真係冇UPLOAD到,係今朝早技術員先UPLOAD上去乍,而家已經有得睇...

我想問,你地點樣聯絡班主任,我上網搵唔到佢地E-MAIL,食飯時間打去,學校冇人聽電話...

...

作者: fostermak    時間: 07-9-13 13:17

wingtsang:
唔該晒,後尾我打去留名,等老師落堂打俾我...

我見討論區同聊天室都無野,係咪大家都未熟習個環境呢?

咁你有冇同卓卓報畫班定學letterland?思晴報畫班,改變周六3pm,唔知有邊個同佢一齊上呢?

原文章由 wingtsang 於 07-9-13 10:38 硐表
響尋找用戶果度, 打番老師名, 就搵到架啦! 不過, 穩陣d, 我估寫張紙仔放入通告袋交比老師會好d囉!

另外, 想問下內聯網, 除左睇相同佈局板之外, 好似無乜update野咁? 討論區同聊天室都無work咁  係唔係 ...

作者: vanessa_lee    時間: 07-9-13 13:28

昨日老師都有打來,問我轉唔轉3p,因為阿囡多數這段時間都訓緊,所以我無同佢轉時間,照上4p呀!
我見討論區可以自己新增項目去討論,只是未有家長做,而聊天室就好似未用得咁
原文章由 fostermak 於 07-9-13 13:17 硐表
wingtsang:

咁你有冇同卓卓報畫班定學letterland?思晴報畫班,改變周六3pm,唔知有邊個同佢一齊上呢?

...

作者: wingtsang    時間: 07-9-13 16:01

foster,

終於乜都無報lu! 因為星期六日想抖下, 唔想突登走出去學野, 一來一回要幾個鐘架!  想報letterland, 但係又覺得佢太細, 想佢返多幾個月學, 大小小吸收好d先再考慮報囉!   

原文章由 fostermak 於 07-9-13 13:17 硐表
wingtsang:

...

作者: fostermak    時間: 07-9-13 18:29

wingtsang  & all:
你地尋日有冇數到真鐸學校份單張,係$20報佢地五堂英文/電腦等課程,如果早幾日收到,我真係會考慮俾囡囡讀架,但係而家報左畫班,唔再考慮咯,唯有再等下一期啦...

原文章由 wingtsang 於 07-9-13 16:01 硐表
foster,

終於乜都無報lu! 因為星期六日想抖下, 唔想突登走出去學野, 一來一回要幾個鐘架!  想報letterland, 但係又覺得佢太細, 想佢返多幾個月學, 大小小吸收好d先再考慮報囉!   

...

作者: wingtsang    時間: 07-9-13 19:51

收到呀! 真係好鬼吸引, 不過如果住附近就會好d, 因為果樹搭車都幾唔方便咁, 仲有我諗報名果日要晨早去排隊呀!

原文章由 fostermak 於 07-9-13 18:29 硐表
你地尋日有冇數到真鐸學校份單張,係$20報佢地五堂英文/電腦等課程,如果早幾日收到,我真係會考慮俾囡囡讀架,但係而家報左畫班,唔再考慮咯,唯有再等下一期啦...

...

作者: 芷芊    時間: 07-9-15 18:16

Wingtsang,
哈哈!終於在PTA相應到你了!當日氣氛很好,我覺得好似自己入學迎新會咁! 我同我老公現在努力學首校歌的動作,同恩恩一齊做,我老公聽完D見證分享後竟然話要做PTA義工,你老公有無咩feedback?
作者: wingtsang    時間: 07-9-16 21:55

係呀! 真係好開心呀! 尤其是成班媽咪爹d又唱又跳校歌同雞仔舞呀! 你老公咁積極米好囉, 我老公淨係話"你做未得囉!"

原文章由 芷芊 於 07-9-15 18:16 硐表
Wingtsang,
哈哈!終於在PTA相應到你了!當日氣氛很好,我覺得好似自己入學迎新會咁! 我同我老公現在努力學首校歌的動作,同恩恩一齊做,我老公聽完D見證分享後竟然話要做PTA義工,你老公有無咩feedback? ...

