教育王國

標題: 07/08 小一家長請進 [打印本頁]

作者: abc媽咪    時間: 07-7-14 12:58     標題: 07/08 小一家長請進

各位有無報學校的暑期班呀?
我們搬了,收到通告時音樂班已滿晒!!
作者: chingchingmom    時間: 07-7-19 22:26

三類課程, 我們各報了一個. 乒乓與游泳你有報嗎?

原文章由 abc媽咪 於 07-7-14 12:58 發表
各位有無報學校的暑期班呀?
我們搬了,收到通告時音樂班已滿晒!!

作者: abc媽咪    時間: 07-7-23 09:30

我們報了8月中2pm的乒乓, 游泳就無, 音樂班你們有位嗎?
BTW, 你們買了校服未?

原文章由 chingchingmom 於 07-7-19 22:26 發表

三類課程, 我們各報了一個. 乒乓與游泳你有報嗎?

作者: chingchingmom    時間: 07-7-23 15:50

你地搬去邊呀?

可能因為我地好早報名,所以有位。不過都係上午上課,撞唔到你地添。

校服上兩星期已經買了。如果你仲未買,記得帶備現金付款,因為校服原來唔碌得信用卡 等我要跑去匯豐提款再跑返上去畀錢

原文章由 abc媽咪 於 07-7-23 09:30 發表
我們報了8月中2pm的乒乓, 游泳就無, 音樂班你們有位嗎?
BTW, 你們買了校服未?

作者: abc媽咪    時間: 07-7-25 19:51

我們由東區搬到灣仔區,因為就B女C女返學.
老師話得20+音樂位, 你真係報得快!
我老公仲指望亞女可以高,(佢超細粒) 所以未買校服, 謝謝你的提醒!

原文章由 chingchingmom 於 07-7-23 15:50 發表
你地搬去邊呀?

可能因為我地好早報名,所以有位。不過都係上午上課,撞唔到你地添。

校服上兩星期已經買了。如果你仲未買,記得帶備現金付款,因為校服原來唔碌得信用卡 等我要跑去匯豐提款再跑返 ...

作者: chingchingmom    時間: 07-7-28 11:50

A, B, C三個小朋友? 好厲害! 咁係咪都係同一間學校? 邊個會升小一呀?

我地以為上樂器班要著校服, 所以一早去買. 而家都覺得好fit, 係太fit, 可能下學期已經唔合身 但係洗過水, 無得換, 無辦法啦.

原文章由 abc媽咪 於 07-7-25 19:51 發表
我們由東區搬到灣仔區,因為就B女C女返學.
老師話得20+音樂位, 你真係報得快!
我老公仲指望亞女可以高,(佢超細粒) 所以未買校服, 謝謝你的提醒!

作者: KidsMummy    時間: 07-7-28 16:37

請問是否一定要選一體一藝,鋼琴是否不計呢?
作者: TingKiumom    時間: 07-7-29 00:43

各位:

我想幫女女報St. Paul小一,請問小一面試情況如何及Portfolio應該點樣整?希望各位能分享一下心得.Many thanks.:
作者: chingchingmom    時間: 07-8-3 15:39

KidsMummy:
未正式入學,仲未知道喎。呢度好靜,唔知有無其他媽咪答到呢?

TingKiumom﹕
面試情況請參考﹕
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=748390

我見過好一些Portfolio,幾張紙至幾吋厚都有,小朋友都考得入首選學校。內容最主要能夠present到小朋友所長,及家長照顧小朋友的devotion及belief。不過,我諗最緊要都係小朋友面試表現。希望幫到你。
作者: littlewoman    時間: 07-8-4 15:17

請問現在新校舍會唔會有校車照顧住九龍或新界的學生?
作者: abc媽咪    時間: 07-8-7 18:33

亞B女小一, still a long way to go!!!
乒乓都不用穿校服吧!??
我們仍未買晒書, 你們買晒未呀?
BTW, 樂器班好玩嗎?

原文章由 chingchingmom 於 07-7-28 11:50 發表
A, B, C三個小朋友? 好厲害! 咁係咪都係同一間學校? 邊個會升小一呀?

我地以為上樂器班要著校服, 所以一早去買. 而家都覺得好fit, 係太fit, 可能下學期已經唔合身 但係洗過水, 無得換, 無辦法 ...

作者: chingchingmom    時間: 07-8-8 22:28

Still a long way to go......我同你一樣呀,大家努力。C小朋友幾多歲呀?係妹妹定弟弟?

乒乓班要著運動衫,所以都用得著。你買左校服未?係咪下星期上乒乓班?

樂器班每堂畀小朋友接觸不同樂器,有個初步了解,都幾得意,我自己都學到o野。

書已經買了大部分,尚欠8本。有媽咪又係欠書,不過同我D唔同,唔知點解呢?你差幾多本呀?係咪去CWB CP?
作者: littlewoman    時間: 07-8-13 00:25

可否提供以下問題的答案?

原文章由 littlewoman 於 07-8-4 15:17 發表
請問現在新校舍會唔會有校車照顧住九龍或新界的學生?

作者: abc媽咪    時間: 07-8-14 13:12

2008/9 才搬到新校舍, 相信你個問題要等下先有答案.

原文章由 littlewoman 於 07-8-13 00:25 發表
可否提供以下問題的答案?

作者: abc媽咪    時間: 07-8-14 13:20

C女呀, 9月K1
我買左校服了, 最細碼都仲要改(改細D......)
我好似唔止欠7-8本書, 是在cwb cp買的.  我會叫老公再去睇睇!!

原文章由 chingchingmom 於 07-8-8 22:28 發表
Still a long way to go......我同你一樣呀,大家努力。C小朋友幾多歲呀?係妹妹定弟弟?

