教育王國

標題: 旅港開平商會小學 Part II [打印本頁]

作者: agneshwh    時間: 07-7-4 21:46     標題: 旅港開平商會小學 Part II

Hi ! 有冇人報到?
作者: 2fungs    時間: 07-7-4 21:49

响度呀! (我而家先收工呀...) :cry:

原文章由 agneshwh 於 07-7-4 21:46 發表
Hi ! 有冇人報到?

作者: agneshwh    時間: 07-7-4 21:53

咁慘!好彩考完試。Alki 呢個week開始,日日放學'冇皇管',
Thomas是否一樣?

原文章由 2fungs 於 07-7-4 21:49 發表
响度呀! (我而家先收工呀...) :cry:

作者: 2fungs    時間: 07-7-4 22:50

thomas  都係啦! watch tv, play computer games, watch dvd,食完又食... 我話左明天開始要溫返書,佢立即尖叫!!
好采報左託管,否則,成個summer 點過!

原文章由 agneshwh 於 07-7-4 21:53 發表
咁慘!好彩考完試。Alki 呢個week開始,日日放學'冇皇管',
Thomas是否一樣?

作者: joycewong311    時間: 07-7-4 23:25

hihi,

我個仔就o黎入讀小一喇!! 點解小學討論裡面無旅港開平商會小學ge????
作者: Kittymummy    時間: 07-7-5 00:18

agneshwh,
kitty 今日話alki無著P.E衫返學. 咁老師有無比佢玩遊戲?
作者: 2fungs    時間: 07-7-5 11:47

請問而家係未日日都要帶書(中、英、數)架!
明天造龍舟比賽,要帶剪刀、膠紙,仲要帶咩呀?
仲要帶新中文簿。

[ 本文章最後由 2fungs 於 07-7-5 13:01 編輯 ]
作者: agneshwh    時間: 07-7-5 23:00

佢冇得玩,我都冇留意兢技日要著P.E 衫,Alki 又冇講,所以著咗裙!

原文章由 Kittymummy 於 07-7-5 00:18 發表
agneshwh,
kitty 今日話alki無著P.E衫返學. 咁老師有無比佢玩遊戲?

作者: agneshwh    時間: 07-7-5 23:06

嘜聽日唔係教師發展日放假咩?Alki 之前話要帶中、英、數書架!
嘜有龍舟比賽,要帶剪刀---etc.咩?我剛剛先放工,Alki 又瞓咗,我聽日問吓佢先!

原文章由 2fungs 於 07-7-5 11:47 發表
請問而家係未日日都要帶書(中、英、數)架!
明天造龍舟比賽,要帶剪刀、膠紙,仲要帶咩呀?
仲要帶新中文簿。

作者: mic_mic    時間: 07-7-5 23:20

想請問一下呢間小學係屬於邊一區/網架? 謝謝~

[quote]原文章由 agneshwh 於 07-7-5 23:06 發表
嘜聽日唔係教師發展日放假咩?Alki 之前話要帶中、英、數書架!
嘜有龍舟比賽,要帶剪刀---etc.咩?我剛剛先放工,Alki 又
作者: agneshwh    時間: 07-7-5 23:46

屬於長沙灣區,第40網的。

原文章由 mic_mic 於 07-7-5 23:20 發表
想請問一下呢間小學係屬於邊一區/網架? 謝謝~

[quote]原文章由 agneshwh 於 07-7-5 23:06 發表
嘜聽日唔係教師發展日放假咩?Alki 之前話要帶中、英 ...

作者: 2fungs    時間: 07-7-6 14:13

係喎~! 搞錯咗,今日唔洗返學喎...

mon 要做龍舟,做完重要於入水度比賽,我都有d
thomas 仲話一定要帶膠紙o忝!

joycewong311,
你印印 / bun bun 湊小朋友?
作者: joycewong311    時間: 07-7-6 14:41

no la!! 我個仔而家返緊全日制o既幼兒園,所以我帶完個仔搭校車就返工la!! 佢放學再搭校車返屋企就成5點幾,跟住我老公湊law!!:D
作者: 2fungs    時間: 07-7-6 14:48

到時P1邊個湊囝囝呀?
作者: joycewong311    時間: 07-7-6 15:06

到時情商我媽咪睇佢放學一陣law,2 fung AR, 通常開平放學後有無課外活動GA??
作者: 2fungs    時間: 07-7-6 15:54

小一有跆拳、水墨晝、劍橋英文、敲撃樂、跳舞....etc
我個仔學 敲撃樂。
至於 劍橋英文,不學也吧,返來都講唔到學過d 咩! 淨係話比d paper 佢做,吹賬!
作者: 2fungs    時間: 07-7-6 15:55

你個情況同kittymummy 差唔多喎!
不過佢住得遠d。
joycewong311 你住响邊頭? 係未呢區呀?