作者: Kamei    時間: 07-9-17 14:32     標題: K1

I lived in Galaxia and would like to apply Diamond Hill "Ling-Liang-Tong" coming K1.  Would like to know if my little girl still not speaking well (she is now 21mths only), how to go for interview?
作者: wingtsang    時間: 07-9-17 21:57

Kamei,

唔緊要架, 我記得我仔都係答左叫咩名同講多謝, 其他就係老師觀察小朋友點樣玩玩具, 親子嘅關係, 另外, 最後要圍埋坐定定聽校長講故事同唱歌, 小朋友最好緊係肯坐定定, 有笑容有反應一齊做動作, 咁就應該ok架啦!

原文章由 Kamei 於 07-9-17 14:32 硐表
I lived in Galaxia and would like to apply Diamond Hill "Ling-Liang-Tong" coming K1.  Would like to know if my little girl still not speaking well (she is now 21mths only), how to go for interview?

作者: Kamei    時間: 07-9-18 11:42     標題: interview

坐定定D,
囡囡active,
跑來跑去, 擔心
坐定定聽講故事同唱歌

作者: wingtsang    時間: 07-9-18 13:04

Kamei,

你囡囡有無返playgroup呀? 多數小朋友如果有返學pg都會自動坐定定聽故事架! 或者可以響面試之前話定比佢聽, 要坐得靚d先有得聽故事, 不過, 放心啦, 校長講得好生鬼架, 小朋友好多都自自然然留心聽同笑咪咪架! 小朋友最緊要表現自己最真果一面呀麻!

原文章由 Kamei 於 07-9-18 11:42 硐表
坐定定有D難,
我囡囡好active,
跑來跑去, 好擔心唔知肯唔肯坐定定聽講故事同唱歌。

作者: choifung618    時間: 07-9-18 18:31     標題: 報左名

hi,
我上星期六幫囡囡報左2008年k1,佢地話11月interview,唔知亞女到時表現如何呢?
因為我亞女好鬼活潑,成日走來走去,有時你問佢野又唔一定回答你,好怕佢interview唔掂....

原文章由 wingtsang 於 07-9-18 13:04 硐表
Kamei,

你囡囡有無返playgroup呀? 多數小朋友如果有返學pg都會自動坐定定聽故事架! 或者可以響面試之前話定比佢聽, 要坐得靚d先有得聽故事, 不過, 放心啦, 校長講得好生鬼架, 小朋友好多都自自然然留心 ...

作者: 芷芊    時間: 07-9-18 21:57

wingtsang & all,
上星期日因為太熱,結果我都無去真鐸學校報名,你地有無去呀?

原文章由 fostermak 於 07-9-13 18:29 硐表

...

作者: wingtsang    時間: 07-9-19 10:41

無呀! 我諗過就算報左, 要個個禮拜返左屋企又要走番出去上堂, 我都暈左lu!

原文章由 芷芊 於 07-9-18 21:57 硐表

作者: fostermak    時間: 07-9-19 13:45

wingtsang & 芷芊:
我都冇去到真鐸,我見單張話十一月都會開班,遲d再考慮...
上星期同囡囡返左學校o既畫班,佢都好鍾意,加上有同班同學,可以等佢同d同學熟d,更投入學校生活...

校方都好好,囝囝囡囡學興趣班,佢地就安排埋免費家長聚會俾家長參加,每星期有一主題,主要環境育兒管教方面,如果唔用呢一個鐘逛商場,聽下都好架...

原文章由 芷芊 於 07-9-18 21:57 硐表

作者: singlemum    時間: 07-9-20 17:39

靈糧專收坐吾定的小朋友, interview都吾需要答問題; 上堂時, 更加自由, 個個好開心返學.
原文章由 choifung618 於 07-9-18 18:31 硐表
hi,
我上星期六幫囡囡報左2008年k1,佢地話11月interview,唔知亞女到時表現如何呢?
因為我亞女好鬼活潑,成日走來走去,有時你問佢野又唔一定回答你,好怕佢interview唔掂....

...

作者: choifung618    時間: 07-9-20 18:00     標題: 回覆:singlemum

多謝你的回覆.
聽你咁講,我都淡定d,希望亞女考到啦.
原文章由 singlemum 於 07-9-20 17:39 硐表
靈糧專收坐吾定的小朋友, interview都吾需要答問題; 上堂時, 更加自由, 個個好開心返學.

作者: geoshi50    時間: 07-9-25 10:36

Dear All,

Happy Mid-Autumn festival to all DLL parents .
Where are you going tonight ?
For me, we probably participate our Mid-Autumn fun show in our garden area.
During the show, there are magic, singing and lucky draw etc…

Hope all of  you enjoy the great festival TOO.