乒乓班要著運動衫,所以都用得著。你買左校服未?係咪下星期上乒乓班?

樂器班每堂畀小朋友接觸不同樂器,有個初 ...

作者: beaclem    時間: 07-8-22 14:00

Hello, Hello!

小兒今年都係升小一, 希望大家一齊交流下吖!
作者: abc媽咪    時間: 07-8-23 18:24

真係好了, 多D交流, 多D人氣!
請問你又買齊書未呀, 去了多次都買唔齊,實在太煩了!
BTW, Sat Briefing 唔知會唔會準時走得.

[quote]原文章由 beaclem 於 07-8-22 14:00 發表
Hello, Hello!

小兒今年都係升小一, 希望大家一齊交流下
作者: chingchingmom    時間: 07-8-25 17:28

beaclem, abc媽咪,
你地分去邊班呀?
作者: abc媽咪    時間: 07-8-26 16:01

B女 1B班, 2個班主任+一個普通話助教.....
你們呢?
有無預計點返學放學. 有無信心一年睇80本書? 上年4班都做到.....
一D都唔敢話俾亞女聽我好驚. 最緊要佢有能力和信心做到!

原文章由 chingchingmom 於 07-8-25 17:28 硐表
beaclem, abc媽咪,
你地分去邊班呀?

作者: saracheng    時間: 07-8-27 11:31

Hi, everybody.

There still six 2nd term textbooks are outstanding. Some of the textbooks are bought from 'Tin Lei Hong'.

Will you join the paid course? How would you choose the extra-activites for your children? Any ideas?

But I don't understand why there are some courses the
time is overlap.

[ 本文章最後由 saracheng 於 07-8-27 11:36 編輯 ]
作者: abc媽咪    時間: 07-8-27 17:53

How do you understand1體1樂, from school or overall?  If from school, kids may need to join paid course.

原文章由 saracheng 於 07-8-27 11:31 硐表

There still six 2nd term textbooks are outstanding. Some of the textbooks are bought from 'Tin Lei Hong'.
Will you join the paid course? How would you choose the extra-activites for  ...

作者: beaclem    時間: 07-8-28 13:49

原文章由 abc媽咪 於 07-8-26 16:01 硐表
B女 1B班, 2個班主任+一個普通話助教.....
你們呢?
有無預計點返學放學. 有無信心一年睇80本書? 上年4班都做到.....
一D都唔敢話俾亞女聽我好驚. 最緊要佢有能力和信心做到!

...

abc媽咪,

小兒都係1B呀! 亞囝諗住坐褓姆車呀, 我住得較為近, 所以可以7:25AM 上車

80本!!!!唉   我係working mum, 大囡重要6年級, 係都顧亞大先啦, 果80本留返比我老公把啦
作者: beaclem    時間: 07-8-28 13:51

原文章由 saracheng 於 07-8-27 11:31 硐表

Will you join the paid course? How would you choose the extra-activites for  ...

亞仔剩係有興趣乒乓, 哎吔, 未報名添
作者: chingchingmom    時間: 07-8-31 14:56

好可惜,唔同班添。

abc媽咪﹕
其實我都好驚,先擔心時間分配唔來,佢唔係好快手的小朋友,我又係working mom 又擔心佢上堂坐唔定郁來郁去

你要返工嗎?

beaclem﹕
你住近邊頭呀?7:25am真係好近至得喎!
作者: beaclem    時間: 07-8-31 20:04

我住羅便臣道, 得閑交流下啦
作者: abc媽咪    時間: 07-9-3 14:52

今日第1日返校, 一切順利嗎?
唔知是否我老公聽錯, 佢話校車話12:30放學, 12:50已接到.  但亞女接近2pm才返到, 個菲傭等咗成個鐘!!
12:50究竟是邊個接到呢?!!!
作者: chingchingmom    時間: 07-9-3 16:12

abc媽咪:

明明話1點放學喎,點會12:50接到? 我估abc爸爸聽錯了?不過阿仔回家時間,都比原定要遲。

你是否全職媽媽?我打電話返去,佢話好開心,不過要等今晚至可以詳談

其他小朋友開學日如何?

原文章由 abc媽咪 於 07-9-3 14:52 硐表
今日第1日返校, 一切順利嗎?
唔知是否我老公聽錯, 佢話校車話12:30放學, 12:50已接到.  但亞女接近2pm才返到, 個菲傭等咗成個鐘!!
12:50究竟是邊個接到呢?!!! ...

作者: beaclem    時間: 07-9-3 19:19

原文章由 chingchingmom 於 07-9-3 16:12 硐表
abc媽咪:

明明話1點放學喎,點會12:50接到? 我估abc爸爸聽錯了?不過阿仔回家時間,都比原定要遲。

你是否全職媽媽?我打電話返去,佢話好開心,不過要等今晚至可以詳談

其他小朋友開學日如何?

...

老師都係話1點鐘先至放學架喎

亞仔都係1:30pm先至返到屋企, 佢有個幼稚園同學仔同佢同班, 兩個係小息時玩埋一齊, 亞仔話今日返學有三個小息咁多, 佢因為早起, 所以唔係食咗好多早餐, 咁佢話第一個小息食咗半個豆沙餅, 第二個小息就食埋果半個, 跟住就去玩, 第三個小息就剩係玩, 佢都話返學好開心

係呢, 你地諗住報乜野課外活動呀? 得閑交流下吖
作者: jjd    時間: 07-9-4 04:20

SPCC parents, I have the following questions:-
1. St. Paul’s Co-ed英文小學定中文小學?