原文章由 joycewong311 於 07-7-6 15:06 發表
到時情商我媽咪睇佢放學一陣law,2 fung AR, 通常開平放學後有無課外活動GA??

作者: joycewong311    時間: 07-7-6 19:23

係呀!!! 住係海麗呀!! 你呢???
作者: 2fungs    時間: 07-7-6 19:41

近宇宙/天悅嗰頭。
你mami 方便接囝囝咩?

原文章由 joycewong311 於 07-7-6 19:23 發表
係呀!!! 住係海麗呀!! 你呢???

作者: joycewong311    時間: 07-7-6 22:19

kakakak...我媽咪無o野做,咁咪比d o野佢搞 LAW, 講真有家人幫o下手,無咁擔心ge!
作者: agneshwh    時間: 07-7-6 23:02

kittymummy,
Kitty 嗰個普通話老師ok嗎?如果ok,我就找她了!
作者: 2fungs    時間: 07-7-6 23:23

我老公都係要補普通話呀!
但我未諗到咩時間/地點補,屋企太多小朋友呀,跟本都集中唔到上堂,我又唔想去外面學...
作者: agneshwh    時間: 07-7-8 18:53

Kittymummy係咪唔見咗??????
作者: Kittymummy    時間: 07-7-9 00:08

我返嚟拉. bk轉左之後都好少上, 唔太習慣點用.
個普通話老師我覺得ok. 不過果4聲仍未分到, 好鬼難. 好諗有排學,連我自己都分唔到. 仲難學過eng. 死未?

原文章由 agneshwh 於 07-7-8 18:53 發表
Kittymummy係咪唔見咗??????

作者: 2fungs    時間: 07-7-9 23:13

agneshwh, kittymummy,

囡囡有冇參加音樂繽紛展才華呀?
thomas 冇咩音樂才華,但就表演唱歌 "小時候",老師好好,今日比左隻music比佢練習,但有music仲慘過清唱,佢嗌得好難聽... ...
作者: 2fungs    時間: 07-7-11 11:31

UP下先
作者: Kittymummy    時間: 07-7-11 14:07

唉!依家日日放12:30, kitty日日午睡. 夜晚又唔訓, 都唔知佢想點? 中午又好鬼晒, 食飯又鬼死咁多人, 都唔明學校做嘜咁早final
exam, d 書又未教晒.

原文章由 2fungs 於 07-7-11 11:31 發表
UP下先

作者: agneshwh    時間: 07-7-11 20:31

其實佢地係算遲考試喇!我D朋友D細路比佢地早1-2星期考添!嘜D書未教晒咩?我問Alki考完試日日返學有嘜嘢做?佢就九唔搭八,吹脹!!
作者: mic_mic    時間: 07-7-12 00:16

謝謝你的回覆~
原文章由 agneshwh 於 07-7-5 23:46 發表
屬於長沙灣區,第40網的。

作者: Kittymummy    時間: 07-7-12 11:32

今日上左學校個website睇, 派位派得好好. 有55%係英文中學.
作者: 2fungs    時間: 07-7-12 11:54

我都期待以久,呢兩日click 極都冇result,今日先响學校睇個board。
開平年年都收番10個8個自已友,個心都定d~
今年新制派位對我地學校冇影响。
作者: Kittymummy    時間: 07-7-12 12:14

今年又有嘜唔同? 佢地經常轉, 轉到都唔知點?
另外開平中學應該唔只收番10個8個自己友. 只不過有全級1~20名都未必讀佢. 因為地區都唔同, 何文田都幾遠下. 當年我都無讀佢, 我都第三嫁, 哈哈!