George

作者: fostermak    時間: 07-9-25 11:23

各位靈糧人:
中秋節快樂!!!你地小朋友係咪今日都帶月餅同燈籠返學呀?

我想問點解校長冇發郵通知家長番禺之旅取消,而要家長上登入校長佈告一欄去睇,我同囡囡申請完快證果日上內聯網左check右check先知取消左,真係好容易睇漏架...

另外,你地帶有冇俾小朋友返學校周末興趣班兼去埋上星期o既家長小組?多唔多家長參加架?

原文章由 geoshi50 於 07-9-25 10:36 硐表
Dear All,

Happy Mid-Autumn festival to all DLL parents .
Where are you going tonight ?
For me, we probably participate our Mid-Autumn fun show in our garden area.
During the show, there are magic, ...

作者: geoshi50    時間: 07-9-25 12:38

I have not enroll 學校周末興趣班兼家長小組.
May I know any comments in both of these activities, especially, parent discussion.  Is it available to join and would any attended parents can share their experience and topic to non-attended parents.

Many thanks
George
作者: 小兒兒    時間: 07-9-25 13:31

原文章由 singlemum 於 07-9-20 17:39 硐表

interview無難道! 原因係我當年:

part 1 係課室內玩下玩具咁, warm up一下. (沒有老師記錄的)
part 2 老師會請家長和小朋友一齊去另一個禮堂玩, 那兒會有很多玩具, 大約10分鐘左右, 老師會記錄玩時的過程. (我當時仔仔玩仔行馬路, 咁爸媽最好也一齊理一份, 我份路人問車仔去邊呀? 可唔可以車我去圖書館呀............ )
part 3 大約10個小朋友和家長會圍埋一齊坐, 校長會坐在中間講故事, 唱下校歌咁. 而會有另一個老師在一角觀察記錄, 完時會叫小朋友名出來, 記得到時say goodbye呀!
作者: 芷芊    時間: 07-9-25 18:14

各位:
你地今日收唔收到通告家教會去西貢戶外康樂營,你地有冇人去,我打算去
作者: dordormom    時間: 07-9-26 00:12

Hi all,

Thank you for the parent told us the trip to the Mainland is
being cancelled. I am quite surprise of this.
Yes, why the school has no notice to
parents who wish to join the trip. The arrangement is not good at all.:cry:

Then surely we will go to picnic because the trip is being
cancelled.

Have you all receive the 家長教師會委員會競選表格? Does
any parnet interest?

原文章由 芷芊 於 07-9-25 18:14 硐表
各位:
你地今日收唔收到通告家教會去西貢戶外康樂營,你地有冇人去,我打算去

作者: fostermak    時間: 07-9-26 11:36

all:
校長個份通告係上星期五發出的,我都係星期六去完幫囡囡申請回鄉證快證上網check先知,似乎校方今次冇用電郵形式通知,家長真係會唔知架,或者要同學校反應一下...

我都想參加家教會西貢旅行,如果係,我地可以到時相應一下!!!

至於家教會,我驚會成日開會(一星期一次),你地識唔識或問過d籌委?反而有興趣幫手做義工

choifung618 :
希望你小朋友能夠考入靈糧,我見大囡返學大半個月都好開心,都希望細囡過多一年都可以入埋黎讀就好咯

原文章由 dordormom 於 07-9-26 00:12 硐表
Hi all,

Thank you for the parent told us the trip to the Mainland is
being cancelled. I am quite surprise of this.
Yes, why the school has no notice to
parents who wish to join the trip. The arrang ...

[ 本文章最後由 fostermak 於 07-9-26 11:38 編輯 ]
作者: wingtsang    時間: 07-9-27 21:33

我都係你講我至知咋! 仲諗住可以同卓卓去動物園睇動物添!:-| 不過, 阿校長好似話會安排第二樹, 唔知幾時至知呢

原文章由 fostermak 於 07-9-25 11:23 硐表
各位靈糧人:
中秋節快樂!!!你地小朋友係咪今日都帶月餅同燈籠返學呀?

我想問點解校長冇發郵通知家長番禺之旅取消,而要家長上登入校長佈告一欄去睇,我同囡囡申請完快證果日上內聯網左check右check先知取消左,真係好 ...