2.  Portfolio有無限制the number of pages?
3.  Porfolio係唔係同application form齊交?
佢哋? (interview時先?)

作者: abc媽咪    時間: 07-9-4 09:12

我要返工呀, 呢排仲加班加到傻, 唯有爸爸做聯絡, 結果攪成咁!
今日返學交通好似好D, Wish放學都係咁!
我們是基督徒, 所以Superkid是首選, Tue是水墨畫首選. 你呢?

原文章由 beaclem 於 07-9-3 19:19 硐表

老師都係話1點鐘先至放學架喎

亞仔都係1:30pm先至返到屋企, 佢有個幼稚園同學仔同佢同班, 兩個係小息時玩埋一齊, 亞仔話今日返學有三個小息咁多, 佢因為早起, 所以唔係食咗好多早餐, 咁佢話第一個小息食 ...

作者: abc媽咪    時間: 07-9-4 09:23

St. Paul’s Co-ed係中文小學, 但對英文都好有要求!
Portfolio無限制page #, 但你都想像到校長要睇成千幾份, 要點吸引佢睇?!
Porfolio係同application form一齊交, 但唔係一定要交. (我就得covering letter and 重點 Certificates.)
記得briefing去聽下校長的要求, 早少少搵位!

原文章由 jjd 於 07-9-4 04:20 硐表
SPCC parents, I have the following questions:-
1. St. Paul’s Co-ed係英文小學定中文小學?

2.  Portfolio有無限制the number of pages?
3.  Porfolio係唔係同application form一齊交?
佢哋收唔收? (定interview ...

作者: broadband    時間: 07-9-5 15:31

恭喜你地既仔女入到這間咁好既學校!!

請問佢地班裹的同學多數來自邊間幼稚園?
作者: chingchingmom    時間: 07-9-6 11:06

abc媽咪﹕
我同你一樣,最近公司都係忙到傻 阿仔最喜愛科學,所以課外活動都是選科學、電腦相關的,不過唔知最後分到邊班呢?

beaclem:
你仔仔選左邊D活動呀?

broadband:
都有好多唔同幼稚園的。
作者: beaclem    時間: 07-9-6 14:05

我亞囝乜都話唔學, 因為已學琴, 佢又唔鍾意玩其他樂器, 所以就無報到樂器班

個囝幼稚園就已經跟家姐學乒乓球(私人教), 所以係學校都係學乒乓球(自費活動)。

課外活動就諗住學武術、電腦同埋手工藝

唉!亞囝噚日派手冊,老師問同學仔有無興趣去玩朗誦,個囝又話唔去,咁話比佢爸爸知,比亞爸(我老公)迫佢,話要去試下喎:cry: :cry:

個囝真係乜興趣都無,最有興趣係睇電視
作者: beaclem    時間: 07-9-6 14:14

問題1已經有媽咪答咗你地

問題2: 我自己去報名時, 都有attached profolio, 但係唔係好多頁, 主要係亞囝幼稚園成績表(有評語果邊), 課外活動證明, 獎項(如有) etc....... (我自己會做一個目錄, 同埋用一D類似post-it既野貼係上面, post-it會print埋係"課外活動"、"成績表"之類, 做到好似比老細睇, 方便查閱.......等個校長見我個囝時, 問佢野時再refer去個profolio時會方便D)

校長曾經係簡介會講過, 家長可以attached profolio, 但係佢要睇成千幾份, 佢唔會好詳細咁睇, 所以要簡潔, 多都無用。

你可以將profolio同application form一齊交, 無所謂

原文章由 jjd 於 07-9-4 04:20 硐表
1. St. Paul’s Co-ed係英文小學定中文小學?

3.  Porfolio係唔係同application form一齊交?
佢哋收唔收? (定interview ...

作者: beaclem    時間: 07-9-6 14:16

我個囝同佢同學仔都係來自嘉諾撒聖心幼稚園。

去小一家長會時, 有個坐我隔離既爸爸就話佢個囝讀ST. CAT

原文章由 broadband 於 07-9-5 15:31 硐表
請問佢地班裹的同學多數來自邊間幼稚園?

作者: jjd    時間: 07-9-6 16:31

abc媽咪 & beaclem,
Thank you very much.
作者: abc媽咪    時間: 07-9-6 17:20

我個女就相反, 樣樣都話要學 (邊有咁多時間!!)
佢今日發燒, 唔知是否在學校傳染返來, 各位小心保重!

原文章由 beaclem 於 07-9-6 14:05 硐表
我亞囝乜都話唔學, 因為已學琴, 佢又唔鍾意玩其他樂器, 所以就無報到樂器班

個囝幼稚園就已經跟家姐學乒乓球(私人教), 所以係學校都係學乒乓球(自費活動)。

課外活動就諗住學武術、電腦同埋手工藝 ...

作者: chingchingmom    時間: 07-9-7 12:10

abc媽咪﹕

女女好返未?今日有返學嗎?

我仔仔同你女女一樣,都係乜都想學,樣樣都話要報名
作者: abc媽咪    時間: 07-9-7 19:55

佢返學了, thank you!
下星期開始自己食午飯, 又一挑戰!

原文章由 chingchingmom 於 07-9-7 12:10 硐表
abc媽咪﹕

女女好返未?今日有返學嗎?

我仔仔同你女女一樣,都係乜都想學,樣樣都話要報名

作者: Leechi    時間: 07-9-9 10:01     標題: 請問各位St Paul Co-edu 家長係報名表母親職業有否填

原文章由 abc媽咪 於 07-9-7 19:55 硐表
佢返學了, thank you!
下星期開始自己食午飯, 又一挑戰!

請問各位St Paul Co-edu 家長係報名表母親職業是否填主婦或真正職業?聽聞有好多學校唔喜歡母親返工?又請問面試問甚麼?
作者: abc媽咪    時間: 07-9-9 17:48

你睇這條link就知working mum的小朋友都會收.