原文章由 2fungs 於 07-7-12 11:54 發表
我都期待以久,呢兩日click 極都冇result,今日先响學校睇個board。
開平年年都收番10個8個自已友,個心都定d~
今年新制派位對我地學校冇影响。

作者: 2fungs    時間: 07-7-13 09:48

kittymummy,
你好叻呀! 我以前最好都淨係考全班 7th, 當時都唔知咩係全級名次。上到中學就死law,由後面數翻上嚟。

我唔記得比thomas 還書比你呀! 等上託管先交比你啦!
唔好意思呀!
作者: Kittymummy    時間: 07-7-13 11:14

哈哈! 小學叻有鬼用咩, 到F.4~F.5咪又係死 !
果本書唔駛比番我, 就當我送比你拉,你仲有兩個細仔.
今日派成績表, 好開心. 1) 普通話在上學期係D, 今次竟然有B.
2) 操行下學期有A-, 真係睇kitty唔出. 另外kitty升2B班, 你地呢?
作者: 2fungs    時間: 07-7-13 11:46

kittymummy,
多謝晒,我唔客氣嘞!

thomas 普通話都上次C,今次B 呀!
各樣都進步咗! 呢次考試真係好滿意呀!

kittymummy 有冇咩嘢獎狀呀?
thomas 唔知做咩有個 "積極參予獎"

thomas 升 2D,大家要分開 lu...
keep 响呢度交流一下喎!
作者: 2fungs    時間: 07-7-13 11:52

kitty 操行 A ~
第日升中操行都好仲要,keep 住 keep 住!
雖然好似講到好長遠,不過品行係培養出來,唔係一朝一夕可以追得上。
我都要操下 thomas d 品行,佢上學期 c,下學期 b- 呀...
作者: Kittymummy    時間: 07-7-13 11:59

唔緊要拉2fungs, 最重要係有進步呀! 我今日仲同thomas講, 如果佢乖的話, 我下次再請佢食朱古力. 一諗起朱古力佢就好開心.

原文章由 2fungs 於 07-7-13 11:52 發表
kitty 操行 A ~
第日升中操行都好仲要,keep 住 keep 住!
雖然好似講到好長遠,不過品行係培養出來,唔係一朝一夕可以追得上。
我都要操下 thomas d 品行,佢上學期 c,下學期 b- 呀...

作者: Kittymummy    時間: 07-7-13 12:02

我諗係佢參加左d表演節目, 所以比左個"積極參予獎".

原文章由 2fungs 於 07-7-13 11:46 發表
kittymummy,
多謝晒,我唔客氣嘞!

thomas 普通話都上次C,今次B 呀!
各樣都進步咗! 呢次考試真係好滿意呀!

kittymummy 有冇咩嘢獎狀呀?
thomas 唔知做咩有個 "積極參予獎"? ...

作者: 2fungs    時間: 07-7-13 12:11

聽聞 kitty 成日有好多零食返學,thomas 好羨慕!
作者: Kittymummy    時間: 07-7-13 12:20

大約2~3樣, 我叫佢一定要同d同學仔分享.

原文章由 2fungs 於 07-7-13 12:11 發表
聽聞 kitty 成日有好多零食返學,thomas 好羨慕!

作者: 2fungs    時間: 07-7-13 13:25

請問你地有冇私人游泳介紹呀?
作者: joycewong311    時間: 07-7-13 22:41

2fungs,

我都想比我個仔學游泳呀,大家覺得私人好呀,定係上個d幾個人學個d好呀???   大家比下意見呀!! thanks!!!
作者: 2fungs    時間: 07-7-16 10:58

我個仔响海天學過幾個月,一對二、三。但一學到蛙手蛙腳,唔準用浮板唔掂,堂堂响泳池cry,大佢少少d 哥哥仲响更衣室嘲笑佢,而家一話學游水就立即 ,佢話8、9yrs 先再學喎。
我呢輪週圍問人搵私家,但亞仔都reject,算吧! 等佢大少少再學。

其實學游水真係好講個小朋友驚唔驚水,我姪仔大我個仔1.5yr,未學游水前就自己閉氣潛入水都唔驚,佢都响海天學,8個月就學好蛙式,轉學捷泳,再多6個月就學蝶泳,個人自信心都大好多。以前A字膊又thin,而家strong左好多,成個shape都唔同左。
如果唔係好怕水,搵泳會都ok,但太驚水的話,就要考慮下。

我成日覺得男仔一定要識游水至似樣,我老公都話我有問題。:(

原文章由 joycewong311 於 07-7-13 22:41 發表
2fungs,

我都想比我個仔學游泳呀,大家覺得私人好呀,定係上個d幾個人學個d好呀???   大家比下意見呀!! thanks!!!

作者: 2fungs    時間: 07-7-16 11:04

agneshwh,
alki 讀邊班呀?