作者: wingtsang    時間: 07-9-27 21:40

foster,

無得去動物園, 西貢旅行我會去架!::" /> 到時, 不如組番個bk fans團囉! 呵呵呵!

家教會委員我都有少少心郁郁想去參選, 但係又驚自己有心無力喎! 聽我再諗諗先!

芷芊, 你係未會參選呀 我地一定投你一票架!

[ 本文章最後由 wingtsang 於 07-9-27 22:44 編輯 ]
作者: fostermak    時間: 07-9-27 23:48

你地今晚有冇去奧福音樂課程簡介會?我見唔係好多人去乍...
不過d小朋友玩得好開心,早知帶埋囡囡去...

原文章由 wingtsang 於 07-9-27 21:40 硐表
foster,

無得去動物園, 西貢旅行我會去架!::" /> 到時, 不如組番個bk fans團囉! 呵呵呵!

家教會委員我都有少少心郁郁想去參選, 但係又驚自己有心無力喎! 聽我再諗諗先!

芷芊, 你係未會參選呀 我地 ...

作者: geoshi50    時間: 07-9-28 00:35

YES, there are not too many parents and kids join 奧福音樂課程簡介會 tonight.  In my personal, I quite like the their teaching direction and can let kids enjoy the music and play the instructment.  It is quite attractive for us.  Actually, as I know, LLC is via 奧福音樂 concept at their music lesson.  I will enroll their course on October.

george
作者: rayvonne    時間: 07-9-28 12:03

Hi geoshi,

Is the 奧福音樂 already included in the music lession or you need to pay extra $ for the course? How much?

原文章由 geoshi50 於 07-9-28 00:35 硐表
YES, there are not too many parents and kids join 奧福音樂課程簡介會 tonight.  In my personal, I quite like the their teaching direction and can let kids enjoy the music and play the instructment.  It ...

作者: geoshi50    時間: 07-9-28 13:08

Hi rayvonne,

According to teacher information that  奧福音樂 already included in our music lesson daily.  However, each music lesson only last for couple minutes, so they setup extra music lesson during our lesiure time. E.g. Saturday/Sunday.  The relevant instructor act a demonstration and also let us know what our kids learn in LLC.  If you anybody interest, we have to pay extra $$, because it is extra music lesson for your kids so $$$ is mandatory.  I am not sure the fees is expensive or not because don't know the market price in outside.  The fee is $2,072 (included extra music instruments) for 12 lessons and the duration is 1 hrs.   Hope it can let all to know more about.

George

原文章由 rayvonne 於 07-9-28 12:03 硐表
Hi geoshi,

Is the 奧福音樂 already included in the music lession or you need to pay extra $ for the course? How much?

作者: fostermak    時間: 07-9-28 13:28

wingtsang & 芷芊:
如果你地去選,我一定投你地神聖o既一票架...

原文章由 fostermak 於 07-9-27 23:48 硐表
你地今晚有冇去奧福音樂課程簡介會?我見唔係好多人去乍...
不過d小朋友玩得好開心,早知帶埋囡囡去...

作者: dordormom    時間: 07-9-28 18:09

Hi George,

I have missed the  奧福音樂 talk on Thur. Does it like the music class outside? I have already enrolled music class
for my daughter in Parson Music store and now is the
second semester. I am interested to join this one
coz it applies in the school and the kid will more involve in the class. However I just wonder if it is too much music
class for her now.
The Parson music class can learn the key C, D E,F A B, Gin the piano keyboard and with some songs to sing.

Thanks,
Dora

原文章由 geoshi50 於 07-9-28 13:08 硐表
Hi rayvonne,

According to teacher information that  奧福音樂 already included in our music lesson daily.  However, each music lesson only last for couple minutes, so they setup extra music lesson dur ...

作者: geoshi50    時間: 07-10-2 13:34

Hi Dora,

I already leave down my contact nos and also want to discuss with you if you don't mind.

Thanks
george
作者: fostermak    時間: 07-10-5 12:05

你地收左英文閱讀課本+音樂書+英文字母書+小松鼠故事書+天父之後,會點樣同小朋友溫書或講書?大概一星期溫幾次?可否分享一下

我見手冊每兩星期派一次,唔係列明每週學習進度或教左邊本書邊一版,唔係好習慣...