原文章由 Leechi 於 07-9-9 10:01 硐表

請問各位St Paul Co-edu 家長係報名表母親職業是否填主婦或真正職業?聽聞有好多學校唔喜歡母親返工?又請問面試問甚麼?

作者: SPRING_BB    時間: 07-9-10 10:08

我想問佢地係屬於係天主敎學校定係基督教學校架?

原文章由 abc媽咪 於 07-9-9 17:48 硐表
你睇這條link就知working mum的小朋友都會收.

作者: chingchingmom    時間: 07-9-10 11:26

abc媽咪、beaclem﹕
B女好返就好啦。

請問你地係邊買餐墊同美勞用的墊呀?我地帶塊硬膠餐墊,係咪okay呢

Leechi:
學校好著重品德教育,父母資料不能亦不用虛報。

SPRING_BB:
FYI: http://www.spcc.edu.hk/pdf/0708prospectus_p24.pdf
作者: beaclem    時間: 07-9-11 14:05

原文章由 chingchingmom 於 07-9-10 11:26 硐表
abc媽咪、beaclem﹕
B女好返就好啦。

請問你地係邊買餐墊同美勞用的墊呀?我地帶塊硬膠餐墊,係咪okay呢

Leechi:
學校好著重品德教育,父母資料不能亦不用虛報。

SPRING_BB:
FYI: http://www.spcc.edu.hk/p ...

abc媽咪: B女好返就好啦

chingchingmom: 我係永安買枱墊咋, 有公仔果D, 亞仔話都O.K.喎 , 不過我果隻墊係軟膠, 可以摺埋既。

你地就好啦, 老師釘咗張紙條問家長有無興趣比小朋友去朗誦比賽, 亞囝又係話無興趣, 點知比個老豆捉住, 話一定要試下喎

其實我自己都係working mom, 佢地無話working mom既小朋友去報名就唔收, 查實都要睇小朋友既interview表現。
作者: beaclem    時間: 07-9-11 14:07

原文章由 SPRING_BB 於 07-9-10 10:08 硐表
我想問佢地係屬於係天主敎學校定係基督教學校架?

係聖公會學校, 又唔屬於天主教, 又唔可以話係基督教, 好難解釋
作者: abc媽咪    時間: 07-9-11 18:28

聖公會係基督教, 有牧師仲好積極参與基督教聯會添!
聖保祿就係天主教.

原文章由 beaclem 於 07-9-11 14:07 硐表

係聖公會學校, 又唔屬於天主教, 又唔可以話係基督教, 好難解釋

作者: abc媽咪    時間: 07-9-11 18:36

多謝關心!

我都係買軟膠, 方便摺埋!

你們的小朋友有無同你講Toilet問題?亞女今日同我講, 佢返咗成個星期, 都未知toilet  o係邊

開始要睇書了, 大家加把勁!

原文章由 beaclem 於 07-9-11 14:05 硐表

abc媽咪: B女好返就好啦

chingchingmom: 我係永安買枱墊咋, 有公仔果D, 亞仔話都O.K.喎 , 不過我果隻墊係軟膠, 可以摺埋既。

你地就好啦, 老師釘咗張紙條問家長有無興趣比小朋友去朗誦比賽, 亞囝又係話無 ...

作者: chingchingmom    時間: 07-9-12 19:23

beaclem,
咁最終仔仔有無被安排參加朗誦呀?

abc媽咪,
廁所我同佢去過一次,所以佢知道 但係佢每日總有少少o野漏低係學校

我仲未問仔仔點解得張親子閱讀表,但係無書?係佢忘記帶,定還是睇自己書呢?
作者: beaclem    時間: 07-9-13 13:11

原文章由 chingchingmom 於 07-9-12 19:23 硐表
beaclem,
咁最終仔仔有無被安排參加朗誦呀?

abc媽咪,
廁所我同佢去過一次,所以佢知道 但係佢每日總有少少o野漏低係學校

我仲未問仔仔點解得張親子閱讀表,但係無書?係佢忘記帶,定還是睇自己書呢? ...

chingchingmom:

有呀!亞囝被安排去參加朗誦, 你地呢?

我都無問亞囝識唔識去厠所添 佢剩係每日小息都同兩、三個同學仔玩跑黎跑去........., 但係佢好似好開心

我都有一疊親子閱讀表, 每晚叫我老公同佢讀囉 書我諗係講自己屋企有既書呀!我老公同個囝睇完就叫佢自己寫返D內容咁囉, 咁多日黎都係睇咗兩本咁大把咋:evil: :evil: , 要叫我老公加把勁先至得啦
作者: easybring    時間: 07-9-14 18:27

請問有冇cckg?

原文章由 chingchingmom 於 07-9-6 11:06 硐表

broadband:
都有好多唔同幼稚園的。 ...

作者: beaclem    時間: 07-9-14 20:15

原文章由 easybring 於 07-9-14 18:27 硐表
請問有冇cckg?

咁又唔清楚喎, 好似重有維多利亞幼稚園
作者: chingchingmom    時間: 07-9-18 11:13

剛剛見到有音樂會,可以做功課喎,你地有無興趣?
http://www.hksinfonietta.org/concerts/programme_overview.aspx

easybring:
小朋友來自好多唔同幼稚園,CCKG好似都有,不過讀CCKG大概都係住九龍、新界,可能會選擇對面海學校多少少?
作者: abc媽咪    時間: 07-9-18 15:40

chingchingmom: 多謝你的資料!