我見好多都入左 2A & 2C 呀~

kittymummy,
今晚叫kitty分享下第一日返託管如何,我有d 擔心...
作者: Kittymummy    時間: 07-7-16 12:00

唔好話你, 我都有少少擔心. 不過應該無問題掛? 今個星期個topic都唔錯:魔術天使的約會. 我諗小朋友一定好開心.起碼都有個伴拉.
今日9:00am先去到, 我見到thomas, 佢同我say hello.

原文章由 2fungs 於 07-7-16 11:04 發表
agneshwh,
alki 讀邊班呀?

kittymummy,
今晚叫kitty分享下第一日返託管如何,我有d 擔心...

作者: Kittymummy    時間: 07-7-16 12:03

2fungs, 另外, 你有無叫thomas bring 暑假作業返去做?
作者: 2fungs    時間: 07-7-16 12:33

kittymummy,

咦!你返工幾點? 可以 9:00 才到託管?
好采我你日8:30 前送thomas 到託管,我老板 9:00前返到公司突襲!!

我有帶暑期作業,託管老師話如果暑期作業做晒 ,就自已安排其它excerise 比佢做。

上次家長會時,ywca 仲搵緊魔術老師,唔知搵到未,否則另安排活動。(希望有得上魔術 la~)
作者: Kittymummy    時間: 07-7-16 12:42

我返9:00, 不過老板都唔mind我遲到.....佢話總好過無到.
嘜之前有家長會咩? 真係唔知喎! 佢地講d 嘜?

原文章由 2fungs 於 07-7-16 12:33 發表
kittymummy,

咦!你返工幾點? 可以 9:00 才到託管?
好采我你日8:30 前送thomas 到託管,我老板 9:00前返到公司突襲!!

我有帶暑期作業,託管老師話如果暑期作業做晒 ,就自已安排其它excerise 比佢 ...

作者: 2fungs    時間: 07-7-16 12:59

我話去交錢嗰日囉! 好似6月22日?? 唔多記得。
佢地介紹負責d 同事、比d 家長填清楚返d form、返放時間、午膳安排及家長發問等,冇咩特別野。
作者: Kittymummy    時間: 07-7-16 13:48

我想打電話睇下kitty嘜嘢情況, 唔知得唔得呢?
作者: Kittymummy    時間: 07-7-16 14:17

我打左比kitty, 佢話都ok. 之後我問佢thomas點樣, kitty話佢好乖, 佢地一斉玩, 互相照應. 仲約左明天一起帶NDS返去玩. 咁我都放心d.

原文章由 Kittymummy 於 07-7-16 13:48 發表
我想打電話睇下kitty嘜嘢情況, 唔知得唔得呢?

作者: 2fungs    時間: 07-7-16 14:45

kittymummy, 唔該晒!
咁我都放心d~

作者: agneshwh    時間: 07-7-16 15:02

Alki 讀2C班,希望佢會適應啦!
Thomas 同Kitty 返託管班都有D寄託,Alki喺屋企'冇所事事',我都醒唔起叫佢做暑期作業添!

[quote]原文章由 2fungs 於 07-7-16 11:04 發表
agneshwh,
alki 讀邊班呀?

作者: Kittymummy    時間: 07-7-16 15:11

agnes, 你去左邊樹? 好耐都唔見你拉. 我似為你去左旅行.
alki 去左2c 班, 咁樣我地3個都唔同一班? 我聽kitty 講2d 班的班主任好嚴, 好似係姓古.
作者: agneshwh    時間: 07-7-16 15:21

係呀!我地去咗旅行,昨晚返來。今個Week 我同我老公一齊放假,明天帶Alki去Ocean park,Thur 去Disneyland!
我都有講話2D班主任好嚴,不過,班主任是否每一學年rotate的?其實,嚴D都好,等佢地驚吓!!

原文章由 Kittymummy 於 07-7-16 15:11 發表
agnes, 你去左邊樹? 好耐都唔見你拉. 我似為你去左旅行.
alki 去左2c 班, 咁樣我地3個都唔同一班? 我聽kitty 講2d 班的班主任好嚴, 好似係姓古.

作者: agneshwh    時間: 07-7-16 15:23

其實Alki 都幾忙,而家又去游水,跟住又去學琴!
作者: Kittymummy    時間: 07-7-16 15:28

原本我都想去日本旅行, 但係今個月洗大左....
應該年年d 班主任都會唔同, 咁你知唔知其他班呢? 我只係知道2d 班....
作者: 2fungs    時間: 07-7-16 15:56

好羨慕呀!
thomas 都叫我帶佢去日本,我叫佢學識游水,一定帶佢去!夠絶!!  
我屋企一行6個人,條數好襟計...