以前囡囡間N1每周派手冊,會列明每週響自理+課本+勞作+小肌肉等學左D乜及做到D乜,咁可以跟住同佢溫習下
作者: dordormom    時間: 07-10-7 00:26

For 英文閱讀課本 and 中文card, I will at  least teach her onper week. Actually my daughter has known 2/3 of the
chinese word card. Howver I have not started the rest. It seems that my daughter does not like 小松鼠故事書.

But I will have her to learn words and numbers in the morning before pm class everyday and read story books to her at night before sleep.

Yes I believe LLC is very simple. Therefore I will teach her more by myself so that she will not be difficult when she goes to primary school

dora

原文章由 fostermak 於 07-10-5 12:05 硐表
你地收左英文閱讀課本+音樂書+英文字母書+小松鼠故事書+天父之後,會點樣同小朋友溫書或講書?大概一星期溫幾次?可否分享一下

我見手冊每兩星期派一次,唔係列明每週學習進度或教左邊本書邊一版,唔係好習慣...

以前囡 ...

作者: fostermak    時間: 07-10-9 13:48

dordormom :
多謝你o既分享,我盡量每日同囡囡講自己買o既英文故事書/臨摹寫ABC/玩迷宮/玩連線

至於學校課本,自己冇硬性規定,得閒講下"小松鼠"或天父世界,天父世界可能係每一課講兩至三次,每講完一次就貼讓課部分貼紙

另外,英文閱讀課本,我見句構簡單,我會讀一次,要囡囡跟我讀一次...

字卡,由於我有一套同學校類似的,就索性將字卡貼響櫃門,先用圖問囡囡呢個係咪,再叫佢認字...

原文章由 dordormom 於 07-10-7 00:26 硐表
For 英文閱讀課本 and 中文card, I will at  least teach her onper week. Actually my daughter has known 2/3 of the
chinese word card. Howver I have not started the rest. It seems that my daughter does n ...

作者: 芷芊    時間: 07-10-11 22:29

wingtsang,
no la, only 88,我今日發現個女個妹妹位好紅,我固可能係尿道炎, ,唔知平日佢返學係自己抺pat pat or佢自己抺?

芷芊

原文章由 wingtsang 於 07-9-27 21:40 硐表
foster,

芷芊, 你係未會參選呀 我地 ...

作者: fostermak    時間: 07-10-12 10:45

芷芊:
尿道炎?唔會呱?
我問囡囡,而家返學係冇校嬸幫手架,自己去完大小便,自己抹
pat pat及著褲,同埋有媽咪話女廁成日冇嬸嬸響度睇住

反而以前囡囡讀德福就會有姐姐睇住同埋幫手...

原文章由 芷芊 於 07-10-11 22:29 硐表
wingtsang,
no la, only 88,我今日發現個女個妹妹位好紅,我固可能係尿道炎, ,唔知平日佢返學係自己抺pat pat or佢自己抺?

芷芊

作者: vanessa_lee    時間: 07-10-12 13:49

芷芊,
我阿囡下體上個月尾都試過紅左,我幫佢搽左凡士林就無事了,你不如試下啦!若小朋友尿尿無叫痛,未必係尿道炎,可能只是尿尿後抺得唔乾,"醃"到紅左,不好太擔心

PTA旅行你們抽到嗎?我阿囡抽唔到呀!
作者: 芷芊    時間: 07-10-15 00:31

多謝大家關心,其實我囡囡有紅有叫痛,好彩,我同佢睇醫生,驗尿,醫生話佢尿內無菌,不是尿道炎,只係表面皮膚小小發炎,查小小葯膏ok! ,我有問老師,ee有清潔厕板,而小朋友係自己抺pat pat,可能真係抺得唔乾淨,醃得耐啦,不過醫生叫我返學同佢洗一次patpat,一放學再洗一次.當然我在home要教多佢幾次正確抺pat方式啦!

vanessa_lee
PTA旅行你們点知抽唔到架?我唔知在那裡看?

芷芊

原文章由 vanessa_lee 於 07-10-12 13:49 硐表
芷芊,
我阿囡下體上個月尾都試過紅左,我幫佢搽左凡士林就無事了,你不如試下啦!若小朋友尿尿無叫痛,未必係尿道炎,可能只是尿尿後抺得唔乾,"醃"到紅左,不好太擔心

PTA旅行你們抽到嗎?我阿囡抽唔到呀! ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5