我睇中了文化中心9月尾的《玫瑰騎士》歌劇音樂會, 有香港管弦樂團+香港兒童合唱團(部分)+歌劇, 對於我這聽管弦樂會瞓的人會適合D.
http://www.lcsd.gov.hk/CE/CulturalService/HKCC/b5/programme/prog_mon_092007.html

我認為校長唔會特別選邊間幼稚園!

原文章由 chingchingmom 於 07-9-18 11:13 硐表
剛剛見到有音樂會,可以做功課喎,你地有無興趣?
http://www.hksinfonietta.org/concerts/programme_overview.aspx

easybring:
小朋友來自好多唔同幼稚園,CCKG好似都有,不過讀CCKG大概都係住九龍、新界,可能會選擇對面海學 ...

作者: abc媽咪    時間: 07-9-18 15:42

亞女話課室後面好多書可以借的!

原文章由 beaclem 於 07-9-13 13:11 硐表

chingchingmom:

有呀!亞囝被安排去參加朗誦, 你地呢?

我都無問亞囝識唔識去厠所添 佢剩係每日小息都同兩、三個同學仔玩跑黎跑去........., 但係佢好似好開心

我都有一疊親子閱讀表, 每晚叫我老公同佢讀囉: ...

作者: beaclem    時間: 07-9-18 15:47

原文章由 abc媽咪 於 07-9-18 15:40 硐表
chingchingmom: 多謝你的資料!

我睇中了文化中心9月尾的《玫瑰騎士》歌劇音樂會, 有香港管弦樂團+香港兒童合唱團(部分)+歌劇, 對於我這聽管弦樂會瞓的人會適合D.
http://www.lcsd.gov.hk/CE/CulturalServic ...

Thanks chingchingmom and abc媽咪, 我睇到報紙剛剛有"小王子"音樂劇, 我諗亞囝會比較有興趣, 所以我同老公、囡會買飛睇
作者: abc媽咪    時間: 07-9-20 09:23

你們的小朋友適應OK嗎?
B女最近在家中成日小小事就哭, 唔知是否適應問題,
作者: kittylock    時間: 07-9-20 10:11

abc媽咪,

Me too!! :cry: :cry:  呀仔都有呢個情況出現!相信這只是過渡期未適應小一生活而令佢有d情緒不穩!呢個時候一定要俾加倍嘅愛同關心佢一齊共同渡過....

我昨天見手冊寫住"欠交宗教功課"! 唉,都怪自己大意,見宗教一星期一堂便以為下星期才需要交,而阿仔又要帶游水用品放學後上游水班,所以咪諗住減輕書包重量,點知....

係呢,你地有冇經學校訂 lunch box架?

我還欠一本 "Classroom Fun with Handwriting Book 2" 未買齊,若有其他媽咪知道那處有售請告知。

Beaclem,

小兒也被安排參加今屆學校朗誦節粵語獨誦,聽說一班30人中會有20人參加比賽!但昨晚小兒剛甩掉了一只門齒,講說話時漏晒風,恐怕會影響比賽的表現!!

PS. 我兒子跟 chingchingmom 的兒子是同一班的.

原文章由 abc媽咪 於 07-9-20 09:23 硐表
你們的小朋友適應OK嗎?
B女最近在家中成日小小事就哭, 唔知是否適應問題,

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-20 14:17 編輯 ]
作者: beaclem    時間: 07-9-20 18:52

Hello! Kittylock,

welcome, welcome,

我個囝無喊呀, 我問佢佢重話返學好開心tim

我囝1B, 咁你地呢?
作者: kittylock    時間: 07-9-20 19:10

Hi beaclem,

Nice to know you too!

我地係殘酷"一丁" 班呀! (出前"一丁"都得!)

你囝囝冇喊好叻仔呀!

阿仔幼稚園返開下午班,習慣了晚睡晏起,但依家要每日6:30am起床上學,仍未改晚睡習慣,所以個人仔唔夠瞓有d鬧情緒!:cry:

你地有冇訂 Shakespear4all "Romeo & Juliet" 嘅票? 我訂咗Oct-27 果場

btw, 講開音樂會,我上星期日晚睇咗葉氏嘅Talents' Strings,有香港兒童交響樂團同上屆學校音樂節弦樂得獎者一同表演,每個表演者小小年紀已拉得一手好琴,真係好精彩好有 talent!!

其中一個表演者係我地中學部嘅師兄!

原文章由 beaclem 於 07-9-20 18:52 硐表
Hello! Kittylock,

welcome, welcome,

我個囝無喊呀, 我問佢佢重話返學好開心tim

我囝1B, 咁你地呢?

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-20 19:19 編輯 ]
作者: amy28    時間: 07-9-21 00:28

Hi, abc媽咪 , beaclem , chingching mom , &kittylock,

各位好,真的估唔到係呢度可以大家交流吓,請多指教。
囝囝1B班,以前都是返下午班,所以我們全家都未習慣,包括工人,每晚很早(9:30pm)就想睡覺;最初,由於我們太着緊他上學情况,什麽都想知放學又不停問他怎樣,所以引致他有點不耐煩 ,不想多講,於是我們決定放鬆吓自己 ,由得他自由發揮現在他每天都保持愉快心情上學,每日又認識到新同學跟他玩,其實轉變新環境不只是小朋友要適應呢!
作者: abc媽咪    時間: 07-9-21 12:32

kittylock,
我這兩天早了少少放工, 佢好似好了少少, 希望我們的小朋友可以儘快適應!!

請問游完水可唔可以工人同佢沖涼架?同埋係邊處接呢?佢有濕疹,唔即刻沖涼會痕!

原文章由 kittylock 於 07-9-20 10:11 硐表
abc媽咪,

Me too!! :cry: :cry:  呀仔都有呢個情況出現!相信這只是過渡期未適應小一生活而令佢有d情緒不穩!呢個時候一定要俾加倍嘅愛同關心佢一齊共同渡過....