我地真係分得咁清,3個都唔同班,仲諗住會有一對o忝!:(
作者: agneshwh    時間: 07-7-16 16:21

2fungs,
我諗如果妳成家去旅行的話,妳會好辛苦。始終,妳二仔同細仔仲細,好似我今次去旅行咁,細女成日要抱,就算肯行都行得慢,成日跟唔上大隊,做包尾大班。加上天氣好熱,企喺度都標汗,好辛苦!!!
作者: 2fungs    時間: 07-7-16 16:38

咁又係,你細囡得2歲,帶佢出街都幾費精神、體力,食嘢又麻煩... 唔帶佢去又好似遺棄左佢咁,於心何忍? 都好矛盾下!

原文章由 agneshwh 於 07-7-16 16:21 發表
2fungs,
我諗如果妳成家去旅行的話,妳會好辛苦。始終,妳二仔同細仔仲細,好似我今次去旅行咁,細女成日要抱,就算肯行都行得慢,成日跟唔上大隊,做包尾大班。加上天氣好熱,企喺度都標汗,好辛苦!! ...

作者: Kittymummy    時間: 07-7-16 16:55

我都係咁諗, 所以寧願洗左d $ 佢. 大家都唔好去, d $又可以買到我心頭好.
作者: 2fungs    時間: 07-7-16 17:07

不過講真,如果真係有$$ and 老公有:time: 去旅行,辛苦d 我都願!!

好釆我後生時都試過揹背囊去咗個半月旅行,算係對得住自已。
作者: Kittymummy    時間: 07-7-16 17:24

嘩!半個月, 去邊樹? 如果自己去就唔得.
2fungs, 你依家都好後生拉!

原文章由 2fungs 於 07-7-16 17:07 發表
不過講真,如果真係有$$ and 老公有:time: 去旅行,辛苦d 我都願!!

好釆我後生時都試過揹背囊去咗個半月旅行,算係對得住自已。

作者: 2fungs    時間: 07-7-16 17:37

係1個半月。
嗰時舊老闆答應我停薪留職。
而家就好似隻大閘蟹咁...都係嗰句,要等5年先可以鬆咁d綁。
唯有努力d,積極d。

[quote]原文章由 Kittymummy 於 07-7-16 17:24 發表
嘩!半個月, 去邊樹? 如果自己去就唔得.
2fungs, 你依家都好後生拉!
作者: agneshwh    時間: 07-7-16 18:29

其實,有細路真係''困'身好多,去旅行想遠D都唔得。(上次學校交流團,留低細女好內疚)。我都好懷念以前冇生嗰陣,可以同老公去成兩星期旅行relax吓! 現在只希望佢地8,9歲時,有番咁上下自理能力,就可以去遠D!!
作者: 2fungs    時間: 07-7-16 18:54

我同老公最遠係返佢廣州/東莞咁大把!
我都係想等到d小朋友大多幾歲去玩下。
幾年啫,其實都好快過。

原文章由 agneshwh 於 07-7-16 18:29 發表
其實,有細路真係''困'身好多,去旅行想遠D都唔得。(上次學校交流團,留低細女好內疚)。我都好懷念以前冇生嗰陣,可以同老公去成兩星期旅行relax吓! 現在只希望佢地8,9歲時,有番咁上下自理能力 ...

作者: 2fungs    時間: 07-7-17 13:19

kittymummy,
thomas 今日冇帶nds,因為老師話唔好帶遊戲機。
淨係知佢尋日有玩具帶返來,同埋上摺紙堂,冇魔術,都ok啦!
作者: Kittymummy    時間: 07-7-17 13:52

我個kitty好開心, 佢話識左d新朋友, 佢仲話好鍾意返去.
昨日走時見到d社工, 佢同我講kitty好熟面口. 又同我傾左一陣.
佢話開平小學都好好. 叫我放心比個女讀.
作者: 2fungs    時間: 07-7-17 13:58

點解你可以咁早接到kitty返學?
你份工d時間都好有彈性喎~

而家我都好放心thomas 响開平讀,但我開始諗緊中學
驚佢d成績追唔上...揀唔好中學又比d小朋友怪,亞囡早幾日先又再重提話我幫佢揀d好差中學响前面,話我差點累死佢!:cry:

原文章由 Kittymummy 於 07-7-17 13:52 發表
我個kitty好開心, 佢話識左d新朋友, 佢仲話好鍾意返去.
昨日走時見到d社工, 佢同我講kitty好熟面口. 又同我傾左一陣.
佢話開平小學都好好. 叫我放心比個女讀.