我昨天見手冊寫住"欠交宗教功課"! 唉,都怪自己大意,見宗 ...

作者: abc媽咪    時間: 07-9-21 12:48

amy28 and kittylock,

希望你們的小朋友快d調節好生理時鐘!

原文章由 amy28 於 07-9-21 00:28 硐表
Hi, abc媽咪 , beaclem , chingching mom , &kittylock,

囝囝1B班,以前都是返下午班,所以我們全家都未習慣,包括工人,每晚很早(9:30pm)就想睡覺;最初,由於我們太着緊他上 ...

作者: beaclem    時間: 07-9-21 15:16

Hello Amy,

我個囝都係返下午校架, 佢都唔係好願起身, 但係佢每日放學返黎, 都會瞓1個鐘晏覺, 唔就好D囉。

初初個幾日我都會係咁問個囝係學校點架, 但係後來就無問到啦, 因為亞囝好快係學校做完功課, 剩係掛住睇電視, 都唔想理我

我諗都係順其自然好D

原文章由 amy28 於 07-9-21 00:28 硐表

囝囝1B班,以前都是返下午班,所以我們全家都未習慣,包括工人,每晚很早(9:30pm)就想睡覺;最初,由於我們太着緊他上 ...

作者: beaclem    時間: 07-9-21 15:19

Dear Kittylock,

話中學部D師兄真係好勁呀!!!!!!!!!!!!!!

我老公同我囝會係今個星期六睇鼓樂既音樂會, 希望佢會鍾意啦

其他媽咪有無其他介紹呀?
作者: amy28    時間: 07-9-22 09:39

Dear all,

昨晚我同囝囝睇左鼓王群英會,是香港中樂团,好精彩,現場有亙動氣氛,好多小朋友,學生,完場10:15左右,今晚Last 一場。:
作者: kittylock    時間: 07-9-22 12:05

abc 媽咪,

我地間學校好似要小朋友自己沖涼換衫訓練佢地自理能力,所以恐怕工人不能陪同啦!

因為阿仔搭校車,所以司機叔叔會直接去泳池接佢。

amy, beaclem,

我依家日日都有問住阿仔在校內的情況,有時都會令佢覺得有點煩厭,看來我要學學你們的做法,俾多d空間佢!

原文章由 abc媽咪 於 07-9-21 12:32 硐表
kittylock,
我這兩天早了少少放工, 佢好似好了少少, 希望我們的小朋友可以儘快適應!!

請問游完水可唔可以工人同佢沖涼架?同埋係邊處接呢?佢有濕疹,唔即刻沖涼會痕!

...

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-22 15:48 編輯 ]
作者: kittylock    時間: 07-9-22 13:21

各位,

你地有冇打算訂 Daily 7 or Daily 10?

我只訂了黃巴士,應該也會訂芥子園的 Story Box. 考慮緊訂唔訂Adventure Box/Discovery Box.

Any comment?
作者: beaclem    時間: 07-9-22 17:25

原文章由 amy28 於 07-9-22 09:39 硐表
Dear all,

昨晚我同囝囝睇左鼓王群英會,是香港中樂团,好精彩,現場有亙動氣氛,好多小朋友,學生,完場10:15左右,今晚Last 一場。:

今晚我老公同亞囝去睇, 仲諗住佢地會悶, 咁就好啦, thanks for sharing: :
作者: beaclem    時間: 07-9-22 17:27

Dear Kitty,

我老公重睇緊, 我同老公協議咗, 亞囡我睇, 亞囝就老公睇, 係下成效點...........不過, 我對我老公真係無乜信心

原文章由 kittylock 於 07-9-22 13:21 硐表
各位,

我只訂了黃巴士,應該也會訂芥子園的 Story Box. 考慮緊訂唔訂Adventure Box/Discovery Box.

作者: abc媽咪    時間: 07-9-23 18:00

我A仔的經驗,就係好多Adventure Box在書櫃,無點睇過,所以今次要認真考慮訂唔訂!

原文章由 kittylock 於 07-9-22 13:21 硐表
各位,

作者: chingchingmom    時間: 07-9-24 13:28

abc媽咪﹕
小朋友係咪由工人湊返學放學呀?我見有D工人姐姐都有陪女仔入廁所換衫的,不過記得叫姐姐除鞋,先好進入指定範圍。

我其實係想講10月14日小交個《中電經典樂逍遙》,佢話係適合一家大小的「輕鬆合家歡音樂會」我至敢買飛咋。我係一D音樂底都無的ops:" />

Kittylock﹕
仔仔係咪換衫好快手的?佢有無話游水後上媬姆車情況如何?

問過阿仔,佢話想訂Story Box同Daily 7。不過Daily 7似乎幾貴

Beaclem﹕
《小王子》係音樂劇,其實算唔算o架?好似要寫鍾意邊種樂器喎?

amy28:
阿仔無特別話想早睡,但係我好早就眼瞓 小朋友同大人都要慢慢適應。大家努力呀!

[ 本文章最後由 chingchingmom 於 07-9-24 18:01 編輯 ]
作者: lemontrees    時間: 07-9-24 14:46

Hi Kittylock, Beaclem, amy28 and acb媽咪:

我小朋友在1C班。

Fun with handwriting 2仍未買到,請問知道哪裹有?

你們有沒有填寫參加"助閱"通告?因我是working mom,未能参加,但通告遺失了,不知不參加有否需要交?
作者: kittylock    時間: 07-9-24 15:18

chingchingmom,

Pls check PM!

因為女性不能進入男更衣室,所以參加暑期泳班時我個菲傭不能幫阿仔沖涼換衫,要全部自己攪掂!若果係囡囡,可能姐姐入得去幫手都唔定!

阿仔游水後會跟中學部校車(4:15pm開車)回家,所以冲凉換衫時間好充裕!

lemontrees,

我也買不到 Handwriting book 2,不過我地應該未需要用住。問過商務,10月尾可能有貨返!

"助閱"通告要填寫"能"或"不能"參加,所以應該需要交回學校。

All,

明天公益金便服日,原來" no jeans"!! :(

原文章由 lemontrees 於 07-9-24 14:46 硐表
Hi Kittylock, Beaclem, amy28 and acb媽咪:

我小朋友在1C班。

Fun with handwriting 2仍未買到,請問知道哪裹有?

你們有沒有填寫參加"助閱"通告?因我是working mom,未能参加,但通告遺失了,不知不參加有否需要交? ...

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-24 17:04 編輯 ]
作者: lemontrees    時間: 07-9-24 16:29

Thanks Kittylock.

Any comment on Daily 7? It is quite expensive.
作者: kittylock    時間: 07-9-24 16:57

Yes, it's quite expensive.

http://www.daily7-daily10.com/

Actually I do not intend to subscribe for Daily. Heard from other mums that Goodies (published by the Standard (Singtao)) is good too but much cheaper (just around $1/issue).

原文章由 lemontrees 於 07-9-24 16:29 硐表
Thanks Kittylock.

Any comment on Daily 7? It is quite expensive.

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-24 17:00 編輯 ]
作者: lemontrees    時間: 07-9-25 09:43

原文章由 kittylock 於 07-9-24 16:57 硐表

http://www.daily7-daily10.com/

Actually I do not intend to subscribe for Daily. Heard from other mums that Goodies (published by the Standard (Singtao)) is good too but mu ...

Thanks

I saw from the website that some other schools will order Goodies together and get a better offer. It is only $0.5/issue. Don't know if the school will organize it.
作者: kittylock    時間: 07-9-25 10:56

Yes, price of Goodies subscription ranged from $0.5 - $1.0 per issue, vv good offer indeed!

Do you think we may voice out our request to PTA?

原文章由 lemontrees 於 07-9-25 09:43 硐表

Thanks

I saw from the website that some other schools will order Goodies together and get a better offer. It is only $0.5/issue. Don't know if the school will organize it.

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-25 10:57 編輯 ]
作者: lemontrees    時間: 07-9-25 12:29

原文章由 kittylock 於 07-9-25 10:56 硐表
Yes, price of Goodies subscription ranged from $0.5 - $1.0 per issue, vv good offer indeed!

Do you think we may voice out our request to PTA?

Goodies said the only way to order is throught the school order. They sent out the order form to schools already, it is up to the school's decision.
作者: kittylock    時間: 07-9-25 12:36

OIC... may be we may ask the school to consider Goodies next year thru' PTA bor....   

原文章由 lemontrees 於 07-9-25 12:29 硐表

Goodies said the only way to order is throught the school order. They sent out the order form to schools already, it is up to the school's decision.

作者: beaclem    時間: 07-9-25 12:58

原文章由 kittylock 於 07-9-24 16:57 硐表

Actually I do not intend to subscribe for Daily. Heard from other mums that Goodies (published by the Standard (Singtao)) is good too but mu ...

係呀, 我都訂咗Goodies, 係一個讀軒小既媽咪幫我訂架, 佢話要學校訂先至有得訂

Goodies好好多, 有成4張紙, 每張底面印, 都可以有8張睇下
作者: beaclem    時間: 07-9-25 13:01

原文章由 chingchingmom 於 07-9-24 13:28 硐表
abc媽咪﹕
小朋友係咪由工人湊返學放學呀?我見有D工人姐姐都有陪女仔入廁所換衫的,不過記得叫姐姐除鞋,先好進入指定範圍。

我其實係想講10月14日小交個《中電經典樂逍遙》,佢話係適合一家大小的「輕鬆合家歡音樂會」我至 ...

Dear chingchingmom,

咁我又唔知呀, 不過當我想買飛時, 已經無得買啦, 所以我老公咪同我個仔去咗睇鼓王群英會囉........
作者: beaclem    時間: 07-9-25 13:03

原文章由 abc媽咪 於 07-9-23 18:00 硐表
我A仔的經驗,就係好多Adventure Box在書櫃,無點睇過,所以今次要認真考慮訂唔訂!

我老公都話Adventure Box太深, 所以佢都係訂story box咋
作者: BBPanda    時間: 07-9-27 14:44

請問那裏可找到數學新紀元1D?
作者: kittylock    時間: 07-9-27 16:49

BBPanda,

你可試試"天利行" (Tel:2388-1247) 或"國光書局" (Tel: 2548-6100).

原文章由 BBPanda 於 07-9-27 14:44 硐表
請問那裏可找到數學新紀元1D?

作者: BBPanda    時間: 07-9-28 10:06

非常感謝!

原文章由 kittylock 於 07-9-27 16:49 硐表
BBPanda,

你可試試"天利行" (Tel:2388-1247) 或"國光書局" (Tel: 2548-6100).

作者: kittylock    時間: 07-9-28 10:41

You're most welcome!

希望你買得到呢本數學書!不過呢排佢地好似較少用書,反而做 worksheet比較多。

有冇留意數學用果 set blocks 嘅顏色好似有d logic 跟,應該每個數目同佢 respective 嘅顏色同次序有 meaning....

btw, 你的孩子在那一班?

原文章由 BBPanda 於 07-9-28 10:06 硐表
非常感謝!

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-28 10:56 編輯 ]
作者: BBPanda    時間: 07-9-28 11:29

小兒在ー丁. 多多指教.

幸好WS 暫時都不算難, 他自己也能應付. 不過閲書報告就緊迫了一点. 前天オ剛好及時完成15本.