作者: Kittymummy    時間: 07-7-17 14:06

都有d自由嫁, 所以我先跟我老板走人.
咁快諗中學? 依家先升二年班. 如果佢keep到的話, 一定無問題拉. 之前你話亞囡讀沙田,點解唔讀長沙灣? 同埋小學都係讀沙田 ?  
邊個帶佢返學?
作者: 2fungs    時間: 07-7-17 14:31

亞囡之前响新會商會小學讀 (即李鄭屋後面),佢成績唔好,學校掛位都應該唔好,佢應該係band尾,所以好難揀學校,長沙灣呢區d學校,一係好好,一係好差,而且好多位都係响葵涌,我覺得葵涌好雜,d學生鐘意四圍走,我又唔熟嗰頭,而我都係沙田地膽,佢去邊我都可以了解到,見到有佛教覺光中學,知道唔會太差,而呢區d人好少揀入沙田,於是將呢間揀6th志願,而家其實好采入到沙田,否則都不堪設想,不過亞囡就話呢間學校多事非,又呢又lu 咁,又羨慕其它學校成績好,但佢又唔比心機攞好d成績去轉校... 見佢話我幾次,我個心都好hurt...:cry:

原文章由 Kittymummy 於 07-7-17 14:06 發表
都有d自由嫁, 所以我先跟我老板走人.
咁快諗中學? 依家先升二年班. 如果佢keep到的話, 一定無問題拉. 之前你話亞囡讀沙田,點解唔讀長沙灣? 同埋小學都係讀沙田 ?  
邊個帶佢返學?

作者: Kittymummy    時間: 07-7-17 14:49

你個女點可以咁講嫁? 讀書呢樣嘢點都係靠自己拉.
e.g: 你都知我家姐教中學拉. 佢中學時都係band 5果d垃圾學校, 打交見報都有好幾次.小學時年年包尾. 但佢好勤力, 會考有27分 (仲係讀文科).  咁我呢? 小學年年第二or三, 中學係屯門band 1 學校,咁又點? 我覺得呢樣嘢唔可以話你, 佢唔可以比咁多excuse佢自己.
作者: 2fungs    時間: 07-7-17 14:59

我除左叫佢讀好d 成績轉校之外,又唔可以話佢好推責任落我度,佢又話我死撐,小氣...  我諗到我老佢都仲話緊我...

原文章由 Kittymummy 於 07-7-17 14:49 發表
你個女點可以咁講嫁? 讀書呢樣嘢點都係靠自己拉.
e.g: 你都知我家姐教中學拉. 佢中學時都係band 5果d垃圾學校, 打交見報都有好幾次.小學時年年包尾. 但佢好勤力, 會考有27分 (仲係讀文科).  咁我呢? 小學 ...

作者: Kittymummy    時間: 07-7-17 15:06

會唔會佢覺得你太緊張thomas, 所以覺得你忽略左佢?
問多句, 佢親mama呢?
作者: 2fungs    時間: 07-7-17 15:29

佢係知我緊張thomas,佢亦都知我對thomas 好惡,起碼我冇打個囡。
佢mami 响佢1yr 就走咗,佢細個時成日同個女講我地d 壞話,仲講大話話個老豆唔埋佢地兩母女,所以離婚,個囡返來比我氹佢講晒出來。:tongue:  我唔覺得佢mami 緊張佢,細個時用佢來激我地多d,成日叫個女大個跟佢住,其實佢係好自私的一個人,要擁有但唔要付出。個女一年見佢幾次,淨係嗰幾次我都驚學壞,因為形象差,淨係重覆咁拍拖同居 and then 拍拖同居...:tongue:

原文章由 Kittymummy 於 07-7-17 15:06 發表
會唔會佢覺得你太緊張thomas, 所以覺得你忽略左佢?
問多句, 佢親mama呢?

作者: Kittymummy    時間: 07-7-17 16:12

唔駛灰心拉2fungs, 你對佢好, 佢一定會明白. 只係依家係反叛期,
係人講嘜都聽唔入拉. 努力呀! 最緊要唔好學壞就得拉 !
作者: 2fungs    時間: 07-7-17 18:27

agneshwh,
去完OCEAN PARK 返來講下有咩玩 (下水禮?)
細女啱唔啱玩?
我打算29/7去,睇下帶唔帶二仔去。
作者: Kittymummy    時間: 07-7-17 22:03

2fungs, 我有張ocean park 85折 coupon (限買4張), 你要唔要呀?  