原文章由 kittylock 於 07-9-28 10:41 硐表
You're most welcome!

希望你買得到呢本數學書!不過呢排佢地好似較少用書,反而做 worksheet比較多。

有冇留意數學用果 set blocks 嘅顏色好似有d logic 跟,應該每個數目同佢 respective 嘅顏色同次序有 meani ...

作者: kittylock    時間: 07-9-28 11:38

BBPanda,

真巧,我們的小朋友在同一班!

其實有冇話幾時要交親子閱讀報告?阿仔只提及老師話過 at least 2日要睇一本,相信英文親子閱讀報告也一樣!

我在個多星期前用intranet send 咗個 greeting 俾自己班的同學家長,唔知你收到沒有?So far 我 check 到有12人 read message 但我一個 reply 都未收過.....:cry: :cry:

原文章由 BBPanda 於 07-9-28 11:29 硐表
小兒在ー丁. 多多指教.

幸好WS 暫時都不算難, 他自己也能應付. 不過閲書報告就緊迫了一点. 前天オ剛好及時完成15本.

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-28 11:48 編輯 ]
作者: BBPanda    時間: 07-9-28 12:27

原來是同一個Kitty.  你的郵件寄到學生而非家長處. 我看了也答了,但仍未被開啓.  請査看ー下.  以後可在内聯網多談ー点.

原文章由 kittylock 於 07-9-28 11:38 硐表
BBPanda,

其實有冇話幾時要交親子閱讀報告?阿仔只提及老師話過 at least 2日要睇一本,相信英文親子閱讀報告也一樣!

我在個多星期前用intranet send 咗個 greeting 俾自己班的同學家長,唔知 ...

作者: kittylock    時間: 07-9-28 12:40

BBPanda,

剛 check 過 intranet 並未發現 unread message......何解?

你可否再send message 給我 for testing purpose?

原文章由 BBPanda 於 07-9-28 12:27 硐表
原來是同一個Kitty.  你的郵件寄到學生而非家長處. 我看了也答了,但仍未被開啓.  請査看ー下.  以後可在内聯網多談ー点.

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-28 12:44 編輯 ]
作者: BBPanda    時間: 07-9-28 14:20

已重發. 請査看.  

原文章由 kittylock 於 07-9-28 12:40 硐表
BBPanda,

剛 check 過 intranet 並未發現 unread message......何解?

你可否再send message 給我 for testing purpose?

作者: kittylock    時間: 07-9-28 15:14

BBPanda,

Still cannot see your message!  Dunno why.....  

原文章由 BBPanda 於 07-9-28 14:20 硐表
已重發. 請査看.  

[ 本文章最後由 kittylock 於 07-9-28 15:17 編輯 ]
作者: BBPanda    時間: 07-9-28 15:19

剛在小兒信箱見到你重發的郵件, 不過是從你的小朋友戸ロ發出的, 會否你登入的不是家長的戸ロ.  故收不到我的回覆?   家長戸ロ最後數字為 2.
作者: kittylock    時間: 07-9-28 16:08

BBPanda,

Oopss!!

原來我弄錯了 account!

Thanks! 我終於見到你的 message了!

原文章由 BBPanda 於 07-9-28 15:19 硐表
剛在小兒信箱見到你重發的郵件, 不過是從你的小朋友戸ロ發出的, 會否你登入的不是家長的戸ロ.  故收不到我的回覆?   家長戸ロ最後數字為 2.

作者: abc媽咪    時間: 07-9-28 19:18

呢排公司忙到死, 現在才有時間上網.
亞B女游水結果菲傭去幫手, 不過就唔見咗D衫......

請問各位, 常識資料冊做幾頁?亞女話10頁8頁, 老公話1頁!

原文章由 kittylock 於 07-9-24 15:18 硐表
chingchingmom,

Pls check PM!

因為女性不能進入男更衣室,所以參加暑期泳班時我個菲傭不能幫阿仔沖涼換衫,要全部自己攪掂!若果係囡囡,可能姐姐入得去幫手都唔定!

阿仔游水後會跟中學部校車(4:15pm開車)回家,所以冲凉換 ...

作者: kittylock    時間: 07-9-28 22:39

abc 媽咪,

阿仔話常識資料冊要做4頁.

原文章由 abc媽咪 於 07-9-28 19:18 硐表
呢排公司忙到死, 現在才有時間上網.
亞B女游水結果菲傭去幫手, 不過就唔見咗D衫......

請問各位, 常識資料冊做幾頁?亞女話10頁8頁, 老公話1頁!

作者: abc媽咪    時間: 07-9-29 08:08

Kittylock,
Thank you very much!

原文章由 kittylock 於 07-9-28 22:39 硐表
abc 媽咪,

阿仔話常識資料冊要做4頁.

作者: abc媽咪    時間: 07-9-29 08:21

好在1D班的資訊清楚好多,你們reading又有明確target, 功課又知要幾多頁
還是我的B女太濛?

原文章由 kittylock 於 07-9-28 11:38 硐表
BBPanda,

我在個多星期前用intranet send 咗個 greeting 俾自己班的同學家長,唔知 ...

作者: chingchingmom    時間: 07-9-29 11:59

相信係Kitty的小朋友比較醒, 因為我仔仔都同一班, 但係都無咁清楚講到返來, 可能比B女仲矇

想請教各位, 周五份PTA通告係關於乜o野事? 要唔要交回條? 因為仔仔唔記得帶返來. 煩麻晒各位!

原文章由 abc媽咪 於 07-9-29 08:21 硐表
好在1D班的資訊清楚好多,你們reading又有明確target, 功課又知要幾多頁
還是我的B女太濛?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5