原文章由 2fungs 於 07-7-17 18:27 發表
agneshwh,
去完OCEAN PARK 返來講下有咩玩 (下水禮?)
細女啱唔啱玩?
我打算29/7去,睇下帶唔帶二仔去。

作者: 2fungs    時間: 07-7-17 22:35

kittymummy,
平時要幾多次? 如果工聯會買會有幾多折?
你唔駛用咩?

原文章由 Kittymummy 於 07-7-17 22:03 發表
2fungs, 我有張ocean park 85折 coupon (限買4張), 你要唔要呀?  

作者: 2fungs    時間: 07-7-17 22:38

原來午膳係一個飯盒分2個小朋友,我仲驚thomas 又自已食晒個飯盒,另外一碟菜,有老師幫小朋友夾d菜吃,飯後有apple 食
o忝~! 都幾好喎!
今日學手語,kitty 仲記唔記得呀?
作者: Kittymummy    時間: 07-7-18 09:56

我唔知佢果邊(工x會)有幾多折? 我張coupon係要在ocean park門口正價買先有85折, 你可以格下價先, 如果我張coupon平d, 我比你拉.daddy 已經帶左kitty去玩 (final exam後果個week).

原文章由 2fungs 於 07-7-17 22:35 發表
kittymummy,
平時要幾多次? 如果工聯會買會有幾多折?
你唔駛用咩?

作者: Kittymummy    時間: 07-7-18 10:03

我仲似為有亞嬸煮飯. 都好呀, 有菜同apple食, 健康d.
昨日張回條交左未? 有無參加户外活動?

原文章由 2fungs 於 07-7-17 22:38 發表
原來午膳係一個飯盒分2個小朋友,我仲驚thomas 又自已食晒個飯盒,另外一碟菜,有老師幫小朋友夾d菜吃,飯後有apple 食
o忝~! 都幾好喎!
今日學手語,kitty 仲記唔記得呀?

作者: 2fungs    時間: 07-7-18 10:12

尋日交左$10 嗰個,今日再交$30 唔知邊個function。

原文章由 Kittymummy 於 07-7-18 10:03 發表
我仲似為有亞嬸煮飯. 都好呀, 有菜同apple食, 健康d.
昨日張回條交左未? 有無參加户外活動?

作者: 2fungs    時間: 07-7-18 10:33

係未好多嘢玩呀?
夏水禮駛唔駛另外比錢架?
作者: Kittymummy    時間: 07-7-18 10:41

我就只有7/25(三)個日無參加, 因為kitty要5:00走人, 去學
cambridge yle.

原文章由 2fungs 於 07-7-18 10:12 發表
尋日交左$10 嗰個,今日再交$30 唔知邊個function。

作者: Kittymummy    時間: 07-7-18 10:47

我無去喎! 只有daddy同kitty兩個去. 主要係睇panda.
佢兩個去完街返嚟時, 細聲講大聲笑. 唔知點解個女係同daddy
friend d ?

原文章由 2fungs 於 07-7-18 10:33 發表
係未好多嘢玩呀?
夏水禮駛唔駛另外比錢架?

作者: 2fungs    時間: 07-7-18 11:02

異性相吸,你唔恨得咁多
不過大d 又會跟返你多d ~

原文章由 Kittymummy 於 07-7-18 10:47 發表
我無去喎! 只有daddy同kitty兩個去. 主要係睇panda.
佢兩個去完街返嚟時, 細聲講大聲笑. 唔知點解個女係同daddy
friend d ?

作者: Kittymummy    時間: 07-7-18 13:47

2fungs & agnes,
你地點處置p.1舊書? keep一年 or 唔要 ?
作者: 2fungs    時間: 07-7-18 14:54

eng : text book 溫d 生字句子。
中文: 書, 溫生字 (暑假only)
數學 : 唔駛啦,得閒叫佢+下-下未算law
普通話 : 書,因為好多字未識讀。
常識 : file 埋一本,溫生字。
其它作業全部唔要。
平時d papers,值得溫下未file 好佢,其它簡單d 就一張不留。
(我係未keep 得太多呢!? 我都係諗住到p.2 就當玩具書比2仔睇,費時佢成日攞哥哥d書...)

唔要嗰d掉左lu,淨d paper 未file 晒,新書都包好晒嘞!

原文章由 Kittymummy 於 07-7-18 13:47 發表
2fungs & agnes,
你地點處置p.1舊書? keep一年 or 唔要 ?

作者: Kittymummy    時間: 07-7-18 15:21

我就打算keep書一年, 其他都唔要拉.
另外, 我亞爸亞媽今日去探過kitty, 佢地都話環境唔錯 !
作者: 2fungs    時間: 07-7-18 15:37

人地後生去老人院探公公婆婆,
而家公公婆婆去託管探d後生~

原文章由 Kittymummy 於 07-7-18 15:21 發表
我就打算keep書一年, 其他都唔要拉.
另外, 我亞爸亞媽今日去探過kitty, 佢地都話環境唔錯 !

作者: Kittymummy    時間: 07-7-19 10:11

2fungs, 你昨日幾多點接thomas ?
作者: 2fungs    時間: 07-7-19 10:27

約 6:45pm
你有冇報 "小小冒險家"?

原文章由 Kittymummy 於 07-7-19 10:11 發表
2fungs, 你昨日幾多點接thomas ?

作者: Kittymummy    時間: 07-7-19 10:46

昨日所有小朋友都唔比走, 因為kitty唔見左張八達通...
我無報7/25 - 小小.....xx家. 其餘兩樣就有.
作者: 2fungs    時間: 07-7-19 10:52

咁幾點走?
我知有人唔見八達通,是一個同學,之後好似有個miss 又唔見咗?! 最後搵唔搵得返??
除了火車、小小冒險家,另外係咩活動?

原文章由 Kittymummy 於 07-7-19 10:46 發表
昨日所有小朋友都唔比走, 因為kitty唔見左張八達通...
我無報7/25 - 小小.....xx家. 其餘兩樣就有.

作者: Kittymummy    時間: 07-7-19 11:50

kitty 5:00走左, 我爸爸接佢. 搭地鐵時發現唔見左張咭.
我立即打比ywca (5:30), 佢地立即唔比d小朋友走, check左佢地個bag,之後搵返,係有個同學.....佢地d社工好pro,好有經驗. 把所有有咭的同學收起左, 之後到mtr 每張咭check transaction $, date...

活動仲有x柱一日遊 (7/31)

原文章由 2fungs 於 07-7-19 10:52 發表
咁幾點走?
我知有人唔見八達通,是一個同學,之後好似有個miss 又唔見咗?! 最後搵唔搵得返??
除了火車、小小冒險家,另外係咩活動?

作者: 2fungs    時間: 07-7-19 12:17

勁...!
d 小朋友真係...

尋日周sir 捉住我反映 thomas d 上堂情況,話佢好急性,未舉手/老師冇叫就大聲說話,表演慾強,冇紀律...等。佢話著重佢d 行為表現多於知識方面。 佢咁講我反而放心,因為佢有留意d小朋友同佢篤束佢, 希望佢返p.2前可以改善得到...

老師有冇送現具比kitty?

原文章由 Kittymummy 於 07-7-19 11:50 發表
kitty 5:00走左, 我爸爸接佢. 搭地鐵時發現唔見左張咭.
我立即打比ywca (5:30), 佢地立即唔比d小朋友走, check左佢地個bag,之後搵返,係有個同學.....佢地d社工好pro,好有經驗. 把所有有咭的同學收起左, 之後到 ...

作者: Kittymummy    時間: 07-7-19 12:26

kitty返左第一日已經同我講佢的表現. 我覺得佢地好注重小朋友的行為, 情緒..etc.所以我都好放心比佢在ywca. 第一日每個細路都有份玩具, 昨日如果守紀律的小朋友就有零食,如: 少少朱古力, 糖.....
作者: 2fungs    時間: 07-7-19 12:41

我都好滿意YWCA!

原文章由 Kittymummy 於 07-7-19 12:26 發表
kitty返左第一日已經同我講佢的表現. 我覺得佢地好注重小朋友的行為, 情緒..etc.所以我都好放心比佢在ywca. 第一日每個細路都有份玩具, 昨日如果守紀律的小朋友就有零食,如: 少少朱古力, 糖.....

作者: 2fungs    時間: 07-7-19 15:07

kittymummy,

點解 kitty 報到 "赤"?
要8-12歲喎! thomas 報唔到喎~!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5